Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γάζα: Αποσύρεται ο ισραηλινός στρατός
  • [02] Βουλή: Σήμερα η συζήτηση για την προανακριτκή
  • [03] Συνάντηση Καραμανλή-Μπακογιάννη
  • [04] Αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις Αφγανιστάν & Πακιστάν
  • [05] Σμήνος πουλιών έριξε το Αιρμπάς στις ΗΠΑ
  • [06] Στους δρόμους πάλι οι αγρότες
  • [07] Ορκίζεται Πρόεδρος αύριο ο Ομπάμα
  • [08] Οπλοστάσιο σε κλεμμένο Ι.Χ.

    [01] Γάζα: Αποσύρεται ο ισραηλινός στρατός

    Μέση Ανατολή-Ιρακ

    Στη Μέση Ανατολή, ο ισραηλινός στρατός αποσύρεται σταδιακά από τη Λωρίδα της Γάζας -αν και χωρίς χρονοδιάγραμμα-- μετά την ανακήρυξη μονομερούς εκεχειρίας. Αφήνει πίσω του 1300 νεκρούς, μεταξύ αυτών 410 παιδιά, και 5300 τραυματίες, καθώς κι εκτεταμένες καταστροφές κατοικιών και κυβερνητικών κτιρίων . Κατάπαυση του πυρός για μια εβδομάδα προκειμένου να ολοκληρωθεί η απόσυρση των Ισραηλινών, ανακοινώσε η Χαμός, απαιτώντας παράλληλα και άνοιγμα όλων των μεθοριακών περασμάτων, ώστε να μπορέσει να φτάσει η ανθρωπιστική βοήθεια. Σημειωτέον, ο επικεφαλής της ισλαμιστικής Ισμαήλ Χανίγιε δήλωσε σήμερα Δευτέρα ότι ο παλαιστινιακός λαός προχώρησε "σε μια μεγάλη νίκη" κατά του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. "Ο Θεός μας πρόσφερε μια μεγάλη νίκη, όχι για μια οργάνωση ή ένα κόμμα, αλλά για ολόκληρο το λαό μας", τόνισε ο κ. Χανίγιε που μίλησε σήμερα για πρώτη φορά αφότου το Ισραήλ προχώρησε το Σάββατο στην ανακοίνωση της μονομερούς εκεχειρίας. "Σταματήσαμε την ισραηλινή επίθεση και ο εχθρός δεν κατάφερε να εκπληρώσει ούτε έναν από τους στόχους του", πρόσθεσε ο κ. Χανίγιε.

    Ωστόσο χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμερτ δήλωσε ότι το Ισραήλ πέτυχε όλους τους στόχους του με την επί 22 ημέρες επίθεσή του κατά της Χαμάς. "Η αντίσταση αποφάσισε να σταματήσει τις επιθέσεις ώστε να μπορέσει ο εχθρικός ισραηλινός στρατός να αποσυρθεί πλήρως από το παλαιστινιακό έδαφος", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Χαμάς. "Η απόφαση αυτή δείχνει ότι η αντίσταση είναι καλή και υπεύθυνη και ότι ενεργεί προς όφελος του λαού μας", επισήμανε καταλήγοντας ο κ. Χανίγιε. Από την πλευρά του ο δεύτερος στην ιεραρχία στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς Μούσα Αμπού Μαρζούκ δήλωσε από τη Δαμασκό ότι "ο ισραηλινός εχθρός απέτυχε να επιβάλει τις απαιτήσεις του".

    Την ισραηλινή ανακοίνωση για κατάπαυση του πυρός χαιρέτισαν ΟΗΕ, ΕΕ και ΗΠΑ. Από κοντά, από την Ιερουσαλήμ, τη χαιρέτισαν ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, που απηύθυνε έκκληση προς το Ισραήλ να ανοίξει τα σημεία διέλευσης με την Γάζα. Διαρκή κατάπαυση του πυρός ζητά και ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο, ζητώντας να αναλάβει ο Μπαράκ Ομπάμα ηγετικό ρόλο στο ζήτημα της Μέσης Ανατολής.

    "Η αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα θα είναι ρεαλιστική μόνο όταν θα είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια του πληθυσμού στα νότια της χώρας", τόνισε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ. Ο Εχούντ Όλμερτ τάχθηκε υπέρ της διαρκούς εκεχειρίας -ενώπιον των έξι Ευρωπαίων αρχηγών κρατών, οι οποίοι συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής στο Σαρμ ελ- Σέιχ της Αιγύπτου- ενώνοντας τη φωνή τους, μαζί με Άραβες ηγέτες, για διαρκή ειρήνη στην ταραγμένη περιοχή μετά την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες για να βοηθήσει στην ευημερία των Παλαιστίνιων στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ εξέφρασε την λύπη του Ισραήλ για τους άμαχους που έχασαν την ζωή τους στην Γάζα.

    "Εκ μέρους του κράτους, της Κυβέρνησης και των πολιτών του Ισραήλ εκφράζω την βαθιά λύπη μου για τις ανθρώπινες απώλειες", δήλωσε ο κ. Ολμέρτ.

    Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός τόνισε ακόμη στους Ευρωπαίους ηγέτες που τον επισκέφτηκαν στο Ισραήλ ότι για να διαρκέσει η κατάπαυση του πυρός, πρέπει να αποτραπεί ο στρατιωτικός επανεξοπλισμός της Χαμάς μέσω του λαθρεμπορίου των όπλων από την Συρία και το Ιράν.

    Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, συνεχίζοντας τη διαμεσολαβητική προσπάθεια που έχει αναπτύξει ευθύς εξαρχής, κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους την Πέμπτη στο Κάιρο, για ξεχωριστές συνομιλίες με στόχο τη λήψη αναγκαίων μέτρων προκειμένου να παγιωθεί η εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο το Ισραήλ να προτείνει στην Αίγυπτο αύξηση του αριθμού των φρουρών της στα σύνορα της με την Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό την αποτροπή επανεξοπλισμού της Χαμάς

    Νέα ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να αναχωρήσει σήμερα από τον Πειραιά για την περιοχή.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17880

    [02] Βουλή: Σήμερα η συζήτηση για την προανακριτκή

    Πολιτική

    Συζητείται το απόγευμα στη Βουλή, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ -στην οποία συμφωνούν και τα αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης- για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Η Νέα Δημοκρατία -σύμφωνα με πληροφορίες- θα απέχει από τη συζήτηση.

    Είδηση: 17881

    [03] Συνάντηση Καραμανλή-Μπακογιάννη

    Ελλάδα -

    Πολιτική

    Συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα έχει στις 11 στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στο μεταξύ, στη Χάγη πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη επίσημη συνάντηση των εκπροσώπων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, μετά την προσφυγή των Σκοπίων στο Διεθνές Δικαστήριο. Η ΠΓΔΜ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα εμπόδισε την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ με το προσωρινό της όνομα, κατά παράβαση της ενδιάμεσης συμφωνίας.

    Είδηση: 17884

    [04] Αιματηρές βομβιστικές επιθέσεις Αφγανιστάν & Πακιστάν

    Αμερική-ΗΠΑ

    Βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά έξω από βάση του ΝΑΤΟ στην επαρχία Κοστ του νοτιοανατολικού Αφγανιστάν.Αποτέλεσμα της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας ήταν να σκοτωθεί -τουλάχιστον- ένας Αφγανός, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής.Δημοσιογράφος του REUTERS είδε δύο ελικόπτερα να υπερίπτανται της εν λόγω βάσης, η οποία βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο, που απέκλεισαν οι ξένες ειρηνευτικές δυνάμεις.

    Νωρίτερα σήμερα, δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας που εξεράγη σε άλλο τμήμα της επαρχίας, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν και που αποτελεί οχυρό των Ταλιμπάν.

    Ακολούθως, η μεταφορά προμηθειών στις δυτικές στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν, από το πακιστανικό συνοριακό πέρασμα Χαϊμπέρ, διεκόπη μετά από την επίθεση ενόπλων σε στρατόπεδο, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας στρατιώτης και να τραυματιστούν δέκα, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος.

    Οι δίοδοι μεταφοράς προμηθειών από το λιμάνι του Καράτσι στο Αφγανιστάν είναι σημαντικές για τις δυτικές δυνάμεις οι οποίες μάχονται με τους Ταλιμπάν και θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ετοιμάζονται να αυξήσουν τον αριθμό των στρατιωτών τους, ακόμα και να τον διπλασιάσουν, αυτήν την χρονιά.

    Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι, μετά την επίθεση στο στρατόπεδο με αυτο-προωθούμενες οβίδες, η μεταφορά προμηθειών από το συγκεκριμένο πέρασμα διακόπηκε επ' αόριστον.

    "Προετοιμαζόμαστε για επίθεση. Επιβάλλαμε απαγόρευση κυκλοφορίας στο Λαντικοτάλ και στο Τζαμρούντ. Τα σύνορα έχουν κλείσει", τόνισε στις δηλώσεις του ο Ζαρ Μπάσα Χαν, αναφερόμενος στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της περιοχής.

    Ο αμερικανικός στρατός στέλνει το 75% των προμηθειών του στο Αφγανιστάν μέσω του Πακιστάν. Στις προμήθειες αυτές περιλαμβάνεται και το 40% των καυσίμων, έχει διευκρινίσει το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ.

    Είδηση: 17887

    [05] Σμήνος πουλιών έριξε το Αιρμπάς στις ΗΠΑ

    Οι πρώτες αναλύσεις των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους Αίρμπας που κατέπεσε την Πέμπτη στον ποταμό Χούντσον στη Νέα Υόρκη φαίνεται ότι επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι ένα σμήνος πουλιών εισροφήθηκε από τους κινητήρες οι οποίοι ως εκ τούτου ακινητοποιήθηκαν προκαλώντας έτσι στο αεροσκάφος απώλεια στήριξης, όπως ανακοινώθηκε από τους ειδικούς ερευνητές του αεροπορικού αυτού συμβάντος.

    Προς το παρόν, οι ειδικοί δεν ερεύνησαν λεπτομερώς τις μηχανές, αλλά, τα δύο μαύρα κουτιά δείχνουν -με όσα έχουν καταγραφεί σε αυτά από τις συνομιλίες του πιλότου με τον πύργο ελέγχου- ότι επρόκειτο για σύγκρουση με ένα μεγάλο σμήνος πουλιών.

    "Οι συνομιλίες του πιλότου με τον πύργο ελέγχου, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στα μαύρα κουτιά τα οποία ενεργοποιούνται περίπου 90 δεύτερα μετά την απογείωση των αεροσκαφών, κάνουν λόγο για πολλά πουλιά", ανέφερε ένας από τους ερευνητές και η Κίτι Χίγκινς ερευνήτρια του NTSB [της Εθνικής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια των Πτήσεων] σε συνέντευξη σχετική Τύπου.

    "Ένα λεπτό αργότερα έχει καταγραφεί η δήλωση του πιλότου, ότι έπεσε η δύναμη των μηχανών επικίνδυνα, ενώ ακούγεται και δυνατός θόρυβος" πρόσθεσε η ερευνήτρια του NTSB.

    Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος ακούμπησε πολύ μαλακά στο νερό, χάρη στην επιδεξιότητα του πιλότου, με αποτέλεσμα και οι 155 επιβαίνοντες να σωθούν και να μεταφερθούν ασφαλώς από τα σωστικά συνεργεία στο έδαφος.

    Είδηση: 17886

    [06] Στους δρόμους πάλι οι αγρότες

    Κοινωνία

    Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι αγρότες της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας διαμαρτυρόμενοι, μεταξύ άλλων, για τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους.Ανοιχτός στο διάλογο με τους αγρότες δηλώνει ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σωτήρης Χατζηγάκης.Εντός της εβδομάδος αναμένεται ανακοίνωση δέσμης μέτρων στήριξης των αγροτών.Ραντεβού στον κόμβο της Νίκαιας έχουν δώσει για το μεσημέρι αγρότες της Θεσσαλίας, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις προγραμματίζουν και αγρότες στη Χρυσούπολη Καβάλας.Συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης θα έχει σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου -σύμφωνα με πληροφορίες- να οριστικοποιηθεί το θέμα καθορισμού των αρμοδιοτήτων του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων.

    " Κόβουν" την Κρήτη στα δύο οι αγρότεςΣε αποκλεισμό της εθνικής οδού Χανίων-Ρεθύμνου στην θέση "Πλατάνι", θα προχωρήσουν αύριο από τις 11 το πρωί οι αγρότες των Χανίων.Ανάλογη κινητοποίηση θα γίνει και στη Παντάνασσα, στα όρια των νομών Ρεθύμνου-Ηρακλείου από αγρότες του νομού Ηρακλείου.

    Στα Χανιά θα προηγηθεί στις 9:30 το πρωί, προ-συγκέντρωση στον κόμβο Κλαδισού. Εν συνεχεία, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα περάσουν με τα οχήματά τους μέσα από την πόλη των Χανίων και στις 11 θα κατευθυνθούν στην εθνική οδό, στο Πλατάνι.

    Σε ανακοίνωσή τους οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων της Κρήτης και η Γενική Συνομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων [ΓΕΣΑΣΕ] καλούν τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους όλης της Κρήτης, να αγωνιστούν ώστε να ληφθούν μέτρα "εδώ και τώρα" εναντίον των εις βάρος τους καταστροφικών πολιτικών, της μείωσης του εισοδήματός τους, του αφανισμού τους, της φυγής και της μετανάστευσης από τον τόπο τους, όπως λένε.

    Στην ίδια ανακοίνωση οι οργανωτές των κινητοποιήσεων τονίζουν: "Να απαιτήσουμε: την άμεση λήψη μέτρων υπέρ των προϊόντων μας, του λαδιού, των κηπευτικών, των εσπεριδοειδών, της αμπελουργίας, της κτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας. Την στήριξη του εισοδήματος του παραγωγού και την προστασία των προϊόντων από τη νοθεία και την κερδοσκοπία των καρτέλ που δρουν ανεξέλεγκτα στην αγορά και αισχροκερδούν εις βάρος του αγρότη και του καταναλωτή. Τον έλεγχο των τιμών των πρώτων υλών και εφοδίων. Την άμεση καταγραφή και έγκαιρη πληρωμή όλων των φυσικών καταστροφών από τον ΕΛΓΑ. Το πάγωμα των αγροτικών χρεών".

    Κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων μέσω της εθνικής οδού με μόνη εξαίρεση τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

    Είδηση: 17885

    [07] Ορκίζεται Πρόεδρος αύριο ο Ομπάμα

    Κόσμος -

    Αμερική-ΗΠΑ

    Δυόμισι μήνες μετά τον εκλογικό του θρίαμβο, που ενέπνευσε σε πλήθη ανθρώπων ανά τον κόσμο μία αισιοδοξία -έως και υπέρμετρη- για τις αλλαγές που θα πετύχει -επί τα βελτίω- ως πρόεδρος των ΗΠΑ και μάλιστα, ως ο "πρώτος αφροαμερικανός", ο Ομπάμα γιόρτασε εχθές τη νίκη του σε μία παλλαϊκή εκδήλωση στην καρδιά της Ουάσινγκτον, στο Μνημείο του Αβραάμ Λίνκολν, που είναι και το πολιτικό του ίνδαλμα.

    Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν παρέλειψε στον λόγω του να ζητήσει από τον αμερικανικό λαό να τον βοηθήσει στο δύσκολο έργο του, αφού ζήτησε από όλους θυσίες για να ξεπεραστούν οι σημερινές δυσκολίες στην οικονομία που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ.Επίσης, τόνισε ότι "Παρά την υπερβολή των στόχων που έχουμε θέσει, παρουσιάζομαι σήμερα εμπρός σας, ακλόνητος στην πεποίθησή μου πως θα ζήσει το όνειρο των ιδρυτών της χώρας αυτής"."Στην ιστορία της χώρας μας, λίγες γενιές αντιμετώπισαν τόσες πολλές προκλήσεις, σοβαρές όσο αυτές που αντιμετωπίζουμε εμείς σήμερα", είπε ο Ομπάμα στην σύντομη ομιλία του ενώπιον του μεγάλου πλήθους που συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει τη συναυλία διάσημων καλλιτεχνών, οι οποίοι γιόρτασαν τη νέα, ελπιδοφόρα προεδρία των ΗΠΑ.

    Μεταξύ των λαμπερών ονομάτων της μουσικής σκηνής, που στάθηκαν δίπλα του, ήταν το συγκρότημα U2, η Μπιγιονσέ, ο Μπρους Σπρίνγκστιν, ο Στίβι Γουόντερ και η Σέριλ Κρόου.

    Στο πλευρό του, ήταν βεβαίως η σύζυγός του Μισέλ μαζί με τα δύο τους κοριτσάκια, την Σάσα και την Μαλία και προφανώς, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά της συζύγου του.

    Επιπλέον, εκατοντάδες είναι οι εκδηλώσεις τιμής για τον Ομπάμα εν όψει της αυριανής ορκωμοσίας, οι οποίες δείχνουν ακριβώς αυτόν τον χωρίς προηγούμενο κι ανά την αμερικανική επικράτεια ενθουσιασμό και βεβαίως, την πλημμυρίδα προσδοκιών, όχι μόνο στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

    Είδηση: 17882

    [08] Οπλοστάσιο σε κλεμμένο Ι.Χ.

    Κοινωνία

    Όπλα και χιλιάδες φυσίγγια εντοπίστηκαν από αστυνομικούς, μέσα σε κλεμμένο Ι.Χ. αυτοκίνητο, στην περιοχή της Πολίχνης, στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, στο όχημα, το οποίο είχε κλαπεί τον Ιούνιο του 2008, βρέθηκαν δύο καλάσνικοφ, ένα επαναληπτικό τουφέκι κινεζικής κατασκευής και 34.180 φυσίγγια. Οι δράστες αναζητούνται, ενώ προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η διεύθυνση ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

    Είδηση: 17888


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 19 January 2009 - 9:59:07 UTC