Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία
  • [02] Μακελειό στη Βαγδάτη
  • [03] Λευκό σκηνικό στη Βόρεια Ελλάδα
  • [04] Ισχυρός σεισμός έπληξε την Ινδονησία

    [01] Να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία

    Πολιτική

    "Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μένει αδρανής παρατηρητής ή και σχολιαστής των τεκταινόμενων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει κομβικό ρόλο. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Πρέπει να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία. Η βία δεν είναι λύση τονίζει σε δήλωσή της η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και προσθέτει: "Οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα αποτελούν πολύ αρνητική εξέλιξη. Επιδεινώνουν την τραγική ανθρωπιστική κρίση. Επιδεινώνουν την επικίνδυνη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή ενισχύοντας απαράδεκτες και ακραίες θέσεις. Πλήττονται έτσι σοβαρά οι προοπτικές στις ειρηνευτικές διαδικασίες που είναι η μόνη οδός για λύση" . Όπως σημειώνει η ίδια, πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι χερσαίες επιχειρήσεις και να επιτευχθεί εκεχειρία. "Πρέπει να εφαρμοστεί η πολιτική των τριών σημείων (εκεχειρία - ανθρωπιστική βοήθεια - ειρηνευτική διαδικασία) που ήταν εξαρχής η ελληνική θέση και αποφασίσαμε οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στις 30 Δεκεμβρίου στο Παρίσι" υπογραμμίζει η κα Μπακογιάννη. Νέα συλλαλητήρια και πορείες προς την πρεσβεία του Ισραήλ πραγματοποιούν σήμερα ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

    Τηλεφωνικές επαφές της Ντ. Μπακογιάννη για τις εξελίξεις στη Γάζα

    Η Υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη είχε σήμερα διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες για τις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και τις προοπτικές για την άμεση επίτευξη εκεχειρίας, παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Παλαιστινιακό.

    Οπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο η κ. Μπακογιάννη επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Μαχμούτ Αμπάς και τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ισπανίας και της Γαλλίας κ. Αμπούλ Γκεΐτ, Μιγκέλ Μορατίνος και Μπερνάρ Κουσνέρ αντίστοιχα.

    Για το απόγευμα έχει προγραμματιστεί τηλεφωνική συνομιλία της με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Ντέιβιντ Μίλιμπαντ.

    Η Ελλάδα, ως φορέας σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και από τη θέση της προεδρίας του ΟΑΣΕ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βάλει τέλος σ' αυτό τον κύκλο βίας, δήλωσε η κ. Μπακογιάννη στην εφημερίδα Real Νews. Ακόμα, χαρακτήρισε σημαντική πολιτική πράξη το γεγονός ότι η ΕΕ, το Σ.Α. του ΟΗΕ και το Κουαρτέτο ζήτησαν άμεσα την κατάπαυση του πυρός.

    Νέα συλλαλητήρια και πορείες

    Aλληλεγγύη στον παλαιστινιακό λαό εξέφρασε ο Γιώργος Παπανδρέου ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς καταδικάζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις χερσαίες επιχειρήσεις και την εισβολή των δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. "Αυτή η στρατιωτική κλιμάκωση επιδεινώνει δραματικά την κατάσταση για τον ήδη βασανισμένο άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Προκαλεί μόνο φρίκη και φόβο" αναφέρει σε ανακοίνωση του και σημειώνει ότι, η λύση δεν μπορεί να υπάρξει με στρατιωτικά μέσα, παρά μέσω διαλόγου και συνεννόησης.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός και των εχθροπραξιών και κάλεσε το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, να ασκήσει κάθε δυνατή επιρροή για τον άμεσο τερματισμό της αιματοχυσίας, ώστε να χορηγηθεί άμεσα βοήθεια στους αμάχους και να επιτευχθεί μια μόνιμη εκεχειρία.

    Τέλος εξέφρασε απογοήτευσή για την πρόσφατη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κάλεσε τα κράτη-μέλη του, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ανταποκριθούν άμεσα και αποφασιστικά στον ρόλο τους να εγγυηθούν την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο.

    Δεν υπάρχει πολιτική ίσων αποστάσεων όταν από τη μία πλευρά έχουμε τους αδύναμους παλαιστίνιους και από την άλλη τους πανίσχυρους Ισραηλινούς, ανέφερε στην εφημερίδα Real Νews ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος.

    Για νέο έγκλημα κατά του λαού της Παλαιστίνης από το ιμπεριαλιστικό Ισραήλ με τις πλάτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνει λόγο με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ που πραγματοποιεί αυτήν την ώρα συγκέντρωση στο Πολεμικό Μουσείο και πορεία προς τις πρεσβείες των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ. Το Κομμουνιστικό Κόμμα κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στον θύτη και στο θύμα.Υπενθυμίζεται ότι αντιπροσωπεία του κόμματος με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα μεταβαίνει τη Δευτέρα στη Ραμάλα.

    Στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΜΕ, η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), Σύλλογοι Γυναικών καθώς και η ΚΝΕ πραγματοποιήσαν συλλαλητήριο στην πλατεία της Αρχαίας Αγοράς, μπροστά από το άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου και πορεία σε κεντρικούς δρόμους. Όταν η πορεία έφτασε στην οδό Τσιμισκή και στο κτίριο όπου στεγάζεται το προξενείο των ΗΠΑ, οι διαδηλωτές σταμάτησαν και έκαψαν μια αμερικανική και μια ισραηλινή σημαία. Στη συνέχεια μετέβησαν στην κεντρική πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, όπου κατέβασαν από τον ιστό τη σημαία της ΕΕ, την έκαψαν και τοποθέτησαν την παλαιστινιακή σημαία. Οι συγκεντρωθέντες διαλύθηκαν με ηρεμία, ενώ ούτε κατά τη διάρκεια της πορείας σημειώθηκαν προβλήματα.

    Συλλαλητήριο πραγματοποιεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτήν την ώρα στην πλατεία Ελευθερίας (άγαλμα Βενιζέλου, στάση Μετρό Μέγαρο Μουσικής, ενώ θα ακολουθήσει και πορεία στην ισραηλινή πρεσβεία.

    Με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κλιμάκωση με χερσαίες δυνάμεις της εγκληματικής, πολεμικής επιχείρησης του Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Μια επιχείρηση που γίνεται με τη στήριξη των ΗΠΑ και των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε. και καλεί με τη σειρά του την ελληνική κυβέρνηση να πάρει καθαρή θέση και να εγκαταλείψει την πολιτική ίσων αποστάσεων που σημαίνει στήριξη του εγκλήματος που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στην Παλαιστίνη.

    Χωρίς δίκαιη πολιτική λύση δεν θα υπάρξει ειρήνη, εκτίμησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Αυγή.

    "Οι δολοφονίες, οι εκτελέσεις, οι βιαιοπραγίες, δεν γίνονται μόνο από τους Εβραίους, αλλά και από τις ηγεσίες της Δύσης, που τους το επιτρέπουν. Ας σοβαρευτούν, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες και να σταματήσουν, εδώ και τώρα, τις βάρβαρες επιθέσεις των Ισραηλινών. Εάν υπάρχει παγκόσμια έννομος τάξη, να σταλούν άμεσα στο Ποινικό δικαστήριο της Χάγης, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Έχουντ Όλμερτ και η Υπουργός Εξωτερικών κ. Τζίπι Λίβνι και οι λοιποί υπαίτιοι της γενοκτονίας, των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας. Περιττό να πούμε, ότι ακεραία ευθύνη επίσης, φέρουν ένας έκαστος, εκ των πολιτικών ηγετών των 27. Μεταξύ δε αυτών, δεν εξαιρείται και ο κ. Καραμανλής", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Μαίνονται οι μάχες στη Γάζα

    Αντιπολεμικά συλλαλητήρια και στο Ισραήλ

    Είδηση: 17367

    [02] Μακελειό στη Βαγδάτη

    Για 38 νεκρούς και 55 τραυματίες κάνει λόγο νεώτερος απολογισμός της επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε κοντά σε τέμενος στη Βαγδάτη. Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγή του ιρακινού στρατού, αναφέρει ότι η επίθεση αυτοκτονίας έγινε σε σημείο ελέγχου που βρίσκεται έξω από το τέμενος του Ιμάμη Μούσα αλ-Καντίμ, στην περιοχή Καντιμίγια, όπου κατοικούν κυρίως σιίτες. Τα θύματα ήταν προσκυνητές , ενώ, εκφράζονται φόβοι για αύξηση του αριθμού των νεκρών. Η επίθεση σημειώθηκε λίγες ημέρες πριν από τη γιορτή Ασούρα, που γίνεται στη μνήμη του θανάτου του Χουσεϊν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    BBC: Pilgrims die in Iraq bomb blast

    Είδηση: 17369

    [03] Λευκό σκηνικό στη Βόρεια Ελλάδα

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Κατέθεσε τα διαπιστευτήρια του ο χειμώνας ντύνοντας πολλές περιοχές στα λευκά. Εξαιτίας των χιονοπτώσεων απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε αρκετά σημεία στα ορεινά οδικά δίκτυα των νομών της κεντρικής, δυτικής, ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Αλυσίδες χρειάζονται και σε πολλά τμήματα των επαρχιακών δρόμων στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αρκαδίας και Κορινθίας. Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται από το βράδυ της Δευτέρας.

    Απαραίτητες οι αλυσίδες σε πολλά σημείαΣ' ό,τι αφορά στο νομό Θεσσαλονίκης δόθηκε αργά το μεσημέρι στην κυκλοφορία η επαρχιακή οδός Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη και ο δρόμος Μελισσοχωρίου - Ωραιοκάστρου, που παρέμειναν κλειστοί εξαιτίας της χιονόπτωσης.

    Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στο ορεινό δίκτυο των νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Δράμας. Στο νομό Ξάνθης, αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στον οδικό άξονα που οδηγεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, σε όλο το επαρχιακό δίκτυο της ορεινής περιοχής του Εχίνου, από το 8ο χιλ. της εθνικής οδού Ξάνθης προς Σταυρούπολη. Στο υπόλοιπο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ξάνθης η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

    Στην Κεντρική Μακεδονία, αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Κοζάνης και στην Καστανιά, στο δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο "Τρία - Πέντε Πηγάδια", καθώς και στον οδικό άξονα Νάουσας - Βέροιας.

    Στο νομό Κιλκίς, η χρήση αλυσίδων είναι αναγκαία κυρίως στην περιοχή της Αξιούπολης και της Γουμένισσας.

    Παρόμοια είναι η εικόνα στην Πέλλα, όπου οι αλυσίδες είναι απαραίτητες στο ορεινό οδικό δίκτυο.

    Στην Πιερία, οι οδηγοί που επιλέγουν την εθνική οδό Κατερίνης - Ελασσόνας αλλά και το δρόμο προς το χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου, πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

    Στο νομό Χαλκιδικής, αλυσίδες είναι απαραίτητες στο ορεινό δίκτυο.

    Στο νομό Γρεβενών, η συγκοινωνία διεξάγεται με δυσκολία και μόνο με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σ' όλο το οδικό δίκτυο - εθνικό και επαρχιακό - πλην της Εγνατίας οδού. Το ίδιο ισχύει για την Καστοριά όπως και για τους νομούς Φλώρινας και Κοζάνης, με εξαίρεση την Εγνατία Οδό.

    Επιδείνωση του καιρού

    Τη Δευτέρα αναμένεται επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα στα νοτιοδυτικά με βροχές, καταιγίδες κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές, χιόνια στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας και της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο.

    Την Τρίτη στην Ήπειρο και την ανατολική Μακεδονία θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις με βροχές, τοπικές καταιγίδες κυρίως στις δυτικές, κεντρικές και νότιες θαλάσσιες περιοχές και χιόνια στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια. Η θερμοκρασία θα σημειώση μικρή πτώση, ενώ ισχυρός παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

    Την Τετάρτη, οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, ωστόσο οι νεφώσεις θα επιμείνουν συνοδευόμενες από πρόσκαιρες βροχές μικρής διάρκειας στα ανατολικά και νότια.

    Την Πέμπτη οι λίγες νεφώσεις, στη δυτική Ελλάδα και τη δυτική Μακεδονία βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές, καταιγίδες και στα ορεινά χιονοπτώσεις.

    Για την Παρασκευή αναμένονται τοπικές νεφώσεις. Στα ανατολικά και νότια ασθενείς βροχές και στα ορεινά πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.

    Είδηση: 17370

    [04] Ισχυρός σεισμός έπληξε την Ινδονησία

    Ειδήσεις

    Τον εφιάλτη του Εγκέλαδου ζουν από το βράδυ του Σαββάτου χιλιάδες κάτοικοι της Ινδονησίας. Τουλάχιστον τέσσερεις άνθρωποι, ανάμεσά τους κι ένα κορίτσι 10 ετών, έχασαν τη ζωή τους στις καταστροφές που προκάλεσε ισχυρότατη σεισμική ακολουθία, που σημειώθηκε ανοιχτά της βόρειας ακτής της επαρχίας Παπούα με εντάσεις που έφτασαν τους 7,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Οι δονήσεις δεν δημιούργησαν ζημιογόνα παλιρροϊκά κύματα όμως αρκετά κτήρια στην πόλη Μανοκουάρι, στο δυτικό κομμάτι της νήσου, κατέρρευσαν. Οι τραυματίες ανέρχονται στους 37.

    Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS) των ΗΠΑ, ο ισχυρότερος σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών, είχε επίκεντρο περιοχή 150 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Μανοκουάρι, στο ινδονησιακό τμήμα τη νήσου Παπούα, και εντοπίσθηκε σε βάθος 35 χλμ.

    Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν σε κατάσταση πανικού τα σπίτια τους. "Ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός και ήταν αισθητός για τρία λεπτά", δήλωσε μέλος της τοπικής αστυνομίας.

    Οι σεισμικές δονήσεις προκάλεσαν μικρά σεισμικά κύματα, ή τσουνάμι, που έφθασαν ως και τις ακτές της Ιαπωνίας, αλλά χωρίς να προκαλέσουν ζημιές

    Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδονησίας σημειώθηκαν πολλοί μετασεισμοί στη διάρκεια της νύκτας. Η πλέον ισχυρή δόνηση καταγράφηκε το πρωί με μέγεθος 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

    Ο Πριγιάντι Καρντόνο, εκπρόσωπος του κέντρου διαχείρισης καταστροφών, δήλωσε ότι πολλά κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές και η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε 160.000 σπίτια στο Μανοκουάρι, που είναι κοντά στο επίκεντρο. Ένα από τα κτίρια του ξενοδοχείου Mutiara στην περιοχή κατέρρευσε. Από τα ερείπια του απεγκλωβίστηκαν ζωντανοί τρεις άνθρωποι. Νωρίτερα, πληροφορίες τοπικών ΜΜΕ έκαναν λόγο περί κατάρρευσης κι άλλου ενός ξενοδοχειακού κτιρίου.

    Είδηση: 17373


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 4 January 2009 - 17:52:35 UTC