Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-07-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υποχωρεί από αύριο ο καύσωνας
  • [02] Μάχη με το χρόνο για το εμβόλιο
  • [03] Δάνεια χωρίς σύνορα
  • [04] Σε εξέλιξη οι πυρκαγιές στη Μεσσηνία

    [01] Υποχωρεί από αύριο ο καύσωνας

    Κοινωνία

    Υψηλές θερμοκρασίες που φτάνουν και τους 40 βαθμούς, επικρατούν και σήμερα στη χώρα, κυρίως στα νότια και ανατολικά ηπειρωτικά. Ωστόσο, λόγω των πολύ ισχυρών βοριάδων σημειώνεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια, ενώ από αύριο ο υδράργυρος θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Σε ετοιμότητα παραμένει ο κρατικός μηχανισμός και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες, και ειδικά τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, να λάβουν μέτρα αυτοπροστασίας.

    Σε ετοιμότητα

    Σε πλήρη ετοιμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων που ενδέχεται να δημιουργηθούν από το κύμα καύσωνα.

    Σήμερα η κατάσταση αναμένεται να είναι ελαφρώς καλύτερη, καθώς η θερμοκρασία θα πέσει 1 με 2 βαθμούς, ενώ θα δροσίσει από τη Δευτέρα λόγω της επικράτησης ισχυρών βοριάδων που τοπικά θα φτάσουν και τα 8 μποφόρ.

    Νοσοκομεία, ΕΚΑΒ και πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ η ΓΓΠΠ συνιστά στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους και να αποφεύγονται βαριές χειρονακτικές εργασίες στον ήλιο κατά τις θερμές ώρες της ημέρας.

    Μαζική έξοδος

    Ο καύσωνας σε συνδυασμό με το ότι βρισκόμαστε στην προτελευταία εβδομάδα του Ιουλίου προέτρεψε χθες δεκάδες χιλιάδες Αθηναίους να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα και με κάθε μέσο να αναζητήσουν λίγη δροσιά στις παραλίες.

    Η πληρότητα των πλοίων για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη ήταν μεγάλη, το ίδιο και στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, τον ΟΣΕ και τον προαστιακό.

    Η κίνηση στις δύο εθνικές οδούς ήταν αυξημένη κατά τη διάρκεια όλης σχεδόν της χθεσινής μέρας, ενώ, εξαιτίας της απεργίας των λιμενεργατών, εκατοντάδες οδηγοί αυτοκινήτων ταλαιπωρήθηκαν στο λιμάνι τις Ηγουμενίτσας, καθώς δεν επαρκούσαν τα πορθμεία να εξυπηρετήσουν τη μεγάλη κίνηση.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Στο "κόκκινο" ο υδράγυρος

    Είδηση: 25185

    [02] Μάχη με το χρόνο για το εμβόλιο

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 26 07 2009 11:16

    Μάχη με το χρόνο δίνουν οι επιστήμονες για να κυκλοφορήσει το εμβόλιο-ασπίδα, το οποίο θα περιορίσει την εξάπλωση της νέας γρίπης και δεν θα έχει παρενέργειες, κυρίως στα παιδιά. Στη Βρετανία, τα πιθανά κρούσματα αυξάνονται καθημερινά και ήδη στα φαρμακεία παρατηρείται έλλειψη από βασικά είδη προσωπικής υγιεινής, όπως μάσκες και αντιβακτηριδιακά σαπούνια. Την ίδια ώρα, οι αμερικανικές αρχές προτρέπουν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης ως προσωρινό μέτρο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει τουλάχιστον 800 θανάτους από τον H1N1, που έχει εξαπλωθεί σε 160 χώρες.

    Ψυχραιμία συνιστά ο Βρετανός υπουργός Υγείας

    Η Βρετανία των 100.000 ύποπτων κρουσμάτων βρίσκεται προ των πυλών του πανικού. Ο Βρετανός υπουργός Υγείας συστήνει ψυχραιμία, καθώς υπάρχει κίνδυνος το σύστημα να καταρρεύσει αν εκατοντάδες Βρετανοί συρρέουν στα νοσοκομεία με ήπιας μορφής συμπτώματα της γρίπης Α.

    Παράλληλα, «φωτιά» έχουν πάρει η τηλεφωνική υπηρεσία και ο διαδικτυακός τόπος που έθεσε σε λειτουργία το υπουργείο Υγείας για τον ιό Η1Ν1. Μέσα στο πρώτο εικοσιτετράωρο, αποδείχτηκε ότι 5.500 Βρετανοί ήταν φορείς του ιού και έπρεπε να λάβουν Tamiflu.

    Η ζήτηση για αντιιικά φάρμακα αλλά και για είδη προσωπικής υγιεινής είναι τεράστια. Γι' αυτό το λόγο, η κυβέρνηση εξετάζει να μετατρέψει βιβλιοθήκες, αθλητικά κέντρα αλλά και δημαρχεία σε χώρους, όπου οι ασθενείς θα μπορούν να καταφεύγουν με τις συνταγές τους και να λαμβάνουν το κατάλληλο σκεύασμα. Ήδη αυτό ισχύει στο Ιλινγκ του δυτικού Λονδίνου.

    Οι παιδίατροι επιχειρούν να καθησυχάσουν τους γονείς, επισημαίνοντας ότι από τα 11 εκατομμύρια παιδιά στην Βρετανία, μόνο τα 256 από αυτά νοσηλεύονται.

    Πάντως, επί τάπητος τίθενται ήδη τα εναλλακτικά σχέδια σε περίπτωση που τα κρεβάτια στις εντατικές μονάδες δεν καλύψουν τις ανάγκες. Με ιδιωτικά αεροσκάφη, ένας συγκεκριμένος αριθμός ασθενών θα μεταφερθεί σε άλλα ευρωπαϊκά νοσοκομεία.

    Στη Γερμανία, περίπου το 80% εκείνων που έχει προσβληθεί έχει φέρει τον ιό από τις διακοπές. Το γερμανικό δημόσιο έχει παραγγείλει ήδη 50 εκατομμύρια εμβόλια. Πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και στη συνέχεια οι ευπαθείς ομάδες.

    Στη δυτική Νορβηγία, οι διακοπές 1.700 κατασκηνωτών τελείωσαν πρόωρα, όταν μία έφηβη βρέθηκε θετική στον ιό Η1Ν1. Τα υπόλοιπα 42 παιδιά που έχουν εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα μπήκαν σε απομόνωση, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

    Στο μεταξύ, πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα προφύλαξης για το προσωπικό τους. Στη Γερμανία, μοιράζουν γάντια και απολυμαντικά σαπούνια στους υπαλλήλους τους, καθώς τα κρούσματα στη χώρα ξεπέρασαν τις 2.500

    Στις ΗΠΑ, τα επίσημα στοιχεία μιλούν για περίπου 44.000 κρούσματα. Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές πιθανολογούν ότι έχουν ήδη νοσήσει 1 εκατομμύριο άνθρωποι και παραδέχονται ότι τα διαγνωστικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους δεν επαρκούν για να διαπιστώσουν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.

    Το αμερικανικό κέντρο ελέγχου και πρόληψης λοιμώξεων συμβουλεύει σθεναρά τους γονείς να εμβολιάσουν όλα τα παιδιά, ηλικίας έξι μηνών έως 18 ετών, με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης. Μπορεί να προσφέρει ελάχιστη ή καθόλου προστασία από τον ιό της νέας γρίπης, όμως έτσι θα ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος κάποιος να νοσήσει διπλά και να προκληθεί μετάλλαξη του ιού.

    Στο μεταξύ, τον πρώτο θάνατο στη χώρα από τον ιό της γρίπης Α επιβεβαίωσε και η Ινδονησία. Πρόκειται για ένα κορίτσι 6 ετών που απεβίωσε από πνευμονία στην Τζακάρτα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Εκτοξεύτηκαν τα κρούσματα στη Βρετανία

    Είδηση: 25187

    [03] Δάνεια χωρίς σύνορα

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 26 07 2009 10:47

    Καταναλωτικό δάνειο ή πιστωτική κάρτα από τράπεζα της Γερμανίας, της Βρετανίας ακόμη και της Πολωνίας, χωρίς να είναι κατ' ανάγκη μόνιμος κάτοικος, θα μπορεί να πάρει από το 2010 κάθε Έλληνας. Η απόφαση της κυβέρνησης να εφαρμόσει σχετική κοινοτική οδηγία δημιουργεί αμέτρητες ευκαιρίες για νέα δάνεια και πιστωτικές κάρτες με χαμηλά ευρωπαϊκά επιτόκια. Για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών θα δημιουργηθούν κέντρα εξυπηρέτησης πληροφόρησης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

    Σημαντικά οφέλη για τους Έλληνες καταναλωτές

    Οι Έλληνες πληρώνουν μέχρι και 5% ακριβότερα ένα ανοικτό καταναλωτικό δάνειο σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

    Τη στιγμή που στην Ελλάδα το μέσο επιτόκιο ενός δανείου κυμαίνεται στο 14,31%, στην Γερμανία έφτανε στο 10,87, Αυστρία 6,57% και στην Ιταλία στο 7,28, με το μέσο όρο στην ευρωζώνη να φτάνει στο 9,58%.

    Για ανοιχτό καταναλωτικό δάνειο 45.000 ευρώ, διάρκειας 10 ετών, η μηνιαία δόση στη χώρα μας -όπου το επιτόκιο κυμαίνεται στο 14,31%- φτάνει στα 707 ευρώ το μήνα ή 8.484 ευρώ το χρόνο. Για το ίδιο ποσό στην Αυστρία, η δόση ανέρχεται σε 512 ευρώ καθώς το επιτόκιο είναι 6,57% ή 7.884 ετησίως. Όφελος για τον Έλληνα καταναλωτή : 195 ευρώ το μήνα ή 2.340 ευρώ το χρόνο.

    Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς επισημαίνουν ότι για να λειτουργήσει πλήρως η συγκεκριμένη κοινοτική οδηγία θα απαιτηθεί:

    βΆ απλοποίηση των διαδικασιών για συμβάσεις εξ΄αποστάσεως βΆ να υπάρχει η ηλεκτρονική υπογραφή του πελάτη και βΆ πανευρωπαϊκή πρόσβαση στον "Τειρεσία".

    Σημαντικά είναι τα οφέλη όμως και στην αγορά των πιστωτικών καρτών, καθώς στην Ελλάδα το επιτόκιο στις πιστωτικές κάρτες κυμαίνεται από 15,27% έως 20,83%, όταν στη Γερμανία είναι στο 15,32% και στο Βέλγιο 13,99%.

    Πέραν της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα "ψιλά γράμματα" -και οι τράπεζες έχουν δηλώσει ότι θα συμμορφωθούν- υπάρχουν και κάποιες αποφάσεις, οι οποίες έχουν τελεσιδικήσει αλλά δεν είναι αμετάκλητες.

    Τέτοιες περιπτώσεις είναι η αναδρομική επιβάρυνση τόκων σε χρήση πιστωτικής κάρτας με χρέωση από την ημέρα διεξαγωγής της συναλλαγής με οικονομική επιβάρυνση στον καταναλωτή για τόκους 35 ημερών κατά μέσο όρο και η χρέωση προμήθειας έως 1,40 β¬ για κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου.

    Είδηση: 25186

    [04] Σε εξέλιξη οι πυρκαγιές στη Μεσσηνία

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι φωτιές στη Χρυσοκελαριά Κορώνης και στη Μεταξάδα Γαργαλιάνων, που ξέσπασαν το Σάββατο. Σε πλήρη ετοιμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, καθώς και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλούς νομούς της επικράτειας είναι πολύ υψηλός, με τη θερμοκρασία να αναμένεται να αγγίξει κατά τόπους ακόμη και τους 40 βαθμούς.

    Στην Κορώνη, επιχείρησαν νωρίτερα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Μετά την απομάκρυνση τους το μέτωπο αναζωπυρώθηκε, λαμβάνοντας μεγάλες διαστάσεις και συνεχίζει να καίει δασώδη περιοχή.

    Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Νομαρχίες Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Εύβοιας, Βοιωτίας, Κορινθίας, Αργολίδος, Λέσβου, Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Λευκάδας, Ζάκυνθος, Αχαϊας, Ηλείας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Μαγνησίας, Χαλκιδικής, Έβρου και Καβάλας.

    Οι πολίτες παρακαλούνται να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ Σχετικά άρθρα: Πυρκαγιές στην Κορώνη Μεσσηνίας και τους Γαργαλιάνους

    Είδηση: 25184


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 26 July 2009 - 8:56:57 UTC