Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σταθερή η θέση της Ελλάδας για το όνομα
  • [02] Διαμαρτυρία Θιβετιανών μοναχών στη Λάσα
  • [03] Ποσότητες ουρανίου βρήκαν οι αρχές της Κολομβίας
  • [04] Νέα πτώση για την Κλίντον
  • [05] Κατηγορείται για συνεργασία με το καθεστώς Χουσεΐν
  • [06] Ινδία: Ποδοπατήθηκαν οκτώ άνθρωποι
  • [07] Ζητούν ουδετερότητα από την Πελόζι
  • [08] Λήστεψαν τις κόρες του γγ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
  • [09] Στην Αθήνα ο Μπαρόζο
  • [10] Χειρουργική χωρίς τομές
  • [11] Ένοπλη ληστεία με τραυματισμό
  • [12] Φονική έκρηξη στην Κίνα

    [01] Πολιτική

    Συναντήσεις Μπακογιάννη με πολιτικούς αρχηγούς

    Σταθερή η θέση της Ελλάδας για το όνομα

    27/3/2008 10:23:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Η πρόταση Νίμιτς απέχει πολύ από αμοιβαία αποδεκτή λύση, ωστόσο η προσπάθεια συνεχίζεται, δηλώνει η Αθήνα υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν έχει αλλάξει η θέση της για το βέτο. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται, σε λίγη ώρα, η αναφορά του πρωθυπουργού στο θέμα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Ο Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επαναλάβει την πάγια και ξεκάθαρη θέση της χώρας μας, για αμοιβαία αποδεκτή λύση με γεωγραφικό προσδιορισμό, διαφορετικά η Ελλάδα δε θα συναινέσει στην ένταξη της ΦΥΡΟΜ στο ΝΑΤΟ.

    Σήμερα εξάλλου, η Ντόρα Μπακογιάννη θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

    Η υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί αύριο και μεθαύριο με το Σκοπιανό ομόλογό της, στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ στη Σλοβενία.

    [02] Κόσμος

    Διαμαρτυρία Θιβετιανών μοναχών στη Λάσα

    27/3/2008 9:13:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/3/2008 10:20:38 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Θιβετιανοί μοναχοί διαδήλωσαν σήμερα στη Λάσα υπέρ της επιστροφής του εξόριστου πνευματικού ηγέτη τους Δαλάι Λάμα, σε έναν από τους σημαντικότερους ναούς, μπροστά σε ομάδα ξένων δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια επίσημης συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε από τις κινεζικές αρχές. Από χθες και για τρεις ημέρες, η Κίνα διοργανώνει ένα ταξίδι για δυτικούς δημοσιογράφους στη Λάσα, προκειμένου να δείξει "την αλήθεια" στον ξένο Τύπο, μετά τις αντικινεζικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες εξελίχθηκαν σε αιματηρές ταραχές στην παλιά πόλη προκαλώντας τον θάνατο 19 ανθρώπων και των τραυματισμό εκατοντάδων. Από την πλευρά του, το Πεκίνο κατηγορεί τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ ότι υποκίνησε τα επεισόδια αυτά, ενώ, την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε το Πεκίνο να αρχίσει διάλογο με τον Δαλάι Λάμα.

    Συνθήματα υπέρ του Δαλάι Λάμα

    Το σημερινό περιστατικό σημειώθηκε όταν ομάδα δημοσιογράφων βρισκόταν στο ναό Τζοκχάνγκ, στην παλιά ιστορική πόλη, όπου σημειώθηκαν οι αιματηρές ταραχές στις 14 Μαρτίου.

    Οι βουδιστές μοναχοί διέκοψαν την παρέμβαση Κινέζου αξιωματούχου την ώρα που μιλούσε για τα πρόσφατα επεισόδια, κατηγορώντας τον ότι ψεύδεται, πριν φωνάξουν συνθήματα υπέρ του Δαλάι Λάμα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, που έκανε λόγο "για 50 με 60 μοναχούς".

    "Θέλουμε ελευθερία, θέλουμε τον Δαλάι Λάμα" φώναζαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, διαταράσσοντας αυτή την επικοινωνιακή προσπάθεια που οργανώθηκε από το Πεκίνο.

    Στη συνέχεια, η ομάδα των δημοσιογράφων κλήθηκε από τους διοργανωτές του ταξιδιού να εγκαταλείψουν το χώρο αυτό.

    Ανάμεσα στα μέσα ενημέρωσης που μετείχαν στο ταξίδι αυτό ήταν και το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo που μετέδωσε κάποια από τα συνθήματα: "Ο Δαλάι Λάμα δεν έχει καμιά σχέση", "Θέλουμε το διάλογο με τον Δαλάι Λάμα", "Αυτά που λέει η κυβέρνηση είναι ψέματα".

    Σύμφωνα με το Kyodo, οι μοναχοί εξήγησαν ότι είχαν εμποδιστεί να βγουν από το ναό μετά την 11η Μαρτίου, την επόμενη μέρα της έναρξης των διαδηλώσεων με την ευκαιρία της 49ης επετείου της εξέγερσης κατά της κινεζικής κυριαρχίας και της εξορίας του πνευματικού ηγέτη των Θιβετιανών.

    Το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, στην αγγλόφωνη υπηρεσία του, μετέδωσε μόνο ότι το ταξίδι των ξένων δημοσιογράφων "διακόπηκε από μια ομάδα βουδιστών μοναχών στον ναό σήμερα το πρωί αλλά το ταξίδι γρήγορα συνεχίστηκε".

    [03] Κόσμος

    Ποσότητες ουρανίου βρήκαν οι αρχές της Κολομβίας

    27/3/2008 11:06:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Τριάντα κιλά ουρανίου, σε περιοχή που ελέγχεται από τη μεγαλύτερη ένοπλη μαρξιστική αντάρτικη οργάνωση της χώρας, τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), υποστηρίζει ότι κατάσχεσε η κυβέρνηση της Κολομβίας. Αν η είδηση επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για την πρώτη φορά στη διάρκεια του εμφυλίου στη χώρα που ανακαλύπτεται ραδιενεργό υλικό στην κατοχή μιας αντάρτικης ομάδας. Σύμφωνα με ανακοινωθέν του υπουργείου Άμυνας της Κολομβίας, το υλικό βρέθηκε νότια της πρωτεύουσας Μπογκοτά και εξετάζεται από ειδικούς, ενώ δεν αναφέρεται η προέλευση του ουρανίου ή το πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.

    "Στόχος η μαύρη αγορά"

    Η ανακάλυψη, υποστήριξε ο Πάμπλο Κάσας, αναλυτής ενός think-tank στη Μπογκοτά, "μοιάζει να αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας των ανταρτών να κερδίσουν χρήματα στην μαύρη αγορά".

    Το γεγονός, προσέθεσε ο Κάσας, είναι κάτι "νέο για την Κολομβία, ίσως σημαίνει ότι οι FARC βρίσκονται πια στην μεγάλη κατηγορία των τρομοκρατικών συναλλαγών διαμέσου της μαύρης αγοράς".

    Η οργάνωση δεν έχει προβεί σε σχόλια σχετικά με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς.

    Η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε είχε υποστηρίξει ότι βρήκε σε φορητό υπολογιστή που κατασχέθηκε σε επιχείρηση στο έδαφος του Ισημερινού -με στόχο την δολοφονία του στελέχους των FARC Ραούλ Ρέγιες- πληροφορίες σχετικά με λαθρεμπόριο ουρανίου.

    Στην επιχείρηση είχαν συνδράμει οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, δίνοντας στις ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας τοπογραφικά δεδομένα μετά την υποκλοπή συνομιλιών του Ρέγιες μέσω δορυφορικού τηλεφώνου.

    Η επιχείρηση, που απέβη στο θάνατο του Ρέγιες -διαπραγματευτή της οργάνωσης με τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Βενεζουέλας στις προσπάθειες απελευθέρωσης ομήρων των FARC- περιλαμβανομένης της πολιτικού Ίνγκριντ Μπετανκούρ, προκάλεσε διεθνή διπλωματική κρίση.

    [04] Κόσμος

    Νέα πτώση για την Κλίντον

    27/3/2008 11:05:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νέα πτώση σημείωσε η δημοτικότητα της Χίλαρι Κλίντον και σύμφωνα με δημοσκόπηση του NBC και της Wall Street Journal, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, βρίσκεται στο 37%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η δημοτικότητα της γερουσιαστή της Νέας Υόρκης έπεσε κατά οκτώ μονάδες μέσα σε δύο εβδομάδες, ενώ το ποσοστό αποδοκιμασίας της ανήλθε στο 48% μέσα σε μια εβδομάδα και συγκεκριμένα αφότου παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος της οι δηλώσεις που έκανε για την εμπειρία της στην Βοσνία. Αλλά και ο αντίπαλός της στην κούρσα για την διεκδίκηση του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών, Μπαράκ Ομπάμα, είδε την δημοτικότητά του να πέφτει καθώς το ποσοστό αποδοχής του βρίσκεται στο 49% από 51%. Στην ερώτηση ποιός υποψήφιος- και από τα δύο στρατόπεδα- θα μπορούσε να ενώσει την χώρα αν εκλεγόταν, το 60% απάντησαν ο Ομπάμα, το 58% ο ΜακΚέιν και το 46% η Κλίντον.

    [05] Κόσμος

    Κατηγορείται για συνεργασία με το καθεστώς Χουσεΐν

    27/3/2008 10:50:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένας Ιρακινο-Αμερικανός, που βοήθησε στη διοργάνωση της επίσκεψης επιτροπής του κογκρέσου το 2002 στη Βαγδάτη, κατηγορείται ότι εργαζόταν για την κυβέρνηση του ανατραπέντος Ιρακινού προέδρου, Σαντάμ Χουσεΐν, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης στην Ουάσινγκτον.

    Ο Μουτάνα αλ-Χανούτι, πρώην αξιωματούχος ισλαμικής φιλανθρωπικής οργάνωσης, συνελήφθη την Τετάρτη, όταν επιχείρησε να επιστρέψει στις ΗΠΑ από το εξωτερικό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, Ντιν Μπόιντ.

    Αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες από δικαστήριο του Ντιτρόιτ, ο αλ Χανούτι αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης ύψους 100.000 δολαρίων.

    [06] Κόσμος

    Ινδία: Ποδοπατήθηκαν οκτώ άνθρωποι

    27/3/2008 10:02:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δέκα τραυματίσθηκαν σοβαρά όταν ποδοπατήθηκαν μετά από την μαζική και πανικόβλητη φυγή του πλήθους από το εσωτερικό ινδουιστικού ναού στην κεντρική Ινδία. Το επεισόδιο σημειώθηκε σήμερα, όταν χιλιάδες χωρικοί εισέρχονταν στο ναό, στην διάρκεια ενός ετήσιου παζαριού στο απομακρυσμένο χωριό Καρίλα, περίπου 260 χλμ. από την πόλη Μποπάλ, πρωτεύουσα του ομόσπονδου ινδικού κρατιδίου Μάντια Πραντές. "Επρόκειτο απλώς για δυστύχημα, καθώς ορισμένοι άνθρωποι που προσπαθούσαν να μπουν στο ναό πηδώντας ένα κιγκλίδωμα έπεσαν", δήλωσε ο Γκίτα Μίσρα, αξιωματούχος των τοπικών αρχών. Η αστυνομία σφράγισε την πύλη του ναού και ερευνά το συμβάν. Στην επαρχία της Ινδίας τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας για τον έλεγχο μεγάλων συγκεντρώσεων προκαλούν συχνά τέτοιου είδους ατυχήματα, σύμφωνα με ανταποκριτές. Το 2005, περίπου 265 πιστοί είχαν χάσει τη ζωή τους σε παρόμοιο δυστύχημα στο δυτικό ομόσπονδο ινδικό κρατίδιο Μαχαράστρα.

    [07] Κόσμος

    Ζητούν ουδετερότητα από την Πελόζι

    27/3/2008 9:57:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μία ομάδα επιφανών υποστηρικτών της Χίλαρι Κλίντον με επιστολή τους στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, την καλούν να μείνει έξω από την εσωκομματική μάχη για την ανάδειξη του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος για τη διεκδίκηση της προεδρίας. Οι 20 επιφανείς υποστηρικτές της Κλίντον, κάλεσαν την Πελόζι να "αποσαφηνίσει" τις πρόσφατες δηλώσεις που έκανε για το ρόλο των υπερεκλεκτόρων στην ανάδειξη του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι υπερεκλέκτορες είναι περίπου 800 αξιωματούχοι του κόμματος, ανάμεσα τους Κυβερνήτες Πολιτειών και πρώην Πρόεδροι, που στην τελική φάση του αγώνα για το χρίσμα, είναι ελεύθεροι να υποστηρίξουν όποιον υποψήφιο θέλουν. Η Πελόζι δεν έχει υποστηρίξει δημοσίως ούτε τη Χίλαρι Κλίντον ούτε τον Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο δήλωσε ότι οι υπερεκλέκτορες πρέπει να στηρίξουν όποιον υποψήφιο έχει το προβάδισμα από τη διαδικασία των προκριματικών εκλογών. Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θεωρείται πιθανότατο ότι το προβάδισμα θα το έχει ο Μπαράκ Ομπάμα. "Πρόκειται για θέση που αντιτίθεται στο σκεπτικό με το οποίο το κόμμα θέσπισε το ρόλο των υπερεκλεκτόρων, το 1984", αναφέρουν οι υποστηρικτές της Κλίντον στην επιστολή τους προς τη Νάνσι Πελόζι. "Οι υπερεκλέκτορες, όπως όλοι οι εκλέκτορες, έχουν υποχρέωση να λάβουν μία τεκμηριωμένη, προσωπική απόφαση για το ποιόν θα υποστηρίξουν και για το ποιός θα είναι η καλύτερη υποψηφιότητα για το κόμμα", προσθέτουν στην επιστολή τους οι υποστηρικτές της Χίλαρι.

    Η επιστολή αυτή θεωρείται ενδεικτική της κλιμάκωσης της έντασης στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος όσο συνεχίζεται η μάχη Κλίντον-Ομπάμα. Κανένας από τους δύο υποψηφίους δεν αναμένεται να εξασφαλίσει επαρκή αριθμό εκλεκτόρων από τις προκριματικές που γίνονται στις Πολιτείες, ώστε να λάβει το χρίσμα σ αυτή τη διαδικασία και έτσι η τελική έκβαση της μάχης θα κριθεί από τη στάση που θα τηρήσουν οι υπερεκλέκτορες.

    [08] Κοινωνία

    Λήστεψαν τις κόρες του γγ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

    27/3/2008 9:34:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Δύο Αλβανοί σύμφωνα με την κατάθεση των δυο θυγατέρων του γενικού γραμματέα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Ρίζου Ρίζου ήταν οι δράστες της ληστείας στο διαμέρισμα τους στα Ιλίσια. Οι δυο δράστες μπήκαν στον πρώτο όροφο που διέμεναν οι κόρες του Ρίζου, τις οποίες και φίμωσαν και έδεσαν την ώρα που κοιμόταν. Στη συνέχεια τις λήστεψαν και εξαφανίστηκαν.

    [09] Πολιτική

    Στην 4η Ολομέλεια της Ευρωμεσογειακής Συνέλευσης

    Στην Αθήνα ο Μπαρόζο

    27/3/2008 9:26:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στην Αθήνα φτάνει σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μανουέλ Μπαρόζο για να πάρει μέρος στη 4η Ολομέλεια της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, στην οποία παίρνουν μέρος 37 χώρες. Ο κ. Μπαρόζο πρόκειται να συναντηθεί στις 8 το βράδυ με τον Πρωθυπουργό. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι και οι εξελίξεις στο ζήτημα των Σκοπίων ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

    [10] Υγεία

    Χειρουργική χωρίς τομές

    27/3/2008 9:18:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νέοι ορίζοντες ανοίγονται στον τομέα της χειρουργικής καθώς δεν θα γίνονται πλέον τομές, αφού η προσέγγιση των χειρουργών στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας (περιτοναϊκή κοιλότητα) θα πραγματοποιείται μέσω των φυσικών οπών του ανθρώπινου σώματος. "Η νέα επαναστατική χειρουργική μέθοδος, που ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, είναι λιγότερο επεμβατική από την κλασική ή την λαπαροσκοπική χειρουργική και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους ασθενείς", τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ενδοαυλικής και Διαγαστρικής Χειρουργικής και διευθυντής της A Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Κλινικής του Ιασώ General κ. Χρήστος Φερέτης. Η νέα αυτή μέθοδος πέρα από την πλήρη έλλειψη τομών στην κοιλιακή χώρα απαιτεί πολύ λιγότερη χρήση αναισθησίας και μειώνει το χρόνο νοσηλείας του ασθενούς.

    Στόμα κόλπος ορθός νέοι δίοδοι προσέγγισης

    "Η Ενδοσκοπική Χειρουργική μέσω φυσικών οπών NOTES επιτρέπει τη διενέργεια ενδοπεριτοναϊκών χειρουργικών επεμβάσεων, χωρίς να υπάρχει καμιά δερματική τομή. Η απουσία των τομών είναι που κάνει τη μεγάλη διαφορά σε σχέση με τη Λαπαροσκοπική Χειρουργική, η οποία έχει τομές, αλλά πολύ μικρότερες σε σχέση με την «κλασσική» ανοιχτή χειρουργική", πρόσθεσε ο κ Φερέτης.

    Σύμφωνα με τους ιατρούς η έλλειψη τομών σημαίνει:

    Απουσία λοιμώξεων φλεγμονών δερματικών τομών. Λιγότερος πόνος. Αποφυγή μετεγχειρητικών κηλών. Λιγότερα αναλγητικά και κατασταλτικά φάρμακα. Άριστο κοσμητικό αποτέλεσμα.

    Επιπρόσθετα, όταν δεν διανοίγεται το κοιλιακό τοίχωμα δεν δημιουργούνται συμφύσεις, οι οποίες μετεγχειρητικά μπορεί να προκαλέσουν αρκετά προβλήματα, όπως διαταραχές κινητικότητας του εντέρου.

    Με βάση τα παραπάνω, ο ασθενής ανανήπτει γρηγορότερα ακόμη και από τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, ανακτά ταχύτερα τη φυσιολογική αναπνευστική και καρδιαγγειακή του λειτουργία, και μειώνεται σημαντικά ο χρόνος νοσοκομειακής του νοσηλείας.

    Ο τελικός στόχος είναι να μπορεί ένας ασθενής να χειρουργείται χωρίς τη χρήση γενικής αναισθησίας και σε λιγότερο από 24 ώρες να επιστρέφει σπίτι του χωρίς καθόλου ή ελάχιστο πόνο.

    Οι πρώτες χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς τομές

    Το 2005 ανακοινώθηκε στην Ινδία η πρώτη διαγαστρική σκωληκοειδεκτομή -μέσω του στόματος- σε άνθρωπο. Το 2007 ξεκίνησαν οι πρώτες διακολπικές επεμβάσεις σε ανθρώπους, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Η.Π.Α.

    Μέχρι σήμερα περισσότερες από 50 γυναίκες έχουν υποβληθεί σε δια του κόλπου χολοκυστεκτομή σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην Ελλάδα η πρώτη διακολπική σκωληκοειδεκτομή έγινε στο τέλος του 2007, ενώ η πρώτη διακολπική χολοκυστεκτομή έγινε τις προηγούμενες ημέρες από την ομάδα του κ. Φερέτη.

    Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της μεθόδου είναι ότι δεν εκτελείται από μια μόνο ιατρική ειδικότητα αλλά από συνδυασμό χειρουργών και γαστρεντερολόγων. Απαιτείται αγαστή συνεργασία μεταξύ χειρουργών με εξειδίκευση στην προηγμένη λαπαροσκοπική χειρουργική και γαστρεντερολόγων με άριστη γνώση των πιο εξελιγμένων ενδοσκοπικών τεχνικών και εργαλείων.

    Ο συνδυασμός των γνώσεων και της εμπειρίας αυτών των δύο ειδικοτήτων είναι απαραίτητος για τη δημιουργία της ιατρικής ομάδας, η οποία πλαισιωμένη με τον κατάλληλο εξοπλισμό σε νεότερης γενιάς ενδοσκόπια, εξελιγμένα εργαλεία και προηγμένης τεχνολογίας λαπαροσκοπικούς πύργους.

    "Η εκπαίδευση των γαστρεντερολόγων σε προηγμένες μεθόδους ενδοσκόπησης και η μεγάλη τους εμπειρία στο χειρισμό εύκαμπτων εργαλείων εντός του στομάχου και του παχέως εντέρου, αποτελεί το απαραίτητο συμπλήρωμα των χειρουργών, οι οποίοι δεν έχουν εκπαιδευτεί σε ανάλογες τεχνικές. Από την άλλη πλευρά, ο εξειδικευμένος στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική χειρουργός, ως άριστος γνώστης της ανατομίας, φυσιολογίας, παθολογίας και εγχειρητικής του οργάνου στόχου, με την εμπειρία και την τεχνική του κατάρτιση θα ολοκληρώσει την χειρουργική επέμβαση", τόνισαν από την πλευρά τους οι επιμελητές Γαστρεντερολόγοι της A Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Κλινικής του Ιασώ General Πέτρος Κουλούρης και Χρήστος Κωλέττας.

    Εφαρμογή και στη νοσογόνο παχυσαρκία

    Η μεγαλύτερη όμως επανάσταση στο χώρο της ενδοσκοπικής χειρουργικής μέσω φυσικών οπών, φαίνεται να συντελείτε στο πεδίο της αντιμετώπισης μιας από τις μάστιγες του αιώνα μας, της παχυσαρκίας. Με την εξέλιξη της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής, μεγάλες και με πολλές επιπλοκές επεμβάσεις, που γινόντουσαν τη δεκαετία του 80 και 90, τα τελευταία χρόνια γίνονται με λιγότερους κινδύνους, με μεγαλύτερη ασφάλεια και χωρίς μεγάλες τομές. Η τεχνική NOTES έρχεται να δώσει νέα ώθηση στην επεμβατική αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας. Εδώ και 9 μήνες εφαρμόζεται σε μεγάλα κέντρα της Γαλλίας, του Βελγίου και των Η.Π.Α. Στο διάστημα αυτό έχουν υποβληθεί σε ενδοσκοπική, ενδοαυλική, επιμήκη διαμερισματοποίηση του στομάχου 60 άνθρωποι σε Ευρώπη και Αμερική, με εξαιρετικά αποτελέσματα.

    "Τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής χειρουργικής στους νοσογόνα παχύσαρκους ασθενείς, είναι σημαντικά αφού πλέον δεν θα έχουν καμία τομή στο δέρμα, θα υποβάλλονται στην επέμβαση όχι με γενική αναισθησία αλλά με μέθη (ελαφρά καταστολή χωρίς διασωλήνωση) και χωρίς να αφαιρείται τμήμα στομάχου, ούτε να τοποθετείται ο πολλές φορές προβληματικός γαστρικός δακτύλιος» τόνισε χαρακτηριστικά ο χειρουργός- ενδοσκόπος Φώτης Αρχοντοβασίλης, επιμελητής της A Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Κλινικής του Ιασώ General.

    Σύντομα η τεχνική αυτή , με μικρές τροποποιήσεις, θα αρχίσει να εφαρμόζεται και σε ασθενείς, από την ιατρική ομάδα της Α Ενδοσκοπικής Χειρουργικής Κλινικής του Ιασώ General, με επικεφαλής τον Χ. Φερέτη.

    Όλες αυτές οι εξελίξεις πρόκειται να παρουσιαστούν στην 1η Επιστημονική Συνάντηση Ενδοσκοπικής Χειρουργικής μέσω Φυσικών Οπών, που διοργανώνεται από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Ενδοαυλικής και Διαγαστρικής Χειρουργικής, στην Αίγλη του Ζαππείου, 28-29 Μαρτίου.

    Στη συνάντηση αυτή, η πρώτη που γίνεται στα Βαλκάνια, θα καταθέσουν την εμπειρία και τα αποτελέσματα των επεμβάσεων τους διεθνούς φήμης ξένοι Χειρουργοί και Γαστρεντερολόγοι.

    [11] Κοινωνία

    Ένοπλη ληστεία με τραυματισμό

    27/3/2008 8:44:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένοπλη ληστεία με τραυματισμό έγινε το βράδυ της Τετάρτης στο Ίλιον. Δύο άγνωστοι εισέβαλαν σε πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ στην οδό Αγίου Γεωργίου 80 και με την απειλή πιστολιού άρπαξαν άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό.

    Φεύγοντας οι δράστες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν στο μηρό τον ιδιοκτήτη του πρακτορείου, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός".

    Από την Αστυνομία γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ληστών.

    [12] Κόσμος

    Φονική έκρηξη στην Κίνα

    27/3/2008 8:15:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είκοσι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 10 τραυματίσθηκαν από ισχυρή έκρηξη η οποία προκλήθηκε από δημοτικούς υπαλλήλους που επιχειρούσαν να καταστρέψουν πυροτεχνήματα, όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Το δυστύχημα σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, όταν υπάλληλοι της δημοτικής αρχής της πόλης Τούρπαν, στη βορειοδυτική περιφέρεια Σίντζιανγκ, κατέστρεφαν πυροτεχνήματα σε έρημο, επτά χιλιόμετρα μακριά από την Τούρπαν.

    Οι τραυματίες διακομίσθηκαν εσπευσμένα σε νοσοκομείο, ενώ η φωτιά που ξέσπασε μετά την έκρηξη τέθηκε υπό έλεγχο. Μέχρι στιγμής, δεν έχει διευκρινιστεί αν ανάμεσα στα θύματα είναι μέλη των τοπικών αρχών.

    Για το συμβάν βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 27 March 2008 - 9:49:56 UTC