Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 16)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *



ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στο μελλον των Ναυπηγειων Ελευσινας αναφερθηκε ο υπουργος Βιομηχανιας και Εμποριου, Κωστας Σημιτης, κατα τη διαρκεια συνεντευξης τυπου το μεσημερι. Ο κ. Σημιτης τονισε οτι θα γινει μια καινουργια προσπαθεια στο αμεσο μελλον ιδιωτικοποιησης των ναυπηγειων σε περιπτωση που οριστικα και αμετακλητα ο ομιλος &θθοτ;ΠΕΡΑΤΙΚΟΥ&θθοτ; εμεινει στην αποφαση του. Στην περιπτωση αυτη θα ληφθει μεριμνα για τους ανεργους που θα δημιουργηθουν ειτε προσωρινα ειτε οριστικα. Ο ομιλος, τονισε ο κ. Σημιτης, εγκαταλειπει το σκαφος, αφου απετυχε πληρως. Πριν ομως αποχωρησει επιχειρει εναν εκβιασμο και απειλει με απολυση 2.000 εργαζομενους, αν η κυβερνηση δεν του δωσει τα Ναυπηγεια Σκαραμαγκα. Ο κ. Σημιτης μιλησε για εκβιαστικη νοοτροπια και προσθεσε οτι ο ελληνικος λαος δεν μπορει να φερει τα βαρη ανικανων επιχειρηματιων και δεν θελει να χρηματοδοτει επιχειρησεις που δεν συμβαλουν στην αναπτυξη του τοπου. Ο αναπληρωτης υπουργος Βιομηχανιας, Χρηστος Ροκοφυλλος, κατηγορησε την Νεα Δημοκρατια για την πολιτικη αποκρατικοποιησης της το 1992 για τα Ναυπηγεια Ελευσινας, λεγοντας οτι δεν καταφερε να υπογραψει ενα ικανοποιητικο συμφωνητικο. Το μεσημερι, οι εργαζομενοι των Ναυπηγειων Ελευσινας συναντηθηκαν με τον υπουργο Εργασιας, Γιαννη Σκουλαρικη, ενω στη συνεχεια πραγματοποιησαν πορεια στο υπουργειο Βιομηχανιας.

Σκηνες απο αστυνομικη ταινια εκτυλιχθηκαν το πρωι, στην Πεντελη Αττικης οταν ο οδηγος φορτηγου αυτοκινητου, μαρκας ``ΝΙΣΣΑΝ`` δεν σταματησε σε ελεγχο αστυνομικων. Κατα τη διαρκεια της καταδιωξης ενα απο τα τεσσερα ατομα που επεβαιναν στο ``ΝΙΣΣΑΝ`` πυροβολησε κατα των αστυνομικων με κυνηγετικη καραμπινα. Απο τους πυροβολισμους δεν τραυματιστηκε κανενας απο τους αστυνομικους, οι οποιοι συμφωνα με πληροφοριες δεν ανταπεδωσαν. Ομως, οι δραστες καταφεραν να ξεφυγουν, στην περιοχη της Πεντελης, οπου και εγκατελειψαν το αυτοκινητο. Το αυτοκινητο, το οποιο δεν εφερε πινακιδες ηταν κατα πασα πιθανοτητα κλεμμενο. Συμφωνα με τις πρωτες πληροφοριες, οι δραστες ειναι μαλλον τσιγγανοι.Το μεσημερι, οδηγηθηκε στο αστυνομικο τμημα Πεντελης ενας 17χρονος τσιγγανος, ο οποιος θεωρειται οτι ειναι ενας απο τους τεσσερις δραστες.

Αλλαγες στο ΠΑΣΟΚ προανηγγειλε ο πρωθυπουργος και Προεδρος του Κινηματος, Ανδρεας Παπανδρεου και προσθεσε οτι αυτες θα γινουν στην ωρα τους και με τη συμφωνη γνωμη της Κεντρικης Επιτροπης. Αναφερομενος στις εσωκομματικες αντιδρασεις, που εχει προκαλεσει η υποθεση του Κυριακου Σπυριουνη, ειπε οτι ολοκληρη η πορεια του ΠΑΣΟΚ ειναι συγκρουση και αντιδρασεις και ετσι χτιζεται το κομμα. Για το περιεχομενο της ομιλιας του στη Διεθνη Εκθεση της Θεσσαλονικης, ο κ.Παπανδρεου ειπε οτι αυτη θ'αποτελει εναν απολογισμο του κυβερνητικου εργου, ενω παραλληλα θα χαραξει και την προοπτικη για το μελλον.

Παρετειναν τις διακοπες τους, οπως φαινεται, οι κατοικοι της πρωτευουσας, συμφωνα με τα στοιχεια των διοδιων. Απο τα 200.000 αυτοκινητα, που εφυγαν απο την Αθηνα για το εορταστικο τετραημερο, επεστρεψαν μονο τα 40.000. Απο το πρωι, η κινηση και στα δυο εθνικα οδικα δικτυα διεξαγεται χωρις προβληματα. Ομως, και αυτη η εξοδος δεν ηταν αναιμακτη καθως 34 ατομα σκοτωθηκαν και 435 τραυματιστηκαν σε 288 τροχαια δυστυχηματα, που σημειωθηκαν απο την περασμενη Παρασκευη εως σημερα το μεσημερι. Με αργους ρυθμους γινεται και η επιστροφη των χιλιαδων Αθηναιων απο τα λιμανια του Πειραια και της Ραφηνας. Η επανοδος γινεται ομαλα, ενω συμφωνα με το υπουργειο Εμπορικης Ναυτιλιας, μεχρι το πρωι, εφθασαν 45.000 επιβατες, προερχομενοι κυριως απο τις Κυκλαδες και τα Δωδεκαννησα. Μικροπροβληματα, ομως, δημιουργηθηκαν στα λιμανια της Παρου και της Ναξου, οπου οι λιμενικες αρχες δεν επετρεπαν την επιβιβαση στα πλοια σε δεκαδες επιβατες, οι οποιοι διεθεταν παρατυπα εισιτηρια.

Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, με επιστολη του προς τον Προεδρο της Διεθνους Ενωσης Δημοκρατικων Κομματων, Καρλ Μπιλντ, ζητα να υποστηριχθει η επανεκλογη του επιτιμου Προεδρου της ΝΔ, Κωνσταντινου Μητσοτακη, στη θεση του αντιπροεδρου της Ενωσης.

Μεγαλες καταστροφες προκαλεσε στο νομο Ηλειας η σφοδρη νεροποντη, που επληξε χθες, τη δυτικη Πελοποννησο. Καταστραφηκε το μεγαλυτερο μερος της σταφιδοπαραγωγης στο νομο, ενω σημαντικες ηταν οι ζημιες που προκληθηκαν και σε αλλες καλλιεργειες. Συμφωνα με τη Νομαρχια Ηλειας, οι ζημιες των αγροτων ειναι ανυπολογιστες, ενω απο σημερα αρχισε η καταγραφη τους. Τις πληγεισες περιοχες επισκεπτεται απο το πρωι, κλιμακιο Βουλευτων και εμπειρογνωμονων μετα απο εντολη του Προεδρου του κομματος, Μιλτιαδη Εβερτ. Ζημιες, επισης, προκληθηκαν και στους νομους Αχαιας και Μεσσηνιας.

Ακαρπες απεβησαν μεχρι τωρα οι ερευνες, στην Κυπρο, για την ανευρεση των τεσσαρων ατομων, που επεβαιναν στο αμερικανικο ελικοπτερο που κατεπεσε χθες το βραδυ, στη θαλασσια περιοχη του Ζυγιου. Συντριμμια του ελικοπτερου εντοπιστηκαν τα ξημερωματα στη θαλασσα. Το ελικοπτερο κατευθυνοταν απο τη Λαρνακα στη Βηρυτο, εκτελωντας συνηθισμενη πτηση για τις αναγκες της αμερικανικης δυναμης στην περιοχη.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντεινεται η διπλωματικη δραστηριοτητα με στοχο την εξευρεση πολιτικης διευθετησης της γιουγκοσλαβικης κρισης. Σημερα αναμενεται στο Σεραγεβο ο μεσολαβητης της Ευρωπαικης Ενωσης για την πρωην Γιουγκοσλαβια, Καρλ Μπιλντ, ο οποιος θα εχει επαφες με τη βοσνιακη ηγεσια. Διπλωματικες πηγες ανεφεραν οτι ο κ.Μπιλντ και ο μεσολαβητης του ΟΗΕ, Τορβαλντ Στολτενμπεργκ, ειχαν χθες στη Γενευη, μυστικες συνομιλιες με μελος της ηγεσιας των Σερβων της Βοσνιας. Ο ηγετης των Σερβων της Βοσνιας, Ραντοβαν Καρατζιτς, δηλωσε οτι στο τελος του μηνα ενδεχεται να εχουν ολοκληρωθει οι διαδικασιες για τη διεξαγωγη μιας νεας ειρηνευτικης διασκεψης. Παραλληλα, κορυφωνονται διεθνως οι ανησυχιες για τις εξελιξεις στο Κοσσυφοπεδιο μετα την αποφαση του Βελιγραδιου να προωθησουν στην περιοχη Σερβους προσφυγες απο την Κραινα. Την ανησυχια του εξεφρασε ο εκπροσωπος του Στεητ Ντιπαρτμεντ και προσθεσε οτι σχεδον το 90% του πληθυσμου του Κοσσυφοπεδιου ειναι αλβανικης εθνικοτητας και υποφερει απο τη σερβικη καταπιεση της κυβερνησης του Βελιγραδιου. Επεσημανε δε οτι η κατασταση στην περιοχη ειναι τεταμενη, ενω τονισε οτι η Ουασιγκτον εχει αντιταχθει σε καθε προσπαθεια αποκαταστασης Σερβων στο Κοσσυφοπεδιο. Το θεμα αυτο, προσθεσε, θα θεσει ο βοηθος υπουργος Εξωτερικων, Ριτσαρντ Χολμπρουκ, στον Προεδρο της Γιουγκοσλαβιας, Σλομπονταν Μιλοσεβιτς, με τον οποιο θα συναντηθει στο τελος της εβδομαδας.

Η Εκτελεστικη Επιτροπη της Οργανωσης για την Απελευθερωση της Παλαιστινης ενεκρινε την μερικη συμφωνια που επιτευχθηκε με το Ισραηλ για την επεκταση της παλαιστινιακης αυτονομιας στη Δυτικη Οχθη. Αυτο αναφερεται σε ανακοινωση που εκδοθηκε το πρωι, μετα το περας της διημερης συνοδου της Επιτροπης στην Τυνιδα.

Οι κινεζικες αρχες απελασαν τα εξι μελη της οικολογικης οργανωσης ``Γκρηνπης`` και τους δυο φωτογραφους που συνοδευαν την αποστολη. Η ομαδα της Γκρηνπης συνεληφθη χθες κατα τη διαρκεια εκδηλωσης διαμαρτυριας που πραγματοποιησε στην πλατεια Τιενανμεν του Πεκινου κατα των πυρηνικων δοκιμων της Κινας και αλλων χωρων. Ομως, οπως ανακοινωσε σημερα το υπουργειο Αμυνας της Ταιβαν, απο χθες αρχισε ηδη, ο νεος γυρος των πυραυλικων δοκιμων της Κινας.

Η προσφατη εκτελεση δι' αποκεφαλισμου τεσσαρων Τουρκων που κριθηκαν ενοχοι για λαθρεμποριο ναρκωτικων στη Σαουδικη Αραβια προκαλεσε την εντονη αντιδραση της Αγκυρας η οποια απειλει να θεσει υπο αιρεση τις διμερεις σχεσεις με το Ριαντ, σε περιπτωση που σημειωθουν στο μελλον νεες εκτελεσεις Τουρκων πολιτων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρισιμο αγωνα δινει αποψε στις 10.00 το βραδυ η εθνικη μας ομαδα ποδοσφαιρου με την αντιστοιχη της Σκωτιας στην Γλασκωβη, στο πλαισιο της προκριματικης φασεως του Ευρωπαικου πρωταθληματος. Το Ελληνικο συγκροτημα μονο αν καταφερει να παρει τη νικη θα διατηρησει τις ελπιδες του για προκριση στην τελικη φαση της διοργανωσης, που θα διεξαχθει το καλοκαιρι του επομενου χρονου στην Αγγλια. Η συναντηση θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο την ΕΤ1. -Αποψε διεξαγονται 8 ακομη συναντησεις για τα προκριματικα του Ευρωπαικου πρωταθληματος, ενω χθες η Πορτογαλια συνετριψε με 7-0 εκτος εδρας το Λιχτενσταιν.

Χθες, η εθνικη μας ομαδα των ελπιδων, σε αγωνα για το αντιστοιχο ευρωπαικο πρωταθλημα, που εγινε στο Κιλμαρνοκ, εχασε απο την Σκωτια με 3-0. Η ελληνικη ομαδα ειχε ηδη χασει καθε ελπιδα προκρισης στα τελικα.

Στη Ριεκα θα γινει τελικα ο επαναληπτικος αγωνας του Κυπελλου Πρωταθλητριων, αναμεσα στον Παναθηναικο και τη Χαιντουκ Σπλιτ, οπως αποφασισε χθες η εκτελεστικη επιτροπη της ΟΥΕΦΑ. Με την περιεργη αυτη αποφαση η Ευρωπαικη ομοσπονδια εκρινε οτι η Ριεκα, που βρισκεται 30 χιλιομετρα απο τα Ιταλικα συνορα, ειναι αρκετα μακρυα απο την εμπολεμη ζωνη.

ΚΑΙΡΟΣ

Οι βροχες και οι τοπικες καταιγιδες σ'ολη σχεδον τη χωρα ειναι το κυριο χαρακτηριστικο του καιρου σημερα. Στη νοτιοανατολικη Ελλαδα υπαρχουν λιγες νεφωσεις και στην ηπειρωτικη χωρα εκδηλωνονται τοπικες βροχες και καταιγιδες. Στο βορειο Ιονιο, την Ηπειρο και τη Μακεδονια τα φαινομενα κατα τοπους ειναι εντονα. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις και τοπικα στα πελαγη βορειοι μεχρι μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 29, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 33 και στα νησια τους 30 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, στη νοτιοανατολικη χωρα προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος, στην υπολοιπη χωρα θα ειναι αστατος, κατα περιοδους νεφελωδης, με βροχες και τοπικες καταιγιδες. Στο Ιονιο, την Ηπειρο και τη Μακεδονια τα φαινομενα κατα τοπους θα ειναι εντονα. Οι ανεμοι θα πνεουν απο βορειες διευθυνσεις μεχρι μετριοι, ενω η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.10d run on Friday, 18 August 1995 - 09:11:46