Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό
  • [02] Συνέχεια αντιπαραθέσεων για το ασφαλιστικό
  • [03] "Παράδοση - παραλαβή" της Γραμματείας ΠΑΣΟΚ
  • [04] Αύξηση της μέσης τιμής της αμόλυβδης
  • [05] Μηνύματα για την εθνική επέτειο
  • [06] Έπιασε 'δουλειά' ο νέος Πακιστανός πρωθυπουργός
  • [07] Απρόοπτα στην Αφή της Ολυμπιακής φλόγας
  • [08] Ένας υπνάκος στη δουλειά βελτιώνει τη μνήμη
  • [09] Πράκτορες του FBI την Τετάρτη στα Τίρανα
  • [10] Η δίκη για το φονικό των πέντε κυνηγών
  • [11] Ο κος Κ. Παπούλιας επίτιμος δημότης Αρχαίας Ολυμπίας
  • [12] Πλεόνασμα παρουσίασε ο προϋπολογισμός
  • [13] Διαμαρτυρία εργαζομένων στον ΟΤΕ
  • [14] Παπαμακάριος: "Διψάμε για τίτλο"
  • [15] Διαμαντίδης: "Οχι για μας δάκρυα"
  • [16] "Γκάζια" Νικολαϊδη στους παίκτες
  • [17] Τέλος ο Τσαλουχίδης από Βέροια
  • [18] Προθεσμία για τα μέλη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

    [01] Πολιτική

    Στη Νέα Υόρκη υπό τον Μάθιου Νίμιτς

    Νέες κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό

    24/3/2008 2:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2008 3:20:06 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η αυριανή συνάντηση στη Νέα Υόρκη των δύο διαπραγματευτών για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων υπό τον Μάθιου Νιμιτς. Η Αθήνα περιμένει συγκεκριμένα βήματα από την σκοπιανή πλευρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς είναι ασφυκτικά πλέον τα περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας. Αίσθηση προκαλεί ωστόσο, η δήλωση του πρόεδρου της ΠΓΔΜ ότι η χώρα του θα πρέπει να συζητήσει έναν έντιμο συμβιβασμό. Ο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην αναγκαιότητα υποχώρησης της χώρας του στο θέμα της ονομασίας, προκειμένου να μην εμποδιστεί η πορεία της προς το ΝΑΤΟ. Υπέρ μίας συμβιβαστικής λύσης τάχθηκε και ο πρόεδρος του Νέου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό. Διαμετρικά αντίθετες παραμένουν οι θέσεις του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος εμμένει στην αδιαλλαξία του.

    [02] Οικονομία

    Την Τετάρτη η ψήφιση του ν/σ στη Βουλή

    Συνέχεια αντιπαραθέσεων για το ασφαλιστικό

    24/3/2008 2:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2008 5:08:55 μμ)

    Την Τετάρτη ψηφίζεται στο σύνολό του, στη Βουλή, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Την ίδια ημέρα αναμένεται να κατατεθεί και η πρόταση της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, υπέρ της οποίας η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν ξεκινήσει συλλογή υπογραφών. Παράλληλα, τα συνδικάτα προσανατολίζονται σε δικαστικές προσφυγές κατά του νομοσχεδίου, αλλά και κινητοποιήσεις στους εργασιακούς χώρους όπου θα επιχειρηθεί η εφαρμογή του. Σήμερα, συνεχίζουν την απεργία τους οι υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίοι προκήρυξαν νέα 24ωρη απεργία για την Τετάρτη 26 Μαρτίου, καθώς και οι δικηγόροι του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης την αποχή από τα καθήκοντά τους. Εξάλλου, προθεσμία για την επόμενη Δευτέρα ζήτησαν και πήραν από τον εισαγγελέα, τα πέντε μέλη του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ που είχαν κληθεί να καταθέσουν ως ύποπτοι για ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα σχετικά με τις διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων τους.

    Δηλώσεις βουλευτών και στελεχών κομμάτων

    Ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Νίκος Καραχάλιος δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8, ότι δεν υπάρχει κανένα κοινωνικό μέτωπο κατά των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων, αντίθετα υπάρχει πολιτικό μέτωπο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Ο Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε -μέσω της ΝΕΤ 105,8- κάποιες από τις ρυθμίσεις που αφορούν ασφαλιστικά δικαιώματα, αντισυνταγματικές, προσθέτοντας ότι κατόπιν τούτου ο δρόμος για τα δικαστήρια ακόμη και τα ευρωπαϊκά είναι ανοικτός.

    Να θέσει σε δημοψήφισμα το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, κάλεσε την κυβέρνηση, από την Πρέβεζα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας

    Για την κυβέρνηση δεν είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ακόμη κι αν γινόταν, είπε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Γιώργος Μαυρίκος.

    Διεπιστημονική επιτροπή στον Παπούλια

    Εν τω μεταξύ, διεπιστημονική επιτροπή για το ασφαλιστικό θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, την Πέμπτη 27 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να του εκθέσει τις απόψεις της σχετικά με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις επιπτώσεις του στο σύνολο της κοινωνίας. Στη συνέχεια θα συσκεφθεί με ομάδα καθηγητών της Νομικής, προκειμένου να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με σκοπό την ακύρωση του νομοσχεδίου στην πράξη. Αυτό επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της διεπιστημονικής επιτροπής που απαρτίζουν: η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, η Ενωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών.

    [03] Πολιτική

    Σε θερμό κλίμα

    "Παράδοση - παραλαβή" της Γραμματείας ΠΑΣΟΚ

    24/3/2008 3:42:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ-NET

    Σε θερμό κλίμα έγινε σήμερα η τελετή παράδοσης και παραλαβής της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ του μέχρι τώρα Γραμματέα Νίκου Αθανασάκη και του νεοεκλεγέντα στη θέση - και μέχρι σήμερα εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ - Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος θα εξακολουθήσει για ένα διάστημα, και μέχρι να οριστεί άλλος εκπρόσωπος, να υπηρετεί και τη θέση αυτή.

    "Είναι περίοδος που έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας και πρέπει να δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό", ανέφερε ο Νίκος Αθανασάκης, συγχαίροντας το Γιάννη Ραγκούση και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο νέος Γραμματέας θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στα καθήκοντά του.

    "Απέναντι σε μια κυβέρνηση που πλήττει καθημερινά το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων και την αξιοπρέπεια του πολίτη, οφείλουμε να αναπτύξουμε όλες μας τις δυνάμεις, μέσα στην κοινωνία, μαζί και δίπλα στους πολίτες, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά τους και προβάλλοντας τις αξίες μας", τόνισε ο κ. Αθανασάκης.

    "Είναι πολύ μεγάλη τιμή να παραλαμβάνω - εντός ή εκτός εισαγωγικών- τη θέση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, από ένα στέλεχος του Κινήματος με ανεκτίμητο ήθος και προσφορά υπηρεσιών για το καλό του Κινήματος και της χώρας", επεσήμανε ο Γιάννης Ραγκούσης.

    Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το μήνυμα του Κινήματος είναι πως "ό,τι κάνουμε και το κυριότερο ό,τι θα κάνουμε δεν είναι για το δικό μας κομματικό εαυτό, αλλά θα το κάνουμε για τη χώρα, το λαό μας και τη νεολαία".

    "Το ΠΑΣΟΚ ενωμένο, πολύ ενωμένο, θα προχωρήσει και θα δώσει με αποφασιστικότητα τις μάχες του μέλλοντος", συμπλήρωσε ο κ. Ραγκούσης.

    [04] Οικονομία

    Υπουργείο Ανάπτυξης

    Αύξηση της μέσης τιμής της αμόλυβδης

    24/3/2008 7:16:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στις 21 Μαρτίου διαμορφώθηκε στα 1,120 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης σε 2.300 περίπου πρατήρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 0,18% σε σχέση με τη μέση τιμή της αμόλυβδης που ήταν 1,118 ευρώ στις 14 Μαρτίου. Σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, από τις αρχές του 2004, η διεθνής τιμή της βενζίνης (PLATTS FOB MED) έχει συνολικά αυξηθεί κατά 188,23%, η τιμή της αμόλυβδης έχει συνολικά αυξηθεί κατά 53,21%, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε κατά 221,13%. Η διεθνής τιμή της βενζίνης (PLATTS FOB MED) έχει αυξηθεί κατά 90,35%, η μέση τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας έχει μεταβληθεί κατά 22,81%. Στη χώρα μας η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 18,34% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου.

    [05] Πολιτική

    Της Πολιτειακής και Πολιτική ηγεσία

    Μηνύματα για την εθνική επέτειο

    24/3/2008 5:59:00 μμ

    Την προσήλωση στις αρχές και τα ιδανικά που διδάσκει η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου επισημαίνουν η Πολιτειακή και Πολιτική ηγεσία στα μηνύματά τους για την επέτειο. Στα μηνύματα τονίζεται η διαχρονικότητα των αγώνων του ελληνισμού και το χρέος που κληρονόμησαν οι νεότερες γενιές. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επισημαίνει ότι "η Επανάσταση του 1821 είναι μία από τις υψηλές παρακαταθήκες, που έχει ο ελληνικός λαός. Η προσήλωση στην ελευθερία, την αυτοδιάθεση, τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια και τη δικαιοσύνη ήταν για τους αγωνιστές του 1821 όχι μόνο πίστη αλλά και τρόπος ζωής. Και ακριβώς σ' αυτή την κληρονομιά έχουμε ιστορικό καθήκον να ανταποκριθούμε. Πρέπει να διατηρούμε, με πράξεις και όχι με λόγια, την ανεξαρτησία μας εναντίον οποιασδήποτε επιβουλής. Να προστατεύουμε και να αξιοποιούμε αυτή την τόσο ακριβά πληρωμένη κληρονομιά".

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τονίζει "ο γνώμονας και η στόχευση της συλλογικής μας σκέψης και δράσης είναι σταθεροί και αμετακίνητοι: μια Ελλάδα ισχυρή και περήφανη. Μια κοινωνία δίκαιη, αλληλέγγυα και ευημερούσα. Μια διεθνή γειτονιά ειρήνης και συνεργασίας, αλληλοσεβασμού και προόδου".

    Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας υπογραμμίζει ότι "η διπλή γιορτή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, της Παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού, αναζωογονεί αρχές, αξίες και ιδανικά, που γεννήθηκαν στην Πατρίδα μας και έγιναν κτήμα ολόκληρου του Κόσμου".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στο μήνυμά του επισημαίνει ότι την ημέρα αυτή "γιορτάζουμε τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, που θα συμβολίζει πάντα την προσπάθεια κάθε ανθρώπου, κάθε λαού, που μάχεται για την ελευθερία και την αξιοπρέπειά του, που οραματίζεται και παλεύει για ένα καλύτερο μέλλον".

    Το ΚΚΕ στο μήνυμά του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "το μεγάλο δίδαγμα της επανάστασης του 1821 είναι ότι ο δρόμος της πάλης και της αποφασιστικής σύγκρουσης είναι επίκαιρος, αποτελεί μονόδρομο για το λαό".

    Ο ΣΥΝ στο μήνυμά του τονίζει ότι "η επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και απόδοσης τιμής στον αγώνα του ελληνικού λαού για την αυτοδιάθεση και ανεξαρτησία".

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης υπογραμμίζει "187 χρόνια μετά την επανάσταση της 25ης Μαρτίου του 1821, από μας εξαρτάται αν θα εξακολουθήσουμε να υπάρχουμε σαν ανεξάρτητο και περήφανο έθνος, ή θα καταντήσουμε -πάλι- μια περιθωριακή επαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή /και της Τούρκικης τοπικής υπερδύναμης".

    Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

    "Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου του 1821 αποτελεί αφορμή για την ανάκληση του κλέους των αγωνιστών της Ελευθερίας και της Ανεξαρτησίας. Ο αγώνας και η θυσία τους είναι για μας σήμερα υπόμνηση της αίσθησης της ευθύνης μας απέναντι στην πατρίδα, ενώ λειτουργεί σα μια πλατιά διαφωτιστική δύναμη, θεμελιώνοντας την εθνική μας συνείδηση, πάνω στην εθνική αυτοπεποίθηση και ομοψυχία. Η σημερινή επέτειος δεν ανανεώνει μόνο την ευγνωμοσύνη του έθνους στους αγωνιστές του 21, αλλά τονίζει τη "μεγάλη αλήθεια": ότι η προσήλωση στα ιδανικά της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας αποτελεί προορισμό για κάθε άνθρωπο με υπερατομική συνείδηση. Ως χρέος προς τους αγώνες τους, αλλά και ως έκφραση της ανάγκης των Ελλήνων για την Ελευθερία, οφείλουμε να διακηρύξουμε ότι η Πατρίδα μας, στηριγμένη στην σύμπνοια και στην ενότητα, θα συνεχίσει να βαδίζει στον δρόμο των υψηλών ιδανικών, προάγοντας την ειρήνη και την δημοκρατία. Ιδιαίτερα σήμερα, που η εποχή μας χαρακτηρίζεται από ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, με σημαντικές προκλήσεις τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο. Η προσπάθεια και ο αγώνας πρέπει να ενταθούν. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση τους απαιτεί πριν από όλα την ενότητα του απανταχού ελληνισμού και την συστράτευση στους κοινούς στόχους. Εσείς οι συμπατριώτες μας του Εξωτερικού, υπηρετήσατε και υπηρετείτε την ελληνικότητα στο παγκόσμιο περιβάλλον, κατορθώνοντας, στο πέρασμα του χρόνου, ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες, να ξεχωρίζετε και να προοδεύετε. Η επιτυχημένη πορεία σας συνδυαζόταν, πάντα, -και εξακολουθεί να συνδυάζεται - με ένα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο αίσθημα προσφοράς στην Πατρίδα. Άλλωστε διατηρήσατε, μεταδίδοντας από γενιά σε γενιά, την ελληνική παράδοση και την ταυτότητα, αναδεικνύοντας τις αξίες που μας ενώνουν: Την Ιστορία, τον Πολιτισμό, τη Θρησκεία μας. Η προσφορά σας είναι ανεκτίμητη και σας είμαστε όλοι μας ευγνώμονες για την πολύτιμη συμβολή σας για την ανάδειξη του Οικουμενικού Ελληνισμού στο παγκόσμιο γίγνεσθαι".

    Στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τονίζει:

    "Η διπλή γιορτή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού υπογραμμίζει τις υψηλές αξίες και τα ιδανικά που ενέπνευσαν τους Έλληνες στο μακρύ αγώνα της Ανεξαρτησίας: την ελευθερία, την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη, την πρόοδο. Υπογραμμίζει την ανάγκη η δική μας γενιά, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες του 21ου αιώνα, στην πατρίδα και σε ολόκληρο τον κόσμο, να συνεχίσουμε να τιμούμε στην πράξη όλους όσοι έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για να ανοίξουν τον δρόμο της δημιουργίας και της προκοπής στον οποίο σήμερα ελεύθερα μπορούμε να βαδίζουμε. Αυτή η αλληλεγγύη των γενεών στη βάση διαχρονικών αξίων και ιδανικών είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση ενός λαού στην πορεία της ιστορίας. Σήμερα, οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και ο Ελληνισμός είναι βεβαίως διαφορετικές. Όμως ο γνώμονας και η στόχευση της συλλογικής μας σκέψης και δράσης είναι σταθεροί και αμετακίνητοι: μια Ελλάδα ισχυρή και περήφανη. Μια κοινωνία δίκαιη, αλληλέγγυα και ευημερούσα. Μια διεθνή γειτονιά ειρήνης και συνεργασίας, αλληλοσεβασμού και προόδου".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας στο μήνυμά του τονίζει:

    "Είναι ημέρα τιμής σ' εκείνους που πρόταξαν στη ζωή τους την ελευθερία και την εθνική αξιοπρέπεια, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη. Ημέρα που εμπνέει τους Απανταχού Έλληνες και τιμάται από ολόκληρο τον Οικουμενικό Ελληνισμό. Ημέρα που διδάσκει πίστη και περηφάνια. Διδάσκει ενότητα και συστράτευση σε κοινούς αγώνες, αισιοδοξία και εθνική αυτοπεποίθηση.

    Το μήνυμα της 25ης Μαρτίου, διαχρονικό και πάντα επίκαιρο, αφορά το χρέος μας να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε για να διασφαλίζουμε ένα καλύτερο αύριο. Αφορά το χρέος μας να υπηρετούμε αρχές και αξίες που εγγυώνται την ανάπτυξη, την πρόοδο, την ανάταση της Πατρίδας μας. Η Ιστορία αποδεικνύει ότι οι Έλληνες, ενωμένοι και αποφασιστικοί, μπορούμε να βάζουμε ψηλούς στόχους και να τους κερδίζουμε. Μπορούμε να διασφαλίζουμε μια καλύτερη προοπτική για την Πατρίδα μας, για ολόκληρη την Κοινωνία, για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Σύσσωμη η Βουλή των Ελλήνων τιμά τη διπλή γιορτή και αποτίει φόρο ευγνωμοσύνης στους αγωνιστές της ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας".

    Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επισημαίνει:

    "Μετά από 187 χρόνια συνεχούς προσπάθειας, ο Ελληνικός λαός αισθάνεται ικανοποίηση και υπερηφάνεια για τις κατακτήσεις του. Για την ελευθερία που εμπέδωσε και την δημοκρατία που οικοδόμησε. Για την θέση που κατέκτησε διεθνώς με μεγάλες θυσίες. Σήμερα όμως, όλοι οι Έλληνες προβληματίζονται, γιατί ενώ ως χώρα διαθέτουμε μέσα και πόρους αλλά και συγκριτικά πλεονεκτήματα περισσότερα από ποτέ, αισθάνονται ότι, συντηρητικές πολιτικές και αντιλήψεις, αποδομούν κοινωνικά δικαιώματα και κατακτήσεις, τους κρατούν καθηλωμένους και τους ωθούν στο περιθώριο, καλλιεργώντας παράλληλα τον φόβο, την ανασφάλεια και την απαισιοδοξία. Το μήνυμα του μεγάλου απελευθερωτικού αγώνα, δείχνει τον δρόμο για την έξοδο από αυτήν την κρίση. Το ΠΑΣΟΚ, όπως πάντα, μαζί με τον Ελληνικό λαό, θα δώσει τον αγώνα για την ανατροπή των κακώς κειμένων και την οικοδόμηση μιας πορείας που θα μας οδηγήσει σε μια δίκαιη κοινωνία. Με πολιτικές γενναίας αναδιανομής του εισοδήματος, με επένδυση στην γνώση και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα σέβεται και θα αξιοποιεί το περιβάλλον, μπορούμε να διαμορφώσουμε όλοι μαζί τους όρους και τις προϋποθέσεις για την υπέρβαση της κρίσης και την δημιουργία μιας ανοιχτής κοινωνίας, όπου θα έχουν την θέση που τους αξίζει όλες οι δυνάμεις της εργασίας και της δημιουργίας. Σε αυτόν τον αγώνα για τις αξίες της ισότητας, της δημοκρατίας, της γνώσης, της δημιουργίας, σε αυτόν τον αγώνα της προόδου απέναντι στην συντήρηση, απαιτείται η συστράτευση κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας. Γιατί όταν οι πολλοί παίρνουν στα χέρια τους την μοίρα τους, τότε η ισχύς του δικαίου κυριαρχεί έναντι του δικαίου του ισχυρού. Για την ισονομία, την ισοπολιτεία και την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, για την αξιοπρέπεια του πολίτη. Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Είναι το χρέος που έχουμε αναλάβει απέναντι στην Ελληνική κοινωνία και στις επόμενες γενιές".

    Στο μήνυμα του ΚΚΕ τονίζονται τα εξής:

    "Δεν είναι τυχαίο ότι στα 187 χρόνια που έχουν περάσει από την επανάσταση του 1821, συνεχίζονται οι προσπάθειες να εμφανιστούν διαστρεβλωμένα τα διδάγματά της. Η διαπάλη με τον εθνικισμό και τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, αποτελεί όρο για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Η αστική τάξη, που ήταν τάξη προοδευτική εκείνα τα χρόνια, και ηγήθηκε μιας εθνικοαπελευθερωτικής επανάστασης με αστικό περιεχόμενο, έχει γίνει προ πολλού αντιδραστική. Πρωτοποριακή δύναμη της εποχής μας είναι η εργατική τάξη. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους, τη μικρομεσαία αγροτιά, να απορρίψουν συνολικά τα ιδεολογήματα του κεφαλαίου και την πολιτική των κομμάτων που το υπηρετούν. Ο λαός μας μπορεί με τη δική του αντιιμπεριαλιστική συμμαχία να ανοίξει το δρόμο στο μέλλον που του ανήκει".

    Στο μήνυμά του ο ΣΥΝ σημειώνει:

    "Η φετινή - 187η - επέτειος συμπίπτει με τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας για την υπεράσπιση στοιχειωδών δικαιωμάτων όπως η κοινωνική ασφάλιση. Οι στιγμές που ζούμε σήμερα απαιτούν για άλλη μια φορά από όλους και όλες ενεργοποίηση, αυτοοργάνωση και ανάληψη της ευθύνης ώστε να σταματήσει η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, η βίαιη συμπίεση των εισοδημάτων, η εργοδοτική αυθαιρεσία, η καταστροφή του περιβάλλοντος και η συρρίκνωση των δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Στη διεθνή σκηνή επικρατεί ο πόλεμος και η επιχειρούμενη αλλαγή συνόρων, αλλά και γενικευμένη περιβαλλοντική ανισορροπία, γεγονότα που έρχονται να σφραγίσουν το αδιέξοδο του πλανήτη μας. Σε όλο τον κόσμο οι πολίτες αγωνιούν, αφυπνίζονται και κάνουν τα πρώτα βήματα για μία αλλαγή πορείας που είναι όσο ποτέ αναγκαία. Ο ΣΥΝ καλεί όλους τους έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα τη νεολαία να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την αλλαγή των συσχετισμών. Είναι στο χέρι μας η ριζική αλλαγή της πορείας της χώρας μας".

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στο μήνυμά του, μεταξύ άλλων, προσθέτει:

    "Η επέτειος εκείνης της μεγάλης εθνικής και κοινωνικής εξέγερσης, βρίσκει την Πατρίδα μας σε κρίσιμη φάση, να απειλείται - παραδόξως - από τους επεκτατισμούς της ίδιας εκείνης γειτονικής Νεοοθωμανικής δύναμης, (και των "βοηθών" της κρατιδίων στο Βορρά μας), ενάντια στην οποία ξεσηκώθηκαν τότε οι Έλληνες, από όλες τις τάξεις και στρώματα, εκτός λίγων προσκυνημένων νενέκων και κοτζαμπάσηδων... Βρίσκεται αντιμέτωπη επίσης με τους σχεδιασμούς μιας νέας διεθνούς "Ιεράς Συμμαχίας", που, όπως τότε, έτσι και σήμερα, μέσω της Αμερικανοκίνητης και Αμερικανόπνευστης "παγκοσμιοποίησης" και "Νέας Τάξης", λυσσωδώς καταπολεμά ότι αίτημα εθνικής ανεξαρτησία και αξιοπρέπειας αναδύεται από τους αγώνες των μικρών λαών και εθνών έναντι στους διεθνείς άρπαγες και εκμεταλλευτές... Αλλά βρίσκεται κι αντιμέτωπη με ερωτήματα του τύπου "αξίζει να πολεμάμε για αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία" εμείς οι αδύναμοι;" Γι' αυτό είναι πάντα επίκαιρη η απάντηση του Θ. Κολοκοτρώνη "Εμείς αν μετράγαμε τα βόλια, το μπαρούτι, τα πυρομαχικά μας, τα μαγαζιά μας, δεν θα κάμαμε ποτέ την επανάσταση. Μας έλεγαν τρελούς. Τώρα όμως που πετύχαμε, όλοι μας επαινούν...". Ο καλύτερος εορτασμός της επετείου δεν είναι μόνο παράτες, λογύδρια και παρελάσεις. Είναι: Η όρθια στάση μας στο Σκοπιανό, η απόφαση μας να μην εκχωρήσουμε ούτε σπιθαμή στο Αιγαίο, η άκαμπτη στάση μας στην επίλυση του Κυπριακού, η συνεχής μνήμη και υποστήριξη μας σε όλους τους εκτός Ελλάδας Έλληνες της διασποράς, που συνέχεια παρακαλούν την ελεύθερη Ελλάδα "Σκέπασε κι μας...", η ανεξάρτητη εξωτερική μας πολιτική, η κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή, αξιοπρέπεια και ηθική, με βάση και τις παραδόσεις του έθνους μας, η επανακατάκτηση του ρόλου που είχαμε και χάσαμε, σαν ηγέτιδα χώρα στην ευρύτερη περιοχή μας των Βαλκανίων και της Μεσογείου. Έτσι ας κλίνουμε το γόνυ για ένα λεπτό σε αυτούς τους ήρωες που θυσιάστηκαν για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι, αν αποφασίσουμε να είμαστε και σήμερα ελεύθεροι και όχι υποχείρια-φανερά η κρυφά - της Νέας τάξης, του διεθνούς Κεφαλαίου, και του παραιτημένου, καλομαθημένου και εγωιστή σήμερα εαυτού μας...".

    [06] Κόσμος

    Έπιασε 'δουλειά' ο νέος Πακιστανός πρωθυπουργός

    24/3/2008 5:47:00 μμ

    Ο νέος πρωθυπουργός του Πακιστάν Γιούσουφ Ραζά Γκιλάνι έδωσε σήμερα εντολή, λίγη ώρα μετά την εκλογή του, για την απελευθέρωση όλων των δικαστών που βρίσκονται υπό κατ' οίκον περιορισμό, ύστερα από την επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, τον Νοέμβριο του 2007. "Έδωσα εντολή όλοι οι κρατούμενοι δικαστές να απελευθερωθούν αμέσως", δήλωσε ο Γκιλάνι προς τους βουλευτές που προσήλθαν στην κάτω βουλή για να τον εκλέξουν πρωθυπουργό με συντριπτιπτική πλειοψηφία.

    Ενας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, δήλωσε ότι η πακιστανική αστυνομία κατέβασε τα συρματοπλέγματα μπροστά από τις κατοικίες των δικαστών ορισμένοι από τους οποίους,μεταξύ των οποίων ο Μ. Τσόντρι, βρίσκονταν υπό αυστηρό κατ' οίκον περιορισμό από τον Νοέμβριο.

    Ο Γκιλάνι, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος της δολοφονηθείσας πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο, απηύθυνε επίσης έκκληση προς τους δικαστές να επιλύσουν τις διενέξεις μέσω του κοινοβουλίου και όχι μέσω διαδηλώσεων.

    Ο Γκιλάνι, τον οποίο υπερψήφισαν 264, στην 342μελή κάτω βουλή, δήλωσε λίγο μετά την εκλογή του: "Σήμερα η δημοκρατία αποκαταστάθηκε χάρη στην υπέρτατη θυσία της Μπεναζίρ Μπούτο. Προσκαλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να ενωθούν επειδή η χώρα αντιμετωπίζει τέτοια κρίση που ένας μόνος άνθρωπος δεν μπορεί να επιλύσει".

    Ο ηλικίας 55 ετών Γκιλάνι, πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου, θα προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού του PPP με τον Πακιστανικό Μουσουλμανικό Σύνδεσμο.

    [07] Πολιτισμός

    Αρχαία Ολυμπία

    Απρόοπτα στην Αφή της Ολυμπιακής φλόγας

    24/3/2008 5:35:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο αστυνομικό τμήμα της Αρχαίας Ολυμπίας έχουν οδηγηθεί τρία μέλη της οργάνωσης "Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα", οι οποίοι επιχείρησαν να διακόψουν την ομιλία του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου Λιου Τσι κατά την διάρκεια της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

    Οι τρεις μπήκαν στο χώρο της τελετής έχοντας διαπιστεύσεις και όταν ξεκίνησε η ομιλία του κ. Λιου Τσι, φώναξαν συνθήματα υπέρ του Θιβέτ. Αμέσως μετά ο ένας πλησίασε τον ομιλητή, κρατώντας στα χέρια του μία μαύρη σημαία με τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους.

    Στη συνέχεια επενέβησαν οι αστυνομικοί, τους απομάκρυναν από το χώρο και τους οδήγησαν στο Αστυνομικό. Τμήμα Αρχαίας Ολυμπίας. Και οι τρεις παραμένουν στο αστυνομικό τμήμα με την διαδικασία της προσαγωγής και της αναγνώρισης στοιχείων.

    [08] Υγεία

    Αμβούργο

    Ένας υπνάκος στη δουλειά βελτιώνει τη μνήμη

    24/3/2008 4:42:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παίρνοντας έναν γρήγορο υπνάκο στη δουλειά, για λίγα λεπτά, βελτιώνετε την ικανότητα της μνήμης σας, ανακοίνωσε ομάδα γερμανών επιστημόνων.

    Ο δόκτωρ Ολαφ Λαλ του πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ, απέδειξε ότι ένας σύντομος ύπνος ανανεώνει τον εγκέφαλο και μπορεί να βελτιώσει την απομνημόνευση αλλά και την αποτελεσματικότητα της μνήμης. Αποδείχθηκε ότι ένας ύπνος μόλις έξι λεπτών μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα για την μνήμη όσο μια ολονύκτια ανάπαυση. Η ομάδα του δόκτορα Λαλ ζήτησε από φοιτητές να απομνημονεύσουν ένα κατάλογο λέξεων και εξέτασε την ικανότητα τους να τις ανακαλέσουν στην μνήμη τους μετά από μια ώρα και αφού είχαν παίξει πασιέντζα. Οι εθελοντές έπρεπε να θυμηθούν 30 λέξεις. Τους άφησαν να αναπαυθούν για μια ώρα πριν περάσουν το τεστ απομνημόνευσης. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος ορισμένοι από τους εθελοντές κοιμήθηκαν για έξι λεπτά, ενώ οι υπόλοιποι έμειναν ξύπνιοι. Οι επιστήμονες κατέγραψαν ότι αυτοί που κοιμήθηκαν για λίγο επέδειξαν εξαιρετικές ικανότητες απομνημόνευσης σε σύγκριση με αυτούς που έμειναν ξύπνιοι.

    [09] Κόσμος

    Αλβανία

    Πράκτορες του FBI την Τετάρτη στα Τίρανα

    24/3/2008 4:35:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πράκτορες του FBI (ομοσπονδιακή αστυνομία των ΗΠΑ) θα συμμετάσχουν στην έρευνα που γίνεται για τις εκρήξεις που είχαν σημειωθεί σε στρατιωτική βάση κοντά στα Τίρανα, στην Αλβανία, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 22 και να τραυματιστούν περίπου 300 άνθρωποι, ανακοινώθηκε σήμερα από εκπρόσωπο της εισαγγελίας.

    "Έξι εμπειρογνώμονες του FBI αναμένονται την Τετάρτη στα Τίρανα για να λάβουν μέρος μαζί με τις αλβανικές αρχές στις έρευνες σχετικά με τις εκρήξεις στο Γκερντέκ", δήλωσε ο Χολτά Ζίτι.

    Η αλβανική εταιρεία Alba Demil,που κατασκευάζει εκρηκτικά, συνεργάζεται στον τομέα αυτό με την αμερικανική Southern Ammunition Company ,αλλά η δεύτερη σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το συμβόλαιό της έληξε τον Δεκέμβριο και μόνον η αλβανική εταιρεία Αlba Demil ήταν υπεύθυνη κατά την στιγμή που σημειώθηκαν οι εκρήξεις. Οι δύο εταιρείες είχαν υπογράψει τον Μάιο 2007 ένα συμβόλαιο για την διάλυση πυρομαχικών με το τμήμα για την εισαγωγή και εξαγωγή εξοπλισμών του αλβανικού υπουργείου Άμυνας MEICO, ο υπεύθυνος του οποίου συνελήφθησαν.

    Σύμφωνα με την αριστερή αντιπολίτευση, η έκρηξη έδωσε την ευκαιρία να ανακαλυφθεί μία "τεράστια λαθραία διακίνηση όπλων".

    [10] Κοινωνία

    Στα Καλύβια Αγρινίου, το 2006

    Η δίκη για το φονικό των πέντε κυνηγών

    24/3/2008 4:34:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας άρχισε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αιγίου η δίκη των κατηγορουμένων -πατέρα και γιου- για τους φόνους πέντε κυνηγών στα Καλύβια Αγρινίου στις 26 Νοεμβρίου 2006 για ασήμαντη αφορμή. Οι δύο δράστες είχαν προσπαθήσει αρχικά να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη και τις αρχές, όμως στη συνέχεια ομολόγησαν ότι πυροβόλησαν τους πέντε κυνηγούς γιατί είχαν μπει στο χωράφι τους και με τις ριπές τους τρόμαζαν τα ζώα. Να σημειωθεί ότι οι δράστες και ο συνήγορος τους, στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αποδοκιμάστηκαν από τους συγγενείς των θυμάτων.

    [11] Πολιτική

    Αρχαία Ολυμπία

    Ο κος Κ. Παπούλιας επίτιμος δημότης Αρχαίας Ολυμπίας

    24/3/2008 4:10:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Επίτιμος δημότης της Αρχαίας Ολυμπίας ανακηρύχθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο νέο δημοτικό μέγαρο. Στην αντιφώνησή του προς τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργο Αηδόνη, ο Κάρολος Παπούλιας έκανε ιδιαίτερες αναφορές, τόσο στις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος την οποία συσχέτισε με την φιλοσοφία του αθλητισμού.

    Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε:

    «Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε μια ιστορική γωνιά της Ελλάδας, στην πανέμορφη κοιλάδα του ποταμού Αλφειού, για να παραδώσουμε στον κόσμο ένα από τα πιο υψηλά ιδανικά που γέννησε αυτός ο τόπος: τη φλόγα του Ολυμπιακού Ιδεώδους. Σ έναν τόπο με προικισμένη Φύση, που γνώρισε όμως, το καλοκαίρι που μας πέρασε, τις καταστρεπτικές πυρκαγιές. Ένα έγκλημα, που δεν άφησε αλώβητο ούτε τον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας. Ένα έγκλημα, που δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επαναληφθεί. Η τραυματική αυτή εμπειρία ας αποτελέσει έναυσμα και αφορμή για να πούμε "ποτέ πια". Ότι πρέπει να θέσουμε ένα τέλος στην καταστροφή του περιβάλλοντος, που αποτελεί πλήγμα στον πολιτισμό μας, πλήγμα στην ίδια τη ζωή μας».

    Μιλώντας στη συνέχεια για την προστασία του περιβάλλοντος τόνισε:

    «Η φιλοσοφία του αθλητισμού ανέκαθεν σχετιζόταν στενά με το περιβάλλον και την προστασία του, γιατί ο αθλητισμός και το περιβάλλον ως έννοιες και αξίες, συνιστούν άξονες στήριξης και της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών, αλλά και της προοπτικής της βιώσιμης ανάπτυξης για τις παρούσες και τις μελλοντικές γενιές. Γι αυτό άλλωστε ο αθλητισμός, ο πολιτισμός και το περιβάλλον αποτελούν τους τρεις πόλους λειτουργίας του Ολυμπισμού».

    Στο μεταξύ με αφορμή την σημερινή τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε:

    «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν κάτι πολύ περισσότερο από τη συνάντηση αθλητών, απ όλο τον κόσμο, σε πνεύμα άμιλλας και φιλίας. Εκφράζουν τη συμμετοχή, τη σημασία που έχει ο αγώνας στη ζωή, το «ευ αγωνίζεσθαι»". Επίσης πρόσθεσε ότι το Ολυμπιακό Σύμβολο είναι ένα πανανθρώπινο σύμβολο, σύμβολο άμιλλας, αλτρουισμού, αλληλεγγύης, που προάγει την συνεργασία μεταξύ των λαών, που τιμά την ειρήνη.

    Ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η Ιερή Φλόγα μεταφέρει με το μακρινό ταξίδι της μηνύματα ομόνοιας και αδελφοσύνης σε όλους τους λαούς της γης και συμπλήρωσε: «Δίνει μία ευκαιρία σε όλα τα έθνη να παραμερίσουν ό,τι τους χωρίζει και να εστιάσουν σε ό,τι τους ενώνει, καθιστώντας τους κοινωνούς στο υψηλότερο και ευγενέστερο αγαθό της ανθρωπότητας: την Ειρήνη». Ο Κάρολος Παπούλιας δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το δημοτικό συμβούλιο της Αρχαίας Ολυμπίας για την τιμή που του έκανε όπως είπε να τον ανακηρύξουν επίτιμο δημότη της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ συνεχάρη τόσο το δημοτικό συμβούλιο, όσο και το «Ίδρυμα Γιάννη Λάτση» για την προσφορά του στην ανέγερσή του νέου δημοτικού μεγάρου.

    [12] Οικονομία

    Τον Ιανουάριο

    Πλεόνασμα παρουσίασε ο προϋπολογισμός

    24/3/2008 3:28:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Διπλάσιο πλεόνασμα σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις εμφάνισε ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο φθάνοντας τα 209 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Οι δαπάνες κατέγραψαν ενθαρρυντική συγκράτηση σε σχέση με τον ετήσιο στόχο και αυξήθηκαν με ρυθμό 7,6%, ενώ αντίθετα τα έσοδα παρουσίασαν σημαντική υστέρηση έναντι του στόχου του προϋπολογισμού και αυξήθηκαν κατά 6,7%.

    [13] Οικονομία

    Διαμαρτυρία εργαζομένων στον ΟΤΕ

    24/3/2008 1:04:00 μμ

    Απεργιακή κινητοποίηση άρχισαν από σήμερα Δευτέρα οι τεχνικοί του ΟΤΕ, ενώ Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή θα απεργήσουν μαζί με όλο το υπόλοιπο προσωπικό του Οργανισμού.

    Οι εργαζόμενοι, που διαμαρτύρονται για την επικείμενη μεταβίβαση του 20% των μετοχών του ΟΤΕ στη γερμανική Deutsche Telekom, συγκεντρώθηκαν το πρωί έξω από το Μέγαρο του Οργανισμού στο Μαρούσι, κρατώντας πανό, φωνάζοντας συνθήματα και καλύπτοντας με μαύρα πανιά το κτήριο.

    Τα συνδικαλιστικά σωματεία των τεχνικών και των εργαζομένων στον ΟΤΕ αντιδρούν και στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, ενώ ζητούν την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και αναπροσαρμοσμένες συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

    [14] Μπάσκετ

    Παπαμακάριος: "Διψάμε για τίτλο"

    24/3/2008 4:37:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στη δίψα του Ολυμπιακού για έναν τίτλο εστίασε ο Μανώλης Παπαμακάριος σε σημερινές του δηλώσεις, ενόψει του τελικού της Τετάρτη με τον Παναθηναϊκό για τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, που θα διεξαχθεί στο κλειστό του Ελληνικού (18:30, ΝΕΤ). «Η δίψα μας για ένα τίτλο είναι πολύ μεγάλη», είπε αρχικά ο αρχηγός του Ολυμπιακού και συνέχισε: «Αλλά αυτό δεν πρέπει να μείνει στα λόγια πρέπει να το δείχνουμε κάθε στιγμή στην πράξη. Το κίνητρο είναι τεράστιο. Πολύ μεγάλο. Δεν πιστεύω ότι μπορεί η δίψα αυτή να λειτουργήσει αρνητικά για εμάς. Δεν με προβληματίζει. Κι αυτό γιατί η ομάδα μου έχει παίκτες και έναν προπονητή που έχουν βρεθεί σε αρκετά σημαντικά παιχνίδια. Νομίζω ότι θα δείξουμε ένα πολύ καλό πρόσωπο και όσο άγχος έχουμε θα το νικήσουμε, διοχετεύοντας το στην άμυνα, έχοντας αντίστοιχα ηρεμία στην επίθεση. Και ελπίζω, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε στη νίκη».

    Η παρουσία του Παναγιώτη Γιαννάκη είναι από τα σημεία αναφοράς και ο Παπαμακάριος αναφερόμενος σε αυτή δείχνει να έχει ήδη εντρυφήσει στη φιλοσοφία του. Έχει ξαναδουλέψει άλλωστε μαζί του: «Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε έναν προπονητή στον πάγκο μας σαν τον Γιαννάκη, που ξέρει πώς να διαχειριστεί καταστάσεις μέσα στην ομάδα, που έχει τη δική του φιλοσοφία. Δουλεύουμε με τον τρόπο που θέλει ο προπονητής μας, νομίζω τον πιο αποτελεσματικό σε αυτούς του είδους αγώνες, έναν τρόπο που φέρνει πρωταθλήματα, τίτλους. Με σκληρή δουλειά και συγκέντρωση θα καταφέρουμε να πετύχουμε».

    Τι σημαίνει η παρουσία σε έναν τελικό για τον Ολυμπιακό τη δεδομένη στιγμή; «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι ο Ολυμπιακός βρίσκεται στον τελικό του Κυπέλλου. Είναι ένας σημαντικός στόχος για την ομάδα μας και νομίζω ότι όταν όλα κρίνονται σε ένα μονό παιχνίδι, νικητής θα είναι όποιος το θέλει περισσότερο. Αυτός θα το κερδίσει».

    Ο Ολυμπιακός θα βρει απέναντί του έναν αντίπαλο δυνατό, σχηματίζοντας ένα ζευγάρι από τα ισχυρότερα πανευρωπαϊκά. Το ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι ο έτερος διεκδικητής του τίτλου, καθιστά το παιχνίδι «διαφορετικό», όπως υπογραμμίζει για να προσθέσει: «Είναι ένας αγώνας που διαφέρει από τα υπόλοιπα. Είναι οι δύο καλύτερες ομάδες της Ελλάδας αυτή τη στιγμή και δύο από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Ξέρουν όλοι τι σημαίνει και σίγουρα έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες».

    Στην εξέδρα θα βρίσκονται φίλοι και των δύο ομάδων και ο Μανώλης Παπαμακάριος, θα σταθεί και σε αυτό, στέλνοντας το δικό του μήνυμα: «Τόσο οι παίκτες, όσο και οι προπονητές έχουν να επιδείξουν ένα πολύ καλό πρόσωπο προς αυτή την κατεύθυνση. Θα θέλαμε πιστεύω όλοι να δούμε τον κόσμο να ακολουθεί το παράδειγμα των παικτών. Ο τελικός είναι ένα παιχνίδι και μια γιορτή και έτσι θα πρέπει να τη δούμε όλοι. Μετά το τέλος του αγώνα κάποιος θα είναι χαμένος και κάποιος κερδισμένος. Η ζωή δεν σταματά εκεί. Θα ήταν καλό οι φίλαθλοι να ακολουθήσουν παράδειγμα παικτών και προπονητών. Για 40 λεπτά θα διεκδικήσουμε αγωνιστικά το καλύτερο για την ομάδα του ο καθένας και η αντιπαράθεση θα τελειώσει εκεί».

    [15] Μπάσκετ

    Διαμαντίδης: "Οχι για μας δάκρυα"

    24/3/2008 4:29:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Δημήτρης Διαμαντίδης έγραψε στο ηλεκτρονικό ημερολόγιο που διατηρεί με τον Θοδωρή Παπαλουκά (http://papaloukas-diamantidis-blog.wind.com.gr), για τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας (Τετάρτη, 18:30, ΝΕΤ), ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, όπου έπαθλο είναι ο πρώτος τίτλος της χρονιάς. Ο Έλληνας διεθνής γκαρντ αναφέρθηκε επίσης στην ήττα στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν και παραδέχθηκε ότι ο αποκλεισμός των «πρασίνων» από τη συνέχεια της Ευρωλίγκας ήταν ένα σοκ, αλλά τόνισε πως η ομάδα του γύρισε σελίδα. Κλείνοντας, πάντως, έκανε έκκληση ν αποφευχθούν οι ακρότητες στον μεθαυριανό τελικό του κυπέλλου.

    Αναλυτικά:

    «Επικοινωνούμε μαζί για πρώτη φορά από τότε που αποκλειστήκαμε από τη συνέχεια της Ευρωλίγκας. Έτσι είναι ο αθλητισμός. Στο πρόγραμμα δεν υπάρχουν μόνο οι επιτυχίες. Αλλά και οι αποτυχίες. Η ήττα στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν και κατά συνέπεια ο αποκλεισμός από τη συνέχεια του θεσμού ήταν ένα σοκ για όλους. Όμως σε μία μεγάλη ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός δεν ταιριάζουν τα δάκρυα. Γυρίσαμε σελίδα. Οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά. Να μας γίνει το πάθημα, μάθημα και να κυνηγήσουμε τον επόμενο στόχο της σεζόν. Αυτός δεν είναι άλλος από την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδος.

    Ο τελικός της Τετάρτης με τον Ολυμπιακό δεν έχει καμία σχέση, με τον τελευταίο μας αγώνα στην Ευρωλίγκα με την Παρτιζάν. Ούτε φυσικά με τον χθεσινό εναντίον του Αιγάλεω. Είναι μία ξεχωριστή ιστορία. Οπότε δεν θα διαδραματίσει ρόλο το ότι δεν παίξαμε όπως θέλαμε στο Βελιγράδι ή πως είμαστε καλοί στο β μέρος κόντρα στο Αιγάλεω. Εδώ μιλάμε για έναν και μόνο αγώνα, όπου το έπαθλο είναι ο πρώτος τίτλος της αγωνιστικής περιόδου στην Ελλάδα.

    Ο Ολυμπιακός παίζει διαφορετικά σε σχέση με την τελευταία φορά που τον νικήσαμε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Έχει βελτιωθεί σε πολλούς τομείς, μετά την αλλαγή προπονητή. Εμείς θα προσαρμόσουμε τα πλάνα μας αναλόγως, έτσι ώστε να είμαστε 100% έτοιμοι. Γνωριζόμαστε πολύ καλά και μετά από τόσες φορές που έχουμε παίξει αντίπαλοι δεν υπάρχουν μυστικά. Εύχομαι να παιχθεί καλό μπάσκετ και να νικήσει ο καλύτερος.

    Σε αυτούς τους αγώνες έχει μεγάλη σημασία η θέληση, η καρδιά και η ψυχή. Εμείς εξακολουθούμε να διψάμε για τίτλους. Θέλουμε να υπερασπιστούμε και αυτόν. Δεν έχουμε ν αποδείξουμε τίποτε. Για την ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού μιλούν οι επιτυχίες και οι τίτλοι.

    Να μην ξεχάσουμε ότι ο τελικός του κυπέλλου δεν είναι πόλεμος, αλλά ένα παιχνίδι. Ο κόσμος να είναι προσεκτικός και να έρθει στο γήπεδο για ν απολαύσει μπάσκετ και όχι να πολεμήσει. Έτσι ώστε του χρόνου, στον επόμενο τελικό, οι εξέδρες να σφύζουν από ζωή και να μην είναι σχεδόν άδειες».

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Γκάζια" Νικολαϊδη στους παίκτες

    24/3/2008 4:10:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το δεύτερο κρούσμα απειθαρχίας στην ΑΕΚ μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα (σ.σ. ο Μπλάνκο αγνόησε τον Κωστένογλου τη στιγμή της αλλαγής του) εξόργισε τον Ντέμη Νικολαϊδη. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ πήγε σήμερα το πρωί στους Θρακομακεδόνες και μίλησε σε έντονο ύφος στους παίκτες από τους οποίους ζήτησε να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον. "Αν δεν σέβεστε τον προπονητή είναι σα να μην σέβεστε εμένα. Μπορεί εκείνος να μην είπε τίποτα, αλλά εγώ λέω. Από δώ και στο εξής είναι νόμος, θα δίνετε το χέρι στον προπονητή τη στιγμή της αλλαγής. Δεν σας άρεσε ο προηγούμενος προπονητής και έφυγε. Τώρα δεν σας αρέσει ο επόμενος; Θέλετε δηλαδή να τον διώξουμε κι αυτόν; Με πόσους προπονητές θα είστε ευχαριστημένοι;", είπε φανερά εκνευρισμένος ο Νικολαϊδης στους "κιτρινόμαυρους".

    Ο "ισχυρός άντρας" της Ένωσης ρώτησε τους ποδοσφαιριστές να ήθελε κάποιος να μιλήσει και το λόγο πήρε ο Ριβάλντο, ο οποίος ζήτησε συγνώμη για την ενέργειά του προς τον Κωστένογλου στον αγώνα με τον ΟΦΗ, αλλά και για τις δηλώσεις που έκανε μετά το ματς με τον Άρη. Ο Βραζιλιάνος ξεκαθάρισε πως δεν είχε σκοπό να κάνει κριτική προς τον προπονητή για το σχήμα που παρέταξε την ομάδα.

    Πλέον, οι "κιτρινόμαυροι" ασχολούνται μόνο με το ντέρμπι της Κυριακής με τον Ολυμπιακό, από το αποτέλεσμα του οποίου θα κριθεί εάν θα παραμείνουν ζωντανοί στη μάχη του τίτλου μέχρι και την τελευταία αγωνιστική. Εκτός απρόοπτου, στο ντέρμπι με τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας θα είναι ετοιμοπόλεμοι και οι Λυμπερόπουλος, Δέλλας, οι οποίοι δεν αγωνίστηκαν με την Καλαμαριά.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τέλος ο Τσαλουχίδης από Βέροια

    24/3/2008 2:00:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ούτε δύο εβδομάδες δεν συμπλήρωσε στον πάγκο της Βέροιας ο Γιώτης Τσαλουχίδης. Η διοίκηση της ημαθιώτικης ΠΑΕ προχώρησε στη λύση της συνεργασίας της με τον Ελληνα τεχνικό, παραδίδοντας τα «ηνία» της ομάδας στον Λεωνίδα Υφαντίδη. Παράλληλα, παρελθόν από τη «Βασίλισσα του Βορρά» αποτελούν ο βοηθός προπονητής, Μίλοε Πέτκοβιτς, και ο σκάουτ, Μάκης Τερζόπουλος. Ο Τσαλουχίδης ανέλαβε τη Βέροια στις 12 Μαρτίου, αντικαθιστώντας τον Γιάννη Ματζουράκη. Υπό τις οδηγίες του, η ομάδα έδωσε μόλις δύο αγώνες: έχασε 2-0 από τον Εργοτέλη στην Κρήτη, έφερε 0-0 με τον ΠΑΟΚ εντός έδρας και έπεσε στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας. Ο Λεωνίδας Υφαντίδης γίνεται ο πέμπτος προπονητής της Βέροιας τη φετινή περίοδο, μετά τους Δημήτρη Καλαϊτζίδη (1η-4η αγωνιστική), Ράτκο Ντόστανιτς (5η-11η αγωνιστική), Γιάννη Ματζουράκη (12η-24η αγωνιστική) και Γιώτη Τσαλουχίδη (25η-26η αγωνιστική).

    [18] Κοινωνία

    Προθεσμία για τα μέλη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

    24/3/2008 12:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2008 1:24:34 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Προθεσμία για την ερχόμενη Δευτέρα 31 Μαρτίου ζήτησαν και έλαβαν από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Π. Παναγιωτόπουλο τα πέντε μέλη του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που κλήθηκαν να καταθέσουν ως ύποπτοι στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί ο εισαγγελέας για τις παρατεταμένες διακοπές ρεύματος, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Ενώπιον του κ. Παναγιωτόπουλου έχουν κληθεί να καταθέσουν ανωμοτί για παρακώλυση λειτουργίας εγκατάστασης που εξυπηρετεί ηλεκτροδότηση του κοινού οι Νίκος Φωτόπουλος, Ευάγγελος Μπουζούλας, Ρίζος Ρίζος, Διονύσης Στασινόπουλος και Ηλίας Σταμέλος. Οι πέντε συνδικαλιστές ζήτησαν την προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τις θέσεις που θα αναπτύξουν στον εισαγγελέα.

    Σε δήλωσή του έξω από το εισαγγελικό γραφείο ο κ. Φωτόπουλος ανέφερε: "Πριν καλέσει τους απεργούς που ασκούν νόμιμο δικαίωμα πού βρισκόταν ο κ. Σανιδάς όταν καταλήστευαν τα νοικοκυριά και προχωρούσαν σε τρεις αυξήσεις των τιμολογίων μέσα στο 2007;".

    Ο κ. Ρίζος δήλωσε πως "η Δικαιοσύνη έκανε αυτό που έπρεπε σύμφωνα με τις κυβερνητικές επιταγές. Ελπίζουμε τώρα να δει τα πράγματα πιο καθαρά. Αυτοί που οδηγούν στο σκοτάδι την Ελλάδα είναι αυτοί που κυβερνούν και αυτοί που εντέλονται κάθε φορά τις εντολές τους".

    Στη δικογραφία που έχουν σχηματίσει οι εισαγγελείς κκ. Παναγιωτόπουλος και Ορνεράκης στο πλαίσιο της έρευνάς τους για τις διακοπές του ρεύματος έχει συμπεριληφθεί και η μηνυτήρια αναφορά που είχε υποβάλει για το θέμα η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 24 March 2008 - 17:50:10 UTC