Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-12-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρισέ: «Αξιόπιστο νόμισμα το ευρώ»
  • [02] Τελεσίγραφο έως τις 15 Δεκεμβρίου για ρύθμιση χρεών μεγαλο-οφειλετών
  • [03] Καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας
  • [04] Σύλληψη Αλβανού για τη βομβιστική επίθεση σε νυχτερινό κέντρο
  • [05] Συνεχίζεται το κύμα ψύχους στην Ευρώπη
  • [06] Συνάντηση K. Παπούλια -Τ. Χυτήρη για άνεργους δημοσιογράφους και την κρίση στα ΜΜΕ
  • [07] Δίκη «συνδικάτου» - Κατάθεση οδηγού του εφοπλιστή Παναγόπουλου
  • [08] Αιφνιδιαστικά στο Αφγανιστάν ο Ομπάμα
  • [09] Συνάντηση Α. Λοβέρδου με διοικητές 30 μεγάλων νοσοκομείων - Προσλήψεις
  • [10] 2° Πανελλήνιο Συνέδριο Ρομποτικής στην Πάτρα
  • [11] Ο θηλασμός κάνει τη ζωή της μητέρας πιο εύκολη
  • [12] Με την απιστία στα γονίδια
  • [13] Αλλάζουμε φίλους, όταν αλλάζουμε και ενδιαφέροντα
  • [14] Προκήρυξη νέων θέσων ΣΟΧ από την ΕΡΤ
  • [15] Πιο κοντά σε εξέταση ακριβείας για την έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού
  • [16] Κονδύλια 20 εκ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για υποδομές εκπαίδευσης στη Θεσσαλία
  • [17] Ομαλοποιείται η κατάσταση στις Φυλακές των Γρεβενών
  • [18] Πυρ από το ΠΑΜΕ για τα αντεργατικά μέτρα
  • [19] Συμμετοχή συνταξιούχων της Καβάλας στη διαμαρτυρία της Θεσσαλονίκης
  • [20] Εθελοντική αιμοδοσία Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης
  • [21] Μόνο με το διαβατήριο από τις 15 Δεκεμβρίου η είσοδος των Αλβανών στη χώρα μας
  • [22] Παραίτηση με αιχμές του προέδρου του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αλυκών
  • [23] Καταδυτικός τουρισμός και Ελληνικό πρωινό στα ξενοδοχεία
  • [24] Διαμαρτυρία ΠΑΣΕΒΕ στη ΔΟΥ Ζακύνθου για την περαίωση
  • [25] Κβαντικό χρήμα: Ο μελλοντικός εφιάλτης κάθε παραχαράκτη
  • [26] Κόβοντας το κάπνισμα, φτιάχνει και το κέφι
  • [27] Συνάντηση Παπανδρέου-Μπαρόζο τη Δευτέρα
  • [28] Συνεχίστηκε η δίκη των νευροχειρουργών για την υπόθεση Γιώργου Αλβέρτη
  • [29] Κ. Σκανδαλίδης: «Στόχος να μην περικοπούν οι αγροτικές επιδοτήσεις»
  • [30] Ελπίδες για ανάκαμψη του τουρισμού
  • [31] Πιθανές συναντήσεις Σαμαρά με Στρος-Καν και Ρεν
  • [32] Κατάθεση της συζύγου του Π. Παναγόπουλου στη δίκη για την απαγωγή του
  • [33] Αιματηρή συμπλοκή στην Καλλιθέα
  • [34] Νέα διεύθυνση για το WikiLeaks

    [01] Τρισέ: «Αξιόπιστο νόμισμα το ευρώ»

    Παρασκευη, 03 12 2010 12:46

    «Το ευρώ είναι αξιόπιστο νόμισμα και δεν βρίσκεται σε κρίση», δήλωσε την Παρασκευή, μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ. Οι δηλώσεις του κ. Τρισέ έγιναν μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ πως κρατά αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο και διατηρεί την έκτακτη βοήθεια προς τις τράπεζες έως και το πρώτο τρίμηνο του 2011. Ερωτηθείς για το αν τα μέτρα λιτότητας που παίρνουν οι χώρες της Ευρωζώνης βυθίσουν τις οικονομίες σε ύφεση, ο κ. Τρισέ είπε πως δεν το νομίζει.

    "Δεν υπάρχει κρίση του ευρώ"

    "Πιστεύω ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ένα αξιόπιστο νόμισμα. Δεν υπάρχει κρίση του ευρώ ως νομίσματος", δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ στο δίκτυο RTL.

    "Έχουμε προβλήματα χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που οφείλονται στη δημοσιονομική κρίση σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες", πρόσθεσε, εξηγώντας ότι η ΕΚΤ αποφάσισε χθες "να συνεχίσει να προσφέρει απεριόριστη ρευστότητα διάρκειας μίας εβδομάδας, ενός μηνός, τριών μηνών στην ευρωπαϊκή οικονομία".

    "Διατηρήσαμε τα επιτόκια στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν από τη συνεδρίαση, στο 1%, και θεωρούμε ότι αυτό είναι που πρέπει να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας: τη σταθερότητα των τιμών που είναι η αποστολή μας", εξήγησε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

    "Αποφασίσαμε ότι είναι σωστό, δεδομένων ακριβώς όσων διαπιστώνουμε, ο στόχος είναι να φθάσουμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή μετάδοση της νομισματικής μας πολιτικής", διευκρίνισε.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 50504

    [02] Τελεσίγραφο έως τις 15 Δεκεμβρίου για ρύθμιση χρεών μεγαλο-οφειλετών

    Παρασκευη, 03 12 2010 18:06

    Το Υπουργείο Οικονομικών αποστέλλει επιστολές στους μεγαλύτερους οφειλέτες με οφειλές άνω των 10.000 ευρώ, για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους μέχρι την 15 Δεκεμβρίου. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής, θα κινηθεί κατά προτεραιότητα διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών αυτών, συμπεριλαμβανόμενου και πλειστηριασμού.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων πραγματοποίησε διασταύρωση από την βάση δεδομένων των φαρμακείων που τηρεί, με το αρχείο οφειλετών με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Από την διασταύρωση εντοπίστηκαν 235 οφειλέτες με βεβαιωμένες οφειλές, συνολικού ποσού 5,9 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 4,1 εκ. ληξιπρόθεσμες (βρέθηκε μόνο ένας οφειλέτης με οφειλές 2,1 εκ. σε αναστολή για μέρος της οφειλής του). Συγκεκριμένα, πραγματοποίησε διασταυρώσεις περιουσιακών στοιχείων που αφορούν σε ιδιοκτήτες κατοικιών ή/και οικοπέδων σε επιλεγμένες ακριβές περιοχές κατοικίας με τιμή ζώνης άνω των 2.500 ευρώ και με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 1.000 ευρώ.

    Από τις διασταυρώσεις προέκυψαν:

    304 οφειλέτες / ιδιοκτήτες ακινήτων στην Φιλοθέη και στο Παλαιό Ψυχικό, με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,5 εκ. και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 454,1 εκ.

    148 οφειλέτες / ιδιοκτήτες ακινήτων στην Εκάλη και στην Νέα Ερυθραία, με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 3,6 εκ. και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 222,7 εκ.

    245 οφειλέτες / ιδιοκτήτες ακινήτων στην Βούλα και την Βουλιαγμένη, με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 3,4 εκ. και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 350 εκ.

    75 οφειλέτες / ιδιοκτήτες ακινήτων στο Πανόραμα και στην Καλαμαριά, με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 1 εκ. και συνολική αξία ακίνητης περιουσίας 135 εκ.

    Η διασταύρωση αυτή αποτελεί την δεύτερη από μία σειρά διασταυρώσεων που θα πραγματοποιούνται σταδιακά από τις βάσεις δεδομένων του Υπουργείου και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα και θα αφορούν σε επιλεγμένες επαγγελματικές ομάδες. Είχε προηγηθεί η διασταύρωση των οφειλών των προμηθευτών των νοσοκομείων, η ολοσχερής εξόφληση των οποίων έχει ήδη δρομολογηθεί.

    Εξάλλου, το Υπουργείο Οικονομικών έχει, ήδη, θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για την εντατικοποίηση των ενεργειών αναγκαστικής είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το οποίο θα συνεχιστεί κλιμακούμενο. Τα αποτελέσματα των δράσεων θα γνωστοποιούνται συστηματικά.

    Πηγές: ΝΕΤ, AΠΕ

    Είδηση: 50530

    [03] Καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας

    Παρασκευη, 03 12 2010 16:13

    Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες, την ενίσχυση των ανέμων καθώς και την πτώση της θερμοκρασίας. Μάλιστα, λόγω των ισχυρών ανέμων δεν πραγματοποιήθηκαν δρομολόγια Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα με πλοία ανοιχτού τύπου, ενώ, το μεσημέρι δεν έγιναν δύο δρομολόγια "δελφινιών" για Αργοσαρωνικό, καθώς και τα δρομολόγια με σκάφη μικρού τύπου, στις διαδρομές Παλούκια-Πειραιάς και Σελίνια-Πειραιάς. Όσοι πρόκειται να ταξιδέψουν με πλοία, καλούνται να επικοινωνούν πρώτα με τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Βελτίωση από το απόγευμα του Σαββάτου

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο, σήμερα Παρασκευή, από το απόγευμα ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν αρχικά στις βόρειες περιοχές της Ηπείρου και βαθμιαία στην υπόλοιπη Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τα νησιά του Ιονίου, κυρίως τη νύχτα.

    Το Σάββατο, από τις πρωινές ώρες τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν στη δυτική Πελοπόννησο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία (κυρίως τη δυτική και βόρεια), το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και προς το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (κυρίως στα βόρεια).

    Ύφεση θα παρουσιάσει η κακοκαιρία από το απόγευμα του Σαββάτου και από τα δυτικά και έτσι, αργά το βράδυ του Σαββάτου, τα ισχυρά φαινόμενα θα περιορισθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και εκεί θα ασθενήσουν γρήγορα.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), αλλά θα είναι μικρότερης έντασης και διάρκειας.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 50522

    [04] Σύλληψη Αλβανού για τη βομβιστική επίθεση σε νυχτερινό κέντρο

    Παρασκευη, 03 12 2010 17:26

    Ένας Αλβανός, ηλικίας 30 περίπου ετών, κρατείται και ανακρίνεται στην Ασφάλεια, για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε χθες το βράδυ στο κέντρο "ΘΕΑ", στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, στον ¶λιμο το οποίο ήταν κλειστό.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Ο Αλβανός συνελήφθη από αστυνομικούς, μετά από μαρτυρίες ότι τον είδαν να κινείται ύποπτα με ένα ΙΧ μάρκας Smart έξω από το κέντρο λίγο πριν την έκρηξη. Μετά από ειδική έρευνα που του έγινε, διαπιστώθηκε ότι στα ρούχα του και στο αυτοκίνητο υπήρχαν ίχνη εκρηκτικού υλικού ίδιο με αυτό της βόμβας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, από την αστυνομία, ο Αλβανός είναι μέλος συγκεκριμένης ομάδας εκβιαστών και η επίθεση αποδίδεται σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών από ανθρώπους της νύχτας.

    Πηγές: ΝΕΤ, AΠΕ

    Είδηση: 50527

    [05] Συνεχίζεται το κύμα ψύχους στην Ευρώπη

    Παρασκευη, 03 12 2010 13:19

    Δείτε τα video

    Πολικές θερμοκρασίες και ισχυρές χιονοπτώσεις σαρώνουν τις τελευταίες ημέρες την Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων δεκαετιών σημειώνονται στη Μόσχα, όπου 11 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το κρύο μέσα σε μία εβδομάδα. Τουλάχιστον 30 οι νεκροί από το δριμύ ψύχος και στην Πολωνία. Χιλιάδες ταλαιπωρούνται από τις διακοπές ή τις καθυστερήσεις των οδικών, σιδηροδρομικών και αεροπορικών μεταφορών. Την ίδια ώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι βορειοδυτικές περιοχές της Αλβανίας, οι οποίες πλημμύρισαν εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών. Πλημμύρες πλήττουν και την Σερβία.

    Βενετία

    Το φαινόμενο της παλίρροιας «acqua alta» έχει πλήξει τη Βενετία, της οποίας το 55% της επιφάνειας βρίσκεται σήμερα κάτω από το νερό. Λίγο πριν τα ξημερώματα, ήχησαν οι σειρήνες για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους ότι η στάθμη των υδάτων ξεπέρασε τα 1,10 μέτρα και νωρίς το πρωί έφτασε τα 1,40 μέτρα πάνω από το μέσο όρο του επιπέδου της θάλασσας.

    Οι αρχές της πόλης αναγκάστηκαν να απομακρύνουν από την πλατεία του Αγίου Μάρκου τις ειδικές γέφυρες για την κυκλοφορία των πιστών επειδή υπάρχουν φόβοι να παρασυρθούν οι κατασκευές από τα νερά που έχουν πλημμυρίσει την πλατεία.

    Η ασυνήθιστη αυτή κατάσταση προκλήθηκε από το συνδυασμό του φαινομένου της παλίρροιας και των ισχυρών βροχοπτώσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία χρόνια η πλατεία του Αγίου Μάρκου πλημμυρίζει περισσότερες από 100 φορές το χρόνο.

    Μόσχα

    Εντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το κρύο στη Μόσχα από την αρχή της εβδομάδας, οι δύο από αυτούς τις τελευταίες 24 ώρες, μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφαξ, επικαλούμενο ιατρική πηγή. Ακόμη, έντεκα άνθρωποι νοσηλεύονται με κρυοπαγήματα και άλλοι δυο με υποθερμία, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

    Η ρωσική πρωτεύουσα γνωρίζει ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή, με το θερμόμετρο να έχει φτάσει τις τελευταίες ημέρες τους -24 βαθμούς. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία ανακοίνωσε πως αυτό το κύμα κακοκαιρίας είναι το χειρότερο των τελευταίων 30 ή 50 χρόνων.

    Πολύ χαμηλές θερμοκρασίες παρατηρήθηκαν αυτήν την εβδομάδα σε αρκετές περιοχές της Ρωσίας, στα Ουράλια και τη Σιβηρία: -47 βαθμοί στο Γιάμαλο-Νένετς και -51 στην αυτόνομη περιοχή Εβένκ.

    Γερμανία

    Ένας 62 άντρας πέθανε από το κρύο στην ανατολική Γερμανία, ο πρώτος φέτος τον χειμώνα, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο 62χρονος βρέθηκε νεκρός στο χιόνι, στην πόλη Κβέρφουρτ κοντά στη Λειψία, διευκρίνισε η αστυνομία.

    Στο Βερολίνο οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 0 βαθμούς και η κυκλοφορία στους δρόμους είναι χαοτική εξαιτίας του πάγου. Από το Σάββατο όλα τα αυτοκίνητα στην Γερμανία θα είναι υποχρωμένα να κυκλοφορούν με ειδικά λάστιχα για το χειμώνα.

    Στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, ακυρώθηκαν 44 πτήσεις.

    Πολωνία

    Τριάντα άνθρωποι πέθαναν από το κρύο κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Πολωνία, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των θυμάτων από το κρύο τις τελευταίες τρεις ημέρες.

    Το δριμύ ψύχος άφησε περίπου 150.000 ανθρώπους στην πόλη της νότιας Πολωνίας, Τσεστοκόβα, χωρίς ηλεκτρισμό νωρίς το πρωί και οι αρχές ανακοίνωσαν ότι επιδιορθώνουν την βλάβη. Κάθε χειμώνα στην Πολωνία από το κρύο χάνουν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, οι περισσότεροι άστεγοι ή αλκοολικοί.

    Το πυκνό χιόνι και οι θερμοκρασίες υπό του μηδενός έχουν προκαλέσει χάος στις μεταφορές σε πολλές χώρες της βόρειας Ευρώπης. Ορισμένα αεροδρόμια έκλεισαν, ενώ έχουν επηρεαστεί το σιδηροδρομικό και το οδικό δίκτυο.

    Πηγές: BBC, REUTERS, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 50512

    [06] Συνάντηση K. Παπούλια -Τ. Χυτήρη για άνεργους δημοσιογράφους και την κρίση στα ΜΜΕ

    Παρασκευη, 03 12 2010 16:55

    Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βοηθήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ΜΜΕ και κυρίως τους άνεργους δημοσιογράφους, στο πλαίσιο βεβαίως των θεσμικών δυνατοτήτων της, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης κατά την συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Ο Τ. Χυτήρης τόνισε την ανάγκη να "στηριχθεί το αγαθό της ενημέρωσης, "η καρδιά της Δημοκρατίας", όπως είπε, τόσο από την δημόσια όσο και από την ιδιωτική τηλεόραση."

    Ο Κάρολος Παπούλιας από την πλευρά του εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κρίση θα ξεπεραστεί,"τόσο η μεγαλύτερη, όσο και όλα τα συνεπακόλουθά της".

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    "Να ξαναβρούμε τον βηματισμό μας"

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν τον προβληματίζει η κρίση που πλήττει και τον χώρο των ΜΜΕ και αν η μείωση των δημοσιογράφων και των εφημερίδων μπορεί να αποδυναμώσει την ενημέρωση και να βάλει σε κίνδυνο τον πλουραλισμό της πληροφόρησης, ο κ. Χυτήρης σημείωσε:

    "Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο κρίσης.Ο σκοπός είναι να τα ξεπεράσουμε και να βρεθεί η ισορροπία. Και ο σκοπός είναι να σκεφτόμαστε τον πολίτη. Και στην προκειμένη περίπτωση το να σκεφτόμαστε τον πολίτη, σημαίνει ο πολίτης να έχει μια πλουραλιστική ενημέρωση, να έχει αντικειμενική πληροφόρηση, να μην υπεισέρχονται άλλα θέματα. Η κρίση αυτή μπορεί να είναι και ευκαιρία. Το έχουμε πει πολλές φορές κυβερνητικά, το έχει πει και ο Πρωθυπουργός,προκειμένου η χώρα να βρει ένα βηματισμό σύγχρονο. Και αυτό πρέπει να συμβεί και στα Μέσα Ενημέρωσης. Και στη δημόσια τηλεόραση, για την οποία είμαι πολιτικά υπεύθυνος, όπως γνωρίζετε.Και αυτή πέρασε ένα διάστημα, στο πρόσφατο παρελθόν, που έγιναν πολλά πράγματα: σπατάλες, εκτροχιασμοί κλπ. Πρέπει να ξαναβρεί το στόχο της, αυτόν που επιβάλλει το Σύνταγμα. Και αυτό κάνουμε".

    AΠΕ

    Είδηση: 50524

    [07] Δίκη «συνδικάτου» - Κατάθεση οδηγού του εφοπλιστή Παναγόπουλου

    Παρασκευη, 03 12 2010 19:12

    Συγκινητική ήταν η κατάθεση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων του οδηγού του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, κ. Γιώργου Σαρδέλη, που περιέγραψε στους δικαστές όσα συνέβησαν το πρωινό της 12ης Ιανουαρίου 2009, όταν ένοπλοι κουκουλοφόροι άρπαξαν τον ίδιο και τον εργοδότη του και τους έβαλαν σε ένα φορτηγάκι τύπου βαν.

    Ο μάρτυρας περιέγραψε όσα έγιναν λίγα μέτρα από το σπίτι του εφοπλιστή, όταν το κλειστό αυτοκίνητο των απαγωγέων τους έκλεισε τον δρόμο και οι κουκουλοφόροι έσυραν τον ίδιο και τον κ. Παναγόπουλο, που ήταν συνοδηγός, στο δικό τους όχημα. Μην μπορώντας να κρατήσει τα δάκρυα του από την συγκίνηση ο κ. Σγαρδέλης περιέγραψε τις γεμάτες φόβο και αγωνία σκηνές που εκτυλίχθηκαν μέσα στο βαν μέχρι την στιγμή που σταμάτησαν κάπου και οι δράστες τον κατέβασαν, χωρίς να ζητήσουν και από τον εφοπλιστή να κατέβει.

    Ανάμεσα στα δάκρυα του ο μάρτυρας κατέθεσε πως εκείνη την στιγμή δεν ήξερε πως θα τον αφήσουν εκεί γιατί ήθελαν μόνο τον εφοπλιστή και πίστεψε ότι πηγαίνει «για εκτέλεση», έτσι άρχισε να τους παρακαλά να μην τον σκοτώσουν τονίζοντας ότι δεν κινδυνεύουν από αυτόν αφού δεν έχει δει τα πρόσωπα τους. «Θέλετε να μάθετε τι βλέπει ένας άνθρωπος δευτερόλεπτα πριν πεθάνει; Τα παιδιά του» είπε ο οδηγός περιγράφοντας την στιγμή που ένας από τους δράστες του έβαλε το όπλο στο κεφάλι.

    Στο δικαστήριο κατέθεσαν και τα δύο παιδιά του κ. Παναγόπουλου, Αλέξανδρος και Ειρήνη για τις δικές τους αγωνίες ώσπου να επιστρέψει στο σπίτι ο πατέρας τους.

    ΑΠE

    Είδηση: 50536

    [08] Αιφνιδιαστικά στο Αφγανιστάν ο Ομπάμα

    Παρασκευη, 03 12 2010 18:54

    Απροειδοποίητη επίσκεψη στο Αφγανιστάν πραγματοποιεί ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος έφτασε αργά το απόγευμα στην αμερικανική στρατιωτική βάση Βαγκράμ στο Αφγανιστάν, αλλά "λόγω κακοκαιρίας εμποδίζεται μέχρι τώρα να φθάσει στην Καμπούλ". Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγή προσκείμενη στον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Μπαράκ Ομπάμα στην Καμπούλ θα έχει συνομιλίες με τον Αφγανό Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, με την ηγεσία των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, που σταθμεύουν εκεί, αλλά και με απλούς στρατιώτες".

    Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε στην Ουάσινγκτον ότι την εβδομάδα, που ξεκινά την 13η Δεκεμβρίου, «θα δημοσιοποιηθεί η αναθεωρημένη αμερικανική στρατηγική για το Αφγανιστάν».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 50535

    [09] Συνάντηση Α. Λοβέρδου με διοικητές 30 μεγάλων νοσοκομείων - Προσλήψεις

    Παρασκευη, 03 12 2010 18:48

    Να προχωρήσουν άμεσα στις προσλήψεις των 3.000 νοσηλευτών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, ζήτησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στους διοικητές τριάντα μεγάλων νοσοκομείων της χώρας.

    Ο κ. Λοβέρδος ήταν ξεκάθαρος προς τους διοικητές, λέγοντάς τους ότι από 1/1/2011 θα ισχύσει και στην υγεία η ρύθμιση 1/5 που σημαίνει ότι θα γίνεται μόνο μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Τους ζήτησε, λοιπόν, να προχωρήσουν τις διαδικασίες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το ΑΣΕΠ ώστε να ορκιστούν το συντομότερο οι νέοι νοσηλευτές στα νοσοκομεία τους.

    Έως 31/12 η ολοκλήρωση-έγκριση ισολογισμών

    Επιπλέον, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα πρέπει μέχρι 31/12 να έχουν ολοκληρωθεί οι προϋπολογισμοί και εγκριθεί οι ισολογισμοί των νοσοκομείων και να έχουν εκδοθεί εντάλματα για την πληρωμή των προμηθευτών που αφορούν τις οφειλές από το 2007 έως το 2009.

    Επίσης, κάλεσε τους διοικητές των νοσοκομείων να βρίσκονται σε ετοιμότητα όσον αφορά το ΕΣΠΑ και είπε ότι είναι έτοιμοι να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί που αφορούν τις προμήθειες των νοσοκομείων.

    Ολοκλήρωση μηχανογράφησης

    Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2011 να έχει ολοκληρωθεί η πλήρης μηχανογράφηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και να έχουν ελεγχθεί τα στοκ του ιατροφαρμακευτικού υλικού τα οποία διαθέτουν. Τόνισε ότι θα πρέπει να γίνεται ανά μήνα τιμολόγηση των πάντων και χρήση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για όλα τα φάρμακα.

    Τέλος, επισήμανε στους διοικητές των νοσοκομείων ότι υπάρχει δέσμευση προς την τρόικα για 30% χρήση γενόσημων φαρμάκων, αλλά ο στόχος τους θα πρέπει να είναι, όσον αφορά τα νοσοκομεία, η χρήση αυτή να αυξηθεί στο 50% ώστε να γίνει μεγαλύτερη οικονομία.

    AΠΕ

    Είδηση: 50534

    [10] 2° Πανελλήνιο Συνέδριο Ρομποτικής στην Πάτρα

    Παρασκευη, 03 12 2010 18:57

    Το 2° Πανελλήνιο Συνέδριο Ρομποτικής, που διοργανώνεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, θα διεξαχθεί στις 9 και 10 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Ρίο της Πάτρας. Σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάδειξη του έργου των Ελλήνων ερευνητών στη Ρομποτική, η δημιουργία ενός βήματος για την παρουσίαση των νέων ερευνητών και υποψήφιων διδακτόρων και φοιτητών, η ανάδειξη των δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων εγχώριων ερευνητικών ομάδων, και όχι μόνο.

    Περαιτέρω σκοποί του συνεδρίου είναι η παρουσίαση των τελευταίων εξελίξεων στην ρομποτική τεχνολογία και τις εφαρμογές για την ενημέρωση των ελλήνων μηχανικών, καθώς, επίσης, η διάχυση της ρομποτικής τεχνολογίας στη χώρα μας.

    Η θεματολογία του συνεδρίου περιλαμβάνει ποικίλα θέματα, όπως ο έλεγχος των ρομπότ (προσαρμοστικός, σθεναρός, μη-γραμμικός, ευφυής), ο σχεδιασμός της ανατομίας τους, τα αναδιαμορφώσιμα και κινούμενα ρομπότ, η πλοήγηση και ο σχεδιασμός της κίνησής τους, οι ρομποτικοί χειρισμοί με επιδεξιότητα, η αλληλεπίδραση και συνεργασία ρομπότ-ανθρώπου, η βιομιμητική ρομποτική, τα μικρορομπότ, η υπολογιστική νοημοσύνη στη ρομποτική, η ρομποτική όραση, οι ρομποτικοί αισθητήρες, οι κοινωνικές επιπτώσεις της ρομποτικής τεχνολογίας κ.α.

    Ακόμα, θα εξεταστούν οι δυνητικές εφαρμογές των ρομπότ στη βιομηχανία, τη θάλασσα, τον αέρα και τα ανώμαλα εδάφη, η εξυπηρέτηση ανθρώπων, η αναζήτηση θυμάτων καταστροφών, η χρήση τους στις κατασκευές, την εκπαίδευση, τη διασκέδαση, το διάστημα και την υγεία (χειρουργική, αποκατάσταση αναπηριών, βιοϊατρική), καθώς επίσης στην εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 50537

    [11] Ο θηλασμός κάνει τη ζωή της μητέρας πιο εύκολη

    Παρασκευη, 03 12 2010 18:19

    Υγεια

    Το μητρικό γάλα είναι πάντα διαθέσιμο, εύχρηστο αποστειρωμένο και σε ιδανική θερμοκρασία. Ο θηλασμός κάνει τη ζωή της μητέρας πιο εύκολη, συντομεύει τα νυχτερινά ξυπνήματα και συμφέρει στην εποχή της οικονομικής κρίσης, μια και εκτιμάται ότι το γάλα σε σκόνη θα στοιχίσει, ετησίως, στην οικογένεια τουλάχιστον 2.500 ευρώ.

    Τα παραπάνω επισήμανε η πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας, βοηθός μητρότητας και σύμβουλος θηλασμού του Διεθνούς Συνδέσμου Θηλασμού, Κατερίνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την ομιλία της στο 10ο Συμπόσιο Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας, που διοργανώνει το Σάββατο, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας Ηπατολογίας και Διατροφής σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Η κ. Μιχαηλίδου καταρρίπτει στην εισήγηση που έχει ως θέμα "Τεχνικές θηλασμού-Μύθοι και πραγματικότητα" μύθους που επικρατούν γύρω από τον μητρικό θηλασμό και δημιουργούν προσκόμματα στην εδραίωση της γαλουχίας. Στην Ελλάδα, το 75 με 80% των γυναικών ξεκινάν να θηλάζουν, ωστόσο στη συνέχεια το ποσοστό αυτό πέφτει γύρω στο 4 με 8%.

    Όπως επισημαίνει, δεν ισχύει ότι οι συχνοί θηλασμοί οδηγούν σε φτωχή παραγωγή γάλακτος, αδύναμο αντανακλαστικό έκκρισης του γάλακτος και ανεπιτυχή θηλασμό. Αντίθετα, για να εδραιωθεί η γαλουχία χρειάζεται συχνή διέγερση του στήθους, που λειτουργεί με τους νόμους της προσφοράς και της ζήτησης.

    Παράλληλα, τονίζει ότι το νεογέννητο θηλάζει περίπου 12 φορές το 24ωρο. Η σίτιση κάθε τρεις με τέσσερις ώρες ισχύει για τα μωρά που τρέφονται με γάλα σε σκόνη, ενώ αν εφαρμοστεί σε μωρά που θηλάζουν οδηγεί σε μείωση της παραγωγής.

    Επιπλέον, η κ. Μιχαηλίδου τονίζει ότι τον πρώτο καιρό, που θεωρείται περίοδος εκμάθησης του θηλασμού, το μωρό μπορεί να κάθεται αρκετή ώρα στο στήθος. Μετά τις 6 έως 9 εβδομάδες, οπότε και εδραιώνεται η γαλουχία, ο χρόνος μειώνεται.

    Ανέφερε ότι το στήθος δεν λειτουργεί ως ρεζερβουάρ, οπότε δεν έχει βάση η άποψη ότι πρέπει να περάσει αρκετό χρονικό διάστημα μεταξύ των θηλασμών, για να έχει τον χρόνο να ξαναγεμίσει. Αντίθετα, όταν γεμίζει το στήθος ο οργανισμός δίνει εντολή ότι δεν χρειάζεται να παραχθεί γάλα.

    Σημείωσε ότι ο θηλασμός δεν είναι μόνο τροφή, το μωρό καταφεύγει στο στήθος και όταν χρειάζεται παρηγοριά.

    Ανέφερε, επιπλέον, ότι η σύγχυση θηλών είναι υπαρκτό πρόβλημα και στην περίπτωση που το μωρό πρέπει να τραφεί και με μπιμπερό, η μητέρα χρειάζεται κατάλληλη υποστήριξη για να αποφευχθεί.

    Η κ. Μιχαηλίδου υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να μπαίνουν περιορισμοί σε ένα φυσικό πράγμα, όπως ο μητρικός θηλασμός, ούτε να κρίνεται με βάση όσα ισχύουν για την σίτιση με μπιμπερό. Οι γυναίκες είναι ανάγκη να ενημερώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να αναζητούν τεκμηριωμένες πληροφορίες από ειδικούς και από φορείς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF.

    AΠΕ

    Είδηση: 50532

    [12] Με την απιστία στα γονίδια

    Παρασκευη, 03 12 2010 18:32

    Μερικοί άνθρωποι φαίνεται πως, απλώς, δεν είναι γεννημένοι για να μείνουν πιστοί στον ή στη σύντροφό τους, καθώς αμερικανοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι εντόπισαν ένα γονίδιο που αυξάνει τις πιθανότητες της απιστίας και σεξουαλικών παρασπονδιών.

    Οι ερευνητές, υπό τον Τζάστιν Γκαρσία του πανεπιστημίου Μπίνγκαμτον της Νέας Υόρκης (SUNY), που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, μελέτησαν 180 νέους και νέες σχετικά με τις απόψεις τους για τις διαπροσωπικές σχέσεις και στη συνέχεια εστίασαν την προσοχή τους στο γονίδιο DRD4, που επηρεάζει το επίπεδο της χημικής ουσίας ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

    Περίπου το ένα τέταρτο των νέων που διέθεταν μια συγκεκριμένη παραλλαγή του γονιδίου, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι άπιστοι. Και όταν, όντως, έκαναν απιστίες, δεν περιορίζονταν σε μία μόνο φορά.

    Στους ανθρώπους με τη συγκεκριμένη γενετική παραλλαγή, φαίνεται πως το εγκεφαλικό σύστημα απόλαυσης-ανταμοιβής ενεργοποιείται από την απελευθέρωση της ντοπαμίνης στους νευρώνες, στις περιπτώσεις της απιστίας, όπου συνυπάρχουν υψηλό ρίσκο και η ανάλογη «ανταμοιβή».

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, στους συγκεκριμένους ανθρώπους, λόγω της λειτουργίας της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, η προοπτική απιστίας δημιουργεί το ίδιο αίσθημα με αυτό ενός χαρτοπαίκτη που βλέπει την τύχη του να αλλάζει και να κερδίζει ή ενός αλκοολικού που απολαμβάνει ένα ακόμα ποτό.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 50533

    [13] Αλλάζουμε φίλους, όταν αλλάζουμε και ενδιαφέροντα

    Παρασκευη, 03 12 2010 18:16

    Οι φιλίες των ανθρώπων χαρακτηρίζονται από το «σύνδρομο της κοινωνικής πεταλούδας», καθώς κυρίως διαλέγουμε φίλους με τους οποίους έχουμε κοινά ενδιαφέροντα και χόμπι, τους οποίους όμως τείνουμε να αλλάζουμε, όταν μεταβάλλονται και τα ενδιαφέροντά μας με το πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Σαουθάμπτον και του Λονδίνου (Royal Holloway) και του Ινστιτούτου Ζωολογίας του Ζωολογικού Κήπου της βρετανικής πρωτεύουσας, υπό τον Τζον Μπράιντεν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό Interface της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που έχουν κοινούς ενθουσιασμούς για κάποιο πράγμα, δημιουργούν ισχυρούς φιλικούς δεσμούς, όμως αυτοί οι δεσμοί συχνά σπάνε, όταν τα ενδιαφέροντα των ανθρώπων αλλάζουν, οπότε μαζί τους αλλάζουν και οι φιλίες.

    Οι επιστήμονες εστίασαν την προσοχή τους σε διάφορους διαδικτυακούς τόπους τύπου Facebook, όπου οι άνθρωποι δημιουργούν online φιλικές κοινότητες με βάση κάποιο χόμπι ή κοινό ενδιαφέρον, όπως η μουσική, η πολιτική, η θρησκεία, το επάγγελμα, ο αθλητισμός κ.α. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σταδιακά οι φίλοι ομαδοποιούνται όλο και περισσότερο σε κλίκες, που αποτελούν τμήματα ενός πολύπλοκου κοινωνικού δικτύου.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι, υπό την επήρεια ενός ψυχολογικού νόμου «βαρύτητας», έλκονται από άλλους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για παρόμοια πράγματα (π.χ. για την ίδια ποδοσφαιρική ομάδα) και οι οποίοι δεν είναι κατ' ανάγκη αυτοί που μας αρέσουν περισσότερο ως άνθρωποι. Καθώς τα ενδιαφέροντα αλλάζουν, οι άνθρωποι μετακινούνται από κλίκα σε κλίκα φίλων. Οι κλίκες, σύμφωνα με τους ερευνητές, δημιουργούνται συνήθως αυθόρμητα, χωρίς κάποιο κεντρικό οργανωτικό νου. Συνεχώς, κάποιες κλίκες εξαφανίζονται και νέες δημιουργούνται.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 50531

    [14] Προκήρυξη νέων θέσων ΣΟΧ από την ΕΡΤ

    Παρασκευη, 03 12 2010 17:52

    ¶λλες 126 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ) θα δημοσιοποιήσει η ΕΡΤ Α.Ε. τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου. Οι θέσεις θα αφορούν στην κάλυψη αναγκών σε προσωπικό των Κεντρικών Υπηρεσιών. Τα πλήρη κείμενα των προκηρύξεων με τα παραρτήματά τους, η αναλυτική περιγραφή των θέσεων εργασίας, καθώς και τα προσόντα που απαιτούνται για τη συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής, θα αναρτηθούν στο διαδικτυακό τόπο της ΕΡΤ www.ert.gr από την ερχόμενη Δευτέρα.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο ηλεκτρονικά, από την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου έως και την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010, με τη συμπλήρωση σχετικής φόρμας, στην οποία θα παραπέμπει η ηλεκτρονική ανάρτηση της προκήρυξης.

    Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Επικοινωνίας & Ενημέρωσης Πολιτών (ΚΕΕΠ) της ΕΡΤ στο τηλέφωνο 210 7407070, τις ώρες 08:00-15:00.

    Να σημειωθεί τέλος ότι οι θέσεις που αφορούν την ΕΡΤ-3 προκηρύσσονται απευθείας από την ίδια.

    Είδηση: 50528

    [15] Πιο κοντά σε εξέταση ακριβείας για την έγκαιρη διάγνωση του αυτισμού

    Παρασκευη, 03 12 2010 17:50

    Υγεια

    Αμερικανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια εξέταση εγκεφάλου, η οποία μπορεί να διαγνώσει τον αυτισμό με μεγάλη ακρίβεια και αντικειμενικότητα, ένα επίτευγμα που μπορεί να βοηθήσει και στην καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση αυτής της εγκεφαλικής διαταραχής, που συνήθως εμφανίζεται στην πρώιμη παιδική ηλικία.

    Το τεστ, που χρησιμοποιεί μηχανήματα συμβατικής μαγνητικής απεικόνισης (MRI) και αποτελεί επίτευγμα της ομάδας του καθηγητή ψυχιατρικής Νίκολας Λάνγκε της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Εργαστηρίου Νευροστατιστικής του νοσοκομείου ΜακΛιν της Μασαχουσέτης, σε συνεργασία με ερευνητές του πανεπιστημίου της Γιούτα, παρουσιάστηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό για θέματα αυτισμού «Autism Research».

    Η νέα τεχνική επιτρέπει στους επιστήμονες να αναλύουν τον εγκέφαλο των νέων και να εντοπίζουν έγκαιρα νευρωνικά ίχνη που παραπέμπουν σε μελλοντικό αυτισμό.

    Οι ερευνητές συνέκριναν τους εγκεφάλους 30 αυτιστικών και 30 υγιών ατόμων και μπόρεσαν να προσδιορίσουν ορισμένες κρίσιμες εγκεφαλικές διαφορές στα νευρωνικά κυκλώματα, κυρίως στις περιοχές που σχετίζονται με τη γλώσσα και τα συναισθήματα, πριν καν εκδηλωθούν με σαφήνεια τα συμπτώματα του αυτισμού στην εξωτερική συμπεριφορά.

    Αν και τα ευρήματα θεωρούνται ακόμα προσωρινά και είναι νωρίς για να εφαρμοστεί το νέο τεστ σε κλινικό επίπεδο, όπως είπε ο Λάνγκε, αν επιβεβαιωθούν, από νέες μεγαλύτερες έρευνες, θα οδηγήσουν στην αντικατάσταση των τωρινών υποκειμενικής (μη βιολογικής) φύσης εξετάσεων διάγνωσης του αυτισμού με τη βοήθεια ερωτηματολογίων. Έτσι η διάγνωση του αυτισμού θα γίνει πλέον πιο επιστημονική και πιο έγκαιρη, πράγμα που παράλληλα θα επιτρέψει την θεραπευτική παρέμβαση σε πιο πρώιμο στάδιο, με αυξημένες πιθανότητες ωφέλειας για τον αυτιστικό.

    «Η βάση του αυτισμού είναι πολύ βαθιά στον εγκέφαλο. Υπάρχουν ίσως πολύ λίγα πράγματα που μπορεί κανείς να αλλάξει στην περίπτωση ενός σοβαρού αυτισμού. Όμως, στα πρώτα στάδια, μπορεί κανείς να βοηθήσει στο πεδίο της γλώσσας, των κοινωνικών λειτουργιών, ακόμα και των συναισθηματικών προβλημάτων», δήλωσε ο Λάνγκε.

    Ο αυτισμός πλήττει περίπου ένα στα 100 παιδιά, τα αγόρια τέσσερις φορές πιο συχνά από ό,τι τα κορίτσια. Οι αυτιστικοί χαρακτηρίζονται από δυσκολίες στις κοινωνικές σχέσεις και την επικοινωνία με άλλα άτομα, καθώς και αδυναμία κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Reuters

    Είδηση: 50529

    [16] Κονδύλια 20 εκ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για υποδομές εκπαίδευσης στη Θεσσαλία

    Παρασκευη, 03 12 2010 15:57

    Σελίδα 1 από 2

    Το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ θα διαθέσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013, για υποδομές στον τομέα της προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η σχετική πρόσκληση που εκδόθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και υπογράφηκε από την γενική γραμματέα της Περιφέρειας κ. Κ. Γερακούδη, απευθύνεται σε νομαρχίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας έως το τέλος του τρέχοντος έτους, Οργανισμούς Σχολικών Κτιρίων, καθώς και στους "Καλλικρατικούς" δήμους.

    Είδηση: 50520

    [17] Ομαλοποιείται η κατάσταση στις Φυλακές των Γρεβενών

    Παρασκευη, 03 12 2010 15:36

    Λιγότεροι σε σχέση με χθες ήταν οι έγκλειστοι στις φυλακές του Φελλίου Γρεβενών, που απείχαν σήμερα (3/12/2010) το μεσημέρι από συσσίτιο, μετά και την κοινοποίηση των αποφάσεων του υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη.

    Ανάμεσα στα μέτρα που θα ισχύσουν για τις φυλακές των Γρεβενών είναι: η σύμβαση του υπουργείου με το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων για τη δημιουργία ομάδας ψυχιάτρων, που θα προσφέρει ιατρική περίθαλψη και ψυχολογική στήριξη στους φυλακισμένους και η σύμβαση ορισμένου χρόνου για την παραχώρηση ενός παθολόγου, που θα στελεχώσει το Κέντρο Υγείας των φυλακών. Ακόμη ανακοινώθηκαν από το διευθυντή των φυλακών, τον κ. Πανάγο οι νέες αποφάσεις του υπουργείου που περιλαμβάνουν τη μη φυλάκιση ατόμων για μικρές ποινές και την πρόνοια όσων εκτίουν ποινές μέχρι 5 χρόνια, αλλά και αυτών που δεν έχουν να πληρώσουν τις ποινές, ώστε αυτή να εξαγοράζεται ακόμη και με διακανονισμό.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 50518

    [18] Πυρ από το ΠΑΜΕ για τα αντεργατικά μέτρα

    Παρασκευη, 03 12 2010 15:25

    Πρόσκληση σε όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 15 Δεκεμβρίου στις 10 το πρωί στην πλατεία Πανεπιστημίου, ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα για τις εργασιακές σχέσεις, απηύθυναν σήμερα συνδικαλιστές σε συνέντευξη Τύπου. Παράλληλα σήμερα το απόγευμα στις 6:30, το ΠΑΜΕ διοργανώνει πικετοφορία που θα ξεκινήσει από την πλατεία Πανεπιστημίου, ενάντια στις προκλητικές αξιώσεις του ΣΕΒ «που μας γυρνούν δεκάδες χρόνια πίσω».

    Όπως τόνισε ο Μιχ. Τσιώνας η απεργία αυτή πρέπει να ξεσηκώσει όλους, καθώς με το νομοσχέδιο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις που διαμορφώνει η κυβέρνηση με οδηγό τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, οδηγεί στην κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στη δραστική μείωση των ήδη απαράδεκτων χαμηλών μισθών για όλους, στο διηνεκές. «Στην ουσία ο ΣΕΒ προτείνει και η κυβέρνηση αποδέχεται να δουλεύουμε τζάμπα» τόνισε χαρακτηριστικά, αναφέροντας ότι ο ΣΕΒ είναι από τους πρώτους που ζητά εδώ και χρόνια και πληροφορείται τα στοιχεία για τη συμμετοχή στην απεργία όλων των εργαζομένων στα εργοστάσια και της Μαγνησίας. Επισήμανε ότι μέχρι τώρα δεν οργανώθηκε σωστά η αντίδραση των εργαζομένων με ευθύνη των ξεπουλημένων ηγεσιών της ΓΣΕΕ και του ΕΚΒ σε τοπικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να φθάσουμε εδώ που φθάσαμε.

    Το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Θεσσαλίας Χρήστος Τσιράκογλου αναφέρθηκε στις 96 μετατάξεις εργαζομένων στον ΟΣΕ του Βόλου, πράγμα που σημαίνει κλείσιμο του εργοστασίου και των βασικών γραμμών, ενώ ο Βασίλης Σταμέλος υπενθύμισε ότι τα χρήματα υπάρχουν αλλά λιμνάζουν στις τράπεζες και τα έχει συγκεντρώσει το μεγάλο κεφάλαιο, για να δημιουργήσει πρώτα τις κατάλληλες συνθήκες σε χώρες, όπως η Ελλάδα, και μετά να έλθει να επενδύσει, έχοντας πλέον να πληρώσει εξευτελιστικά μεροκάματα.

    Τέλος οι συνδικαλιστές καταδίκασαν τη διοίκηση της ΜΕΤΚΑ που με τις πρακτικές που χρησιμοποιεί εκφοβίζει τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν από το Συνδικάτο Μετάλλου και να συμμετέχουν μόνο στο εργοστασιακό σωματείο, ενώ σε κάποιους συνδικαλιστές ασκεί περαιτέρω πιέσεις και τους συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο, επικαλούμενη «γελοίες δικαιολογίες».

    Είδηση: 50517

    [19] Συμμετοχή συνταξιούχων της Καβάλας στη διαμαρτυρία της Θεσσαλονίκης

    Παρασκευη, 03 12 2010 13:25

    Την απόφασή τους να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, «ενάντια στα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης» που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη (7 Δεκεμβρίου) στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσαν σήμερα εκπρόσωποι των συνταξιουχικών σωματείων του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ Νομού Καβάλας. «Η ζωή των απόμαχων της δουλειάς δυσκολεύει καθημερινά» ανέφερε στην ΕΡΑ Καβάλας ο πρόεδρος του Σωματείου «Η Ενσωμάτωση», Πέτρος Ταχματζίδης συμπληρώνοντας πως «τα χτυπήματα δεν έχουν τελειωμό». Για τη μεταφορά των συνταξιούχων, θα αναχωρήσουν τρία λεωφορεία από τον κήπο της Δημαρχίας, στις 8:30 το πρωί. Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα σε Αθήνα, Γιάννενα και Χανιά. Σύνταξη: Τασούλα Κρητικού

    Είδηση: 50511

    [20] Εθελοντική αιμοδοσία Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης

    Παρασκευη, 03 12 2010 13:23

    Την 31η εθελοντική της αιμοδοσία, διοργανώνει την Κυριακή (5 Δεκεμβρίου) η Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης Καβάλας, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων της περιοχής. Το συνεργείο του Νοσοκομείου, για την εξυπηρέτηση των εθελοντών, θα βρίσκεται στην αίθουσα του Ιστορικού Μουσείου, 9 το πρωί με μία το μεσημέρι. Όσοι δεν μπορέσουν να προσέλθουν την ίδια ημέρα, μπορούν να προσφέρουν αίμα για τη Στέγη, στο Νοσοκομείο της Καβάλας, όποτε το επιθυμούν. Σύνταξη: Τασούλα Κρητικού

    Είδηση: 50510

    [21] Μόνο με το διαβατήριο από τις 15 Δεκεμβρίου η είσοδος των Αλβανών στη χώρα μας

    Παρασκευη, 03 12 2010 13:02

    Με την συμμετοχή των εκπροσώπων των αστυνομικών και τελωνειακών αρχών της Ελλάδας και της Αλβανίας πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου η σύσκεψη στην Κορυτσά της Αλβανίας, σύσκεψη που αφορούσε την χρήση νέου τύπου διαβατηρίου από εδώ και πέρα από τους γείτονες για την είσοδο τους στην χώρα μας. Όπως είπε σε συνέντευξη του στην ΕΡΑ Φλώρινας ο Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτρης Φωστηρόπουλος στη σύσκεψη συζητήθηκαν τα μέτρα που θα ληφθούν και από τις δύο χώρες για την καλύτερη εφαρμογή του. «Με την υλοποίηση αυτού του μέτρου» τόνισε ακόμα «θα γίνει πιο εύκολη η είσοδος των γειτόνων στην χώρα μας και η δική μας δουλειά αλλά θα απαιτηθεί περισσότερο προσωπικό στον διαβατηριακό έλεγχο, αύξηση των ελέγχων και νέου τύπου εξοπλισμό για την υλοποίηση αυτών των ελέγχων». Η είσοδος των Αλβανών στην χώρα μας με το διαβατήριο μόνο θα ξεκινήσει στις 15 Δεκεμβρίου. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι Αλβανοί όπως είπε και ο κ. Φωστηρόπουλος έχουν εκδοθεί 1 εκατ. 200χιλιάδες νέου τύπου διαβατήρια τα οποία θα χρησιμοποιούν μόνο για επίσκεψη και όχι παραμονή στη χώρα..

    Σύνταξη: Θωμαή Αδάμου

    Είδηση: 50507

    [22] Παραίτηση με αιχμές του προέδρου του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αλυκών

    Παρασκευη, 03 12 2010 12:54

    Οριστική και αμετάκλητη είναι η απόφαση για παραίτησή του από μέλος και πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αλυκών, του κ. Στέφανου Βούτου, καθώς, όπως δήλωσε σήμερα στην ΕΡΑ, πρόκειται για μια συνειδητή απομάκρυνση μετά τη μεγάλη πίκρα που νιώθει, επειδή - βάσει των αποτελεσμάτων των πρόσφατων δημοτικών εκλογών - δεν φαίνεται να εκτιμήθηκε η πολύχρονη προσφορά του στην περιοχή.

    Ο ίδιος συμμετείχε στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο του κ.Αντώνη Αντίοχου- Μπαλιακρά λαμβάνοντας 42 ψήφους, όταν άλλοι συνυποψήφιοί του απέσπασαν αρκετά μεγαλύτερη σταυροδοσία. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ.Βούτος, επιλέγει το δρόμο της σιωπής, διότι, ενώ, συνέβαλλε όσο μπορούσε από τη πλευρά του για να αλλάξει σελίδα ο δήμος, εντούτοις, η τοπική κοινωνία δεν εκτίμησε την προσφορά του, οπότε - όπως τόνισε - δεν είναι δυνατόν να συνεχίζει να ασχολείται με τα κοινά. Να σημειωθεί ότι, η χθεσινή γενική συνέλευση του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αλυκών αναβλήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας, ενώ, όπως προγραμματίστηκε, θα επαναληφθεί την ερχόμενη Παρασκευή με τα ίδια θέματα στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου της περιοχής.

    Σάκης Νέγκας

    Είδηση: 50506

    [23] Καταδυτικός τουρισμός και Ελληνικό πρωινό στα ξενοδοχεία

    Παρασκευη, 03 12 2010 12:51

    Στο συνέδριο με θέμα «Βιοποικιλότητα και καταδυτικός τουρισμός στις ελληνικές θάλασσες» συμμετείχε το μέλος της διοικούσας επιτροπής του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Λαγανά, Χριστίνα Τετράδη.

    Σύμφωνα με σημερινές δηλώσείς στην ΕΡΑ της κας Τετράδη, το συνέδριο ανέδειξε τη σημασία που έχει η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, η οποία θα προσδώσει ποιοτικά στοιχεία στο εγχώριο τουριστικό προϊόν και θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα και, ειδικότερα, τη Ζάκυνθο. Επίσης, όπως γνωστοποίησε, την άνοιξη θα φιλοξενηθεί και στη Ζάκυνθο ένα αντίστοιχο συνέδριο τοπικού χαρακτήρα, για να προωθηθεί ο καταδυτικός τουρισμός στο νησί, ο οποίος - μέχρι σήμερα - γίνεται σε μεμονωμένη βάση, προσθέτοντας ότι το Δεκέμβριο θα εξειδικευτούν τα μέτρα και οι δράσεις που θα αναληφθούν από την Ελλάδα, σε κοινή συνάντηση όλων των εμπλεκομένων με την κατάδυση φορέων. Παράλληλα, η κα Τετράδη, ενημέρωσε ότι με πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου θα καθιερωθεί το ελληνικό πρωινό σε όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, με σκοπό την ανάδειξη της ντόπιας γαστρονομίας ως έναν από τους πιο καθοριστικούς και αντιπροσωπευτικούς πρεσβευτές του ελληνικού τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο θα εκδώσει σχετικό εγχειρίδιο, για την ενημέρωση των τουριστών μέσα από τη γνωριμία τους με τα τοπικά προϊόντα και την κουζίνα κάθε περιοχής. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε η κ. Τετράδη, η Ζάκυνθος πρέπει και μπορεί να πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια γιατί διαθέτει αξιόλογα αγροτικά προϊόντα και εξαιρετική τοπική κουζίνα, γεγονός που επιτάσσει την άμεση σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό καθώς και την αλλαγή νοοτροπίας όλων των αρμόδιων τοπικών φορέων και επιχειρηματιών.

    Σάκης Νέγκας

    Είδηση: 50505

    [24] Διαμαρτυρία ΠΑΣΕΒΕ στη ΔΟΥ Ζακύνθου για την περαίωση

    Παρασκευη, 03 12 2010 12:48

    Η γραμματεία Ζακύνθου της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης Επαγγελματιών- Βιοτεχνών- Εμπόρων πραγματοποιεί συζήτηση για τα προβλήματα του κλάδου, σήμερα, Παρασκευή, στις 9:30΄΄ το βράδυ στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου, ενώ, κάλεσμα απηύθυνε, με σημερινές δηλώσείς του στην ΕΡΑ, το μέλος της γραμματείας Κώστας Πλατυπόδης, για συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη ΔΟΥ Ζακύνθου για το θέμα της περαίωσης, την ερχόμενη Δευτέρα, στις 9 το πρωί.

    Σάκης Νέγκας

    Είδηση: 50503

    [25] Κβαντικό χρήμα: Ο μελλοντικός εφιάλτης κάθε παραχαράκτη

    Παρασκευη, 03 12 2010 16:46

    Μετά το υλικό χρήμα ήρθε το πλαστικό χρήμα και κατόπιν το ηλεκτρονικό χρήμα. Τώρα, μερικοί επιστήμονες ετοιμάζουν ένα ακόμη πιο τολμηρό βήμα, που θα οδηγήσει στην περαιτέρω «εξαϋλωση» του χρήματος, με την ταυτόχρονη προσδοκία να κάνουν το χρήμα πραγματικά απαραβίαστο από κάθε επίδοξο παραχαράκτη. Πρόκειται για το κβαντικό χρήμα, το οποίο θα είναι όχι μόνο καθαρή πληροφορία που θα μπορεί να αποθηκευτεί και να μεταδοθεί ηλεκτρονικά (π.χ. μέσω του Ίντερνετ), όπως μια εικόνα ή ένα βίντεο, αλλά επίσης θα έχει κβαντικές ιδιότητες και συνεπώς δεν θα μπορεί να αντιγραφεί από κανένα χάκερ ή άλλο οικονομικό εγκληματία.

    Τα κβαντικά «χαρτονομίσματα» δεν θα έχουν καμία αναγνωρίσιμη υλική μορφή (όπως ένα χειροπιαστό χαρτονόμισμα ή μια εξίσου χειροπιαστή πιστωτική κάρτα), ούτε θα συνίστανται μόνο σε bits πληροφοριών, δηλαδή στα 0 και 1 όπου κωδικοποιείται το ηλεκτρονικό χρήμα, όπως και κάθε άλλη ψηφιακό δεδομένο. Τα κβαντικά χαρτονομίσματα θα περιέχουν επίσης κβαντικά bits (τα λεγόμενα qubits), τα οποία διέπονται από τους νόμους της κβαντομηχανικής και συνεπώς θα μπορούν να είναι ταυτόχρονα 0 και 1.

    Αυτή την περίοδο ουσιαστικά τίθενται τα θεωρητικά θεμέλια του κβαντικού χρήματος, ώστε κάποια μέρα αυτό να γίνει πραγματικότητα. Οι σχετικές μελέτες -που εστιάζονται στην πρακτική υλοποίηση των ιδιοτήτων της κβαντομηχανικής προκειμένου το ηλεκτρονικό κβαντικό χρήμα να ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον εκάστοτε κάτοχό του, δηλαδή να προστατεύεται από έναν απαραβίαστο κβαντικό μηχανισμό κωδικοποίησης- μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν και σε άλλες εφαρμογές, όπως π.χ. να επιτρέψουν μελλοντικά τη δημιουργία λογισμικού που οι «πειρατές» δεν θα μπορούν να «σπάσουν». Παράλληλα, οι φυσικοί αντιμετωπίζουν το κβαντικό χρήμα ως πολύτιμο «παιγνίδι», στο οποίο μπορούν να τεστάρουν και να μελετήσουν στην πράξη τις παράξενες ιδιότητες της κβαντομηχανικής.

    Πρώτος είχε την ιδέα του κβαντικού χρήματος, το 1968, ο αμερικανός φυσικός του πανεπιστημίου Κολούμπια Στέφεν Βίσνερ, σύμφωνα με το New Scientist. Πρότεινε τη δημιουργία χαρτονομισμάτων που με κάποιο τρόπο να «παγιδεύουν» (αποθηκεύουν) πάνω τους μερικές δεκάδες φωτόνια, τα οποία, χάρη στις κβαντικές ιδιότητές τους, δεν θα μπορούν να αντιγραφούν, δηλαδή να παραχαραχτούν. Όμως η πρότασή του έπασχε από ένα σημαντικό πρακτικό μειονέκτημα: η αυθεντικότητα ενός κβαντικού χαρτονομίσματος θα μπορούσε να πιστοποιηθεί μόνο από την κεντρική τράπεζα, που -αυτή και μόνο αυτή- θα διέθετε την κατάλληλη γνώση και τεχνολογία για κάτι τέτοιο. Αλλά, στην πραγματική οικονομία, ο καθένας θέλει να ξέρει άμεσα αν αυτό που κρατά στα χέρια του είναι γνήσιο - γι' αυτό άλλωστε τα σημερινά χαρτονομίσματα έχουν τόσες δικλείδες ασφαλείας (υδατογραφίες, ολογράμματα κ.α.).

    Η ιδέα του Βίσνερ ταξινομήθηκε ως ένα ακόμη θεωρητικό αξιοπερίεργο για περίπου 40 χρόνια και ουσιαστικά ξεχάστηκε, ώσπου πέρυσι ο ειδικός στην επιστήμη των υπολογιστών Σκοτ ¶αρονσον του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ πρότεινε μια νέα προσέγγιση, καθώς εγκατέλειψε την ιδέα ενός χειροπιαστού κβαντικού χαρτονομίσματος και, αντίθετα, εστιάστηκε στη δημιουργία απαραβίαστου κβαντικού ηλεκτρονικού χρήματος, δηλαδή στη ροή πληροφοριών, την οποία αντιπροσωπεύει το κβαντικό χρήμα, μέσω των ηλεκτρονικών δικτύων.

    Πέρυσι και φέτος η ομάδα του ¶αρονσον επεξεργάζεται τις θεωρητικές και τεχνικές πλευρές του ζητήματος, προκαλώντας άλλες επιστημονικές ομάδες να βρουν«τρύπες», δηλαδή αδύνατα σημεία που μπορεί να οδηγήσουν σε παραβίαση του ηλεκτρονικού κβαντικού χρήματος. Η διαδικασία αυτή, στο εσωτερικό ενός κλειστού «κλαμπ κβαντικού χρήματος», που αποτελείται από ειδικούς στην πληροφορική, στα μαθηματικά και στη φυσική σε διάφορα πανεπιστήμια, έχει φέρει στο φως ποικίλα πρακτικά προβλήματα.

    Μια σημαντική τεχνική δυσκολία που πρέπει να ξεπεραστεί, είναι με ποιο τρόπο θα μπορούν να σταλούν κβαντικά bits (qubits) μέσω του διαδικτύου, με τον ίδιο τρόπο που «ταξιδεύει» ένα e-mail. Οι επιστήμονες ξέρουν να στέλνουν qubits, με την μορφή φωτονίων, από το ένα μέρος στο άλλο μέσω των δικτύων, όμως μόνο μέσα από μεμονωμένα καλώδια οπτικών ινών. Οποιαδήποτε αναδρομολόγηση των φωτονίων από τη μια ίνα στην άλλη, καταστρέφει τις κβαντικές πληροφορίες. Αλλά ακόμα χειρότερα, προς το παρόν, μπορούμε να αποθηκεύσουμε qubits μόνο για μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου, ενώ -ειδικά αν πρόκειται για κβαντικό χρήμα- η αποθήκευση θα πρέπει να διαρκεί χρόνια και δεκαετίες.

    Παρά τις δυσκολίες, πάντως, οι προσπάθειες συνεχίζονται με την ελπίδα ότι θα υπάρξει μια νέα επανάσταση, όπως αυτή που στη δεκαετία του ΄70 κατέστησε εφικτή την ευρέως διαδεδομένη σήμερα «κρυπτογραφία του δημόσιου κλειδιού». Ακόμα κι αν τελικά δεν κατέστη εφικτό να δημιουργηθεί κβαντικό χρήμα, σύμφωνα με τους πρωτοπόρους ερευνητές, η όλη προσπάθεια θα έχει συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των κβαντικών νόμων.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 50525

    [26] Κόβοντας το κάπνισμα, φτιάχνει και το κέφι

    Παρασκευη, 03 12 2010 15:29

    Υγεια

    Όσοι το παίρνουν απόφαση και κόβουν το κάπνισμα, δεν κάνουν καλό μόνο στη σωματική τους υγεία, αλλά και στην ψυχική, καθώς μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να ανατρέψει την κοινή αντίληψη ότι το τσιγάρο βοηθά στην ανακούφιση από το άγχος. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κόβουν το κάπνισμα, έχουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης από ποτέ - τουλάχιστον για όσο καιρό καταφέρνουν να μην καπνίζουν.

    Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή Κρίστοφερ Κάλερ του Κέντρου Μελετών για το Αλκοόλ και τον Εθισμό της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Μπράουν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο εξειδικευμένο περιοδικό για θέματα έρευνας στη νικοτίνη και τον καπνό «Nicotine and Tobacco Research», συστήνουν στους καπνιστές να κόψουν το τσιγάρο σαν ένα βήμα για να βελτιώσουν την ψυχική διάθεσή τους. Όπως αναφέρουν, αντίθετα με ό,τι φοβούνται πολλοί καπνιστές, το κόψιμο δεν θα είναι μια οδυνηρή ψυχολογική θυσία για χάρη μόνο της σωματικής υγείας, η οποία θα συνοδευτεί από περισσότερη κατάθλιψη.

    «Συχνά γίνεται η υπόθεση ότι οι άνθρωποι μπορεί να καπνίζουν για τις αντικαταθλιπτικές ιδιότητες του τσιγάρου και ότι, αν το έκοβαν, ίσως πυροδοτούσαν ένα καταθλιπτικό επεισόδιο. Όμως, όταν κανείς καταγράψει την ψυχική διάθεση των καπνιστών, διαπιστώνει ότι, ακόμα κι αν πετύχουν να το κόψουν για λίγο, αμέσως αναφέρουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης», δήλωσε ο Κάλερ.

    Οι ερευνητές ανέλυσαν 236 άνδρες και γυναίκες που, εκτός από καπνιστές, ήταν και φανατικοί φίλοι του αλκοόλ. Μετά από προσπάθειες των εθελοντών, με τη βοήθεια των επιστημόνων, να κόψουν το τσιγάρο, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμα και σε όσους το σταμάτησαν για λίγο, η ψυχική κατάστασή τους βελτιώθηκε, ενώ όταν ξανάρχισαν το κάπνισμα, η διάθεσή τους χειροτέρευσε, σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι ήταν πριν αποπειραθούν να σταματήσουν να καπνίζουν.

    Όσο περισσότερο χρόνο διατηρήθηκε η αποχή από το κάπνισμα, τόσο λιγότερα συμπτώματα αρνητικής ψυχικής διάθεσης είχαν οι εθελοντές. Όσοι δεν κατάφεραν καθόλου να κόψουν το τσιγάρο, παρέμειναν οι πιο καταθλιπτικοί από όλους τους άλλους μέχρι το τέλος της μελέτης. Αντίθετα, όσοι το έκοψαν οριστικά, δήλωσαν και οι πιο χαρούμενοι από όλους.

    Ο Κάλερ δήλωσε ότι, μετά από αυτά τα ευρήματα, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι το κάπνισμα όντως αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο για να μετριάζονται τα αρνητικά συναισθήματα και η κατάθλιψη, ακόμα κι αν μερικοί καπνιστές δικαιολογούν τη συνήθειά τους σε αυτή τη βάση. Όπως είπε, το αντίθετο ακριβώς φαίνεται να συμβαίνει: το κόψιμο του τσιγάρου μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης και δυστυχίας.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 50519

    [27] Συνάντηση Παπανδρέου-Μπαρόζο τη Δευτέρα

    Παρασκευη, 03 12 2010 15:21

    Συνάντηση τουλάχιστον μιας ώρας θα έχουν τη Δευτέρα το απόγευμα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη συνάντηση θα εξεταστούν τόσο θέματα της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, όσο και θέματα της ευρωπαϊκής οικονομίας και ειδικότερα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι κκ. Μπαρόζο και Παπανδρέου αναμένεται να συζητήσουν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, την παρακολούθησή τους από την τρόικα, την ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ελλάδα και την προετοιμασία της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (16-17 Δεκεμβρίου).

    Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν, εξάλλου, ότι την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της επίσκεψης είχε ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Μπαρόζο αναμένεται να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα, με τα μέτρα που έχει λάβει, βρίσκεται στο σωστό δρόμο, τονίζοντας παράλληλα τη σοβαρότητα της κατάστασης.

    Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) ενώ, όπως έγινε γνωστό, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στις 18.15 (ώρα Ελλάδας).

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 50516

    [28] Συνεχίστηκε η δίκη των νευροχειρουργών για την υπόθεση Γιώργου Αλβέρτη

    Παρασκευη, 03 12 2010 17:14

    Σε ολιγωρία που επέδειξαν οι γιατροί μετά την εγχείρηση στον κ.Γ.Αλβέρτη απέδωσε την κακή εξέλιξη της υγείας του ασθενούς ο νευροχειρουργός κ. Π.Νομικός, ο οποίος κατέθεσε στη δίκη, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, των δύο νευροχειρουργών για τη σωματική βλάβη που υπέστη ο σύζυγος της Αλεξίας Έβερτ.

    Ο μάρτυρας υπέδειξε ως υπεύθυνο για την κάκιστη εικόνα που εμφάνισε ο ασθενής, σταδιακά μετά την επέμβαση που του είχε γίνει το 2005 για αφαίρεση εγκεφαλικής κύστης, τον πρώτο από τους δύο νευροχειρουργούς που ανέλαβε να κάνει την επέμβαση και επομένως -όπως είπε ο κ.Νομικός- είχε και την ευθύνη για τη μετεγχειρητική πορεία του κ. Αλβέρτη.

    Ο μάρτυρας επεσήμανε ότι κάποιες ευθύνες έχει και ο δεύτερος κατηγορούμενος νευροχειρουργός, ο οποίος ως β΄ βοηθός του συγκατηγορούμενου του, ήταν επιφορτισμένος να ενημερώνει τον επικεφαλής αν κάτι δεν πήγαινε καλά.

    Σύμφωνα με τον νευροχειρουργό, η καθυστέρηση άμεσης αντιμετώπισης των συμπτωμάτων που εμφάνισε μετά το χειρουργείο ο κ. Αλβέρτης, είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά νευρολογική εικόνα του.

    Το πρωί ολοκληρώθηκε η κατάθεση της Αλεξίας Έβερτ, η οποία υποστήριξε πως «αν βρισκόταν εν ζωή ο τρίτος νευροχειρουργός» , που αυτοκτόνησε όταν κλήθηκε να καταθέσει ως ύποπτος για την υπόθεση, «η κατάσταση θα ήταν διαφορετική». Η κ. Έβερτ κατηγόρησε τον β' βοηθό του επικεφαλής νευροχειρουργού ότι απέκρυψε από τους οικείους πως ο σύζυγός της «από το πρώτο 24ωρο είχε υποστεί ζημιά και θα ήταν άνθρωπος με ειδικές ανάγκες".

    Η δίκη θα συνεχιστεί στις 22 Δεκεμβρίου.

    AΠΕ

    Είδηση: 50526

    [29] Κ. Σκανδαλίδης: «Στόχος να μην περικοπούν οι αγροτικές επιδοτήσεις»

    Παρασκευη, 03 12 2010 19:27

    Σκληρή μάχη θα δοθεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο για να μην περικοπούν οι αγροτικές επιδοτήσεις στα πλαίσια της αναθεώρησης της ΚΑΠ. Αυτό επισήμανε με έμφαση ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδης μιλώντας σε συνάντηση που διοργάνωσε το υπουργείο με εκπροσώπους όλων των φορέων του αγροτικού χώρου.

    Ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε ότι το κείμενο εργασίας που έχει δημοσιοποιηθεί προβλέπει μειώσεις των αγροτικών επιδοτήσεων αλλά οι τελικές προτάσεις της Επιτροπής θα δοθούν τον ερχόμενο Ιούνιο. Σε αυτό το διάστημα εμείς θα δώσουμε τη μάχη για να προστατεύσουμε το εισόδημα του αγρότη.

    Ξεκαθάρισε ακόμη ότι η Αγροτική Τράπεζα θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο. Αυτή τη στιγμή, είπε, εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα εξυγίανσης και ανάπτυξης ώστε να καταστεί μια ανταγωνιστική τράπεζα.

    ΑΠΕ

    Είδηση: 50538

    [30] Ελπίδες για ανάκαμψη του τουρισμού

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων, που πραγματοποίησε στην Αθήνα την ετήσια συνέλευσή της. Οι Ευρωπαίοι πράκτορες που βρέθηκαν για τρεις μέρες στην Αθήνα, απέκτησαν ιδία αντίληψη για την τουριστική μας προσφορά, με την φιλοξενία τους στη χώρα μας, ενώ επισκέφθηκαν σημαντικότερα αξιοθέατα της Αθήνας.

    1 2 3 4 5

    Βαθμολογία: 0.0 (0 Βαθμολογήσεις)

    Κατηγορία: Ελλάδα Ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων, που πραγματοποίησε στην Αθήνα την ετήσια συνέλευσή της. Οι Ευρωπαίοι πράκτορες που βρέθηκαν για τρεις μέρες στην Αθήνα, απέκτησαν ιδία αντίληψη για την τουριστική μας προσφορά, με την φιλοξενία τους στη χώρα μας, ενώ επισκέφθηκαν σημαντικότερα αξιοθέατα της Αθήνας.

    Embed Κώδικας

    Αποστολή σε φίλο

    Προτάσεις

    Ελπίδα για καλύτερες μέρες στον τουρισμό - Philoxenia 2010

    Συνέντευξη του Υπουργού Πολιτισμού

    Στάση Μετρό Αγίας Παρασκευής

    Στην Αθήνα η Τρόικα

    Στις αρχές του 2011 οριστικοποιούνται οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού

    Κρίσιμη εβδομάδα για την ελληνική οικονομία

    Ο Κύπριος Πρόεδρος στην Αθήνα

    Κυκλοφοριακό χάος από την έντονη βροχόπτωση

    Περισσότερα βίντεο από αυτή την κατηγορία

    Αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία

    Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

    Ο Τ. Χυτήρης στον Πρόεδρο για τα ΜΜΕ

    Έκρηξη σε νυχτερινό κέντρο

    97 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης

    Στάση Μετρό Αγίας Παρασκευής

    Ο Κ. Παπούλιας στο ΥΠΕΘΑ

    Μ. Θεοδωράκης: Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών

    template

    joomla

    0

    1

    2

    prev

    next

    2° Πανελλήνιο Συνέδριο Ρομποτικής στην ΠάτραRead more

    Με την απιστία στα γονίδιαRead more

    Ο θηλασμός κάνει τη ζωή της μητέρας πιο εύκολη Read more

    Αλλάζουμε φίλους, όταν αλλάζουμε και ενδιαφέρονταRead more

    Πιο κοντά σε εξέταση ακριβείας για την έγκαιρη διάγνωση του αυτισμούRead more

    Κβαντικό χρήμα: Ο μελλοντικός εφιάλτης κάθε παραχαράκτηRead more

    Κόβοντας το κάπνισμα, φτιάχνει και το κέφιRead more

    51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου ΘεσσαλονίκηςRead more

    Παγκόσμια Ημέρα για ¶τομα με ΑναπηρίαRead more

    ΤελευταιαΤοπικαΔημοφιληΑθλητικαΗμερομηνια

    Κ. Σκανδαλίδης: «Στόχος να μην περικοπούν οι αγροτικές επιδοτήσεις»

    Ειδησεις

    03/12/2010 19:27

    Δίκη «συνδικάτου» - Κατάθεση οδηγού του εφοπλιστή Παναγόπουλου

    Κοινωνια

    03/12/2010 19:12

    2° Πανελλήνιο Συνέδριο Ρομποτικής στην Πάτρα

    Ειδησεις

    03/12/2010 18:57

    Αιφνιδιαστικά στο Αφγανιστάν ο Ομπάμα

    Ειδησεις

    03/12/2010 18:54

    Συνάντηση Α. Λοβέρδου με διοικητές 30 μεγάλων νοσοκομείων - Προσλήψεις

    Ειδησεις

    03/12/2010 18:48

    Με την απιστία στα γονίδια

    Ειδησεις

    03/12/2010 18:32

    Ο θηλασμός κάνει τη ζωή της μητέρας πιο εύκολη

    Ειδησεις

    03/12/2010 18:19

    Αλλάζουμε φίλους, όταν αλλάζουμε και ενδιαφέροντα

    Ειδησεις

    03/12/2010 18:16

    Τελεσίγραφο έως τις 15 Δεκεμβρίου για ρύθμιση χρεών μεγαλο-οφειλετών

    Ειδησεις

    03/12/2010 18:06

    Προκήρυξη νέων θέσων ΣΟΧ από την ΕΡΤ

    Κοινωνια

    03/12/2010 17:52

    Κονδύλια 20 εκ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ για υποδομές εκπαίδευσης στη Θεσσαλία

    Λάρισα

    03/12/2010 15:57

    Ομαλοποιείται η κατάσταση στις Φυλακές των Γρεβενών

    Κοζάνη

    03/12/2010 15:36

    Πυρ από το ΠΑΜΕ για τα αντεργατικά μέτρα

    Βόλος

    03/12/2010 15:25

    Συμμετοχή συνταξιούχων της Καβάλας στη διαμαρτυρία της Θεσσαλονίκης

    Καβάλα

    03/12/2010 13:25

    Εθελοντική αιμοδοσία Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης

    Καβάλα

    03/12/2010 13:23

    Μόνο με το διαβατήριο από τις 15 Δεκεμβρίου η είσοδος των Αλβανών στη χώρα μας

    Φλώρινα

    03/12/2010 13:02

    Παραίτηση με αιχμές του προέδρου του Αναπτυξιακού Συλλόγου Αλυκών

    Ζάκυνθος

    03/12/2010 12:54

    Καταδυτικός τουρισμός και Ελληνικό πρωινό στα ξενοδοχεία

    Ζάκυνθος

    03/12/2010 12:51

    Διαμαρτυρία ΠΑΣΕΒΕ στη ΔΟΥ Ζακύνθου για την περαίωση

    Ζάκυνθος

    03/12/2010 12:48

    Προβολές κινηματογραφικής λέσχης Ζακύνθου

    Ζάκυνθος

    03/12/2010 12:46

    Στον Μπαράκ Ομπάμα το Νομπέλ Ειρήνης

    Ειδησεις

    09/10/2009 11:24

    Προσχέδιο συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν κατέθεσε η ΙΑΕΑ

    Ειδησεις

    21/10/2009 15:47

    Αφγανιστάν: Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών

    Ειδησεις

    20/10/2009 08:57

    Αιματηρές επιθέσεις στο Πακιστάν

    Ειδησεις

    15/10/2009 08:15

    Επικίνδυνη τουρκική πρόκληση

    Πολιτικη

    21/03/2010 12:24

    ERT WORLD: Αλλαγές συχνοτήτων

    Κοινωνια

    01/09/2010 10:59

    Συνέχισε την κρουαζιέρα της στα νησιά η τουρκική κορβέτα

    Πολιτικη

    23/03/2010 16:53

    Σύσκεψη υπό Σαμαρά για Οικονομία- Καλλικράτη

    Πολιτικη

    29/03/2010 15:08

    Συνάντηση Καρατζαφέρη - Σημίτη

    Πολιτικη

    24/03/2010 12:58

    Πεταλωτής: Λύση στα πλαίσια της ΕΕ

    Πολιτικη

    22/03/2010 17:43

    Κλώτσησε τη νίκη ο ΠΑΟΚ Έγκλημα και τιμωρία στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ να ισοφαρίζεται στο 89' από την Μπριζ (1-1)...

    Φουλάρει για πρωτιά ο Ολυμπιακός ¶νετη νίκη με 86-69 πέτυχε απόψε ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ επί της Μπάμπεργκ στο πλαίσιο της...

    Στη Ρωσία και το Κατάρ τα Π.Κ. το 2018 και το 2022 Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στη Ζυρίχη όπου η εκτελεστική επιτροπή της FIFA επέλεξε τη Ρωσία ως χώρα...

    «Κούφανε» την Ευρώπη ο ¶ρης Ένας ¶ρης από β¦άλλο πλανήτη πέρασε σαν σίφουνας μέσα από τη Μαδρίτη νικώντας με 3-2 την...

    ¶νοιξε φτερά για πρόκριση η ΑΕΚ Σπουδαία νίκη με 3-1 πήρε η ΑΕΚ μέσα στο Σπλιτ επί της Χάϊντουκ για την 5η...

    < Δεκεμβριος 2010 >

    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ

    1 2 3 4 5

    6 7 8 9 10 11 12

    13 14 15 16 17 18 19

    20 21 22 23 24 25 26

    27 28 29 30 31

    ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ERTonline

    Προβολη

    Multimedia

    VIDEO ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

    You need Flash player 6+ and JavaScript enabled to view this video.

    ΑρχηΚεντρικο SiteCINEMAΒΙΒΛΙΟΘΕΑΤΡΟΟΙΚΟΛΟΓΙΑΗ ΕΡΤ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙVideonews

    Επαναφορα αρχικων ρυθμισεων Top

    Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία της ΕΡΤ Α.Ε. και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια της Διεύθυνσης Πολυμέσων της ΕΡΤ Α.Ε. Για πληροφορίες webmaster@ertonline.gr

    Είδηση: 164

    [31] Πιθανές συναντήσεις Σαμαρά με Στρος-Καν και Ρεν

    Παρασκευη, 03 12 2010 14:39

    Συναντήσεις με τον επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν και τον επίτροπο Όλι Ρεν θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς την επόμενη εβδομάδα, που οι δύο αξιωματούχοι θα βρίσκονται στην Αθήνα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε την Παρασκευή συνεργασία με τους προέδρους των Νομαρχιακών Επιτροπών απ' όλη την Ελλάδα και συζήτησαν την περιφερειακή ανασυγκρότηση του κόμματος. Ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση και με τα μέλη της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    "Οργανώσεις από την κοινωνία, στην υπηρεσία της κοινωνίας"

    Τις κομματικές οργανώσεις της ΝΔ κινητοποιεί ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, μετά και τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς, όπως φαίνεται, στη Ρηγίλλης εκτιμούν πως ίσως το επόμενο διάστημα έχουμε εξελίξεις σε πολλά μέτωπα.

    "Η κομματική οργάνωση με τις ξύλινες πινακίδες και τα ξύλινα λόγια έχει πεθάνει" Αντ. Σαμαράς

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στα προεδρεία των ΝΟΔΕ, το ζητούμενο είναι οργανώσεις που να προέρχονται από την κοινωνία, να ανήκουν στην κοινωνία και να υπηρετούν την κοινωνία, ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε σημαντική προτεραιότητα τη συγκρότηση περιφερειακών οργάνων με στόχο την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

    Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί την άλλη εβδομάδα με τον γενικό διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν και τον Ευρωπαίο επίτροπο Ολι Ρεν, οι οποίοι θα επισκεφθούν τη χώρα μας.

    Μεταναστευτική πολιτική

    Σύσκεψη με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE) είχε στη Ρηγίλλης ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ενημερώθηκε για τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες που καταβάλλει η ΕΕ για τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης, κυρίως σε κοινοτικό επίπεδο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς από την πλευρά του ζήτησε, μεταξύ άλλων, να αυξηθεί η πίεση προς όλα τα κράτη για την ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτικής, αναδεικνύοντας πάντοτε την κοινωνική προσέγγιση του φαινομένου της μετανάστευσης, να εφαρμοστεί το κοινοτικό κεκτημένο της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, μέσω της ενίσχυσης του ρόλου της Frontex, και να ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία από την ΕΕ, ώστε να εφαρμοστεί η υπογραφείσα συμφωνία επανεισδοχής (με την Ελλάδα), καθώς επίσης και για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συνάψεως και υπογραφής αντίστοιχης συμφωνίας μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας.

    Κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε πως η ΝΔ έχει ήδη καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη μεταναστευτική πολιτική και αντιμετωπίζει με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και κοινωνική ευαισθησία τα θέματα που άπτονται με το φαινόμενο της μετανάστευσης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Στην Αθήνα Στρος-Καν και Ρεν την επόμενη εβδομάδα, Α. Σαμαράς: «Διέξοδος από την κρίση μπορεί να υπάρξει μόνο με την Ανάπτυξη»

    Είδηση: 50514

    [32] Κατάθεση της συζύγου του Π. Παναγόπουλου στη δίκη για την απαγωγή του

    Παρασκευη, 03 12 2010 15:11

    Τις τραγικές στιγμές που έζησε η ίδια, τις συνομιλίες της με τους απαγωγείς και τον τρόπο με τον οποίο κατέθεσε τα χρήματα στο σημείο που της υπέδειξαν, περιέγραψε στη δίκη των απαγωγέων, η σύζυγος του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, Κατερίνα Παναγοπούλου. Στην κατάθεσή της, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η κα Παναγοπούλου εξέφρασε ευχαριστίες προς τους κατηγορούμενους, που δεν πείραξαν τον σύζυγο της.

    "Με άλλον συνομιλούσα στο τηλέφωνο"

    Τα όσα βίωσε, από τη στιγμή που απήγαγαν τον άντρα της μέχρι να καταφέρει να τους παραδώσει το ποσό των 30 εκατομμύριων ευρώ για τον δει ξανά στο σπίτι τους, κατέθεσε η μάρτυρας

    "Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ανθρωποειδή, συμπεριφέρθηκαν με απόλυτη ευγένεια σε εμένα και στον σύζυγο μου" είπε χαρακτηριστικά.

    Όπως κατέθεσε η κα Παναγοπούλου, "η φωνή" που άκουγε στο τηλέφωνο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν ανήκε στον κατηγορούμενο Απόστολο Πετράκη, αλλά ούτε και σε κάποιον άλλον από τους κατηγορουμένους που έχει ακούσει να μιλάνε. Η μάρτυρας εκτίμησε πως ο άντρας με τον οποίο συνομιλούσε ήταν μεγαλύτερης ηλικίας από τον Πετράκη και "είχε βαριά κρητική προφορά".

    Απευθυνόμενη προς τους κατηγορούμενους, η κα Παναγοπούλου είπε: "Είστε τυχεροί γιατί δικάζεστε για απαγωγή και ομηρεία και όχι για δολοφονία", καθώς με το σοβαρό πρόβλημα καρδιάς που αντιμετωπίζει ο εφοπλιστής "θα μπορούσε να έχει πεθάνει στο πρώτο λεπτό, μόνο με το αντίκρισμα των αντρών με τις κουκούλες".

    Η μάρτυρας είχε διάλογο με τον Πετράκη, ο οποίος επανέλαβε ότι αν γνώριζε τι άνθρωποι είναι ο εφοπλιστής και η σύζυγος του δεν θα προχωρούσε στην απαγωγή.

    Όπως του απάντησε η μάρτυρας, έχει πληροφορηθεί πως έχει καλό χαρακτήρα: "Ξέρω ότι είστε θύμα, σας εύχομαι μία καλή ζωή από εδώ και πέρα".

    Η κα Παναγοπούλου προέτρεψε τον Πετράκη -και ενδεχομένως όποιον άλλο εμπλέκεται στην απαγωγή του συζύγου της- να αξιοποιήσουν τα χρήματα για καλούς σκοπούς, λέγοντας: "Τα χρήματα που πήρατε είναι καθαρά. Βοηθήστε κόσμο, είστε νέος ακόμη, μπορείτε".

    Σύμφωνα με τη σύζυγο του εφοπλιστή, οι κατηγορούμενοι είναι "τα θύματα μιας αρρωστημένης κοινωνίας".

    Η κα Παναγοπούλου αναφέρθηκε στην κατάθεσή της στις ώρες αγωνίας που πέρασε,ώσπου να καταφέρει με την βοήθεια φίλων να συγκεντρώσει σε χαρτονομίσματα το ποσό των λύτρων, ενώ όπως είπε τη βοήθησαν οι συμβουλές και τα "μαθήματα" των αστυνομικών, για τη συμπεριφορά που έπρεπε να είχε στις συνομιλίες της με τους απαγωγείς.

    Η δίκη συνεχίζεται.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 50515

    [33] Αιματηρή συμπλοκή στην Καλλιθέα

    Παρασκευη, 03 12 2010 14:20

    Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ ένοπλου άνδρα και αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, απέναντι από τα ΕΛΤΑ στην Καλλιθέα. Τραυματίας από τα πυρά αστυνομικού ο ένας από τους τρεις υπόπτους, οι οποίοι όταν επιχείρησαν να τους ελέγξουν οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ, προέταξαν όπλο. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργείται από την Ασφάλεια.

    Ανακρίνονται οι δύο από τους τρεις υπόπτους

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η αστυνομική έρευνα σχετικά με το τι σκοπό είχαν οι τρεις άνδρες που πήγαν να ελέγξουν οι αστυνομικοί, με αποτέλεσμα να γίνει ένοπλη συμπλοκή, κατά την οποία τραυματίστηκε ο ένας απ' αυτούς, στη διασταύρωση των οδών Πεισιστράτου και Ξενοφόντως, στην Καλλιθέα.

    Ο ένας από τους τρεις είναι γιατρός ορθοπεδικός από την Πάτρα, 47 ετών, ο δεύτερος είναι από τη Θεσσαλονίκη, κάτοικος Μενιδίου και φίλος του γιατρού, και ο τρίτος που τραυματίστηκε είναι Γεωργιανός.

    Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την αστυνομία, τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ, που έκαναν περιπολία με δύο μοτοσικλέτες στην περιοχή, είδαν απέναντι από τα ΕΛΤΑ της Καλλιθέας τους τρεις άνδρες και επειδή θεώρησαν ύποπτη τη στάση τους, πλησίασαν για να τους ελέγξουν.

    Όταν τους ζήτησαν στοιχεία, ο γιατρός δήλωσε την ταυτότητά του, όπως και ο δεύτερος Έλληνας, ενώ ο Γεωργιανός αρχικά είπε ότι είναι Βούλγαρος και ότι είχε την ταυτότητά του σε αυτοκίνητο που είχε σταθμεύσει εκεί κοντά.

    Ξαφνικά, όμως, έσπρωξε τον έναν από τους αστυνομικούς και έβγαλε από ένα τσαντάκι μέσης που φορούσε ένα πιστόλι, με το οποίο σημάδεψε τον άνδρα της ομάδας ΔΙΑΣ.

    Ο αστυνομικός όμως πρόλαβε και πυροβόλησε τον αλλοδαπό με το δικό του όπλο, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στον ώμο και στο χέρι.

    Ο τραυματίας διακομίσθηκε και νοσηλεύεται στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Όπως διαπιστώθηκε, το πιστόλι που είχε ο Γεωργιανός είναι αστυνομικό και είχε κλαπεί πριν από ένα χρόνο, από το σπίτι αστυνομικού στην Καισαριανή.

    Αυτή την ώρα εξετάζεται το παρελθόν του Γεωργιανού, ενώ οι δύο Έλληνες ανακρίνονται στην Ασφάλεια, προκειμένου να διαπιστωθεί τι σχέση είχαν με τον ένοπλο αλλοδαπό.

    Στην πρώτη τους συνομιλία με τους αστυνομικούς, δήλωσαν ότι απλώς τον περίμεναν στο σημείο για προσωπική τους υπόθεση.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 50513

    [34] Νέα διεύθυνση για το WikiLeaks

    Παρασκευη, 03 12 2010 13:17

    Έπειτα από διακοπή έξι ωρών, ο ιστότοπος WikiLeaks εμφανίζεται και πάλι στο διαδίκτυο, σε νέα διεύθυνση, στο Wikileaks.ch, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιστότοπου στο Twitter. "To WikiLeaks μετακόμισε στην Ελβετία", ανακοίνωσε ο ιστότοπος στη διεύθυνσή του στο Twitter. Σε άλλο μήνυμα στο Twitter, τo WikiLeaks αναφέρει ότι "η διεύθυνση Wikileaks.org σκοτώθηκε από αμερικανικό everyDNS.net έπειτα από ισχυρισμούς για μαζικές επιθέσεις". Νωρίτερα, το EveryDNS.net είχε ανακοινώσει ότι διέκοψε την υπηρεσία Wikileaks έπειτα από μαζικές κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του ιστότοπου. "Ενισχύστε μας", αναφέρεται επίσης στο μήνυμα, που παρέχει link που παραπέμπει σε ιστοσελίδα δωρεών. Την ίδια ώρα, νέα απόρρητα διπλωματικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν αποκαλύπτουν ότι Αμερικανοί και Αφγανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, έχουν επικρίνει τις ενέργειες των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην επαρχία Χελμάντ, κατηγορώντας τις ότι "προκάλεσαν χαώδη κατάσταση".

    "Χαώδης η κατάσταση που έχουν προκαλέσει οι βρετανικές δυνάμεις στην επαρχία Χελμάντ"

    Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα The Guardian, οι βρετανικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να εγγυηθούν την ασφάλεια σε αυτή την αφγανική επαρχία, προπύργιο των ταλιμπάν.

    Σε έγγραφο του Απριλίου του 2007, αποκαλύπτεται πως ο τότε διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ Νταν Μακνίλ είχε δηλώσει σε Αμερικανό αξιωματικό ότι "έχει μείνει κατάπληκτος από την έλλειψη κάθε προσπάθειας από την πλευρά των Βρετανών (...) Εχουν δημιουργήσει χαώδη κατάσταση στην Χελμάντ. Η τακτική τους είναι κακή".

    Σε άλλο έγγραφο που εστάλη στις 21 Φεβρουαρίου 2009, ο πρόεδρος Καρζάι αναφέρεται στην ανικανότητα των Βρετανών, η οποία προκάλεσε την κατάρρευση των νόμων και της εξουσίας στην επαρχία Χελμάντ.

    "Όταν επέστρεψα στο Αφγανιστάν είχα μαζί μου μόνο 14 στρατιώτες", υπογραμμίζεται στο έγγραφο το οποίο επικαλείται τον Καρζάι. "Τα κορίτσια μπορούσαν να πηγαίνουν σχολείο με απόλυτη ασφάλεια. Σήμερα που οι βρετανοί στρατιώτες βρίσκονται στην Χελμάντ, οι άνθρωποι δεν είναι πλέον ασφαλείς", αναφέρεται στο έγγραφο.

    Τέλος, Αμερικανός αξιωματούχος επικρίνει σε έγγραφο της 8ης Δεκεμβρίου 2008 τις βρετανικές μεθόδους: "Εμείς οι Αμερικανοί και ο Καρζάι διαπιστώσαμε πως οι Βρετανοί δεν φάνηκαν αντάξιοι της αποστολής τους να εγγυηθούν την ασφάλεια στην επαρχία Χελμάντ".

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: WikiLeaks: «Μαφιόζικο κράτος η Ρωσία»

    The Guardian: WikiLeaks fights to stay online after US company withdraws domain name, BBC: Leaks criticise UK performance in Afghanistan

    Είδηση: 50509


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 3 December 2010 - 17:57:11 UTC