Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-12-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεθνής ο αντίκτυπος του σκανδάλου Μάντοφ
  • [02] Τα πορίσματα στη Βουλή
  • [03] ΟΗΕ: Υποστήριξη ειρηνευτικής διαδικασίας για Μέση Ανατολή

    [01] Διεθνής ο αντίκτυπος του σκανδάλου Μάντοφ

    Ειδήσεις

    Προβληματισμένος σχετικά με την προοπτική νέας μείωσης των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής. Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ. Παράλληλα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζει νέο σχέδιο στήριξης της γερμανικής οικονομίας με έμφαση στις υποδομές. Στις Ηνωμένες Πολιτείες τώρα που αρχίζουν να μετρούν τις απώλειες του σκανδάλου Μάντοφ, αντιλαμβάνονται τη σαθρότητα του οικοδομήματος που προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην μεταπολεμική ιστορία. Τα οικονομικά μεγέθη που χάθηκαν στην αμερικανική πυραμίδα τρομάζουν. Ο γαλλικός τραπεζικός όμιλος "Credit Mutuel" ανακοίνωσε, σήμερα Τρίτη, δυνητικές "ζημιές έως του ποσού των 90 εκατομμυρίων ευρώ" εξαιτίας του χρηματιστηριακού μεγάλου σκανδάλου -των περίπου 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων -με "αρχιτέκτονα" και πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο της αγοράς Nasdaq, Μπέρναρντ Μάντοφ.

    Σε επίσημη ανακοίνωση του γαλλικού τραπεζικού ομίλου "Credit Mutuel" αναφέρεται: "Οι ζημιές μας θα είναι 'παράπλευρες -από δραστικά υποτιμημένα πλέον ομόλογα, δηλαδή -και τελικά μπορεί να φθάσουν και τα 90 εκατομμύρια ευρώ". "Επί του παρόντος, μία ακριβέστερη κάτοψη του προβλήματός μας και των στοιχείων που το συνθέτουν, δεν μπορούμε να έχουμε", αναφέρεται εξάλλου. Θα κάνουμε κάθε τι το δυνατόν, για να μειώσουμε την τελική ζημιά".

    Το ποσό των 90 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων ανακοίνωσε σήμερα ότι μπορεί να έχει ζημιά από την ίδια υπόθεση και τη δική της "έκθεση" σαυτήν ο ελβετικός ασφαλιστικός όμιλος "Swiss Life". Ενενήντα εκατομμύρια ελβετικά φράγκα ισοδυναμούν, σήμερα, με περισσότερα από 57 εκατομμύρια ευρώ (57,2 εκατομ.). "Οι ζημιές μας θα προέλθουν από τη στενή συνεργασία μας με τις ιδιωτικές τράπεζες "Reichmuth", "UBP", "RMF" και "όχι, άμεσα, από τα δικά μας λογιστικά", αναφέρεται επίσημα από τον ελβετικό όμιλο. "Οι ζημιές δεν θα ξεπεράσουν, τελικά, το 0,1% του σημερινού Ενεργητικού μας", υπογραμμίζεται.

    Απώλειες τραπεζών από σκάνδαλο Μάντοφ

    Iσπανική Santander : ζημιές 3,1 δισ. δολάρια Βρετανική HSBC: ζημιές 1 δις δολάρια Γαλλική Natixis: ζημιές 605 εκατ. δολάρια Βρετανική RBOF: ζημιές 601 εκατ. δολάρια Γαλλική BNP Paribas: ζημιές 460 εκατ. δολάρια Ισπανική BBVA: ζημιές 400 εκατ. δολάρια Ιαπωνική Nomura: ζημιές 225 εκατ. δολάρια

    Διάσημοι και φιλανθρωπικά ιδρύματα έπεσαν στην πυραμίδα Μάντοφ

    Ο Σίιβεν Σπίλμπεργκ και ο σύντροφος της Ούμα Θέρμαν, Αρμπαντ Μπασον είναι μεταξύ των απατηθέντων. Όπως όλοι, έδιναν χρήματα ελπίζοντας στο κέρδος, αλλά απλώς βοήθησαν τα ταμεία του μεγαλοχρηματιστή που με τα λεφτά των πρώτων αποζημίωνε τους δεύτερους επενδυτές.. Μια απλή αλλά πανάκριβη πυραμίδα. Όλο και μεγαλύτερα ονόματα προστίθενται στη λίστα του Μάντοφ. Ο Μορτ Ζάκερμαν (μεγιστάνας ακίνητης περιουσίας), οι ιδιοκτήτες των New York Mets, ο πρώην ιδιοκτήτης των Philadelphia Eagles.

    Και ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες με μείωση του επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας επιχειρούν να ανακόψουν την κατηφόρα της οικονομίας o Ντομινίκ Στρός Κάν φοβάται κοινωνικές αναταραχές λόγω της φτώχειας αν οι κυβερνήσεις δεν λάβουν οικονομικά μέτρα Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ μιλώντας στην εκπομπή Ανταποκριτές ζητά αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Και στην Ευρώπη λυσσομανά η καταιγίδα των απολύσεων.

    Στην Ιταλία, 200.000 στην αυτοκινητοβιομηχανία, βγαίνουν σε τεχνητή ανεργία.

    Στη Βρετανία 50000 στα ταχυδρομεία είναι με το ένα πόδι χωρίς δουλειά. Και στον μηχανοκίνητο αθλητισμό τρίτωσε το κακό Ή Subaru αποσύρεται από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ράλι. Στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ο Λευκός Οίκος, συνεχίζει να εξετάζει όλες τις πιθανότητες σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, αλλά επισήμανε ότι όλες οι ενεχόμενες πλευρές θα πρέπει να προχωρήσουν σε "υποχωρήσεις". "Πρέπει οι αυτοκινητοβιομηχανίες να γίνουν βιώσιμες και ανταγωνιστικές εταιρείες στο μέλλον και για το λόγο αυτό όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα πρέπει να προβούν σε υποχωρήσεις", δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντέινα Περίνο μιλώντας τόσο για τις διοικήσεις των αυτοκινητοβιομηχανιών όσο και για τα συνδικάτα των εργαζομένων. Αναφερόμενη στη συνέχεια στο πότε θα ανακοινωθούν τα μέτρα η κ. Περίνο τόνισε ότι δεν θα γίνει καμία ανακοίνωση τώρα αμέσως. "Χρειάζεται χρόνος και μελετούμε όλες τις πιθανότητες για να γίνουν τα πράγματα όπως πρέπει", επισήμανε.

    Ο Ομπάμα για την οικονομία

    Συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησής του θα έχει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο Σικάγο και εκτός του εκλεγμένου αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν θα συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Ομπάμα, Τίμοθι Γκάιτνερ, ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Λόρενς Σάμερς και ο διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού Πίτερ Όρζαγκ. Ο Ομπάμα, που έχει προτείνει ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης με στόχο τη δημιουργία 2,5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας, δήλωσε χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί για την εξεύρεση λύσεων που θα οδηγήσουν στην οικονομική ανάπτυξη. Ακόμη, τόνισε ότι δεν έχει καμία "κρυστάλλινη σφαίρα" για να προβλέψει το οικονομικό μέλλον της χώρας, επιμένοντας ωστόσο στα αναμενόμενα αποτελέσματα του σχεδίου του περί επενδύσεων στον τομέα των υποδομών και της τεχνολογίας. "Πιστεύω ότι οι καινοτομίες και η τεχνολογία θα επιτρέψουν να οδηγήσουμε την οικονομία μας στο μέλλον", είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην οποία ανακοίνωσε τους υπουργούς της κυβέρνησής του που θα αναλάβουν τους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Ερωτώμενος ωστόσο σχετικά με το χρονοδιάγραμμα εξόδου από την κρίση, αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένες υποσχέσεις. "Προσπαθώ να είμαι ειλικρινής με τους Αμερικανούς. Δεν διαθέτω κρυστάλλινη σφαίρα", τόνισε, επισημαίνοντας ότι δικό του καθήκον είναι να λάβει τις "σωστές και έξυπνες" αποφάσεις που θα βοηθήσουν την οικονομική ανάπτυξη.

    Είδηση: 16798

    [02] Τα πορίσματα στη Βουλή

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Στην ολομέλεια της Βουλής μεταφέρθηκε η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, στη συζήτηση επί των πορισμάτων των κομμάτων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για "φυγομαχία" απέναντι στην ουσιαστική ανάληψη των πολιτικών του ευθυνών για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και κάλεσε παράλληλα τη Νέα Δημοκρατία, να ζητήσει ακόμα και τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τους υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη, προκειμένου να μην απόσχει από τη συζήτηση της πρότασης της αντιπολίτευσης για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών των υπουργών της κυβέρνησης. "Η ουσία είναι πως όλα έγιναν με δική σας ευθύνη. Επί δικής σας κυβέρνησης κινήθηκε μαύρο χρήμα στις βαλίτσες. Αν έχετε διαφορετική γνώμη, φέρτε πρόταση και για τον κ. Δρυ και Φωτιάδη με την πλειοψηφία που διαθέτετε. Πάρτε μέρος στη ψηφοφορία, μην ευτελίζετε για άλλη φορά τους θεσμούς και τους εαυτούς σας" συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Απαντώντας ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για πολιτική ανευθυνότητα.

    "Το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι ταξιδεύει με σημαίες ευκαιρίας αναζητώντας λιμάνι κυβέρνησης. Αλλά στην πολιτική, τα πλοία που ταξιδεύουν με σημαίες ευκαιρίας ναυαγούν μονίμως στις ξέρες της πολιτικής ανευθυνότητας" είπε χαρακτηριστικά.Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε βγάλει τα συμπεράσματά της εκ των προτέρων. Μόνος στόχος σας ήταν η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, το σύρσιμο της υπόθεσης Βατοπαιδίου και μετά να πάμε σε εκλογές χωρίς να έχετε τίποτα να προτείνετε για τα προβλήματα του ελληνικού λαού σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Παυλόπουλος που χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ευχαριστίες του κ. Παπανδρέου προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην εξεταστική επιτροπή, είπε ότι το ευχαριστώ αυτό "πρέπει να έχει έναν αστερίσκο. Εμένα άφησε μέσα μου πολλά ερωτηματικά και πολλές πληγές, για ανθρώπους και φίλους, που πίστευα ότι θα είχαν περισσότερο αντριλίκι στο χώρο της πολιτικής, για να αναζητήσουν την αλήθεια" από το να χρησιμοποιούν μεθόδους που απάδουν της Δημοκρατίας, με διαστρεβλωμένες μαρτυρίες και κλήση ψευδομαρτύρων στρεφομένων εναντίον του πρωθυπουργού είπε ο κ. Παυλόπουλος.

    Για πολιτικό κανιβαλισμό και κομματικό καιροσκοπισμό κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ο Γιώργος Βουλγαράκης με αφορμή το πόρισμα του κόμματος που βλέπει τυχόν ποινικές ευθύνες για τον πρώην υπουργό. Επίσης αφήνει αιχμές για το ΣΥΡΙΖΑ και το ΛΑΟΣ καθώς όπως αναφέρει, αδιαφορούν και εκείνοι εξίσου με το ΠΑΣΟΚ για την αναζήτηση της αλήθειας. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι άμεσα το κόμμα του θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το Βατοπαίδιο και κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει έμπρακτα την ευθύνη και να ζητήσει τις παραιτήσεις των υπουργών που εμπλέκονται.

    "Δεν δεχόμαστε αυτό που είπε ο κ. Καραμανλής ότι υποτίμησε το ζήτημα. Μπορεί να είναι ειλικρινής - και κανείς Πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει τα πάντα λεπτομερειακά. Η υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου όμως, είναι ζήτημα του γενικού πολιτικού προσανατολισμού σε σχέση με την εκκλησιαστική γη. Και γι' αυτό, ούτε ο κ.Καραμανλής, ούτε ο κ. Παπανδρέου ήσαν ανύποπτοι" ανέφερε στην ομιλία της η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. "Ακόμα και αν κάποιος υπουργός υπερτίμησε, ή υποτίμησε τη συμβολή κάποιου άλλου διοικητικού παράγοντα, στο σκαμνί θα πάνε πάλι υπάλληλοι. Αυτό είναι απαράδεκτο - και δεν το λέω από λαϊκισμό. Θα πρόκειται για εύκολη μετάθεση ευθύνης" σημείωσε η κ. Παπαρήγα. "Εμείς δεχόμαστε ότι υπάρχουν αντικειμενικές πολιτικές ευθύνες. Αυτές υπάρχουν στην ιδιωτικοποίηση της γης, στην στρατηγική, στον χαρακτήρα του συστήματος που ζούμε, στη γενική πολιτική που ακολουθείται. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ. Όμως, με το αντικειμενικό, ασχολείται η Βουλή, ή ο λαός. Όταν ανοίγει η συζήτηση για το Κτηματολόγιο, δεν βρέθηκε ένας υπουργός που να μην σκεφτεί ότι δεν θα μείνει τίποτα όρθιο; Κανείς δεν σκέφτηκε να προτείνει την αλλαγή των νόμων; Κανείς δεν σκέφθηκε ότι δεν μπορεί η μισή Χαλκιδική να διεκδικείται από τις Μονές; Και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν λειτουργεί με βάση τους κείμενους νόμους;". Στο παραπάνω πλαίσιο, η κ. Παπαρήγα πρότεινε να καταργηθούν, όλοι εκείνοι οι νόμοι που επιτρέπουν στην Εκκλησία και στα μοναστήρια, να κατέχουν γη, που δεν τους έχει δοθεί οικειοθελώς από ιδιώτες: "Δεν είναι δυνατόν, δάση, δασικές εκτάσεις, ελεύθεροι χώροι, παραλίες, ακτές, να ανήκουν στην Εκκλησία, σε μοναστήρια, ή σε επιχειρηματίες. Ακόμα και αν έχουν αποκτήσει νομίμως, να βρεθεί τρόπος να επιστραφούν". "Ιδιοκτησία τέτοιας γης, συνεπάγεται την εμπορευματοποίηση. Ακούμε και από ηγέτες της Εκκλησίας διαχρονικά, πως θέλουν να εμπορευτούν τη γη για να κάνουν γηροκομεία, ορφανοτροφεία, πτωχοκομεία κλπ. Το θεωρούμε απαράδεκτο. Αν θέλουν, ας παραχωρήσουν δωρεάν το μέρος αυτό της περιουσίας τους στο κράτος, απαιτώντας να διατεθούν αυτά προς όφελος των κατοίκων. Εδώ διεκδικούν και άλλα, εκτός των όσων κατέχουν. Πού θα πάμε"; ανέφερε μεταξύ άλλων, η γ.γ. του ΚΚΕ.

    Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ, τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Όπως ανέφερε ο κ Αλαβάνος, η άποψη του κόμματος του είναι ότι "θα έπρεπε δύο μέλη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, να εξεταστούν από προανακριτική επιτροπή για τη συμμετοχή τους σε τυχόν ποινικές ευθύνες, που δυστυχώς έχουν παραγραφεί, όπως και για 5 υπουργούς από την ΝΔ, για αυτό τασσόμαστε υπέρ της Προανακριτικής".

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι αναλαμβάνει τη πολιτική ευθύνη σημείωσε ότι το έκανε αργά και χαρακτήρισε λάθος της ΝΔ αν πιστεύει ότι μπορεί να αναληφθούν τόσο φθηνά ευθύνες όταν από το 2003 ο ΣΥΝ έθετε το ζήτημα του σκανδάλου της Μονής Βατοπαιδίου. "Μπορεί να έρχεται καθυστερημένος ο πρωθυπουργός να αναλαμβάνει ευθύνες, αλλά έρχεται με πέντε χρόνια καθυστέρηση. Η ευθύνη σας είναι μεγάλη γιατί ανεχθήκατε, συμμετείχατε και οργανώσατε ένα μεγάλο σκάνδαλο που ξεπλένετε μόνο με ένα τρόπο. Να φύγει η ΝΔ", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στο σημείο αυτό, ο κ Αλαβάνος επιτέθηκε και στο ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι η κριτική του δεν είναι αξιόπιστη.

    "Ενώ το ΠΑΣΟΚ είναι καυστικό και τεκμηριωμένο στο κριτική του δεν επισημαίνει ευθύνες μόνο στη ΝΔ και δεν μιλά για τις δικές ευθύνες γιατί η ιστορία του σκανδάλου δεν ξεκινά από το 2004. Και έχετε μια ευκαιρία, με την παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ να αναλάβετε το μερίδιο των δικών σας ευθυνών χωρίς να λέμε ότι είναι ίδιες με τη ΝΔ", σημείωσε. Ταυτόχρονα επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, ώστε η έρευνα και προοπτική δίωξης ενάντια σε μέλη του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης τα οποία έχουν παρανομήσει, να διεξάγονται από τη δικαιοσύνη και όχι από τη Βουλή που οδηγεί σε κλείσιμο την υπόθεση.

    Είδηση: 16800

    [03] ΟΗΕ: Υποστήριξη ειρηνευτικής διαδικασίας για Μέση Ανατολή

    Ειδήσεις

    Με 14 ψήφους υπέρ και με απουσία του εκπροσώπου της Λιβύης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την υποστήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή, την πρώτη μετά από πέντε χρόνια. Η σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών άρχισε το πρωί της Τρίτης στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή της απερχόμενης υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Ντέιβιντ Μίλιμπαντ και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, οι οποίοι πήραν το λόγο και ανέπτυξαν τις απόψεις τους.

    Όπως δήλωσε στην αρχή των εργασιών ο Μπαν Γκι Μουν, το σχέδιο ήταν μια πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ρωσίας που υποστήριξαν την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνιων πριν ένα χρόνο στην Ανάπολη των ΗΠΑ, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη των δύο κρατών του ισραηλινού και του παλαιστινιακού. "Η σύνοδος είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή". Πρόσθεσε επίσης ότι: "Η κατοχή που ξεκίνησε το 1967 πρέπει να τερματιστεί, το Ισραήλ και ο αραβικός κόσμος πρέπει να ζήσουν εν ειρήνη".

    Είδηση: 16799


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 16 December 2008 - 21:52:36 UTC