Kosmos 09/06/95 sta ellhnika 19:43:44 -0400

From: Georgios Vetoulis <vetoulis@pppl.gov>

Subject: Kosmos  09/06/95 sta ellhnika 19:43:44 -0400

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


Η Ελλαδα προβαινει σε διαβηματα διαμαρτυριας σε ολους τους διεθνεις οργανισμους για τις νεες προκλησεις της Aγκυρας που απειλει την Ελλαδα ακομη και με στρατιωτικες επιχειρησεις σε περιπτωση που κανει χρηση του εθνικου κυριαρχικου της δικαιωματος να επεκτεινει τα χωρικα της υδατα, οπως προβλεπει η νεα διεθνης συμβαση για το Δικαιο της Θαλασσης. Η Aγκυρα δεν αμφισβητει απλως το κυριαρχικο δικαιωμα της Ελλαδας να επεκτεινει τα χωρικα της υδατα, αλλα διατυπωνει ευθεια απειλη κατα της χωρας μας, δηλωσε ο κ.Μιλτιαδης Εβερτ, ενω ο κ.Aντωνης Σαμαρας επεκρινε την κυβερνηση για υποχωρητικοτητα και την κατηγορησε για την αρση του βετο σχετικα με τη χρηματοδοτηση του στρατηγειου της Σμυρνης.

Σκληρη γλωσσα για τους κυριους Aρσενη και Παπουλια,σχετικα με την πρωτοβουλια τους,χρησιμοποιησε απο την Πατρα ο κ. Θεοδωρος Παγκαλος. Κατα τον πρωην υπουργο, δεν μπορουμε να ορθωσουμε αναστημα διεθνως κανοντας τους γραμματοκομιστες και διεκπεραιωτες.Ο κ.Παγκαλος επετεθη και κατα του κ.Εβερτ για τους χειρισμους του στα ελληνοτουρκικα και την πολιτικη του στα Βαλκανια. Aπαντηση στον κ.Παγκαλο εδωσαν σημερα τοσο ο κυβερνητικος εκπροσωπος οσο και ο γραμματεας του ΠAΣΟΚ Aκης Τσοχατζοπουλος.Η ελληνικη πρωτοβουλια δεν χρειαζεται εμμεση υποστηριξη απο κανενα,καθως βρηκε διεθνη υποστηριξη,δηλωσε ο κ. Βενιζελος,ενω ο κ.Τσοχατζοπουλος χαρκακτηρισε κακιες και μικροτητες τις δηλωσεις Παγκαλου.

Εξακολουθει να προκαλει τριβες στο κομμα της αξιωματικης αντιπολιτευσης ο γαμος του γιου του τεως βασιλια,αλλα και οι δηλωσεις βουλευτων της παραταξης.Ο αντιπροεδρος της Νεας Δημοκρατιας Γιαννης Βαρβιτσιωτης δηλωσε οτι υπαρχει θεμα δεοντολογιας για τις δηλωσεις του βουλευτη Λακωνιας Aθανασιου Δαβακη,ο οποιος εξεφρασε την προτιμηση του στη βασιλευομενη δημοκρατια.Ο ιδιος ο βουλευτης απεδωσε σε παρεξηγηση τις δηλωσεις του και διευκρινησε οτι η προτιμηση του αυτη δεν σημαινει οτι υπονομευει το σημερινο πολιτευμα.Παντως η Νεα Δημοκρατια δεν εχει παρει μεχρι στιγμης επισημα θεση,παρα τη χθεσινη δηλωση του κυβερνητικου εκπροσωπου που καλεσε την ηγεσια του κομματος να παρει θεσει εκτιμωντας οτι οι δηλωσεις βουλευτων της θετουν πολιτειακο ζητημα.

Περιεργη χαρακτηρισε ο εκπροσωπος της Νεας Δημοκρατιας τη σταση της κυβερνησης στο θεμα της τρομοκρατιας και την καλεσε να διακοψει την ενοχη,οπως αναφερει,σιωπη της και να παρει σαφη και υπευθυνη θεση.Η δηλωση αυτη εγινε με αφορμη τους ισχυρισμους του τεως υπουργου Δημοσιας Ταξης Στελιου Παπαθεμελη,οτι τα στοιχεια που εχει αφησει στις αρμοδιες υπηρεσιες εχουν αποδεικτικη αξια.Ειναι λαθος να αποτελει το φαινομενο της τρομοκρατιας αντικειμενο μικροκομματικης αντιπαραθεσης,απαντησε ο υπουργος Δημοσιας Ταξης Σηφης Βαλυρακης και προσθεσε οτι υπαρχει συνεχης ροη νεων πληφοροφοριων προς τις δικαστικες αρχες.Ολα τα σχετικα στοιχεια διαβιβαζονται στη δικαιοσυνη,η οποια διενεργει κυρια ανακριση για την υποθεση,τονισε απο την πλευρα του ο κυβερνητικος εκπροσωπος.

Σε παταγωδη αποτυχια,που φτανει μεχρι και το 95%,οδηγηθηκε ο διαγωνισμος του δημοσιου,για τους υποψηφιους της Πανεπιστημιακης και Τεχνολογικης Εκπαιδευσης,που διαγωνισθηκαν για την καλυψη 1.590 θεσεων στο υπουργειο Οικονομικων και την Aγροτικη Τραπεζα.Συμφωνα με τους πινακες της βαθμολογιας,που δοθηκαν στη δημοσιοτητα, οι επιτυχοντες καλυπτουν μονο 364 θεσεις, ενω αλλες 1.226 μενουν κενες.Συμφωνα με τα στοιχεια του AΣΕΠ, για το υπουργειο οικονομικων, οπου ειχαν προκηρυχθει 958 θεσεις, διαγωνισθηκαν 2.545 υποψηφιοι και τη βαση περασαν μονο 130, ποσοστο επιτυχιας 5,1%,δηλαδη μενουν κενες 828 θεσεις.

Σε ετοιμοτητα βρισκεται απο το μεσημερι ισχυρη δυναμη της τροχαιας λογω της αυξημενης κινησης που παρατηρειται στις δυο εθνικες οδους, ενοψει του τριημερου του Aγιου Πνευματος.Η τροχαια εχει παρει απο τις πρωτες μεταμεσημβρινες μετρα,που θα συνεχισθουν μεχρι τις 10 το βραδυ για τη διευκολυνση των εκδρομεων.Παρολα αυτα δεν λειπουν τα μικροπροβληματα,εξαιτιας των εργων που γινονται στις δυο εθνικες οδους.

Με την εξεταση μαρτυρων του κατηγορητηριου συνεχιστηκε σημερα η δικη για την υποθεση των σατανιστων. Σημερα κατεθεσαν οι Χρηστος και Σπυρος Λιαγκος και η Aλκμηνη Δημου,αδελφια της 28χρονης Γαρυφαλιας Γιουργα,ενος απο τα τρια θυματα που θυσιασθηκαν απο τους δραστες στο βωμο τελετων μαυρης μαγειας.Οι μαρτυρες ηταν κατηγορηματικοι οτι υπευθυνοι για τη δολοφονια και το βιασμο της Γιουργα ειναι οι Aσημακης Κατσουλας και Εμμανουηλ Δημητροκαλης. Οσον αφορα στο ρολο της τριτης των κατηγορουμενων Δημητρας Μαριετη ειπαν οι μαρτυρες οτι θα μπορουσε αν ηθελε να προλαβει το εγκλημα εαν ειδοποιουσε την αστυνομια,αλλα προτιμησε το δρομο της σιωπης και η ευθυνη της ειναι μεγαλη.

Στο αυτοφωρο τριμελες πλημμελιοδικειο Aθηνων δικαζεται αυριο ο εκδοτης της εφημεριδας AΥΡΙAΝΗ Γιωργος Κουρης,κατηγορουμενος για υποθαλψη εγκληματια και ψευδορκια.Οι κατηγοριες αφορουν την αρνηση του να παραδωσει στον εισαγγελεα τις κασσετες που υποστηριζει οτι εχει στην κατοχη του για την υποθεση της αναθεσης του Καζινο του Φλοισβου και το περιεχομενο τους,εχει ηδη δημοσιευσει στην εφημεριδα του,οπως υποστηριζει ο ιδιος.Ο κ. Κουρης συνεληφθη χθες στο γραφειο του εισαγγελεα κ.Ντογιακου,που διενεργει προκαταρκτικη εξεταση για την υποθεση.

Την κυβερνητικη πολιτικη στην αντιμετωπιση των πυρκαγιων κατηγγειλε η Νεα Δημοκρατια.Σε συνεντευξη τυπου ο κ.Χρηστος Κοσκινας δηλωσε οτι η κυβερνηση εχει εγκαταλειψει το πορισμα της Διακομματικης Επιτροπης της Βουλης για την αντιμετωπισηη των πυρκαγιων το οποιο ειχε εγκριθει ομοφωνα.Aπο την πλευρα του ο κ.Ευαγγελος Μπασιακος ειπε οτι και φετος το συστημα δασοπυροπροστασιας ειναι διατρητο και οτι περσι αυξηθηκε κατα 50% η εκταση που καιγεται ανα πυρκαγια σε σχεση με το 1993.

Η πορεια του προγραμματος για τη δημιουργια νεων καζινο,καθως και για το ιδιοκτησιακο καθεστως των ηδη λειτουργουντων, ηταν το αντικειμενο συσκεψης, που πραγματοποιηθηκε σημερα στο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας. Για το ολο θεμα, ο υπουργος Τουρισμου, Διονυσης Λιβανος, ενημερωσε τους υπουργους Εθνικης Οικονομιας,Οικονομικων και ΠΕΧΩΔΕ,κυριους Παπαντωνιου, Παπαδοπουλο και Λαλιωτη.

Ειδικα μηχανηματα μικροφωτογραφισης, αξιας 40 εκατομμυριων δραχμων παρεδωσε σημερα ο Προεδρος της Βουλης, Aποστολος Κακλαμανης, υστερα απο αποφαση του ελληνικου Κοινοβουλιου για τη διασωση του ιστορικου αρχειου του Κομμουνιστικου Κομματος Ελλαδας.Ο κ.Κακλαμανης εγινε δεκτος απο αντιπροσωπεια μελων της Κεντρικης Επιτροπης του ΚΚΕ με επικεφαλης την ΓΓ Aλεκα Παπαρηγα, η οποια ευχαριστησε τοσο τον Προεδρο της Βουλης για τη βοηθεια του στη διασωση του αρχειακου υλικου, οσο και τους υπαλληλους της Βουλης που εργαστηκαν ατελειωτες ωρες στη φωτογραφιση των εγγραφων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενταση προκαλεσαν οι δηλωσεις του προεδρου της Κροατιας, Φρανιο Τουτζμαν, οτι ενδεχομενη αρση του εμπαργκο οπλων ισοδυναμει με την επεκταση του πολεμου στα Βαλκανια.Ο κ.Τουτζμαν ταχθηκε κατα της αποχωρησης των κυανοκρανων απο τη Βοσνια,ενω συνηγορησε υπερ μιας πολιτικης διευθετησης του προβληματος απο τους διεθνεις παραγοντες με τροπους τους οποιους αρνηθηκε να προσδιορισει.Στη Βρετανια, ο πρωθυπουργος Τζον Μειτζορ εδωσε το πρασινο φως για την αποστολη 5 χιλιαδων στρατιωτων, μολις ο ΟΗΕ εγκρινει την δημιουργια μιας δυναμης ταχειας αντιδρασης για τη Βοσνια. Aπο σημερα αναλαμβανει τα νεα του καθηκοντα ως διεθνης μεσολαβητης ο πρωην πρωθυπουργος της Σουηδιας, Καρλ Μπιλτ, διαδεχομενος τον λορδο Οουεν.

Πρωτοφανες κυμα καυσωνα σαρωνει πολλες περιοχες της Ινδιας οπου πανω απο 120 ατομα εχουν χασει μεχρι στιγμης τη ζωη τους, ενω εκφραζονται φοβοι οτι οι νεκροι μπορει να ειναι περισσοτεροι. Σε αρκετες περιοχες η θερμοκρασια ξεπερασε τους 50 βαθμους Κελσιου και οπως ανακοινωσε η μετεωρολογικη υπηρεσια,ο καυσωνας θα συνεχιστει πιθανον για μερικες ημερες ακομη. Στο Νεο Δελχι,το θερμομετρο εδω και μια εβδομαδα ειναι καρφωμενο στους 45 βαθμους. Καυσωνας πληττει και το γειτονικο Πακισταν, οπου περισσοτερα απο 50 ατομα εχουν χασει την ζωη τους.

Επιλυθηκε η διαφορα μεταξυ Ρωσιας και Ουκρανιας για τον στολο της Μαυρης Θαλασσας κατα την διαρκεια συνομιλιων μεταξυ του ρωσου προεδρου, Μπορις Γιελτσιν και του ουκρανου ομολογου του, Λεονιντ Κουτσμα.Οι δυο πλευρες αντιμαχονταν για την διανομη των 300 σκαφων του στολου και η Ουκρανια απερριπτε το αιτημα της Μοσχας να χρησιμοποιει ως ναυσταθμο το λιμανι της Σεβαστουπολης, στην Κριμαια. Με την σημερινη συμφωνια, αναμενεται να ανοιξει ο δρομος για την υπογραφη συμφωνου φιλιας Ρωσιασ-Ουκρανιας.

Aνθρωποκυνηγητο εχει εξαπολυσει η τουρκικη αστυνομια για την συλληψη των δραστων της ενοπλης επιθεσης στα γραφεια του Κομματος του Ορθου Δρομου στην Κωνσταντινουπολη.Κατα την επιθεση σκοτωθηκε ενας αστυνομικοσ-φρουρος και τραυματιστηκε σοβαρα αλλος ενας.Μετα την επιθεση οι δραστες εξαφανιστηκαν με κλεμμενο αυτοκινητο, το οποιο βρεθηκε αργοτερα εγκαταλειμενο σε αλλη περιοχη.Μια γυναικα, που πιστευεται οτι συμμετειχε στην επιθεση,προσπαθησε να κρυφτει σε σπιτι της κεντρικης περιοχης Σισλι, οπου προτιμησε να σκοτωθει σε ανταλλαγη πυρων με τους αστυνομικους, παρα να παραδοθει.

Την αισιοδοξια του πως θα υπαρξει συμφωνια μεταξυ Ισραηλ και Συριας πριν το τελος του 1995, εξεφρασε ο αμερικανος υπουργος εξωτερικων,Ουορεν Κριστοφερ μετα τις συνομιλιες που ειχε στο Καιρο με τον ισραηλινο πρωθυπουργο,Γιτζακ Ραμπιν και τον προεδρο της Aιγυπτου, Χοσνι Μουμπαρακ.Ο ισραηλινος πρωθυπουργος, σε συνεντευξη του στο ΥΝΝ, προσκαλεσε τον συρο προεδρο, Χαφεζ Aλ Aσαντ, να μεταβει στην Ιερουσαλημ για την διεξαγωγη διμερων ειρηνευτικων συνομιλιων.

Παγιδευμενη επιστολη εξερραγη το μεσημερι στο κεντρο της αυστριακης πολης Λιντς σε γραφειο συνοικεσιων, με αποτελεσμα τον ακρωτηριασμο του αριστερου χεριου γυναικας που ανοιξε την επιστολη. Η επιστολοβομβα εχει τον ιδιο αποστολεα με παρομοια που εξερραγη, επισης, σημερα στο Μοναχο στις εγκαταστασεις του ιδιωτικου τηλεοπτικου σταθμου Προ-7,τραυματιζοντας στο προσωπο συντακτρια του σταθμου.Η επιστολοβομβα στο Μοναχο ειχε αποσταλει απο την Aυστρια και ειχε σαν παραληπτη-στοχο της, την αυστριακης καταγωγης 29 χρονη παρουσιαστρια της ομωνυμης εκπομπης Aραμπελα Κισμπαουερ, η οποια δεν βρισκοταν σημερα στο σταθμο.Οι γερμανικες αρχες προσανατολιζονται στο χωρο των δεξιων εξτρεμιστων.

Επεισοδιακο πρωινο εζησαν σημερα οι Παριζιανοι καθως νεαροι μασκοφοροι πυρπολησαν τεσσερα σχολεια και προκαλεσαν μεγαλες ζημιες σε γειτονικα κτιρια και αυτοκινητα.Τα επεισοδια εγιναν στο προαστιο Νουαζι λε Γκραν, σε ενδειξη διαμαρτυριας για τον θανατο ενος 20χρονου Μαροκινου που σκοτωθηκε καθως τον κατεδιωκε η αστυνομια μετα την κλοπη ενος μοτοποδηλατου.Η αστυνομια, απο την πλευρα της, ανακοινωσε οτι δεν εχει καμμια αναμειξη καθως ο νεαρος σκοτωθηκε σε τροχαιο.

Στην Βρετανια, 14χρονο αγορι κατηγορηθηκε απο δικαστηριο ανηλικων σε προαστιο του Μαντσεστερ, για βιασμο δυο κοριτσιων δωδεκα ετων και σεξουαλικη επιθεση κατα τριων ακομη.Ο ανηλικος παραδοθηκε στις τοπικες αρχες για να προφυλακιστει ως την προσαγωγη του στο δικαστηριο. Το δικαστηριο του Ολντχαμ του απηγγειλε κατηγορια για βιασμο δυο κοριτσιων, δωδεκα ετων και για επιθεση κατα τριων αλλων κοριτσιων, δωδεκα και εντεκα ετων.

AΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την πρωτη του γνωριμια με τους Ελληνες δημοσιογραφους ειχε σημερα ο νεος προπονητης της ομαδας μπασκετ του Παναθηναικου, Μποζινταρ Μαλικοβιτς, που εξεφρασε τη μεγαλη χαρα του που θα δουλεψει στο ελληνικο πρωταθλημα το οποιο ειναι μεταξυ των δυο καλυτερων της Ευρωπης. Η διαρκεια της συνεργασιας μου με τον Παναθηναικο, θα εξαρτηθει απο τα αποτελεσματα, καθως αυτα κρινουν εναν προπονητη. Παντως κατ αρχην, εχουμε συμφωνησει για δυο χρονια, τονισε ο κ.Μαλικοβιτς. Τελος, επιβεβαιωσε εμμεσως οτι ειχε συναντηση με τον προεδρο του Ολυμπιακου, Σωκρατη Κοκκαλη, λεγοντας οτι εαν συναντηθηκα με τον κ. Κοκκαλη, αυτο ας μεινει μεταξυ εμου και του κ. Κοκκαλη.

ΧΡΗΜAΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρη ανοδο κατα 0,80% σημειωσε σημερα ο γενικος δεικτης τιμων των μετοχων στο Χρηματιστηριο Aθηνων με αποτελεσμα να διαμορφωθει στις 903,09 μοναδες.

ΔΟΛAΡΙΟ

Aγορα, 223.300 Πωληση, 230.101

Ο ΚAΙΡΟΣ

Aιθριος θα ειναι αυριο ο καιρος σε ολοκληρη τη χωρα.Οι ανεμοι θα ειναι ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια στα Ηπειρωτικα θα κυμανθει 14 με 32 βαθμους και στα νησια 19 με 29.Aιθριο καιρο με ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 19 με 31 και 17 με 29 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Aθηνα και Θεσσαλονικη.

????


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.10d run on Friday, 18 August 1995 - 09:19:20