Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-07-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγάλη πυρκαγιά στην Οινόη
  • [02] Αυστηρή απάντηση της Αθήνας
  • [03] "Βουτιά" στη χρηματιστηριακή αγορά
  • [04] Έτοιμο το ν/σ για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών
  • [05] Athens' Stern Response
  • [06] Γένοβα: δίκη μετά από επτά χρόνια
  • [07] Συνέντευξη Τζορτζ Μπους εφ΄ όλης της ύλης
  • [08] Απεργία στα λιμάνια
  • [09] "Σύγκρουση λαθών & παραλείψεων"
  • [10] "Βουτιά" στα διεθνή χρηματιστήρια

    [01] Κοινωνία

    Σε εξέλιξη φωτιές

    Μεγάλη πυρκαγιά στην Οινόη

    15/7/2008 16:14:00 (Τελευταία ενημέρωση: 15/7/2008 18:04:08)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί στην περιοχή του Αγίου Μελετίου του Δήμου Δερβενοχωρίων στην Οινόη Βοιωτίας. Η φωτιά κατακαίει από τις 11 το πρωί δασική έκταση χαμηλής βλάστησης και πεύκων και κατευθύνθηκε νοτιοανατολικά από την περιοχή του Αγίου Μελετίου προς τον οικισμό-χωριό Πάνακτον, απειλώντας τα πρώτα σπίτια, όπως ενημέρωσε η Πυροσβεστική. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ενισχύθηκαν και έχουν φτάσει τα 30 οχήματα με 70 πυροσβέστες, 96 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 7 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, εμποδίζουν το έργο της κατάσβεσης. Μια ακόμα πυρκαγιά ξέσπασε στη περιοχή Νηνιες του δήμου Αργοστολίου, κοντά στο αεροδρόμιο. Στη περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

    [02] Πολιτική

    Στη σκοπιανή πρόκληση

    Αυστηρή απάντηση της Αθήνας

    15/7/2008 14:37:00 (Τελευταία ενημέρωση: 15/7/2008 18:04:23)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Την έντονη αντίδραση της Κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η προκλητική επιστολή του Ν. Γκρουέφσκι προς τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην οποία θέτει ζήτημα "μακεδονικής" μειονότητας στην χώρα μας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος τόνισε πως η Ελλάδα δεν θα αφήσει αναπάντητη την σκοπιανή πρόκληση, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη υπογράμμισε πως ο Σκοπιανός πρωθυπουργός υποσκάπτει συνειδητά τη διαπραγμάτευση. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να απαντήσει η Κυβέρνηση στην επιστολή Γκρούεφσκι, στην οποία ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δεν εγείρει μόνο θέμα μειονοτήτων, αλλά φτάνει στο σημείο να απαιτεί επιστροφή περιουσιών, για εκείνους που όπως ισχυρίζεται έφυγαν από τη χώρα μας.

    Ο ακραίος εθνικισμός σπέρνει ανέμους και θερίζει θύελλες, ήταν το σαφές μήνυμα της ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη για την επιστολή Γκρουέφσκι προς τον Πρωθυπουργό. "Σήμερα πλέον το ξέρει όλη η διεθνής κοινότητα, ο κ. Γκρουέφσκι αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να υποσκάπτει συνειδητά τα θεμέλια της διαπραγμάτευσης, μιας διαπραγμάτευσης η οποία διεξάγεται με πολύ συγκεκριμένους όρους" ανέφερε κατηγορηματικά η κ. Μπακογιάννη.

    Ο πρωθυπουργός θα απαντήσει με επιστολή του στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ επαναβεβαίωσε σήμερα, Τρίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει ενημέρωση του ΟΗΕ για οποιαδήποτε εξέλιξη και φυσικά και γι αυτό το θέμα.

    Κληθείς να σχολιάσει τοποθέτηση του Ανδρέα Λοβέρδου να μην απαντήσει ο Πρωθυπουργός στον κ. Γκρούεφσκι, αλλά η όποια απάντηση να γίνει στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι αφήνοντας αναπάντητη μια τέτοια πρόκληση, αφήνουμε ουσιαστικά αναπάντητα ερωτήματα έναντι της Ιστορίας και πιστεύω ότι έχουμε ισχυρά επιχειρήματα για να απαντήσουμε και για το παρόν και για το ιστορικό μέλλον.

    Σε άλλο ερώτημα γιατί δεν έχουν απαντηθεί με σαφήνεια οι ισχυρισμοί περί "μακεδονικής" μειονότητας και γλώσσας, δεδομένου ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προβεί στο παρελθόν σε τέτοιους ισχυρισμούς, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι υπάρχει πάντα απάντηση για εκεί που πρέπει και έτσι όπως πρέπει.

    "Θα επιτρέψετε στην ελληνική κυβέρνηση να χειριστεί το θέμα με την σοβαρότητα, το σεβασμό αλλά και τη μέθοδο που χρειάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις", πρόσθεσε.

    Στην ερώτηση αν θα ξεκαθαρίσει η ελληνική κυβέρνηση τελικά αν υπάρχει "μακεδονική" μειονότητα και γλώσσα, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι "αν χρειάζεται να το πω εγώ τώρα φυσικά και θα το επαναλάμβανα. Αλλά εκείνο που έχει σημασία είναι ο τρόπος και τα μέσα με τα οποία κανείς εκφράζει τις απόψεις του και απαντά στα ζητήματα που εγείρονται.

    Ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε και στα περί καθυστέρησης δημοσιοποίησης της επιστολής Γκρούεφσκι, σημειώνοντας ότι κατά την πάγια διπλωματική τακτική, την επιστολή τη δημοσιοποιεί ο αποστολέας. Σε παρατήρηση ότι στο παρελθόν δεν έχουν απαντηθεί αναφορές Αμερικανών αξιωματούχων περί μακεδονικής γλώσσας και μειονότητας ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι υπήρχε απάντηση εκεί που έπρεπε και όπως έπρεπε και πρόσθεσε ότι στη διαπραγμάτευση χρησιμοποιούνται όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και ένα στοιχείο είναι και αυτή η επιστολή - πρόκληση.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ακόμα ότι η χώρα μας ανήκει στα παλαιότερα μέλη της ΕΕ, έχει εντάξει στο εσωτερικό της δίκαιο το κοινοτικό και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα απολύτως και από κανέναν στα θέματα που γνωρίζει ότι έχει απόλυτο δίκιο.

    [03] Οικονομία

    "Άστεγη" η αμερικανική Οικονομία

    "Βουτιά" στη χρηματιστηριακή αγορά

    15/7/2008 14:32:00 (Τελευταία ενημέρωση: 15/7/2008 18:27:21)

    Σε κατάσταση πανικού βρίσκονται όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, ως φυσική συνέπεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι επενδυτές πουλούν όσο-όσο τις μετοχές τους, φοβούμενοι ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους αναγκάστηκε να δώσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου για τις επισφάλειες της αμερικανικής Οικονομίας. Εξάλλου νωρίς το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, περιέγραψε τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί. Στην Αθήνα, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών έχασε πάνω από τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, την ίδια ώρα που η τιμή του μαύρου χρυσού κυμαίνεται στα 146 δολάρια το βαρέλι, εν αναμονή μία ισχυρής καταιγίδας στον Ατλαντικό Ωκεανό, αλλά και της φημολογούμενης σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν. Ο πληθωρισμός τρέχει με τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας 25ετίας ενώ το δολάριο βυθίζεται σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ. Σήμερα Τρίτη η ισοτιμία του ευρώ υπερέβη το 1,60 έναντι του δολαρίου, για πρώτη φορά από τον περασμένο Απρίλιο, καθώς οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν να παίρνουν πάλι την ανιούσα. Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ενισχύθηκε έως και στα 1,6038 δολάρια, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. Η σημερινή ενίσχυση της ισοτιμίας του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος με το αμερικανικό νόμισμα συμπίπτει με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου στα 146,20 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας μία άνοδο της τάξης του 0,7% στη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

    Από τα ξημερώματα εκατοντάδες πελάτες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ενυπόθηκων δανείων ΊντιΜακ, σχημάτιζαν ουρές έξω από τα κεντρικά γραφεία στην Καλιφόρνια. Ήταν αποφασισμένοι να σηκώσουν όσο περισσότερα χρήματα μπορούσαν από τους λογαριασμούς τους αλλά και να πάρουν απαντήσεις για το μέλλον της εταιρείας. Κάτω από το καυτό ήλιο και τη συναισθηματική φόρτιση μία γυναίκα δεν άντεξε και λιποθύμησε.

    Υπό αυτές τις συνθήκες η Κυβέρνηση Μπους έχει ανάγει τη διάσωση της ΊντιΜακ και της ΦάνιΜάε σε εθνική υπόθεση, καθώς οι δύο αυτές τράπεζες είναι οι στηλοβάτες της αμερικανικής οικονομίας,

    Πανικός επικράτησε το πρωί στα ασιατικά χρηματιστήρια. Υπό το φόβο ότι η χρηματοπιστωτική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες θα εξαπλωθεί αργά ή γρήγορα και σε άλλες αγορές, οι επενδυτές πούλησαν όσο-όσο τις μετοχές τους. Η τιμή που έκλεισαν οι γενικοί δείκτες είναι ενδεικτικοί: Χονγκ Κονγκ -3,8% , Ταϊβάν -4,5% και Τόκυο -2%.

    Βαρύ το κλίμα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους τραπεζικούς δείκτες να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες.

    Σε μία κίνηση που από πολλούς θεωρείται ότι δεν θα επηρεάσει άμεσα τις τιμές του πετρελαίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ήρε τους περιορισμούς για την άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου ανοιχτά των αμερικανικών ακτών. Οι πετρελαϊκές εταιρείες θα δραστηριοποιηθούν ακόμη και στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής στην Αλάσκα, μία απόφαση που αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τις οικολογικές οργανώσεις.

    [04] Πολιτική

    Μέχρι το τέλος της εβδομάδας στη Βουλή

    Έτοιμο το ν/σ για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών

    15/7/2008 15:11:00

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και τα Κολλέγια, το οποίο αναμένεται όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης να ρυθμίσει το χάος στο χώρο των μεταλυκειακών σπουδών. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, το νομοσχέδιο θα βάλει αυστηρούς κανόνες και προϋποθέσεις στις εκπαιδευτικές δομές που θα λειτουργήσουν στο συγκεκριμένο χώρο, λαμβάνοντας υπόψη του τα εθνικά και ευρωπαϊκά δεδομένα καθώς και το κοινοτικό δίκαιο και το Σύνταγμα και σημείωσε ότι πρόκειται για την υλοποίηση μιας προγραμματικής δέσμευσης της Κυβέρνησης.

    Πρόσθεσε επίσης ότι "η κεντρική μας επιδίωξη είναι η υψηλή ποιότητα στις μεταλυκειακές σπουδές της μη τυπικής εκπαίδευσης και ο συνεχής έλεγχος της ποιότητας, προκειμένου να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα όλων των σπουδαστών". Το σχέδιο νόμου θα παρουσιαστεί σήμερα το απόγευμα αναλυτικά και θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι δεν παρακάμπτεται το άρθρο 16, γιατί αυτές οι δομές δεν ανήκουν στην τυπική εκπαίδευση αλλά στην μη τυπική εκπαίδευση. Εναρμονιζόμαστε με το ευρωπαϊκό περιβάλλον και προστατεύουμε την ποιότητα όλων των μορφών σπουδών στη χώρα μας, είπε.

    Ο Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι δεν συνιστά υποβάθμιση των ΑΕΙ και ΤΕΙ, διότι δεν είναι συγκρίσιμα. Τα ΑΕΙ και ΤΕΙ ανήκουν στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ο ρόλος τους είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος και είναι κομμάτι της τυπικής εκπαίδευσης, ενώ τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών και τα κολέγια όχι, είπε ο κ. Στυλιανίδης.

    Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με ενδεχόμενες κινητοποιήσεις στα Πανεπιστήμια για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι το θέμα δεν αφορά τους φοιτητές, αλλά αυτούς που παρακολουθούν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.

    [05] To FYROM's Provocation

    Athens' Stern Response

    15 Ιουλ 2008 14:37:0 (Last updated: 15 Ιουλ 2008 16:35:0)

    Sources: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    The Greek government and opposition parties strongly reacted to the provocative letter FYROM Prime Minister Nikolas Gruevski sent to Greek Premier Kostas Karamanlis. The letter rose minority issues in Greece. Government spokesman Theodoros Roussopoulos stressed that Greece would not leave Skopjes provocation go unnoticed, while Greek Foreign Minister Dora Bakoyannis underlined that the FYROM head of government was consciously undermining the talks. The Government is expected to respond to the Gruevski letter within the week. Apart from raising minority issued, Gruevski even demanded properties taken from those who left, as he claimed, Greece be returned to them.

    Kostas Karamanlis would send an answering letter to the FYROM Prime Minister, confirmed Tuesday Government spokesman Theodoros Roussopoulos, who also said that the UN would be briefed on any development in the matter, including the issue raised. Asked to comment on Socialist MP Andreas Loverdos, who called on the Prime Minister to give an answer through the UN, Roussopoulos said that leaving such a provocation go unnoticed means that Greece will leave questions towards History go unanswered. He further added that Greece has strong arguments to answer both for the present and the historic future.

    Drilled to explain why claims on "Macedonia minority" and "Macedonian language" have not been clearly addressed, given that US officials have repeatedly used them in the past, Roussopoulos argued that there is always an answer.

    "Allow the Greek Government to handle the matter with seriousness, respect and the method required in such cases," added he.

    Questioned whether the Greek Government would finally make it clear whether there is a "Macedonian minority" and a "Macedonian language," the Government spokesman stressed, "If I had to say it now, I would repeat it, of course. But what really matter is the way and the means one employs to express their positions and settle the issued brought up."

    Roussopoulos also noted that Greece is one of the older EU member states, it has incorporated the EU law into its own, therefore, it has nothing to fear when it comes to matter Greece knows is damn right.

    Translated by Areti Christou

    Related News:

    Skopje Fresh Provocation

    [06] Κόσμος

    Για κακομεταχείριση διαδηλωτών

    Γένοβα: δίκη μετά από επτά χρόνια

    15/7/2008 19:30:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σε χαμηλές ποινές καταδικάστηκαν 15 Ιταλοί αστυνομικοί και σωφρονιστικοί υπάλληλοι, για κακομεταχείριση διαδηλωτών, την περίοδο του Ιουλίου του 2001 στη Γένοβα. Οι κινητοποιήσεις εκείνης της περιόδου, είχαν απολογισμό 500 τραυματίες και ένα νεκρό, τον Κάρλο Τζουλιάνι. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση και παρά το γεγονός ότι ο εισαγγελέας είχε ζητήσει, συνολικά, 45 καταδίκες, "δεν υπήρξαν οργανωμένα βασανιστήρια, αλλά μόνο μεμονωμένα περιστατικά βίας. Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να γίνει λόγος, για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Τα γεγονότα αυτά είχαν σημειωθεί τον Ιούλιο του 2008 όταν κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων στη Γένοβα κατά της συνεδρίασης των «G8», δεκάδες άτομα είχαν μεταφερθεί στο στρατόπεδο του Μπολτσανέτο και είχαν κρατηθεί επί τρεις ημέρες χωρίς να τους απαγγελθούν συγκεκριμένες κατηγορίες, χωρίς να μπορούν να καθίσουν, με το πρόσωπο στραμμένο στον τοίχο, και με την υποχρέωση να εξυμνούν τον Μπενίτο Μουσολίνι. Όπως σημειώνει η εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα", αποδόθηκε δικαιοσύνη μόνο κατά το ήμισυ και ότι "ένα κράτος που θέλει να σέβεται τον εαυτό του, πρέπει πρώτα απ όλα να ξέρει να τιμωρεί τα ίδια του τα λάθη". Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν και υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης ένστασης, από τους πολίτες που έπεσαν θύματα κακομεταχείρισης, η εκδίκασή της θα γίνει σε χρονικό σημείο, όπου κατά πάσα πιθανότητα, θα έχει προηγηθεί η παραγραφή των αδικημάτων.

    [07] Κόσμος

    Για Αφγανιστάν, Ιράκ, Ζιμπάμπουε

    Συνέντευξη Τζορτζ Μπους εφ΄ όλης της ύλης

    15/7/2008 18:43:00

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Την αντίληψη ότι το ενδεχόμενο στρατιωτικής επιτυχίας στο Αφγανιστάν, επιδρά θετικά και στις εξελίξεις στο Ιράκ, εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, θεωρώντας τις εξελίξεις στις δύο χώρες σαν μέτωπα του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας". Ήδη μέσα στο 2008 οι ΗΠΑ θα στείλουν άλλες 3500 πεζοναύτες στο Αφγανιστάν, με προοπτική περαιτέρω ενίσχυσής τους το 2009, ώστε ο εχθρός να μην έχει καταφύγιο, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Την αντίθεσή του στα "τεχνητά" όπως τα χαρακτήρισε, χρονοδιαγράμματα αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και επανέλαβε ότι η οποιαδήποτε αποχώρηση θα πρέπει να εξαρτηθεί από την κατάσταση στην περιοχή. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπους: "Απορρίπτω σθεναρά τα τεχνητά χρονοδιαγράμματα της αποχώρησης" των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Θα ήταν αυθαίρετο. Προς το παρόν οι Ιρακινοί μας κάλεσαν να μείνουμε όμως συμφωνούν με το στόχο μας για την αποχώρηση των στρατευμάτων μας, όταν θα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες, δήλωσε ακόμη. Είχαμε και επιτυχίες στο Ιράκ".

    Aναφερόμενος στις εξελίξεις στη Ζιμπάμπουε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε δυσαρεστημένος διότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατάφερε να επιβάλει κυρώσεις στην αφρικανική χώρα, λόγω της αντίθεσης της Κίνας και της Ρωσίας και σημείωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο διμερών κυρώσεων.

    [08] Κοινωνία

    17 και 18 Ιουλίου

    Απεργία στα λιμάνια

    15/7/2008 14:10:00

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Με 48ωρη απεργία στις 17 και 18 Ιουλίου απαντά η ομοσπονδία υπαλλήλων λιμένων Ελλάδος στην απόφαση της Κυβέρνησης να παραχωρήσει στην εταιρεία ΚΟΣΚΟ τμήμα του εμπορικού λιμανιού του Πειραιά.

    Στο μεταξύ σε σημερινή Σ/Τ ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, κ. Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο νομικό κενό που υπάρχει σε ό,τι αφορά στο σύμφωνο παραχώρησης προς τους ιδιώτες τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχει εμφανής προσπάθεια να ιδιωτικοποιηθεί το λιμάνι χωρίς νομική κάλυψη.

    Επίσης αναφέρθηκε στο διαχωρισμό των αμιγών παλαιών και νέων στελεχών του οργανισμού που στην ουσία καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και επίσης τόνισε ότι το τίμημα στο οποίο παραχωρήθηκε το εμπορικό κομμάτι του λιμανιού ήταν εξαιρετικά χαμηλό ενώ τα οικονομικά στοιχεία τα οποία παρέθεσε η διοίκηση του ΟΛΠ είναι παραπλανητικά γιατί ο οργανισμός όχι μόνο δεν έχει πρόβλημα αλλά είναι και κερδοφόρος.

    [09] Κοινωνία

    Έρευνα για τις αιτίες

    "Σύγκρουση λαθών & παραλείψεων"

    15/7/2008 11:32:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ-105,8

    Επιβεβαιώνει ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, μιλώντας στη ΝΕΤ, ότι η εμπορική αμαξοστοιχία, στης οποίας τα βαγόνια που αποκολλήθηκαν προσέκρουσε η επιβατική αμαξοστοιχία λίγο πριν από το σταθμό Μπράλου, είχε αναχωρήσει με υπέρβαρο φορτίο. Επίσης, παραδέχθηκε ότι οι κανόνες ασφαλείας δεν τηρούνται.

    Φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η σύγκρουση, προσπαθεί να ρίξει ο ΟΣΕ με τις έρευνες που διενεργεί. Τα αίτια που προκάλεσαν τη σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας με τα βαγόνια εμπορικής τα ξημερώματα της Δευτέρας μεταξύ των σταθμών Ασωπού και Ελευθεροχωρίου αναμένεται να διερευνήσει η επιτροπή που συγκροτήθηκε από τον ΟΣΕ. Το πόρισμά της αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 20 ημερών.

    Το ατύχημα έγινε στις 3:45 το πρωί. Τα βαγόνια του εμπορικού τραίνου που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα Θεσσαλονίκη αποκολλήθηκαν χωρίς να το καταλάβει κανείς και παρέμειναν ακινητοποιημένα στη γραμμή. μοιραίο αποτέλεσμα η επιβατική αμαξοστοιχία 605, που κινούνταν από Δίκαια προς Αθήνα, με 520 επιβάτες, να συγκρουστεί μαζί τους.

    Από τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά 16 από τους επιβαίνοντες, ενώ σοβαρότερα τραυματίστηκε ο μηχανοδηγός που υπέστη κάταγμα κνήμης.

    Οι δύο μηχανοδηγοί της εμπορικής αμαξοστοιχίας κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις και μετά τις καταθέσεις τους, αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή του εισαγγελέα πλημμελειοδικών Λαμίας. Όπως φέρονται να κατέθεσαν, δεν αντιλήφθηκαν ότι είχαν αποκοπεί 27 βαγόνια από το δικό τους συρμό και γι αυτό δήλωσαν «ακεραιότητα», όταν τους ζητήθηκε.

    Ο σταθμάρχης Λιανοκλαδίου, διαβεβαιώνει ότι ύστερα από δύο συνομιλίες με τον μηχανοδηγό της εμπορικής αμαξοστοιχίας και μετά τις σαφείς απαντήσεις που έλαβε από αυτόν, μόνο τότε χάραξε πορεία για να συνεχίσει η επιβατική αμαξοστοιχία προς την Αθήνα.

    Όπως καταγγέλλουν οι επιβάτες, πέρα από τις όποιες αμέλειες που οδήγησαν στη σύγκρουση, στο τραίνο δεν υπήρχε ούτε φαρμακείο για τις πρώτες βοήθειες.

    Η επίσημη θέση του ΟΣΕ

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΣΕ αναφέρει ότι: "Πρώτη προτεραιότητα του ΟΣΕ μετά το σημερινό ατύχημα ήταν η άμεση περίθαλψη των επιβατών του τρένου, η οποία και επετεύχθη χάρη στην άμεση κινητοποίηση του ΕΚΑΒ και τη συνεργασία των φορέων της περιοχής. Παράλληλα εξασφαλίστηκε η μεταφορά των επιβατών των υπολοίπων αμαξοστοιχιών στους προορισμούς τους με λεωφορεία. Δεύτερη προτεραιότητα ήταν η αποκατάσταση της κυκλοφορίας, η οποία ολοκληρώθηκε και από της 5μμ η κυκλοφορία στο σιδηροδρομικό δίκτυο γίνεται κανονικά. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι το ατύχημα προήλθε από σειρά ανθρώπινων λαθών. Η επιτροπή που συνεστήθη για να διερευνήσει λεπτομερώς τα αίτια του ατυχήματος θα ολοκληρώσει το πόρισμά της εντός 20 ημερών και το πόρισμα θα δοθεί στη δημοσιότητα σε ειδική Συνέντευξη Τύπου. Κανένας δεν αρνείται ότι εδώ και πολλά χρόνια ο ΟΣΕ αντιμετωπίζει σοβαρά και συσσωρευμένα προβλήματα. Αυτή ακριβώς την κατάσταση προσπαθούμε να αλλάξουμε. Για το λόγο αυτό ο ΟΣΕ υλοποιεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 4,5 δις ευρώ μέσα στην επόμενη 5ετία και προχωρά σε ένα πρόγραμμα αναδιοργάνωσης, το οποίο θα ανακοινωθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα. Η αναδιοργάνωση αυτή θα επιτρέψει την ουσιαστική αξιοποίηση των επενδύσεων και θα συμβάλλει στη συνολική ανάπτυξη των σιδηροδρομικών μεταφορών στη χώρα μας."

    Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Γιαννούσης, "οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι το ατύχημα προήλθε από σειρά ανθρώπινων λαθών. Κανένας δεν αρνείται ότι εδώ και πολλά χρόνια ο ΟΣΕ αντιμετωπίζει σοβαρά και συσσωρευμένα προβλήματα. Αυτή ακριβώς την κατάσταση προσπαθούμε να αλλάξουμε".

    [10] Οικονομία

    Βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη Ν/Α Ευρώπη

    "Βουτιά" στα διεθνή χρηματιστήρια

    15/7/2008 10:32:00

    Συντάκτης: Αλέξανδρος Μοζ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η σημαντική υποχώρηση των ευρωπαϊκών μετοχών αποδίδεται στην υποχώρηση των ασιατικών και αμερικανικών αγορών και στις εντεινόμενες ανησυχίες για την κατάσταση του αμερικανικού τραπεζικού κλάδου, παρά τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διάσωση της "Φάνι Μέι" και "Φρέντι Μακ".

    Την ίδια ώρα, "βουτιά" έκαναν τα διεθνή χρηματιστήρια, αφού η ισοτιμία ευρώ δολαρίου πραγματοποίησε νέο ρεκόρ καθώς διαμορφώθηκε στο 1,60.

    Για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη Ν/Α Ευρώπη κάνει λόγο η Παγκόσμια Τράπεζα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έκθεσης Doing Business, αλλά, επισημαίνει ότι παραμένει η ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων στις οικονομίες των χωρών αυτών.

    Την ανάγκη μετατόπισης του στόχου βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος από το εθνικό στο τοπικό επίπεδο "βλέπει" η νέα έκθεση Doing Business στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, της Παγκόσμιας Τράπεζας που παρουσιάστηκε, χθες, στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι) της ΠΓΔΜ.

    Η έκθεση "καλύπτει" 22 πόλεις των χωρών της περιοχής και επτά οικονομίες: Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κροατία, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο και Σερβία, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έρευνα, ενώ ορισμένες οικονομίες παρουσίασαν σημαντική πρόοδο στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος σε εθνικό επίπεδο -όπως η Κροατία και η ΠΓΔΜ που κατατάσσονται παγκοσμίως στις δέκα κορυφαίες, σε "επιδόσεις" χώρες- υπάρχει περιθώριο επέκτασης των μεταρρυθμίσεων σε τοπικό επίπεδο.

    "Στην περιοχή καταγράφονται ταχείς ρυθμοί υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασης των επιχειρήσεων στο "πεδίο" της υλοποίησης των επενδυτικών τους σχεδίων" αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

    Μάλιστα, η πόλη Μπίτολα, κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων πόλεων στις οποίες υλοποιήθηκε σειρά βελτιωτικών για το επενδυτικό κλίμα μεταρρυθμίσεων, δήλωσε -μεταξύ άλλων- η κ. Πατρίσια Ράντερ, επικεφαλής της αποστολής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) στα Σκόπια.

    Στην έρευνα παρουσιάζονται οι μεταρρυθμίσεις που μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των πόλεων, μειώνοντας το κόστος και το ρίσκο της ανάληψης και υλοποίησης επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Εξάλλου, στην ίδια έρευνα, τονίζεται ότι κάθε πόλη μπορεί να "βλέπει" το παράδειγμα μίας άλλης.

    Παραδείγματα καλής εταιρικής πρακτικής καταγράφηκαν στον Αυλώνα [Αλβανία για την εγγραφή νέων επιχειρήσεων], στο Οσιγιεκ [Κροατία για την απόκτηση άδειας λειτουργίας], στο Πλγιεβλιε [Μαυροβούνιο θέματα διαχείρισης ακίνητης περιουσίας] και στο Ζρένιανιν [Σερβία].

    Η έρευνα έλαβε "σάρκα και οστά" με τη χρηματική υποστήριξη του IFC ["βραχίονας" της Παγκόσμιας Τράπεζας], της USAID και της Γενικής Γραμματείας Οικονομικών Υποθέσεων της Ελβετίας SECO. Ρόλο "συντονιστή" είχε το τμήμα της Παγκόσμιας Τράπεζας Foreign Invenstment Advisory Service -FIAS.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 15 July 2008 - 16:50:03 UTC