Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 09-08-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τέταρτο σοβαρό κρούσμα -Ψυχραιμία συνιστούν οι επιστήμονες
  • [02] ΛΑΡΚΟ: Διερευνώνται τα αίτια του δυστυχήματος
  • [03] Κόντρα για την οικονομία
  • [04] Υψηλά μπόνους και ανεργία
  • [05] Στεφανάκος: Ζητά ακύρωση της δίωξης
  • [06] Επενδύσεις στον αγροτικό τομέα
  • [07] Οι θρυλικοί Stranglers στο Αιγαίο!
  • [08] Στέλεχος του ιού του AIDS προέρχεται από τους γορίλες
  • [09] Φρένο στις πρόωρες γεννήσεις;
  • [10] Αποφυλακίστηκε και συνελήφθη εκ νέου ο Γεωργίου
  • [11] Υπερκαλύφθηκε το πρόγραμμα αντικατάστασης κλιματιστικών
  • [12] Αισιοδοξία για τα περιστατικά στην Κρήτη
  • [13] Πρόγραμμα ενίσχυσης του Δεκαπενθήμερου και Μηνιαίου Τύπου
  • [14] Πρωτοβουλίεςβ¦ αυτονόμησης των αλβανών της νότιας Σερβίας
  • [15] Σε ύφεση η φωτιά στο Μαίναλο

    [01] Τέταρτο σοβαρό κρούσμα -Ψυχραιμία συνιστούν οι επιστήμονες

    Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 03 08 2009 16:02

    Ψυχραιμία και όχι πανικό, συνιστούν οι επιστήμονες, σε όσους ανησυχούν για την νέα γρίπη, συμβουλεύοντας να μη καταφεύγουν στα νοσοκομεία, χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος. Εν τω μεταξύ το τέταρτο σοβαρό κρούσμα της νέας γρίπης στη χώρα μας καταγράφηκε την Δευτέρα. Πρόκειται για ένα άνδρα ηλικίας 30 ετών που πάσχει από τη νέα γρίπη ανέπτυξε πνευμονία και νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής θεραπείας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου. Η κατάστασή του χαρακτηρίζεται σοβαρή.

    Είδηση: 25442

    [02] ΛΑΡΚΟ: Διερευνώνται τα αίτια του δυστυχήματος

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 03 08 2009 15:51

    Στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα η Επιθεώρηση Μεταλλείων, αποτελούμενη από μια επιστημονική ομάδα εμπειρογνωμόνων-μηχανικών με σκοπό να διεξάγει αυτοψία στο χώρο και να διερευνήσει τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη, χθες πρωί Κυριακής, στο καμίνι που στοίχισε τη ζωή στον 38χρονο εργαζόμενο, πατέρα τεσσάρων παιδιών, Χρήστου Δόσκορη. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα διαβιβαστούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα Ως προς τους έξι συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων μέλη του Δ.Σ. της ΛΑΡΚΟ αλλά και οι δύο μηχανικοί βάρδιας, αφού κατέθεσαν αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από εντολή του Εισαγγελέα. Οι τρεις τραυματίες εργαζόμενοι, με εγκαύματα α' και β' βαθμού, κυρίως στα άνω άκρα, νοσηλεύονται εκτός κινδύνου στο νοσοκομείο της Λειβαδιάς ενώ η κηδεία του άτυχου 38χρονου θα γίνει το απόγευμα στη Μαλαισίνα.

    Εξάλλου τη λύπη της εκφράζει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης για το θάνατο του Χρήστου Δόσκορη και τον τραυματισμό άλλων τριών εργαζομένων στο τραγικό δυστύχημα. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, αμέσως μετά τη γνωστοποίηση του δυστυχήματος έγιναν όλες οι ενδεδειγμένες ενέργειες για την εκκίνηση των διαδικασιών πλήρους διερεύνησής του.

    Η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης απευθύνει στην οικογένεια του εκλιπόντος τα θερμά της συλλυπητήρια και ζήτησε από τη διοίκηση της εταιρίας να προβεί σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να εξασφαλιστεί η άμεση οικονομική ενίσχυση της οικογένειας και να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια άρσης των δυσμενών συνεπειών που έχει για αυτήν ο θάνατος του εργαζομένου.

    Ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας Ιωάννης Μπούγας δήλωσε: "Ήταν πραγματικά ένα δραματικό γεγονός που όλους μας συγκλόνισε. Για μας, τώρα προέχει η ουσιαστική στήριξη της οικογένειας του θύματος και η διερεύνηση των συνθηκών και αιτιών του δυστυχήματος. Το τραγικό συμβάν δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση".

    Είδηση: 25431

    [03] Κόντρα για την οικονομία

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 03 08 2009 16:38

    Νέα κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ, προκαλεί η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Αφορμή δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου στον δικτυακό τόπο του κόμματος με την οποία ασκεί και πάλι έντονη κριτική στην οικονομική κυβερνητική πολιτική και μιλά για την ανάγκη άμεσης διεξαγωγής εκλογών αναφέροντας. Ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου επέκρινε τον κ. Παπανδρέου κατηγορώντας τον για λαϊκισμό και αοριστολογία.

    "Ενώ αναγνωρίζει πράγματι τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει η κρίση στην ελληνική οικονομία, δεν έχει στηρίξει ούτε ένα μέτρο από αυτά που έχουμε λάβει", ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου, και συμπλήρωσε πως ο κ. Παπανδρέου δεν είχε καταθέσει ούτε μία πρόταση που να οδηγεί στην ανασυγκρότηση της οικονομίας.

    Αντίθετα, είπε ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών, ο κ. Παπανδρέου έχει καταψηφίσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει φέρει η κυβέρνηση για την οικονομία και σημείωσε πως "αυτό που έχει ανάγκη η χώρα δεν είναι οι αντιφάσεις και οι αοριστολογίες του ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπανδρέου αλλά ένα συγκροτημένο σχέδιο που θα μας βγάλει από την κρίση με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις, και αυτό το σχέδιο εφαρμόζει η κυβέρνηση".

    Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, ο κ. Παπαθανασίου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να έχουμε αυτά που ακούμε και διαβάζουμε, και πως οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις θα βασίζουν την ανάπτυξη της χώρας, όχι σε δάνεια και κατανάλωση, αλλά σε επενδύσεις, στην παιδεία και στην καλύτερη λειτουργία του κράτους.

    "Δεν πρόκειται να υπάρξει έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις", επισήμανε, ενώ για την πορεία του προϋπολογισμού εκτίμησε ότι το δεύτερο εξάμηνο η κατάσταση θα ανατραπεί γιατί (το διάστημα αυτό) θα αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα της κυβέρνησης.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κώστας Μαρκόπουλος δήλωσε πως η κυβέρνηση ασχολείται με τον παρόντα χρόνο και τις πραγματικές προοπτικές υπογραμμίζοντας πως εκείνοι που δεν ασχολούνται με αυτά, ασχολούνται με εκλογές. Για την πορεία του τουρισμού είπε πως "τα καταστροφολογικά σενάρια της αρχής της χρόνου, ευτυχώς δεν έχουν επαληθευθεί και ότι παρά την οικονομική συγκυρία που υπάρχει τα πράγματα βαδίζουν ικανοποιητικά".

    Ανέφερε επίσης πως αναμένεται πτώση φέτος για όλες τις χώρες της Μεσογείου και ότι εμείς παλεύουμε μεταξύ μονοψήφιου και διψήφιου αριθμού, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν ισχύουν αυτά που ακούγαμε στην αρχή του χρόνου.-

    Στη δήλωσή του στον δικτυακό τόπο του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει ότι "η ΝΔ οδηγεί την οικονομία, και μαζί τη χώρα σε όλο και βαθύτερη κρίση", εκτιμώντας ότι "αυτή η κατάρρευση είναι προϊόν της πελατειακής και προεκλογικής σπατάλης, της αδιαφάνειας και της διαφθοράς, της έλλειψης οποιουδήποτε αναπτυξιακού και δίκαιου σχεδίου αναδιανομής".

    Είδηση: 25436

    [04] Υψηλά μπόνους και ανεργία

    Ειδήσεις

    Η ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνει υψηλή έως τουλάχιστον τα μέσα της επόμενης χρονιάς προειδοποιεί η κυβέρνηση Ομπάμα χωρίς να δεσμεύεται ότι δεν θα επιβάλει νέους φόρους αν χρειαστεί για να συγκρατήσει την οικονομία. Την ίδια ώρα μεγάλες διεθνείς τράπεζες όπως η Μπάρκλεις παρουσιάζουν κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του 2009 ενώ η HSNC σημαντικές απώλειες. Οργή προκαλούν τα δημοσιεύματα οτι στη Γουώλ Στρητ και στο Σίτι του Λονδίνου οι μεγαλοχρηματιστές και οι τραπεζίτες αύξησαν τα μπόνους τους παρά την κρίση.

    Ανύπαρκτη μοιάζει η ύφεση για τους τραπεζικούς κολοσσούς στις δύο ακτές του Ατλαντικού.

    Σύμφωνα με την γενική εισαγγελία της Νέας Υόρκης, χιλιάδες κορυφαίοι χρηματιστές και τραπεζίτες στην Γουώλ Στρήτ εισέπραξαν υψηλά μπόνους την περασμένη χρονιά την ώρα που η οικονομική κρίση ήταν σε έξαρση.

    Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μοιράστηκαν σε γκόλντεν μπόις της Γκολντμαν Σάκς, της Μοργκαν Στάνλει, της Σίτιγκρουπ και της Μπάνκ Οφ Αμέρικα.

    Στο Λονδίνο, σύμφωνα με την Ντέιλι Μέιλ οι τραπεζίτες του Σίτι που γονάτισαν την οικονομία, πρόκειται να μοιραστούν εφέτος το ποσό των 4 δισεκατομυρίων λιρών σε μπόνους ποσο κατά 20% αυξημένο σε σχέση με τα περυσινά έσοδά τους.

    Επίσης εν μέσω κρίσης, η Μπάρκλεις ανακοίνωνε αύξηση των κερδών της κατά 10% μέσα στο τελευταίο εξάμηνο και μάλιστα χωρίς να έχει δεχθεί βοήθεια από το κράτος.

    Αντίθετα η HSBC ανακοίνωσε δραματική απώλεια κερδών κατά 51% μέσα στο τελευταίο 6μηνο.

    Πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες η κυβέρνηση Ομπάμα ξεκαθαρίζει ότι τα ποσοστά της ανεργίας θα αρχίσουν να πέφτουν σε περίπου ένα χρόνο από τώρα καθώς πρώτα θα πρέπει να σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη της οικονομίας.

    "Οι περισσότεροι αναλυτές λένε ότι θα δούμε την ανεργία να αποκλιμακώνεται ίσως στο δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς", τόνισε ο Τίμοθι Γκαϊτνερ, υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ που ωστόσο απέφυγε να επαναβεβαιώσει την υπόσχεση του Μπαράκ Ομπάμα ότι δεν θα αυξηθούν οι φόροι.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤΠαλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25446

    [05] Στεφανάκος: Ζητά ακύρωση της δίωξης

    Κοινωνία

    Με σειρά αιτημάτων που κατέθεσε στην 25η τακτική ανακρίτρια μέσω του συνηγόρου του, ο κατηγορούμενος ως μέλος της συμμορίας των 16 Βασίλης Στεφανάκος ζητεί να κηρυχθεί άκυρη η ποινική δίωξη που έχει ασκηθεί εναντίον του, αλλά και οι τηλεφωνικές συνομιλίες που κατηγορείται ότι είχε με συγκατηγορούμενους του για την διάπραξη εγκληματικών πράξεων καθώς δεν τηρήθηκαν οι δικονομικές αρχές.

    Ο κατηγορούμενος ο οποίος πρόκειται να απολογηθεί στις 9 Αυγούστου χαρακτηρίζει ουσιώδη τα αιτήματά του τα οποία κοινοποιεί μεταξύ άλλων στους ανώτατους και ανώτερους εισαγγελείς της χώρας, στους προέδρους των δικαστικών ενώσεων αλλά και στο γγ του υπουργικού συμβουλίου

    Ταυτόχρονα τα κοινοποιεί και στο δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα τα εξετάσει στην περίπτωση που απορριφτούν από την ανακρίτρια.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8 Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25445

    [06] Επενδύσεις στον αγροτικό τομέα

    Ειδήσεις

    Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 03 08 2009 16:50

    Ειδικό πρόγραμμα επενδύσεων για μικρομεσαίες αγροτικές επιχειρήσεις, θέτει σε εφαρμογή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από τα τέλη Αυγούστου. Το πρόγραμμα, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, συγχρηματοδοτείται από κοινοτικά κονδύλια και από το Ελληνικό Δημόσιο. Η επιδότηση θα καλύπτει το 50% της συνολικής επένδυσης, ποσοστό που φτάνει ως το 65% για σχέδια που προέρχονται από αγρότες του Αιγαίου, πλην της Εύβοιας και της Κρήτης. Η διαδικασία θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα με την ενημέρωση των ενδιαφερομένων, ενώ ως πρώτη ημερομηνία υποβολής φακέλων ορίστηκε η 25η Αυγούστου. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί όταν θα εξαντληθούν οι διαθέσιμες πιστώσεις.

    "Δεν αφορούν τους μικρομεσαίους αγρότες, που είναι θύματα της ΚΑΠ, οι εξαγγελίες του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά τις μεγάλες επιχειρήσεις μεταποίησης. Οι εξαγγελίες προωθούν την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που στόχο έχουν τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγους και μεγάλους και την καθετοποίηση των γεωργικών βιομηχανιών", σχολίασε το ΚΚΕ

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8Παλαιοτερα αρθρα: Είδηση: 25439

    [07] Οι θρυλικοί Stranglers στο Αιγαίο!

    Ειδήσεις

    Από τα βάθη της δεκαετίας του '80, οι θρυλικοί πανκ-ρόκερς Stranglers, καταφτάνουν στη Σάμο στις 9 Αυγούστου, στα πλαίσια του 6ου μουσικού φεστιβάλ Ηραίου (7-9/8), για μια μοναδική ζωντανή εμφάνιση απ' αυτές που μόνο αυτοί ξέρουν να προσφέρουν. Χωρίς το ιδρυτικό τους μέλος Hugh Cornwell, ήδη από τη δεκαετία του '90, η βρετανική μπάντα συνεχίζει ακάθεκτη τις περιοδείες και τη μουσική παραγωγή βτελευταίο άλμπουμ τους το Suite XVI (2006) κι έρχεται για να "ταράξει" τα νερά του Αιγαίου κι όχι μόνοβ¦ Θα εμφανιστούν ακόμα τα ελληνικά γκρουπ Cyanna, Locomondo και Ημισκούμρια.

    Οι Stranglers φέτος συμπληρώνουν 35 χρόνια ζωής και παρά τις αλλαγές που έχουν γίνει στο αρχικό σχήμα παραμένουν ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα της βρεττανικής πανκ-ροκ μουσικής.

    Επί σκηνής θα βρεθούν οι βετεράνοι Jean-Jacques Burnel, Jet Black, Dave Greenfield, και το νεότερο μέλος Baz Warne για να παίξουν όλα τα κλασσικά τους τραγούδια, από το "Hanging Around" και το "No More Heroes" ως το "Spectre of Love".

    Είσοδος: 20 ευρώ, ώρα έναρξης: 21:00

    Τηλ: 6936-714291

    Είδηση: 25447

    [08] Στέλεχος του ιού του AIDS προέρχεται από τους γορίλες

    Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 03 08 2009 16:31

    Για πρώτη φορά επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι γορίλες αποτελούν μια νέα εστία για τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, ενώ οι μέχρι τώρα οι έρευνες είχαν δείξει ότι ο ιός HIV-1, που έχει μολύνει περίπου 33 εκατ. και έχει σκοτώσει 25 εκατ. ανθρώπους διεθνώς, προέρχεται από χιμπατζήδες.

    Αυτό διαπιστώθηκε όταν μια 62χρονη γυναίκα από το Καμερούν μολύνθηκε από ένα νέο στέλεχος του ιού του AIDS, που, όπως ανακάλυψε ομάδα Γάλλων επιστημόνων του πανεπιστημίου της Ρουέν, προέρχεται από γορίλα και όχι από χιμπατζή. Η επιστημονική έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό "Nature Medicine" και διαπιστώνει ότι η ανακάλυψη του νέου στελέχους και της εστίας του, απαιτεί την συνεχή επαγρύπνηση για τον ιό.

    Ο ιός ΗΙV/AIDS προήλθε από τον παρόμοιο ιό SIV των χιμπατζήδων. Αν και αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από τους επιστήμονες στη δεκαετία του ΄80, πιστεύεται ότι για πρώτη φορά μεταπήδησε από τους χιμπατζήδες στους ανθρώπους στην αρχή του 20ού αιώνα, στην περιοχή του Κονγκό.

    Οι ιοί SIV έχουν επισημανθεί από το 2006 και στους γορίλες, πιθανώς μετά από μόλυνση των τελευταίων από χιμπατζήδες-φορείς. Η ανάλυση του ιού HIV που είχε προσβάλει τη γυναίκα από το Καμερούν, έδειξε ότι το στέλεχός της διέφερε από το συνηθισμένο ιό HIV και ταίριαζε με τον ιό SIV των γοριλών. Μέχρι στιγμής είναι ο μόνος άνθρωπος που έχει διαγνωστεί με αυτό το στέλεχος του HIV, αλλά οι επιστήμονες περιμένουν να βρουν και άλλα περιστατικά.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ανακάλυψη δείχνει ότι χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση για την εμφάνιση νέων στελεχών του ιού του AIDS, καθώς η εξέλιξη του ιού HIV αποτελεί μια εξελισσόμενη διαδικασία. Επιπλέον το γεγονός ότι η γυναίκα κόλλησε τον ιό στο Καμερούν, αλλά αυτός διαγνώστηκε όταν αυτή μετακινήθηκε στη Γαλλία, δείχνει πώς οι ιοί μπορούν γρήγορα να μεταφέρονται από το ένα μέρος της Γης στο άλλο.

    Οι επιστήμονες εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί ότι το νέο στέλεχος που προέρχεται από τους γορίλες, δεν θα παρουσιάσει νέα προβλήματα, που θα είναι άγνωστα στους ερευνητές. Σύμφωνα όμως με τον καθηγητή Πολ Σαρπ του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, επειδή το νέο στέλεχος δεν συνδέεται πολύ στενά με τα άλλα τρία γνωστά στελέχη του ιού HIV-1, δεν ανιχνεύεται με τα συνήθη τεστ, συνεπώς μπορεί να εξαπλώνεται ήδη απαρατήρητος στον ανθρώπινο πληθυσμό, αν και πιθανότατα, όπως εκτίμησε, η εξάπλωσή του δεν θα είναι μεγάλη και δεν θα προκαλέσει κάποιο νέο σοβαρό πρόβλημα.

    Η γυναίκα-φορέας από το Καμερούν με το νέο στέλεχος δεν έχει ακόμα αρρωστήσει με AIDS, αλλά οι γιατροί δεν το αποκλείουν να συμβεί στο μέλλον. Αν και πρόκειται για νέο στέλεχος, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα υπάρχοντα φάρμακα κατά του AIDS μάλλον μπορούν να βοηθούν στον έλεγχο των συμπτωμάτων του.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 25440

    [09] Φρένο στις πρόωρες γεννήσεις;

    Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 03 08 2009 15:29

    Οι Βρετανοί ερευνητές βρήκαν τρόπο να απομονώνουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη και έτσι να μπλοκάρουν την αντίδραση του οργανισμού που οδηγεί στην πρόωρη γέννα. Αν και χρειάζονται περαιτέρω έρευνες, θεωρείται ότι είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη θεραπειών που θα "φρενάρουν" τις πρόωρες γεννήσεις.

    Η ανακάλυψη έγινε από επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου, υπό τον καθηγητή Φίλιπ Μπένετ του Κλινικού Ινστιτούτου Μαιευτικής και Γυναικολογίας, σύμφωνα με το BBC, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι απομόνωσαν τη πρωτεΐνη-κλειδί (TLR4), που "πυροδοτεί" τις πρόωρες γεννήσεις, κύρια αιτία για θανάτους και προβλήματα υγείας στα νεογέννητα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μπλοκάρισμα αυτής της πρωτεΐνης ίσως οδηγήσει μελλοντικά στην παρεμπόδιση των περισσότερων πρόωρων γεννήσεων.

    Οι πρόωρες γεννήσεις συχνά προκαλούνται από κάποια μόλυνση, που ενεργοποιεί τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη (TLR4), η οποία υπάρχει στην επιφάνεια των κυττάρων. Όταν η πρωτεΐνη αναγνωρίζει τα βακτήρια της μόλυνσης, πυροδοτεί μια φλεγμονή, που με τη σειρά της εμφανίζεται να προκαλεί την πρόωρη γέννα. Αν και η αντίδραση αυτή θεωρείται ότι έχει εξελικτική αιτιολόγηση (να σώζει τη ζωή της εγκύου από κάποια σοβαρή μόλυνση), για κάποιο λόγο συμβαίνει ακόμα και όταν μια γυναίκα δεν έχει κάποια μόλυνση ή η μόλυνση είναι ασήμαντη.

    Τα πολύ πρόωρα μωρά συχνά πεθαίνουν μέσα στις πρώτες μέρες μετά τη γέννησή τους, ενώ πολλά άλλα πρέπει να περάσουν μήνες σε ειδικούς θαλάμους. Όσα επιζούν, συχνά αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων, όπως τύφλωση, κώφωση, πάρεση, μαθησιακές δυσκολίες κ.α.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 25437

    [10] Αποφυλακίστηκε και συνελήφθη εκ νέου ο Γεωργίου

    Κοινωνία

    Αποφυλακίστηκε με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Αθηνών ο Ηλίας Γεωργίου πρώην στέλεχος της Siemens που κατηγορείται για την υπόθεση των μαύρων Ταμείων. Οι δικαστές έκριναν άκυρα το ένταλμα προσωρινής του κράτησης αλλά και την τυπική απολογία που έδωσε στις 3 Ιουνίου. Ωστόσο λίγα λεπτά μετά την έξοδό του από τις φυλακές Κορυδαλλού συνελήφθη εκ νέου όπως έγινε και με την περίπτωση του συγκατηγορουμένου του Γιώργου Σκαρπέλη πριν από λίγες μέρες, με ένταλμα του 4ου ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού. Ο Γεωργίου οδηγήθηκε στην ΓΑΔΑ όπου αύριο Τρίτη αναμένεται να προσαχθεί ενώπιων του ανακριτή για να απολογηθεί όπως ορίζει το νέο ένταλμα που εκδόθηκε σε βάρος του.

    Είδηση: 25444

    [11] Υπερκαλύφθηκε το πρόγραμμα αντικατάστασης κλιματιστικών

    Οικονομία -

    Ειδήσεις

    Στις 22 Αυγούστου, νωρίτερα δηλαδή από ότι είχε σχεδιαστεί, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα απόσυρσης κλιματιστικών του υπουργείου Ανάπτυξης καθώς καλύφθηκε ο διαθέσιμος προϋπολογισμός δημόσιας δαπάνης, που έφτασε τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο ήδη έχουν αποσυρθεί περισσότερα από 110.000 κλιματιστικά, αριθμός υπερδιπλάσιος από τον αρχικό στόχο των 45.000.

    Είδηση: 25438

    [12] Αισιοδοξία για τα περιστατικά στην Κρήτη

    Σταδιακή βελτίωση παρουσιάζουν οι δύο ασθενείς, που νοσηλεύονται με βαριά πνευμονία στην Εντατική Μονάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και οι γιατροί, για πρώτη φορά, παρουσιάζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι. Ο 33χρονος από τα Μάλια είναι από την Κυριακή, χωρίς μηχανική υποστήριξη ενώ βελτίωση παρουσιάζει και ο 42χρονος Βορειοηπειρώτης. Οι γιατροί δηλώνουν ευχαριστημένοι από την πορεία της υγείας των δύο ανδρών, που προσβλήθηκαν από τον ιό της νέας γρίπης, τονίζουν όμως ότι δεν έχουν ακόμα διαφύγει τον κίνδυνο.

    Ανάρρωση στο σπίτι για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές

    Στο μεταξύ, με φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι τους αναρρώνουν οι πέντε γιατροί και οι τρεις νοσηλευτές του νοσοκομείου Ρεθύμνου.

    Μεγάλη αγωνία υπάρχει για την μία εκ των γιατρών, η οποία είναι έγκυος.

    Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου τονίζει ότι εάν τις επόμενες μέρες υπάρξουν και άλλα κρούσματα ίσως κάποια τμήματα θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους

    Όχι στον ιό του πανικού

    Την ίδια ώρα, ψυχραιμία και όχι πανικό συνιστούν οι επιστήμονες σε όσους ανησυχούν για την νέα γρίπη.

    Οι επιστήμονες απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να μην καταφεύγουν στα νοσοκομεία χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος, γιατί έτσι επιβαρύνονται τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και δεν αντιμετωπίζονται με ασφάλεια σοβαρά περιστατικά.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- ΑΠΕ Σχετικά άρθρα: Σε ετοιμότητα και για το σχέδιο "Αρτεμις" Σημάδια βελτίωσης για την 16χρονη

    Είδηση: 25434

    [13] Πρόγραμμα ενίσχυσης του Δεκαπενθήμερου και Μηνιαίου Τύπου

    Στη βιωσιμότητα των δεκαπενθήμερων και μηνιαίων εφημερίδων αποσκοπούν τα υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης με τη δρομολόγηση ενός ακόμη προγράμματος ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του Τύπου. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, σε συνέχεια των δύο προηγούμενων πρωτοβουλιών ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των Ημερήσιων και Εβδομαδιαίων Εφημερίδων της Περιφέρειας, «Ενίσχυση περιφερειακού Τύπου για Ηλεκτρονικοποίηση-Ψηφιοποίηση Επιχειρηματικών Λειτουργιών» και μετά από σχετικό αίτημα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας - Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης προς το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει δρομολογηθεί πρόγραμμα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του Δεκαπενθήμερου και Μηνιαίου Τύπου.

    Το νέο Πρόγραμμα έχει τίτλο «Ενίσχυση του Δεκαπενθήμερου και Μηνιαίου Τύπου για Ηλεκτρονικοποίηση-Ψηφιοποίηση Επιχειρηματικών Λειτουργιών». Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών, το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Ε.Π. ΕΠΑΝ II και θα χρηματοδοτηθεί με το συνολικό ποσόν των 2 εκατ. ευρώ.

    Είδηση: 25435

    [14] Πρωτοβουλίεςβ¦ αυτονόμησης των αλβανών της νότιας Σερβίας

    Ευρώπη

    Έντονο προβληματισμό καθώς και φόβους για ενδεχόμενες αναταραχές στην χώρα έχει προκαλέσει στην Σερβία η πρωτοβουλία στελεχών των αλβανικών κομμάτων της χώρας που ζητούν τη δημιουργία αλβανικών περιφερειακών θεσμών και νέας ξεχωριστής περιφέρειας στην κοιλάδα του Πρέσεβο και τις περιοχές Μέντβετζα και Μπουγιάνοβατς, στο πνεύμα της πολιτικής πλατφόρμα του 2006. Οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας ζητούν επίσπευση των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης της Σερβίας με τους νόμιμους αλβανικούς θεσμικούς και πολιτικούς εκπροσώπους των τριών δήμων, με διεθνή διαμεσολάβηση, ώστε να επιταχυνθεί η πρόοδος στην πολιτική διαδικασία που ξεκίνησε και πάλι τον περασμένο Μάρτιο.

    Η πολιτική διακήρυξη υιοθετήθηκε αμέσως μετά τις συνομιλίες των εκπροσώπων των Αλβανών της νότιας Σερβίας με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό κα υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

    Ο κ. Ντάτσιτς δήλωσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες ήταν σε εξέλιξη συνομιλίες με τους ηγέτες των Αλβανών από τη νότια Σερβία, με στόχο τη διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας και της ασφάλειας και εκτίμησε πως οι διαβουλεύσεις ήταν στη σωστή κατεύθυνση και θα συνεχιστούν.

    Ο αρχηγός του Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης, επικεφαλής στη δημοτική αρχή του Μπουγιάνοβατς και βουλευτής στη Βουλή της Σερβίας, Ρίζα Χαλίμι, δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ότι, με το νέο κείμενο, επικυρώνεται η διακήρυξη του 2006.

    «Είναι τα αιτήματα των Αλβανών της νότιας Σερβίας, οι οποίοι ζητούν επίλυση πολύ λεπτών θεμάτων στην περιοχή», διευκρίνισε. «Το νέο κείμενο συνιστά και απάντηση στην ανεύθυνη στάση τη κυβέρνησης της Σερβίας όσον αφορά τα προβλήματα των Αλβανών στη νότια Σερβία», είπε ο κ. Χαλίμι, σημειώνοντας ότι η Συνέλευση των αντιπροσώπων των αλβανικών κομμάτων αριθμεί 59 μέλη.

    Οι αντιπρόσωποι ζητούν αποτροπή κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή και διακοπή κάθε δράσης της σερβικής ειδικής αστυνομίας, όπως και αποστρατικοποίηση της περιοχής.

    Επίσης, ζητείται αναλογική εκπροσώπηση των Αλβανών στις κρατικές δομές και όργανα, στις δημόσιες υπηρεσίες και στην τοπική αστυνομική υπηρεσία και στη συνοριακή αστυνομία.

    Στη διακήρυξη τονίζεται ότι, πρέπει να εξευρεθεί λύση στο ζήτημα της αναγνώρισης των πτυχίων από το Πανεπιστήμιο της Πρίστινας μετά το Φεβρουάριο του 2008.

    Επιπλέον, ζητείται η απελευθέρωση των Αλβανών που συνελήφθησαν το Δεκέμβριο του 2008 και η υπόθεση τους να παραπεμφθεί σε διεθνή δικαστικό μηχανισμό, επειδή το ζήτημα, όπως αναφέρεται, έχει πολιτικοποιηθεί και ενοχοποιούνται όλα τα μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού του Πρέσεβο, της Μέντβετζα και του Μπουγιάνοβατς χωρίς εξαιρέσεις.

    Είδηση: 25432

    [15] Σε ύφεση η φωτιά στο Μαίναλο

    Ελλάδα -

    Κοινωνία

    Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 03 08 2009 13:29

    Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά σε δασική έκταση στον οικισμό Κάργιαννη στην Καβάλα. Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή το μεσημέρι, σε ελατοδάσος πάνω από το χωριό Καμενίτσα στο όρος Μαίναλον. Εντωμεταξύ, υψηλός είναι και σήμερα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας.

    Υπό μερικό έλεγχο οι πυρκαγιές στην Πελοπόννησο

    Υπό μερικό έλεγχο, εκτός από τη φωτιά στο Μαίναλο βρίσκονται άλλες τρεις εστίες στη θέση Ράχες Αιγιών Γυθείου, στη θέση Κυρά Βρύση στην Αγία Μαρίνα Κορινθίας και στην Παναγίτσα Λεβιδίου.

    Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καταβάλλουν προσπάθειες για πλήρη κατάσβεση.

    Είδηση: 25430


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 3 August 2009 - 16:55:03 UTC