Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΓΕΝΟΠ σε νέα κινητοποίηση
  • [02] Υποχωρεί το πετρέλαιο
  • [03] Όχι Ερντογάν σε πρόωρες εκλογές
  • [04] Κατά της ελεύθερης συμβίωσης η Εκκλησία
  • [05] Λουτρό αίματος στο Ιράκ
  • [06] Λάμβαναν συντάξεις αποβιωσάντων
  • [07] Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση
  • [08] Συμφωνία MIG-DT για ΟΤΕ: Ικανοποίηση και αντιδράσεις
  • [09] Για εκατοντάδες νεκρούς μιλά το εξόριστο κοινοβούλιο
  • [10] Η Κλίντον χάνει την υποστήριξη των Αφροαμερικανών
  • [11] Διχάζει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης
  • [12] Μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ
  • [13] Σοβαρά επεισόδια στο Κόσοβο
  • [14] Σκέψεις για εκκαθάριση στον ΠΑΟΚ
  • [15] Βαριά "καμπάνα" στον Γκονζάλες
  • [16] Παγκόσμιο συνέδριο για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών

    [01] Οικονομία

    48ωρη απεργία

    Η ΓΕΝΟΠ σε νέα κινητοποίηση

    17/3/2008 4:14:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με νέα 48ωρη απεργία μέχρι το βράδυ της Τρίτης συνεχίζει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ τις κινητοποιήσεις, παρά τη χθεσινοβραδινή απόφαση του δικαστηρίου που απαγόρευσε κάθε μελλοντική απεργία με τα ίδια αιτήματα. Στο αναμεταξύ, τη σκυτάλη διατηρούν τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων στην επιχείρηση, που συνεχίζουν με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, οι οποίες δεν κρίθηκαν από το δικαστήριο. Στη νέα της κινητοποίηση, η ΓΕΝΟΠ παρουσιάζει ως αίτημα της την απομάκρυνση από την ηγεσία της ΔΕΗ του προέδρου, Τάκη Αθανασόπουλου και του προέδρου του ΕΒΕΑ και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Επιχείρησης Κωνσταντίνου Μίχαλου "και όλων εκείνων που δεν σεβάστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα το θεσμικό τους ρόλο ενεργώντας ως εντολοδόχοι". Ο τελευταίος, υπνεθυμίζεται, έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Όσο για τις σημερινές διακοπές ρεύματος, δεν θα ξεπερνούν τη μία ώρα. Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα διακοπών πατώντας εδώ.

    "Μέχρι την τελική δικαίωση"

    Η ΓΕΝΟΠ δηλώνει ότι "θα συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις της μέχρι την τελική δικαίωση" και καταγγέλλει "όλους όσοι σκόπιμα επιχείρησαν να συκοφαντήσουν και συνεχίζουν να συκοφαντούν το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της ΔΕΗ μετακυλίοντας στο κοινωνικό σύνολο αδικαιολόγητες διακοπές ρεύματος".

    Η ΓΕΝΟΠ με αναφορά της στον Προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών, διαμαρτύρεται για τη μη καθαρογραφή μέχρι στιγμής της απόφασης του Δικαστηρίου. Όπως καταγγέλλει ο δικηγόρος της ΓΕΝΟΠ κ. Περπατάρης μέχρι στιγμής δεν τους έχει κοινοποιηθεί η χθεσινοβραδινή απόφαση. Η μη κοινοποίηση της απόφασης σε κανένα από τα δύο μέρη σημαίνει ότι πως ούτε η διοίκηση της ΔΕΗ μπορεί να κάνει χρήση της, ούτε η ΓΕΝΟΠ μπορεί να ασκήσει έφεση.

    Η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της και τονίζει ότι "η προσπάθεια κατασυκοφάντησης και σπίλωσης του αγώνα των απεργών της ΔΕΗ έπεσε στο κενό, αφού ακόμα και η απόφαση του δικαστηρίου κρίνει νόμιμες τις μέχρι σήμερα απεργιακές μας κινητοποιήσεις αποκλείοντας από τη ΓΕΝΟΠ την παραμικρή ευθύνη για τις διακοπές του ρεύματος".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι δεν σχολιάζει απόφαση της δικαιοσύνης για την απεργία στη ΔΕΗ, ενώ πρόσθεσε ότι οι μεγάλες διακοπές οφείλονταν στην απεργία και όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο είναι "θεωρία καινοφανής που δεν στηρίζεται σε υπαρκτά γεγονότα".

    [02] Οικονομία

    "Σκαμπανεβάσματα" στις χρηματαγορές

    Υποχωρεί το πετρέλαιο

    17/3/2008 5:48:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σημαντική υποχώρηση παρουσιάζουν το απόγευμα της Δευτέρας (γύρω στις 17.00 ώρα Ελλάδας) οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μετά το νέο ρεκόρ που κατέγραψαν το πρωί όταν το ελαφρό αργό έφθασε έως τα 111,80 δολάρια το βαρέλι.

    Το αμερικανικό αργό αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στα 106,40 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του μπρεντ στο Λονδίνο κινείται κάτω από τα 104 δολάρια.

    Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στα 1,5760 δολάρια.

    Εικόνα σταθεροποίησης παρουσιάζουν οι δείκτες στη Γουόλ Στριτ παρά το αρνητικό άνοιγμα. Η αμερικανική Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) αποφάσισε την Κυριακή να μειώσει κατά &#188; της μονάδας τα προνομιακά επιτόκιά της -τα επιτόκια δανεισμού των μεγάλων χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων- από το 3,50% στο 3,25%, δίνοντας μεγαλύτερα περιθώρια πίστωσης στις μεγάλες τράπεζες για να εγγυηθούν τα δάνειά τους. Την κίνηση της Fed χαιρέτισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Μπους.

    Σημαντική πτώση πάνω από 2% εξακολουθούν πάντως να εμφανίζουν οι δείκτες στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Με πτώση 3,59% στις 3.783,46 μονάδες έκλεισε ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών.

    [03] Κόσμος

    Στην Τουρκία

    Όχι Ερντογάν σε πρόωρες εκλογές

    17/3/2008 7:22:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Κατηγορηματική ήταν η άρνηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο ενδεχόμενο να προκηρύξει πρόωρες εκλογές μετά τη δικαστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει για την απαγόρευση του κόμματος του. Όπως δήλωσε ο κ. Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου: "Οι εκλογές θα διεξαχθούν στην προκαθορισμένη ημερομηνία. Αυτή τη στιγμή υπάρχει σταθερότητα και εμπιστοσύνη και δεν θα επιτρέψουμε να διαταραχθούν. Θα συνεχίσουμε να προχωρούμε προς τα εμπρός με σίγουρο βήμα". Η κατηγορία σε βάρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, ήταν ότι δραστηριοποιείται σε τομείς που βρίσκονται σε αντίθεση με τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Κατήγορος του κ. Ερντογάν, που κατέθεσε την Παρασκευή και το σχετικό αίτημα για απαγόρευση στον Τούρκο πρωθυπουργό και στον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, για συμμετοχή τους στα πολιτικά πράγματα της χώρας για πέντε χρόνια, είναι ο εισαγγελέας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Αμπντουραχμάν Γιαλτσινκάγια Όπως υποστηρίζει ο κ. Γιαλτσινκάγια, το ΑΚΡ προσπαθεί να μετατρέψει την Τουρκία σε ισλαμικό κράτος και να καταστρέψει το δημοκρατικό σύστημα. Σήμερα Δευτέρα ξεκίνησε η εξέταση του αιτήματος, από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

    [04] Κοινωνία

    Απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

    Κατά της ελεύθερης συμβίωσης η Εκκλησία

    17/3/2008 7:17:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Αρνητική είναι η θέση της Εκκλησίας για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, περί ελεύθερης συμβίωσης. Αυτό προκύπτει από την απόφαση που έλαβε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην οποία χαρακτηρίζεται η καθιέρωση ενός τέτοιου συμφώνου καταστροφική βόμβα στα θεμέλια της χριστιανικής οικογένειας και όλης της ελληνικής κοινωνίας. Σχολιάζοντας την απόφαση ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, χαρακτήρισε σεβαστές τις απόψεις της Εκκλησίας. Συνεχίζοντας ο κ. Χατζηγάκης, δήλωσε ότι το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης θέλει να αντιμετωπίσει ένα υπαρκτό πρόβλημα της κοινωνίας και συγκεκριμένα την προστασία των παιδιών που αποκτούνται από την ελεύθερη συμβίωση και ήδη ανέρχονται στο 5% του συνόλου, των γυναικών και των μονογονεϊκών οικογενειών. Ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε επίσης ότι καθιστά τις έως τώρα ελεύθερες σχέσεις συμβίωσης, λιγότερο ελεύθερες και τους πολίτες περισσότερο υπεύθυνους.

    [05] Ιράκ

    Επίθεση από καμικάζι

    Λουτρό αίματος στο Ιράκ

    17/3/2008 6:49:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Νέα αιματηρή επίθεση στο Ιράκ, κόστισε τη ζωή τουλάχιστον 36 ατόμων στην πόλη Καρμπάλα ιερή πόλη των σιιτών, νότια της Βαγδάτης. Πάνω από 50 είναι οι τραυματίες, από τη βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησε γυναίκα καμικάζι, σε καφέ της πόλης, κοντά στο μαυσωλείο του Ιμάμη Αλι, που θεωρείται η σημαντικότερη προσωπικότητα της σιιτικής κοινότητας, που πλειοψηφεί στο Ιράκ. Εκτός από την επίθεση στην Καρμπάλα, τρεις νεκροί και οκτώ τραυματίες είναι ο απολογισμός της έκρηξης παγιδευμένου αυτοκινήτου στο κέντρο της Βαγδάτης. Στην ιρακινή πρωτεύουσα πραγματοποίησε επίσκεψη (η επίθεση έγινε μετά την αναχώρησή του) ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε ετών από την έναρξη του πολέμου. Ο κ. Τσέινι διαπίστωσε ότι: "Υπάρχει εκπληκτική αλλαγή σε ότι αφορά την γενική κατάσταση και στο ζήτημα της ασφάλειας όπου οι Ιρακινές και οι Αμερικανικές δυνάμεις κάνουν πολύ καλή δουλειά και στις πολιτικές εξελίξεις".

    [06] Κοινωνία

    Λάμβαναν συντάξεις αποβιωσάντων

    17/3/2008 6:34:00 μμ

    Σε 220 ανέρχονται οι περιπτώσεις συγγενών αποβιωσάντων συνταξιούχων του Δημοσίου, οι οποίοι εντοπίστηκαν από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να εισπράττουν τις συντάξεις, αφού δεν ενημέρωσαν, ως όφειλαν, τις αρμόδιες υπηρεσίες κοινοποιώντας τη ληξιαρχική πράξη θανάτου.

    Αμέσως κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες εις βάρος των συνδικαιούχων των λογαριασμών στους οποίους καταβαλλόταν η σύνταξη, οι οποίοι κι επέστρεψαν 1,5 εκατ. ευρώ στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ πρόκειται να επιστραφεί σύντομα, ενώ διερευνώνται οι όποιες ποινικές ευθύνες.

    Ο εντοπισμός των παράνομα χορηγούμενων συντάξεων έγινε χάρη στη λειτουργία μιας νέας αυτοματοποιημένης διαδικασίας ταυτοποίησης του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Μέσω της διαδικασίας αυτής και σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Μισθών και Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, επιτεύχθηκε η ταυτοποίηση του ΑΦΜ για τους συνταξιούχους του Δημοσίου σε ποσοστό 90% μέχρι τώρα.

    Με τον τρόπο αυτό, κατέστη εφικτό να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις στοιχείων με την αξιοποίηση του Πληροφοριακού Συστήματος TAXIS και του Πληροφοριακού Συστήματος Συντάξεων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

    Για το θέμα αυτό έγινε σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων υπό την προεδρία του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Λέγκα και με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου και αρμόδιων στελεχών. Στη σύσκεψη έγινε αποτίμηση των ως τώρα ενεργειών και δόθηκαν οδηγίες για επέκταση της διαδικασίας διασταύρωσης των στοιχείων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στην κατεύθυνση αποτελεσματικότερης προστασίας του δημοσίου χρήματος.

    [07] Κοινωνία

    Ν.Ευβοίας- Αλιβέρι

    Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση

    17/3/2008 6:07:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 3 μμ σε αγροτοδασική έκταση με ελιές και πουρνάρια κοντά στο Αλιβέρι Ευβοίας, στην περιοχή Λοφίσκος του δήμου Αλωναρίου. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή ή το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και 21 πυροσβέστες με επτά οχήματα.

    Υπό έλεγχο τέθηκε τελικά, στις 18:15 η πυρκαγιά στο Αλιβέρι. Στην περιοχή παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μέχρι την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς.

    [08] Οικονομία

    Συμφωνία MIG-DT για ΟΤΕ: Ικανοποίηση και αντιδράσεις

    17/3/2008 6:05:00 μμ

    Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η κυβέρνηση για την αγορά από τη Deutsche Telekom του μεριδίου 20% που κατέχει η MIG στον ΟΤΕ.

    "Η υπό αίρεση συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα, αποτελεί μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, η οποία είναι συμβατή με τη στρατηγική της Κυβέρνησης για τον ΟΤΕ", δήλωσαν οι Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης και Μεταφορών και Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκης. "Μένει να συμφωνηθούν μια σειρά από ζητήματα μεταξύ της ελληνικής Κυβέρνησης και της Deutsche Telekom. Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από τη Deutsche Telekom", πρόσθεσαν οι δύο υπουργοί.

    Η ΟΜΕ-ΟΤΕ, σε ανακοίνωσή της, εκτιμά ότι με την πώληση, ανοίγει νέος κύκλος ιδιωτικοποίησης του ομίλου ΟΤΕ και προανήγγειλε συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ την προσεχή Τετάρτη.

    Δυστυχώς, η προδιαγεγραμμένη πορεία εκποίησης του ΟΤΕ φαίνεται ότι προχωρά με την πλήρη συναίνεση της κυβέρνησης", επισημαίνεται σε κοινή δήλωση της υπεύθυνης οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Λούκας Κατσέλη, της υπεύθυνης κοινωνικής πολιτικής, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου και του εισηγητή του ΚΤΕ Μεταφορών Επικοινωνιών, Χάρη Τσιόκα.

    "Η άνευ όρων διαφαινόμενη εξαγορά του εθνικού τηλεπικοινωνιακού μας οργανισμού από την Ντόιτσε Τέλεκομ επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που εδώ και καιρό το ΠΑΣΟΚ είχε επίμονα εκφράσει. Η τροπολογία που είχαμε καταθέσει διασφάλιζε ότι το ποσοστό συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου δεν θα έπεφτε κάτω από 28%", αναφέρεται στη δήλωση, με την οποία επίσης, καλείται η κυβέρνηση "να δηλώσει ευθέως ότι δεν προτίθεται να μειώσει τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στον ΟΤΕ, θα συνεχίσει το Ελληνικό Δημόσιο να ελέγχει την εταιρία και την διοίκησή της και επίσης να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε κινήσεις που θα τις πληρώσουν οι πολίτες με ψηλότερα τιμολόγια και χειρότερης ποιότητας υπηρεσίες, αλλά και ο ΟΤΕ με απαξίωση του ανθρώπινου δυναμικού του και των δυνατοτήτων του για περαιτέρω τεχνολογική ανάπτυξη".

    Ο ΣΥΝ δια στόματος του Παναγιώτη Λαφαζανη χαρακτήρισε την πώληση "οικονομικό, κοινωνικό και εργασιακό έγκλημα σε βάρος της χώρας, με επιπτώσεις ακόμα και στην εθνική ασφάλεια", ενώ έκανε λόγο για σοβαρές υπόνοιες που προκαλούνται, ότι η καταρχήν συμφωνία για μεταβίβαση του ποσοστού της Marfin στην Deutsche Telecom μπορεί να έγινε σε συνεννόηση, αν όχι και σε συμπαιγνία, με την κυβέρνηση και με στόχο την ανάδειξη στη συνέχεια της Deutsche Telecom σε στρατηγικό επενδυτή του ΟΤΕ.

    [09] Κόσμος

    Ινδία-Θιβέτ

    Για εκατοντάδες νεκρούς μιλά το εξόριστο κοινοβούλιο

    17/3/2008 5:19:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εκατοντάδες οι νεκροί από τις ταραχές στο Θιβέτ, σύμφωνα με ανακοίνωση του εξόριστου θιβετιανού κοινοβουλίου. Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών στο Θιβέτ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κοινοβουλίου των εξόριστων Θιβετιανών στη Νταραμσάλα, της βόρειας Ινδίας. "Το γεγονός ότι κατά τις μεγάλες διαδηλώσεις που άρχισαν στις 10 Μαρτίου στη Λάσα και σε άλλες περιοχές του Θιβέτ σκοτώθηκαν εκατοντάδες Θιβετιανοί λόγω της χρήσης βίας πρέπει να τεθεί υπ΄ όψιν των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [10] Κόσμος

    ΗΠΑ

    Η Κλίντον χάνει την υποστήριξη των Αφροαμερικανών

    17/3/2008 4:28:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Μπορεί οι Αφροαμερικανοί να συμπαθούσαν τόσο πολύ τον Μπιλ Κλίντον σε σημείο που να τον χαρακτηρίζουν ως τον «πρώτο μαύρο πρόεδρο των ΗΠΑ» αλλά η προεκλογική εκστρατεία της συζύγου του για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια πολλών μεταξύ αυτών, καθώς της καταλογίζουν ότι έχει ως στόχο να περιχαρακώσει τον αντίπαλο Μπάρακ Ομπάμα ως έναν υποψήφιο περιορισμένης εμβέλειας, έτσι ώστε να τον περιθωριοποιήσει για να ενισχύσει τις πιθανότητες να κερδίσει αυτή το χρίσμα των Δημοκρατικών.

    Πολλοί αφροαμερικανοί ψηφοφόροι δείχνουν πλέον να δυσπιστούν απέναντι της, εξαιτίας σχολίων που έκαναν η Χίλαρυ Κλίντον, ο σύζυγός της και πολλοί συνεργάτες της. Σε αρκετούς Αφροαμερικανούς η πρόταση της Χίλαρυ να είναι ο Ομπάμα υποψήφιος αντιπρόεδρος στο ψηφοδέλτιο με την ίδια επικεφαλής, θύμισε τις ημέρες που οι Αφροαμερικανοί οι οποίοι σήμερα αποτελούν το 13% του πληθυσμού των ΗΠΑ, εθεωρούντο «πολίτες δεύτερης κατηγορίας» και στοιβάζονταν στο πίσω μέρος των λεωφορείων.

    Κλίντον και Ομπάμα έχουν ανταλλάξει σφοδρές επιθέσεις σχετικά με θέματα φυλετικής καταγωγής που ανέφεραν στην προεκλογική εκστρατεία. Την περασμένη εβδομάδα η Τζεραλντίν Φεράρο, εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από το επιτελείο της Χίλαρυ Κλίντον, εξαιτίας του σχολίου της για τον Ομπάμα, σύμφωνα με το οποίο «αν ήταν λευκός, δεν θα ήταν σε αυτήν τη θέση».

    Η Κλίντον αποδοκίμασε τη συνεργάτιδά της και εξέφρασε τη λύπη της για το σχόλιο της Φεράρο, η οποία το 1984 ήταν η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε ποτέ στο ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών ως υποψήφια αντιπρόεδρος του Ουόλτερ Μοντέιλ. Όμως παράλληλα το επιτελείο της κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι αναδεικνύοντας το σχόλιο της Φεράρο, προσπάθησε να βάλει το θέμα της φυλετικής καταγωγής στην προεκλογική εκστρατεία.

    Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι από πολλούς λευκούς Αμερικανούς τα σχόλια της Φεράρο θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσβλητικά για την πολιτική «θετικής δράσης» που έχει ως στόχο να βοηθήσει τις μειονότητες να ξεπεράσουν τις σε βάρος τους διακρίσεις. Αλλά πολλοί Αφροαμαερικανοί θεωρούν προσβλητικό ότι συχνά παραβλέπονται τα δικά τους επιτεύγματα.

    «Η άποψη ότι ένας Αφροαμαερικανός απόφοιτος της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και με λαμπρή καριέρα γερουσιαστή, έφτασε εκεί που έφτασε λόγω του χρώματός του, είναι σουρεαλιστική», δηλώνει ο αφροαμερικανός καθηγητής Ιστορίας στο κολέγιο Σπέλμαν της Ατλάντα, Γουίλιαμ Τζέλανι Κομπ. Από την πλευρά της η καθηγήτρια της Νομικής στο πανεπιστήμιο του Οχάιο Πατρίτσια Γκαν, εκ των υποστηρικτών του Ομπάμα, συγκρίνει το επιχείρημα της Φεράρο με το επιχείρημα που συχνά ακούν οι αφροαμαερικανοί επαγγελματίες, ότι πέτυχαν δηλαδή ό,τι πέτυχαν λόγω της πολιτικής «θετικής δράσης».

    Πολλοί Αφροαμερικανοί αισθάνθηκαν προσβεβλημένοι και από τη δήλωση που έκανε ο Μπιλ Κλίντον μετά τη νίκη του Ομπάμα στη Νότια Καρολίνα, συγκρίνοντάς την με την επιτυχία που είχε σημειώσει εκεί ο Τζέσι Τζάκσον, ο πρώτος Αφροαμερικανός που διεκδίκησε ανεπιτυχώς την προεδρία το 1984 και το 1988. Από κάποιους αυτό χαρακτηρίστηκε ως μία προσπάθεια να περιθωριοποιηθεί ο Ομπάμα ως ένας υποψήφιος "μόνο για τους Αφροαμερικανούς".

    «Λυπάμαι αν κάποιος προσβλήθηκε από αυτό που είπα και σίγουρα στόχος δεν ήταν να αποτελέσει προσβολή», είπε την περασμένη εβδομάδα ο πρώην πρόεδρος, με τη δημοτικότητα της Χίλαρυ στους Αφροαμερικανούς να υποχωρεί. Στη Νότια Καρολίνα, ο Ομπάμα είχε κερδίσει τους 8 στους δέκα αφροαμερικανούς ψηφοφόρους, ενώ την περασμένη εβδομάδα στο Μισισιπή, κέρδισε τους εννέα στους δέκα.

    Αλλά και στο δικό του στρατόπεδο, ο Ομπάμα αντιμετωπίζει προβλήματα για να περάσει το μήνυμα του για την υπέρβαση των φυλετικών διακρίσεων.

    Ο ίδιος τονίζει ότι δεν κέρδισε μόνο Πολιτείες με συντριπτική πλειοψηφία Αφροαμερικανών, όπως η Νότια Καρολίνα και το Μισισίπι αλλά και άλλες με πλειοψηφία λευκών όπως η Αιόβα, το Ουισκόνσιν και το Αίνταχο. Ο πάστορας της εκκλησίας στο Σικάγο όπου εκκλησιάζεται ο Ομπάμα τα τελευταία 20 χρόνια, ο αιδεσιμότατος Τζερεμάια Ράιτ εξέφρασε την άποψη ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν στην «λευκή ανωτερότητα και τη μαύρη κατωτερότητα». Ο Ομπάμα απέρριψε ως «εμπρηστικά» τα σχόλια του Ράιτ.

    Μιλώντας σε εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων για τον εκλογικό του αγώνα το περασμένο Σάββατο, ο Ομπάμα έθεσε στην ίδια μοίρα τις δηλώσεις της Φεράρο και του Ράιτ παρομοιάζοντας τες με πολιτικές του παρελθόντος.

    «Θα παλέψουμε με όλους αυτούς τους δαίμονες», είπε ο υποψήφιος, που αν κερδίσει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος και στη συνέχεια κερδίσει τον γερουσιαστή Μακέην στις εκλογές του Νοεμβρίου, θα γίνει ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ.

    [11] Πολιτική

    "Καταστροφική βόμβα" το χαρακτηρίζει η Εκκλησία

    Διχάζει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης

    17/3/2008 4:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/3/2008 5:44:17 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Καταστροφική βόμβα στα θεμέλια της χριστιανικής οικογένειας και όλης της ελληνικής κοινωνίας είναι για τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο η καθιέρωση του Σύμφωνου Ελεύθερης Συμβίωσης και γι αυτό είναι παντελώς αδύνατον να συγκαταθέσει στο διαμορφούμενο νομοσχέδιο.

    Αυτό τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά τη συνεδρίαση της Συνόδου, καθώς, όπως τονίζεται, η Εκκλησία δέχεται και ευλογεί την παραδεδομένη τέλεση του γάμου κατά το ορθόδοξο τυπικό, ενώ θεωρεί πορνεία κάθε άλλη "συζυγική" σχέση εκτός αυτού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Εκκλησία εκφράζει την ελπίδα να μην καταστεί τελικά το Σύμφωνο νόμος του κράτους, καθώς υποθάλπει σωρεία ηθικών αδικημάτων.

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΔΙΣ Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, ερωτηθείς αν θα ληφθούν μέτρα κατά των χριστιανών που θα υιοθετήσουν το Σύμφωνο, δεν το απέκλεισε μελλοντικά.

    Σ. Χατζηγάκης: "Περισσότερο υπεύθυνοι πολίτες"

    Για τα νέα νομοθετήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορούν τόσο σε θεσμικά ζητήματα και υποδομές, όσο και σε σειρά μεταρρυθμίσεων στο Οικογενειακό Δίκαιο, ενημέρωσε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφων για την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για το Σύμφωνο λεύθερης συμβίωσης, ο κ. Χατζηγάκης ανέφερε:

    "Οι απόψεις της Εκκλησίας είναι σεβαστές και καταγράφονται με προσοχή. Πιστεύω όμως ότι αποτελεί άλλο πράγμα η νομιμοποίηση της ελεύθερης συμβίωσης με θρησκευτικό γάμο (όπως απαιτεί, ευλόγως, η Εκκλησία) και τελείως διαφορετικό η ρύθμιση των υπαρκτών κοινωνικών της συνεπειών, που θέλει να επιφέρει το Σύμφωνο. Πρόκειται για υπαρκτό κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο επιβάλλει στην Πολιτεία την προστασία των παιδιών που αποκτιούνται από την ελεύθερη συμβίωση -ήδη ανέρχονται στο 5% του συνόλου- των γυναικών και των μονογονεϊκών οικογενειών. Το Σύμφωνο καθιστά τις έως τώρα ελεύθερες σχέσεις συμβίωσης "λιγότερο ελεύθερες" και τους πολίτες περισσότερο υπεύθυνους. Σημειώνουμε, ότι το Σύμφωνο ισχύει σ όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και μάλιστα πριν από πολλά χρόνια".

    [12] Οικονομία

    Μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ

    17/3/2008 2:29:00 μμ

    Η αμερικανική κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) αποφάσισε χθες να μειώσει κατά ένα τέταρτο της μονάδας τα προνομιακά επιτόκιά της-τα επιτόκια δανεισμού των μεγάλων χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων-από το 3,50% στο 3,25%, δίνοντας μεγαλύτερα περιθώρια πίστωσης στις μεγάλες τράπεζες για να εγγυηθούν τα δάνειά τους.

    Στο ανακοινωθέν της η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοινώνει πως έλαβε την απόφαση έπειτα από σχετικό αίτημα της αντίστοιχης ομοσπονδιακής τράπεζας της Νέας Υόρκης, τονίζοντας πως μ αυτήν την απόφαση το ύψος των προνομιακών πλησιάζει αυτό των βασικών επιτοκίων, που είναι 3%.

    Επιπλέον από σήμερα θα είναι διαθέσιμη μία νέα πολιτική πίστωσης για τις μεγάλες τράπεζες κι αυτή θα τεθεί σ εφαρμογή για "τουλάχιστον ένα εξάμηνο, αλλά μπορεί και να παραταθεί", όπως ανακοίνωσε η Fed.

    Η κεντρική τράπεζα εξάλλου ενέκρινε την εξαγορά της τράπεζας Bear Stearns, που απειλείτο με χρεωκοπία, από τη JP Morgan, απόφαση για την οποία εξέφρασε την ευαρέσκειά του κι ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον. Η εξαγορά, που έχει ρυθμισθεί έναντι 236 εκατ. δολαρίων, στην ουσία θα κοστίσει περί τα 6 δις δολάρια, όπως εκτιμά η JP Morgan.

    Κατά τη νέα συνεδρίασή της, την ερχόμενη Τρίτη, η Fed πρόκειται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ν αποφασίσει νέα μείωση των βασικών επιτοκίων της, προκειμένου να ανακόψει την οικονομική κρίση.

    [13] Κόσμος

    Σοβαρά επεισόδια στο Κόσοβο

    17/3/2008 11:36:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/3/2008 5:13:00 μμ)

    Σοβαρά επεισόδια προκλήθηκαν στην πόλη Μιτρόβιτσα στο βόρειο Κόσοβο, μετά την επιχείρηση της αστυνομίας της UNMIK εναντίον των Σέρβων δικαστικών υπαλλήλων, οι οποίοι την περασμένη Παρασκευή κατέλαβαν το δικαστικό μέγαρο. Η αστυνομία χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και βόμβες κρότου προσπάθησε να διαλύσει σήμερα το πρωί περίπου 1000 Σέρβους που συγκεντρώθηκαν έξω από τα δικαστήρια. Ακολούθησαν συμπλοκές που επεκτάθηκαν σε ολόκληρο το βόρειο τμήμα της Μιτρόβιτσα. Οι Σέρβοι επιτέθηκαν σε πομπή οχημάτων της αστυνομίας της UNMIK που μετέφερε συλληφθέντες δικαστικούς υπαλλήλους με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς να αποδράσουν. Κατά την διάρκεια της συμπλοκής πυρπολήθηκε ένα όχημα της UNMIK και ένα της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης, KFOR. Στην Μιτρόβιτσα όπως μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Τανγιούνγκ ήχησαν οι σειρήνες συναγερμού, ακούγονται συνεχώς εκρήξεις από τις βόμβες κρότου ενώ ελικόπτερα του ΝΑΤΟ πετούν πάνω από την πόλη.

    Το Reuters επικαλούμενο μαρτυρίες, ανέφερε ότι ακούστηκαν πυρά καθώς εκατοντάδες Σέρβοι συγκρούσθηκαν με στρατιώτες του ΝΑΤΟ και με αστυνομικούς του ΟΗΕ, οι οποίοι στη συνέχεια διατάχθηκαν να αποχωρήσουν από τη Μιτρόβιτσα.

    Οι δυνάμεις της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης KFOR επιχειρούν να αποκαταστήσουν την τάξη στο βόρειο Κόσοβο, που είχαν ως αποτέλεσμα-για την ώρα- τον τραυματισμό 70 πολιτών, 22 πολωνών αστυνομικών και 8 γάλλων στρατιωτών.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Σκέψεις για εκκαθάριση στον ΠΑΟΚ

    17/3/2008 7:34:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η εντός έδρας ήττα από τον Αστέρα Τρίπολης μάλλον ήταν το κερασάκι στη τούρτα που χρειάζονταν η διοίκηση του ΠΑΟΚ για να πάρει δραστικές αποφάσεις για το μέλλον της ομάδας. Η αντίδραση των φιλάθλων και οι αποδοκιμασίες προς παίκτες και προπονητή μετά τον σαββατιάτικο αγώνα και κυρίως η δήλωση του προέδρου της ΠΑΕ Θοδωρή Ζαγοράκη πως "ντρέπεται για την αγωνιστική κατάσταση της ομάδας" οδηγούν στο συμπέρασμα πως η διοίκηση της ΠΑΕ προτίθεται να προχωρήσει το ερχόμενο καλοκαίρι σε ευρείας κλίμακας αλλαγές στο ρόστερ της ομάδας. Αυτές θα συνοδεύονται με την απομάκρυνση παικτών που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της ομάδας και δεν προσφέρουν λύσεις σε αγωνιστικό πάντα επίπεδο. Ο Θοδωρής Ζαγοράκης συζητώντας το θέμα της κακής εικόνας των παικτών της ομάδας στα τελευταία παιχνίδια, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να απομακρυνθούν ίσως και 10 παίκτες ακόμα και κάποιοι που τα συμβόλαια τους διαρκούν και πέραν αυτής της σεζόν. Φυσικά η διοίκηση και ο τεχνικός Φερνάντο Σάντος θα αποφασίσουν για την "εκκαθάριση" στο ποδοσφαιρικό τμήμα, κάτι που σημαίνει πως η ΠΑΕ θα αναγκαστεί να καλύψει όλες αυτές τις απουσίες που θα προκύψουν με μεταγραφικές ενισχύσεις, για τις οποίες ήδη ενεργοποιείται η διοίκηση της ομάδας. Ο Πορτογάλος τεχνικός έχει την απόλυτη στήριξη της διοίκησης και στόχος της τελευταίας είναι να συνεχίσει να πράττει το ίδιο με όποιο κόστος και στη συνέχεια. Ο κόσμος, ωστόσο, έχει διαφορετική άποψη και πλέον ο Σάντος δεν απολαμβάνει την στήριξη που απολάμβανε ως τώρα, ενώ οι εναντίον του κριτικές από απλούς φιλάθλους και βετεράνους ποδοσφαιρικές είναι διαδοχικές.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Βαριά "καμπάνα" στον Γκονζάλες

    17/3/2008 7:28:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η αντιεπαγγελματική αντίδραση που έδειξε ο Έκι Γκονζάλες δεν έμεινε ατιμώρητη. Με πρόστιμο 15.000 ευρώ τιμωρήθηκε από τη διοίκηση του Παναθηναϊκού ο Εκι Γκονζάλες, για το πειθαρχικό παράπτωμα που υπέπεσε πριν από περίπου δύο εβδομάδες. Ο Αργεντινός μέσος των "πρασίνων" είχε αντιδράσει αντιεπαγγελματικά (έφυγε από το γήπεδο) μόλις πληροφορήθηκε από τον Ζοζέ Πεσέιρο ότι δεν θα ήταν στην αποστολή του εντός έδρας αγώνα της 24ης αγωνιστικής με τη Λάρισα.

    [16] Πολιτισμός

    Το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με UNESCΟ

    Παγκόσμιο συνέδριο για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών

    17/3/2008 11:27:00 πμ

    Ξεκίνησε το πρωί, στο νέο μουσείο της Ακρόπολης, το Παγκόσμιο Συνέδριο που οργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με την UNESCO με θέμα "Επιστροφές πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους". Την τελετή τίμησε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ενώ ο υπουργός Πολιτισμού Μ. Λιάπης, κηρύσσοντας τις εργασίες του συνεδρίου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι "φυσά νέος άνεμος τα τελευταία χρόνια στο κρίσιμο θέμα της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών καθώς όλο και περισσότερα μουσεία υιοθετούν αυστηρότερους ηθικούς κώδικες και πρακτικές, οι κυβερνήσεις προωθούν τη διμερή αλλά και διεθνή συνεργασία, ενώ είναι η κατάλληλη στιγμή ενός momentum για να αναζητηθούν τρόποι συνεννόησης για καθαρές λύσεις στο πρόβλημα".

    Η πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου θα ασχοληθεί με χώρες που έχουν αποκτήσει τους πολιτιστικούς θησαυρούς, που για διαφορετικούς λόγους είχαν απολέσει.

    Στην έναρξη του συνεδρίου μίλησαν ακόμα ο πρέσβης μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO Γιώργος Αναστασόπουλος, η γενική υποδιευθύντρια πολιτισμού της UNESCO Φρανσουάζ Ριβιέρ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 17 March 2008 - 17:50:25 UTC