Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε θολό τοπίο η ευρωστήριξη
  • [02] Κατασχέθηκε το βιβλίο επισκεπτών της Siemens
  • [03] Γαλλία: Νίκη των Σοσιαλιστών και της αποχής
  • [04] Πράσινους φόρους προτείνει ο ΟΟΣΑ , συνάντηση Παπούλια - Μπιρμπίλη
  • [05] Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας καταστημάτων
  • [06] Σε κρίση οι σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ
  • [07] Σ. Μπερλουσκόνι: Ο πλουσιότερος Ιταλός πολιτικός
  • [08] Στο μέλλον η γραφή θα εξελιχθεί σε μια παλιομοδίτικη τέχνη
  • [09] ΔΙΣ: Οι έχοντες να στηρίξουν όσους έχουν ανάγκη
  • [10] Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος της Στ. Μαντέλη
  • [11] Κατασχέθηκαν 37,2 τόνοι ακατάλληλα ντολμαδάκια από την Κίνα
  • [12] Δ. Γεωργακόπουλος: «Το Υπουργείο Ανάπτυξης, εάν παρατηρηθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας, είναι έτοιμο να επιβάλει ακόμα και πλαφόν.»
  • [13] Συνάντηση Βενιζέλου - Καρατζαφέρη
  • [14] Πρωτοβουλίες για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά
  • [15] Αυξήσεις σε προϊόντα και καύσιμα
  • [16] Αυλαία για τον σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη
  • [17] Έφτασε στον προορισμό του με καθυστέρηση...23 χρόνων

    [01] Σε θολό τοπίο η ευρωστήριξη

    Δευτερα, 15 03 2010 14:33

    Θολό είναι, ως αυτή την ώρα, το τοπίο όσον αφορά την έκβαση των σκληρών διαπραγματεύσεων στο Eurogroup -παρόντος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου- για το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις πιεστικές ανάγκες του υψηλού χρέους της. Λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ επιβεβαίωσε ότι το σχέδιο είναι στο τραπέζι, ενώ ο Όλι Ρεν, ο αρμόδιος επί των οικονομικών Επίτροπος, περιμένει να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, δεδομένου, ότι έχει πάρει σκληρά μέτρα για τον περιορισμό του δημοσιονομικού της ελλείμματος. Ο τρόπος και οι όροι παροχής της βοήθειας έχουν διχάσει τις χώρες της Ευρωζώνης, με τη Γερμανία να είναι εκείνη που προβάλει τις περισσότερες επιφυλάξεις για το είδος του μηχανισμού μέσω του οποίου θα δοθεί η οικονομική στήριξη στην Αθήνα. Τα σενάρια, πάντως, δίνουν και παίρνουν με επικρατέστερο τη χορήγηση δανείων σε διμερές επίπεδο με την εγγύηση εταίρων μας και υπό τον συντονισμό της Κομισιόν. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένη να μην δανειστεί ξανά με βάρβαρα -όπως τα χαρακτήρισε - επιτόκια, αφήνοντας εκ νέου- ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Βαβέλ δηλώσεων

    Βαβέλ δηλώσεων και πλήρης σύγχυση σε ένα θολό τοπίο για το ποιο θα είναι το τελικό σχέδιο στήριξης της Ελλάδας.

    "Μας έχει ζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να βρούμε μια λειτουργική λύση για την ελληνική οικονομία εφόσον χρειαστεί" δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των χωρών-μελών της Ευρωζώνης ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος σημείωσε ακόμη ότι ο ίδιος θεωρεί ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι για κάτι τέτοιο και ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. "Θα συζητήσουμε αρκετές εναλλακτικές λύσεις ώστε να βρεθεί μία λύση εφόσον χρειαστεί" πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να προτείνει ένα συνολικό πλαίσιο οικονομικής βοήθειας προκειμένου να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα συνολικά στην Ευρωζώνη, πρόταση η οποία θα έχει τη μορφή ενός ευρωπαϊκού πλαισίου συντονισμένης και υπό προϋποθέσεις βοήθειας.

    Ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι αναμένει από την ΕΕ να υιοθετήσει την αξιολόγηση που έχει κάνει η Επιτροπή για το θαρραλέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσαν οι ελληνικές αρχές, κάτι που θα αποδεικνύει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες το 2010.

    Νωρίς το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν δήλωσε: "Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν πρόκειται να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις για την χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Δεν θα ληφθεί καμιά πολιτική απόφαση"

    Μετά από λίγες ώρες, όμως, ο ίδιος ο Όλι Ρεν φτάνοντας στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης έκανε στροφή 180 μοιρών: "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να παρουσιάσει μια πρόταση οικονομικής βοήθειας υπό όρους προς την Ελλάδα, έναν μηχανισμό, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί αν κριθεί απαραίτητος" δήλωσε "Θα συζητήσουμε για τους τρόπους διαφύλαξης της οικονομικής σταθερότητας της ευρωζώνης", προσέθεσε.

    Η ισπανική προεδρία της ΕΕ εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί μια συμφωνία από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης όσον αφορά τους όρους του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα.

    Το σχέδιο σύμφωνα με τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα κυμαίνεται από 20 εως 25 δις ευρω. Τα 2 επικρατέστερα σενάρια προβλέπουν:

    χορήγηση δανείων με την εγγύηση των χωρών της ευρωζώνης, υπό τον συντονισμό της Κομισιόν.

    το δεύτερο είναι να δανεισθει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διεθνή αγορά με την εγγύηση όλων των χωρών της ΕΕ και στη συνέχεια να χορηγήσει το δάνειο στη χώρα μας.

    Διάσταση απόψεων επικρατεί μεταξύ των εταίρων σχετικά με το σχέδιο.

    Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία, εμφανίζονται κατηγορηματικές στο ότι ενδεχόμενη στήριξη, εάν κριθεί αναγκαία, θα πρέπει να συνοδεύεται από την επιβολή πολύ αυστηρών όρων.

    Αντίθετα, όλες οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης θεωρούν ότι πρέπει να εγκριθεί το σχέδιο, γιατί αυτό προβλέπεται και από τη δήλωση των ηγετών της Ευρωζώνης της 11ης Φεβρουαρίου. Όπως επισημαίνουν, η Ελλάδα έλαβε τα μέτρα που ζητήθηκαν και τώρα ήρθε η ώρα και οι εταίροι να τηρήσουν τη δέσμευσή τους.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ακόμα και αν καταλήξουν σε συμφωνία για έναν μηχανισμό οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, δεν θα διατεθούν χρήματα, εάν δεν το ζητήσει η χώρα μας.

    Δηλώσεις Αλμούνια και Σόιμπλε

    Την ίδια ώρα ο πρώην επίτροπος οικονομικών υποθέσεων και νυν ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια σε διάσκεψη στη Μαδρίτη, τόνιζε ότι η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, δεν πρέπει να βρίσκεται μέσα στις προτεραιότητες των χωρών της ευρωζώνης και τάχθηκε υπέρ της δημοσιονομικής επαγρύπνησης των κρατών της ΕΕ.

    "Ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είναι μια μακροπρόθεσμη σκέψη. Είναι πολύ καλό να σκεπτόμαστε μακροπρόθεσμα όμως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας την πολυτέλεια να σκεπτόμαστε μακροπρόθεσμα αν δεν σκεφτούμε βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα", δήλωσε ο ισπανός επίτροπος

    Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild επέσεισε σήμερα την απειλή της αποπομπής από τη ζώνη του ευρώ μιας χώρας που δεν καταφέρνει να ανορθώσει τα δημόσια οικονομικά της.

    "Έχουμε ανάγκη αυστηρότερους κανόνες -- πράγμα που σημαίνει, σε ύστατη προσφυγή, να έχουμε τη δυνατότητα να βγάλουμε από τη ζώνη του ευρώ μια χώρα που δεν καταφέρνει να επαναφέρει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της", δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και πρόσθεσε:"Έχουμε ανάγκη ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο επειδή χρειαζόμαστε περισσότερους δεσμευτικούς κανόνες. Το σύμφωνο σταθερότητας δεν αρκεί. Εκείνη την εποχή (που υιοθετήθηκε) ουδείς αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μιας χώρας της ζώνης του ευρώ".

    Πεταλωτής: "Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να δανειστεί ξανά με βάρβαρα επιτόκια"

    Στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην δανειστεί ξανά με βάρβαρα -όπως τα χαρακτήρισε - επιτόκια, αφήνοντας εκ νέου- ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    "Είναι μια δυνατότητα που έχει τεθεί πάρα πολλές φορές και από τη στιγμή που η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην ξαναδανειστεί με ένα τόσο μεγάλο επιτόκιο, όπως δανειζόταν τόσες πολλές φορές στο παρελθόν λόγω της γνωστής δημοσιονομικής κατάστασης, το ΔΝΤ είναι μια δυνατότητα. Εφόσον δεν τελειώσει το θέμα του δανεισμού μας δεν σταματούν και οι δυνατότητες οι οποίες παρέχονται", τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

    Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο για την εξασφάλιση πολιτικής στήριξης στη χώρα μας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ανχέλ Γκουρία, τον οποίο ενημέρωσε για το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Την Τρίτη θα μιλήσει στη Βουδαπέστη σε συνέδριο του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος της Ουγγαρίας, ενώ την Τετάρτη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να μιλήσει ενώπιον ειδικής επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση σε σχέση με την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη. Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί το φορολογικό νομοσχέδιο αφού πρώτα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Ecofin την Τρίτη

    Στο Ecofin της Τρίτης αναμένεται και ην τυπική έγκριση των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που υιοθετήθηκαν από το ελληνικό Κοινοβούλιο για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, ώστε να περιοριστεί στο 8,7% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους).

    Επίσης οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, θα προετοιμάσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα ασχοληθεί με τη στρατηγική της ΕΕ για το 2020. Η εν λόγω στρατηγική, αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τη θωράκιση της οικονομίας της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία.

    Τέλος, στο ECOFIN θα συζητηθούν και οι κατευθυντήριες γραμμές για τον προϋπολογισμό του 2011.

    Στις Βρυξέλλες και ο Σαμαράς

    Στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης προκειμένου να μετάσχει στη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών των κυβερνήσεων που ανήκουν στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

    Στη συνάντηση θα λάβουν μέρος προσωπικότητες από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως η Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας κα Κριστίν Λαγκάρντ, ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας κ. Τζούλιο Τρεμόντι.

    Αντιδράσεις

    "Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι ο δρόμος της αποδέσμευσης από την ΕΕ και τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς είναι μονόδρομος για το λαό προκειμένου να γλιτώσει από τα δεινά της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, να κατακτήσει τα σύγχρονα δικαιώματά του. Καμία εμπιστοσύνη στην προπαγάνδα της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων της ΕΕ. Η μόνη στήριξη που παρέχει η ΕΕ είναι προς την κυβέρνηση προκειμένου να επιβάλει τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα και να προωθήσει τα επόμενα που έχουν συναποφασίσει για το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Δεν κάνει κανένα πόλεμο κατά των κερδοσκόπων γιατί είναι η ίδια ένωση κερδοσκόπων", σχολίασε το ΚΚΕ.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: "Όσον αφορά την ΕΕ -υπό οποιαδήποτε έκφανσή της- ο ΛΑΟΣ θεωρεί ότι ταιριάζει η παροιμία: 'Ο καθένας με τα λόγια χτίζει ανώγια και κατώγια'... ".

    "Η κυβέρνηση, θέλοντας να εξασφαλίσει την υποτιθέμενη βοήθεια της ΕΕ, έχει ήδη πάρει τα πιο σκληρά μέτρα μετά το 1974. Έχουν όμως επιπλέον απαιτηθεί και συμφωνηθεί και άλλα μέτρα, ακόμα πιο διαρκή και αποδιαρθρωτικά για την παραγωγική βάση και το κοινωνικό κράτος. Ειδικά αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σ' αυτό το σημείο μας έχει φέρει ένα διεφθαρμένο, ταξικό και συγχρόνως ανίκανο πολιτικό σύστημα το οποίο διαμόρφωσαν και υπηρέτησαν επί δεκαετίες οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τα σημερινά μέτρα της κυβέρνησης πέρα από κοινωνικά άδικα θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία σε πλήρη αποτελμάτωση", σχολίασε μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Κρίσιμη εβδομάδα για την Οικονομία Είδηση: 34304

    [02] Κατασχέθηκε το βιβλίο επισκεπτών της Siemens

    Δευτερα, 15 03 2010 19:18

    Τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση Siemens, Σήφη Βαλυράκη, δέχθηκε τη Δευτέρα ο Κάρολος Παπούλιας. Όπως είπε ο κ. Βαλυράκης, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία των εργασιών της Επιτροπής και τη δίμηνη παράταση που πήρε για να ολοκληρώσει το έργο της. Εν τω μεταξύ, οι εφέτες ανακριτές μετέβησαν αιφνιδιαστικά στα γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι και κατάσχεσαν τα βιβλία εισόδου-εξόδου που τηρούνται από το 1997 ως σήμερα, ενώ ζήτησαν και όλες τις συμβάσεις που έχει συνάψει η εταιρεία για την υπόθεση του C4I. Παράλληλα, αξιωματικοί της αστυνομίας που διετέλεσαν διευθυντικά στελέχη της επιτροπής παρακολούθησης της παραλαβής του C4I εξετάζονται ως μάρτυρες.

    Ζήτησαν και τις συμβάσεις

    Στην κατάσχεση του βιβλίου επισκεπτών των κεντρικών γραφείων της Siemens ΕΛΛΑΣ προχώρησαν οι εφέτες ανακριτές της υπόθεσης, Μ. Νικολακέα και Γ. Φιοράκης.

    Παράλληλα, οι εφέτες ζήτησαν να τους διαβιβασθούν όλες οι συμβάσεις της εταιρείας σε ό,τι αφορά το σκέλος της υπόθεσης που σχετίζεται με το σύστημα ασφαλείας C4I, έργο στο οποίο η Siemens ήταν υπεργολάβος της εταιρίας SAIC.

    Ένα μεγάλο μέρος της δικογραφίας -περίπου 50.000 σελίδες- έχει διαβιβαστεί από τους δύο εφέτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Το υπόλοιπο μέρος -άλλες 70.000 σελίδες- αναμένεται να αποσταλεί το επόμενο διάστημα και αφού προηγηθεί έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έχει ορίσει πλαφόν στη χρήση χαρτιού, στο πλαίσιο των οικονομικών περικοπών.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 34328

    [03] Γαλλία: Νίκη των Σοσιαλιστών και της αποχής

    Δευτερα, 15 03 2010 16:44

    Το σοσιαλιστικό κόμμα, είναι ο νικητής του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών, στη Γαλλία, αφήνοντας πίσω, το κυβερνών κόμμα, του Νικολά Σαρκοζί. Καταγράφηκε ποσοστό αποχής, ρεκόρ, για τοπικές εκλογές στη χώρα. ποσοστό ρεκόρ για τοπικές εκλογές. Με καταμετρημένο σχεδόν το σύνολο των ψήφων, τα κόμματα της αριστεράς συγκεντρώνουν συνολικά το 53.6%, όσο και η αποχή, έναντι 39.8% των κομμάτων της δεξιάς. Ο δεύτερος γύρος των εκλογών, θα διεξαχθεί την άλλη Κυριακή.

    Με 27% των ψήφων, η "Ένωση για το Λαϊκό Κίνημα" του Νικολά Σαρκοζί, έρχεται δεύτερη, μετά το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που συγκεντρώνει το 29,5% των ψήφων.

    "Οι Γάλλοι είπαν ότι δεν θέλουν άλλο αυτήν την αναποτελεσματική και άδικη πολιτική, δεν θέλουν άλλο αυτήν την πολιτική που καταστρέφει το καλύτερο κομμάτι της Γαλλίας, την κοινωνική της πολιτική, την ισότητα και την αδελφότητα" δήλωσε ικανοποιημένη η Μαρτίν Όμπρί, γενική γραμματέας του σοσιαλιστικού κόμματος.

    Αδιαμφισβήτητος νικητής αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, ήταν ωστόσο η αποχή, που έφτασε στο 53,5% του εκλογικού σώματος των 44 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

    "Η μικρή συμμετοχή των ψηφοφόρων δεν μας επιτρέπει να κάνουμε μια μεγάλη ανάλυση των αποτελεσμάτων, αντίθετα με τις προβλέψεις, όλα τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά μέχρι τον επόμενο γύρο" δηλώνει ο Πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν.

    Αν και ο Σαρκοζί απείχε από την προεκλογική εκστρατεία, μιας και πρόκειται για περιφερειακές εκλογές, πολλοί τις αντιμετώπισαν ως ανεπίσημο δημοψήφισμα για την δημοτικότητά του, πριν από τις εκλογές του 2012, στις οποίες θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

    "Χαστούκι" στο Σαρκοζί

    "Προειδοποίηση", "Απαξίωση", "Χαστούκι", είναι μερικοί από τους τίτλους με τους οποίους σχολιάζει ο σημερινός Τύπος το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών.

    "Πρώτο κόμμα από χθες, είναι το κόμμα της αποχής με 53%", υπογραμμίζουν οι εφημερίδες.

    Πρόκειται για ένα ποσοστό που "προκαλεί ταραχή", είναι ο τίτλος της δεξιάς απόκλισης εφημερίδας "France Soir".

    Με ένα επιφώνημα ανακούφισης: "Ουφ, η αριστερά επιστρέφει", στο πρωτοσέλιδό της, η φιλοαριστερή "Liberation", παρουσιάζει σε σκίτσο την αρχηγό των Σοσιαλιστών Μαρτίν Ομπρί, υπερφυσικά μυώδη, δίπλα σε έναν ασθενικό Νικολά Σαρκοζί.

    Με 29,5% οι σοσιαλιστές τίθενται επικεφαλής, το δε σύνολο της αριστεράς φθάνει το 53,5%, με υπεροχή 14 μονάδες από τους συνδυασμούς του κυβερνώντος κόμματος.

    Η νίκη των σοσιαλιστών διαγράφεται με σαφήνεια για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, με δεδομένο ότι η δεξιά δεν έχει άλλη "ρεζέρβα" ψήφων, αφού έχει αποκλείσει τη συνεργασία με τον ακροδεξιό Λεπέν.

    Παράλληλα, θεωρείται "κόλαφος" για τον Σαρκοζί, ο οποίος υπερηφανευόταν ότι με την πολιτική του είχε εξολοθρεύσει τον Λεπέν, ο οποίος δήλωσε ήδη ότι θα παραμείνει για τον δεύτερο γύρο σε 13 περιφέρειες, αποδυναμώνοντας, έτσι, τις λίστες του κυβερνώντος κόμματος.

    Η αποτυχία της κυβερνητικής παράταξης καταγράφεται επίσης και από το γεγονός ότι κανένα από τα οκτώ μέλη της κυβέρνησης (ανάμεσά τους σημαντικοί υπουργοί) που ήταν επικεφαλής σε λίστες, δεν κατόρθωσαν να κερδίσουν.

    Η απογευματινή έκδοση της "Le Monde" υπογραμμίζει ότι ο Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται αντιμέτωπος με "δύο πειρασμούς: ή να επιμείνει με τη γνωστή του θεληματικότητα στις μεταρρυθμίσεις με κίνδυνο να εξοργίσει ακόμα πιο πολύ τους Γάλλους, ή να χαμηλώσει τους ρυθμούς με κίνδυνο να φανεί ότι εγκαταλείπει την προσπάθεια".

    Εάν κατά τον δεύτερο γύρο η Αλσατία και η Κορσική κερδηθούν από τους σοσιαλιστές, τότε και οι 22 περιφέρειες της Μητροπολιτικής Γαλλίας θα "χρωματισθούν" ροζ, όπως το τριαντάφυλλο-έμβλημα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    "Μία Γαλλία απ' άκρη σ' άκρη ροζ", ήταν και το σλόγκαν της Μαρτίν Ομπρί, η οποία απέφυγε κάθε θριαμβολογία για την ώρα, στοχεύοντας στο δεύτερο γύρο και υπογραμμίζοντας την ευθύνη που φέρουν οι σοσιαλιστές απέναντι στους συμμάχους της αριστεράς, με τους οποίους θα πρέπει να συνεργασθούν.

    Η "Ευρώπη-Οικολογία" με τον Ντανιέλ Κον-Μπεντί, σταθεροποιείται ως τρίτο κόμμα στη Γαλλία με 12,5% και είναι ο αδιαμφισβήτητος μελλοντικός σύμμαχος των σοσιαλιστών.

    Ξεκίνησαν ήδη με ένταση οι συζητήσεις για τη διαμόρφωση των συμμαχιών και την κατάρτιση των λιστών του δεύτερου γύρου, που τα κόμματα πρέπει να καταθέσουν έως αύριο Τρίτη, στις έξι το απόγευμα.

    Βάσει του περίπλοκου εκλογικού συστήματος, που είναι αναλογική σε δύο γύρους, απαιτείται τουλάχιστον το 10% για να έχει ένα κόμμα τη δυνατότητα συμμετοχής στο δεύτερο γύρο, ενώ ο νικητής πριμοδοτείται με έδρες που φθάνουν στο 25%.

    Οι χθεσινές εκλογές σηματοδότησαν τη σχεδόν εξαφάνιση του κέντρου από το πολιτικό πεδίο, αφού το κόμμα " MoDem" του Φρανσουά Μπαϊρού συγκέντρωσε μόλις το 3,6% των ψήφων.

    Πηγή: NET, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Γαλλία: Νίκη των σοσιαλιστών στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών δείχνουν τα exit pol Είδηση: 34317

    [04] Πράσινους φόρους προτείνει ο ΟΟΣΑ , συνάντηση Παπούλια - Μπιρμπίλη

    Δευτερα, 15 03 2010 18:41

    Η αρχή ο ρυπαίνων, αλλά και ο χρήστης πληρώνει πρέπει να γενικευθεί και στην Ελλάδα επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ¶νχελ Γκουρία, κατά την παρουσίαση της έκθεσης για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της χώρας μας. Πρότεινε να επεκταθούν οι πράσινοι φόροι και να σταματήσουν επιδοτήσεις του πετρελαίου θέρμανσης και του νερού που χρησιμοποιείται για άρδευση. Η υπουργός Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία ανακοίνωσε ότι μετά το Πάσχα θα γίνει νέα ρύθμιση, για την δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό.

    Ή πράσινη δημοσιονομική μεταρρύθμιση θα έπρεπε να αποτελεί τμήμα της Ελληνικής απάντησης στην οικονομική κρίση υποστήριξε ο γγ του ΟΟΣΑ ο οποίος συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό. Για την πράσινη ανάπτυξη συζήτησε ο κ. Παπανδρέου και με την υπουργό Περιβάλλοντος.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίστηκε πρόθυμος να υποστηρίξει τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Περιβάλλοντος για την ανάπλαση του παλιού αεροδρομίου.

    Η κ. Μπιρμπίλη, που έγινε δεκτή στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει τον Κάρολο Παπούλια για τις δράσεις και το έργο του υπουργείου, τον διαβεβαίωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστούν πρωτοβουλίες του ΥΠΕΚΑ για την Αθήνα και συμπλήρωσε «η κοινωνία χρειάζεται έναν άνθρωπο- σύμβολο, σαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε εσάς κοντά μας».

    Μετά το Πάσχα αναμένονται οι αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση, ενώ σε μια ακόμα εκκρεμότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος, σύντομα αναμένεται και η ρύθμιση για τους ημιυπαιθρίους.

    Την Τετάρτη πρόκειται να ανακοινωθούν τα κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε παλιά κτίρια.

    Πηγή: NET, ΑΠΕ Είδηση: 34326

    [05] Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας καταστημάτων

    Δευτερα, 15 03 2010 19:24

    Το διευρυμένο πασχαλινό ωράριο λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όπως αυτό προέκυψε από συνεννόηση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου με τους εμπορικούς συλλόγους του Λεκανοπεδίου Αττικής που αρχίζει την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010, και θα έχει ως εξής:

    Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010 και από Μεγάλη Δευτέρα έως Μεγάλη Πέμπτη θα λειτουργήσουν τα καταστήματα 09:00 - 21:00, Μεγάλη Παρασκευή 2 Απριλίου 2010 θα λειτουργήσουν τα καταστήματα 13:00 - 19:00 μμ και το Σάββατο 27 Μαρτίου 2010 09:00 - 16:00 μμ, ενώ το Μεγάλο Σάββατο 3 Απριλίου 2010 τα καταστήματα θα λειτουργήσουν 09:00 - 15:00 μμ.

    Διευκρινίζεται ότι, τα καταστήματα Αθηνών θα λειτουργήσουν: το Σάββατο 27 Μαρτίου 2010 από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και το Μεγάλο Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα ενώ τονίζεται ότι, θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται διαφορετική ώρα πρωινής έναρξης, όπου αυτή ισχύει (Πειραιάς ή αλλού).

    Τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2010, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Από την Τρίτη 6 Απριλίου 2010, επανέρχεται το κανονικό ωράριο που ακολουθείται από τα καταστήματα που ανήκουν στην εμβέλεια των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων Λεκανοπεδίου Αττικής.

    AΠΕ Είδηση: 34329

    [06] Σε κρίση οι σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ

    Δευτερα, 15 03 2010 14:42

    Τεταμένες είναι οι σχέσεις ΗΠΑ - Ισραήλ, έπειτα από 35 χρόνια, εξαιτίας του σχεδίου για την κατασκευή οικισμών στη Δυτική Όχθη, το οποίο απειλεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες ειρήνευσης με τους Παλαιστίνιους, όπως εκτιμά ο ισραηλινός απεσταλμένος στην Ουάσιγκτον Μάικλ Όρεν. Τα σχόλια του Όρεν έρχονται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τον οποίο η διαμάχη εξαιτίας της κατασκευής των κατοικιών είναι υπό έλεγχο. «Οι σχέσεις του Ισραήλ με τις ΗΠΑ είναι στο χειρότερο σημείο κρίσης από το 1975, μία κρίση με ιστορικές διαστάσεις», φέρεται να είπε ο Όρεν σε δήλωση που έκανε το σαββατοκύριακο σε ισραηλινούς διπλωμάτες, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Yedioth Ahronoth και αναπαράγουν άλλα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

    Το Ισραήλ σκοπεύει να χτίσει 1600 Ισραηλινές κατοικίες στις περιοχές της Δυτικής Όχθης, οι οποίες προσαρτήθηκαν στην Ιερουσαλήμ και η σχετική ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που είχε ως στόχο να εγκαινιάσει τις έμμεσες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους παλαιστίνιους.

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, από την πλευρά της άσκησε σκληρή κριτική και χαρακτήρισε την ισραηλινή συμπεριφορά «προσβλητική». Πάντως, σε συνέντευξή της στο CNN την προηγούμενη Παρασκευή, η κα. Κλίντον είπε ότι οι διμερείς σχέσεις «δεν κινδυνεύουν, η σχέση είναι διαρκής και ισχυρή».

    Αμερικανός απεσταλμένος αναμένεται στην περιοχή μέσα στην εβδομάδα για να προσπαθήσει να επαναφέρει σε πορεία τις ειρηνευτικές συνομιλίες που σταμάτησαν από το Δεκέμβριο του 2008, μετά την άρνηση του παλαιστινίου προέδρου Μαχμούτ Αμπάς να τις ξαναρχίσει χωρίς το πλήρες πάγωμα των ισραηλινών οικισμών.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Συγκρούσεις Παλαιστινίων- με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη

    Είδηση: 34306

    [07] Σ. Μπερλουσκόνι: Ο πλουσιότερος Ιταλός πολιτικός

    Δευτερα, 15 03 2010 16:59

    Ο πλουσιότερος Ιταλός πολιτικός φαίνεται να είναι ο «Καβαλίέρε» αφού το δηλωμένο εισόδημα του για το 2008 ξεπερνάει τα 23 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις των πολιτικών που δημοσιοποιήθηκαν από το κοινοβούλιο. Ο Ιταλός πρωθυπουργός βρίσκεται μπροστά από οποιονδήποτε άλλον, καθώς δήλωσε εισοδήματα 23, 057, 981 ευρώ, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχε δηλώσει 14, 532, 538 ευρώ, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης που μεταδίδουν την είδηση χωρίς όμως να δώσουν εξηγήσεις για την αύξηση των σχεδόν 9 εκατομμυρίων ευρώ της περιουσίας του μέσα σε ένα χρόνο.

    Μεταξύ των υπουργών, ο πιο πλούσιος είναι ο υπουργός ¶μυνας Ιγκνάσιο Λα Ρούσα, ο οποίος δήλωσε 517, 000 ευρώ για το 2008, ενώ ο «φτωχότερος» φαίνεται να είναι ο υπουργός Οικονομίας Τζούλιο Τρεμόντι, που κέρδισε μόλις 39, 672 ευρώ σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά που είχε δηλώσει 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Ο δεύτερος πιο πλούσιος, μετά τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είναι ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο, πρώην εισαγγελέας και επικεφαλής του κόμματος Ιταλία των Αξιών με 193, 000 ευρώ, ενώ ακολουθεί ο Ουμπέρτο Μπόσι, αρχηγός της Λέγκα του Βορρά με περίπου 156, 000 ευρώ. Σύμφωνα με την κατάταξη του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο για το 2010, ο «Καβαλιέρε», με συνολική περιουσία που εκτιμάται ότι φτάνει τα 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Ιταλία. Ο πιο πλούσιος Ιταλός είναι ο Μισέλ Φερέρο επικεφαλής της ομώνυμης βιομηχανίας τροφίμων, και ακολουθεί ο Λεονάρντο Ντελ Βέκιο, ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου Luxottica.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34318

    [08] Στο μέλλον η γραφή θα εξελιχθεί σε μια παλιομοδίτικη τέχνη

    Δευτερα, 15 03 2010 19:14

    Η γραφή μπορεί να εξελιχθεί σε μία παλιομοδίτικη τέχνη στο μέλλον, καθώς τα πληκτρολόγια και οι ηλεκτρονικές συσκευές χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο για την γραπτή επικοινωνία, υποστηρίζει Δανός ερευνητής.

    "Στο ορατό μέλλον δεν θα χρησιμοποιούμε καν πληκτρολόγια για να γράφουμε", υποστηρίζει ο Γιόχαν Πέτερ Παλουντάν, διευθυντής του Ινστιτούτου Σπουδών του Μέλλοντος της Κοπεγχάγης.

    Σε δηλώσεις που δημοσιεύονται στην εφημερίδα "24Timer", ο Δανός ερευνητής αναφέρει ότι σύντομα θα υπάρχουν προγράμματα που θα αναγνωρίζουν τη φωνή και θα μετατρέπουν αυτομάτως τον προφορικό σε γραπτό λόγο. "Εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα εξελιχθεί η τεχνολογία, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση", λέει ο Παλουντάν.

    Επισημαίνει εξάλλου ότι αν και οι γραπτές σημειώσεις για πράγματα που θέλουμε να μην ξεχάσουμε θα εξακολουθήσουν να έχουν πρακτική αξία στην καθημερινή μας ζωή, σύντομα οι συσκευές που χρησιμοποιούν πληκτρολόγια θα είναι πιο κοινές από το στυλό και το χαρτί.

    Ο καθηγητής Νιλς Έγκελουντ της Δανικής Σχολής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του ¶αρχους, επισημαίνει επιπλέον ότι ήδη είναι αρκετά δύσκολο να...αποκρυπτογραφήσει γραπτά κείμενα φοιτητών από διάφορους διαγωνισμούς. "Τέτοιο θέμα δεν υπήρχε πριν από 25 χρόνια", λέει ο καθηγητής Έγκελουντ.

    Αντίστοιχη εμπειρία περιγράφει ο καθηγητής γραφιστικής Χένρικ Μπίρκβιγκ, της Δανικής Σχολής Μέσων Ενημέρωσης και Δημοσιογραφίας. Ένα από τα θέματα που διδάσκει από το 1985 είναι η καλλιγραφία.

    "Σήμερα πολλοί φοιτητές έχουν δυσκολία στο να ελέγξουν τις κινήσεις τους και κρατούν τις πένες με έναν αλλόκοτο τρόπο. Απλά γιατί δεν έχουν συνηθίσει να γράφουν καθημερινά", εξηγεί ο καθηγητής Μπίγκβιγκ, στην εφημερίδα 24timer. Είδηση: 34327

    [09] ΔΙΣ: Οι έχοντες να στηρίξουν όσους έχουν ανάγκη

    Δευτερα, 15 03 2010 16:33

    Έκκληση στους έχοντες να φροντίσουν και να συμπαρασταθούν σε εκείνους που έχουν ανάγκη, σ΄ αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, απευθύνει η Εκκλησία της Ελλάδας, σε εγκύκλιο η οποία θα διαβαστεί την ερχόμενη Κυριακή, 21 Μαρτίου, στους ναούς όλης της χώρας.

    Επίσης, η Ιερά Σύνοδος κάνει λόγο για απληστία και επιρρίπτει ευθύνες και σε όσους διαχειρίζονται τα δημόσια πράγματα, αναφέροντας: "όταν δεν δίνουν σωστές κατευθύνσεις στον λαό αλλά τον προκαλούν ακόμη περισσότερο, όταν δεν διαχειρίζονται καλά τους εισπραττόμενους φόρους, οι οποίοι πρέπει να είναι ανταποδοτικοί, όταν δεν ομιλούν την αλήθεια, δεν σέβονται τους ανθρώπους που τους εμπιστεύθηκαν και δεν λαμβάνουν μέτρα με υψηλό αίσθημα δικαιοσύνης".

    Και συνεχίζει πως "προσεύχεται στον Θεό, να δίνει στους πολιτικούς οι οποίοι χειρίζονται τα δημόσια πράγματα, ιδίως αυτήν την κρίσιμη περίοδο, δύναμη, έμπνευση, σύνεση, εφευρετικότητα, αγωνιστικότητα, όχι μόνον για να βρουν λύσεις και να αντιμετωπίσει η Πατρίδα μας την κρίση, αλλά και για να βελτιώσουν και να εκσυγχρονίσουν τους κοινωνικούς θεσμούς, όπως και να αντιμετωπίσουν με περισσότερη ευαισθησία και δικαιοσύνη τους ανθρώπους εκείνους που είναι αναγκασμένοι να σηκώνουν δυσβάσταχτα φορτία".

    Η εγκύκλιος της ΔΙΣ καταλήγει: "Η Εκκλησία, που είναι ο μεγαλύτερος φιλανθρωπικός φορέας της Πατρίδας μας, με τα Ιδρύματα που λειτουργεί και την φιλανθρωπία που ασκεί, θα συνεχίσει, όσον είναι δυνατόν, να εργάζεται εντατικά για την ανακούφιση του λαού". Είδηση: 34315

    [10] Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος της Στ. Μαντέλη

    Δευτερα, 15 03 2010 16:23

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για υπεξαγωγή εγγράφων σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Εφετών σε βάρος της πρώην Διευθύντριας Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματίνας Μαντέλη, για την "εξαφάνιση" από το υπουργείο του φακέλου με τα στοιχεία για την υπόθεση του Βατοπαιδίου.

    Σύμφωνα με έγγραφο της υπουργού Κατερίνας Μπατζελή στην εξεταστική επιτροπή της βουλής, η κ. Μαντέλη μετέφερε και κρατούσε στο σπίτι της από την ημέρα που παραιτήθηκε από την Υπηρεσία όλο το Αρχείο των ανταλλαγών ακινήτων ανάμεσα στη Μονή Βατοπεδίου και το ελληνικό δημόσιο. Είδηση: 34312

    [11] Κατασχέθηκαν 37,2 τόνοι ακατάλληλα ντολμαδάκια από την Κίνα

    Δευτερα, 15 03 2010 14:43

    37,2 τόνους ντολμαδάκια από την Κίνα σε κονσέρβα, που ήταν ακατάλληλα για κατανάλωση, δέσμευσαν πριν φτάσουν στην αγορά οι ελεγκτές της Νομαρχίας Πειραιά που συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς τους ελέγχους της σε όλα τα σημεία εμπορίας και διακίνησης προϊόντων για την προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών.

    Συγκεκριμένα, οι οι γεωπόνοι της Νομαρχίας προχώρησαν στην απαγόρευση εισόδου στην χώρα από το Ε' Τελωνείο Πειραιά σε 37,2 τόνους ντολμαδάκια -κονσέρβα προέλευσης Κίνας, καθώς όπως διαπιστώθηκε κατά την αυτοψία που διενήργησαν, δεν αναγραφόταν το όνομα ή η εμπορική επωνυμία και η διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου σε κράτος μέλος της κοινότητας.

    Το προϊόν που έφτασε στη χώρα μας συσκευασμένο σε 3.100 χαρτοκιβώτια και αποθηκευμένο σε δύο κοντέινερ, κρίθηκε ακατάλληλο για κατανάλωση σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, απαγορεύθηκε η εισαγωγή του και παραμένει δεσμευμένο στους χώρους του Τελωνείου, ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Είδηση: 34307

    [12] Δ. Γεωργακόπουλος: «Το Υπουργείο Ανάπτυξης, εάν παρατηρηθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας, είναι έτοιμο να επιβάλει ακόμα και πλαφόν.»

    Δευτερα, 15 03 2010 14:19

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Πηνελόπη Γαβρά και το Δημήτρη Χόνδρο.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Το ερώτημα είναι, τι θα γίνει με τις τιμές. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τη συγκράτησή τους;»

    Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Αυτό θα εξαρτηθεί από την αγορά, εάν μπορέσει να συγκρατήσει. Δεν μπορούμε να ξέρουμε εάν θα είναι γενικό, το μέτρο αυτό της συγκράτησης των τιμών.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Δε θα υπάρξει κ. Γεωργακόπουλε, ένας ελεγκτικός μηχανισμός επ' αυτού, όμως;»

    Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Υπάρχει, τα παρακολουθεί και αυτές τις μέρες, μάλιστα, εντείνει την προσπάθειά του.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ποιο είναι το στοίχημα για να αντιμετωπιστούν τα κερδοσκοπικά φαινόμενα στην αγορά των καυσίμων;»

    Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Το Υπουργείο Ανάπτυξης, εάν παρατηρηθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας, είναι έτοιμο να επιβάλει ακόμα και πλαφόν.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Εσείς πιστεύετε ότι το μέτρο του πλαφόν είναι απαραίτητο;»

    Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Αν το φαινόμενο της αισχροκέρδειας επεκταθεί σε πολλές περιπτώσεις, τότε το Υπουργείο Ανάπτυξης θα υποχρεωθεί, εκ των πραγμάτων, να το κάνει αυτό. Δεν μπορεί, πλέον, η ελληνική αγορά να είναι η ακριβότερη, ή μία από τις ακριβότερες στην Ευρώπη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Προτίθεστε να δώσετε στη δημοσιότητα λίστα φοροφυγάδων. Θα το κάνετε άμεσα;»

    Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Θα γίνει μια πρώτη επιλογή από κάποια ονόματα, με περίπου 500 επιχειρήσεις. Εκείνο το οποίο με έχει εντυπωσιάσει πάρα πολύ, είναι η πλειοψηφία των ταβερνών. Καμία ταβέρνα δεν έκοβε όλες τις αποδείξεις.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Θα τα δώσετε στη δημοσιότητα όλα αυτά;»

    Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Βεβαίως, θα τα δώσουμε στη δημοσιότητα, από τη στιγμή που θα επιβληθεί η ποινή του κλεισίματος, και θα υποχρεούνται να φέρνουν και πινακίδα στο σφράγισμα που θα τους γίνει, ότι είναι κλειστό λόγω φοροδιαφυγής.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Το μέτρο της τοποθέτησης ταμειακών μηχανών στις λαϊκές αγορές, θα ισχύσει από το 2011.»

    Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Θα υποχρεωθούν από φέτος, να βάλουν όλοι τις αποδείξεις, και να δίνουν τις αποδείξεις αυτές. Αλλά για το εισόδημά τους δε θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα το οποίο θα προκύπτει από τις ταμειακές μηχανές, αλλά θα ληφθεί το εισόδημα, διορθωμένο βέβαια, με τον τρόπο με τον οποίο φορολογούνταν μέχρι σήμερα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Γιατί το «πόθεν έσχες» ισχύει μόνο για του δημόσιους υπαλλήλους;»

    Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Να κατατίθεται το πόθεν έσχες, αλλά να μη γίνεται καμία σύγκριση, δεν έχει κανένα νόημα. Φοβόμαστε ότι φέτος εάν το καθιερώσουμε για όλα, δε θα μπορέσουμε να σηκώσουμε αυτό το βάρος.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Τι ακριβώς να περιμένουμε από το φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση από Τετάρτη, όπως μαθαίνουμε;»

    Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση, όπως και η τεκμαρτή φορολόγηση.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ταυτόχρονα, κ. Γεωργακόπουλε, μέσω του συστήματος τάξης, στήνεται ένα ηλεκτρονικό δόκανο για τα 8,5 εκατ. των φορολογουμένων. Αυτό είναι εφικτό να γίνει;»

    Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: «Αυτό ναι, γιατί από του χρόνου θα επιβάλλονται όλες οι φορολογικές δηλώσεις, και ό,τι δηλώσεις γίνονται θα γίνονται ηλεκτρονικά. Έτσι θα έχουμε την ευχέρεια των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.» Είδηση: 34301

    [13] Συνάντηση Βενιζέλου - Καρατζαφέρη

    Δευτερα, 15 03 2010 18:21

    Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά περνούν αποκλειστικά στα χέρια της εταιρείας Abu Dhabi Mar, μετά και τη λύση-πακέτο για τη χρονίζουσα υπόθεση των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, που κατέληξαν οι τριήμερες εντατικές διαπραγματεύσεις με τις εμπλεκόμενες πλευρές. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εθνικής ¶μυνας έχει στρέψει την προσοχή του στη διαδρομή τουρκικής κορβέτας, η οποία έφτασε μέχρι τα ανοικτά του Σουνίου. Το σκάφος παρακολουθείται από ελληνική πυραυλάκατο, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για οριακή αβλαβή διέλευση τουρκικού πολεμικού πλοίου από τα χωρικά μας ύδατα. Tα θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο και της συνάντησης του υπουργού με το Γ. Καρατζαφέρη, κατά την οποία ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ ενημερώθηκε για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εθνικής ¶μυνας.

    Μετά από τη συνάντηση, ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι φεύγει με «μια ικανοποίηση για πλήρη ενημέρωση» και τόνισε πως «πολλαπλασιάζονται οι αβλαβείς διελεύσεις των τούρκικων πολεμικών στο Αιγαίο, πράγμα που εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους».

    Μιλήσαμε για τη σημερινή οριακή -για να είμαι ακριβής- αβλαβή διέλευση τουρκικού πολεμικού σκάφους από τα χωρικά μας ύδατα, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος. "Τη διέλευση την παρακολουθεί σκάφος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, όπως παρακολουθούμε όλα τα συμβάντα στο Αιγαίο, με τη στρατηγική ψυχραιμία που απαιτείται αλλά και με την εγρήγορση που απαιτείται" συμπλήρωσε ο υπουργός.

    Σχετικά με τις εξελίξεις στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο υπουργός σημείωσε ότι θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση την Τετάρτη στη Βουλή, γιατί, όπως είπε, «θέλουμε όλα να γίνουν με απόλυτη διαφάνεια και με μία μέθοδο η οποία δεν μοιάζει σε τίποτα με τις μεθόδους του παρελθόντος».

    Πηγή: NET, AΠΕ Είδηση: 34324

    [14] Πρωτοβουλίες για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

    Δευτερα, 15 03 2010 16:26

    Nομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προωθεί τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομίας, όπως ανακοίνωσε μιλώντας σε ειδική ημερίδα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, η Λούκα Κατσέλη η οποία κάλεσε παράλληλα τις τράπεζες σε συνεργασία. Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε, έξι στους 10 Έλληνες έχουν χρέη σε τράπεζες και το 15% των δανειοληπτών δεν μπορούν να αποπληρώσουν λογαριασμούς ΔΕΚΟ, κοινόχρηστα και ενοίκια.

    Πέντε πρωτοβουλίες αναλαμβάνει, για το αμέσως προσεχές διάστημα, το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (ΥΠΟΙΑΝ), για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των νοικοκυριών, ενώ η υπουργός κυρία Λούκα Κατσέλη κάλεσε τις τράπεζες " τα οποία μέχρι σήμερα έχουν δείξει απροθυμία σε πρακτικές διευθέτησης οφειλών, να αναπτύξουν θεσμούς υπεύθυνου δανεισμού".

    Όπως σημείωσε η κ. Κατσέλη, κατά τη διάρκεια ημερίδας η υπερχρέωση των νοικοκυριών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα προβλήματα, το οποίο αυξάνει και προσλαμβάνει σε ορισμένα στρώματα δραματικές διαστάσεις, ενώ υπονομεύει τα θεμέλια της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Προκειμένου να μην εξελιχθεί σε σύγχρονη κοινωνική μάστιγα, η υπουργός σημείωσε ότι το ΥΠΟΙΑΝ αναλαμβάνει τις εξής 5 δράσεις και πρωτοβουλίες:

    -Στις επόμενες εβδομάδες μετά τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την υπερχρέωση των φυσικών προσώπων.

    -Ανάπτυξη πανελλαδικού δικτύου δωρεάν παροχής συμβουλών στους καταναλωτές για διαχείριση οφειλών. Για τη στελέχωση και για τη λειτουργία, θα αξιοποιηθούν κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, ενώ δράσεις θα είναι κοινές με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) και με τις Καταναλωτικές Ενώσεις

    -Ριζική αναμόρφωση του νόμου για τις εισπρακτικές εταιρείες, καθώς ο υπάρχων νόμος παρουσιάζει μεγάλες παραλείψεις.

    -Ενσωμάτωση, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, κοινοτικής οδηγίας για την καταναλωτική πίστη. Η Οδηγία δίνει έμφαση στη διασφάλιση της πληροφόρησης του καταναλωτή ενώ εισάγει και κανόνες υπεύθυνου δανεισμού.

    -Σχέδιο νόμου για τη διαφάνεια στις τραπεζικές συναλλαγές. Αντιμετώπιση καταχρηστικών πρακτικών και διαφάνεια στον τραπεζικό τομέα. Όπως δήλωσε η υπουργός, θα υπάρξει ευρύ φάσμα ρυθμίσεων, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν τις κρυφές χρεώσεις, τα μικρά γράμματα κ.λπ.

    Από την πλευρά του, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Ιωάννης Παπαδάκης, σημείωσε ότι η αποτελεσματική πρόληψη δεν είναι μόνο θέμα νόμων, αλλά και πρακτικής εκπαίδευσης όλων των καταναλωτών. Παράλληλα, ανέφερε ότι η ΤτΕ θα συνεχίζει να στέκεται αρωγός της Πολιτείας στη διαμόρφωση ενός σταθερού περιβάλλοντος. Ωστόσο, σημείωσε ότι το πρόγραμμα διευθέτησης οφειλών πρέπει να δίνεται όταν και αν αυτό χρειάζεται για εύλογο χρονικό διάστημα, ενώ σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν κανόνες διαφανείς και δίκαιοι για τους καλόπιστους δανειολήπτες.

    Εκ μέρους της ΝΔ, ο κ. Κώστας Χατζηδάκης επανέλαβε ότι το κόμμα του "δεν δίνει λευκή επιταγή στην Κυβέρνηση", ενώ καυτηρίασε την καθυστέρηση εισαγωγής του νομοσχεδίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στη Βουλή, εκφράζοντας ανησυχία για καθυστέρηση με δεδομένο ότι, όπως σημείωσε, υπήρξε και για το προηγούμενο νομοσχέδιο "εμπλοκή" και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και σε επίπεδο Κυβέρνησης.

    ΚΚΕ ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν τη σημασία της προστασίας των δανειοληπτών που έχουν αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες, καθώς επί σειρά ετών το κράτος δεν φρόντισε να προστατέψει αυτούς τους πολίτες από την έκθεσή τους σε υπερδανεισμό.

    Έρευνα για την υπερχρέωση των νοικοκυριών

    Όπως προκύπτει από έρευνα της ΚΑΠΑ Reasearch που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο και αφορά στην υπερχρέωση των νοικοκυριών το 15% όσων χρωστούν δεν μπορούν να αποπληρώσουν, όχι μόνο καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές, αλλά ακόμα και ενοίκια, κοινόχρηστα και ΔΕΚΟ.

    Για το 60% των πολιτών που έχουν χρέη, το ποσοστό των χρεών τους αντιστοιχεί στο 40% του εισοδήματός τους, ενώ το 16% υπερβαίνει το 60% των εισοδημάτων τους. Αυτό το 16% ουσιαστικά αφορά στο 8% του πληθυσμού της χώρας.

    Τα χρέη, όπως δηλώνει το 60% όσων χρωστούν, τους προκαλεί άγχος και νευρικότητα. Το 26,9% όσων χρωστούν δηλώνει ότι τα χρέη τούς δημιουργούν προβλήματα στην οικογενειακή και επαγγελματική τους γαλήνη και 2 στους 10 ανέφεραν ότι έχουν και προβλήματα υγείας εξαιτίας των χρεών.

    Το 64,8% όσων χρωστούν δηλώνει ότι είναι σε θεση να αποπληρώσει το δάνειό του και το 84,2% αναφέρει ότι ότι τα χρέη δεν ξεπερνούν το 85% του κόστους κατοικίας.

    Από όσους χρωστούν, το 45% φοβάται λίγο ή πολύ, ότι θα χάσει το σπίτι του, αλλά οι 5 στους 10 δεν ενδιαφέρονται να κάνουν φιλικό διακανονισμό με τις τράπεζες.

    Μείωση ακάλυπτων επιταγών

    Εν τω μεταξύ, σημαντική μείωση εμφάνισαν τον περασμένο μήνα, οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, εξέλιξη, όμως, που οφείλεται στην ύφεση και στη βάση σύγκρισης, καθώς τον αντίστοιχο μήνα πέρσι παρατηρήθηκε έκρηξη στην αξία τους.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τειρεσία, οι ακάλυπτες έφτασαν τον Φεβρουάριο τα 215,1 εκατομμύρια ευρώ, με μείωση 82,38% και των απλήρωτων συναλλαγματικών στα 35,3 εκατομμύρια ευρώ, με μείωση περίπου 49%.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8-ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 34314

    [15] Αυξήσεις σε προϊόντα και καύσιμα

    Δευτερα, 15 03 2010 15:20

    Οι νέοι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ που τέθηκαν σε ισχύ από τη Δευτέρα 15 Μαρτίου, αναμένεται να επιφέρουν ανατιμήσεις σε υπηρεσίες και προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Το βάρος πέφτει και στο καλάθι της νοικοκυράς με την αύξηση του ΦΠΑ από 9 σε 10% στα είδη διατροφής, ενώ ο οικογενειακός προϋπολογισμός επιβαρύνεται και από την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ, αναδρομικά μάλιστα. Η αύξηση του ΦΠΑ εκτόξευσε για μία ακόμη φορά και την τιμή των καυσίμων που έχει πάρει πια για τα καλά την ανιούσα. Παρέμβαση δεν υπάρχει και πλέον γίνεται ολοένα και περισσότερο συνείδηση ότι οι καταναλωτές πρέπει να αναζητούν και να προμηθεύονται από το βενζινάδικο με τη χαμηλότερη τιμή. Αυξήσεις λόγω ΦΠΑ έχουμε και σε πολλά διόδια.

    Εφαρμόζεται από σήμερα Δευτέρα το μέτρο της αύξησης του ΦΠΑ και ήδη από το πρωί οι βιομηχανίες παραδίδουν εμπορεύματα με νέες τιμές.

    Ο ΦΠΑ αυξάνεται από 9% σε 10% σε είδη διατροφής εστιατόρια, καφέ, ΔΕΗ ΕΥΔΑΠ, φάρμακα, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και από 19% σε 21% σε είδη ένδυσης, υπόδησης λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας, καλλυντικά , ποτά απορρυπαντικά ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά είδη, έπιπλα.

    Το βάρος πέφτει στους καταναλωτές καθώς το γάλα από 1 ευρώ ανεβαίνει στο 1,2, το γιαούρτι (3χ200) από 3,76 σε 3,80, η εξάδα τα αυγά από1,31 σε 1,32, τα μακαρόνια από 0,92 σε 0,96 και το ελαιόλαδο από 5,70 σε 5,75.Στους λογαριασμούς ΔΕΗ ΕΥΔΑΠ και τηλεφώνων η αύξηση του ΦΠΑ θα υπολογιστεί με αναδρομική ισχύ. Η ετήσια πρόσθετη επιβάρυνση της οικογένειας σε σύνολο θα είναι από 1.300 έως 1.500 ευρώ.

    Σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕΑ σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες οι Έλληνες καταναλωτές σε αρκετές περιπτώσεις φτάνουν να πληρώσουν έως και 70% ακριβότερα για οδοντόκρεμες , αναψυκτικά , αποσμητικά ενώ αλεύρι ψωμί και αρτοσκευάσματα, μπορεί να είναι έως και 5 φορές πιο ακριβά.

    Αυξήσεις και στα καύσιμα

    Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι όλοι οι κάτοχοι αυτοκινήτων καθώς η αύξηση στη καύσιμα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, ενώ η αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης έχει προβληματίσει και τους επαγγελματίες οδηγούς.

    Η τιμή αγοράς της βενζίνης κυμαίνεται στα 1,24215 ευρώ το οποίο πολλαπλασιάζεται με τον ΦΠΑ που είναι 21% και η καθαρή αξία αγοράς για τους ιδιοκτήτες πρατηρίων είναι 1,503 ευρώ το λίτρο στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το κέρδος των πρατηριούχων το οποίο κυμαίνεται μεταξύ 8 έως 12 λεπτών. Η τελική τιμή διάθεσης στους καταναλωτές του συγκεκριμένου πρατηρίου είναι 1,459 ευρώ και το κέρδος του πρατηριούχου από 8 λεπτά έπεσε στα 4 λεπτά το λίτρο.

    Οι τιμές ωστόσο από τα διυλιστήρια έχουν παραμείνει σταθερές και πλέον οι βενζινοπώλες καλούνται να μειώσουν ακόμη περισσότερο το κέρδος τους.

    "Το καρτέλ των καυσίμων έχει οδηγήσει τις τιμές στα ύψη. Η κυβέρνηση, αντί να τους παρακολουθεί και να τους «χαϊδεύει», οφείλει να αξιοποιήσει το εργαλείο του πλαφόν.", σχολίασε ο Συνασπισμός.

    Από την 1η Απριλίου 2010 τα βενζινάδικα καλούνται να εκδίδουν υποχρεωτικά αποδείξεις.

    Οι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις αντιδρώντας στα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

    Εντατικοί έλεγχοι στην αγορά

    Την ίδια ώρα εντατικοί είναι οι έλεγχοι των συνεργείων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν αδικαιολόγητες ανατιμήσεις από την αύξηση του ΦΠΑ.

    Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου, Στέφανο Κομνηνό, η πλειονότητα των πρατηριούχων που ελέγχθηκαν από το πρωί, αναπροσάρμοσαν τις τιμές μόνο κατά δυο λεπτά όσο και η επιβάρυνση από την αύξηση του συντελεστή του ΦΠΑ από 19% σε 21%.

    Ειδικά για το παρατηρητήριο τιμών των υγρών καυσίμων, ο κ. Κομνηνός ανακοίνωσε ότι από αύριο, όποιος πρατηριούχος δεν δηλώνει την τιμή που πουλάει τα καύσιμα στο παρατηρητήριο, θα οδηγείται στον εισαγγελέα σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το νόμο.

    Όσον αφορά το λιανικό εμπόριο, ο κ. Κομνηνός ανέφερε οτι όσοι έμποροι έχουν δεσμευθεί να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ, έχουν τηρήσει τη δέσμευση αυτή.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε: "Όσο αυξάνει ο Φ.Π.Α. τόσο στραγγίζεται η αγορά, η οποία σήμερα βρίσκεται στο τελευταίο όριό της. Πολλαπλασιάζονται, δε, οι κίνδυνοι να υπάρξει στραγγαλισμός στο τραπεζικό σύστημα, οπότε δεν θα υπάρξει δρόμος επιστροφής".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 34309

    [16] Αυλαία για τον σκηνοθέτη Πάνο Γλυκοφρύδη

    Δευτερα, 15 03 2010 16:36

    Ένας από τους σημαντικούς δημιουργούς της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς σκηνοθετών, ο Πάνος Γλυκοφρύδης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.Κηδεύεται αύριο, στις 16:30, από το νεκροταφείο Καισαριανής.

    Ο Πάνος Γλυκοφρύδης (1930-2010) γύρισε 21 ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους, με σημαντικότερη το δράμα «Με τη λάμψη στα μάτια» (1966), που βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και επίσης, τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό βραβείο του Υπουργείου Βιομηχανίας.

    Σπούδασε κινηματογράφο στην σχολή Σταυράκου. Στον κινηματογράφο ξεκίνησε ως βοηθός του Γρηγόρη Γρηγορίου. Ασχολήθηκε για ένα διάστημα με την τηλεόραση και στη συνέχεια με το θέατρο. Από τις ταινίες του ξεχωρίζουν οι κωμωδίες που γύρισε με πρωταγωνιστή τον Θανάση Βέγγο και όχι μόνο.

    1959 «Δουλειές με φούντες»

    1962 «Ζήτω η τρέλα»

    1962 «Ο βασιλιάς της γκάφας»

    1963 «Το τυχερό παντελόνι»

    1963 «Ανήσυχα νιάτα»

    1963 «Ο Ιππόλυτος και το βιολί του»

    1964 «Έξω φτώχεια και καλή καρδιά»

    1964 «¶πονη ζωή»

    1965 «Κάλλιο πέντε και στο χέρι»

    1965 «Είναι ένας τρελός τρελός τρελός Βέγγος»

    1966 «Με την λάμψη στα μάτια»

    1968 «Πολύ αργά για δάκρυα»

    1969 «Ο άνθρωπος που γύρισε από τα πιάτα»

    1971 «Διακοπές στο Βιετνάμ»

    1971 «Έσχατη προδοσία»

    1973 «Δικτάτωρ καλεί Θανάση»

    1974 «Η δίκη των δικαστών»

    1976 «Ο Θανάσης στην χώρα της σφαλιάρας»

    1980 «Ο γυρολόγος»

    1981 «Το μεγάλο κανόνι»

    1993 «Τα παιδιά του ονείρου»

    Ξεχωριστή θέση στο έργο του Πάνου Γλυκοφρύδη κατέχουν «Η δίκη των δικαστών» με τον Νίκο Κούρκουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο και η πολύχρονη συνεργασία του με τον Θανάση Βέγγο σε κλασικές κωμωδίες.

    Εκτός από τον κινηματογράφο, σκηνοθέτησε για το θέατρο και την τηλεόραση, («Γιάννης και Μαρία», «Οι συμμαθήτριες» κ.ά.)

    Διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, μέλος του ΔΣ του Κέντρου Κινηματογράφου, της καλλιτεχνικής επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου και καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού Ηπειρωτικού Θεάτρου και του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας. Είδηση: 34316

    [17] Έφτασε στον προορισμό του με καθυστέρηση...23 χρόνων

    Δευτερα, 15 03 2010 16:16

    Ένα μήνυμα που είχε βάλει μέσα σε μπουκάλι ένας 11χρονος από την ανατολική Γερμανία το 1987, βρέθηκε 23 χρόνια αργότερα σε ποτάμι της δυτικής Γερμανίας, απ΄όπου το ψάρεψε ένα αγόρι, μετέδωσαν σήμερα τα γερμανικά ΜΜΕ.

    Ο Γιούρι Μάιμπον, εννέα ετών, βρήκε το μπουκάλι και το ξεθωριασμένο μήνυμα, σε ποταμό της πόλης Γκέτινγκεν.

    Το είχε γράψει ένα αγόρι που αναζητούσε φίλο δι΄αλληλογραφίας στην ανατολική Γερμανία.

    Ο συγγραφέας του μηνύματος Μάρκο Μπόντε δήλωσε "πολύ έκπληκτος" από την ανακάλυψη.

    Σήμερα είναι 34 ετών και εργάζεται ως ηλεκτρολόγος μηχανικός.

    Ακόμη θυμάται την ημέρα που μαζί με τους φίλους του είχαν κλείσει σε μπουκάλια τα μηνύματά τους. Είδηση: 34311


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 15 March 2010 - 17:53:38 UTC