Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-03-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπανδρέου: «Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις»
  • [02] Σοκ και δέος από το σεισμό και το τσουνάμι
  • [03] Παπούλιας: Οι καιροί απαιτούν γενναίες αποφάσεις και αυτοκριτική
  • [04] 'Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Μ. Ρασούλης
  • [05] Αλλαγές στα πρόστιμα του ΚΟΚ από το Φθινόπωρο
  • [06] Αυξημένο ενδιαφέρον Ρώσων τουριστών για την Ελλάδα
  • [07] Ανακαταλαμβάνουν εδάφη οι δυνάμεις του Καντάφι
  • [08] Χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν κατά των μέτρων λιτότητας
  • [09] Αντέχει μέχρι 7 Ρίχτερ το Κοζλοντούι σύμφωνα με τους ειδικούς
  • [10] Ογκώδης διαδήλωση στο Ουισκόνσιν για τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες
  • [11] Υπουργικό Συμβούλιο για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

    [01] Παπανδρέου: «Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις»

    Κυριακη, 13 03 2011 18:55

    Ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές ότι η Ελλάδα έχει πρόγραμμα βιώσιμο για το χρέος και τέρμα στα σενάρια περί ανασχηματισμού, έστειλε την Κυριακή, ο Πρωθυπουργός από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης για τις αποφάσεις των Βρυξελλών και τις προοπτικές που ανοίγονται. Ακόμη, ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε τις αποφάσεις της ΕΕ που θα επικυρωθούν στις 25ης Μαρτίου, ως σημαντικό σταθμό για τη χώρα μας. Επίσης, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι προσήλθαμε με όπλο τις επώδυνες προσπάθειες του ελληνικού λαού, που απέδειξαν τη βούλησή μας για μια νέα Ελλάδα.

    «Είμαστε, στη μέση της φουρτούνας»

    Ο κ. Παπανδρέου απένειμε τα εύσημα στους Έλληνες πολίτες για τις προσπάθειες που καταβάλλουν όλο αυτό το διάστημα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πάλεψε πολύ σκληρά αλλά τίποτα δεν θα γινόταν αν οι πολίτες δεν έβαζαν καθημερινά πλάτη.

    «Από εδώ και στο εξής, τόνισε, είναι αποκλειστικά στο χέρι μας να σωθεί η χώρα και να πάμε μπροστά. Είμαστε, στη μέση της φουρτούνας και πρέπει να παραμείνουμε αταλάντευτοι στην πορεία μας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε θετική και τη στάση της αντιπολίτευσης από την οποία ωστόσο ζήτησε να έχει εποικοδομητική στάση στο εξής.

    Ακόμη, τόνισε ότι «δεν μπορεί η κυβέρνηση και οι πολίτες να δίνουν μάχη και κάποιοι να λένε στους πολίτες ότι είναι κορόιδα και δεν πρέπει να συνεχίσουν την προσπάθεια».

    Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς μεγαλύτερη αφοσίωση στο έργο που ανέλαβε η κυβέρνηση και επεσήμανε ότι οι αντιδράσεις των κατεστημένων συμφερόντων θα συνεχιστούν, αλλά υπενθύμισε ότι «εμείς είμαστε αντιεξουσιαστές στην εξουσία και όχι υπερασπιστές των κατεστημένων συμφερόντων», ενώ ζήτησε περισσότερη δουλειά, σύνεση και υπομονή, ενώ απευθυνόμενος εντός και εκτός της κυβέρνησης, τόνισε ότι «χρειάζεται ενότητα για να καταφέρουμε να φτάσουμε στο στόχο μας».

    Ο κ. Παπανδρέου διέψευσε εκ νέου τα σενάρια περί εκλογών, αλλά αυτή τη φορά και τα σενάρια περί ανασχηματισμού. «Να τελειώνουν τα σενάρια αυτά έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας».

    Επίσης, ξεκαθάρισε ότι έχουμε αποφασίσει ν΄ αφήσουμε πίσω μας τις παθογένειες του παρελθόντος επισημαίνοντας ότι δημιουργήσουμε μια οικονομία που θα φέρει επενδύσεις.

    Αναφερόμενους στους επόμενους στόχους ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «πρώτος στόχος είναι η διαχείριση του υπέρογκου χρέους. Ζητήσαμε να ενισχυθεί ο νέος μηχανισμός στήριξης, χαμηλότερα επιτόκια, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής». Όλα αυτά σημείωσε ο κ. Παπανδρέου ελήφθησαν υπ΄ όψιν στην απόφαση που ελήφθη, με την ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης έχουμε μια ασπίδα ασφάλειας για τα κράτη απέναντι στις ορέξεις των κερδοσκόπων.

    «Διπλασιάσαμε τον χρόνο αποπληρωμής, μειώσαμε τα σπρεντ. Συμφωνήσαμε ένα σύμφωνο για το ευρώ. Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις και στο κείμενο αποτυπώνεται η βούλησή μας να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με τις διαρθρωτικές αλλαγές και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».

    Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προχωρούν από την Δευτέρα στην εξειδίκευση της συμφωνίας που αφορά την Ελλάδα και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, που θα επικυρωθεί στη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου.

    «Η Ευρώπη έδειξε ότι ανταμείβει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χρέους», τόνισε στη ΝΕΤ ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, και δήλωσε πεπεισμένος ότι οι αγορές θα επηρεαστούν άμεσα, καθώς δεν θα έχουν πλέον τα επιχειρήματα για να ασκούν κερδοσκοπικές πιέσεις.

    Σε συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα ο ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν, εκτιμά ότι ο στόχος των 50 δις ευρώ είναι φιλόδοξος αλλά εφικτός.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ FM

    Σχετική είδηση: Υπουργικό Συμβούλιο για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

    Είδηση: 63091

    [02] Σοκ και δέος από το σεισμό και το τσουνάμι

    Κυριακη, 13 03 2011 12:11

    Αυξάνεται δραματικά ο απολογισμός των νεκρών από το σεισμό των 8,9 ρίχτερ και το τσουνάμι που έπληξε την Ιαπωνία. Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με επίσημες πηγές οι νεκροί από αγγίζουν τους 2000 νεκροί. Ωστόσο ο αριθμός, των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς αγνοείται η τύχη 10.000 κατοίκων, της πόλης Μιναμισανρίκου. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε τουλάχιστον 200 σορούς σε πόλη της επαρχίας Μιγιάγκι, στο νησί Χονσού, ενώ στην επαρχία Φουκουσίμα αγνοούνται 1.167 άνθρωποι. Σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας, καθώς ο ισχυρότατος σεισμός της Παρασκευής και το τσουνάμι που ακολούθησε έχουν καταστρέψει συνολικά το 8% του ΑΕΠ της τρίτης οικονομίας του κόσμου.

    Φόβοι για 10.000 νεκρούς

    Σοκάρουν οι πληροφορίες που έρχονται στο φώς από την Ιαπωνία τρεις μέρες μετά το σεισμό γίγαντα των 8,9 Ρίχτερ.

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις ο σεισμός της Παρασκευής και το τσουνάμι άφησαν πίσω τους περισσότερους από 1.800 νεκρούς. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Κιόντο πάνω από το 600 σοροί ανακαλύφθηκαν σήμερα κατά μήκους των ακτών των βορειοανατολικών επαρχιών Μιγιάγκι και Ιουάτε, ενώ στην επαρχία Φουκουσίμα, όπως μετέδωσε παράλληλα το Κιόντο, αγνοούνται 1.167 άνθρωποι μετά το σεισμό και το τσουνάμι.

    Ο καταστροφικός σεισμός των 8,9 βαθμών και το τσουνάμι άφησε εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς νερό, ηλεκτρικό, θέρμανση ή σπίτια.

    Οι αρχές έχουν ξεκινήσει μία επιχείρηση για να προσφέρουν τρόφιμα, νερό και καύσιμα στους πληγέντες, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού επιζώντων από τα κατεστραμένα κτίρια και σπίτια.

    Περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, ενώ 20.820 σπίτια έχουν καταστρεφεί ή υποστεί σημαντικές ζημιές.

    Όπως μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ, επικαλούμενο αξιωματικό της αστυνομίας, ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό και το επακόλουθο τσουνάμι θα μπορούσε να φτάσει τους 10.000, καθώς στα τα βορειοανατολικά, όπου βρισκόταν και το επίκεντρο της καταστροφής, οι αρχές έχουν χάσει επαφή με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους.

    Στο μεταξύ, η μετεωρολογική και γεωφυσική υπηρεσία της Ιαπωνίας αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτίμησή της για το μέγεθος του σεισμού, στους 9 βαθμούς από 8,8 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ ανακάλεσε την προειδοποίηση για τσουνάμι για όλες τις ακτές της χώρας που βρέχονται από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

    Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες που έχουν ήδη υποστεί ζημιές κινδυνεύουν από τους δυνατούς μετασεισμούς.

    Οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να σημειωθούν μετασεισμοί μεγέθους έως και 7 βαθμών. Οι ειδικοί φοβούνται ότι ένας ακόμη δυνατός σεισμός μπορεί να προκαλέσει και άλλες ζημιές τους αντιδραστήρες των πυρηνικών εργοστασίων Φουκουσίμα 1 και 2.

    ΗΠΑ και Γαλλία εξέδωσαν οδηγία με την οποία συμβουλεύουν τους πολίτες τους να απομακρυνθούν από την περιοχή του Τόκιο λόγω του κινδύνου νέων σεισμών και την αβεβαιότητα σχετικά με την κατάσταση των πυρηνικών εργοστασίων της Ιαπωνίας που έχουν υποστεί ζημιές.

    Σημαντικές οι οικονομικές επιπτώσεις από το σεισμό

    «Σημαντικές» αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις του καταστροφικού σεισμού στη βορειοανατολική Ιαπωνία στην οικονομία της χώρας, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

    Ο ισχυρότατος σεισμός της Παρασκευής και το τσουνάμι που ακολούθησε έχουν καταστρέψει συνολικά το 8% του ΑΕΠ της τρίτης οικονομίας του κόσμου. Μεγάλο τμήμα της παράκτιας οικονομικής δραστηριότητας έχει ουσιαστικά νεκρωθεί, ενώ οι υποδομές καταστράφηκαν από τα ύψους 10μ. κύματα που έπληξαν την μητρόπολη του βορρά Σεντάι.

    Αλλά και η περιοχή του Κάντο, λίγο νοτιότερα, στην οποία περιλαμβάνεται και η πρωτεύουσα Τόκιο και η οποία αντιπροσωπεύει το 40% του ΑΕΠ, έχει πληγεί σε σημαντικό βαθμό, όπως επίσης και η Ιιτσιχάρα, ανατολικά της πρωτεύουσας, όπου τα διυλιστήρια της πετρελαϊκής εταιρείας Cosmo Oil καταστράφηκαν εν μέρει από πυρκαγιές.

    Πάντως, στη στρατηγική από οικονομικής πλευράς ζώνη, η πλειονότητα των υποδομών και των κτηρίων άντεξαν τη δοκιμασία του σεισμού.

    Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως από το Σάββατο έχει εκταμιεύσει συνολικά 55 δισ. γιεν σε 13 τραπεζικά ιδρύματα στα βορειανατολικά της χώρας, για να τα εξασφαλίσει από μαζικές αναλήψεις καταθέσεων.

    Η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε επίσης πως την Δευτέρα θα λειτουργήσουν κανονικά τα υποκαταστήματά της σε όλη τη χώρα.

    Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Ιαπωνίας, «η αντίδραση στην καταστροφή θα χρειαστεί τεράστια συγκέντρωση και προσπάθεια από το έθνος διότι πρόκειται για μια καταστροφή μεγέθους που δεν έχει προηγούμενο».

    «Η προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε ζωές κι αναμένουμε ότι τα 200 δις γιεν (2,4 δις δολάρια, 1,8 δις ευρώ) που υπήρχαν ως αποθεματικό στον προϋπολογισμό για το τρέχον έτος επαρκούν. Δεν μπορούμε να κάνουμε σχόλια για το μέγεθος του απαραίτητου συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το επόμενο οικονομικό έτος ([το οποίο αρχίζει τον Απρίλιο) τώρα, θα χρειαστούν διαβουλεύσεις στο κοινοβούλιο», τόνισε ο κ. Εντάνο.

    Ταυτόχρονα η ιαπωνική κυβέρνηση προειδοποίησε ότι η διακοπή λειτουργίας πολλών πυρηνικών αντιδραστήρων έπειτα από την καταστροφική σεισμική δόνηση ενδέχεται να προκαλέσει ελλείψεις στην τροφοδοσία σε ηλεκτρικό ρεύμα, ιδίως στην περιοχή του Τόκιο.

    Έτσι, η κυβέρνηση κάλεσε τους χρήστες, και ιδίως τις επιχειρήσεις, να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση, προκειμένου να εξοικονομηθούν αποθέματα.

    Για την αντιμετώπιση των ενεργειακών προβλημάτων η Ιαπωνία ζήτησε από τη Ρωσία να της παράσχει περισσότερο φυσικό αέριο.

    Το αίτημα αποδέχτηκε ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε ότι θα δοθεί στην Ιαπωνία κάθε απαραίτητη βοήθεια. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιγκορ Σέτσιν δήλωσε από τη μεριά του ότι η η χώρα του είναι έτοιμη να αυξήσει και την παροχή κάρβουνου προς την Ιαπωνία.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΑΠΕ/ΜΠΕ - NET FM

    Σχετικές ειδήσεις: Υπό το φόβο πυρηνικού ατυχήματος στην Ιαπωνία

    Είδηση: 63079

    [03] Παπούλιας: Οι καιροί απαιτούν γενναίες αποφάσεις και αυτοκριτική

    Κυριακη, 13 03 2011 14:23

    Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε σήμερα στον Ιερό ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη η εορτή της αναστήλωσης των εικόνων. Την Συνοδική θεία λειτουργεί παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές και πρέσβεις ορθοδόξων κρατών. Σε ομιλία του κατά τη κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και στη Ιερά Σύνοδο, ο Κάρολος Παπούλιας, τόνισε ότι η κρίση που διανύουμε δεν είναι μονό αποτέλεσμα επιζήμιων και άστοχων πολιτικών που υιοθετήθηκαν αλλά και κρίση αξιών. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι οι καιροί απαιτούν γενναίες αποφάσεις από όλους και αυτοκριτική τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο θεσμών.

    Ο κόσμος γύρω μας επιδεινώνεται από την οξυτάτη οικονομική κρίση που βιώνουμε τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και γι αυτό ζήτησε η εποικοδομητική συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησιάς να ενισχυθεί και να αποτυπωθεί επιτυχώς και στο αξιέπαινο κοινωνικό έργο που επιτελεί η Αρχιεπισκοπή Αθηνών αλλά και στο σύνολο της η εκκλησία, με σκοπό την ανακούφιση των ευπαθών ομάδων.

    Στην αντιφώνησή του, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προέβαλε ως επιτακτική ανάγκη να "δούμε το πολιτικό γίγνεσθαι πέρα από την εικόνα, τα αίτια της κρίσης πέρα από την οικονομική ύφεση και να προσανατολιστούμε στην κρίση ως ευκαιρία για ανασυγκρότηση".

    Ο κ.Ιερώνυμος υπενθύμισε ότι η Εκκλησία είναι παρούσα στην αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ κάλεσε την Πολιτεία να "προσέξει τη χείρα της συνεργασίας" της Εκκλησίας.

    Στο τέλος της αντιφώνησής του, ο αρχιεπίσκοπος προσέφερε ως δώρο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα εκκλησιαστικό σκεύος.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ FM - ΝΕΤ - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 63084

    [04] 'Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Μ. Ρασούλης

    Κυριακη, 13 03 2011 15:39

    Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 66 ετών ο Μανώλης Ρασούλης. Ο συνθέτης τραγουδιστής και δημοσιογράφος βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στη Θεσσαλονίκη χωρίς μέχρι στιγμής να είναι γνωστά τα αίτια του θανάτου του. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ιατροδικαστή ο θάνατός του είχε προέλθει πριν από τέσσερις ημέρες. Πολλές φορές ο Ρασούλης διαφώνησε με το λεγόμενο "μουσικό καθεστώς", όπως και με τις δισκογραφικές εταιρείες και δεν δίστασε να αποχωρήσει, εκφράζοντας ελεύθερα τις απόψεις του. Θεωρήθηκε "αιρετικός" και "εκκεντρικός" και τα τελευταία χρόνια σχεδόν αποσύρθηκε από τα καλλιτεχνικά δρώμενα. Στίχους του μελοποίησαν γνωστοί σύνθετες όπως ο Μάνος Λοίζος ο Χρηστός Νικολόπουλος και ο Σταύρος Κουγιουμτζής. Τα τραγούδια του έγιναν γνωστά και αγαπηθήκαν όχι μονό στην Ελλάδα αλλά και στο Ισραήλ την Τουρκιά και σε χώρες της Βαλκανικής. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στην Αθήνα αλλά δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη η ώρα και ο τόπος.

    Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του στη Θεσσαλονίκη ο συνθέτης Μανώλης Ρασούλης.

    Τα αίτια του θανάτου του παραμένουν προς το παρόν αδιευκρίνιστα καθώς βρέθηκε νεκρός μόλις σήμερα το πρωί, από φίλους του που ανησύχησαν. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η εγκληματική ενέργεια έχει αποκλεισθεί και ο θάνατός του επήλθε μάλλον από παθολογικά αίτια.

    Όταν το πτώμα του εντοπίστηκε ο άτυχος συνθέτης ήταν ήδη νεκρός εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μέρες...

    Η νεκροψία-νεκροτομή θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα.

    Γεννημένος στις 28 Σεπτεμβρίου του 1945 στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Μανώλης Ρασούλης ζούσε τα τελευταία σχεδόν 20 χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

    Γιός ενός χρυσοχόου, στα παιδικά του χρόνια έψαλε στον Πολιούχο 'Αγιο Μηνά. Σπούδασε κινηματογράφο στην Αθήνα και ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία τραγουδώντας ερασιτεχνικά στην Πλάκα, ενώ παράλληλα δούλευε στην εφημερίδα της αριστεράς "Δημοκρατική Αλλαγή".

    Σε ηλικία 18 χρόνων έφυγε από την Κρήτη και μετακόμισε στην Αθήνα όπου σπούδασε σκηνοθεσία στη σχολή Σταυράκου.

    Στην διάρκεια της δικτατορίας φεύγει για το Λονδίνο, όπου και θα παραμείνει 6 χρόνια. Οργανώνεται στο Τροτσκιστικό κίνημα όπου και γνωρίζεται με την Βανέσα Ρεντγκρεϊβ με την οποία δυο φορές συνεργάστηκε σε πολιτικές παραστάσεις. Στο Λονδίνο έγινε και συνεκδότης της εφημερίδας Σοσιαλιστική Αλλαγή. Τον Μαϊο του '68 πήρε μέρος στην εξέγερση των φοιτητών στο Παρίσι.

    Λίγο μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου έρχεται στην Ελλάδα και η μεταπολίτευση θα τον βρει εργαζόμενο στα ναυπηγεία του Ανδρεάδη.

    Τότε είναι που τον καλεί και ο Μάνος Λοϊζος και τραγουδούν μαζί τα "Νέγρικα" με την Μαρία Φαραντούρη.

    Έχει γράψει άρθρα σε πολλές εφημερίδες ενώ συμμετείχε σε εκπομπές στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

    Σταθμός στη στιχουργική αλλά και την καριέρα του ως συνθέτης υπήρξαν τα έργα: «Η εκδίκηση της γυφτιάς», «Τα Δήθεν», «Τα τραγούδια της Χαρούλας», «Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η αγάπη μένει», «Παίξε Χρήστο επειγόντως» , «Πότε Βούδας, πότε Κούδας» κ.α

    Τα τραγούδια του έγιναν γνωστά σε Ισραήλ, Τουρκία, Σερβία μέχρι και την μακρινή Ιαπωνία.

    Στίχους του έχουν μελοποιήσει, μεταξύ άλλων, οι Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Νίκος Ξυδάκης, Σωκράτης Μάλαμας και Χρήστος Νικολόπουλος.

    Στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο με τίτλο «Εδώ είναι του Ρασούλη» που κυκλοφόρησε το 2007 από τις εκδόσεις «Ιανός» της Θεσσαλονίκης, ο ίδιος ο συνθέτης στο εισαγωγικό του κείμενο γράφει: «Επουδενί το βιβλίο τούτο δεν συμπεριφέρεται ως επικήδειος για έναν στιχουργό. Έπεται η συνέχεια ως την τελική πτώση μου. Και δεν είμαι από πέτρα ούτε αθάνατος που 'λεγε κι ο αείμνηστος φίλος μου Άκης Πάνου......Με αγάπη πιστεύω και σύνεση, μέσα από την πολλαπλή εμπειρία μου θέλησα κατ' αρχάς να κάνω ένα βιβλίο όχι μόνο με τους στίχους μου (αυτό θα ήταν 0x0=0) αλλά να μνημειώσω τα κύρια χαρακτηριστικά και στοιχεία του εν λόγω φαινομένου, να μνημειώσω την αιχμή του νεοελληνικού πολιτισμού στο κλείσιμο του βασικού του κύκλου που τυχαίνει -κι όχι τυχαία- να κλείνει μαζί με τον βασικό κύκλο του νεοελληνικού έθνους. Κάποιος Έλλην ποιητής γράφει: "Πιότερο κι απ' τους ανθρώπους το τραγούδι τους αγάπησα". Εγώ να προσθέσω ότι πιότερο κι απ' το τραγούδι τους, τους ανθρώπους αγάπησα».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 63087

    [05] Αλλαγές στα πρόστιμα του ΚΟΚ από το Φθινόπωρο

    Κυριακη, 13 03 2011 15:01

    Αλλαγές στα πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας προωθεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Στόχος είναι να εκλογικευτούν οι ποινές και αυτό σημαίνει ότι αλλού θα υπάρξουν μειώσεις, αλλού αυξήσεις και κάποια πρόστιμα θα παραμείνουν ως έχουν. Οι αλλαγές θα ισχύσουν απο το Φθινόπωρο.

    Διατηρούνται και στο νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας τα γνωστά 700αρια για τα πρόστιμα που αφορούν τις εγκληματικές παραβάσεις

    Καμία μείωση δε προβλέπεται για:

    Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

    Παραβίαση STOP

    Παραβίαση σιδηροδρομικών διαβάσεων

    Επικινδύνους ελιγμούς

    Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

    Κατά 30% αναμένεται να μειωθούν τα πρόστιμα που δεν προκαλούν απώλειες ανθρωπίνων ζωών, όπως προτείνει το Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας

    Συγκεκριμένα μειώνονται τα πρόστιμα για:

    Απόρριψη αντικειμένων από 400 ευρώ σε 280

    Παραβίαση ωραρίου τροφοδοσίας από 400 ευρώ σε 280

    Έλλειψη μέτρων παθητικής ασφάλειας από 700 ευρώ σε 490

    Αύξηση των προστίμων κατά 50% προωθείται για:

    Αυτοσχέδιους αγώνες από 700 ευρώ σε 1050

    Διπλοπαρκάρισμα από 40 εύρο σε 60

    Στάθμευση σε ράμπα από 150 ευρώ σε 300

    Στάθμευση σε πεζοδρόμιο από 80 ευρώ σε 160

    Παρεμπόδιση κυκλοφορίας τραμ από 50 ευρώ σε 300

    Την επόμενη Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας για τις αλλαγές στον ΚΟΚ και συμφωνά με πληροφορίες προωθείται και η εκλογίκευση των ορίων ταχύτητας.

    Οι αλλαγές που θα ισχύσουν από το φθινόπωρο του 2011, προβλέπουν και μείωση κατά 50% του χρόνου που αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης, από οδηγούς ταξί και φορτηγών αυτοκινήτων, όταν παραβαίνουν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 63085

    [06] Αυξημένο ενδιαφέρον Ρώσων τουριστών για την Ελλάδα

    Κυριακη, 13 03 2011 15:19

    Βάσιμες ελπίδες για σημαντική αύξηση των τουριστών από τη Ρωσία διαφαίνονται για φέτος, με τις προκρατήσεις να παρουσιάζουν αύξηση 25%, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, είχε ένα διήμερο επαφών με πολλούς και σημαντικούς τουριστικούς πράκτορες στη Μόσχα, ενώ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των Ρώσων ήταν μεγάλη.

    Δημιουργία τριών νέων visa centers

    Τη δημιουργία τριών νέων visa centers στη Ρωσία ανακοίνωσε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος από τη Μόσχα, την οποία επισκέφθηκε την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Μαρτίου με αφορμή την 6η έκθεση Intourmarket. Με τον τρόπο αυτό εδραιώνεται και επεκτείνεται η βάση για την έκδοση visa προς τη χώρα μας, που ξεκίνησε πέρυσι φέρνοντας σημαντική αύξηση Ρώσων επισκεπτών σε μια χρονιά εξαιρετικά δύσκολη για τον ελληνικό τουρισμό.

    Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού επενδύει συνειδητά στην αναπτυσσόμενη αγορά της Ρωσίας, από την οποία πέρυσι είχαμε άνοδο αφίξεων της τάξεως του 55%. Οι αφίξεις στα αεροδρόμια της Ελλάδας ανήλθαν από 251.000 το 2009, σε 415.000 το πρώτο εννιάμηνο του 2010. Η πολιτική σημαντικής διευκόλυνσης στην παροχή αδειών visa βοήθησε σε αυτή την εξέλιξη και ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη το επόμενο στάδιο, σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ.

    Ο Παύλος Γερουλάνος σε συνέντευξη τύπου προς τα ρωσικά ΜΜΕ στο χώρο του ελληνικού προξενείου μίλησε για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης στο πεδίο του τουρισμού και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για τους Ρώσους επισκέπτες από τη μείωση στις τιμές των ξενοδοχείων, τη μείωση του ΦΠΑ και των τελών στα ελληνικά αεροδρόμια.

    Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ανέφερε ότι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου βρίσκεται στις προτεραιότητες της ελληνικής πολιτικής καθώς η ελληνική εμπειρία αποτελείται από πολλά περισσότερα από το γνωστό "ήλιος και θάλασσα", προτρέποντας τους ρώσους να ανακαλύψουν την ελληνική ενδοχώρα.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο έτος 2014 κατά το οποίο το Σταυροδρόμι Πολιτισμών της Θεσσαλονίκης θα έχει ως τιμώμενη χώρα τη Ρωσία με πληθώρα πολιτιστικών δράσεων και ανταλλαγών.

    Στη συνέχεια είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις με Tour Operators με τους οποίους συζήτησαν τρόπους μέσω των οποίων θα συνεχίσουν την προώθηση τουριστών στη χώρα μας καθώς τα περιθώρια για αύξηση του αριθμού των επισκεπτών είναι ακόμα εντυπωσιακά μεγάλα.

    Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, αναχωρεί την Τρίτη για τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, όπου θα έχει σειρά επαφών με στόχο να δεισδύσει η Ελλάδα στη δυναμική αγορά των ΗΠΑ προσελκύοντας επισκέπτες μέσα από μια μακροπρόθεσμη και απολύτως στοχευμένη πολιτική. Είδηση: 63086

    [07] Ανακαταλαμβάνουν εδάφη οι δυνάμεις του Καντάφι

    Κυριακη, 13 03 2011 13:51

    Στη Λιβύη, οι δυνάμεις του Κανταφι συνεχίζουν την ανακατάληψη των περιοχών στα ανατολικά και ήδη βρίσκονται προ των πυλών της πόλης Μπρέγκα, ενώ κατευθύνονται προς τη Βεγγάζη, προπύργιο των αντικαθεστωτικών, όπου διακόπηκαν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες με τα κινητά. Υπέρ μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, τάχθηκε ο Αραβικός Σύνδεσμος, που ξεκινά επαφές με το Επαναστατικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης.

    Η Λιβύη απέρριψε την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να ζητήσει την εφαρμογή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού πάνω από το έδαφός της, χαρακτηρίζοντάς την "απαράδεκτη εκτροπή" από τη χάρτα του οργανισμού, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας.

    Η απόφαση αυτή ελήφθη το Σάββατο, στη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο. Ο οργανισμός, που έχει διαγράψει τη Λιβύη από μέλος του, υποστηρίζει ότι τα "εγκλήματα" της λιβυκής κυβέρνησης της έχουν στερήσει τη νομιμότητα.

    Στο μέτωπο των συγκρούσεων, ο εκπρόσωπος των κυβερνητικών δυνάμεων, συνταγματάρχης Μιλάντ Χουσέιν, είπε ότι οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι βαδίζουν προς τα ανατολικά "για να εκκαθαρίσουν τις υπόλοιπες περιοχές".

    "Οι τρομοκρατικές ομάδες αποσύρονται με τις αεροπορικές επιδρομές. Απελευθερώσαμε τη Ζαουίγια, την Αλ Ουκάιλα, το Ρας Λανούφ, την Μπρέγκα και ο στρατός βαδίζει για να εκκαθαρίσει τις υπόλοιπες περιοχές. Απόψε ή αύριο θα έχετε νέα", είπε ο Χουσέιν μιλώντας στους δημοσιογράφους.

    Μαίνονται σκληρές οι μάχες μεταξύ αντικαθεστωτικών και κυβερνητικών δυνάμεων, στη Λιβύη.

    Η στρατηγικής σημασίας πόλης Μπρέγκα, στα ανατολικά, έχει περιέλθει στον έλεγχο των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι, μετά τον σφοδρό βομβαρδισμό από τις κυβερνητικές δυνάμεις των θέσεων των αντικαθεστωτικών.

    Έτσι, η γραμμή του μετώπου μετακινείται προς τα ανατολικά, καθώς οι πόλεις που είχαν καταλάβει οι αντικαθεστωτικοί πέφτουν η μια μετά την άλλη στα χέρια των κυβερνητικών, που βρίσκονται σε απόσταση 240 χιλιομέτρων από τη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων.

    Πάντως σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια οι αντικαθεστωτικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Μιζουράτα, στη δυτική Λιβύη ενώ στη Ρας Λανούφ συνεχίζονται οι μάχες μία ημέρα αφού οι δυνάμεις του Καντάφι ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης.

    Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο διαμάχη ξέσπασε στην Μεραρχία Χάμις --της οποίας ηγείται ένας από τους γιους του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, ο Χάμις Καντάφι-- την ώρα που κατευθυνόταν προς τη Μιζουράτα.

    Κάποιοι στρατιώτες αρνήθηκαν να υπακούσουν σε εντολές και να επιτεθούν σε πολίτες, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει ανταλλαγή πυρών. Περισσότεροι από 30 στρατιώτες αυτομόλησαν από τη μεραρχία και συντάχθηκαν με τους εξεγερμένους, σύμφωνα με το αλ Αραμπίγια.

    Εν τω μεταξύ οι συγκρούσεις συνεχίζονται στα ανατολικά της Λιβύης. Στη Ρας Λανούφ συνεχίζονται οι μάχες μία ημέρα αφού οι δυνάμεις του Καντάφι ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης.

    Το ίδιο συμβαίνει και περίπου 30 χιλιόμετρα έξω από την πόλη αλ Μπουράικα, στην ανατολική Λιβύη, την οποία έχουν επίσης πλέον υπό τον έλεγχό τους οι κυβερνητικές δυνάμεις.

    Το Σάββατο ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε τον ΟΗΕ να επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη, με τον γενικός γραμματέας Αμρ Μούσα να δηλώνει ότι ταυτόχρονα αποφασίστηκε αποφάσισε ο Σύνδεσμος να ξεκινήσει επαφές και να συνεργαστεί με το Επαναστατικό Συμβούλιο που εδρεύει στη Βεγγάζη.

    Ο Αραβικός Σύνδεσμος θεωρεί ότι το καθεστώς της Λιβύης έχει "απωλέσει τη νομιμότητα" λόγω της "επικίνδυνης βιαιοπραγίας" κατά του λαού του,.

    Η Ουάσινγκτον, η οποία αναμένεται να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο σε περίπτωση επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, χαρακτήρισε την διακήρυξη του Αραβικού Συνδέσμου "σημαντικό βήμα" κι εκτίμησε ότι "ενισχύει την πίεση" στον Καντάφιβ’ όμως απέφυγε να δεσμευτεί σαφώς στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης, ενώ δεν πρότεινε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Τόσο η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και εκείνη της Βρετανίας ανέφεραν ότι η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου αποτελεί ένα "σαφές μήνυμα" προς τον Καντάφι.

    Δεν είναι σαφές εάν η έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων αποτελεί την ομόφωνη έγκριση των χωρών της περιφέρειας που το NATO θεωρούσε προϋπόθεση προκειμένου να αναλάβει δράση εναντίον του Καντάφι. Διπλωμάτες στη Νέα Υόρκη δεν απέκλειαν να υπάρξει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να υπάρξει ψηφοφορία για το θέμα--αλλά τη χαρακτήριζαν απίθανη. Παραμένουν, επίσης, άγνωστες οι προθέσεις Ρωσίας και Κίνας.

    Με την απόφαση του Συνδέσμου συντάχτηκε και ο Καναδάς που κάλεσε το καθεστώς της Λιβύης «να τερματίσει τις επιθέσεις κατά του λιβυκού λαού» και ζητεί από τον Καντάφι «να εγκαταλείψει πάραυτα την εξουσία».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΑΠΕ/ΜΠΕ - ΝΕΤ FM Είδηση: 63083

    [08] Χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν κατά των μέτρων λιτότητας

    Κυριακη, 13 03 2011 13:25

    Εκατοντάδες χιλιάδες Πορτογάλοι διαδήλωσαν το Σάββατο στη Λισαβόνα και σε δέκα άλλες πόλεις διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Παρασκευή. Στην πρωτεύουσα τουλάχιστον 200.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη λεωφόρο Λιμπερτάντε και την πλατεία Ρόσιο ζητώντας αλλαγή της πολιτικής για να αντιστραφεί η ανοδική τάση της ανεργίας, να σταματήσει η ημιαπασχόληση των νέων και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής.

    Την Παρασκευή η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά από περικοπές στις δαπάνες και αλλαγές στη φορολογία που έχουν ως στόχο να περιορίσουν το έλλειμα του προϋπολογισμού στο 4,6% και να πείσουν τις αγορές ότι η Πορτογαλία μπορεί να επιλύσει τα προβλήματά της χωρίς να προσφύγει σε μηχανισμούς στήριξης.

    Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν μέσω του Ίντερνετ από μια ομάδα νέων που αυτοαποκαλούνται "Γενιά της Αβεβαιότητας". Στο μπλογκ τους αναφέρουν ότι δεν έχουν δεσμούς με κανένα πολιτικό κόμμα. "Διαδηλώνουμε έτσι ώστε αυτοί που ευθύνονται για την αβέβαιη κατάστασή μας -- πολιτικοί, εργοδότες ή και εμείς οι ίδιοι -- να δράσουμε όλοι μαζί για να αλλάξουμε γρήγορα αυτήν την πραγματικότητα που έχει καταστεί ανυπόφορη", γράφουν στο μανιφέστο τους. Είδηση: 63081

    [09] Αντέχει μέχρι 7 Ρίχτερ το Κοζλοντούι σύμφωνα με τους ειδικούς

    Κυριακη, 13 03 2011 16:26

    Στο προσκήνιο ήρθε η ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού "Κοζλοντούι", στη Βουλγαρία, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης, με αφορμή τις απρόβλεπτες εξελίξεις στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία. Όπως αναφέρουν ειδικοί, ο πυρηνικός σταθμός "Κοζλοντούι" (όπου τώρα λειτουργούν δύο αντιδραστήρες, ισχύος χιλίων Μεγαβάτ ο καθένας), έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με προδιαγραφές, οι οποίες εξασφαλίζουν αντοχή σε σεισμική δόνηση μέχρι 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

    Σύμφωνα με τον κ. Γιάνκο Γιάνεφ, εκπρόσωπο της Βουλγαρίας στον διεθνή οργανισμό Ατομικής Ενέργειας με έδρα τη Βιέννη, είναι μικρή η πιθανότητα τυχόν διαρροή ραδιενέργειας, από τον σταθμό Φουκουσίμα, να φτάσει μέχρι τη Βουλγαρία, εξαιτίας της μεγάλης απόστασης αλλά και του τοπικού χαρακτήρα της ραδιενεργής μόλυνσης στην περιοχή του σταθμού.

    «Αυτή τη στιγμή κανένας δεν έχει πλήρη, ακριβή και σαφή εικόνα για τις εξελίξεις στην περιοχή των δύο αντιδραστήρων, ούτε για την τελική έκβαση της ψύξης των αντιδραστήρων με θαλασσινό νερό, αλλά και ούτε για τις περαιτέρω εξελίξεις», τόνισε ο Βούλγαρος ειδικός στην εκπομπή της δημόσιας ραδιοφωνίας ΒΝΡ "Κυριακή 150", η οποία μεταμορφώθηκε σε ιδιόμορφο "πεδίο μάχης" των οπαδών και των αντιπάλων της πυρηνικής ενέργειας, υπό το πρίσμα των τραγικών εξελίξεων στην Ιαπωνία.

    Στη συζήτηση αρμοδίων δημόσιων στελεχών, πολιτικών παραγόντων και εμπειρογνώμων, αναφέρθηκε ότι ο πυρηνικός σταθμός "Κοζλοντούι" (όπου τώρα λειτουργούν δύο αντιδραστήρες, ισχύος χιλίων Μεγαβάτ ο καθένας), έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με προδιαγραφές, οι οποίες εξασφαλίζουν αντοχή σε σεισμική δόνηση μέχρι 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της δημόσιας Αρχής Πυρηνικής Ρύθμισης, Σεργκέι Τσότσεφ, ούτε ο σταθμός "Κοζλοντούι", ούτε η θέση στην οποία προβλέπεται να κατασκευαστεί ο νέος πυρηνικός σταθμός "Μπέλενε", δεν βρίσκονται σε δυνητικό επίκεντρο σεισμικών δονήσεων.

    Τόσο στο "Κοζλοντούι", όσο και στη θέση του "Μπέλενε" έχουν γίνει στα τελευταία είκοσι χρόνια πολυάριθμοι διεθνείς έλεγχοι, που έχουν επιβεβαιώσει τον υψηλό βαθμό της σεισμικής αντοχής τους, συμπλήρωσε ο κ. Γιάνκο Γιάνεφ.

    "Στην Ιαπωνία όμως η Μητέρα Φύση μας έδειξε για άλλη μια φορά, ότι μπορούν να γίνουν και γίνονται πράγματα, που δεν έχουν ξαναγίνει", τόνισε, ο βουλευτής της κεντροδεξιάς "Γαλάζιας Συμμαχίας", Ιβάν Ιβανόφ, για να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά τις επιφυλάξεις του κόμματός του, σχετικά με την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού" Μπέλενε".

    Ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του πυρηνικού σταθμού "Κοζλοντούι"

    Είναι μικρή η πιθανότητα στον πυρηνικό σταθμό "Κοζλοντούι" να συμβούν εξελίξεις, παρόμοιες με αυτές στον πυρηνικό σταθμό "Φουκουσίμα".

    Υπό αυτόν τον τίτλο, η υπηρεσία Τύπου του πυρηνικού σταθμού της Βουλγαρίας έδωσε στο φως λεπτομερή αναφορά για τις διαφορές μεταξύ των δύο μονάδων, οι οποίες καθιστούν πολύ μικρή την πιθανότητα να συμβούν ανάλογες εξελίξεις στον σταθμό "Κοζλοντούι".

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τα χαρακτηριστικά των αντιδραστήρων στο "Κοζλοντούι", αποτελούν εγγύηση υψηλής ασφάλειας και τονίζεται ότι:

    ο βουλγαρικός σταθμός έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντέχει σεισμό οχτώ βαθμών της κλίμακας Μεντβέντεφ-Σπόνχοϊερ - Κάρνικ (που αντιστοιχεί σε ταχύτητα μετακίνησης της επιφάνειας της Γης από 0,2 g(gravitation -σ.σ.).

    στον "Κοζλοντούι" υπάρχουν τρία ανεξάρτητα συστήματα ασφάλειας με ανεξάρτητες πηγές ηλεκτροδότησης, καθένα από τα οποία μπορεί να θέσει τους αντιδραστήρες σε ακίνδυνη "ψυχρή" κατάσταση.

    για τον εκσυγχρονισμό του "Κοζλοντούι", πριν πέντε χρόνια, κατασκευάστηκε και τέταρτο εργοστάσιο με πετρελαιοκίνητες γεννήτριες, το οποίο είναι σε θέση να αντικαταστήσει τα υπόλοιπα τρία, ενώ υπάρχουν λεπτομερείς διαδικασίες διαχείρισης παρόμοιων εξελίξεων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 63088

    [10] Ογκώδης διαδήλωση στο Ουισκόνσιν για τις περικοπές στις δημόσιες δαπάνες

    Κυριακη, 13 03 2011 13:38

    Έως και 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο Καπιτώλιο στο Μάντισον, πρωτεύουσα της πολιτείας Ουισκόνσιν, εναντίον του νέου νόμου που πλήττει τα συνδικάτα και μειώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο -- ο οποίος χαρακτηρίζεται ως η σοβαρότερη πρόκληση που έχουν αντιμετωπίσει τα συνδικάτα στις ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες. Ο νόμος που προώθησε ο νέος κυβερνήτης Σκοτ Ουόκερ εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών των Ρεπουμπλικάνων με στόχο να υποβαθμιστεί η ισχύς των συνδικάτων και να μειωθούν οι πολιτειακές δαπάνες σε όλη τη χώρα. Μεταξύ άλλων, αφαιρεί από τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα το δικαίωμα να διαπραγματεύονται συλλογικά συμβάσεις εργασίας.

    ΟΙ Ρεπουμπλικάνοι προωθούν παρόμοιες ρυθμίσεις σε 36 ακόμη πολιτείες για να εξασθενίσουν τα συνδικάτα -- μια από τις δυνάμεις που παραδοσιακά υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν σε ένα βαθμό τους Δημοκρατικούς.

    Διαδηλώσεις σημειώνονται σε όλη τη χώρα, ωστόσο το επίκεντρο της σύγκρουσης παραμένει στο Ουισκόνσιν, όπου Δημοκρατικοί πολιτικοί έφυγαν από την πολιτεία την 17η Φεβρουαρίου για να εμποδίσουν τους Ρεπουμπλικάνους να περάσουν το νομοσχέδιο. Τελικά οι Ρεπουμπλικάνοι ενέκριναν το νομοθέτημα παρακάμπτοντας το μποϊκοτάζ αυτή την εβδομάδα.

    Η σύγκρουση κλιμακώνεται, καθώς ο Ουόκερ παρουσίασε έναν πολιτειακό προϋπολογισμό που περιλαμβάνει μεγάλες περικοπές στις δαπάνες για την παιδεία, την υγεία και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες την ώρα που μειώνει τη φορολογία για τις επιχειρήσεις.

    Ο κυβερνήτης του Ουισκόνσιν υποστήριξε ότι ο νόμος θα σώσει θέσεις εργασίας και θα αποτρέψει την αύξηση της φορολογίας για την μεσαία τάξη. Εάν εγκριθεί ο προϋπολογισμός που καταρτίστηκε, είπε, θα αποφευχθούν μαζικές απολύσεις και άμεσες περικοπές υπηρεσιών.

    Ωστόσο οι Δημοκρατικοί και οι διαδηλωτές υπόσχονται να συνεχίσουν την μάχη. Ήδη αμφισβητούν το νόμο που πλήττει τα συνδικάτα στα δικαστήρια ενώ αναμένεται να επιδιώξουν την αποπομπή του κυβερνήτη Ουόκερ και Ρεπουμπλικάνων που έχουν εκλεγεί στο πολιτειακό Κογκρέσο.

    Η σύγκρουση χαρακτηρίζεται η πιο σοβαρή μετά από εκείνη που είχε ξεσπάσει όταν ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν είχε απολύσει απεργούς ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας πριν από σχεδόν 30 χρόνια.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 63082

    [11] Υπουργικό Συμβούλιο για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

    Κυριακη, 13 03 2011 12:40

    Σε σταδιακή αποκλιμάκωση των spreads των ελληνικών ομολόγων, αναμένεται να οδηγήσει ο συνδυασμός επιμήκυνση αποπληρωμής και μείωση επιτοκίου. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, "ανοίγει παράθυρο" για επιστροφή της χώρας μας στις αγορές. Η ευρωπαϊκή αρωγή θα συναρτάται και από την πορεία υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015. Αυτή την ώρα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός ενημερώνει αναλυτικά για τις εξελίξεις στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ και τις αποφάσεις που ελήφθησαν και τις από εδώ και πέρα προοπτικές.

    Σημαντική ανάσα για την ελληνική οικονομία, η οποία αναμένεται να αποτυπωθεί και στο μέτωπο των spreads, συνιστά η παράταση του χρόνου αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ και η μείωση του επιτοκίου

    Η αποπληρωμή του δανείου θα γίνει τμηματικά μεταξύ 2017-2023 αντί 2013 - 2018 που ισχύει μέχρι τώρα και μάλιστα με μικρότερες δαπάνες για τόκους.

    Το γεγονός αυτό διευκολύνει σημαντικά τη χώρα μας εξαιτίας του τεράστιου βάρους των δανειακών αναγκών που θα κληθεί να σηκώσει η ελληνική οικονομία κυρίως τη διετία 2014 - 2015 που απαιτούνται πάνω από 140 δισ. ευρώ.

    Σημείο κλειδί που επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα είναι η δυνατότητα που δίνεται τόσο στο υπάρχον Ταμείο Διάσωσης όσο και στον μόνιμο Μηχανισμό, από το 2013, να αγοράζουν - υπό όρους - κρατικά ομόλογα από την πρωτογενή αγορά.

    Όπως φαίνεται, θα δίνεται η δυνατότητα στο ταμείο

    να αγοράζει ομόλογα κατευθείαν από το ελληνικό δημόσιο με επιτόκιο που θα συμφωνείται ανάμεσα στις δύο πλευρές. Δεν αποκλείεται μάλιστα,

    το ελληνικό δημόσιο να μπορεί, εφόσον εγκριθεί από το Ταμείο Διάσωσης, να αγοράσει από την ΕΚΤ τα ομολόγα που έχει στην κατοχή της.

    Ωστόσο, στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων διατηρήθηκε η δέσμευση για την άντληση 50 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας.

    Η Ευρώπη έδειξε ότι ανταμείβει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και έχει την πολιτική βούληση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα χρέους, τόνισε στη ΝΕΤ ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, προσθέτοντας ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν.

    Ο κ.Σαχινίδης δήλωσε πεπεισμένος ότι οι αγορές θα επηρεαστούν άμεσα, καθώς δεν θα έχουν πλέον τα επιχειρήματα για να ασκούν κερδοσκοπικές πιέσεις, και επανέλαβε πως απορρίπτεται ρητά και κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης.

    Για την αναφορά στα συμπεράσματα της συνόδου σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, τόνισε ότι είναι επικρότηση μιας κυβερνητικής πρωτοβουλίας, η οποία θα είναι εφικτή με καλύτερους όρους από το 2012, όταν η χώρα θα μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

    Ο στόχος των 50 δις ευρώ είναι φιλόδοξος αλλά εφικτός, εκτιμά ο ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν στο Πρώτο Θέμα, και τονίζει ότι στις αγορές διαμηνύεται πως λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση του δημόσιου χρέους κατά 20%, ενώ θα φέρει ξένα κεφάλαια και θα συμβάλλει στην αύξηση της ανάπτυξης.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Ράινερ Μπρούντελε στην ίδια εφημερίδα, που εκτιμά ότι η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας θα είναι ισχυρή και δηλώνει αντίθετος στο ενδεχόμενο πτώχευσης ή αναδιάρθρωσης των χρεών της χώρας μας και της Ιρλανδίας.

    Ανακοινώσεις για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αναμένονται στο τέλος του μήνα, ενώ την εξειδίκευση της συμφωνίας των ηγετών της ευρωζώνης που αφορά την Ελλάδα και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, προχωρούν από την Δευτέρα οι 17 υπουργοί Οικονομικών, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup.

    Αντιδράσεις

    "Καμιά εμπιστοσύνη στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης. Λέει ψέμματα. Για το λαό έρχονται ακόμα χειρότερα και δίχως τελειωμό. Πόλεμος στον πόλεμο τώρα", σχολίασε το ΚΚΕ.

    Δεν μετανιώνω που ψήφισα το μνημόνιο, αλλιώς δεν θα υπήρχε σήμερα η Ελλάδα, δηλώνει ο Γιώργος Καρατζαφέρης σε συνέντευξή του στο Εθνος. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ καλεί τον πρωθυπουργό να τολμήσει αλλαγές στην κυβέρνηση, σημειώνει πως αυτή τη στιγμή δεν έχει κανένα λόγο να ζητήσει από κανέναν συνεργασία, ενώ θέτει ως όρο την απέλαση των παράνομων μεταναστών για να συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας.

    Συντονισμένες δράσεις για να παραλύσει η Ευρώπη με διαδηλώσεις και απεργίες στη σύνοδο κορυφής της 25ης Μαρτίου, ώστε να ανατραπούν οι πολιτικές που δρομολογήθηκαν προχθές στις Βρυξέλλες, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας χθες το βράδυ το τριήμερο συνέδριο που οργάνωσε το κόμμα του για την οικονομική κρίση.

    Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στην ανάγκη προστασίας της δημοκρατίας μέσα στην κρίση, καθώς ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι "η δημοκρατία βρίσκεται εν κινδύνω", αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, και στην απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μην εγκρίνονται από το κοινοβούλιο οι ενέργειες του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Εκτίμησε δε, ότι βρισκόμαστε ενώπιον ενός νέου αυταρχισμού και έθεσε το θέμα της υπεράσπισης της δημοκρατίας, ως έναν από τους στόχους του κόμματός του για το επόμενο διάστημα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Ε.Ε: Θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα

    Είδηση: 63080


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 13 March 2011 - 18:04:44 UTC