Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-05-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πυρά Καραμανλή κατά Παπανδρέου
  • [02] Και τρίτος νεκρός στις ΗΠΑ από τη νέα γρίπη
  • [03] Η μαμά γιορτάζει
  • [04] Έκρυθμη η κατάσταση στη Σρι Λάνκα
  • [05] Απεβίωσε ο Θόδωρος Έξαρχος
  • [06] CIA: Αποσπούσαν ομολογίες με τη μέθοδο της στέρησης ύπνου
  • [07] Αφγανιστάν: Τους Ταλιμπάν κατηγορούν οι ΗΠΑ για τις απώλειες αμάχων

    [01] Πυρά Καραμανλή κατά Παπανδρέου

    Πολιτική

    Σκληρή επίθεση κατά του Γιώργου Παπανδρέου εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός την Κυριακή, μιλώντας στην Περιφερειακή Διάσκεψη της ΟΝΝΕΔ, στη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιεί περιοδεία. Όπως είπε χαρακτηριστικά "ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επενδύει στη σκανδαλολογία, την πόλωση, την παραπληροφόρηση", ενώ τόνισε ότι "είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουόμαστε με τις προκλήσεις των καιρών, να μετατρέψουμε τη διεθνή κρίση σε εθνική ευκαιρία". Ο Κώστας Καραμανλής, αναφερόμενος εκ νέου στην λήξη των εργασιών της Βουλής, τόνισε πως δεν είναι εκτροπή να διακόπτονται οι εργασίες, όπως γίνεται σχεδόν κάθε φορά που έχουμε Ευρωεκλογές. Το πρωί, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Παιδικό Χωριό SOS στο Πλαγιάρι, αλλά και το Επαγγελματικό Λύκειο της Καλαμαριάς το πρώτο οικολογικό σχολείο της χώρας. Στη συνέχεια, ο κ. Καραμανλής ξεναγήθηκε στο κεντρικό εργοτάξιο του Μετρό και ενημερώθηκε για την πρόοδο και την εξέλιξη των εργασιών.

    "Δεν θα κατέβουμε στον στίβο της παραπολιτικής"

    "Ούτε μία στιγμή δεν σκεφτήκαμε να κρύψουμε την αλήθεια, να ωραιοποιήσουμε τα πράγματα. Οι μόνοι που δεν το αναγνωρίζουν είναι εκείνοι που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία για μικροκομματικά συμφέροντα" είπε κατά την ομιλία του ο κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής καταλόγισε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για τα προβλήματα στην οικονομία και σημείωσε πως "δεν έχει κανένα σχέδιο απέναντι στην κρίση", κατηγορώντας παράλληλα την αξιωματική αντιπολίτευση για ανευθυνότητα, κυνισμό και μηδενισμό για τη στάση της απέναντι στη διεθνή οικονομική κρίση.

    Και πρόσθεσε: "Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ επενδύει στη σκανδαλολογία, την πόλωση, την παραπληροφόρηση. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ στον κατήφορο, που επέλεξε. Χάρισμά του, αλλά δεν πάει άλλο. Δεν πρόκειται να κατέβουμε στο στίβο της παραπολιτικής. Είμαστε προσηλωμένοι στα μεγάλα κρίσιμα ζητήματα του τόπου".

    Ως προς την επιλογή της κυβέρνησης επισήμανε: "Η επιλογή μας είναι δεδομένη: Ανάμεσα στο δρόμο της υπευθυνότητας και το δρόμο της ανευθυνότητας, επιλέξαμε τον πρώτο και επέλεξαν το δεύτερο".

    Απευθυνόμενος στο ενθουσιώδες ακροατήριο της Περιφερειακής Διάσκεψης της ΟΝΝΕΔ, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι "αποδεικνύουν διαχρονικά ότι είναι δύναμη μεταρρύθμισης κι ευθύνης" και αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση: "Οι προτάσεις, που μαζί διαμορφώσαμε, γίνονται σήμερα πράξη. Γίνονται κεκτημένο για τη νέα γενιά. Γίνονται μοχλός αλλαγής για το καλύτερο:

    βΆ Ο νόμος-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση θεμελιώνει την αυτονομία και διασφαλίζει την ποιοτική αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

    βΆ Ο νόμος για τα μεταπτυχιακά ανοίγει για τα Πανεπιστήμιά μας δίαυλους επικοινωνίας και κοινής δράσης με τα αντίστοιχα ιδρύματα του εξωτερικού.

    βΆ Για πρώτη φορά, γίνεται συστηματική προσπάθεια σύνδεσης της Εκπαίδευσης με την Οικονομία και τα επαγγέλματα του μέλλοντος".

    Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ θα είναι και πάλι νικήτρια στις επικείμενες φοιτητικές εκλογές, και κάλεσε τους νέους να πουν "όχι" στην αποστασιοποίηση και στο μηδενισμό και "ναι" στη συμμετοχή.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση κατανοεί πως η διεθνής οικονομική κρίση εντείνει σοβαρά τα προβλήματα των νέων και παρατήρησε η ανεργία, "παρά τη σοβαρή μείωση που πετύχαμε, όπως σ' ολόκληρη την Ευρώπη είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα στην κοινωνία μας" και η αντιμετώπισή της αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.

    "Από την πρώτη στιγμή της κρίσης, κύριο μέλημά μας είναι η προστασία των θέσεων εργασίας και η δημιουργία νέων. Είναι η στήριξη των ανέργων και των οικονομικά ασθενέστερων. Διαθέτουμε για τους σκοπούς αυτούς, από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, πάνω από 3 δισ. ευρώ".

    Με γρήγορους ρυθμούς τα έργα του Μετρό

    "Το Μετρό της Θεσσαλονίκης δεν είναι πια λόγια, γίνεται πράξη" δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά την ξενάγησή του στο εργοτάξιο του Μετρό, τονίζοντας ότι το έργο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.

    "Πολύ πρόσφατα, το ΥΠΕΧΩΔΕ προχώρησε στη δημοπράτηση της πρώτης επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά, ένα έργο με πέντε σταθμούς και πέντε χιλιόμετρα υπόγειας σήραγγας και βεβαίως, βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και η άλλη επέκταση προς τη Σταυρούπολη" δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι το έργο αυτό θα μεταμορφώσει από συγκοινωνιακή πλευρά τη ζωή της Θεσσαλονίκης και θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

    "Το Μετρό της Θεσσαλονίκης είναι το μεγαλύτερο συγκοινωνιακό και περιβαλλοντικό δημόσιο έργο που κατασκευάζεται σήμερα στην Ελλάδα και θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα Μετρό στην Ευρώπη" υπογράμμισε ο ίδιος.

    Μετά το Μετρό, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από το δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, στα νέα θεματικά πάρκα του δήμου, που δημιουργήθηκαν πρόσφατα στη νέα παραλία της πόλης.

    Στο Χωριό SOS ο Πρωθυπουργός

    Το πρωί, με την ευκαιρία της Γιορτής της Μητέρας, ο Κώστας Καραμανλής και η σύζυγός του, Νατάσα, επισκέφθηκαν στο Πλαγιάρι της Θεσσαλονίκης το Παιδικό Χωριό SOS, το οποίο είχε επισκεφθεί και ως βουλευτής. Συναντήθηκαν με τα 45 παιδιά ηλικίας, 6 έως 17 χρονών, που φιλοξενούνται στα δέκα σπίτια του χωριού, μίλησαν μαζί τους, τους πρόσφεραν δώρα και εκείνα, με τη σειρά τους, τους χάρισαν δικές τους ζωγραφιές.

    Επίσκεψη στο πρώτο "πράσινο" σχολείο

    Ακολούθως, ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το μόνο "πράσινο" σχολείο στην Ελλάδα, το υπερσύγχρονο κτήριο του Επαγγελματικού Λυκείου Καλαμαριάς και ενημερώθηκε από το νομάρχη, Παναγιώτη Ψωμιάδη, για το θέμα της σχολικής στέγης.

    Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

    Η πόλωση, οι ύβρεις κατά του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του, και η σκόπιμη παραποίηση της αλήθειας είναι το τελευταίο καταφύγιο ενός αδύναμου πρωθυπουργού. Ενός πρωθυπουργού που ξεκίνησε τη θητεία του με την «απογραφή» και την κλείνει με την παραγραφή. Ενός πρωθυπουργού που θα αφήσει πίσω του μία χώρα σε ύφεση, υπερχρεωμένη, με το κράτος σε διάλυση, τους θεσμούς απαξιωμένους και την εμπέδωση στον πολίτη της αίσθησης της ανομίας και της ατιμωρησίας. Ενός πρωθυπουργού που δεν διστάζει να κλείσει τη Βουλή νύχτα, αιφνιδιαστικά, ένα μήνα πριν τις Ευρωεκλογές, ενώ εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη υποθέσεις σκανδάλων, και με προφανή στόχο την παραγραφή όλων των αδικημάτων για την πρώτη περίοδο διακυβέρνησής του" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    "Όσο για τα περί «βουλιμίας για την εξουσία», τα οποία ο κ. Καραμανλής έχει πλέον εντάξει στην καθημερινή του ρητορική, η πρακτική του και οι μεθοδεύσεις του δείχνουν ξεκάθαρα ότι είναι ο τελευταίος ο οποίος μπορεί να επικαλείται αυτήν την έκφραση. Η Ελλάδα μπορεί πολύ καλύτερα. Οι Έλληνες πολίτες το ζητούν πλέον επιτακτικά. Και αυτό το μήνυμα θα το λάβει ο κ. Καραμανλής και η ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές" πρόσθεσε ο ίδιος.

    "Ο κ. Καραμανλής μπορεί να κατάφερε να κλείσει το στόμα της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Μπορεί να κατάφερε να εξουδετερώσει τον έλεγχο της Βουλής. Δεν θα αποφύγει σε καμία απολύτως περίπτωση την τιμωρία του ελληνικού λαού στις 7 Ιουνίου για όλα όσα έκανε. Απέδειξε ο κ. Καραμανλής ότι δεν υπήρχε σκανδαλολογία, αλλά ότι υπήρχαν σκάνδαλα. Γι αυτό και έκλεισε τη Βουλή άρον άρον" σχολίασε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης.

    Απάντηση Αντώναρου Απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος έκανε λόγο "για αρχιμάστορες της παραπληροφόρησης, που με το γνωστό τους θράσος εξακολουθούν να διαστρέφουν τα πραγματικά στοιχεία".

    Και πρόσθεσε:

    " Οι Έλληνες πολίτες τους κρίνουν καθημερινά. Ειδικά τώρα που η ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ χωρίς ίχνος ντροπής αποδεικνύει ότι ούτε το Σύνταγμα, ούτε τους νόμους, ούτε τους θεσμούς έχει μάθει να σέβεται".

    Νωρίτερα, την ομιλία του Κ. Καραμανλή, σχολίασε και ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Όπως επισημάνθηκε σε ανακοίνωσή του:

    "Η ρητορική δεινότητα του κ. Καραμανλή δεν μπορεί να κρύψει μια αποτυχημένη, κοινωνικά άδικη και σκληρά ταξική πολιτική. Μια πολιτική που περιθωριοποιεί ιδιαίτερα τους νέους, υποθηκεύοντας το μέλλον τους στο βωμό της εξυπηρέτησης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Μια πολιτική συγκάλυψης των σκανδάλων και της διαφθοράς που περιφρονεί την κοινωνία".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: "Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε να κρύψει"

    Είδηση: 22111

    [02] Και τρίτος νεκρός στις ΗΠΑ από τη νέα γρίπη

    Ειδήσεις

    Σε 53 ανέρχονται παγκοσμίως οι νεκροί από τη νέα γρίπη, μετά τον τρίτο θάνατο που αναφέρθηκε στις ΗΠΑ. Προηγήθηκαν ένας θάνατος στην Κόστα Ρίκα, ένας στον Καναδά, και 48 στο Μεξικό. Την ίδια ώρα, νέα κρούσματα καταγράφονται σε αρκετές χώρες: ένα στη Σουηδία, ένα στην Ιταλία, δύο στη Νορβηγία, τέσσερα στη Βραζιλία, ένα στην Αυστραλία, τέσσερα στην Ιαπωνία, ενώ επτά νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στη Βρετανία. Πρόκειται για ασθενείς από την ανατολική Αγγλία, τέσσερις εκ των οποίων είναι παιδιά από το Λονδίνο.

    Τρίτος θάνατος στις ΗΠΑ

    Όπως έγινε γνωστό, κάτοικος της πολιτείας της Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, που είχε προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης Α - ή H1N1, έχασε τη ζωή του την περασμένη εβδομάδα. Πρόκειται για έναν άνδρα περίπου 30 ετών, ο οποίος ζούσε στην κομητεία Σνόχομις και απεβίωσε από επιπλοκές της λεγόμενης γρίπης των χοίρων. Ήδη αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του.

    Ο θάνατος από την ασθένεια είναι ο πρώτος στην Ουάσινγκτον και ο τρίτος στις ΗΠΑ.

    Στην Ιαπωνία, ένας μαθητής που μόλις επέστρεψε από ταξίδι του στη βόρεια Αμερική (όπου συνόδευσε ομάδα τριών Ιαπώνων που διαγνώστηκε ότι παρουσίασαν τον ιό της νέας γρίπης Α) , εξετάστηκε και διαπιστώθηκε ότι μολύνθηκε και ο ίδιος από τον ιό, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των πολιτών στη χώρα που έχουν εμφανίσει τη νέα γρίπη Α στους τέσσερις.

    Ο τρεις πρώτοι ασθενείς στην Ιαπωνία ήταν ένας καθηγητής και δύο μαθητές του λυκείου που είχαν πραγματοποιήσει επίσκεψη στον Καναδά .

    Τα δύο πρώτα κρούσματα της νέας γρίπης Α επιβεβαίωσαν και οι υγειονομικές αρχές της Νορβηγίας, σύμφωνα με το κανάλι NRK.

    Πρόκειται για δύο εικοσάχρονους φοιτητές- έναν άνδρα και μία γυναίκα- οι οποίοι είχαν προσφάτως επισκεφθεί το Μεξικό, ενώ και οι δύο κατοικούν στο Όσλο.

    Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, οι περιπτώσεις των δύο νέων έχουν κριθεί ως "ελαφριές", καθώς δεν έχουν ανάγκη από νοσηλεία.

    Ύποπτο κρούσμα στην Κίνα

    Νωρίτερα, οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν το πρώτο ύποπτο κρούσμα της νέας γρίπης.

    Πρόκειται για έναν 30χρονο άνδρα από την επαρχία Σετσουάν, ο οποίος επέστρεψε από τις ΗΠΑ όπου σπουδάζει και τώρα νοσηλεύεται στην πόλη Τσενγκντού.

    Οι κινεζικές αρχές, προσπαθούν να εντοπίσουν τους ανθρώπους που ταξίδεψαν μαζί με τον ασθενή στο ίδιο αεροσκάφος με προορισμό την Σετσουάν.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Νέα Γρίπη: Θάνατοι σε Καναδά και Κόστα Ρίκα

    Είδηση: 22109

    [03] Η μαμά γιορτάζει

    Κοινωνία

    Γιορτή της μητέρας σήμερα και όλοι εκδηλώνουμε την αγάπη και την ευγνωμοσύνη μας στο πιο αγαπημένο μας πρόσωπο. Ο Δήμος Αθηναίων και η Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παιδιών διοργάνωσαν εκδηλώσεις, όπου τα παιδιά διασκέδασαν και πέρασαν όμορφα με τις μητέρες τους. Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος μίλησε για την αξία της μητέρας στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Αναφερόμενος εμμέσως στο κλίμα των ημερών δήλωσε ότι τα παιδιά μας γεμίζουν αισιοδοξία κόντρα στην μιζέρια που προσπαθούν κάποιοι να περάσουν . Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης τόνισε ότι η πολιτεία στηρίζει τους Δήμους όσον αφορά στη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και εξέφρασε πίστη ότι θα εξακολουθήσει να το κάνει.

    "Η Αθήνα γιορτάζει για σένα μανούλα"

    Μια μεγάλη γιορτή με εκδηλώσεις και δραστηριότητες για παιδιά και μαμάδες έστησαν οι Παιδικοί Σταθμοί του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών.

    Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε έκθεση με 2.500 ευχές παιδιών για τη γιορτή της μητέρας ενώ εκτέθηκαν τρισδιάστατες κατασκευές που απεικόνιζαν τους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Αθηναίων , τις οποίες δημιούργησαν οι παιδαγωγοί με τη βοήθεια των παιδιών.

    Ένα μεγάλο πανηγύρι με καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες διοργάνωσε στο Ζάππειο και η Ελληνική Εταιρεία Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων.

    Μεγάλοι Έλληνες ζωγράφοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΕΛΕΠΑΠ και ζωγράφισαν, μαζί με μικρούς και μεγάλους εκκολαπτόμενους καλλιτέχνες.

    Τα παιδιά γνώρισαν την ιστορία του Ζαππείου, έκαναν βόλτα με το τρενάκι του Δήμου Αθηναίων και διασκέδασαν με παιχνίδια και καλλιτεχνικά δρώμενα.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8- ΑΠΕ

    Είδηση: 22117

    [04] Έκρυθμη η κατάσταση στη Σρι Λάνκα

    Ειδήσεις

    Για το θάνατο 2000 αμάχων κατηγορούν το στρατό της Σρι Λάνκα, οι αντάρτες Ταμίλ.Οι αρχές της Σρι Λάνκα διαψεύδουν το γεγονός, χαρακτηρίζοντάς το προπαγάνδα,ωστόσο σύμφωνα με έναν γιατρό που βρίσκεται στην εμπόλεμη ζώνη, το τελευταίο 24ωρο, οι νεκροί ανέρχονται στους 378 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1100. Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατηγορούν τους αντάρτες, που έχουν περιοριστεί στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ότι χρησιμοποιούν αθώους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες. Η αλήθεια πάντως είναι δύσκολο να εξακριβωθεί, καθώς η κυβέρνηση, απαγορεύει στους δημοσιογράφους την είσοδο στην εμπόλεμη ζώνη.

    Θολό τοπίο - Απαγόρευσαν τη δημοσιογραφική κάλυψη

    Η Σρι Λάνκα απέπεμψε τρεις ρεπόρτερ του βρετανικού καναλιού Channel 4, μια μέρα μετά τη σύλληψή τους με την κατηγορία της παραποίησης της εικόνας των δυνάμεων ασφαλείας.

    Το επίμαχο ρεπορτάζ αναφερόταν στις συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς, όπου έχουν καταφύγει 150.000 άμαχοι, ορισμένοι εκ των οποίων φέρονται να πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

    Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, 50.000 άμαχοι Ταμίλ έχουν αποκλειστεί σε μια στενή παράκτια ζώνη, που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών των Τίγρεων.

    Οι αρχές της Σρι Λάνκα τους υπολογίζουν σε 15.000 έως 20.000 και κατηγορούν τους αντάρτες ότι τους χρησιμοποιούν ως ανθρώπινες ασπίδες.

    Είδηση: 22119

    [05] Απεβίωσε ο Θόδωρος Έξαρχος

    Ειδήσεις

    Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Έξαρχος, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του θεάτρου, με ευδόκιμη παρουσία χρόνων τόσο στο θέατρο όσο και στο σινεμά, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Η κηδεία του θα γίνει στις 3:30 το απόγευμα της Δευτέρας από το νεκροταφείο του Βύρωνα.

    Ο Θόδωρος Έξαρχος γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1930, σπούδασε στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1951 με το θεατρικό έργο "Βροχή" και τον Θίασο της Κατερίνας.

    Τα παρθενικά του βήματα τα έκανε στο κινηματογράφο το 1957 στην ταινία "Της Τύχης τα Γραμμένα". Παράλληλα με το θέατρο και τον κινηματογράφο εργάστηκε πολύ στο ραδιόφωνο, μετέφρασε θεατρικά έργα και υπήρξε μελετητής του θεάτρου, εκδίδοντας βιβλία για την ιστορία και τους ανθρώπους του.

    Παράλληλα έγραφε και δημοσιογραφούσε, ασχολήθηκε με τα συνδικαλιστικά του κλάδου ως γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ενώ τα τελευταία χρόνια εξέδωσε και ποίηση, ποιήματα γραμμένα με βαθιά ευαισθησία, με αίσθηση του μέτρου και λυρική και ερωτική διάθεση.

    Είδηση: 22103

    [06] CIA: Αποσπούσαν ομολογίες με τη μέθοδο της στέρησης ύπνου

    Πρωτοφανείς τακτικές ανάκρισης της αμερικανικής υπηρεσίας CIA, φέρνουν στο φως με σημερινό τους δημοσίευμα οι Los Angeles Times. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, οι άνδρες των μυστικών υπηρεσιών, είχαν ανακρίνει περισσότερους από 25 πιθανολογούμενους τρομοκράτες, στερώντας τους τον ύπνο για 11 συνεχείς ημέρες, υποχρεώνοντας τους να μένουν όρθιοι μερικές φορές ακόμα και ολόκληρη την ημέρα.

    Αλυσοδεμένοι και όρθιοι

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται έκθεση του αμερικανικού υπ. Δικαιοσύνης, οι κρατούμενοι είχαν σίδερα στα πόδια τους και δεμένα τα χέρια κοντά στο πρόσωπό τους.

    Φορούσαν μόνο ένα ειδικό εσώρουχο όπου θα έπρεπε να κάνουν τις ανάγκες τους και δεν μπορούσαν να λάβουν τροφή.

    Παρόντες στα πρωτοφανή βασανιστήρια ήταν μάλιστα και γιατροί για να αποτρέψουν τυχόν τραυματισμούς των κρατουμένων.

    Είδηση: 22118

    [07] Αφγανιστάν: Τους Ταλιμπάν κατηγορούν οι ΗΠΑ για τις απώλειες αμάχων

    Κόσμος -

    Ειδήσεις

    Στην παραδοχή ότι σκοτώθηκαν και άμαχοι στις συγκρούσεις μεταξύ αμερικανικών και αφγανικών δυνάμεων με τους Ταλιμπάν, στα νότια του Αφγανιστάν, προχώρησε ο αμερικανικός στρατός. Ωστόσο, στην κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ-Αφγανιστάν, οι δύο πλευρές δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για το θάνατο των αμάχων και κατηγορούν τους Ταλιμπάν ότι χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Καρζάι, 125 με 130 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς την περασμένη Δευτέρα.

    Οι βίαιες μάχες έγιναν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας με τους Ταλιμπάν και τις αφγανικές και διεθνείς δυνάμεις στην περιοχή Μπάλα Μπουλούκ στην επαρχία Φαράχ στο δυτικό τμήμα της χώρας.

    Αρχικώς οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν ότι σκοτώθηκαν αρκετοί πολίτες κατά τις μάχες αλλά δεν έκαναν καμία αναφορά για δική τους υπευθυνότητα.

    Ωστόσο, τοπικοί γιατροί ανέφεραν ότι περιέθαλψαν τουλάχιστον 16 πολίτες με φρικτά εγκαύματα που προέρχονται από βομβαρδισμούς ενώ και τοπικοί παράγοντες ισχυρίστηκαν ότι οι μαχητές Ταλιμπάν είχαν ειδοποιήσει τους πολίτες ότι επίκεινται μάχες και πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ οι ίδιοι μάχονταν τις διεθνείς και αφγανικές δυνάμεις ανεβασμένοι σε στέγες σπιτιών.

    Μετά από αυτές τις καταγγελίες, οι αμερικανικές αρχές διενήργησαν την έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι απώλειες των πολιτών καταλογίζονται στους Ταλιμπάν.

    Την Κυριακή, περίπου χίλιοι φοιτητές διαδήλωσαν στην Καμπούλ χαρακτηρίζοντας τις Ηνωμένες Πολιτείες "τους χειρότερους τρομοκράτες του κόσμου" και φωνάζοντας "θάνατος στην Αμερική!" Οι φοιτητές διαδήλωσαν για να διαμαρτυρηθούν για το θάνατο δεκάδων αμάχων την περασμένη Δευτέρα από αμερικανικό βομβαρδισμό.

    Εξάλλου, το πρωί της Κυριακής, επτά εργαζόμενοι σε κατασκευαστικά έργα σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε από την έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στο πλάι δρόμου κι έπληξε το όχημα στο οποίο επέβαιναν, στην επαρχία Νανγκαρχάρ, στο ανατολικό Αφγανιστάν.

    Δεν υπήρξε μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στην περιοχή, που βρίσκεται 60 χλμ. από την πρωτεύουσα της επαρχίας, Τζαλαλαμπάντ.

    Στη Νανγκαρχάρ δρουν τόσο Ταλιμπάν όσο και δυνάμεις πιστές στον πολέμαρχο Γκουλμπουντίν Χεκματυάρ, ο οποίος είχε διατελέσει για σύντομο χρονικό διάστημα και πρωθυπουργός του Αφγανιστάν την δεκαετία του 1990.

    Το 2008, τουλάχιστον 2.118 άμαχοι σκοτώθηκαν από επεισόδια βίας στο Αφγανιστάν. Από αυτούς τους θανάτους, το 39% αποδίδεται σε κυβερνητικές και ξένες δυνάμεις, ειδικά στους βομβαρδισμούς από μέρους των ΗΠΑ και του NATO, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

    Είδηση: 22113


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 10 May 2009 - 16:52:14 UTC