Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι έρευνες οδηγούν σε οργανωμένο κύκλωμα
  • [02] Νέα εμφάνιση Καντάφι - Μάχες στα ανατολικά
  • [03] Διάλογος για το δημοσιονομικό πλαίσιο 2012-2014
  • [04] «Λαβράκια» βγάζουν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ
  • [05] Πάτρα: Εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας
  • [06] Λακωνία: Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία
  • [07] Τουρκοκυπριακό συλλαλητήριο - ενοχλημένη η Άγκυρα
  • [08] Φραγκφούρτη: Δύο νεκροί από πυρά εναντίον λεωφορείου με Αμερικανούς στρατιώτες
  • [09] Λέσβιος στην καταγωγή ο 23 χρονος ειδικός φρουρός
  • [10] Αιφνίδιος θάνατος 50χρονου καθηγητή
  • [11] Παράταση θητείας διοίκησης επιμελητηρίου και πρωτοβουλίες φορέα
  • [12] Βουλή: Σύντομα κατατίθεται σχέδιο νόμου για τα φυτοφάρμακα
  • [13] Eπιπτώσεις των εξεγέρσεων σε χρηματιστήρια και πετρέλαιο
  • [14] 20 χρόνια Μέγαρο Μουσικής
  • [15] Η Ελλάδα ουραγός στην Ευρώπη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης
  • [16] Νέα ψηφιακή παράσταση στο Πλανητάριο
  • [17] Περί τις 18.000 καταγγελίες για μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου
  • [18] Την ανάδειξη τους δάσους Πλατανουλίων επιδιώκει ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής
  • [19] Σοκ στα Τρίκαλα από τη δολοφονία του 22χρονου αστυνομικού Γ. Σκυλογιάννη
  • [20] Δεν αναστέλλεται το πάγωμα της εκτροπής του Αχελώου - Συναντήσεις με Ρέππα - Μπιρμπίλη ζητά ο κ. Αγοραστός
  • [21] Στη Λάρισα η Μιλένα Αποστολάκη
  • [22] Καθολική ετοιμότητα για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ
  • [23] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των κέντρων παράνομων μεταναστών πραγματοποιείται σήμερα μπροστά στο δημαρχείο Ορ/δαςβ¦
  • [24] Με την παρουσία του Κώστα Σκανδαλίδη συνεδριάζει αύριο στη Ρόδο το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου
  • [25] Ξεκίνησαν τη λειτουργία τους οι δύο κινητές μονάδες Υγείας στα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών σε Πόρο & Φυλάκιοβ¦
  • [26] Αλλαγές σε επικουρικά και βαρέα το καλοκαίρι
  • [27] Μετανάστες: Μαζικές μεταφορές στα νοσοκομεία
  • [28] Ισόβια κάθειρξη
  • [29] Νέα μέτρα από ΟΑΣΑ για το φαινόμενο των πλαστών εισιτηρίων
  • [30] Βροχές, κρύο και απαγορευτικό απόπλου σε πολλά λιμάνια
  • [31] Η κάνναβη αυξάνει τον κίνδυνο ψυχώσεων
  • [32] Το κρύο, σύμμαχος της υγείας
  • [33] Όποιος «βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο» ζει περισσότερα χρόνια
  • [34] Το τελειότερο οπτικό τηλεσκόπιο στον κόσμο
  • [35] Στα ύψη η τιμή της αμόλυβδης
  • [36] Κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στην Ολλανδία
  • [37] Πολιτική αντιπαράθεση στην Κροατία

    [01] Οι έρευνες οδηγούν σε οργανωμένο κύκλωμα

    Τεταρτη, 02 03 2011 14:51

    Δείτε τα video

    Αποτροπιασμό και οργή προκαλεί η εν ψυχρώ δολοφονία των δύο νεαρών αστυνομικών και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων δυο, χθες το βράδυ στου Ρέντη. Το ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες, που γάζωσαν με πρωτοφανή αγριότητα τους αστυνομικούς με καλάσνικοφ, δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής. Ωστόσο, κρίσιμο στοιχείο στην διαλεύκανση της υπόθεσης θεωρείται η κλοπή οχτώ αυτοκινήτων από αντιπροσωπεία στη Νέα Ερυθραία, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται το πόρισμα της βαλλιστικής εξέτασης στα δύο όπλα που βρέθηκαν, ένα καλάσνικοφ και ένα 9άρι πιστόλι. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις εκτιμάται ότι πρόκειται για οργανωμένο κύκλωμα, και πως οι δράστες της δολοφονικής επίθεσης ήταν τέσσερις. Εν τω μεταξύ, εκτός κινδύνου νοσηλεύονται οι δύο τραυματίες αστυνομικοί, ενώ στο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο μεταφέρθηκε από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας ο ένας εκ των δύο. Αύριο, οι κηδείες των δύο άτυχων αστυνομικών.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Εν αναμονή της βαλλιστικής έρευνας

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αστυνομίας για την αιματηρή συμπλοκή στην περιοχή του Ρέντη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής, πρόκειται για οργανωμένο κύκλωμα που κλέβει αυτοκίνητα και πιθανόν ενέχεται και σε άλλες ένοπλες ληστείες ή και σοβαρότερα αδικήματα.

    Στον τόπο της επίθεσης οι αστυνομικοί βρήκαν 23 κάλυκες από καλάσνικοφ, 17 κάλυκες των 9 χιλιοστών και εννέα βολίδες. Επίσης, σε σχετικά μικρή απόσταση από το σημείο, στην περιοχή του Ρέντη, βρέθηκε και ένας γεμιστήρας πιστολιού με πέντε φυσίγγια.

    Το αυτοκίνητο -μάρκας «Βόλβο»- που χρησιμοποίησαν οι δράστες για τη διαφυγή τους, είχε κλαπεί στις 17 Ιανουαρίου, από έκθεση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, στο 18ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στη Νέα Ερυθραία. Επίσης οι πινακίδες που είχε το αυτοκίνητο, είχαν κλαπεί την ίδια ημέρα από την ίδια έκθεση και ανήκουν σε άλλο αυτοκίνητο.

    Από την έκθεση αυτοκινήτων είχαν κλαπεί -τότε- συνολικά οχτώ αυτοκίνητα μάρκας «Βόλβο», ένα από τα οποία είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες της πρόσφατης ένοπλης ληστείας στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας και το εγκατέλειψαν στο Ακραίφνειο. Άλλα τρία αυτοκίνητα από τα συγκεκριμένα οχτώ, είχαν χρησιμοποιηθεί για διακίνηση λαθρομεταναστών και κατασχέθηκαν στην Καβάλα και στη Λάρισα.

    Οι αστυνομικοί ερευνούν το ενδεχόμενο οι δράστες της χθεσινής ληστείας στο περίπτερο, στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι, οι οποίοι στη συνέχεια πυροβόλησαν τους αστυνομικούς, να έχουν σχέση με τη ληστεία στα Άσπρα Σπίτια ή να προμηθεύτηκαν το αυτοκίνητο από άλλη ομάδα που ειδικεύεται στις κλοπές οχημάτων.

    Το «Βόλβο», καθώς και ένα καλάσνικοφ και ένα πιστόλι που άφησαν μέσα οι κακοποιοί όταν εγκατέλειψαν το όχημα στο Μοσχάτο, μετά την αιματηρή συμπλοκή, εξακολουθούν να ερευνώνται στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει ολοκληρωθεί η βαλλιστική έρευνα που θα καταδείξει αν τα όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί και σε άλλες εγκληματικές ενέργειες.

    Επειδή η ληστεία στο περίπτερο στο Μενίδι έχει ομοιότητες με ακόμη μία ένοπλη ληστεία μετά φόνου σε περίπτερο στα Άνω Λιόσια, που έγινε πριν από λίγες ημέρες, οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ερευνούν την πιθανότητα να πρόκειται για τους ίδιους δράστες.

    Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αναζητήσεις από αστυνομικούς για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Όπως έγινε γνωστό από τη ΓΑΔΑ, μετά το τηλεφώνημα για τη ληστεία στο περίπτερο στο Μενίδι οι τέσσερις αστυνομικοί της ομάδας «ΔΙΑΣ» εντόπισαν το όχημα στη λεωφόρο Κηφισού στο ύψος της γέφυρας Βρυούλων και το καταδίωξαν προς τον Πειραιά, ενημερώνοντας το Κέντρο Επιχειρήσεων.

    Μέσα σε τέσσερα λεπτά από τις 18:37 έως τις 18:41 από το κέντρο κινητοποιήθηκαν συνολικά 14 ομάδες «ΔΙΑΣ», δηλαδή 28 μοτοσικλέτες, με συνολικά 56 αστυνομικούς και 7 περιπολικά, καθώς και όλα τα οχήματα του Πειραιά με εντολή να συγκλίνουν στη λεωφόρο Κηφισού και να κλείσουν όλες τις διόδους διαφυγής των δραστών.

    Στον τόπο της συμπλοκής είχαν φτάσει και άλλα οχήματα, εκτός από τις δύο αρχικές μοτοσικλέτες, γι' αυτό και σφαίρες από τα όπλα των κακοποιών, εκτός από τους τέσσερις πρώτους αστυνομικούς δέχθηκαν άλλοι τέσσερις, οι δύο στα κράνη οι άλλοι δύο στα αλεξίσφαιρα γιλέκα, χωρίς όμως να τραυματιστούν.

    Παρά την κινητοποίηση, πάντως, οι ένοπλοι ληστές κατάφεραν να διαφύγουν.

    Την Πέμπτη οι κηδείες των άτυχων αστυνομικών

    Η κηδεία του 23χρονου Ιωάννη Ευαγγελινέλη θα τελεστεί αύριο στις 15:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου στο Περιστέρι, ενώ η νεκρώσιμος ακολουθία για τον 22χρονο Γιώργο Σκυλογιάννη θα ψαλλεί στις 12:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, στα Τρίκαλα, και θα ακολουθήσει η ταφή στο Α' Νεκροταφείο Τρικάλων.

    Ο Γ. Σκυλογιάννης είχε καταταχθεί στο Σώμα της ΕΛΑΣ την 1η Ιουλίου 2009. Ήταν το μεγαλύτερο από τα 5 παιδιά τής οικογένειας του Χρήστου Σκυλογιάννη. Διέμενε με τη φοιτήτρια, μικρότερη αδελφή του, στην Αθήνα.

    «Είχε υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία στις ειδικές δυνάμεις. Πάντα ήθελε να ακολουθήσει το επάγγελμα του αστυνομικού. Δυστυχώς, τα όνειρά του διακόπηκαν πρόωρα», έλεγε το μεσημέρι στενός συγγενής του θύματος.

    Καμία ανησυχία δεν εμπνέει η κατάσταση των τραυματιών

    Εν τω μεταξύ, σε σταθερή κατάσταση είναι ο τραυματίας αστυνομικός που χτυπήθηκε στην βουβωνική χώρα, από βλήμα το οποίο μπήκε στο σώμα από το δεξιό γλουτό και έχει βλάψει τη μηριαία φλέβα. Χειρουργήθηκε επιτυχώς, έχει επαφή με το περιβάλλον, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς και μεταφέρθηκε στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο προκειμένου να αντιμετωπιστεί στη συνέχεια από αγγειοχειρουργό. Ο άτυχος αστυνομικός όταν διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση και βρισκόταν σε αιμορραγικό σοκ.

    Για τον δεύτερο τραυματία, δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το τραύμα στο γόνατο, ωστόσο έχει υποστεί ψυχική διαταραχή λόγω του ισχυρού σοκ μετά την επίθεση γι' αυτό του παρασχέθηκε -όπως και στην οικογένεια του- ψυχολογική υποστήριξη ενώ αναμένεται να πάρει μεθαύριο εξιτήριο.

    Μεσίστιες οι σημαίες στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη και την ΕΛΑΣ

    Τον αποτροπιασμό της για την άνανδρη επίθεση κατά των αστυνομικών εξέφρασε σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων τηρήθηκε το μεσημέρι, στη Βουλή, ενώ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή θα κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες μέχρι την Πέμπτη, ημέρα που θα γίνει η κηδεία των δύο άτυχων αστυνομικών.

    Τον αποτροπιασμό της κυβέρνησης και των πολιτών για την «άνανδρη δολοφονία» των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ, καθώς επίσης και τα ειλικρινή συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη της κυβέρνησης στις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ενώ ευχήθηκε καλή ανάρρωση στους τραυματίες. Σημείωσε παράλληλα ότι «η Ελλάδα είναι και θα συνεχίσει να είναι μια από τις πιο ασφαλείς χώρες της Ευρώπης».

    Πρόσθεσε ακόμη ότι το ελληνικό κράτος προσπαθεί να αναπληρώσει τις όποιες ελλείψεις γεννώνται σήμερα και τόνισε ότι «αυτό θα γίνεται όλο και πιο εντατικά ώστε η ΕΛΑΣ, η ηθική στήριξη της οποίας απαιτείται από όλους μας, θα ενισχυθεί με τον καλύτερο τρόπο».

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο το τραγικό συμβάν να σχετίζεται με την τρομοκρατία, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι «η κατάσταση που δημιουργήθηκε είναι σε επίπεδο ερευνών και προτού ολοκληρωθεί η έρευνα δεν μπορούμε να πούμε τίποτα».

    Ο υπουργός Χρήστος Παπουτσής επισκέφτηκε το μεσημέρι τους δύο τραυματίες αστυνομικούς.

    Τους τραυματίες αστυνομικούς επισκέφτηκε επίσης και ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι «σε ώρες αυξημένης ανομίας η αστυνομία προστατεύει τη ζωή και την περιουσία του ελληνικού λαού, με βαρύτατες θυσίες» και κάλεσε την πολιτεία να προστατεύσει και την αστυνομία.

    Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γ. Μιχελάκης εξέφρασε την έντονη θλίψη του κόμματος αλλά και του Αντώνη Σαμαρά για τη δολοφονία των δύο αστυνομικών και τον τραυματισμό των συναδέλφων τους, αλλά και τα συλλυπητήρια όλων των στελεχών ης ΝΔ προς τους συγγενείς των θυμάτων.

    Η γγ του ΚΚΕ κατά τη σημερινή της συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων και για το τραγικό περιστατικό, διερωτήθηκε κατά πόσο αυτοί οι αστυνομικοί ήταν επαρκώς έμπειροι ώστε να αντιμετωπίσουν τέτοιους κινδύνους.

    «Οι αστυνομικοί δεν χρειάζονται κροκοδείλια δάκρυα. Αυτοί που φώναζαν "μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι" σήμερα αποτελούν την πολιτική "ελίτ" του τόπου. Αν υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί, όλοι ξέρουν πολύ καλά ποιοι είναI», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε και στη χθεσινή δολοφονία των δύο αστυνομικών και τον τραυματισμό άλλων δύο, εκφράζοντας τη βαθιά λύπη του κόμματός του για τον άδικο χαμό δύο νέων ανθρώπων, δύο νέων εργαζομένων πάνω απ΄ όλα αλλά και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειές τους και τους οικείους τους καθώς και την ευχή για γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες.

    Τη βαθιά της θλίψη και οδύνη γα το θάνατο των δύο αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ εξέφρασε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι η κοινωνία μας έρχεται όλο και πιο συχνά αντιμέτωπη με περιστατικά ακραίας βίας στα οποία η ανθρώπινη ζωή μοιάζει να μην έχει καμία σημασία.

    Καταγγελίες συνδικαλιστών για τη μη συμμετοχή περιπολικών στην κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων

    Συμβολική αποχή από τα καθήκοντά τους πραγματοποίησαν για μισή ώρα, οι αστυνομικοί της Αττικής, ενώ στις 12 το μεσημέρι, πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ), στη μνήμη των δύο αδικοχαμένων νεαρών συναδέλφων τους της ομάδας ΔΙΑΣ.

    Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, Γιάννης Μακρής, κατήγγειλε ότι «η Αστυνομία είναι σε εγκατάλειψη», προσθέτοντας ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυσιάζουμε ανθρώπινες ζωές, όταν κάποιοι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους». Επίσης, ανέφερε ότι οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, ενώ κατήγγειλε πως «την ώρα της δράσης, όταν κλήθηκαν να συνδράμουν περιπολικά της αστυνομίας δεν υπήρχαν, καθώς απασχολούνταν στη φύλαξη προέδρων ομάδων».

    Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής σε ανακοίνωσή της απαντά στις καταγγελίες συνδικαλιστών, σχετικά με την κινητοποίηση, που κατέληξε στη δραματική εξέλιξη του Ρέντη.

    Συγκεκριμένα αναφέρει ότι αμέσως μετά την ενημέρωση του Κέντρου Επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης, για ληστεία στην περιοχή του Μενιδίου, κινητοποιήθηκε άμεσα ευρύς σχηματισμός αστυνομικών δυνάμεων, από ομάδες ΔΙΑΣ, περιπολικά Άμεσης Δράσης και Αστυνομικών Τμημάτων, περιπολικά Ασφαλείας και Τροχαίας.

    Οι δυνάμεις κινούνταν και αναπτύσσονταν σύμφωνα με το στίγμα του καταδιωκόμενου οχήματος, το οποίο δινόταν από εποχούμενους σε μοτοσικλετιστές αστυνομικούς, που ακολουθούνταν από υπηρεσιακά αυτοκίνητα.

    Επισημαίνεται η ιδιαιτερότητα της χρονικής στιγμής, ο κυκλοφοριακός φόρτος, το γεωγραφικό περιβάλλον εξέλιξης της επιχείρησης, αναφορικά με τις δυνατότητες κίνησης και ευελιξίας των υπηρεσιακών αυτοκινήτων σε σχέση με τις δίκυκλες μοτοσικλέτες. Τέλος επισημαίνεται στην ανακοίνωση ότι τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, που συμμετείχαν, «ήταν σε καλή κατάσταση και αξιόμαχα».

    Σύσταση διακομματικής ζητούν οι Ομοσπονδίες Αστυνομικών Υπαλλήλων και Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ

    Εν τω μεταξύ, έκκληση προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ασφάλειας και την «προβληματική λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας» ως εθνική υπόθεση και «μακριά από κομματικές σκοπιμότητες», κάνουν οι Ομοσπονδίες Αστυνομικών Υπαλλήλων και Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ με κοινή ανακοίνωση, που εξέδωσαν το μεσημέρι.

    Επαναφέρουν την πρόταση για σύσταση διακομματικής επιτροπής με στόχο τη σύνταξη ενός πορίσματος για την ανασυγκρότηση των αστυνομικών υπηρεσιών και τη συνολική μεταρρύθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας κάτι, που όπως τονίζουν, «πρέπει να υιοθετηθεί χωρίς καμία άλλη αναβολή, χωρίς καμία άλλη δικαιολογία».

    Παράλληλα, οι δύο Ομοσπονδίες εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη για τον χαμό των δύο συναδέλφων τους λίγα μόλις 24ωρα μετά την ετήσια επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς της Ελληνικής Αστυνομίας το περασμένο Σάββατο και υπογραμμίζουν ότι όλοι οι αστυνομικοί πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων «αντιμετωπίζοντας με σύνεση και ψυχραιμία τον άδικο χαμό των νεαρών συναδέλφων τους».

    Καταλήγοντας ζητούν άμεσα συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από την οποία απαιτούν δεσμεύσεις για συγκεκριμένες ενέργειες και αποφάσεις στο πλαίσιο των όσων ήδη έχουν δημοσίως ανακοινωθεί. Εκείνο, πάντως, που τονίζουν ιδιαίτερα είναι ότι στην ασφάλεια του πολίτη και στη θωράκιση του αστυνομικού δεν χωρούν εκπτώσεις και περικοπές γι αυτό και απαιτούν να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση των διατιθέμενων κονδυλίων.

    Τέλος, ζητούν «σεβασμό στους νεκρούς» και υπογραμμίζουν ότι «τυχόν αποσπασματικά μέτρα και πρόχειρες αποφάσεις θα μας βρουν κάθετα αντίθετους και θα καταγγελθούν πάραυτα».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ FM, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των κακοποιών

    Είδηση: 61666

    [02] Νέα εμφάνιση Καντάφι - Μάχες στα ανατολικά

    Τεταρτη, 02 03 2011 15:34

    Ολομέτωπη επίθεση επιχειρεί ο Καντάφι προσπαθώντας να ανακαταλάβει τις πόλεις στα ανατολικά που είναι υπό των έλεγχο των αντικαθεστωτικών. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των σφοδρών μαχών που σημειώθηκαν στην πόλη Μπρέγκα, που βρίσκεται στις ανατολικές περιοχές, και η οποία πέρασε προσωρινά στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι. Πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επίθεση και στην περιοχή Ατζνταμπίγια όπου υπάρχουν αποθήκες πυρομαχικών όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Σε νέα εμφάνιση του ενώπιον υποστηρικτών του σε πολιτική συγκέντρωση στην Τρίπολη, ο Μουαμάρ Καντάφι υποστήριξε ότι δεν είναι πρόεδρος της χώρας για να του ζητηθεί παραιτηθεί από τη θέση του και υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα στη Λιβύη. Παράλληλα ο γιός του Σαΐφ , σε νέα συνέντευξη κάνει λόγο για παραπλανητική εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης.

    Καντάφι: "Δεν παραιτούμε γιατί δεν έχω κανένα αξίωμα"

    Την πρόθεσή του να μην αποχωρήσει από την ηγεσία της Λιβύης επανέλαβε ο Μουάμαρ Καντάφι σε νέα εμφάνιση του ενώπιων οπαδών του στην Τρίπολη τονίζοντας ότι δεν κατέχει κανένα αξίωμα από το οποίο να μπορεί να παραιτηθεί και υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα στη Λιβύη.

    "Ο Μουάμαρ Καντάφι δεν είναι πρόεδρος για να παραιτηθεί, δεν έχει ούτε κοινοβούλιο για να διαλύσει. Το λιβυκό σύστημα είναι ένα σύστημα του λαού και κανένας δεν μπορεί να εναντιωθεί στην αρχή του λαού. Ο λαός είναι ελεύθερος να επιλέξει την αρχή που κρίνει αρμόζουσα Εγώ έφερα εις πέρας την επανάσταση για να ελευθερώσω τη Λιβύη το 1969, παρέδωσα την εξουσία στον λαό και μετά έμεινα στη σκηνή μου» σημείωσε κατά την ομιλία του ενώπιον υποστηρικτών του σε τελετή για την 34η επέτειο της εγκαθίδρυσης της «εξουσίας των μαζών» στη Λιβύη.

    Ο Καντάφι απέρριψε για άλλη μια φορά αυτά που μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης για διαδηλώσεις στη Λιβύη και επέρριψε και πάλι την ευθύνη για τις ταραχές στην Αλ Κάιντα, ενώ υποστήριξε ότι τα μέσα ενημέρωσης υπερβάλουν στις πληροφορίες που μεταδίδουν για τον αριθμό των νεκρών, λέγοντας ότι μόνον 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

    Ταυτόχρονα ο συνταγματάρχης Καντάφι προειδοποίησε τις ΗΠΑ και όποια άλλη δύναμη θελήσει να εισβάλει στη Λιβύη για μάχη μέχρι έσχατων και τόνισε ότι ο ίδιος προτίθεται να συζητήσει συνταγματικές και άλλες νομικές μεταρρυθμίσεις χωρίς να γίνει χρήση βίας.

    «Θα μπούμε σε έναν αιματηρό πόλεμο και οι Λίβυοι θα πεθάνουν κατά χιλιάδες αν εισβάλουν οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ», σημείωσε, ενώ επέρριψε για ακόμα μια φορά ευθύνες στην Αλ Κάιντα για τα όσα συμβαίνουν στη Λιβύη.

    Ο Λίβυος ηγέτης κάλεσε ΟΗΕ και ΝΑΤΟ να διερευνήσουν τα γεγονότα γι' αυτό που συνέβη στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος πιστεύει ότι πρόκειται για μια συνωμοσία που έχει στόχο την ανάληψη του ελέγχου της Λιβύης και του πετρελαίου της.

    Ο Λίβυος ηγέτης σημείωσε ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου στη χώρα του είναι ασφαλή, δεσμεύτηκε να χορηγήσει αμνηστία σε όλους όσοι παραδώσουν τα όπλα τους και επιστρέψουν στα σπίτια τους και υπογράμμισε ότι ο ίδιος δεν θα φύγει ποτέ από τη Λιβύη.

    "Δεν θα εγκαταλείψω ποτέ τη Λιβύη", είπε και προειδοποίησε ότι δεν θα αποδεχθεί ποτέ οι εξεγερμένοι να συνεχίσουν να ελέγχουν πόλεις της χώρας.

    Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής του πρωτοκόλλου του Καντάφι, Νούρι ελ Μισμάρι, ο οποίος έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, ο Καντάφι θα παραμείνει στην Τρίπολη και θα πολεμήσει μέχρι τέλους.

    Την ίδια ώρα, ο γιός του Σάιφ αλ Ισλάμ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό υποστήριξε ότι το λιβυκό καθεστώς θα ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας "εντός δύο ημερών".

    «Εντός δύο ημερών, όλα θα έχουν επανέλθει στην τάξη» προέβλεψε ο Σάιφ αλ Ισλάμ απορρίπτοντας τις κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας του καθεστώτος ως προπαγάνδα των ξένων μέσων ενημέρωσης.

    Σκληρές μάχες στα ανατολικά

    Την ίδια ώρα οι καθεστωτικές δυνάμεις μετά από εντολή του Καντάφι πραγματοποιούν εκτεταμένες επιχειρήσεις για την ανακατάληψη πόλεων που έχουν περάσει στα χέρια εξεγερμένων.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι οι πιστές στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεις προχώρησαν σε τυφλό βομβαρδισμό της πόλης Μάρσα ελ Μπρέγκα, όπου βρίσκεται σταθμός μεταφόρτωσης πετρελαίου, σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από τη Βεγγάζη, ενώ το Al Jazeera μετέδωσε ότι οι δυνάμεις των εξεγερμένων ανακατέλαβαν την πόλη.

    Σκληρές μάχες δόθηκαν και στην πόλη Μάσρα Ελ Μπρέγκα, όπου οι δυνάμεις του Καντάφι προσπάθησαν να ανακαταλάβουν το αεροδρόμιο της πόλης χωρίς επιτυχία. Κατά τη διάρκεια των μαχών σύμφωνα με πληροφορίες σκοτώθηκαν 10 άτομα.

    Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι πραγματοποίησαν επιλεκτικές αεροπορικές επιδρομές και στην περιοχή της Ατζνταμπίγια, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της εξέγερσης. Στόχος των επιθέσεων ήταν όπως φαίνεται αποθήκη πυρομαχικών στα περίχωρα της πόλης και στρατιωτική βάση που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων των αντικαθεστωτικών, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από την πόλη.

    Ο Μούσταφα Γεριάνι, εκπρόσωπος του Συνασπισμού της 17ης Φεβρουαρίου μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι οι εξεγερμένοι πιθανόν να ζητήσουν ξένη αεροπορική βοήθεια εναντίον στρατηγικών στόχων ώστε να καταφέρουν το οριστικό πλήγμα στις δυνάμεις του Καντάφι.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Λιβυκής Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Άλι Ζεϊντάν, οι νεκροί της καταστολής της εξέγερσης ανέρχονται σε 6000, εκ των οποίων οι 3.000 στην Τρίπολη, 2.000 στη Βεγγάζη και 1.000 σε άλλες πόλεις.

    Διεθνείς πιέσεις για να φύγει ο Καντάφι

    Να παραιτηθεί από την θέση του κάλεσε τον Μουαμάρ Καντάφι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

    «Ο Μουάμαρ Καντάφι είναι μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης» δήλωσε ο Μανουέλ Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι έχει έρθει η ώρα να φύγει. Μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν είχε καλέσει σαφώς τον Καντάφι να εγκαταλείψει την εξουσία.

    Παράλληλα ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι «καταστροφική». Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του οργανισμού συναντώνται στο Κάιρο και ετοιμάζονταν να απορρίψουν σε απόφασή τους οποιαδήποτε ξένη στρατιωτική επέμβαση στη χώρα αυτή.

    Ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ νωρίτερα προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε δυτική στρατιωτική επέμβαση στη βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, θα ήταν καταστροφική για τους δυτικούς στρατιώτες.

    «Αυτή τη φορά, αν επέμβετε στρατιωτικά στη βόρεια Αφρική ή τη Μέση Ανατολή, οι λαοί της περιοχής θα ξεσηκωθούν και θα σκάψουν τους τάφους των στρατιωτών σας» δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος.

    Την ανησυχία του για την κρίση στη Λιβύη εξέφρασε ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, ενώ στο πλαίσιο των διεθνών πιέσεων προς τον Καντάφι για να αποχωρήσει από την εξουσία η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία που έχει το καθεστώς του Λίβυου ηγέτη, στη χώρα.

    Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Αυστρία, έχουν παγώσει τις τελευταίες ημέρες τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι, των μελών της οικογένειάς του και αξιωματούχων του λιβυκού καθεστώτος, μετά την υιοθέτηση τη Δευτέρα κυρώσεων από την ΕΕ, ενώ η Βρετανία είχε αντιδράσει ήδη από την Κυριακή.

    Χιλιάδες πρόσφυγες

    Την ίδια ώρα ουρά πολλών χιλιομέτρων σχηματίζει το πλήθος των προσφύγων από τη Λιβύη στα σύνορα με την Τυνησία με τους περισσότερους όπως τόνισε η Σιμπέλα Γουίλκς, εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR), να είναι εκτεθειμένοι στο δριμύ ψύχος, τη βροχή

    «Πρόκειται πραγματικά για ένα χάος. Υπολογίζεται ότι 77.320 άνθρωποι έχουν περάσει στην Αίγυπτο και άλλοι τόσοι, ίσως κατά 10.000 περισσότεροι, κατάφεραν να περάσουν στην Τυνησία», τόνισε η Γουίλκς και πρόσθεσε ότι «περίπου 150.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες».

    Ο πρόεδρος της ΕΕ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι η ΕΕ θα υπερδιπλασιάσει από 3 σε 10 εκατομμύρια ευρώ την ανθρωπιστική της βοήθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης με τους πρόσφυγες από τη Λιβύη και ότι θα αποστείλει την Επίτροπο της ΕΕ που είναι αρμόδια για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην περιοχή.

    Την Πέμπτη ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο την έναρξη ερευνών για τη Λιβύη και θα ανακοινώσει τα ονόματα ατόμων σε βάρος των οποίων διεξάγεται έρευνα σχετικά με καταγγελθέντα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν και διαπράττονται στη χώρα.

    Ο εισαγγελέας μετά από προκαταρκτική εξέταση που διεξήγαγε από τη Δευτέρα ανακοίνωσε ότι υπάρχει νόμιμη βάση να ξεκινήσει έρευνα για εγκλήματα που διαπράττονται τώρα στη Λιβύη.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο στέλνουν οι ΗΠΑ

    Είδηση: 61667

    [03] Διάλογος για το δημοσιονομικό πλαίσιο 2012-2014

    Τεταρτη, 02 03 2011 14:08

    Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις από πλευράς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής που συντάσσει για την περίοδο 2012-2014. Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει επαφές με τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του για συμμετοχή στο διάλογο. Ήδη συναντήθηκε με εκπροσώπους της Δημοκρατικής Αριστεράς και της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ αργότερα το απόγευμα θα έχει συνάντηση και με τους εκπροσώπους του ΛΑΟΣ. Τα υπόλοιπα κόμματα απέρριψαν την πρόσκληση. Με σημερινές δηλώσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επέκριναν σφόδρα την κυβερνητική πολιτική. Εν τω μεταξύ, «καμπανάκι» για νέα υποβάθμιση των οικονομιών της Ελλάδας και της Πορτογαλίας χτυπά η Standard & Poors, σε περίπτωση που ο μηχανισμός σταθερότητας στην ευρωζώνη υποχρεώσει τους δανειολήπτες ομολόγων να αναδιαρθρώσουν τα χρέη τους.

    Επαφές Παπακωνσταντίνου με κόμματα

    Επαφές με τα κόμματα για την κατάρτιση του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής στρατηγικής έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, εν μέσω έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης για το μνημόνιο και την πολιτική μείωσης του ελλείμματος και του χρέους.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι οποίοι δήλωσαν αντίθετοι στις πολιτικές της κυβέρνησης.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπεύθυνος του κόμματος για την οικονομική πολιτική Δημήτρης Χατζησωκράτης, δήλωσε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος για τη διέξοδο από την κρίση, με αλλαγές για τη δίκαιη κατανομή των βαρών και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος στο ενδεχόμενο να κατοχυρωθούν συνταγματικά οι δημοσιονομικοί περιορισμοί. Επίσης τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να αξιώσει την επιμήκυνση του χρέους, τη μείωση των επιτοκίων αποπληρωμής και την έκδοση ευρωομολόγου.

    Αμέσως ο Υπουργός δέχθηκε αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας οι οποίοι ζήτησαν ταχύτερη μείωση των επιτοκίων, βαθύτερες διαρθρωτικές αλλαγές και δικαιότερη κατανομή βαρών.

    Όπως, επίσης, δήλωσε μετά τη συνάντηση, ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Θόδωρος Σκυλακάκης, η Ευρώπη θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί,πρέπει και η χώρα μας να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, χωρίς ακραίους λαϊκισμούς και συντεχνιακές αντιρρήσεις.

    Για το απόγευμα έχει προγραμματισθεί συνάντηση με εκπροσώπους του ΛΑΟΣ.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ FM ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης σημείωσε ότι ο διάλογος θα είναι ουσιαστικός και σε δυο εβδομάδες, περίπου, θα είναι έτοιμο το μεσοπρόθεσμο σχέδιο εξοικονόμησης πόρων. Αναφερόμενος στις κρίσιμες συνόδους κορυφής του Μαρτίου, είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ενθουσιασμός, αλλά ούτε να θεωρηθεί ότι οι δυσκολίες είναι ανυπέρβλητες.

    Αναφερόμενος στις συναντήσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί τη δέσμευση της για εθνική συνεννόηση πάνω σε αυτό το μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο που υπερβαίνει την κυβερνητική θητεία. Κατηγόρησε, δε, τη ΝΔ ότι περιφρονεί αυτή τη βούληση της κυβέρνησης για εθνική συννενόηση εώς το 2015 και συντεταγμένη πορεία προς την ανάπτυξη.

    Μιχελάκης: Έρχονται νέα σκληρά μέτρα

    Η ΝΔ απέρριψε τη συμμετοχή στο διάλογο χαρακτηρίζοντας την πρόσκληση προσχηματική.

    Κατά τη σημερινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία και κατηγόρησε πως με την πολιτική του Μνημονίου έχει εκτοξεύσει το δημόσιο χρέος.

    Παρουσιάζοντας στοιχεία τα οποία δείχνουν πως η μέση ετήσια αύξηση του δημοσίου χρέους την περίοδο 2010-2011 έφτασε το 14,7%, όταν την περίοδο 2004-2009 βρισκόταν στο 4,9%, ο Γιάννης Μιχελάκης ζήτησε διευκρινίσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σχετικά με τη χθεσινή το δήλωση ότι «η προσπάθεια που γίνεται δεν έχει εγγυημένα αποτελέσματα.»

    «Πρώτη φορά ακούω τέτοια δήλωση, μέχρι τώρα έλεγαν όλοι πως πηγαίνουμε καλά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ο οποίος υπενθύμισε πως τουλάχιστον τέσσερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό.

    Ο κ. Μιχελάκης έκανε λόγο και για νέα σκληρά μέτρα τα οποία θα φέρει σύντομα η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας σχετική αναφορά στο Μνημόνιο, σύμφωνα με την οποία «η μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα επιπλέον του κανόνα 1 προς 5 θα πρέπει να αποφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ». Ο εκπρόσωπος της ΝΔ αναρωτήθηκε από θα βρεθεί αυτό το ποσό και εξέφρασε την εκτίμηση πως «σύντομα θα μάθουμε τη λυπητερή».

    Βολές Τσίπρα κατά Παπανδρέου

    Σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την πραγματοποίηση διεθνούς συνεδρίου για την οικονομία που οργανώνει ο ΣΥΝ στις 10-12 Μαρτίου, ο κ.Τσίπρας εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά.

    Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε παρωδία τις συναντήσεις που έχει ο Υπουργός Οικονομικών με τα κόμματα και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι απέκρυψε από το λαό τόσο την προσφυγή στο ΔΝΤ όσο και την άνευ όρων αποδοχή του Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφερόμενος στη μείωση του επιτοκίου που πήρε το Δουβλίνο επέκρινε ιδιαίτερα τη «διαπραγματευτική αδυναμία» του Πρωθυπουργού, ο οποίος επέλεξε την άρση της εθνικής κυριαρχίας και πρόσθεσε ότι «πραγματικά πατριωτική στάση είναι να έχει κάποιος τα κότσια να διαπραγματευθεί».

    Παράλληλα, ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη νέα ευρωπαϊκή συνθήκη που θα υιοθετηθεί στην Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να επιβάλλει στον λαό τέτοιου είδους αποφάσεις.

    Η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από ριζική αναδιάρθρωση χρέους και όχι αυτή που παρασκηνιακά προωθείται, είπε ο κ. Τσίπρας.

    Κόντρα Σαχινίδη - Καρατζαφέρη στη Βουλή

    Αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του ισολογισμού και απολογισμού του 2009, με τη ΝΔ να υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για το δημόσιο χρέος και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να λέει ότι η ΝΔ παρέδωσε κρανίου τόπο και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει στόχο, ενώ ο πρωθυπουργός είναι εγκλωβισμένος στην κοινοβουλευτική του ομάδα που είναι θυμωμένη.

    Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση βάζει στόχους ώστε οι μάχες που δίνει να έχουν νικηφόρο αποτέλεσμα και επισήμανε ότι αδικεί τον πρωθυπουργό όποιος λέει ότι είναι εγκλωβισμένος, καθώς στις πλάτες του είναι ο σταυρός του μαρτυρίου για πολλά από τα λάθη του πολιτικού συστήματος.

    Η πορεία της οικονομίας και οι εξελίξεις στην Ε.Ε. απασχολούν το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που συνεδριάζει αυτή την ώρα, παρουσία των Υπουργών Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και υπό την προεδρία του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, Μιχάλη Καρχιμάκη.

    Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση του Π.Σ. ορίστηκε ενόψει της Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, το οποίο συνέρχεται την προσεχή Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία θα συνεδριάσει στην Αθήνα και το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Καμπανάκι από Standard & Poor's για περαιτέρω υποβάθμιση

    Προειδοποίηση κατά Ελλάδας και Πορτογαλίας απηύθυνε ο Οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, σύμφωνα με το Reuters.

    «Σε περίπτωση που ο υπό σύσταση Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, προβλέπει αναδιάρθρωση χρέους για τις χώρες που προσφεύγουν σε αυτόν και θέτει όρους βάσει των οποίων η αποπληρωμή των ιδιωτών επενδυτών θα έπεται εκείνης του Μηχανισμού, το ενδεχόμενο υποβάθμισης είναι σαφές τόσο για την Πορτογαλία όσο και για την Ελλάδα», σημειώνει η Standard & Poor's.

    "Τούτο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ιδίως για την Ελλάδα, καθώς πιστεύουμε ότι βάσει της τρέχουσας δυναμικής της αγοράς είναι μια πιθανή υποψήφια προς ένταξη για χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό", τονίζει ο Οίκος στη σχετική ανακοίνωση.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, NET FM Είδηση: 61661

    [04] «Λαβράκια» βγάζουν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ

    Τεταρτη, 02 03 2011 17:43

    «Λαβράκια» βγάζουν συνεχώς οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ για φοροδιαφυγή. Κομμωτής που δεν είχε υποβάλει ποτέ φορολογική δήλωση βρέθηκε με λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σε μέντιουμ που δήλωνε ανεπάγγελτο βρέθηκαν 4 εκατομμύρια ευρώ.

    Γιατροί δικηγόροι αλλά και μέντιουμ και κομμωτές αναδεικνύονται πρωταθλητές της φοροδιαφυγής.

    Οι έρευνες του ΣΔΟΕ εντόπισαν ακόμα και μέντιουμ και κομμωτές με τραπεζικούς λογαριασμούς εκατομμυρίων, την ώρα που δεν είχαν κάνει κάνει έναρξη επαγγέλματος.

    Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση κομμωτή ο οποίος ενώ δεν είχε κάνει ποτέ φορολογική δήλωση, βρέθηκαν στον λογαριασμό του 3,5 εκατομμύρια ευρώ.

    Μέντιουμ που δεν είχε δηλώσει επάγγελμα βρέθηκαν στο λογαριασμό του 4.000. 000 ευρώ, ενώ γιατρός δημόσιου νοσοκομείου με εισόδημα 50.000 ευρώ το χρόνο, βρέθηκαν στον τραπεζικό του λογαριασμό 10 εκ ευρώ.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, έχουν βρεθεί μπροστά σε περίπτωση φοροδιαφυγής δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από ιδιωτικές κλινικές.

    Ελεγκτές εντόπισαν ιδιωτικές κλινικές να μην έχουν αποδώσει το 5% επί του ποσού που εισέπρατταν από νεφροπαθείς που είχαν παραπεμπτικό από δημόσιο νοσοκομείο. Το σύνολο της απάτης αγγίζει τα 40 εκ. ευρώ καθώς οι κλινικές ενώ δεν απέδιδαν τις απαιτούμενες εισφορές τους προς το ΕΣΥ, περνούσαν στα βιβλία τους κανονικά τη δαπάνη.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 61676

    [05] Πάτρα: Εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας

    Τεταρτη, 02 03 2011 16:58

    Στην εξάρθρωση εξαμελούς ομάδας με εγκληματική δράση, προχώρησε η αστυνομία στην Πάτρα. Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος επιχειρηματιών, ληστεία σε τράπεζα της Πάτρας, διαρρήξεις σε καταστήματα και γραφεία, απόπειρες εκβιασμών και εμπρησμό σε καρναβαλικό στέκι με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.

    Τουλάχιστον διετής ήταν η δράση της συγκεκριμένης ομάδας, ενώ στις έρευνες που έγιναν στα σπίτια των συλληφθέντων, βρέθηκαν δύο όπλα καλάσνικοφ, τρεις πυροκροτητές, δυο γεμιστήρες, περισσότερα από 300 φυσίγγια, διαρρηκτικά εργαλεία, τα οποία εξετάζει η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες εγκληματικές ενέργειες.

    Αναλυτικά οι συλληφθέντες, κατηγορούνται για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας σε βάρος επιχειρηματιών, ένοπλη ληστεία σε υποκατάστημα της Αγροτικής τράπεζας στα Ζαρουχλέικα της Πάτρας, με απόπειρα να σκοτώσουν τον φύλακα, 30 διαρρήξεις σε καταστήματα και γραφεία και εκβιασμούς σε καρναβαλικά πληρώματα, ώστε να τους παρέχουν προστασία. Και οι έξι παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα και τον ανακριτή και πήραν προθεσμία μέχρι την Παρασκευή για να απολογηθούν.

    Πηγές: AΠΕ Είδηση: 61672

    [06] Λακωνία: Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία

    Τεταρτη, 02 03 2011 18:10

    Από την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών, τον έντονο κυματισμό από τους δυνατούς ανέμους, αλλά και τις βροχοπτώσεις έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές στα χωριά Ελιά, Λάχι και Νεάπολη καθώς και σε αρκετούς ακόμα οικισμούς στην νοτιοανατολική Λακωνία.

    Ο Δήμαρχος Μονεμβασιάς Ηρακλής Τριχείλης με επιστολή του στο γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Τάσο Αποστολόπουλο, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι, ''σε πάρα πολλά σημεία έχουν γίνει κατολισθήσεις, καθιζήσεις, πτώσεις πρανών. Το αγροτικό οδικό δίκτυο έχει ολοσχερώς καταστραφεί και το δημοτικό οδικό δίκτυο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Έχει καταστραφεί η άσφαλτος, έχει καταπέσει το οδόστρωμα και έχουν γίνει καταστροφές υποδομών ύδρευσης και γεωτρήσεων''.

    Ο κ. Τριχείλης προσθέτει πως σε ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο κυρίως της Νεάπολης, ''έχουν γίνει μεγάλες καταστροφές σε υποδομές, λιμενικές εγκαταστάσεις και παραλιακούς δρόμους''.

    Τέλος, ο Δήμαρχος αναφέρει ότι γίνεται καταγραφή των ζημιών, ''οι οποίες με τους πρώτους υπολογισμούς, θα ξεπεράσουν τις 200.000,00 β¬ και οι οποίες χρήζουν άμεσης αποκατάστασης, προκειμένου να αποκατασταθεί η βατότητα των δρόμων, η ασφάλεια των διερχομένων, οδηγών και πεζών, καθώς και ο ελλιμενισμός των σκαφών''.

    AΠΕ Είδηση: 61683

    [07] Τουρκοκυπριακό συλλαλητήριο - ενοχλημένη η Άγκυρα

    Τεταρτη, 02 03 2011 18:03

    Πάνω από 40.000 Τουρκοκύπριοι διαδήλωσαν στις κατεχόμενες περιοχές με κυπριακές σημαίες και συνθήματα «η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους» και «έξω οι ξένοι», ενώ ακούστηκαν και συνθήματα εναντίον της τουρκικής κυβέρνησης, για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει και τις επιπτώσεις που έχει στις κατεχόμενες περιοχές. Η κατάσταση οδηγήθηκε σε εντάσεις, μετά από την επίθεση, πριν από λίγες ημέρες, εναντίον του Σενέρ Λεβέντ, εκδότη της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Αφρίκα", για την οποία ο κ. Λεβέντ κατηγόρησε ως υποκινητή τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

    Εκδηλώσεις συμπαράστασης στον αγώνα των Τουρκοκυπρίων προγραμματίζονται σήμερα και στην Κωνσταντινούπολη. Ενοχλημένη από το συλλαλητήριο δείχνει η τουρκοκυπριακή ηγεσία, με τον Ντερβίς Έρογλου, να δηλώνει ότι δεν θα ανεχθεί προβοκατόρικες ενέργειες, στις οποίες τόσο η Άγκυρα, όσο και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, συγκαταλέγουν τη χρήση κυπριακών σημαιών από τους διαδηλωτές.

    Στους διοργανωτές της κινητοποίησης συγκαταλέγεται και το συνδικαλιστικό μετωπικό σχήμα «Πλατφόρμα των τουρκοκυπριακών συντεχνιών», ενώ Ελληνοκύπριοι συνδικαλιστές, διοργάνωσαν κινητοποίηση αλληλεγγύης Τουρκοκυπρίων κοντά στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας στη Λευκωσία. Στην ανακοίνωση της «Πλατφόρμας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων Εκπαιδευτικών» - «Ενωμένη Κύπρος», αναφέρεται ότι ο στόχος είναι: «ο συγχρονισμός των βημάτων για να πάψει το Κυπριακό να είναι φθηνό εμπόρευμα στο παζάρι των πολιτικάντηδων, για λύση τώρα, για να φύγουν οι στρατοί, να σβήσουμε το διχαστικό παρελθόν με κοινούς αγώνες για ένα κοινό μέλλον. Μαζί μπορούμε να πούμε όχι στη διχοτόμηση και να οικοδομήσουμε την ομοσπονδία της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού στην επανενωμένη Κύπρο».

    Aπό την πλευρά του το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: «Κάθε ενέργεια εναντίον δημοσιογράφων πλήττει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και αποκαλύπτει το πρόσωπο και τις τακτικές αυτών που δεν αντέχουν στην κριτική. Στην προκειμένη περίπτωση στοχεύει επίσης στην καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας και φόβου ενόψει του μεγάλου συλλαλητηρίου των εργαζομένων στα κατεχόμενα. Σ' ένα ήδη τεταμένο κλίμα, που έχει διαμορφωθεί στα κατεχόμενα από την αντίδραση της Τουρκίας στις μεγάλες διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις των Τουρκοκυπρίων, ο εθνικισμός που οπλίζει το χέρι των εγκληματιών, αποκαλύπτει για άλλη μία φορά το πραγματικό του πρόσωπο».

    Ανακοινώσεις καταδίκης της ανάμιξης της Άγκυρας, εξέδωσαν και άλλα ελληνοκυπριακά κόμματα, ενώ οι Τουρκοκύπριοι σε συνέντευξη Τύπου τόνισαν ότι θέλουν: «να διαχειρίζονται μόνοι τις τύχες τους, να διατηρήσουν την ταυτότητα τους».

    Πηγές: NET FM, ΑΠΕ Είδηση: 61679

    [08] Φραγκφούρτη: Δύο νεκροί από πυρά εναντίον λεωφορείου με Αμερικανούς στρατιώτες

    Τεταρτη, 02 03 2011 18:45

    Δύο νεκροί είναι ο απολογισμός επίθεσης που άσκησε ένοπλος σε αμερικανικό στρατιωτικό λεωφορείου στο αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης.

    Βαριά τραυματισμένος είναι τουλάχιστον ένας ακόμη επιβάτης του λεωφορείου της αμερικανικής βάσης, πιθανότατα και αυτός Αμερικανός στρατιώτης. Η αστυνομία συνέλαβε ως δράστη έναν άνδρα 21 χρονών καταγόμενο από το Κόσσοβο.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες νεκροί είναι ένας Αμερικανός στρατιώτης και ο οδηγός του λεωφορείου. Η επίθεση σημειώθηκε στις 15:20 τοπική ώρα (16:20 ώρα Ελλάδας) στο ανοιχτής πρόσβασης τμήμα του λεωφορειόδρομου στο Terminal 2 του αεροδρομίου της Φραγκφούρτης. Ο δράστης ήταν οπλισμένος και με μαχαίρι.

    Σχετικά με τα κίνητρα οι αρχές δεν αποκλείουν τρομοκρατική ενέργεια, αλλά είναι ακόμα νωρίς να ειπωθεί κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας. "Φαίνεται ότι όλα συνέβησαν στο λεωφορείο", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Γιούργκεν Λίνκερ στο Γερμανικό Πρακτορείο.

    AΠΕ

    Είδηση: 61685

    [09] Λέσβιος στην καταγωγή ο 23 χρονος ειδικός φρουρός

    Τεταρτη, 02 03 2011 12:59

    Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες είναι Λέσβιος στην καταγωγή ο 23 χρονος ειδικός φρουρός Ιωάννης Ευαγγελινέλης, 23 ετών που έχασε τη ζωή του κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών ανδρών της ομάδας της ΔΙΑΣ με κακοποιούς στη λεωφόρο Κηφισού, στο ύψος της Λαχαναγοράς Ρέντη.

    Έλκει την καταγωγή του από το Πλωμάρι σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

    Σύνταξη:Δήμητρα Λαχουρή Είδηση: 61640

    [10] Αιφνίδιος θάνατος 50χρονου καθηγητή

    Τεταρτη, 02 03 2011 13:25

    Την τελευταία του πνοή άφησε ένας 50χρονος καθηγητής από το Βόλο, από παθολογικά αίτια, όπως όλα δείχνουν. Πρόκειται για τον Φίλιππο Πέτση, καθηγητή - μαθηματικό, που δίδασκε στο 7ο Γυμνάσιο Βόλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άτυχος καθηγητής είχε να δώσει σημεία ζωής, εδώ και δύο μέρες. Συνάδελφοί του από το σχολείο, ανησύχησαν και σήμερα το πρωί, ένας εξ αυτών, μετέβη στο σπίτι που διέμενε μόνος του και τον βρήκε νεκρό. Για την ακριβή διαπίστωση των αιτιών του θανάτου του 50χρονου, κλήθηκε η ιατροδικαστική υπηρεσία.

    Είδηση: 61655

    [11] Παράταση θητείας διοίκησης επιμελητηρίου και πρωτοβουλίες φορέα

    Τεταρτη, 02 03 2011 12:54

    Με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση του επιμελητήριου Ζακύνθου, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα στην ΕΡΑ, ο πρόεδρος του φορέα, Κώστας Καποδίστριας, είναι ατελείωτη η θητεία αυτής της διοίκησης, λόγω του θέματος που είχε ανακύψει εάν είναι νόμιμος ή όχι, αναφέροντας ότι εκλογές θα γίνουν στο διάστημα 15 Νοεμβρίου με 15 Δεκεμβρίου.

    Μάλιστα, διευκρίνισε ότι κανονικά 6 μήνες πριν τις εκλογές, σταματάει κάθε δραστηριότητα του επιμελητηρίου, όμως επειδή αργούν οι εκλογές, αναμένεται το έγγραφο που θα αίρει οποιαδήποτε απαγόρευση, για να προχωρήσει το επιμελητήριο διάφορα θέματα, όπως, η προβολή των επιχειρήσεων και του νησιού, η συμμετοχή σε εκθέσεις και η πραγματοποίηση μιας σημαντικής ημερίδας τις επόμενες ημέρες για τα χρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις καθώς και την αντιμετώπιση των τραπεζών.

    Μιμίκα Παρθύμου Είδηση: 61630

    [12] Βουλή: Σύντομα κατατίθεται σχέδιο νόμου για τα φυτοφάρμακα

    Τεταρτη, 02 03 2011 19:16

    Σχέδιο νόμου για τα φυτοφάρμακα κατατίθεται σύντομα στη Βουλή, όπως προαναγγέλλει με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιωάννης Κουτσούκος. «Με τις διατάξεις του νόμου αυτού θα διασφαλίζονται πιο αποτελεσματικά ο έλεγχος της εμπορίας και διάθεσης των γεωργικών φαρμάκων και η ορθολογική τους χρήση από τους παραγωγούς με τρόπο που να ενισχύεται η προσπάθεια για την προάσπιση της ανθρώπινης υγείας, αλλά και η προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος και την παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων», αναφέρει ο υφυπουργός και διευκρινίζει ότι «τα στοιχεία διακίνησης εμπορίας και χρήσης των φυτοφαρμάκων θα καταγράφονται ηλεκτρονικά και θα είναι στη διάθεση τόσο των ελεγκτικών μηχανισμών όσο και των πολιτών».

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 61689

    [13] Eπιπτώσεις των εξεγέρσεων σε χρηματιστήρια και πετρέλαιο

    Τεταρτη, 02 03 2011 19:11

    Αντίκτυπο στα χρηματιστήρια των αραβικών χωρών, είχαν οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, που όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει, αλλά είναι ορατή η εξάπλωσή τους και σε άλλα αραβικά κράτη. Αυτό μεταφράστηκε σε κάμψη των αραβικών χρηματιστηρίων, μπροστά στο φόβο ότι από τον «ιό» των εξεγέρσεων απειλείται και η Σαουδική Αραβία. Ήδη έχει ανακοινωθεί κινητοποίηση για τις 11 Μαρτίου στο Ριάντ, υπό τον τίτλο «Ημέρα της οργής».

    Σε πρακτικό επίπεδο ο σαουδαραβικός δείκτης Tandawul All Share Index, είχε απώλεια 3,9%, ο κουβεϊτιανός δείκτης KSE All Share Index απώλεια 2,6% και 3,6% απώλεια οι δείκτες των χρηματιστηρίων Κατάρ και Ντουμπάϊ. Επίσης 1,1% μονάδες υποχώρησε ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Μπαχρέιν και απώλεια 1,34%, ο αντίστοιχος του ιορδανικού χρηματιστηρίου.

    Σαν αντίβαρο, εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, ενδέχεται να λειτουργήσει η αυξανόμενη τιμή παράδοσης του αργού πετρελαίου, λόγω της αναταραχής στο Μπαχρέϊν, την Υεμένη και τη Λιβύη.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Είδηση: 61687

    [14] 20 χρόνια Μέγαρο Μουσικής

    Τεταρτη, 02 03 2011 19:01

    Είκοσι χρόνια πέρασαν από τότε που οι πρώτες νότες της βιόλας του Γιούρι Μπασμέτ εγκαινίασαν το ολοκαίνουριο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ένα προσωπικό στοίχημα και όραμα του εμπνευστή του αείμνηστου Χρήστου Λαμπράκη, βάζοντας και την Αθήνα στον μαγικό κόσμο της παγκόσμιας πολιτιστικής κοινότητας.

    Για την επέτειο των 20 χρόνων λειτουργίας του, το Μέγαρο Μουσικής προγραμματίζει εκδηλώσεις που θα διαρκέσουν όλο το χρόνο και οι οποίες ανακοινώθηκαν σήμερα σε μία λαμπρή εκδήλωση που οργανώθηκε στους χώρους του Μεγάρου για τον εορτασμό της εικοσαετίας, παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, του πολιτισμού, αλλά και της ευρύτερης κοινωνικής ζωής του τόπου.

    «Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του ΟΜΜΑ στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας», επισήμανε σε μήνυμα του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που αναγνώστηκε από τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο.

    Mήνυμα του Πρωθυπουργού

    Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το Μέγαρο «πολύτιμο αρωγό στον χώρο του πολιτισμού» κάνοντας λόγο για τις «διεθνείς συνεργασίες που έχουν ως βάση την ισοτιμία και την αμοιβαιότητα, με το άνοιγμα στην εκπαίδευση για τα παιδιά και τους νέους και στη δια βίου μάθηση και με πρωτοποριακές πρωτοβουλίες στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού», αλλά και στην συμβολή του «στην αναπτυξιακή προσπάθεια του τόπου».

    Ο κ. Παπανδρέου διαβίβασε την ευχή να συνεχιστεί η λαμπρή διαδρομή του Μεγάρου με μεγαλύτερο άνοιγμα στην κοινωνία, καθώς «η τέχνη και ο πολιτισμός ανοίγουν τους ορίζοντες, αποτελούν πεδίο ζύμωσης, υγιούς διαλόγου ακόμα και αντιπαράθεσης, αλλά πάνω απ΄ όλα αποτελούν βασική κινητήριο δύναμη για το μέλλον».

    Ο υπουργός πολιτισμού Π. Γερουλάνος

    «Το Μέγαρο σημάδεψε με τον πιο καθοριστικό τρόπο μία ολόκληρη εποχή για τον πολιτισμό στην Ελλάδα», τόνισε στην ομιλία του, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Π. Γερουλάνος. Θυμήθηκε μάλιστα, την περίοδο που άνοιξε το Μέγαρο και ένα «κακόγουστο άρθρο ευρωπαϊκού περιοδικού αναρωτιόταν αν οι 'Ελληνες άξιζαν ένα τέτοιο λαμπρό χώρο πολιτισμού».

    «Το Μέγαρο άλλαξε τα δεδομένα. Η αξία μίας επετείου πηγάζει κυρίως από την υπόσχεσή της για τη νέα περίοδο που ξεκινάει όχι τόσο από τα κατορθώματα της περιόδου, που έκλεισε», είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός και αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο ανθρώπινο δυναμικό του Μεγάρου: «Όπου υπήρχαν άνθρωποι με όραμα, αυτοί έδωσαν σάρκα και οστά ακόμα και στις πιο σεμνές υποδομές».

    Στην Αλεξάνδρα Τριάντη, στον Λάμπρο Ευταξία, κυρίως όμως στον Χρήστο Λαμπράκη, γενικά «στους φωτισμένους ανθρώπους που το Μέγαρο αποτέλεσε όραμα τους», αναφέρθηκε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Μεγάρου, Ιωάννης Μάνος.

    «Εμβληματική, μοναδική προσωπικότητα» χαρακτήρισε τον μεγάλο απόντα της ημέρας, Χρήστο Λαμπράκη, ο κ. Μάνος «τον άνθρωπο που ενέπνευσε και σφράγισε με την παρουσία του το Μέγαρο, όρθιος μέχρι το τέλος».

    Αναφέρθηκε ακόμη στις συνεργασίες του Μεγάρου σήμερα, με διεθνείς οργανισμούς, όπως τη Σκάλα του Μιλάνου, το Teatro Real της Μαδρίτης, το Κέντρο Πομπιντού και τη Cite Science, το National Theater του Λονδίνου, αλλά και στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπεγράφη προσφάτως με το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, στο «άνοιγμα» εκτός Αθηνών που προγραμματίζει το Μέγαρο σε συνεργασία με το Διάζωμα για την ανάδειξη των Αρχαίων Ωδείων και στη συνεργασία με το Εθνικό Δίκτυο 'Ερευνας και Τεχνολογίας.

    Η πολιτιστική αναβάθμιση της Αθήνας και η δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους νεαρούς δημότες είναι το περιεχόμενο της συνεργασίας, που ανακοινώθηκε σήμερα ανάμεσα στο Μέγαρο και στον δήμο Αθηναίων.

    Σημειώνεται ότι σε λίγες εβδομάδες ένα έργο του Ζογγολόπουλου, δύο γλυπτά του Taki, δύο έργα της Εθνικής Πινακοθήκης και ένα έργο, δωρεά της Καλλιόπης Λεμού, θα ομορφύνουν τον κήπο του Μεγάρου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος κ. Μάνος.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μάνος και στη στήριξη της ελληνικής πολιτείας και των Ελλήνων χαρακτηρίζοντας το Μέγαρο «μέρος της εθνικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

    Αναφερόμενος στο εορταστικό πρόγραμμα της 20ετίας του Μεγάρου, ο γενικός διευθυντής του ΟΜΜΑ, Νίκος Μανωλόπουλος, μίλησε για «εορταστικό μέν, πλήν λιτό πρόγραμμα που προκύπτει από το ήθος που οι πολιτιστικοί θεσμοί πρέπει να επιδεικνύουν στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα μας».

    Ιδιαίτερα συγκινητική παρουσία στην εκδήλωση ήταν αυτή της μητέρας του Χρήστου Λαμπράκη, Έλσας. Επιπλέον, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης, η υφυπουργός Εργασίας, Άννα Νταλάρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Βαϊτσης Αποστολάτος, οι πρώην πρόεδροι της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας και Απόστολος Κακλαμάνης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος.

    ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΣΑΕΤΙΑ

    Με την έκθεση «Η Μαρία Κάλλας και η Σκάλα του Μιλάνου» (9/3-8/5) και την όπερα του Ντονιτσέτι «Μαρία Στουάρντα»(10,12,14,16, 18/3) ξεκινά το εορταστικό πρόγραμμα για τα εικοσάχρονα του Μεγάρου.

    Έχουν ακόμα προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις: Γιάννης Βακαρέλης συναντά Νέους Σολίστ(19/3), Accademia Nazionale di Santa Cecilia της Ρώμης-Αntonio Pappano (21-22/3), Δημήτρης Σγουρός, ρεσιτάλ πιάνου (3Ο/3), Γκαλά υποτρόφων «Μαρία Κάλλας» και Αλεξάνδρα Τριάντη» (2/4).

    Στις 21 Ιουνίου το Μέγαρο θα γιορτάσει τη Μέρα της Μουσικής, με ορχήστρες στον κήπο από νωρίς, αλλά και με ένα μεγάλο πάρτι που θα γίνει αργά το ίδιο βράδυ.

    Επιπλέον, θα οργανωθεί έκθεση με φωτογραφικό υλικό από παραστάσεις που άφησαν εποχή και καλλιτέχνες που έλαμψαν στη σκηνή του Μεγάρου κατά την διάρκεια της 20ετίας μαζί με κοστούμια, μακέτες σκηνικών και βίντεο από παραγωγές που άφησαν εποχή.

    Μία μοναδική αφίσα σχεδίασε ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος, Παναγιώτης Τέτσης, για να τιμήσει την επέτειο. Ενταγμένη στον προγραμματισμό του φθινοπώρου, στα δύο επίπεδα του Νέου Εκθεσιακού Χώρου του Μεγάρου, οργανώνεται τιμητική έκθεση του ζωγράφου. Τα έργα θα παρουσιασθούν σε δύο σημαντικές ενότητες: η πρώτη περιλαμβάνει έργα πρόσφατα ή από ιδιωτικές συλλογές, άγνωστα στο κοινό, και η δεύτερη έργα χαρακτικής, μαυρόασπρα καθώς και λάδια επηρεασμένα από τα χαρακτικά.

    Η πολιτιστική δράση του Μεγάρου στη διαδρομή των 20 χρόνων λειτουργίας του, θα εκδοθεί σε λεύκωμα, που θα καταγράφει, θα σχολιάζει και θα αναπλάθει τη γόνιμη πορεία του μεγαλύτερου πολιτιστικού κέντρου της χώρας.

    Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία θα κυκλοφορήσουν γραμματόσημο, καθώς και δύο ειδικές αναμνηστικές σφραγίδες. Ειδικότερα, θα υπάρξει μία συλλεκτική σφραγίδα για φιλοτελιστές με ημερομηνία 21 Μαρτίου, καθώς και μια επετειακή σφραγίδα με το λογότυπο της 20ετίας του Μεγάρου με την οποία θα σφραγίζονται οι επιστολές εσωτερικού και εξωτερικού για ένα μήνα.

    Σε επαφή με την πόλη, τον δήμο, αλλά και τους άλλους χώρους πολιτισμού και σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς, αναφορά στις εκδηλώσεις εορτασμού της 20ετίας του Μεγάρου θα υπάρχει σε εμφανή σημεία προβολής και «εκτός των τειχών» του.

    Τέλος, όπως έγινε γνωστό, το Μέγαρο θα φέρει για το υπόλοιπο του 2011, ένα λογότυπο της 20ετίας, ενώ στο κατώφλι του 21ου έτους λειτουργίας του θα αποκτήσει ένα νέο.

    AΠΕ Είδηση: 61686

    [15] Η Ελλάδα ουραγός στην Ευρώπη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

    Τεταρτη, 02 03 2011 18:23

    Στην Ελλάδα δέκα, από τις συνολικά είκοσι, οι μισές από τις κυριότερες δημόσιες ηλεκτρονικές υπηρεσίες είναι πλήρως διαθέσιμες ηλεκτρονικά και η χώρα μας βρίσκεται τελευταία στη σχετική ευρωπαϊκή κατάταξη, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωσή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Γι' αυτό, το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) επισημαίνει ότι θα πρέπει να ενταθούν ακόμα περισσότερο οι εγχώριες προσπάθειες για την επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-Government).

    Το Παρατηρητήριο, αποτελώντας τον επίσημο συντονιστή - φορέα παροχής των σχετικών στοιχείων για την Ελλάδα, αναφέρει ότι ο δείκτης ηλεκτρονικής ολοκλήρωσης για τις 20 βασικές δημόσιες υπηρεσίες της Ελλάδας το 2010 διαμορφώνεται ως εξής: 65% για τις υπηρεσίες προς πολίτες (έναντι 87% στην ΕΕ27), 78% για τις υπηρεσίες προς επιχειρήσεις (ΕΕ27: 94%) και 70% για το σύνολο των 20 υπηρεσιών (ΕΕ27: 90%)

    Αναφορικά με το δείκτη πλήρους ηλεκτρονικής διαθεσιμότητας (full online availability), η Ελλάδα, με δέκα στις 20 υπηρεσίες να είναι πλήρως διαθέσιμες ηλεκτρονικά (πέντε για πολίτες και πέντε για επιχειρήσεις) παρουσιάζει ποσοστό 48% (τελευταία στην ευρωπαϊκή κατάταξη), με τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ27 να βρίσκεται στο 82% σημειώνοντας σημαντική αύξηση έναντι του 2009 (69%).

    Ωστόσο, παρά την αξιοσημείωτη σε πολλές χώρες ανάπτυξη των υπηρεσιών, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, προβληματίζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις η περιορισμένη τους χρήση από τους πολίτες, καθώς το ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για συναλλαγές με το Δημόσιο, διαμορφώνεται στο 32% για την ΕΕ27 και στο 13% για την Ελλάδα (πηγή: Eurostat, 2010).

    Όσον αφορά στη φιλικότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, η Ελλάδα έχει ποσοστό 91% στον εν λόγω δείκτη, έναντι 80% του μέσου όρου των χωρών της έρευνας. Η επίδοση της Ελλάδας εν προκειμένω είναι σαφώς βελτιωμένη, καθώς βρίσκεται στην έκτη θέση, ισοβαθμώντας με Ισπανία, Πολωνία και Πορτογαλία.

    Σχετικά με τις ηλεκτρονικές προμήθειες, επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Προμηθειών βρίσκεται ακόμη σε φάση υλοποίησης. Από το ευρωπαϊκό περιβάλλον ξεχωρίζει η Ιρλανδία, με 100% ηλεκτρονική διαχείριση τόσο των προκηρύξεων όσο και της κατακύρωσης των συμβάσεων.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚτΠ Είδηση: 61684

    [16] Νέα ψηφιακή παράσταση στο Πλανητάριο

    Τεταρτη, 02 03 2011 18:04

    Τη νέα παράσταση με τίτλο «Παράθυρα στο Σύμπαν» παρουσιάζει το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Η παράσταση παρακολουθεί την πορεία εξέλιξης των τηλεσκοπίων από τον Γαλιλαίο μέχρι τα σημερινά γιγάντια τηλεσκόπια και αυτά που σχεδιάζονται για το μέλλον, τόσο στην επιφάνεια της Γης όσο και στο Διάστημα, με σκοπό να περιγραφούν οι τρόποι και τα μέσα που χρησιμοποιούν οι αστρονόμοι και αστροφυσικοί στην προσπάθειά τους να διερευνήσουν τα μυστικά του Σύμπαντος.

    Το σενάριο και η σκηνοθεσία της παράστασης έγιναν από τον Παναγιώτη Σιμόπουλο, η μουσική από την Αριάδνη Μακίνον Άντριου, η επιστημονική επιμέλεια από τον διευθυντή του Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, ενώ την αφήγηση κάνουν ο ηθοποιός Μάκης Ρευματάς στα ελληνικά και ο Τομ Αλεξόπουλος στα αγγλικά.

    Παράλληλα το κοινό θα έχει την δυνατότητα να δει την έκθεση εικαστικών, με τον ίδιο τίτλο, της Βασιλικής Σαργολόγου, η οποία θα φιλοξενείται από τις 3 έως τις 27 Μαρτίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Η έκθεσή «Παράθυρα στο Σύμπαν» παρουσιάζει στο κοινό έργα εμπνευσμένα κατ' εξοχήν από το σύμπαν, σχέδια που θυμίζουν «αστρόπλοια», σχήματα φράκταλ και εικόνες από καλειδοσκόπιο. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό και οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι καθημερινά από τις 10:00 έως τις 20:30.

    Εξάλλου, κάθε Σάββατο και Κυριακή, από τις 5 Μαρτίου έως τις 17 Απριλίου, στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου θα πραγματοποιηθεί μια νέα σειρά πειραμάτων και δραστηριοτήτων με θέμα «Η επιστήμη γράφει ιστορία». Θα παρουσιαστούν σημαντικές ανακαλύψεις που άλλαξαν για πάντα την πορεία της ανθρωπότητας, από σπουδαίους επιστήμονες, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αποκάλυψαν τα μυστικά των χρωμάτων και του φωτός, έφεραν τον ηλεκτρισμό στη ζωή μας και «ξεκλείδωσαν» τον κώδικα της ζωής.

    Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

    * Πειράματα:

    Ώρες 13:30 - 14:10

    (προτείνεται για παιδιά άνω των εννέα ετών και ενήλικες)

    -Στην άκρη του ουράνιου τόξου: Τα διάσημα πειράματα της οπτικής του Νεύτωνα, τα χρώματα της ίριδας, την ανάλυση και τη σύνθεση του φωτός. Ένα μαγικό ταξίδι στον κόσμο των χρωμάτων.

    -Ηλεκτρισμός και μαγνητισμός, μια μοιραία έλξη: Τα πειράματα των Φαραντέϊ, Τέσλα, κ.α.. Πώς εξελίχθηκε η επιστήμη από τις πρώτες μπαταρίες, στους ηλεκτροκινητήρες;

    -Η αυγή της μοριακής βιολογίας: Πότε ανακαλύφθηκε το DNA; Ποιοι το απομόνωσαν και ποιο ήταν το πρώτο του όνομα; Πώς μπορείτε κι εσείς με υλικά κουζίνας να απομονώσετε DNA από ένα φρούτο;

    -Οξυγόνο: Δείτε με «μαγικό» τρόπο πώς ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το οξυγόνο και μάθετε τα μυστικά της φωτιάς. Πώς δημιουργήθηκε το οξυγόνο της ατμόσφαιρας;

    -Μικροβιολογία και πόλεμος: Ποιος ανακάλυψε τα βακτήρια και πώς ανακαλύφθηκαν τα αντιβιοτικά; Ένα τυχαίο γεγονός που άλλαξε τη ροή της Ιστορίας!

    * Μικρές Ιστορίες Επιστήμης - Νεύτωνας: «Υποθέσεις δεν κάνω!»

    Ώρες 15:30 έως 16:00

    (προτείνεται για παιδιά άνω των δέκα ετών και ενήλικες)

    Με την αφήγηση αυτή, οι θεατές θα ταξιδέψουν στο 17ο και 18ο αιώνα και θα παρακολουθήσουν τη ζωή και τα έργα του Ισαάκ Νεύτωνα, του πιο σημαντικού φυσικού φιλοσόφου στην ιστορία της επιστήμης.

    * Δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους:

    Ώρες 16:30 έως 17:30

    (προτείνεται για παιδιά άνω των εννέα ετών και ενήλικες)

    Το εκκρεμές του Φουκώ: Ο Γάλλος φυσικός Ζαν Φουκώ, το 1851, πραγματοποίησε ένα πείραμα για να αποδείξει την περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της. Στη δραστηριότητα αυτή, μικροί και μεγάλοι μπορούν να κατασκευάσουν το δικό τους εκκρεμές και να κάνουν παρατηρήσεις όπως ο Φουκώ.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ευγενίδειο Πλανητάριο Είδηση: 61681

    [17] Περί τις 18.000 καταγγελίες για μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

    Τεταρτη, 02 03 2011 18:01

    Η γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης για το κάπνισμα 1142, του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει λάβει από 1η Σεπτεμβρίου έως και χθες 17.314 καταγγελίες.

    Αφορούσαν 14.793 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 1.362 κλειστούς χώρους δημόσιου τομέα, 835 κλειστούς χώρους ιδιωτικού τομέα και 324 άλλους χώρους, όπως αεροδρόμια, σταθμούς κ.λπ.. Ποσοστό 44,7% των καταγγελιών αφορούν την Αττική και 19,5% την κεντρική Μακεδονία.

    Οι καταγγελίες, που αφορούν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σχετίζονται με το κάπνισμα των πελατών σε 7.625 περιπτώσεις, την ύπαρξη σταχτοδοχείων στα τραπέζια 4.905, και με το κάπνισμα υπό την ανοχή του υπεύθυνου 2.007 περιπτώσεις.

    Από τις 1.362 καταγγελίες για εργασιακούς χώρους του δημόσιου τομέα, όπου παραβιάζεται ο αντικαπνιστικός νόμος, 544 έγιναν για δημόσιες υπηρεσίες, 246 για νοσοκομεία και φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, 229 για εκπαιδευτικά ιδρύματα, 191 για νομαρχίες, δήμους και περιφέρειες, 63 για υπουργεία, 52 για αστυνομικά τμήματα και 37 για δημόσιες τράπεζες.

    Από τις 835 καταγγελίες για εργασιακούς χώρους ιδιωτικού τομέα, 659 έγιναν για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου σε εταιρείες και καταστήματα. Σαράντα έγιναν για ιδιωτικά σχολεία, 31 για τράπεζες, από 26 για ιδιωτικά νοσοκομεία και ιατρεία, από 25 για γραφεία της ΔΕΗ και ιδιωτικούς ραδιο-τηλεοπτικούς σταθμούς και 14 για ξενοδοχεία.

    Οι 324 καταγγελίες για διάφορους άλλους δημόσιους χώρους αφορούν, 122 κλειστούς χώρους εμπορικών κέντρων, 92 μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί, 38 αίθουσες δεξιώσεων, 29 χώρους αναμονής και 24 χώρους αεροδρομίου.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μήνας κατά τον οποίο καταγράφονται οι περισσότερες καταγγελίες είναι ο Οκτώβριος 2010, με 3.801. Ακολουθούν ο Ιανουάριος 2011 με 3.943 και ο Φεβρουάριος με 3.508 καταγγελίες.

    Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την πρώτη ημέρα εφαρμογής της ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος η γραμμή καταγράφει τα προβλήματα σχετικά με την εφαρμογή του νόμου, καθώς και τις καταγγελίες για παραβάσεις στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σε εργασιακούς χώρους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Όλες οι καταγγελίες διαβιβάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες πραγματοποιούν τους ελέγχους.

    AΠΕ Είδηση: 61678

    [18] Την ανάδειξη τους δάσους Πλατανουλίων επιδιώκει ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής

    Τεταρτη, 02 03 2011 15:44

    Ευρετήριο Άρθρου

    Την ανάδειξη τους δάσους Πλατανουλίων επιδιώκει ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής

    Σελίδα 2

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2 Το ζήτημα της προστασίας και ανάδειξης του παραποτάμιου δάσους «Ρουμάνι» Πλατανουλίων του δήμου Τυρνάβου έθεσαν σε επίσκεψη τους σήμερα στην Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανουλίων.

    Είδηση: 61669

    [19] Σοκ στα Τρίκαλα από τη δολοφονία του 22χρονου αστυνομικού Γ. Σκυλογιάννη

    Τεταρτη, 02 03 2011 13:57

    Σοκ στην Τρικαλινή κοινωνία από την είδηση της δολοφονίας των Αστυνομικών στην Αθήνα από ένοπλους κακοποιούς, καθώς ο ένας εκ των νεκρών Αστυνομικών, είναι Τρικαλινής καταγωγής. Πρόκειται για τον 22χρονο Γεώργιο Σκυλογιάννη του Χρήστου από το Κεφαλόβρυσο.

    Μιλώντας, για το γεγονός στην ΕΡΑ Λάρισας ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας υποστράτηγος Γιώργος Καμαρινόπουλος, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια των θυμάτων και ειδικότερα στους οικείους του Τρικαλινού αστυνομικού και διακατεχόμενος από συναισθηματική φόρτιση τόνισε χαρακτηριστικά «έχουμε πόλεμο», κάνοντας λόγο για αδίστακτους κακοποιούς.

    Είδηση: 61660

    [20] Δεν αναστέλλεται το πάγωμα της εκτροπής του Αχελώου - Συναντήσεις με Ρέππα - Μπιρμπίλη ζητά ο κ. Αγοραστός

    Τεταρτη, 02 03 2011 13:53

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν έκανε δεκτό το αίτημα του υπουργείου Υποδομών, να ανασταλεί το «πάγωμα» των έργων εκτροπής του Αχελώου ποταμού στον θεσσαλικό κάμπο. Αντίθετα, το Ανώτατου Ακυρωτικό Δικαστήριο ζήτησε από το υπουργείο Υποδομών μέσα σε έναν μήνα να υποδείξει τα αναγκαία εκείνα μέτρα προσωρινής υποστήριξης της σήραγγας και αντλήσεως των υδάτων.

    Ως γνωστόν , τον Φεβρουάριο του 2010 η Ολομέλεια του ΣτΕ με αποφασή της «πάγωσε» προσωρινά γι ακόμη μία φορά τα έργα εκτροπής του ποταμού Αχελώου και σταμάτησε τη λειτουργία όσων έργων έχουν ολοκληρωθεί. Το υπουργείο Υποδομών, ωστόσο, επανήλθε στο θέμα με νέα αίτησή του. Σημειώνεται ότι αρχικά είχε κατατεθεί κοινή αίτηση των υπουργείων Υποδομών και Περιβάλλοντος, αλλά στη συνέχεια υποβλήθηκε παραίτηση από την αίτηση αυτή και επαναλήφθηκε με το ίδιο περιεχόμενο μόνο από το υπουργείο Υποδομών. Αντίστοιχη αίτηση κατέθεσαν και οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις πέριξ της εκτροπής του Αχελώου.

    Με τις αιτήσεις τους το υπουργείο και οι φορείς ζητούσαν να ανασταλεί η υπ' αριθμ. 141/2010 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που «πάγωσε» την εκτροπή. Ζητούσαν την ανάκληση προκειμένου να επιτραπεί η πραγματοποίηση εργασιών για την αποτροπή κινδύνου κατάρρευσης της σήραγγας του Αχελώου μήκους 17.415 μέτρων.

    Μετά την αρνητική χθεσινή εξέλιξη για τα έργα του Αχελώου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός συγκαλεί την ΠΑΣΕ ενώ παράλληλα ζητάει άμεση συνάντηση με τους υπουργούς Υποδομών και Περιβάλλοντος κ.κ. Ρέππα και Μπιρμπίλη

    Είδηση: 61659

    [21] Στη Λάρισα η Μιλένα Αποστολάκη

    Τεταρτη, 02 03 2011 13:39

    Στη Λάρισα θα βρίσκεται την ερχόμενη Τετάρτη 9 του μηνός η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη η οποία και θα μιλήσει σε πανθεσσαλική αγροτική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο το προσχέδιο του υπουργείου για την αναμόρφωση συλλογικών οργανώσεων αγροτικού χώρου»

    Είδηση: 61658

    [22] Καθολική ετοιμότητα για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

    Τεταρτη, 02 03 2011 13:22

    Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς στέλνουν συντονισμένα η ηγεσία και οι φορείς του Νοτίου Αιγαίου για να αποτρέψουν οποιαδήποτε ενέργεια κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

    Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Δημαρχείο Ρόδου υπό τον Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη και τη συμμετοχή του δημάρχου Ρόδου Στάθη Κουσουρνά, του προέδρου του ΕΒΕΔ Κώστα Χρυσοχοΐδη, του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Μιχαήλ Μιχαήλ, του προέδρου του ΤΕΕ Ιάκωβου Γρύλλη, του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Σάββα Χατζησάββα, του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κώστα Σαρρή, και του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Βασίλη Μηναίδη αποφασίστηκαν :Να αποσταλεί σήμερα επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρας, τον υπουργό Οικονομικών και τους πολιτικούς αρχηγούς στην οποία θα εκφράζεται η κάθετη αντίδραση φορέων και του συνόλου των τοπικών κοινωνιών σε περίπτωση κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, να αποσταλεί επιστολή προς όλους τους βουλευτές του Αιγαίου η οποία θα τους παροτρύνει να αποτρέψουν οποιαδήποτε τέτοια κίνηση και να υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα ώστε εφόσον συντρέξει λόγος να είναι άμεση και καθολική η αντίδραση με επισκέψεις στην Αθήνα και κινητοποιήσεις σε ολόκληρο το Αιγαίο. Επίσης αποφασίστηκε να είναι συνεχείς οι επαφές και συντονισμένες οι ενέργειες με αυτές των παραγόντων του Βορείου Αιγαίου. «Παναιγιακή θα είναι η κινητοποίηση όλων των νησιωτών σε περίπτωση που καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για τα νησιά» τόνισε μιλώντας στο σταθμό μας ο κ. Μαχαιρίδης. Είδηση: 61654

    [23] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των κέντρων παράνομων μεταναστών πραγματοποιείται σήμερα μπροστά στο δημαρχείο Ορ/δαςβ¦

    Τεταρτη, 02 03 2011 13:16

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο δημαρχείο της Ορεστιάδας, διοργανώνει στη 1 το μεσημέρι η Πρωτοβουλία Πολιτών κατά των κέντρων παράνομων μεταναστών. Στην ανακοίνωσή τους, τα μέλη της Πρωτοβουλίας τονίζουν ότι «η ίδρυση των νέων κέντρων παράνομων μεταναστών θα οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση της περιοχής» του βορείου Έβρου και ζητούν «την άμεση άρση κάθε απόφασης και σχεδιασμού νέων κέντρων και λύσεων "πακέτο" στο νομό Έβρου».

    Καταλήγοντας, απευθύνουν κάλεσμα προς κάθε πολίτη να υπογράψει το σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας που έχει εκδοθεί αλλά και να συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση έχουν επίσημα δηλώσει, με ανακοινώσεις τους, το Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας και η Ένωση Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Νέας Ορεστιάδας και Περιφέρειας.

    Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου Είδηση: 61652

    [24] Με την παρουσία του Κώστα Σκανδαλίδη συνεδριάζει αύριο στη Ρόδο το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

    Τεταρτη, 02 03 2011 13:13

    Το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου στην αυριανή του συνεδρίασή στη Ρόδο που θα γίνει παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Σκανδαλίδη, θα συζητήσει τη νέα στρατηγική ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα με εισηγητή τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Παμπάκα.

    Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται επίσης θέματα όπως η επιλογή συμπαραστάτη του πολίτη, η υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των Δήμων Ρόδου, Κω, Πάτμου και Αστυπάλαιας για υλοποίηση έργων και η κατανομή χρηματοδότησης στους Δήμους Ρόδου και Κω για κάλυψη αποζημιώσεων από θεομηνίες.

    Είδηση: 61653

    [25] Ξεκίνησαν τη λειτουργία τους οι δύο κινητές μονάδες Υγείας στα κέντρα κράτησης παράνομων μεταναστών σε Πόρο & Φυλάκιοβ¦

    Τεταρτη, 02 03 2011 13:11

    Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία των δυο κινητών μονάδων Υγείας στα κέντρα υποδοχής και κράτησης παράνομων μεταναστών, στον Πόρο και στο Φυλάκιο του νομού Έβρου. Στόχος του ΚΕΛΠΝΟ είναι η παροχή ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών πρώτης υποδοχής σε όσους μετανάστες περνούν στην Ελλάδα.

    Πρόκειται για ένα επιδοτούμενο από την Ε. Ε., για έξι μήνες, πρόγραμμα, που απευθύνεται κυρίως σε ανήλικα άτομα, το οποίο θα υλοποιήσουν από κοινού τα νοσοκομεία Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης και η 4η Δ.Υ.ΠΕ. Μετά τους 6 μήνες, η ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος θα περάσει στο υπουργείο Υγείας. Οι δυο κινητές μονάδες είναι στελεχωμένες από 4 γιατρούς, 2 νοσηλευτές, 2 ψυχολόγους, 2 τεχνικούς ακτινολόγους, 4 οδηγούς, 8 διερμηνείς και 2 διοικητικούς υπαλλήλους. Στις κινητές μονάδες θα γίνεται προσυμπτωματικός έλεγχος (screening) των μεταναστών που περνούν στην Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια τα περιστατικά που θα κρίνεται ότι χρήζουν περαιτέρω νοσηλείας, θα μεταφέρονται στα νοσοκομεία Διδυμοτείχου και Αλεξανδρούπολης.

    Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου Είδηση: 61651

    [26] Αλλαγές σε επικουρικά και βαρέα το καλοκαίρι

    Τεταρτη, 02 03 2011 17:24

    «Ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις από τα προβληματικά ταμεία και αλλαγές στην λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά, έρχονται στο προσκήνιο έπειτα από το πόρισμα των αναλογιστικών μελετών.Υπό το φόβο περικοπών στους μισθούς ο ιδιωτικός τομέας, αν και σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ, οι Έλληνες κατατάσσονται στους χαμηλότερα αμειβόμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ένα μίνι ασφαλιστικό καταρτίζεται μέσα στο καλοκαίρι και πρόκειται να επηρεάσει σχεδόν το σύνολο των ασφαλισμένων. Προβλέπει περικοπές στα προβληματικά επικουρικά ταμεία από το 2012 και νέα λίστα βαρέων και ανθυγιεινών από τον Ιούλιο.

    Το πόρισμα των αναλογιστικών μελετών για το ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ το ΤΕΑΔΥ και

    το Μετοχικό Ταμείο Πολίτικων Υπάλληλων θα παραδοθεί αρχές Μάιου.

    θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα ταμεία και εντός του Σεπτεμβρίου όπου υπάρχει οικονομικό πρόβλημα οι επικουρικές συντάξεις θα φτάσουν στο 20% του συντάξιμου μισθού σταδιακά από το 2012 σε μια δεκαετία.

    Περικοπές θα υπάρξει και στη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά .Η νέα λίστα από τον Ιούλιο θα περιλαμβάνει 480.000 από τους 630.000 που ασφαλίζονται με αυτό το καθεστώς

    Όσων το επάγγελμα αποχαρακτηριστεί θα έχουν σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας ώστε το 2016 να συνταξιοδοτούνται στα 60 με 35ετια. Θα εξαιρεθούν όσοι ήδη έχουν 12 χρόνια ασφάλιση.

    Την ιδία ώρα, νέες περικοπές μισθών φοβούνται ότι θα έχουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και αντιπαραθέτουν μελέτη του ΙΝΕ που δείχνει ότι οι Έλληνες έχουν τις χαμηλότερες αμοιβές στην ΕΕ

    Στην έρευνα αποδεικνύεται ότι τη τελευταία 15ετια ο επιχειρηματικός κόσμος δεν θυσίασε την υψηλή κερδοφορία στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 61674

    [27] Μετανάστες: Μαζικές μεταφορές στα νοσοκομεία

    Τεταρτη, 02 03 2011 14:52

    Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των μεταναστών - απεργών πείνας που μεταφέρονται στα νοσοκομεία, παρουσιάζοντας προβλήματα αφυδάτωσης και εμφάνισης φαινομένων νεφρικής ανεπάρκειας. Ήδη μετά από 37 ημέρες απεργίας πείνας, 81 μετανάστες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία.

    Όπως τονίζει ο Θανάσης Καραμπέλης, από τους γιατρούς που στέκονται δίπλα τους: «δεν υπάρχει απειλή για τη ζωή τους ή φόβος ανήκεστης βλάβης της υγείας τους», αναφερόμενος σε όσους έχουν ήδη μεταφερθεί στα νοσοκομεία, ενώ συμπλήρωσε πως οι μετανάστες που έχουν σταματήσει να πίνουν και νερό έχουν φτάσει τους 55, με αποτέλεσμα να είναι ορατό το ενδεχόμενο νέων μεταφορών στα νοσοκομεία, λόγω των προβλημάτων που δημιουργούν η πείνα και η δίψα. «Aυτό που αποδεικνύεται είναι ότι αυτή η κυβέρνηση θέλει τελικά νεκρούς, αφού δεν είναι οι απεργοί, που εκβιάζουν την κυβέρνηση, αλλά η ίδια η κυβέρνηση που τους εκβιάζει ωθώντας τους στον θάνατο», συμπλήρωσε ο κ. Καραμπέλης.

    Αναφερόμενος, στους μετανάστες της Υπατίας, o υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, τόνισε ότι αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχουν όσοι αποφάσισαν να εμφανίζονται ως πολιτικοί καθοδηγητές τους, οι οποίοι όπως σημείωσε απαγόρευσαν στην κυβέρνηση να έρθει σε άμεση επαφή με τους απεργούς πείνας.

    Παράλληλα συγκεντρώσεις αλληλεγγύης οργανώνονται σε διάφορες πόλεις της χώρας. Στα Χανιά, έχει προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη στις 7μμ στην πλατεία δημοτικής αγοράς των Χανίων, με οργανωτές φορείς των Χανίων, ενώ την Παρασκευή συγκέντρωση αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί και στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

    Ανακοίνωση συμπαράστασης εξέδωσε και ο δικηγορικός σύλλογος Χανίων, ο οποίος ζητεί από την κυβέρνηση, «στο πλαίσιο σεβασμού της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα που θα διασφαλίσουν την επιβίωση των μεταναστών και την ανθρώπινη ύπαρξή τους».

    Το πρωί στη Θεσσαλονίκη, συμπαραστάτες των μεταναστώνγαλυσοδέθηκαν στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης και ανάρτησαν πανό διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Ακολούθως πραγματοποίησαν διαδήλωση μέχρι τα γραφεία των βουλευτών Θεσσαλονίκης και των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη και Ευάγγελου Βενιζέλου, και προχώρησαν σε συμβολικές καταλήψεις, διότι θεωρούν το κυβερνών κόμμα, ως τον κύριο υπεύθυνο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

    Για το θέμα των μεταναστών - απεργών πείνας, συζήτησαν σήμερα Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία ζήτησε τη νομιμοποίησή τους, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει το νομικό οπλοστάσιο, για να το χρησιμοποιήσει.

    Aμέσως μετά τη συνάντηση, η κ. Παπαρήγα δήλωσε: «Ζητήσαμε αυτή τη συνάντηση για να εκφράσουμε τη μεγάλη αγωνία μας για το ποια θα είναι η εξέλιξη με τους 300 απεργούς πείνας. Η θέση μας είναι γνωστή και καθαρή. Θεωρούμε ότι πρέπει να λύσει το πρόβλημα η κυβέρνηση, να μην έχει γινάτι πάνω σε αυτό το ζήτημα και να τους νομιμοποιήσει. Άλλωστε έχει ένα νομικό οπλοστάσιο στα χέρια της που μπορεί να βρει ορισμένες θετικές λύσεις προς αυτή τη κατεύθυνση και επιτέλους ας το χρησιμοποιήσει το νομικό οπλοστάσιο ούτως ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα, να κερδηθεί χρόνος και να επιλυθεί οριστικά».

    Πηγές: ΝΕΤ FM, ΑΠΕ Είδηση: 61664

    [28] Ισόβια κάθειρξη

    Τεταρτη, 02 03 2011 18:02

    Ποινή ισόβιας κάθειρξης επέβαλε το μεσημέρι ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πύργου στον 55χρονο κτηνοτρόφο Δημήτρη Καρύδα από την περιοχή Φαρρών της Αχαΐας για τον φόνο του 34χρονου δασοπυροσβέστη Βασιλείου Γκότση.

    Είδηση: 61677

    [29] Νέα μέτρα από ΟΑΣΑ για το φαινόμενο των πλαστών εισιτηρίων

    Τεταρτη, 02 03 2011 19:35

    Το φαινόμενο των πλαστών εισιτηρίων έχει εξελιχθεί σε πραγματικό πονοκέφαλο για τον ΟΑΣΑ . Δυστυχώς κάποιοι αετονύχηδες τα προωθούν κατά δεκάδες χιλιάδες, στην αγορά. Ο ΟΑΣΑ έχει ζητήσει τη συνδρομή των αρμόδιων αστυνομικών και δικαστικών αρχών, ενώ παράλληλα, εντατικοποίησε τους ελέγχους και βελτίωσε της διαδικασίες εντοπισμού και προσαγωγής στη δικαιοσύνη περίπου πενήντα περιπτώσεων και οι παραβάτες - διακινητές- καταδικάστηκαν στα δικαστήρια με ποινές φυλάκισης από 3 έως 18 μήνες (με τριετή αναστολή).

    Από το 2010 ο ΟΑΣΑ προχώρησε στην τροποποίηση των χαρακτηριστικών ασφαλείας των εισιτηρίων για να είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός των πλαστών, γίνονται συχνότεροι έλεγχοι σε περιοχές που θεωρούνται αυξημένου κινδύνου για διάθεση πλαστών εισιτηρίων και διατίθενται μικρότερες ποσότητες στα ελεύθερα σημεία διακίνησης (πχ περίπτερα).

    Για το 2011 έχουν προγραμματιστεί νέα μέτρα όπως:

    Σύσταση ενιαίου σώματος ελέγχου εισιτηρίων, με στόχο τη βελτίωση στον εντοπισμό φαινομένων πλαστών εισιτηρίων και την αποτροπή της λαθρεπιβίβασης

    Συνεργασία με την Αστυνομία και τη Δημοτική Αστυνομία

    Δημιουργία ειδικού τμήματος στον ΟΑΣΑ για άμεση διεκπεραίωση και αποστολή προς τη δικαιοσύνη σχετικών συμβάντων

    Προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την υλοποίηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που αποτελεί την πιο σύγχρονη και αποδοτική λύση για την αποφυγή του φαινομένου.

    Είδηση: 61690

    [30] Βροχές, κρύο και απαγορευτικό απόπλου σε πολλά λιμάνια

    Τεταρτη, 02 03 2011 12:25

    Τοπικές βροχές είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με καταιγίδες στα δυτικά και βαθμιαία στα νότια και χιονοπτώσεις στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 18 βαθμούς. Το θερμόμετρο στην Αττική δεν θα ξεπεράσει τους 11 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη τους 8. Οι άνεμοι πνέουν πολύ θυελλώδεις νοτιοανατολικοί στο Ιόνιο. Όπως ανακοινώθηκε δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από Ηγουμενίτσα για Λευκίμμη, ενώ μόνο με πλοία κλειστού τύπου πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από Ηγουμενίτσα για Κέρκυρα. Απαγορευτικό απόπλου υπάρχει στο Λιμάνι της Κυλλήνης, αλλά και σε αυτό της Πάτρας για τα πλοία με προορισμό τα νησιά του Ιονίου. Κλειστό είναι και το πορθμείο Ρίου Αντιρρίου, ενώ μόνο με πλοία κλειστού τύπου πραγματοποιούνται τα δρομολόγια από Καβάλα για Πρίνο.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ, NET FM Είδηση: 61615

    [31] Η κάνναβη αυξάνει τον κίνδυνο ψυχώσεων

    Τεταρτη, 02 03 2011 17:28

    Υγεια

    Οι άνθρωποι, έφηβοι και ενήλικες, που κάνουν χρήση κάνναβης, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο ψύχωσης με το πέρασμα του χρόνου, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, που έρχεται να ενισχύσει τα συμπεράσματα προηγουμένων μελετών, για τις επιπτώσεις από τις ψυχοδηλωτικές ουσίες σε εφήβους και ανήλικους.

    Ερευνητές από τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ελβετία και την Ολλανδία, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιμ βαν Ος του Τμήματος Ψυχιατρικής και Νευροψυχολογίας του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, μελέτησαν επί δέκα χρόνια περίπου 1.900 άτομα ηλικίας 14 έως 24 ετών και διαπίστωσαν ότι οι χρήστες κάνναβης έχουν κατά πολύ υψηλότερο (σχεδόν διπλάσιο) κίνδυνο για ψύχωση, σε σχέση με όσους δεν έκαναν ποτέ χρήση της ναρκωτικής ουσίας.

    «Η χρήση κάνναβης είναι ένας παράγων κινδύνου για την εμφάνιση συνακόλουθων ψυχωτικών συμπτωμάτων. Η συνεχιζόμενη χρήση κάνναβης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ψυχωτικής διαταραχής, προκαλώντας την επιμονή των συμπτωμάτων», αναφέρεται στη σχετική μελέτη, που δημοσίευσαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal».

    Η νέα μελέτη, σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχιατρικής έρευνας Ρόμπιν Μάρεϊ του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King's College του Λονδίνου, ενισχύει προηγούμενα συμπεράσματα ερευνών ότι η συγκεκριμένη ουσία μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα ψυχικά προβλήματα.

    «Η μελέτη προσθέτει ένα ακόμα λιθαράκι στον όγκο των στοιχείων που δείχνουν ότι η χρήση της παραδοσιακής κάνναβης συμβάλλει στην πρόκληση ψυχώσεων όπως η σχιζοφρένεια», δήλωσε ο Βρετανός ψυχίατρος.

    Η νέα έρευνα ξεκαθαρίζει, πλέον, πως η κάνναβη προκαλεί την ψύχωση όχι μόνο όταν την παίρνουν άνθρωποι στους οποίους προϋπήρχαν ψυχωτικά συμπτώματα, αλλά ότι είναι η ίδια η ναρκωτική ουσία που αυξάνει «σημαντικά» τον κίνδυνο για την εκδήλωση τέτοιων συμπτωμάτων.

    Μια περσινή έρευνα είχε διαπιστώσει ότι όσοι νέοι καπνίζουν κάνναβη για πάνω από έξι χρόνια, έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν ψυχωτικά συμπτώματα, όπως ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις κ.ά.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 61675

    [32] Το κρύο, σύμμαχος της υγείας

    Τεταρτη, 02 03 2011 17:19

    Υγεια

    Το κρύο είναι φίλος και σύμμαχος της υγείας μας ή εχθρός και η βασική αιτία αρρώστιας; Ερώτημα που, όπως αποδεικνύεται, ίσως χρειάζεται... δεύτερη σκέψη, καθώς αν και οι περισσότεροι απαντούν ότι στο κρύο οφείλονται μια σειρά από αρρώστιες, εντούτοις τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι στην πραγματικότητα.

    Στατιστικές της ιατρικής έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε μέρη με ήπιο κλίμα, σε περιβάλλον που είναι προστατευμένο από κακοκαιρίες και απότομες αλλαγές τους καιρού, αλλά και της θερμοκρασίας, αρρωσταίνουν από κρυολογήματα πολύ πιο εύκολα απ' αυτούς που μένουν περισσότερο εκτεθειμένοι σε χαμηλότερες θερμοκρασίες και σε μεγάλα υψόμετρα. Έτσι, γίνεται αντιληπτό ότι το κρύο δεν είναι απαραίτητα εχθρός του ανθρώπου και της υγείας του, αλλά μια κατάσταση που θα πρέπει να την κοιτάξουμε κατάματα, παίρνοντας, όμως, τις ανάλογες προφυλάξεις. Το κρύο, επίσης, μας βοηθά να γίνουμε περισσότερο σκληραγωγημένοι.

    Ο ανθρώπινος μηχανισμός προσαρμογής στο κρύο είναι αυτόματος. Γίνεται με μια συγχρονισμένη ενέργεια του νευρικού και του ενδοκρινικού συστήματος. Αυτό -φυσικά- δεν αποτελεί πανάκεια, αφού οι αντιδράσεις δεν είναι οι ίδιες σε όλους τους ανθρώπους. Όμως, με μια συστηματική εξάσκηση και σταδιακή αύξηση του κρύου, ο άνθρωπος μπορεί να το αντέξει χωρίς να ενοχλείται ιδιαίτερα από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Αν και αρχικά μπορεί η προσαρμογή να χαρακτηριστεί βάρβαρη και επώδυνη, με το πέρασμα του χρόνου γίνεται αντιμετωπίσιμη, με πολύ καλά αποτελέσματα, επισημαίνουν οι ειδικοί.

    Στις σκανδιναβικές χώρες και σε περιοχές της Ρωσίας, για παράδειγμα, υπάρχουν άνθρωποι που σπάνε τον πάγο σε μια λίμνη ή ένα ποτάμι για να κάνουν μπάνιο. Δηλαδή, βουτούν εκεί όπου η κυρίαρχη λογική το "απαγορεύει". Φυσικά, όλα θέλουν το μέτρο τους. Κάτι παρόμοιο, αλλά σε πιο καλές θερμοκρασίες, γίνεται και στην Ελλάδα, όπου οι χειμερινοί κολυμβητές δεν σταματούν την κολύμβηση, ακόμη και τις πιο κρύες μέρες του χειμώνα. Αρχικά, ο κολυμβητής που θα αποφασίσει να μπει σε παγωμένο νερό νιώθει έντονα το κρύο, στη συνέχεια ένα μούδιασμα και λίγο αργότερα ένα κάψιμο σ' όλο το σώμα του. Είναι η στιγμή που το σώμα δεν καταλαβαίνει το κρύο. Όχι όμως για πολύ, καθώς η απώλεια της θερμότητας οδηγεί στην υποθερμία, μέσα σε λίγα λεπτά.

    Γιατί, όμως, να ζει κάποιος στο κρύο, τη στιγμή που μπορεί να είναι σ' ένα ζεστό δωμάτιο και να φοράει ζεστά ρούχα; Η απάντηση έρχεται -θεωρητικά- εύκολα. Το όφελος είναι τριπλό, αφού ο άνθρωπος που έμαθε να ζει στο κρύο, μπορεί να περάσει το χειμώνα πιο άνετα από τους υπόλοιπους και να μην έχει όλα τα ενοχλητικά και πολλές φορές δυσάρεστα κρυολογήματα. Επίσης, η μεγαλύτερη αντοχή στο κρύο εξασφαλίζει καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, άρα είναι πιο δραστήριος και "ζωντανός", καθώς γίνεται καλύτερη οξυγόνωση του οργανισμού, άρα υπάρχει καλύτερη λειτουργία των οργάνων. Τέλος, το κρύο ασκεί διεγερτική ενέργεια στο ενδοκρινικό σύστημα και διευκολύνει την έκκριση μιας μεγάλης ποσότητας ορμονών, κάτι που είναι ωφέλιμο για την ψυχική υγεία.

    Με βάση τις παραπάνω επισημάνσεις, βλέπουμε ανθρώπους που ζουν στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, τη Ρωσία ή και τη Βόρεια Αμερική να είναι περισσότερο δραστήριοι και να διατηρούνται σε καλύτερη φυσική κατάσταση, ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία. Μεγάλη ζωντάνια και δυναμική διακρίνουμε, επίσης, σε ανθρώπους που ασχολούνται με τα χειμερινά σπορ.

    Για να καταφέρει να μπει κάποιος στη συγκεκριμένη κατηγορία, αρκεί να μην αντιμετωπίζει το κρύο ως εχθρό. Από αυτή την αντίληψη θα πρέπει να εξαιρεθούν όλες εκείνες οι κατηγορίες ατόμων, οι οποίοι υποφέρουν από κάποια νοσήματα που έχουν να κάνουν με το κρύο, όπως βρογχίτιδα ή πνευμονικές παθήσεις.

    Για να πετύχει κάποιος να γίνει φίλος με το κρύο -στο μέτρο του δυνατού- αρκεί να ξεκινήσει με απλά βήματα. Να μην κοιμάται σε πολύ ζεστό δωμάτιο, με τα παράθυρα ερμητικά κλειστά. Αφενός, γιατί θα αναπνέει ξηρό αέρα, γεμάτο βλεννογόνους, και αφετέρου, γιατί ο αέρας αυτός θα είναι πολύ φτωχός σε οξυγόνο, κυρίως τις τελευταίες ώρες της νύχτας. Καλό είναι το παράθυρο του δωματίου να είναι λίγο ανοικτό για να μπαίνει καθαρός αέρας. Αν και αρχικά αυτό μπορεί να είναι ενοχλητικό, εντούτοις όσο περνούν οι ώρες, ο ύπνος γίνεται καλύτερος και περισσότερο ποιοτικός. Επίσης, το πρωί, το άτομο θα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.

    Το πρωί, καλό είναι να γίνονται αναπνευστικές ασκήσεις, μπροστά στο ανοικτό παράθυρο ή στην αυλή, ακόμη και αν κάνει πολύ κρύο. Η ελαφριά ζάλη που θα δημιουργηθεί, μετά τις έντονες εισπνοές, δείχνει την ανάγκη για οξυγόνο. Όμως, αυτή θα φύγει πολύ γρήγορα και θα βοηθήσει για το υπόλοιπο της ημέρας.

    Από την άλλη πλευρά, ένας σημαντικός τομέας στον παράγοντα κρύο είναι το ντύσιμο. Καλό είναι, στις πολύ κρύες ημέρες του χειμώνα, να μην ντύνεται κάποιος σαν να είναι άνοιξη, αλλά ούτε και πολύ βαριά. Ο άνθρωπος χάνει ένα πολύ μεγάλο μέρος της θερμότητάς του από το κεφάλι και το λαιμό του. Έτσι, είναι πολύ σημαντικό να φοράει καπέλο ή σκουφί και ένα κασκόλ. Αυτά δεν πρέπει να βγουν πριν μπει σε χώρο με κανονική θερμοκρασία, γιατί το κεφάλι και ο λαιμός θα εκτεθούν απότομα στο κρύο, με άσχημα, συνήθως, αποτελέσματα.

    Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η τροφή. Στο κρύο απαιτείται καλή διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες, ζάχαρη και λίπη. Δηλαδή, επιτρέπονται, με μέτρο φυσικά, γλυκά, ωμό λάδι, γάλα, φρέσκο βούτυρο και πολλά φρούτα, λαχανικά και κρέας. Το οινόπνευμα και ο καπνός, όχι μόνο δεν αυξάνουν την αντοχή μας στο κρύο, αλλά αντιθέτως τη μειώνουν. Μετά την πρώτη αίσθηση ζέστης, το οινόπνευμα έχει την τάση να εξατμίζεται μέσα από τους πόρους, μειώνοντας την θερμοκρασία του σώματος. Μετά τη συστολή των πόρων, εισέρχεται ευκολότερα το κρύο. Όσο για τον καπνό, αυτός καταστρέφει την βιταμίνη C, η οποία βοηθάει τον οργανισμό να αντισταθεί στις μολύνσεις και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ο καπνός προκαλεί συστολή των περιφερειακών αγγείων, με αποτέλεσμα να πηγαίνει λιγότερο αίμα στα άκρα, άρα και να κρυώνουν περισσότερο.

    Τέλος, πολύ ωφέλιμη στο κρύο είναι η άσκηση. Ορισμένα σπορ βοηθούν σε μεγάλο βαθμό. Ποδήλατο, ήπιο τρέξιμο, περπάτημα -κυρίως στη φύση- και ενασχόληση με τα χειμερινά σπορ, με τον ανάλογο εξοπλισμό, είναι μερικά σπορ, που έχουν θετικά αποτελέσματα στη "συμμαχία" μας με το κρύο.

    AΠΕ Είδηση: 61673

    [33] Όποιος «βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο» ζει περισσότερα χρόνια

    Τεταρτη, 02 03 2011 16:17

    Υγεια

    Ευτυχία ίσον μακροζωία. Η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που πολλοί άνθρωποι ξέρουν από προσωπική εμπειρία: όσο πιο ξέγνοιαστος και χαρούμενος είναι κανείς, τόσο πιο υγιής είναι και τόσο περισσότερο ζει. Αντίθετα, οι μόνιμα αγχωμένοι και απαισιόδοξοι φαίνεται πως κινδυνεύουν με πρόωρο θάνατο.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Εντ Ντίνερ του πανεπιστημίου του Ιλινόι, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Διεθνούς Ένωσης Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας (ΙΑΑΡ) "Applied Psychology: Health and Well-Being", έκαναν μια εξονυχιστική ανάλυση και συγκριτική αξιολόγηση περισσότερων από 160 επιστημονικών ερευνών, που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα διεθνώς, αναφορικά με τη σχέση της αισιοδοξίας/απαισιοδοξίας με την υγεία και την μακροζωία.

    Οι επιστήμονες βρήκαν ότι υπάρχει μια σαφής συσχέτιση ανάμεσα στη θετική και αισιόδοξη νοητική στάση και οπτική «γωνία» για τη ζωή, από τη μια, και στην υγεία και το προσδόκιμο ζωής, από την άλλη. Όπως είπαν, οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια και με καλύτερη υγεία, σε σχέση με όσους συστηματικά βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο. Η σχέση αυτή είναι πιο στενή και από τη σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και στη μείωση της διάρκειας της ζωής.

    «Σχεδόν σοκαρισμένος και σίγουρα έκπληκτος από το πόσο ξεκάθαρα είναι τα στοιχεία», δήλωσε ο Ντίνερ. Αν και, όπως είπε, λίγες μελέτες κατέληξαν σε αντίθετα συμπεράσματα, «η συντριπτική πλειονότητα των μέχρι τώρα ερευνών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ευτυχία συνδέεται με την υγεία και την μακροζωία». Ενδεικτικά, ανέφερε μια μελέτη μεταξύ 5.000 φοιτητών, διάρκειας πάνω από 40 χρόνων, που διαπίστωσε ότι οι πιο πεσιμιστές έτειναν να πεθαίνουν πιο νωρίς.

    Εργαστηριακά πειράματα, με ζώα και ανθρώπους, έχουν δείξει αναμφίβολα ότι όσοι βιώνουν συνθήκες στρες απελευθερώνουν στον οργανισμό τους περισσότερες επιβλαβείς ορμόνες, με συνέπεια να εξασθενεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

    Όπως είπε ο Ντίνερ, είναι καιρός πια η ευτυχία και η αποφυγή του χρόνιου άγχους και της κατάθλιψης να προστεθεί στον κατάλογο των παραγόντων εκείνων που προάγουν την υγεία και την μακροζωία, μαζί με την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, το κόψιμο του τσιγάρου, τη σωστή διατροφή, την σωματική άσκηση κ.ά.

    Αντίθετα, το μόνιμο άγχος, η έλλειψη ευχαρίστησης στις καθημερινές δραστηριότητες και η συστηματική απαισιοδοξία επιδεινώνουν την υγεία και αφαιρούν χρόνια ζωής. «Η ευτυχία δεν μπορεί να κάνει μαγικά, όμως τα στοιχεία δείχνουν πια ξεκάθαρα ότι μειώνει τις πιθανότητες να αρρωστήσει κανείς και να πεθάνει νέος», υπογράμμισε ο Αμερικανός ψυχολόγος.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters Είδηση: 61671

    [34] Το τελειότερο οπτικό τηλεσκόπιο στον κόσμο

    Τεταρτη, 02 03 2011 15:12

    Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν το τελειότερο οπτικό μικροσκόπιο στον κόσμο, που χρησιμοποιεί το ορατό φως και είναι τόσο ισχυρό, ώστε επιτρέπει στους ερευνητές να βλέπουν με τα μάτια τους τούς ζωντανούς ιούς και τα βακτήρια σε δράση, καθώς και τους βιολογικούς μηχανισμούς των κυττάρων. Η εφεύρεση δίνει ένα νέο αποτελεσματικό «όπλο» στους επιστήμονες, στη μάχη κατά των ασθενειών.

    Το μικροσκόπιο, που έχει την υψηλότερη ανάλυση που έχει ποτέ επιτευχθεί από οπτική συσκευή του είδους του, κατασκευάστηκε από ερευνητές του Κέντρου Ερευνών Λέιζερ του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, με επικεφαλής τον καθηγητή Λιν Λι, σε συνεργασία με ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, που παρουσίασαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature Communications».

    Το μικροσκόπιο αξιοποιεί μια νέο μέθοδο «χειραγώγησης» του φωτός, χάρη στην οποία θεωρητικά δεν υπάρχει όριο στο μέγεθος του αντικειμένου που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι.

    Αντίθετα με τα πιο ισχυρά ατομικά, ή τα ηλεκτρονικά, μικροσκόπια (που μπορούν να «δουν» έμμεσα μέχρι και επιμέρους μόρια) ή τα μικροσκόπια φθορισμού (που χρησιμοποιούν ειδικές ουσίες για χρωματισμό των «στόχων»), το νέο οπτικό μικροσκόπιο δε χρειάζεται να επέμβει με οποιονδήποτε τρόπο στη ζωντανή ύλη που βρίσκεται υπό άμεση παρατήρηση με γυμνά μάτια.

    Η δυνατότητα των επιστημόνων να βλέπουν, πλέον, άμεσα στο εσωτερικό ενός κυττάρου, ή να παρατηρούν ζωντανούς ιούς, χωρίς να καταφεύγουν σε μέσα όπως οι χρωστικές ουσίες, θα φέρει επανάσταση στην κυτταρική βιολογία και στη βιοϊατρική, σύμφωνα με τον Λι.

    Με το νέο μικροσκόπιο μπορεί να γίνουν ορατές λεπτομέρειες 20 μικρές μικρότερες και από τα μικρότερα αντικείμενα που μέχρι σήμερα ήταν δυνατό να παρατηρηθούν με τα συμβατικά οπτικά μικροσκόπια. Τα τελευταία μπορούν να δουν σε διαστάσεις περίπου μέχρι ενός μικρομέτρου (χιλιοστού του χιλιοστού), ενώ το νέο οπτικό μικροσκόπιο μπορεί να «κατέβει» μέχρι τα 50 νανόμετρα (δισεκατομμυριοστά του μέτρου).

    «Είναι μόνο η αρχή. Στην πορεία, θα μπορέσουμε να δούμε ακόμα μικρότερα αντικείμενα. Θεωρητικά, δεν υπάρχει όριο στο πόσο μικρά πράγματα θα μπορέσουμε να δούμε», δήλωσε ο καθηγητής Λι.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 61665

    [35] Στα ύψη η τιμή της αμόλυβδης

    Τεταρτη, 02 03 2011 13:07

    Στο 1,65 Ευρώ το λίτρο διαμορφώνεται σήμερα η μέση τιμή της αμόλυβδης ενώ ανατιμήσεις σημειώνονται και στο πετρέλαιο θέρμανσης, η ανώτατη τιμή του οποίου έφθασε τα 97 λεπτά. Την ίδια ώρα, στα επίπεδα των 116 δολαρίων κυμαίνεται η τιμή του Brent, καθώς κλιμακώνονται οι συγκρούσεις στη Λιβύη και εντείνεται ο φόβος εξεγέρσεων σε χώρες του αραβικού κόσμου.

    Σκαρφαλώνει 0,5 λεπτό την ημέρα η αμόλυβδη

    Με ρυθμό 0,5 λεπτό την ημέρα ανεβαίνει η τιμή της αμόλυβδης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του Υπ. Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης σήμερα σκαρφάλωσε στο 1,65 Ευρώ, από 1,646 την Τρίτη, 1,64 τη Δευτέρα και 1,636 το περασμένο Σάββατο.

    Στην Κεφαλονιά, το Λασίθι, το Ρέθυμνο, τη Σάμο, τη Χίο, τα Χανιά, την Κέρκυρα, τις Κυκλάδες και το Ηράκλειο, η μέση τιμή υπερβαίνει το 1,7 ευρώ, αντίθετα στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, στην Πιερία, στη Δράμα στην Ανατολική Αττική στην Ημαθία και στις Σέρρες) ξεκινά από 1,617 και δεν ξεπερνά το 1,63.

    Το φθηνότερο πρατήριο της χώρας είναι στην Κόρινθο, με 1,548 ευρώ και το ακριβότερο στις Κυκλάδες με 1,837 (η απόκλιση δηλαδή του φθηνότερου από το ακριβότερο πλησιάζει τα 30 λεπτά το λίτρο).

    Όσον αφορά στο ντίζελ θέρμανσης υπάρχει αύξηση 5,5 λεπτών από την 1η Φεβρουαρίου, οπότε κόστιζε 80,2 λεπτά το λίτρο, ως τα 85,7 που είναι η σημερινή τιμή.

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση για τη μεγάλη αύξηση της βενζίνης:

    «Η αμόλυβδη βενζίνη πολύ σύντομα θα κινηθεί πάνω από τα 2 ευρώ. Το έχουμε ξαναδεί το έργο με την επίθεση των Αμερικανών στο Ιράκ. Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου, ενδέχεται να δώσει και τη χαριστική βολή στην οικονομία της Ελλάδας».

    Πηγή: ΝΕΤ FM - ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 61650

    [36] Κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στην Ολλανδία

    Τεταρτη, 02 03 2011 11:51

    Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ολλανδοί προκειμένου τις περιφερειακές εκλογές στην Ολλανδία που θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικές για το μέλλον της κυβέρνησης μειοψηφίας του φιλελεύθερου πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, καθώς από αυτές καθορίζεται ο αριθμό των εδρών που εξασφαλίζει κάθε κόμμα στη Γερουσία, ή στην Άνω Βουλή. Η κυβέρνηση του Ρούτε που αποτελείται από το κόμμα του το WD και τους Χριστιανοδημοκράτες του CDA και προέκυψε από τις εκλογές του Ιουνίου δεν διαθέτει παρά μόνο μια εύθραυστη πλειοψηφία 76 βουλευτών στους 150 στην Κάτω Βουλή, χάρη στη στήριξη του ακραίου αντι-ισλαμικού Κόμματος της Ελευθερίας του Γκέερτ Βίλντερς.

    Μία εκλογική ενίσχυση του Βίλντερς θα του προσφέρει ακόμα περισσότερα εργαλεία να αναδείξει τις πολιτικές του, πράγμα που μπορεί να επηρεάσει την πειθαρχία της Ολλανδίας στις πολιτικές της ΕΕ και να δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις της με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

    Είναι χαρακτηριστικό της διαφοροποίησης του κόμματος του Βίλντερς από τις πολιτικές της ΕΕ, το ότι διαφωνεί πλήρως με την οικονομική ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών με βαρύ δημοσιονομικό χρέος, αλλά και στη παροχή οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ στα κράτη της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής που αντιμετωπίζουν προβλήματα πολιτικής αστάθειας

    Στην εκλογική διαδικασία συμμετέχουν 30 κόμματα, ενώ περίπου 13 εκατομμύρια Ολλανδοί καλούνται να εκλέξουν τα 566 μέλη των περιφερειακών κοινοβουλίων, τα οποία με τη σειρά τους θα εκλέξουν στις 23 Μαΐου τους 75 γερουσιαστές της Άνω Βουλής.

    Το 2007 το ποσοστό συμμετοχής ήταν 46,6%. Τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το βράδυ σήμερα, ενώ τα τελικά αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

    Πηγές ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 61609

    [37] Πολιτική αντιπαράθεση στην Κροατία

    Τεταρτη, 02 03 2011 15:43

    Σε ρυθμούς πολιτικών εντάσεων κινείται η Κροατία, με αφορμή τη σημερινή αντικυβερνητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που οργανώθηκε μέσω του Facebook. Η σημερινή κινητοποίηση δεν είναι η μόνη, αφού προηγήθηκαν και άλλες, όπως αυτή του προηγούμενου Σαββάτου, στην οποία σημειώθηκαν και επεισόδια. Η κροατική κυβέρνηση κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υποκίνηση των επεισοδίων, γεγονός που δεν έμεινε αναπάντητο.

    «Εκ μέρους της κυβέρνησης και της προέδρου της κατηγόρησε τα αντιπολιτευόμενα κόμματα για αξιόποινη πράξη και η αστυνομία το διέψευσε κατηγορηματικά και μετά από έρευνα ανακοίνωσε ότι δεν είναι αλήθεια», δήλωσε ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζόραν Μιλάνοβιτς. Από την πλευρά του ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ), Φράνο Μάτουσιτς, δήλωσε ότι έχει έγκυρες πληροφορίες ότι πίσω από τις διαδηλώσεις στο Ζάγκρεμπ και στο Σπλιτ είναι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) και το Κροατικό Λαϊκό Κόμμα (HNS)., για να απαντήσει ο εκπρόσωπος του Κροατικού Λαϊκού Κόμματος, Ίγκορ Κόλμαν, ότι «στο κυβερνών κόμμα όλοι έχουν υποστεί νευρικό κλονισμό», καθώς και ότι θα καταθέσει μηνύσεις.

    Παρά τις αντιπαραθέσεις οι κυβερνητικοί βουλευτές επιμένουν ότι τα επεισόδια στο Ζάγκρεμπ, μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των βετεράνων πολέμου, στην οποία συμμετείχαν και άλλες ομάδες πολιτών, προκλήθηκαν από χούλιγκαν, οι οποίοι πληρώθηκαν με το ποσό των 34 ευρώ ο καθένας, αλλά και ότι ο διοργανωτής των εκδηλώσεων των βετεράνων πολέμου Ζέλικο Σάτσιτς, είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Κροατικού Λαϊκού Κόμματος, Ράντιμιρ Τσάτσιτς.

    Εκτός των πολιτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ των κομματικών εκπροσώπων, οι διαδηλωτές διατύπωσαν το αίτημα της παραίτησης της κυβέρνησης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ενώ ορισμένοι κλάδοι όπως σπουδαστές και καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, είχαν προχωρήσει σε απεργίες.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Tanjug-Hina Είδηση: 61670


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 2 March 2011 - 18:48:43 UTC