Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-01-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αίσιο τέλος
  • [02] Ιστορική ορκωμοσία
  • [03] Δηλώσεις για συμμετοχή στις πανελλαδικές 2009
  • [04] Επαναλαμβάνεται η παροχή αερίου
  • [05] Έρευνα συνδέει τη μόλυνση νερού με την ανδρική υπογονιμότητα
  • [06] Αποκλεισμοί εθνικών οδών
  • [07] Συμφωνία για επανέναρξη της ροής του φυσικού αερίου
  • [08] Πολυμέτωπη επίθεση Τσίπρα

    [01] Αίσιο τέλος

    Κοινωνία

    Στο σπίτι του στο Καβούρι βρίσκεται από τις 3 τα ξημερώματα ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος, τον οποίο άφησαν ελεύθερο τη νύχτα οι απαγωγείς στην περιοχή του Ασπροπύργου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έγιναν γνωστά από την αστυνομία ο κ. Παναγόπουλος εντοπίστηκε από πλήρωμα περιπολικού του τμήματος Χαϊδαρίου στη 1 το πρωί να κάθεται σε παγκάκι, σε πάρκινγκ πάνω στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, μεταξύ Σκαραμαγκά και Δαφνίου. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την αστυνομία, οι απαγωγείς ειδοποίησαν τη σύζυγό του και της υπέδειξαν ένα σημείο στην περιοχή του Αστπροπύργου, όπου κι βρέθηκε λίγα λεπτά αργότερα ο εφοπλιστής από αστυνομικούς, που έσπευσαν εκεί με περιπολικό. Ο 74χρονος εφοπλιστής φορούσε φόρμα και μπουφάν που του είχαν δώσει, προφανώς, οι απαγωγείς. Οι αστυνομικοί τον μετέφεραν αρχικά στο Αστυνομικό Τμήμα Χαϊδαρίου ενώ ο ίδιος τους είπε ότι ήταν καλά και ζήτησε να μιλήσει στο τηλέφωνο με τη σύζυγό του. Από εκεί τον πήρε αυτοκίνητο της Ασφάλειας και τον παρέδωσε στη σύζυγό του μετά από ραντεβού που είχαν δώσει στο δρόμο, καθώς η κυρία Παναγοπούλου έφυγε αμέσως από το Καβούρι και πήγε να τον παραλάβει.

    Ο εφοπλιστής μεταφέρθηκε στο σπίτι του όπου περίμενε ήδη ο προσωπικός του γιατρός και δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο, τουλάχιστον γι' αυτές τις ώρες. Στο σπίτι του εφοπλιστή μετέβησαν και αξιωματικοί της Ασφάλειας αλλά λόγω της ταλαιπωρίας δεν του πήραν κατάθεση, κάτι που αναμένεται να γίνει σήμερα το πρωί.

    Σημειώνεται ότι το πρωΐ της Δευτέρας, ύστερα από τηλεφώνημα των απαγωγέων και μετά από πραγματική οδύσσεια που διήρκεσε πάνω από 24 ώρες, η σύζυγος του εφοπλιστή κα Κατερίνα Παναγοπούλου άφησε τα λύτρα, το ύψος των οποίων δεν ανακοινώθηκε, σε ερημική τοποθεσία στη Βοιωτία, κοντά στο Ακραίφνιο.

    Από τη στιγμή της απελευθέρωσης ξεκίνησε η δεύτερη φάση της υπόθεσης που αφορά στις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται εκ νέου ως μάρτυρας ο οδηγός του κ. Παναγόπουλου.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17926

    [02] Ιστορική ορκωμοσία

    Στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) ορκίζεται σήμερα ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στη βίβλο του Αβραάμ Λίνκολν, σε μια ιστορική στιγμή, την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που έφτασαν στην Ουάσινγκτον για να ζήσουν από κοντά το γεγονός αυτό. Παρά τις πολικές θερμοκρασίες, οι διοργανωτές αναμένουν ότι σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι θα συρρεύσουν από τα ξημερώματα στο Μολ, τη μεγάλη πλατεία μπροστά από το Καπιτώλιο. Η ΝΕΤ θα μεταδώσει σε απευθείας σύνδεση με την Ουάσινγκτον την ορκωμοσία του νέου προέδρου και τις εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν. Από τις 18:00 μέχρι αργά το βράδυ, θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε την τελετή στο Καπιτώλιο, την ομιλία Μπαράκ Ομπάμα, τις πομπές και τις παρελάσεις, καθώς και τις πρώτες αντιδράσεις από όλον τον κόσμο. Οι δημοσιογράφοι της ΝΕΤ μαζί με γνωστούς αναλυτές θα επισημάνουν ποια είναι τα προβλήματα που κληρονομεί ο νέος πρόεδρος και πού φαίνεται ότι θα ρίξει το μεγαλύτερο βάρος.

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

    Παρατηρητές αναμένουν ότι η ομιλία του 44ου προέδρου θα είναι σύντομη αλλά χαρακτηριστική της ρητορικής δεινότητάς του. Λίγο νωρίτερα θα ορκιστεί ο νέος αντιπρόεδρος Τζόε Μπάιντεν.

    Η τελετή θα διανθίζεται από προσευχές (από τον αμφιλεγόμενο πάστορα Ρικ Γουόρεν), μια μικρή συναυλία (με τους Αρίθα Φράνκλιν, Γιο-Γιο Μα, Γιτζάκ Πέρλμαν μεταξύ άλλων) και ένα ποίημα (της Ελίζαμπεθ Αλεξάντερ).

    Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μισέλ, και τις δύο κόρες του, Μαλία και Σάσα, ο νέος πρόεδρος και οι 200 καλεσμένοι του θα γευματίσουν στη συνέχεια με τα αγαπημένα φαγητά του Αβραάμ Λίνκολν -του πολιτικού που αποτέλεσε πάντα πρότυπο για τον Ομπάμα- και φέτος γιορτάζονται τα 200 χρόνια από τη γέννησή του.

    Αφού συνοδεύσει τον προκάτοχό του Τζορτζ Μπους σε ένα ελικόπτερο που θα τον μεταφέρει στο Τέξας, ο νέος πρόεδρος θα συμμετάσχει σε μια παρέλαση μέχρι το Λευκό Οίκο.

    Το προεδρικό ζεύγος θα κλείσει την ημέρα με... χορούς, μια παράδοση που κρατά από το 1789. Το ζεύγος Ομπάμα έχει προσκληθεί σε δέκα επίσημους χορούς.

    Δρακόντεια είναι στο μεταξύ τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί. Περισσότεροι από 12.000 στρατιώτες, χιλιάδες αστυνομικοί, ελικόπτερα και σκάφη θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση - για αποτροπή τυχόν επίθεσης.Για υπερκοματική ενότητα , η φυλετική ισότητα , η προσφορά όλων σαν ένας άνθρωπος, έκανε λόγο στις εμφανίσεις του τη Δευτέρα ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Μαραθώνιος εκδηλώσεων

    Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη τίμησε τη Δευτέρα την επικείμενη ανάληψη των καθηκόντων του Ομπάμα, που υπήρξε ένας από τους πλέον διάσημους φοιτητές του, ενώ το περιοδικό του Πανεπιστημίου δημοσίευσε μια μαρτυρία της λαμπερής του προσωπικότητα."Ήρωα" αποκάλεσε τον Ρεπουμπλικάνο πρώην αντιπάλου του Τζον ΜακΚέιν, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, τη Δευτέρα, σε δείπνο προς τιμήν του πρώτου. Από την πλευρά του, ο Τζον ΜακΚέιν ευχαρίστησε τον Ομπάμα και εξέφρασε τις ευχές του για μια επιτυχημένη θητεία, ενώ υποσχέθηκε να βοηθήσει εφόσον χρειαστεί.

    Η τελευταία εκδήλωση του χθεσινού εορταστικού μαραθώνιου ήταν αφιερωμένη στα παιδιά των Αμερικανών στρατιωτών που παραμένουν στο Ιράκ.

    Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ

    Ο νέος πλανητάρχης γεννήθηκε στις 4 Αυγούστου 1961 στη Χονολουλού της Χαβάης, όπου σπούδαζε ο Κενυάτης πατέρας του, ο οποίος, δύο χρόνια αργότερα, χώρισε με τη μητέρα του Μπαράκ Ομπάμα, Αν Ντάνχαμ. Ο πρεσβύτερος Ομπάμα επέστρεψε στην Κένυα όπου εργάστηκε ως οικονομολόγος και σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα το 1982.

    Η Αν Ντάνχαμ παντρεύτηκε στη συνέχεια τον Ινδονήσιο Λόλο Σοετόρο και η οικογένεια μετακόμισε στην Ινδονησία, όπου έζησε ο μικρός Μπαράκ μέχρι την ηλικία των 10 ετών. Τότε, επέστρεψε στη Χαβάη και έμεινε με τους παππούδες του ενώ φοιτούσε.

    Έχει επτά ετεροθαλείς αδελφούς και αδελφές από τους άλλους γάμους του πατέρα του και μία ετεροθαλή αδελφή από το δεύτερο γάμο της μητέρας του.

    Τελείωσε το κολέγιο το 1983 και στη συνέχεια σπούδασε νομικά στο Χάρβαρντ. Εργάστηκε ως προσωρινός συνεργάτης στη νομική εταιρεία Σίντλεϊ Όστιν, όπου γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του, Μισέλ Ρόμπινσον. Κατόπιν έγινε λέκτορας του συνταγματικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

    Το 2004, απέναντι σε άλλους επτά υποψηφίους, κέρδισε με ποσοστό 53% την έδρα του Ιλινόι στη Γερουσία και τρία χρόνια αργότερα, Φεβρουάριο του 2007, ανακοίνωσε ότι θα ήταν υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ. Μολονότι η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Χίλαρι Κλίντον, θεωρείτο φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ο Ομπάμα σύντομα απέδειξε ότι ήταν ικανός να συγκεντρώνει μεγάλα χρηματικά ποσά και τεράστια πλήθη στις ομιλίες του όπου εξέφραζε την αντίθεσή του στον πόλεμο του Ιράκ και υποσχόταν να μην ακολουθήσει την πολιτική του διχασμού, των τελευταίων 40 ετών.

    Στις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου, το δίδυμο Ομπάμα-Μπάιντεν κέρδισε με ποσοστό 53% τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών Τζον Μακέιν και την υποψήφια αντιπρόεδρό του, Σάρα Πέιλιν.

    Τα 80 χρόνια από τη γέννηση του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και τα 200 από τη γέννηση του Αβραάμ Λίνκολν συμπίπτουν με το αίσιο τέλος της αναζήτησης διαδόχου του Τζον Φιτζέρλαντ Κένεντι, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Indipendent, σχολιάζοντας ως κοινωνικό παρά πολιτικό το φαινόμενο τής μεγάλης προσδοκίας στο πρόσωπο του Μπαράκ Ομπάμα.

    Πηγές: Reuters, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Μεγάλες προσδοκίες για Ομπάμα

    BBC: Obama urges US to work together CNN: Obama praises McCain, calls for bipartisan cooperation

    Είδηση: 17925

    [03] Δηλώσεις για συμμετοχή στις πανελλαδικές 2009

    Από τις 2 έως τις 20 Φεβρουαρίου θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2009 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Β') οι υποψήφιοι. Από φέτος η αίτηση - δήλωση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Την αίτηση, ο υποψήφιος θα την προμηθεύεται είτε από το διαδίκτυο είτε από το Λύκειό του, θα συμπληρώνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη συμμετοχή του στις πανελλαδικές εξετάσεις σύμφωνα και με τις οδηγίες που αναγράφονται στην αίτηση και θα προσέρχεται στο Λύκειό του, όπου θα την υποβάλει ηλεκτρονικά. Εντός των προσεχών ημερών έντυπα της αίτησης θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΥΠΕΠΘ: www.ypepth.gr.

    Συγκεκριμένα, υπόχρεοι για την υποβολή της ανάλογης αίτησης-δήλωσης είναι:

    οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ)

    οι απόφοιτοι που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ

    οι απόφοιτοι - κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης ημερήσιου ΓΕΛ που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων των ημερησίων ΓΕΛ χωρίς νέα εξέταση για εισαγωγή στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και στα ΤΕΦΑΑ.

    οι μαθητές της τελευταίας τάξης Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) - ομάδας Β΄.

    Οι μαθητές της τελευταίας τάξης των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) υποβάλλουν την ανάλογη αίτηση στο Λύκειο που φοιτούν χωρίς δικαιολογητικά. Επισημαίνεται ότι οι υποψήφιοι αυτοί θα πρέπει να δηλώσουν και το δεύτερο μάθημα Γενικής Παιδείας, καθώς επίσης και το μάθημα επιλογής «Αρχές Οικονομικής Θεωρίας», αν επιθυμούν να το εξεταστούν πανελλαδικά.

    Οι απόφοιτοι προηγουμένων ετών που επιθυμούν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ, υποβάλλουν την ανάλογη αίτηση στο Λύκειο αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους. Μαζί με την Αίτηση - Δήλωση συνυποβάλλουν:

    i) αντίγραφο του απολυτηρίου τους ή ισότιμου τίτλου άλλου σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην περίπτωση που ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο Σχολείο που λειτουργεί στο εξωτερικό συνυποβάλλεται βεβαίωση της οικείας εκπαιδευτικής ή διπλωματικής αρχής της χώρας της οποίας το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί το συγκεκριμένο Σχολείο, από την οποία να προκύπτει ότι ο συγκεκριμένος τίτλος δίδει τη δυνατότητα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια της χώρας αυτής. Στην περίπτωση που ο τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει εκδοθεί από ξένο Σχολείο που λειτουργεί στην Ελλάδα, εκτός των ανωτέρω, συνυποβάλλεται επιπλέον βεβαίωση της οικείας Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη νόμιμη λειτουργία του Σχολείου αυτού στην Ελλάδα,

    ii) την πρωτότυπη «ΒΕΒΑΙΩΣΗ» πρόσβασης που κατέχουν από προηγούμενο έτος. Αν δεν είναι κάτοχοι «ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ» πρόσβασης, υποβάλλουν σχετική υπεύθυνη δήλωση.

    Οι απόφοιτοι - κάτοχοι βεβαίωσης πρόσβασης ημερήσιου ΓΕΛ που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων των ημερησίων ΓΕΛ χωρίς νέα εξέταση για τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, τις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού και τα ΤΕΦΑΑ, υποβάλλουν την ανάλογη αίτηση χωρίς δικαιολογητικά στο Λύκειο αποφοίτησης ή στο πλησιέστερο στην κατοικία τους.

    Οι μαθητές της τελευταίας τάξης Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) - ομάδας Β΄ υποβάλλουν ΜΟΝΟ την αίτηση, χωρίς δικαιολογητικά στο σχολείο τους.

    Υπενθυμίζεται ότι προϋπόθεση για την εισαγωγή των υποψηφίων στα Πανεπιστήμια, στα Τ.Ε.Ι, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ), στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στις Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, στις Σχολές Αστυνομικής Ακαδημίας και στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας είναι η επίτευξη από τον υποψήφιο Γενικού Βαθμού Πρόσβασης τουλάχιστον ίσου με το μισό του μέγιστου δυνατού βαθμού ή η συγκέντρωση συνόλου μορίων τουλάχιστον ίσου με το μισό του μέγιστου δυνατού αριθμού μορίων για κάθε Σχολή ή Τμήμα. Η ανωτέρω προϋπόθεση ισχύει για τους υποψηφίους που διεκδικούν είτε το 90% των θέσεων εισακτέων με συμμετοχή στις εξετάσεις είτε το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση.

    Από το ΥΠΕΠΘ αποστέλλεται προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναλυτική εγκύκλιος και σχετικό Φυλλάδιο Οδηγιών για τη συμπλήρωση των Αιτήσεων - Δηλώσεων, προκειμένου να διανεμηθεί στους ενδιαφερόμενους μέσω των Λυκείων.

    Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία (2 - 20 Φεβρουαρίου) είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δεν γίνεται δεκτή καμία Αίτηση-Δήλωση.

    Είδηση: 17930

    [04] Επαναλαμβάνεται η παροχή αερίου

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Στις 09:24 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τρίτης άρχισαν οι αγωγοί φυσικού αερίου της Ουκρανίας να δέχονται αέριο από τη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού κολοσσού Gazprom, μετά την υπογραφή συμφωνίας με την ουκρανική Naftogaz. Ήδη στις 4 τα ξημερώματα της Τρίτης δόθηκε η εντολή να αρχίσει η προετοιμασία για την επανάληψη της λειτουργίας του συστήματος, όπως επιβεβαίωσε και η Ουκρανή πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο, αφού επισκέφθηκε την έδρα της εταιρίας στη ρωσική πρωτεύουσα. Το φυσικό αέριο θα χρειαστεί 36 ώρες, από την ώρα που ξεκίνησε η ροη, για να φτάσει στην Ευρώπη. Χαμηλούς τόνους κρατά η Ευρώπη, που τις τελευταίες ημέρες έχει δει αρκετές παλινωδίες στην υπόθεση της επανάληψης της ροής φυσικού αερίου. Η ουκρανική προεδρία και η φιλορωσική αντιπολίτευση επέκριναν τις ρωσο-ουκρανικές συμφωνίες για το φυσικό αέριο, προβλέποντας προβλήματα για την εγχώρια οικονομία, μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕΣχετικά άρθρα: Συμφωνία για επανέναρξη της ροής του φυσικού αερίουBBC: Russia turning on gas for Europe

    Είδηση: 17928

    [05] Έρευνα συνδέει τη μόλυνση νερού με την ανδρική υπογονιμότητα

    Νέα επιστημονική βρετανική έρευνα από τα πανεπιστήμια Μπρουνέλ, Έξετερ και Ρίντινγκ, καθώς και το Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας, συνδέει τη μόλυνση του νερού με τη μειωμένη ανδρική γονιμότητα. Τα νέα στοιχεία σχετίζονται με το πώς μια ομάδα χημικών ουσιών, που μπλοκάρουν την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη και μπορούν να βρεθούν στα ποτάμια, αποτελούν εν δυνάμει πηγή κινδύνων για τη γονιμότητα των ψαριών, των ζώων και των ανθρώπων. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Environmental Health Perspectives".

    Η μελέτη εντόπισε για πρώτη φορά μια νέα ομάδα χημικών ουσιών που δρουν ως "αντι-ανδρογόνα", δηλαδή εμποδίζουν τη λειτουργία της ανδρικής ορμόνης, προκαλώντας ανδρική υπογονιμότητα. Μερικές από αυτές τις ουσίες περιέχονται σε αντικαρκινικά και άλλα φάρμακα, καθώς και σε παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται στη γεωργία. Όταν αυτές οι ουσίες εισέλθουν στα νερά των ποταμών, παίζουν σημαντικό ρόλο για την εμφάνιση θηλυκών χαρακτηριστικών στα αρσενικά ψάρια.

    Προηγούμενες έρευνες των πανεπιστημίων Μπρουνέλ και Έξετερ είχαν δείξει πώς οι θηλυκές ορμόνες (οιστρογόνα), καθώς και οι χημικές ουσίες που τις μιμούνται, όταν κυκλοφορήσουν στο νερό, οδηγούν σε "εκθήλυνση" των ψαριών. Τέτοιες ουσίες περιέχονται σε ορισμένα βιομηχανικά χημικά και στα αντισυλληπτικά χάπια και μέσω των αποχετευτικών συστημάτων μπορούν να εισέλθουν στα ποτάμια, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα οδηγώντας μέχρι και σε αλλαγή φύλου μερικών αρσενικών ψαριών. Η νέα μελέτη, υπό την δρ Σούζαν Τζόμπλινγκ, του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου Μπρουνέλ, εντόπισε μια νέα ομάδα χημικών ουσιών, μελετώντας τα ψάρια των βρετανικών ποταμών, δεν έχει όμως βεβαιώσει την ακριβή προέλευσή αυτών των χημικών, κάτι που πρόκειται να κάνει σε επόμενη έρευνα. Το βέβαιο είναι, όπως αναφέρει, ότι μια πολύ ευρύτερη γκάμα χημικών ουσιών (από πολλές διαφορετικές πηγές), από ό,τι πίστευαν ως τώρα οι επιστήμονες, εμπλέκεται στην αναστάτωση της ορμονικής λειτουργίας των ψαριών. Το γεγονός αυτό αυξάνει την πιθανότητα κινδύνων και για τη υπογονιμότητα των ανδρών, πέρα από όποιους άλλους παράγοντες συμβάλλουν σε αυτήν.

    Είδηση: 17924

    [06] Αποκλεισμοί εθνικών οδών

    Στους δρόμους παρατάσσουν και πάλι τα τρακτέρ τους οι αγρότες, που πραγματοποιούν και περιοδικούς αποκλεισμούς, ζητώντας καλύτερες τιμές στα προϊόντα τους και χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, που σύμφωνα με πληροφορίες θα επισκεφτεί τα μπλόκα, μιλώντας στη ΝΕΤ, δήλωσε πως είναι στο πλευρό των αγροτών, τους οποίους κάλεσε να μην κλείνουν τους δρόμους, ενώ ανέφερε πως η Κυβέρνηση δρομολογεί λύσεις. και στο μέτρο του δυνατού θα δοθούν ενισχύσεις. Στη Θεσσαλία, έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στην εθνική οδό, στον κόμβο της Νίκαιας, ενώ σήμερα αγρότες της Λάρισας και των Τρικάλων θα συγκεντρωθούν στην εθνική οδό στον κόμβο του Πλατύκαμπου και θα κατευθυνθούν στα Τέμπη προκειμένου να αποκλείσουν την Εθνική.

    Οι αγρότες της Καβάλας, των Σερρών και της Δράμας έχουν προγραμματίσει αποκλεισμό του δρόμου προς Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα -και της Εγνατίας οδού στον κόμβο του Στρυμόνα. Οι αγρότες έκλεισαν το πρωί την εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Έδεσσας στον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσω του χωριού Γέφυρα και παρακαμπτηρίων οδών της περιοχής.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 17927

    [07] Συμφωνία για επανέναρξη της ροής του φυσικού αερίου

    Ειδήσεις

    Ο ρωσικός, κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom και η ουκρανική εταιρεία Naftogaz υπέγραψαν σήμερα τη δεκαετή συμφωνία με την οποία θα επαναληφθούν οι παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ουκρανία και την Ευρώπη. Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε κατά την τελετή της υπογραφής ότι αναμένει να ξαναρχίσει σύντομα η ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας. Στην τελετή παραβρέθηκαν η πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ και ο ομόλογός του της Naftogaz, Όλεγκ Ντούμπινα. Επιφυλακτικοί εμφανίστηκαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που περιμένουν την επιβεβαίωση από τους παρατηρητές που θα επιβλέψουν τη ροή του φυσικού αερίου από το ουκρανικό έδαφος.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαίτησε απόψε να της γνωστοποιήσουν την ακριβή ώρα που θα ξαναρχίσουν οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, μια ενέργεια που θα πρέπει να ελεγχθεί από τους παρατηρητές που έχει στείλει στην περιοχή.

    Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom έλαβε ήδη εντολή να ξαναρχίσει την παράδοση φυσικού αερίου. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πάντως ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου δεν χρειάζεται πλέον να ελέγχεται από διεθνείς παρατηρητές.

    Η Τιμοσένκο είπε από την πλευρά της ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές θα ξαναρχίσει μόλις φτάσει το φυσικό αέριο στους ουκρανικούς αγωγούς. Δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση, πρόσθεσε η Ουκρανή πρωθυπουργός στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Πούτιν.

    Η μέση τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου για την Ουκρανία θα κυμαίνεται γύρω στα 230-250 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα.

    Η ουκρανική προεδρία κι η φιλορωσική αντιπολίτευση επέκριναν τις ρωσο-ουκρανικές συμφωνίες, προβλέποντας προβλήματα για την εγχώρια οικονομία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ.

    "Προσφέρουμε στη Ρωσία πάνω από 60% έκπτωση στη μεταφορά, διότι στην Ευρώπη αυτή η τιμή είναι μεγαλύτερη από 4 δολάρια για τα 1000 μ3 στα 100 χλμ, και στην ουσία είμαστε εμείς που επιδοτούμε τη Gazprom", είπε στο πρακτορείο ο αντιπρόσωπος της προεδρίας για την ενεργητική ασφάλεια Μπόγκνταν Σοκολόφσκι.

    Ο Ουκρανός αναπληρωτής πρωθυπουργός Γκριγκόρι Νεμίρια τόνισε από την πλευρά του πως η μέση τιμή του φυσικού αερίου για την Ουκρανία δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 235 δολάρια για όλο το 2009, την ώρα που ο Σοκολόφσκι τόνισε πως στο πρώτο εξάμηνο του έτους η Ουκρανία θ' αναγκασθεί ν' αγοράσει το φυσικό αέριο 360 δολάρια.

    Εάν η ετήσια τιμή ανέλθει στα 235-240 δολάρια, αυτό θα προκαλέσει τελική αύξηση πάνω από 300 δολάρια για τους ουκρανούς καταναλωτές, πρόβλεψε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας πως περισσότερες και πιο ακριβείς πληροφορίες θα δοθούν αφότου εξετασθούν τα συμβόλαια που υπεγράφησαν στη Μόσχα.

    "Θα είναι μία πολύ δύσκολη φάση για την ουκρανική οικονομία. Θα είναι πολύ δύσκολο για τη σιδηρουργία και τη χημική βιομηχανία της χώρας ν' ανταγωνισθούν, φερ' ειπείν τη ρωσική παραγωγή, στις παγκόσμιες αγορές", πρόσθεσε ο Σοκολόφσκι.

    Είδηση: 17923

    [08] Πολυμέτωπη επίθεση Τσίπρα

    Την ανυποχώρητη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της νεολαίας υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Δευτέρας σε συγκέντρωση στο γήπεδο του Σπόρτινγκ. Με επίκεντρο το νέο σύνθημα "ούτε βήμα πίσω" ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέπτυξε τις θέσεις του για τις πολιτικές εξελίξεις και τη νεολαία, διαβεβαιώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ "ήταν και θα είναι πάντα εκεί που χτυπάει η καρδιά της νεανικής αμφισβήτησης, εκεί που η οργή και η αγανάκτηση συναντιέται με το όνειρο και την ελπίδα για έναν καλύτερο κόσμο" . Ο πρόεδρος του ΣΥΝ διεμήνυσε ότι η εποχή της ανώδυνης για το σύστημα αριστεράς έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής, τονίζοντας πως οι αλλαγές προσώπων δεν σηματοδοτούν και αλλαγές πολιτικών. Αναφερόμενος στα περί συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι αυτές καθίστανται ανέφικτες, εξαιτίας των θέσεων των δύο κομμάτων. Ο κ. Τσίπρας ανέβασε τους τόνους σε ότι αφορά στην ηγεσία του Περισσού, την οποία κατηγόρησε ότι δυναμιτίζει τις προσπάθειες ενότητας της αριστεράς, έτεινε ωστόσο χείρα συνεργασίας και κοινής δράσης προς τους αγωνιστές του ΚΚΕ.

    Η εκδήλωση στο Σπόρτινγκ άνοιξε με ομιλία του Μανώλη Γλέζου ο οποίος υπεραμύνθηκε τις ανάγκες μιας λύσης αριστεράς προκειμένου να βγει όπως είπε η χώρα από την κρίση.Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρωστάει σε κανέναν διαβεβαιώσεις νομιμοφροσύνης, σημειώνοντας ότι η Αριστερά ήταν, είναι και θα είναι πάντα εκεί που υπάρχουν μαζικοί δυναμικοί κοινωνικοί αγώνες.

    Παράλληλα ήταν επικριτικός για την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα για το ΚΚΕ. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα άλλα κόμματα να πάρουν θέσεις και να τοποθετηθούν σχετικά με τις επικρίσεις που διατυπώνονται, ζητώντας να σταματήσει η λάσπη και η στοχοποίηση γιατί οδηγούν σε επικίνδυνα μονοπάτια τη ζωή αυτού του τόπου. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπεραμύνθηκε των πολιτικών επιλογών του κόμματός του, ιδιαίτερα της οικολογικής του πολιτικής και σημείωσε με έμφαση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκρουστεί με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση του εμπορικού κέντρου δίπλα στο σχεδιαζόμενο γήπεδο του Παναθηναϊκού, είπε ότι ορισμένοι "νόμιζαν και συνεχίζουν να πιστεύουν ότι όπου υπάρχει η συμφωνία των μεγαλοεργολάβων και των κομμάτων εξουσίας, θα κάνουν ό,τι γουστάρουν. Ότι μπορούν να γεμίσουν κάθε εν δυνάμει ελεύθερο χώρο πρασίνου με Μall και εμπορικά κέντρα του κάθε Βωβού - αλλά κατά τα άλλα λαλίστατου - μεγαλοεργολάβου. Νόμιζαν ότι για αυτούς δεν υπάρχουν νόμοι, δεν υπάρχουν θεσμοί, υπάρχει μονάχα ο νόμος του ισχυρού. Υπάρχει μονάχα ο νόμος των καρτέλ των συμφερόντων. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του "δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω".

    Για το ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσίπρας είπε ότι το επικοινωνιακό του επιτελείο του έχει βρει ένα καινούργιο "moto", μετά από αυτό της δίκαιης κοινωνίας ή του νέου "new deal" και αυτό λέγεται "πράσινη ανάπτυξη" και ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να εξηγήσει γιατί "με την υπόθεση της Βωβούπολης στον Ελαιώνα, γελοιοποιούνται το ένα μετά το άλλο τα κορυφαία στελέχη σας- άλλοι κάνοντας τον Κινέζο κι άλλοι κάνοντας τον Βωβό- πως φαντάζεστε εσείς την πράσινη ανάπτυξη"; Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επέκρινε το ΠΑΣΟΚ συνολικά για την πολιτική του. Υπογραμμίζοντας τις διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει στην κεντρική πολιτική σκηνή τις ανάγκες της κοινωνίας και θα βρίσκεται όλο και πιο συχνά με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που εμπνέεται από τα ιδανικά του σοσιαλισμού και θέλει μια διαφορετική πορεία.

    Έντονη ήταν η κριτική του κ. Τσίπρα και έναντι του ΚΚΕ, την ηγεσία του οποίου κατηγόρησε ότι τη στιγμή που σκληραίνει ο πόλεμος του κεφαλαίου απέναντι στους νέους και στους εργαζόμενους, η ηγεσία του ΚΚΕ καλεί τα μέλη της να πολεμήσουν όχι τον εχθρό, αυτόν που βρίσκεται απέναντι, αλλά τον διπλανό τους, αυτόν που τους ζητάει κοινή δράση. Και όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσους εντός του κόμματός τους, τους διανοούμενους που έχουν άλλη άποψη από αυτήν της ηγεσίας και εξ αυτού του λόγου αυτομάτως μετατρέπονται σε πράκτορες του συστήματος και προβοκάτορες. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη θλίψη του γιατί "ένα ιστορικό κόμμα έχει μια ηγεσία κατώτερη των περιστάσεων, στην ιστορική, επίσης, συγκυρία που διανύουμε" και πρόσθεσε: "Θέλω όμως από δω σήμερα να εκπέμψουμε το μήνυμα στους αγωνιστές του ΚΚΕ, στους χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες που αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο αυτής της γραμμής, ότι, παρά τον πόλεμο που σας καλεί η ανιστόρητη ηγεσία σας να κάνετε εναντίον μας, εμείς δε πρόκειται να κάνουμε πίσω από τη θέση και το όραμά μας για μια αριστερά ενωμένη, δυνατή, μαχητική, απειλητική για το σύστημα. Γιατί η ενότητα της αριστεράς, είτε το θέλουν, είτε όχι οι ηγεσίες, είναι μια διαδικασία που έχει ήδη ξεκινήσει. Και όσο κι αν προσπαθήσουν κάποιοι να στήσουν ανυπέρβλητα τείχη, να ξέρουν ότι όλα μπορούν να τα πολεμήσουν, να τα αποκηρύξουν και να τα καταστείλουν, ένα πράγμα όμως δε μπορέσουν ποτέ να θέσουν σε περιορισμό. Την ελεύθερη σκέψη των ανθρώπων. Η σκέψη και η λογική στο τέλος θα νικήσει τον παραλογισμό της πολιτική ψύχωσης και του σεχταρισμού".

    Έντονες ήταν και οι επικρίσεις του κ. Τσίπρα κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι "τώρα η κυβέρνηση παριστάνει ότι έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με τα προβλήματα του τόπου" με αφορμή τις δηλώσεις του νέου υπουργού Παιδείας για διάλογο από μηδενική βάση , ενώ όπως είπε , "ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σπεύδει να συναντηθεί με τους αγρότες οι οποίοι, για πρώτη φορά από την εποχή της μεταπολίτευσης, δεν ξεσηκώνονται ζητώντας συγκεκριμένα μέτρα, αλλά ξεσηκώνονται για να επιβιώσουν".

    Τέλος επέκρινε και την οικονομική πολιτική λέγοντας ότι "στην οικονομία, το σχέδιο είναι παλιό αλλά απλό. Την ώρα που ο νέος υπουργός Οικονομικών παρακαλάει τις τράπεζες να ρίξουν στην αγορά κανένα ευρώ από αυτά που τους έδωσε το κράτος, η κυβέρνηση σχεδιάζει εποχιακές προσλήψεις ανέργων στο δημόσιο. Για να φτάσει όπως - όπως σε ένα σημείο ώστε να μπορεί να κάνει εκλογές". Είναι προφανές τι θα ακολουθήσει μετά, κατέληξε.

    Είδηση: 17922


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 20 January 2009 - 9:54:17 UTC