Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 17)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *



ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σημερα αναμενεται να ληφθουν οι κυβερνητικες αποφασεις για το μελλον των Ναυπηγειων Ελευσινας. Απο τη μιαμιση πραγματοποιειται καθοριστικη συσκεψη με τη συμμετοχη της ηγεσιας του υπουργειου Βιομηχανιας, του υπουργου Εθνικης Οικονομιας, Γιαννου Παπαντωνιου και των εκπροσωπων των πιστωτριων Τραπεζων, που θ'αναλαβουν την εκκαθαριση της επιχειρησης για να μεταπωληθει σε ιδιωτες. Μετα το περας της συσκεψης αναμενεται να δοθει συνεντευξη Τυπου. Ομως, οι εργαζομενοι στην επιχειρηση απορριπτουν την προταση του υπουργειου Βιομηχανιας για εκκαθαριση των Ναυπηγειων και ζητουν τη δημιουργια ενιαιου φορεα. Το πρωι, οι εργαζομενοι στη γενικη τους συνελευση αποφασισαν να ζητησουν τη λειτουργια των Ναυπηγειων υπο το καθεστως της Εμπορικης Τραπεζας και να πραγματοποιησουν αυριο το πρωι, πορεια και συγκεντρωση εξω απο τα κεντρικα γραφεια της, οπου εκπροσωποι τους θα επιδιωξουν να συναντηθουν με τον Προεδρο της Τραπεζας, Παναγιωτη Πουλη. Το πρωι, τα Ναυπηγεια επισκεφθηκε ο κοινοβουλευτικος εκπροσωπος του ΚΚΕ, Μητσος Κωστοπουλος, επικεφαλης αντιπροσωπειας του κομματος.

Σε οδυσσεια εξελιχθηκε το ταξιδι για 1.600 επιβατες του πλοιου ``ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΞΠΡΕΣ 1``, το οποιο λογω μηχανικης βλαβης παραμενει απο τα ξημερωματα, στο λιμανι της Παρου αφου το λιμεναρχειο απαγορευσε τον αποπλου του. Ηδη, οι επιβατες επιβιβαζονται σε αλλα πλοια της γραμμης και αναμενεται να φθασουν στον Πειραια με καθυστερηση τουλαχιστον δεκα ωρων.

Συσκεψη θα πραγματοποιηθει το μεσημερι, στο νοσοκομειο της Ροδου παρουσια και του υπουργου Υγειας, Δημητρη Κρεμαστινου μετα το θανατο του 16χρονου, ο οποιος διακομιστηκε στην Αθηνα με πολυωρη καθυστερηση ενω ηταν βαρυτατα τραυματισμενος απο τροχαιο δυστυχημα στη Λερο. Οι γονεις του ατυχου 16χρονου επιρριπτουν ευθυνες στο ΕΚΑΒ γιατι καθυστερησε να στειλει, οπως υποστηριζουν, ελικοπτερο και υπεβαλαν μηνυση.

Νεα ταλαιπωρια του επιβατηγου κοινου την ερχομενη Δευτερα και Τριτη λογω των τριωρων στασεων εργασιας, που εξηγγειλαν οι ελεγκτες εναεριας κυκλοφοριας. Αφορμη για τη νεα κινητοποιηση τους αποτελει, οπως υποστηριζουν, η καθυστερηση της καταθεσης στη Βουλη του πολυνομοσχεδιου, στο οποιο περιλαμβανεται η ρυθμιση για αναπροσαρμογη του επιδοματος ειδικοτητας των ελεγκτων.

Η κυβερνηση Κλιντον αποδιδει μεγαλη σημασια στη διατηρηση της σταθεροτητας στο Αιγαιο. Τη δηλωση αυτη εκανε ο Αμερικανος Προεδρος σε συνεντευξη του, χθες το βραδυ, στο ``ΜΕΓΑ`` και προσθεσε οτι ηρθε καιρος να παραμεριστουν παλιες εχθροτητες. Οι Ηνωμενες Πολιτειες, τονισε, εχουν δεσμευθει για την επιτευξη προοδου στις ελληνοαλβανικες σχεσεις, την ειρηνικη επιλυση του Κυπριακου προβληματος και τη βελτιωση των ελληνοτουρκικων σχεσεων. Για το Σκοπιανο, τονισε οτι ο ειδικος απεσταλμενος του, Μαθιου Νιμιτς, συνεχιζει τη συνεργασια του με το Σαιρους Βανς, για την εξευρεση αμοιβαιας αποδεκτης λυσης στη διαμαχη Αθηνων και Σκοπιων. Στο μεταξυ, στα τελη της εβδομαδας προκειται να επισκεφθει διαδοχικα την Αγκυρα, τη Λευκωσια και την Αθηνα, ο ελληνικης καταγωγης συμβουλος του Αμερικανου Προεδρου, Τζωρτζ Στεφανοπουλος, ο οποιος στις επαφες που θα εχει θα συζητησει την πορεια του Κυπριακου και ολο το φασμα των ελληνοτουρκικων σχεσεων.

Ολοκληρωνεται σημερα η επισημη επισκεψη στα Τιρανα του υπουργου Δικαιοσυνης, Αναστασιου Πεπονη. Χθες, ο κ.Πεπονης συναντηθηκε με τον Προεδρο και τον Πρωθυπουργο της Αλβανιας, οι οποιοι τον διαβεβαιωσε οτι απο τον ερχομενο Σεπτεμβριο θ'αρχισουν να λειτουργουν τρια ελληνικα δημοτικα σχολεια σε Αργυροκαστρο, Δελβινο και Αγιους Σαραντα. Παραλληλα, απο τον Οκτωβριο θ'αρχισει η σταδιακη μεταφορα Αλβανων κρατουμενων απο ελληνικες σε αλβανικες φυλακες.

Εμποριο βρεφων εκανε ζευγος βουλγαρικης καταγωγης το οποιο συνεληφθη στην Αιδηψο, στην Ευβοια. Συμφωνα με τα στοιχεια της Αστυνομιας ο 23χρονος Χρηστοφ Γιαντσα και η Χριστινα Παναγιοτοβα, πουλουσαν βρεφη αντι ενος εκατομμυριου δραχμων. Οπως παραδεχθηκε το ζευγος, πουλησε δυο νεογεννητα αγορακια, το ενα στο Βολο και το αλλο στον Αγιο Στεφανο, Αττικης. Οι συλληφθεντες θα οδηγηθουν στον εισαγγελεα.

Δολοφονημενος στο σπιτι του, στη Μεταμορφωση Αττικης, βρεθηκε τα μεσανυχτα, ο Αλβανος υπηκοος, Ιωαννης Τζιμης, ηλικιας 30 εως 35 ετων. Το θυμα διεμενε με την οικογενεια του και εφερε διαμπερες τραυμα απο πυροβολο οπλο στο κεφαλι. Τα μελη της οικογενειας του, συμφωνα με πληροφοριες, εχουν μεταβει στην Αλβανια, ενω η Αστυνομια διεξαγει ερευνες για τον εντοπισμο των δραστων, κυριως μεταξυ των Αλβανων που ζουν στην Αθηνα.

Στο κενο πηδηξε, το πρωι, ενας αγνωστος ανδρας, που ειχε ανεβει στην οροφη ενος παλαιου κτιριου, στο κεντρο της Αθηνας, στην οδο Σταδιου. Ευτυχως, ομως οι ανδρες της Πυροσβεστικης ειχαν απλωσει ενα προστατευτικο διχτυ και ο αγνωστος διασωθηκε, ενω στη συνεχεια διακομιστηκε στον ``Ευαγγελισμο``. Συμφωνα με τους γιατρους, αντιμετωπιζει σοβαρα ψυχολογικα προβληματα.

Στο τμημα μεταγωγων Πειραιως μεταφερθηκαν τα ξημερωματα, απο τις φυλακες Κερκυρας, κατω απο δρακοντεια μετρα ασφαλειας, οι βαρυποινιτες Παπαδοπουλος, Ψωφακης και Καραμαλεγκος, οι οποιοι θεωρουνται πρωταιτιοι της στασης των κρατουμενων, που αρνουντο να μπουν στα κελια τους. Η σταση εληξε τα ξημερωματα υστερα απο επεμβαση ισχυρης δυναμης της Αστυνομιας, ενω οι τρεις βαρυποινιτες θα μεταφερθουν σε αλλες φυλακες της χωρας.

Στον εισαγγελεα αναμενεται να οδηγηθουν σημερα οι τρεις τσιγγανοι, που συνεληφθησαν χθες, μετα την ανταλλαγη πυροβολισμων με αστυνομικους στην περιοχη του Διονυσου. Της συλληψης διαφευγει ενας ακομη δραστης, ο 27χρονος Στελιος Λουκας, τον οποιο καταζητα η Αστυνομια.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τον Σερβο Προεδρο, Σλομπονταν Μιλοσεβιτς, συνανταται αυριο στο Βελιγραδι, ο Αμερικανος βοηθος υπουργος Εξωτερικων, Ριτσαρντ Χολμπρουκ, προκειμενου να τον ενημερωσει για το αμερικανικο σχεδιο για την ειρηνευση στη Γιουγκοσλαβια. Χθες, ο Αμερικανος αξιωματουχος συναντηθηκε, στο Ζαγκρεμπ, με τον Κροατη Προεδρο, Φρανιο Τουντζμαν. Σημερα, οι αξιωματουχοι της βοσνιακης κυβερνησης αρνηθηκαν να συναντηθουν με το μεσολαβητη της Ευρωπαικης Ενωσης, Καρλ Μπιλντ, με το επιχειρημα οτι η ειρηνευτικη διαδικασια που προτεινει ειναι νεκρη. Ομως, κροατικα στρατευματα συγκεντρωνονται γυρω απο το λιμανι του Ντουμπροβνικ και πηγες του ΟΗΕ εκφραζουν φοβους πως οι δυναμεις αυτες θα εξαπολυσουν νεα μεγαλη επιθεση κατα των Σερβων.

Σαραντα ατομα τραυματισθηκαν απο εκρηξη παγιδευμενου αυτοκινητου που σημειωθηκε τα ξημερωματα, στην πολη Αρνεντο της βορειοανατολικης Ισπανιας. Η βομβιστικη επιθεση, που πιστευεται οτι ειναι εργο της οργανωσης των Βασκων αυτονομιστων ΕΤΑ, σημειωθηκε εξω απο στρατοπεδο της πολιτοφυλακης και ειχε επισης ως αποτελεσμα να καταστραφει ενα τμημα του κτιριου και περιπου τριαντα αυτοκινητα που ησαν σταθμευμενα κοντα στον τοπο της εκρηξης.

Η Κινα πραγματοποιησε σημερα την 43η υπογεια πυρηνικη δοκιμη της απο το 1964, οποτε κατασκευασε την πρωτη ατομικη της βομβα. Η ενεργεια αυτη προκαλεσε την αμεση αντιδραση της Αυστραλιας, της Ιαπωνιας,της Νεας Ζηλανδιας και του Βιετναμ, ενω η οικολογικη οργανωση &θθοτ;Γκρηνπης&θθοτ; χαρακτηρισε το γεγονος &θθοτ;καταστροφη&θθοτ; για τις προσπαθειες που καταβαλλονται διεθνως με στοχο την πληρη απαγορευση των πυρηνικων δοκιμων. Προειδοποιησαν την Κινα οτι οι ενεργειες αυτες ειναι πιθανο ν'αποτελεσουν σοβαρη απειλη για την παγκοσμια ειρηνη και την περιφερειακη ασφαλεια.

Στο δικαστηριο της κρατικης ασφαλειας στην Αγκυρα οδηγηθηκαν το πρωι, οι τρεις Γερμανοι σπουδαστες και η Ελβετιδα διερμηνεας τους, που συνεληφθησαν χθες, στο Ντιγιαρμπακιρ. Οι συλληφθεντες - μελη οκταμελους αποστολης - ειχαν συλληφθει στα γραφεια μιας οργανωσης για την προστασια των ανθρωπινων δικαιωματων, οπου ομαδα εικοσι περιπου Κουρδων πραγματοποιει απεργια πεινας σε ενδειξη διαμαρτυριας για τις συνθηκες που επικρατουν στις τουρκικες φυλακες.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αδικη ηττα με 1-0 υπεστη η εθνικη μας ομαδα ποδοσφαιρου στην Γλασκωβη απο την αντιστοιχη της Σκωτιας και εχασε καθε ελπιδα για προκριση στα τελικα του Ευρωπαικου πρωταθληματος 1996, που θα γινουν στην Αγγλια. Σε αλλο αγωνα για τον ομιλο μας η Ρωσια συνετριψε 6-0 στο Ελσινκι την Φινλανδια και προηγειται με 17 βαθμους, οσους εχει και η Σκωτια. Ακολουθει η Φινλανδια με 15 και η Ελλαδα με 12.

Με τερμα του διεθνη επιθετικου του Ολυμπιακου Αντρει Γιουσκοβιακ η Πολωνια απεσπασε ισοπαλια 1-1 στο Παρισι απο την Γαλλια σε αλλο αγωνα για τα προκριματικα του Ευρωπαικου πρωταθληματος.

Αρχιζει αποψε στην Βιεννη το 22-ο Ευρωπαικο πρωταθλημα υγρου στιβου. Σημερα ``ριχνεται`` στην ``μαχη`` η Χριστινα Θαλασσινιδου στην συγχρονισμενη κολυμβηση, ενω αυριο ξεκινουν τους αγωνες τους οι εθνικες μας ομαδες υδατοσφαιρισης ανδρων και γυναικων.

Ο πρωταθλητης Ευρωπης Αγιαξ κατεκτησε το ποδοσφαιρικο Σουπερ Καπ στην Ολλανδια, αφου στον αγωνα του με την Κυπελλουχο Φεγενορντ, που εγινε στο Ροτερνταμ παρουσια 25.000 θεατων, επικρατησε με 2-1 στην παραταση της αντιπαλου του.

ΚΑΙΡΟΣ

Στο Ιονιο, την ηπειρωτικη χωρα και το βορειο Αιγαιο υπαρχουν σημερα νεφωσεις κατα περιοδους αυξημενες με βροχες και τοπικες καταιγιδες. Στην υπολοιπη χωρα επικρατουν λιγες νεφωσεις. Οι ανεμοι πνεουν απο βορειες διευθυνσεις ασθενεις και τοπικα μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 27, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 32 και στα νησια τους 29 βαθμους Κελσιου.

Για αυριο, στο Ιονιο και την ηπειρωτικη χωρα προβλεπονται νεφωσεις κατα περιοδους αυξημενες με βροχες και σποραδικες καταιγιδες. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι θα πνεουν στα δυτικα ασθενεις και στα ανατολικα απο βορειες διευθυνσεις ασθενεις εως


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.10d run on Friday, 18 August 1995 - 09:10:03