Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εθνική συμφορά
  • [02] Αποφασίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ
  • [03] Εν αναμονή της απόφασης
  • [04] ΠΑΣΟΚ: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για το Εθνικό Συμβούλιο
  • [05] Θιβέτ: Επτά νεκροί σε διαδήλωση
  • [06] ΣΥΡΙΖΑ: Αυλαία για την 1η Πανελλαδική Σύσκεψη
  • [07] Γαλλία: "Μπρα-ντε-φερ" με φόντο τις δημοτικές
  • [08] Συνάντηση για την ονομασία της ΠΓΔΜ
  • [09] ΗΠΑ: Τα όπλα επί τάπητος
  • [10] Πολιτικοί καλούνται σε δήλωση ερωτικών φρονημάτων
  • [11] ΔΕΗ: Στο Πρωτοδικείο η απεργία
  • [12] Αποφασιστική νίκη ο Λεβαδειακός
  • [13] Ξεπέρασε τον αποκλεισμό της η Ίντερ
  • [14] Επέστρεψε στις νίκες ο Ηρακλής

    [01] Κόσμος

    Από έκρηξη σε στρατιωτική αποθήκη πυρομαχικών

    Εθνική συμφορά

    16/3/2008 2:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/3/2008 5:40:19 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters,BBC, AP

    Διαστάσεις εθνικής συμφοράς παίρνει η πρωτοφανής τραγωδία στην Αλβανία, όπου το μεγαλύτερο στρατόπεδο με πυρομαχικά, κοντά στα Τίρανα, τινάχτηκε στον αέρα. Αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των θυμάτων. Εννέα είναι οι εξακριβωμένοι νεκροί, δεκάδες οι αγνοούμενοι και πάνω από 250 οι τραυματίες, 12 από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, κυβερνητικές πηγές, όμως, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 60 νεκρούς. Ανάμεσα στα θύματα είναι πολλές γυναίκες και παιδιά, κάτοικοι κοντινού χωριού, πολλοί από τους οποίους εργάζονταν στο στρατόπεδο. Τα σωστικά συνεργεία μόλις σήμερα το μεσημέρι και με πολλές προφυλάξεις άρχισαν να προσεγγίζουν τα ερείπια καθώς σημειώνονται νέες εκρήξεις ανά διαστήματα. Η σφοδρή έκρηξη σημειώθηκε σε αποθήκη πυρομαχικών του αλβανικού στρατού στην περιοχή του χωριού Γκέρντετς, κοντά στην περιοχή Βόρα, μόλις 12 χλμ βόρεια των Τιράνων. Τη συμπαράσταση της Ελλάδας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επικοινώνησε χθες με τον ομόλογό του Σαλί Μπερίσα και δήλωσε την πρόθεση της χώρας μας να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια. Δώδεκα τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ιωαννίνων και πέντε σε νοσοκομεία της Αθήνας, ενώ ένα C-130 μετέφερε γιατρούς, ιατροφαρμακευτικό υλικό και φιάλες αίματος. "Είναι μία φοβερή τραγωδία για μάς", τόνισε στη δημόσια τηλεόραση ο Αλβανός πρωθυπουργός Σάλι Μπερίσα.

    Αλλεπάλληλες εκρήξεις

    Η πρώτη έκρηξη χθες σημειώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι την ώρα που Αμερικανοί πυροτεχνουργοί απασχολούνταν στην περιοχή της αποθήκης με την εξουδετέρωση παλαιών πυρομαχικών που χρονολογούνταν από τον Β Παγκόσμιο πόλεμο. Ήταν τόσο ισχυρή που καταγράφηκε ως σεισμική δόνηση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Στρασβούργου, ενώ η ηχώ της έγινε αντιληπτή μέχρι τα Σκόπια, σε απόσταση περίπου 200 χλμ. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες εκρήξεις που διασκόρπισαν πολεμοφόδια και θραύσματα σε μια ακτίνα μεγαλύτερη των δύο χιλιομέτρων. Κάποιοι από τους κρατήρες που δημιουργήθηκαν από τις εκρήξεις είχαν βάθος 20 μέτρα και διάμετρο 50.

    Σύμφωνα με τον Αλβανό πρωθυπουργό περί τα 200 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ 300 άλλα είναι ακατοίκητα. Περί τα 4.000 άτομα από τα γύρω χωριάεγκατέλειψαν προσωρινά τις εστίες τους. Σημαντικές ζημιές υπέστησαν και οι υποδομές για το ρεύμα και τις τηλεπικοινωνίες. Χθες διακόπηκε προσωρινά και η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου Τιράνων, λόγω των υλικών ζημιών.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις βρίσκονταν 110 πολίτες εργαζόμενοι και άγνωστος αριθμός στρατιωτικού προσωπικού.

    Επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες, εκπρόσωπος του Αλβανού πρωθυπουργού διευκρίνισε ότι ανάμεσα στις δύο πρώτες πολύ σφοδρές εκρήξεις, μεσολάβησαν περίπου δέκα λεπτά. "Πολλοί άνθρωποι", πρόσθεσε, "μπόρεσαν να επωφεληθούν από το διάστημα αυτό, για να εγκαταλείψουν την περιοχή" της αποθήκης με τα πυρομαχικά.

    Κατά τον υπουργό των Εσωτερικών Μπουγιάρ Νισάνι, "υπάρχει επικοινωνία με ομάδα ανθρώπων εγκλωβισμένων μέσα σε στοές" της αποθήκης με τα πυρομαχικά. "Δεν κινδυνεύουν, αλλά πρέπει πρώτα να σταματήσουν οι εκρήξεις, για να βγουν από εκεί", είπε.

    Να σημειωθεί ότι το αμερικανικό Πεντάγωνο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι δεν γνωρίζει τίποτε για νεκρούς, τραυματίες "Αμερικανούς πολίτες, ή στρατιωτικούς", σε σχέση με το εν λόγω περιστατικό.

    Αρκετοί από τους ανθρώπους που τραυματίστηκαν δεν ήταν καν εντός των στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Σύμφωνα με μαρτυρίες, πολλοί επέβαιναν σε οχήματα που την ώρα των πρώτων εκρήξεων κινούνταν στον παρακείμενο αυτοκινητόδρομο Τιράνων-Δυρραχίου.

    Σε πολλά νοσοκομεία διακομίστηκαν άνθρωποι με κατάγματα, διασείσεις, εγκαύματα και πληγές, από θραύσματα ή κομμάτια γυαλιών.

    Η αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή γύρω από την αποθήκη πυρομαχικών σε μία ακτίνα περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων και στα όρια της ζώνης συγγενείς αναζητούν ώρες τώρα κάθε διαθέσιμη πληροφορία για τους δικούς τους ανθρώπους.

    Ο Σαλι Μπερίσα ανακοίνωσε πως θα διατάξει έρευνα για το συμβάν και χαρακτήρισε το πρόβλημα των παλαιών πυρομαχικών ως μια σοβαρότατη διαρκή απειλή. "Πρέπει να απαλλαγούμε από αυτήν την επικίνδυνη κληρονομιά", είπε . Εκτιμάται ότι περί τις 100.000 τόνοι βρίσκονται σε διάφορες αποθήκες σε όλη τη χώρα, πυρομαχικά τα οποία η Αλβανία επιθυμεί να απομακρύνει τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για να εκπληρώσει μία από τις προϋποθέσεις για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

    [02] Οικονομία

    Πέντε διμοι΄ρίες των ΜΑΤ στο ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων

    Αποφασίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ

    16/3/2008 11:53:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/3/2008 5:05:55 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ηλεκτρισμένη είναι η ατμόσφαιρα αυτή την ώρα έξω από το ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων, καθώς έχει μεταφερθεί εκεί από νωρίς το απόγευμα το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, μετά τη μετάβαση στην περιοχή πέντε διμοιριών των ΜΑΤ εφοδιασμένων με δακρυγόνα, με σκοπό να ανοίξουν το ΧΥΤΑ στα απορριμματοφόρα. Η πρόταση του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, για μεταφορά του Γενικού Συμβουλίου, δεν έγινε δεκτή από την παράταξη της ΔΑΚΕ η οποία αν και συμφωνεί με τη συνέχιση της απεργίας, αποχώρησε από τα γραφεία της Ομοσπονδίας. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ προσανατολίζεται στη συνέχιση της απεργίας, που έχει μετατρέψει το λεκανοπέδιο σ έναν απέραντο σκουπιδότοπο, παρά την μερική αποκομιδή των απορριμμάτων από τους κεντρικούς δρόμους και τα ευπαθή σημεία. Εν μέσω μπαράζ κινητοποιήσεων εισάγεται, λοιπόν, τη Δευτέρα προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο ψηφίστηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Στο επίκεντρο παραμένει το πρόβλημα των σκουπιδιών, με τους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καθορίζουν εντός της ημέρας το μέλλον των κινητοποιήσεων τους, μετά και τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με την Υπουργό Απασχόλησης. Το κλίμα στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβούλιου της Ομοσπονδίας είναι υπέρ της συνέχισης της απεργίας τουλάχιστον μέχρι και την Τετάρτη, που πραγματοποιείται η πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Η ΠΟΠ-ΟΤΑ, η Ομοσπονδία που εκπροσωπεί κυρίως τους συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα στο Δήμο της Αθήνας, έχει διαχωρίσει τη θέση της δηλώνοντας ικανοποίηση για τις δεσμεύσεις της Υπουργού. Στο μεταξύ, συνεχίζεται και σήμερα η μερική αποκομιδή των σκουπιδιών στην Αττική, κατόπιν απόφασης της ΠΟΕ-ΟΤΑ να επιτρέψει και σήμερα την είσοδο σε 150 απορριμματοφόρα στη χωματερή των Άνω Λιοσίων. Σημειώνεται ότι απρόσκοπτα γίνεται η εναπόθεση νοσοκομειακών και χημικών αποβλήτων.

    Εβδομάδα απεργιών

    Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και οι βενζινοπώλες την Τετάρτη 19 του μηνός. Η απόφαση ελήφθη από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και θα συνεδριάσουν το βράδυ της Τετάρτης προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους με πρόταση για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο η διάταξη που αφορά την ενοποίηση του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισής τους με το Ταμείο των Επαγγελματιών . Η Ομοσπονδία καλεί τους καταναλωτές να προμηθευτούν καύσιμα έως το βράδυ της Τετάρτης.

    Συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων και την ερχόμενη εβδομάδα με συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, την Τετάρτη, αποφάσισαν νομικοί, μηχανικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί, δικαστικοί επιμελητές και δημοσιογράφοι . Δώδεκα επιστημονικοί φορείς, εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία εκφράζουν την αντίδρασή τους στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

    Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών κλάδων δήλωσαν ότι δεν προτίθενται να σταματήσουν τον αγώνα κατά του νομοσχεδίου, που, όπως είπαν, "προοιωνίζεται δυσμενείς συνέπειες για το σύνολο των επιστημόνων της χώρας".

    Σημειώνεται ότι και η απεργία στη ΔΕΗ συνεχίζεται, με αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, καθώς η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ανέστειλε τις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες.

    Σε πενθήμερη πανελλαδική αποχή από τα καθήκοντα τους κατεβαίνουν οι δικηγόροι όλης της χώρας από τη Δευτέρα 17 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 21 του μηνός.

    Νέα σαρανταοκτάωρη απεργία την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη αποφάσισε η ΟΤΟΕ, καθώς και συμμετοχή στην απεργία της ΓΣΕΕ την Τετάρτη, 19/3.

    Σαφές μήνυμα προς τους απεργούς ότι από τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν θα εξαιρεθεί κανένας, στέλνει με συνέντευξή της στο "Βήμα της Κυριακής" η Υπουργός Απασχόλησης. Η κ. Πετραλιά τονίζει ότι ο διάλογος εξαντλήθηκε και δεν συντρέχει λόγος νέων συναντήσεων με τους φορείς που αντιδρούν, υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την απραξία και τη μετάθεση των λύσεων.

    Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Απασχόλησης εμμένει στο θέμα της συνταξιοδότησης στα 58 έτη με 37 χρόνια ασφάλισης. Υποστηρίζει ότι με το νομοσχέδιο το ασφαλιστικό - το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη - δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας σε βάθος 10ετίας.

    [03] Οικονομία

    Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο Κερατσίνι

    Εν αναμονή της απόφασης

    16/3/2008 7:19:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το απόγευμα οι εργαζόμενοι της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αναρτώντας στην καμινάδα του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Κερατσινιού πανό διαμαρτυρίας με το σύνθημα "Όχι στη διάλυση του ασφαλιστικού". Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν Φωτόπουλος μιλώντας στους παρευρισκομένους ανέφερε ότι η κίνηση αυτή είναι συμβολική και στέλνει μήνυμα σ όλους τους εργαζόμενους ότι με τους αγώνες κατακτώνται δικαιώματα και ένα μήνυμα στην Κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να γυρνάει την πλάτη στους αγώνες των εργαζομένων. Σε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με τις απεργιακές κινητοποιήσεις και μετά την όποια απόφαση του δικαστηρίου η οποία αναμένεται να βγει σήμερα, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ απάντησε ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει. Στο χώρο του εργοστασίου παραβρέθηκαν δηλώνοντας τη συμπαράσταση τους στον αγώνα των εργαζομένων από το ΠΑΣΟΚ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και από το ΚΚΕ η Βέρα Νικολαΐδου.

    Εξάλλου τις επόμενες ώρες αναμένεται η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών επί της αγωγής της διοίκησης της ΔΕΗ με την οποία ζητά να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η ανακληθείσα απεργία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Η χθεσινή συζήτηση της υπόθεσης υπήρξε επεισοδιακή λόγω της ανάκυψης απανωτών ζητημάτων διαδικαστικής φύσης, προτού τελικά ξεκινήσει η ουσιαστική εκδίκαση. Το δικαστήριο προτού διακόψει εξέτασε επτά μάρτυρες από την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ενώ από την πλευρά της ΔΕΗ δεν είχε προταθεί κανένας. Πάντως η απεργία συνεχίζεται, με αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, καθώς η ΓΕΝΟΠ ανέστειλε τις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες προκειμένου να παρακάμψει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της διοίκησης. Για σήμερα Κυριακή, όπως ανακοινώθηκε, δεν προβλέπονται διακοπές ρεύματος.

    [04] Πολιτική

    ΠΑΣΟΚ: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για το Εθνικό Συμβούλιο

    16/3/2008 6:51:00 μμ

    Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα η ψηφοφορία για την ανάδειξη των αιρετών μελών που θα συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στο κλειστό γυμναστήριο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληρο. Αυτήν την ώρα ολοκληρώνονται οι απαραίτητες τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να αρχίσει η ηλεκτρονική ροή των αποτελεσμάτων. Η ψηφοφορία είχε ξεκινήσει στις 9 το πρωί με την προσέλευση των συνέδρων για να ψηφίσουν στις 60 κάλπες που είχαν στηθεί, να κορυφώνεται τις μεσημβρινές ώρες. Νωρίς το απόγευμα, προσήλθε για να ψηφίσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος πριν και μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με όλα τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών. Ο αριθμός των συνέδρων που έχουν θέσει υποψηφιότητα για το Εθνικό Συμβούλιο, και περιλαμβάνονται σε ενιαίο ψηφοδέλτιο, ανέρχεται σε 486 άτομα, εκ των οποίων θα εκλεγούν οι 150.

    Στο Εθνικό Συμβούλιο, σύμφωνα με την τροπολογία του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, εκτός από τα αιρετά μέλη συμμετέχουν οι βουλευτές του κόμματος, οι πρόεδροι των τριτοβάθμιων οργάνων, η Εκτελεστική Γραμματεία της Νεολαίας και οι διατελέσαντες πρωθυπουργοί, πρόεδροι και γραμματείς του Κινήματος. Με την τελευταία προσθήκη στο καταστατικό, στο νέο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχουν, χωρίς να είναι βουλευτές ή να μπουν στη διαδικασία της ψηφοφορίας, ως πρώην γραμματείς του Κινήματος, οι: Άκης Τσοχατζόπουλος, Κώστας Λαλιώτης και Νίκος Αθανασάκης.

    Το Εθνικό Συμβούλιο εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο, το γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, την Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης, την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου και το Συνήγορο του Μέλους και Φίλου.

    [05] Κόσμος

    Θιβέτ: Επτά νεκροί σε διαδήλωση

    16/3/2008 5:52:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ - BBC - REUTERS

    Τουλάχιστον επτά Θιβετιανοί βρήκαν το θάνατο σήμερα Κυριακή από πυρά της κινεζικής αστυνομίας κατά τη διάρκεια της καταστολής διαδήλωσης στην Νγκοάουα, στο θιβετιανό τμήμα της επαρχίας Σετσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα, ανακοίνωσαν δύο φιλοθιβετιανές οργανώσεις. "Η διαδήλωση διαλύθηκε βίαια. Η αστυνομία έβαλε κατά του πλήθους. Υπάρχουν επτά νεκροί. Πολλοί άνθρωποι τραυματίσθηκαν επίσης, και κατόπιν η αστυνομία αποσύρθηκε", τόνισε η Κέιτ Σόντερς της Διεθνούς Εκστρατείας για το Θιβέτ, επικαλούμενη αυτόπτες μάρτυρες. Από την πλευρά του το Θιβετιανό Κέντρο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τη Δημοκρατία (TCHRD) κάνει λόγο για 13 νεκρούς, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και μοναχοί της Μονής Κίρτι, στη Νγκάουα (Άμπα στα κινεζικά), σε απόσταση 1.000 χλμ βορειοδυτικά της Λάσα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Οργάνωσης, η διαδήλωση ξεκίνησε όταν "χιλιάδες μοναχοί συγκεντρώθηκαν για να προσευχηθούν. Λίγο αργότερα, αυθόρμητα εντελώς άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας του Θιβέτ και της επιστροφής του Δαλάι Λάμα, με αποτέλεσμα να συνταχθούν μαζί τους χιλιάδες κάτοικοι της Νγκάουα, οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς την έδρα της τοπικής Κυβέρνησης".

    [06] Πολιτική

    ΣΥΡΙΖΑ: Αυλαία για την 1η Πανελλαδική Σύσκεψη

    16/3/2008 4:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/3/2008 5:23:40 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    Η ανάληψη νέων πρωτοβουλιών για την περαιτέρω διεύρυνση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, η επεξεργασία μιας προοδευτικής αριστερής λύσης και η επεξεργασία ενός πολιτικού σχεδίου καθώς και η πανελλαδική διαμόρφωση μιας οργανωτικής δομής περιλαμβάνονται στο κείμενο που συμφωνήθηκε στην 1η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ οποία ολοκλήρωσε τις εργασίες της το απόγευμα της Κυριακής. Όπως επισημαίνεται στο ντοκουμέντο της Σύσκεψης η 1η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτεί την αρχή μιας παραπέρα ουσιαστικής προσπάθειας μέσα από ένα ανοικτό, δημοκρατικό, ελεύθερο διάλογο με όλες τις δυνάμεις της πολιτικής και κοινωνικής Αριστεράς να συζητήσει με συντροφικότητα, ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα το μέλλον της Αριστεράς και να προωθήσει παραπέρα τη συσπείρωση των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της αριστερής ριζοσπαστικής οικολογίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι ο δικομματισμός παρουσιάζει έντονα σημάδια αποσταθεροποίησης και παρακμής, ενώ όλα δείχνουν ότι έχουμε εισέλθει σε περίοδο πολιτικής ρευστότητας, μεγάλων πολιτικών ανακατατάξεων και διεργασιών, που τείνουν να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης.

    Σε αυτό το σκηνικό εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατοχυρώνεται ήδη, προεκλογικά και μετεκλογικά, και αποτελεί αναμφισβήτητα τη βασική αντιπολιτευτική, αντινεοφιλελεύθερη δύναμη, κατακτώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή, αλλά και σημαντική σχέση με τα κοινωνικά κινήματα και τις λαϊκές αντιστάσεις που αναπτύσσονται.

    Αποτιμώντας την θετική μετεκλογική πορεία, όπως τουλάχιστον καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις , ο ΣΥΡΙΖΑ την αποδίδει "στην εμπιστοσύνη που μας δείχνει ο λαός, και στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, στο γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα της νέας γενιάς, της μεταπολίτευσης και του Πολυτεχνείου, ένα αριστερό, ριζοσπαστικό και αντινεοφιλελεύθερο τμήμα της κοινωνίας, πείστηκε από την συνολική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, που με σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια παρουσίασε όλο αυτό το διάστημα".

    Με το ντοκουμέντο στης Σύσκεψης απορρίπτονται για μια ακόμη φορά τα κεντροαριστερά σενάρια , καθώς εκτιμάται ότι όχι μόνο δεν αποτέλεσαν ανάχωμα στον νεοφιλελευθερισμό, αντίθετα τον εδραίωσαν και για τον λόγο αυτό: "σήμερα είναι περίοδος όπου η Αριστερά, με σαφή οριοθέτηση απέναντι σε λογικές κεντροαριστεράς και συνδιαχείρισης του συστήματος, οφείλει να συγκροτήσει τον εαυτό της ως ισχυρή δύναμη πολύμορφης κοινωνικής και πολιτικής αντίστασης, ως πόλο επεξεργασίας και προβολής πειστικών εναλλακτικών προτάσεων ενταγμένων σ΄ ένα μακρόπνοο σχέδιο κοινωνικού μετασχηματισμού, που θα αλλάξει ριζικά τους συσχετισμούς δυνάμεων στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο".

    Η Πανελλαδική Σύσκεψη αποφάσισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει ακόμη μεγαλύτερη στροφή στην κοινωνία και τα λαϊκά προβλήματα και επίσης σχεδιάζει:

    Την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών παραπέρα διεύρυνσης του ενωτικού εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και της οικολογίας και δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου που αποδεσμεύονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ηγεσίας του. Την παραπέρα επεξεργασία μιας προοδευτικής αριστερής λύσης στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας με τη συγκρότηση, με πυρήνα τη ριζοσπαστική Αριστερά, μιας νέας λαϊκής πλειοψηφίας για την ήττα του νεοφιλελευθερισμού και του δικομματισμού. Το βάθεμα των προγραμματικών επεξεργασιών με την παραπέρα διαμόρφωση ενός συνοπτικού πολιτικού σχεδίου, που θα επιβεβαιώνει τον στρατηγικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Πολιτικό σχέδιο, που θα συνδέει, επίσης, την εναλλακτική προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την προοπτική του σοσιαλισμού που καταργεί την εκμετάλλευση και την καταπίεση, του σοσιαλισμού της δημοκρατίας και της ελευθερίας, όπου όλοι οι άνθρωποι διαμορφώνουν οι ίδιοι τις τύχες τους συμφιλιωμένοι με τη φύση και το περιβάλλον.

    Στο οργανωτικό επίπεδο αποφασίστηκε η συγκρότηση και λειτουργία των τοπικών, κλαδικών, αλλά και των κεντρικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η απόφαση χρειάζονται:

    Τοπικές Νομαρχιακές Συνελεύσεις, που θα λειτουργούν πολιτικά, θα συνέρχονται στην έδρα κάθε Νομού και σε κάθε Δήμο στο Λεκανοπέδιο Αττικής και στην Θεσσαλονίκη τακτικά ανά 2μηνο και έκτακτα κάθε φορά που θα χρειασθεί, θα εξασφαλίζουν την πιο πλατιά συμμετοχή των πολιτών και θα καταπιάνονται όχι μόνο με τα γενικά πολιτικά ζητήματα, αλλά και με κάθε ζήτημα που απασχολεί την περιοχή. Οι Τοπικές Συνελεύσεις ορίζουν πλατιές Τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές Νομαρχιακού επιπέδου, αλλά και Επαρχιακού επιπέδου, όπου το επιβάλλουν οι τοπικές συνθήκες (π.χ. νησιά) οι οποίες, με τη σύνθεσή τους, καλύπτουν τις βασικότερες πόλεις του Νομού ή της Επαρχείου και συνέρχονται τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Μεριμνούν, επίσης, για τη συγκρότηση σε κάθε πόλη ακόμη και χωριά του Νομού και Επαρχείου, αντίστοιχων Συνελεύσεων και Συντονιστικών Επιτροπών. Οι Τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές, συγκροτούν ολιγομελείς Γραμματείες σε τοπική βάση, που θα εξασφαλίζουν πλουραλιστική έκφραση συνιστωσών και ανένταχτων, συνεδριάζουν τουλάχιστο μια φορά την εβδομάδα, προγραμματίζουν τη συνεχή και τακτική λειτουργία των Συνελεύσεων και αποτελούν βασικούς κρίκους της πανελλαδικής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκροτούν επίσης θεματικές Επιτροπές για κάθε ζήτημα που απασχολεί την περιοχή τους (π.χ. για ζητήματα περιβάλλοντος, υγείας, παιδείας, ασφάλισης, εργασιακά κλπ). Στην ίδια βάση, συγκροτούνται και Κλαδικές Συνελεύσεις, Συντονιστικές Επιτροπές και Γραμματείες. Οι Τοπικές και Κλαδικές Συνελεύσεις αποτελούν βασικά κύτταρα που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ σε πανελλαδικό επίπεδο. Σε κεντρικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ συγκαλεί μια φορά τον χρόνο Πανελλαδική Σύσκεψη, με Απολογιστικό και Προγραμματικό περιεχόμενο. Η επόμενη Πανελλαδική Σύσκεψη θα συγκληθεί μέχρι το τέλος του 2008, με έμφαση στο βάθεμα των προγραμματικών επεξεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαμόρφωση προγραμματικού πλαισίου, που θα αποτελεί δεσμευτική βάση της εναλλακτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ. Με ευθύνη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν, επίσης, να συγκαλούνται, όταν χρειάζεται, θεματικά Πανελλαδικά Σώματα με τη συμμετοχή των μελών των Γραμματειών των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών, των Κεντρικών και Κλαδικών οργάνων, για τη διαμόρφωση θέσεων και πολιτικής σε συγκεκριμένα θέματα. Η Κεντρική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ολιγομελές ευέλικτο όργανο και συγκροτείται με συμμετοχή εκπροσώπων των Συνιστωσών και ανένταχτων. Η Γραμματεία συγκαλείται μία τουλάχιστον φορά ανά εβδομάδα και έκτακτα όταν χρειάζεται και οι αποφάσεις της δημοσιεύονται στο site του ΣΥΡΙΖΑ. Για την καλύτερη οργάνωση της δουλειάς της Γραμματείας, συγκροτούνται, με ευθύνη της, βοηθητικές Επιτροπές, όπως Επιτροπές Οργανωτικής δουλειάς, Οικονομική, Επεξεργασίας πολιτικής και Τεκμηρίωσης, κοινωνικών κινημάτων κ.ά. Ειδικότερα η Γραμματεία μεριμνά για τη δημιουργία Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με υπεύθυνο Τύπου, που θα εξασφαλίζει πλουραλιστική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ. (Τα ιδιωτικά ή και δημόσια κανάλια δεν μπορούν να επιλέγουν ποιος εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ). Η Γραμματεία καλείται να εξετάσει τη συγκρότηση Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής, πανελλαδικής σύνθεσης στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Συνιστωσών και των ανένταχτων, αλλά θα εκπροσωπούνται και βασικές Τοπικές και Κλαδικές Οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Η Γραμματεία καλείται, επίσης, να προωθήσει τη συγκρότηση Συντονιστικών Επιτροπών των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο κοινωνικών κινημάτων (εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ΕΒΕ, αγροτιάς κλπ) και θεματικές Επιτροπές για θέματα Υγείας, Παιδείας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Γυναικών, Νεολαίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, βασικός κρίκος της πολιτικής παρέμβασης μας, χρειάζεται να βρίσκεται σε διαρκή σχέση με την Κεντρική Γραμματεία. Στην κατεύθυνση αυτή: Η Γραμματεία φροντίζει για την έκδοση μηνιαίου περιοδικού του ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικής εμβέλειας, θεωρητικού - ενημερωτικού - πολιτικού, το οποίο θα διευθύνεται από συντακτική ομάδα.

    [07] Κόσμος

    Γαλλία: "Μπρα-ντε-φερ" με φόντο τις δημοτικές

    16/3/2008 3:41:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Γαλλία βρίσκεται μπροστά στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών σήμερα Κυριακή, κεντρικό ερώτημα των οποίων είναι εάν η κεντροαριστερά θα καταλάβει τον έλεγχο των μεγάλων δήμων που διεκδικεί, αυξάνοντας έτσι την πίεση προς το συντηρητικό Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Το ποσοστό προσέλευσης στις κάλπες μέχρι στιγμής είναι οριακά αυξημένο σε σχέση με την περασμένη Κυριακή. Η δεξιά ευελπιστεί σε μία μαζική κινητοποίηση των ψηφοφόρων της προκειμένου ν αποφευχθεί μία ηχηρή αποτυχία στις τοπικές εκλογές, οι οποίες θεωρούνται ένα άτυπο δημοψήφισμα για την πολιτική του Σαρκοζί. Από την πλευρά της η αριστερά καλεί τους ψηφοφόρους να δείξουν την διαμαρτυρία τους και να "τιμωρήσουν" τον Γάλλο πρόεδρο.

    Μάχη για Μασσαλία, Τουλούζη και Παρίσι

    Στον πρώτο γύρο της διαδικασίας, το περασμένο Σαββατοκύριακο, τα κόμματα της κεντροαριστερής και αριστερής αντιπολίτευσης κατέλαβαν 48% έναντι 41% της κεντροδεξιάς, σημειώνοντας κέρδη σε πόλεις σε όλη τη χώρα, χωρίς πάντως να καταφέρουν μια συντριπτική ήττα στο Σαρκοζί και τους συμμάχους του.

    Οι Σοσιαλιστές προσπαθούν να καταφέρουν σήμερα πιο εντυπωσιακές νίκες, παίρνοντας τον έλεγχο σε τουλάχιστον δύο μεγάλες πόλεις, την Μασσαλία και την Τουλούζη, ενώ μάχονται για να πάρουν μια ευρεία νίκη στο Παρίσι.

    Εάν τα προπύργια του στο νότο πέσουν, το κεντροδεξιό UMP του Σαρκοζί θα ελέγχει πλέον μόνο τις δύο από τις 10 γαλλικές μεγάλες πόλεις. Εάν καταφέρει να τις κρατήσει, θα μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν υπέστη την προβλεπόμενη από τα ΜΜΕ ευρεία ήττα παρά μόνο απώλειες σε μικρές πόλεις.

    Συνοψίζοντας, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού κόμματος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι "θα ανακτήσουμε 30 μέσου μεγέθους πόλεις, αλλά αν δεν πάρουμε την Τουλούζη και την Μασσαλία ο κόσμος θα πει ότι δεν ήταν σπουδαίο αποτέλεσμα".

    Η εκλογική αυτή αναμέτρηση εξελίσσεται σε μια αρνητική συγκυρία για το Σαρκοζί, καθώς το ποσοστό δημοτικότητάς του σημειώνει μεγάλη πτώση στις δημοσκοπήσεις λόγω της οργής των ψηφοφόρων με αφορμή το υψηλό κόστος ζωής στη χώρα και την υπερπροβολή της ιδιωτικής του ζωής-- του διαζυγίου του και του νέου του γάμου με ένα μοντέλο μέσα σε τέσσερις μήνες.

    Ο Σαρκοζί είπε ότι "αφού γίνουν γνωστά τα οριστικά αποτελέσματα, όλοι οι πολιτικοί ηγέτες, κι εγώ πρώτος απ όλους, πρέπει να αντλήσουμε μαθήματα από τις εκλογές". Κατά αναλυτές ο γάλλος πρόεδρος θα προχωρήσει σε μίνι-ανασχηματισμό την προσεχή Τρίτη, επιχειρώντας, έτσι, να αντεπεξέλθει στις πιέσεις και να δώσει νέα ώθηση στην 10μηνη προεδρία του. Πιστεύεται ότι θα διορίσει και υπουργό Προεδρίας αρμόδιο για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Παρισίων.

    [08] Πολιτική

    Τη Δευτέρα, στη Βιέννη

    Συνάντηση για την ονομασία της ΠΓΔΜ

    16/3/2008 1:27:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νέα συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στη Βιέννη. Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως εάν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση δεν θα υπάρξει πρόσκληση των Σκοπίων για το ΝΑΤΟ, ενώ σε τελευταίες του δηλώσεις ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι είπε ότι τα περιθώρια για εξεύρεση λύσης θα στενέψουν εάν η Ελλάδα δεν αλλάξει τη θέση της. Σημειώνεται ότι οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγαλυτέρων κομμάτων της ΠΓΔΜ αποφάσισαν τη στήριξη της κυβέρνησης μειοψηφίας μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο.

    Δηλώσεις Τσερβένκοφσκι και Γκρούεφσκι

    "Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της ονομασίας και του κράτους μας, του λαού μας και της εθνικής μας ταυτότητος, η οποία είναι κάτι για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις. Υπήρξαν, ωστόσο, προτάσεις που δεν θίγουν την εθνική μας ταυτότητα, αλλά δίδουν επιπρόσθετη περιγραφή του πολιτεύματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει απορρίψει ακριβώς αυτές τις προτάσεις", είπε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σε συνέντευξη που παρεχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Free Europe", στο πρόγραμμα στη σλαβομακεδονική γλώσσα.

    Είπε ακόμη ότι αν η Ελλάδα δεν αλλάξει την θέση της, τα περιθώρια για ελιγμούς προς την εξεύρεση κάποιας λύσης θα στενέψουν. "Ελπίζω ότι στο εγγύς μέλλον, με την εμπλοκή του διαμεσολαβητή, αλλά και της Ουάσινγκτον, θα εμφανισθούν νέες δυνατότητες για την διευθέτηση του προβλήματος", κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, διεμήνυσε ότι είναι "άστοχη" η συζήτηση στο εσωτερικό περί ονόματος, στο οποίο θα περιγράφεται το πολίτευμα του ονόματος της χώρας, διότι, όπως ανέφερε, η ελληνική πλευρά τις απορρίπτει κατηγορηματικά.

    "Τα προθέματα Δημοκρατική (Λαϊκή), Ανεξάρτητη, Κυρίαρχη, Συνταγματική, έχουν κατηγορηματικά απορριφθεί από τη Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και η Υπουργός Εξωτερικών το έχουν πει αρκετές φορές. Συνεχίζουν να επαναβεβαιώνουν, ότι δεν ενδιαφέρονται για την μορφή του πολιτεύματός μας, επιμένοντας στο γεωγραφικό προσδιορισμό. Έχουν πει επίσημα στους διαμεσολαβητές, ότι ίσως αποδεχθούν τα Άνω, Βόρεια Βαρδάρσκα, Νέα "Μακεδονία" και το επίθεμα Skopje μετά το συνταγματικό όνομα της χώρας" ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της ΠΓΔΜ, "ΜΙΑ".

    Ο κ. Γκρούεφσκι χαρακτήρισε "εκβιασμό" την κίνηση από την πλευρά του "Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών" (DPA), το οποίο πριν τρεις ημέρες αποφάσισε να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό. "Είμαι πάντοτε έτοιμος να συζητήσω και να αναζητήσω λύσεις για όλα τα ζητήματα και προβλήματα, αλλά όχι υπό τέτοια πίεση και σε τέτοιες ιστορικές στιγμές για τη χώρα", ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.

    Σε άλλη ερώτηση, αν η κίνηση αυτή του DPA αδυνατίζει τη θέση του κράτους αναφορικά με τις επερχόμενες προκλήσεις, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ απάντησε ότι αυτή δεν είναι μία κίνηση προς όφελος της χώρας, αλλά μία κίνηση, που καταστρέφει την φήμη της. Και πρόσθεσε: "Οι Αλβανοί στη Μακεδονία επίσης επιθυμούν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, και οι περισσότεροι από αυτούς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενδιαφέρονται, όπως και οι περισσότεροι πολίτες, να διατηρηθεί το συνταγματικό όνομα. Παρόλα αυτά, η ενθάρρυνση των πολιτών είναι το πιο σημαντικό πράγμα τώρα, καθώς το κράτος δύναται να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις", κατέληξε ο κ. Γκρούεφσκι.

    [09] Κόσμος

    ΗΠΑ: Τα όπλα επί τάπητος

    16/3/2008 1:17:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών θα εξετάσει την ερχόμενη Τρίτη, για πρώτη φορά εδώ και 70 χρόνια, το δικαίωμα της οπλοκατοχής.

    Το θέμα δημιουργήθηκε από τον χαρακτηρισμό ως αντισυνταγματικού ενός νόμου που ισχύει στην Ουάσινγκτον και απαγορεύει τα περίστροφα.

    Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται τον Ιούνιο και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στους νόμους που διέπουν την οπλοκατοχή.

    "Εχω εμπιστοσύνη στη διαρκή ικανότητά μας να προστατεύουμε τους πολίτες από την ένοπλη βία", δήλωσε στις αρχές του μήνα ο δήμαρχος της Ουάσινγκτον Αντριαν Φέντι.

    Ο δικηγόρος Αλαν Γκούρα, που εκπροσωπεί το αντίθετο στρατόπεδο, θεωρεί ότι οι νόμοι κατά της οπλοκατοχής που ισχύουν στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα στερούν τους νομιμόφρονες πολίτες από το συνταγματικό τους δικαίωμα να κατέχουν όπλο.

    [10] Παράξενα

    Εξομολογήσεις για λόγους ασφαλείας

    Πολιτικοί καλούνται σε δήλωση ερωτικών φρονημάτων

    16/3/2008 1:11:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι υπουργοί και οι συνεργάτες της αυστραλιανής κυβέρνησης του Κέβιν Ραντ υποχρεώνονται να κάνουν υπεύθυνη δήλωση για την ερωτική τους ζωή αν θέλουν να διατηρήσουν τις θέσεις τους! Και η δήλωση δεν αφορά μόνο την παρούσα ερωτική τους ζωή αλλά και το παρελθόν τους.

    Οι υπουργοί και 300 κορυφαία στελέχη τους υποχρεώνονται να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο 25 σελίδων με καθαρά προσωπικές ερωτήσεις αλλά και στη συνέχεια να απαντήσουν σε άλλες ερωτήσεις σε προσωπική συνέντευξη. Μεταξύ άλλων καλούνται να ομολογήσουν αν είχαν ή έχουν εξωσυζυγικές ή ομοφυλοφιλικές σχέσεις.

    Πολλοί θεωρούν τις ερωτήσεις "εισβολή" στην προσωπική τους ζωή, αλλά οι αρμόδιοι λένε ότι θα πρέπει να τις απαντήσουν και για λόγους ασφαλείας. "Έτσι", τους λένε, "θα σας προστατεύσουμε από πιθανές απόπειρες εκβιασμού".

    Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Τζον Φόλκνερ, παραδέχθηκε πως κάποια στελέχη βρίσκουν τις ερωτήσεις "απαράδεκτα προσβλητικές". Πρόσθεσε όμως ότι τα στελέχη αυτά κατέχουν "ευαίσθητες θέσεις" και για λόγους ασφαλείας η πολιτεία πρέπει να τα προστατεύσει από τυχόν περιπτώσεις εκβιασμού.

    Εκπρόσωπος της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας δήλωσε ότι κάποια στελέχη υπουργών, στις προσωπικές συνεντεύξεις τους, δέχονται προσωπικές ερωτήσεις. "Τα ρωτάμε αν έχουν εξωσυζυγικές σχέσεις, πόσους ερωτικούς συντρόφους είχαν ή έχουν καθώς και αν είχαν ή έχουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις. Τους ρωτάμε ποιες είναι οι αγαπημένες τους ερωτικές συνήθειες και αν απατούν τους (τις) συζύγους τους.

    Ο ίδιος είπε ότι τους γίνονται ακόμα ερωτήσεις για πιθανή χρήση ναρκωτικών και τα στελέχη καλούνται να δηλώσουν αν υπάρχει κάτι στη ζωή τους που θα τους φέρει σε δύσκολη θέση αν αυτό αποκαλυφθεί.

    [11] Οικονομία

    ΔΕΗ: Στο Πρωτοδικείο η απεργία

    16/3/2008 12:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/3/2008 7:16:23 μμ)

    Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών συνεχίζεται σήμερα η εκδίκαση της αγωγής της διοίκησης της ΔΕΗ με την οποία ζητά να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η ανακληθείσα απεργία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Η χθεσινή συζήτηση της υπόθεσης υπήρξε επεισοδιακή λόγω της ανάκυψης απανωτών ζητημάτων διαδικαστικής φύσης, προτού τελικά ξεκινήσει η ουσιαστική εκδίκαση. Το δικαστήριο προτού διακόψει εξέτασε επτά μάρτυρες από την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ενώ από την πλευρά της ΔΕΗ δεν είχε προταθεί κανένας. Σήμερα αναμένεται να τοποθετηθούν οι συνήγοροι των δύο πλευρών ενώ παραμένει άγνωστο εάν η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί μέχρι αύριο το βράδυ.

    Να σημειωθεί πάντως ότι η απεργία στην ΔΕΗ συνεχίζεται, με αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, καθώς η ΓΕΝΟΠ ανέστειλε τις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες προκειμένου να παρακάμψει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της διοίκησης. Για σήμερα Κυριακή, όπως ανακοινώθηκε, δεν προβλέπονται διακοπές ρεύματος.

    Σε λίγη ώρα εργαζόμενοι της ΔΕΗ θα πραγματοποιήσουν ολονύχτια παράσταση διαμαρτυρίας στον ατμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ στο Κερατσίνι ενώ εναερίτες θα σκαρφαλώσουν στο φουγάρο και θα αναρτήσουν πανώ με τα αιτήματα τους.

    [12] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αποφασιστική νίκη ο Λεβαδειακός

    16/3/2008 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αποφασιστικό βήμα για την παραμονή του στη Σούπερ Λίγκα έκανε ο Λεβαδειακός που νίκησε με 2-0 την Καλαμαριά στο πλαίσιο της 25ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ. Το σκορ άνοιξε στο 48 με εύστοχο κτύπημα πέναλτι ο Λεονάρντο, ενώ στο 78 ο Ρέγες με δυνατό σουτ διαμόρφωσε το τελικό 2-0. Αρνητικός πρωταγωνιστής του αγώνα ήταν ο διαιτητής Μαζαράκος, ο οποίος με το που σφύριξε τη λήξη του αγώνα δέχτηκε την επίθεση των παικτών της Καλαμαριάς, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τις υποδείξεις του και κυρίως για τη φάση του πέναλτι που υπέδειξε εις βάρος τους στο 48. Ο ρέφερι της συνάντησης απέβαλλε με κόκκινη κάρτα τον Ζαπρόπουλο, αλλά αυτό ήταν το λιγότερο για τους Πόντιους, που με την ήττα αυτή βρέθηκαν ακόμη πιο κοντά στον υποβιβασμό στη Β΄ Εθνική. Ανοικτό ποδόσφαιρο παίχτηκε στο πρώτο μέρος, παρά το γεγονός ότι και οι δύο ομάδες έπαιζαν με την "πλάτη στον τοίχο". Ο Λεβαδειακός ήταν καλύτερος στο ξεκίνημα, αλλά μετά το 15 και μέχρι το 30 ο Απόλλων ισορρόπησε και ήταν η ομάδα που δημιούργησε τις επικίνδυνες καταστάσεις προς την εστία του Μπλάζιτς. Η πρώτη καλή φάση του αγώνα έγινε στο 7 για λογαριασμό του Λεβαδειακού. Το γυριστό σουτ του Μοντόγια, μέσα από την περιοχή, απέκρουσε δύσκολα σε κόρνερ ο Κόβατς. Η απάντηση από τους Θεσσαλονικείς ήρθε εννέα λεπτά αργότερα με τον Μπλάζιτς να διώχνει σε κόρνερ το σουτ του Μπάρκογλου. Νέα καλή στιγμή για τους φιλοξενούμενους με τον Μπρίτο στο 26 να πιάνει το σουτ από καλή θέση, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Στο 40 ο Λουμπούτης βγήκε ωραία από αριστερά έβγαλε τη σέντρα, αλλά ο Ντιμπαλά απέτυχε να πιάσει την κεφαλιά και να απειλήσει ουσιαστικά την εστία του Κόβατς. Τη "σφραγίδα" του στην αναμέτρηση της Λιβαδειάς έβαλε ο Ηλίας Μαζαράκος. Στο 48 ο Κόλτσης κατέβασε την μπάλα με τον ώμο κι ενώ ο ρέφερι από την Αρτα ήταν πολύ κοντά στη φάση, προς κατάπληξη όλων, υπέδειξε πέναλτι υπέρ του Λεβαδειακού. Οι διαμαρτυρίες των παικτών της Καλαμαριάς δεν άλλαξαν την απόφαση του έμπειρου διαιτητή και ο Λεονάρντο με ψύχραιμη εκτέλεση έκανε το 1-0. Στο 56 ο Ντιμπαλά έχασε μεγάλη ευκαιρία να διπλασιάσει τα τέρματα της ομάδας του, όταν βρέθηκε απέναντι από τον Κόβατς, αλλά πλάσαρε άουτ. Ο αγώνας κρίθηκε στο 78, όταν ο Ρέγες με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή νίκησε τον Κόβατς κι έκανε το 2-0 σ ένα χρονικό σημείο του παιχνιδιού που ήταν αδύνατο για την Καλαμαριά ν αντιδράσει. Κίτρινες: Σίκοφ, Παπαδόπουλος, Κόλτσης, Αμπονσά, Μπούσι, Κόβατς, Μπάρκογλου - Ντιμπαλά Κόκκινες: Ζαπρόπουλος Διαιτητής: Η. Μαζαράκος (Άρτας) Λεβαδειακός (Μπάμπης Τεννές): Μπλάζιτς, Μουλόπουλος, Λουμπούτης, Ζησόπουλος, Αντερσον, Παρασκευαϊδης, Σίντζιλορτζ (71΄ Παβιό), Ανδράλας (46΄ Ρέγες Βερντέχο), Ντιμπαλά (80΄ Κρουπί), Λεονάρντο, Μοντόγια Απόλλων Καλαμαριάς (Θωμάς Κατσαβάκης): Κόβατς, Φαβάλι (74΄ Ζαπρόπουλος), Σαρακατσάνος, Γαλανόπουλος, Μπρίτο, Αμπονσά (61΄ Κοντοδήμος), Μπούσι, Μπάρκογλου, Παπαδόπουλος, Σίκοφ (66΄ Χετεμάι), Κόλτσης

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ξεπέρασε τον αποκλεισμό της η Ίντερ

    16/3/2008 6:48:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στη κορυφή του ιταλικού πρωταθλήματος καθώς τόσο η πρωτοπόρος Ίντερ όσο και η δεύτερη Ρόμα συνέχισαν με νίκες. Οι "νερατζούρι" επιβλήθηκαν 2-1 της Παλέρμο στο Μιλάνο, στο πλαίσιο της 28ης ημέρας του καμπιονάτο, και διατήρησαν τη διαφορά των έξι βαθμών από τη δεύτερη Ρόμα, που χθες νίκησε 2-1 τη Μίλαν στο ντέρμπι της αγωνιστικής. Σε άλλα ματς, η Φιορεντίνα επικράτησε 3-1 της Τζένοα στο "Αρτέμιο Φράνκι" και αποσπάστηκε τέσσερις βαθμούς από τη Μίλαν, στη μάχη για την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ βήμα εξόδου στην Ευρώπη έκανε η Σαμπντόρια, που νίκησε 3-1 στη Γένοβα την Κατάνια. Το σκορ της ημέρας, πάντως, πέτυχε η Ρετζίνα, που συνέτριψε 4-0 τη Σιένα και αναπτέρωσε τις ελπίδες της για παραμονή στη Serie A. Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ: Ουντινέζε-Λάτσιο 2-2 (56 Φερονέτι, 86 Ντι Νατάλε 12 Ρόκι, 80 Λεντέσμα) Ρόμα-Μίλαν 2-1 (78 Ζιουλί, 81 Βούτσινιτς 56 Κακά) Αταλάντα-Εμπολι 4-1 (19 Λανγκέλα, 27 Ντόνι, 77, 84 Παντόιν 83 Βανούκι) Κάλιαρι-Τορίνο 3-0 (11 Τζέντα, 22 πεν., 57 Ακουαφρέσκα) Φιορεντίνα-Τζένοα 3-1 (19 Σαντάνα, 30 Μούτου, 56 Πατσίνι 83 Μαζιέρο) Ίντερ-Παλέρμο 2-1 (5 Βιεϊρά, 36 Χιμένες 25 αυτ. Ματεράτσι) Λιβόρνο-Πάρμα 1-1 (41 Βιντιγκάλ 61 Ρετζινάλντο) Ρετζίνα-Σιένα 4-0 (9, 39 Μπριέντζα, 19 Κότσα, 68 Μισιρόλι) Σαμπντόρια-Κατάνια 3-1 (68 Παλόμπο, 76 Ακάρντι, 86 Μπελούτσι 73 Στοβίνι) Γιουβέντους-Νάπολι 21:30

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 28 αγώνες) Ίντερ 67 Ρόμα 61 Γιουβέντους 51 -27αγ. Φιορεντίνα 50 Μίλαν 46 Σαμπντόρια 42 Ουντινέζε 41 Αταλάντα 37 Παλέρμο 36 Τζένοα 35 Λάτσιο 34 Νάπολι 33 -27αγ. Τορίνο 31 Σιένα 31 Κατάνια 27 Λιβόρνο 27 Πάρμα 26 Έμπολι 25 Ρετζίνα 25 Κάλιαρι 21 * * Η Κάλιαρι έχει τιμωρηθεί με αφαίρεση 3 βαθμών.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Επέστρεψε στις νίκες ο Ηρακλής

    16/3/2008 6:35:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εκτελώντας πετυχημένα το πέναλτι στο 210 λεπτό ο Ααρόν πέτυχε το μοναδικό τέρμα στην αναμέτρηση του Ηρακλή με τον Πανιώνιο για την 25η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκα και έδωσε την ευκαιρία στον "γηραιό" να πανηγυρίσει τη νίκη με 1-0 μετά από πέντε "στείρες" αγωνιστικές. Ο Ηρακλής μπήκε πιο δυνατά στο ματς, χωρίς, ωστόσο, να γίνει ιδιαίτερα απειλητικός για την εστία του Κρέσιτς. Μετά το πρώτο 10λεπτο, οι Νεοσμυρνιώτες ισορρόπησαν και στο 14 είχαν την πρώτη καλή στιγμή στο παιχνίδι, όταν μετά από σύγχυση μέσα στα καρέ των γηπεδούχων ο Χούτος προσπάθησε να παραβιάσει την εστία του Πάρντο, χωρίς να τα καταφέρει. Το άγχος ήταν εμφανές στις προσπάθειες των παικτών του "Γηραιού", καθώς ήταν εκείνοι που "καίγονταν" για τη νίκη. Κι ενώ ο Πανιώνιος ήταν η ομάδα που φαινόταν περισσότερο μέσα στο γήπεδο, σε μία ανύποπτη φάση στο 21 ο Ηρακλής πήρε το προβάδισμα. Μετά από σουτ του Ααρόν η μπάλα βρήκε το χέρι του Μανιάτη μέσα στην περιοχή κι αμέσως ο Κουκουλάκης υπέδειξε το πέναλτι. Ο Ααρόν εκτέλεσε ψύχραιμα κι άνοιξε το σκορ για τους Θεσσαλονικείς (1-0). Πολύ κοντά στο δεύτερο γκολ έφτασε ο Ηρακλής με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου. Ο Φονσέκα βγήκε από δεξιά στο 48, αλλά η σέντρα που έβγαλε προς τον αμαρκάριστο Γιάντση δεν ήταν καλή και, μετά την προσωρινή απόκρουση της μπάλας από τον Κρέσιτς, στη συνέχεια απομάκρυναν οι αμυντικοί του Πανιωνίου. Οι "κυανέρυθροι" είχαν την πρωτοβουλία και τον έλεγχο του κέντρου, αλλά όλες οι προσπάθειές τους σταματούσαν έξω από την περιοχή του Πάρντο. Τη μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει έχασε ο Πανιώνιος στο 65΄, όταν μετά το σουτ του Μαϊστόροβιτς και προσωρινή απόκρουση του Πάρντο, η μπάλα πήρε κατεύθυνση προς τα δίχτυα, αλλά ο Γιάντσης απέτρεψε τα χειρότερα για την ομάδα του. Τέσσερα λεπτά αργότερα ο γκολκίπερ του "Γηραιού" έπεσε στα πόδια του Τζιμπούρ και απεσόβησε την ισοφάριση. Κίτρινες: Γιαννούλης, Ααρόν, Παπαστρεγιανός, Μαυρογενίδης, Κατσαμπής, Πάρντο - Τζιμπούρ, Νικολάου, Ντιαβαρά Διαιτητής: Μ. Κουκουλάκης (Ηρακλείου) Ηρακλής (Α. Πεντράθα): Πάρντο, Ραγκουέλ, Γιαννούλης, Κατσαμπής, Μαλαγκουένο, Παπαστεργιανός, Φονσέκα, Γκαρσία, Γιάντσης (84΄ Παπαζαχαρίας), Φλάβιο Ντίας (58΄ Πουρσανίδης), Ααρόν (72΄ Μαυρογενίδης) Πανιώνιος (Ε. Λίνεν): Κρέσιτς, Μανιάτης, Ντιαβαρά, Σκούφαλης (46΄ Κουμορτζί), Τζιμπούρ, Κουτσόπουλος, Μάκος, Μαϊστόροβιτς, Γουνδουλάκης (80΄ Καπετάνος), Νικολάου, Χούτος (82΄ Αραβίδης)


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 16 March 2008 - 17:50:15 UTC