Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 21)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *



ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αν χρειαστουν νομοθετικου χαρακτηρα μετρα για τη διασφαλιση των θεσεων εργασιας στα ναυπηγεια Ελευσινας θα ληφθουν δηλωσε το μεσημερι ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Ευαγγελος Βενιζελος. Αναφερθηκε στην αποφαση της κυβερνησης και τη δηλωση του πρωθυπουργου οτι θα διασφαλιστουν οι θεσεις εργασιας στα ναυπηγεια της Ελευσινας. Ερωτηθεις σχετικα με δημοσιευματα οτι υπαρχουν διαφωνιες στους κολπους της κυβερνησης σχετικα με τους χειρισμους του κ.Σημιτη στο ιδιο θεμα,ο υπουργος ειπε οτι δεν εχει υποψη του δηλωση η ενεργεια,που να ειναι αντιθετη με τις κυβερνητικες αποφασεις. Ο κ.Βενιζελος ρωτηθηκε και για το θεμα που προεκυψε με τα ``Πλαστικα Καβαλας ``και την αποφαση του επιχειρηματια Πετζετακι να κλεισει την εν λογω επιχειρηση.Ο υπουργος ειπε οτι ειναι διαφορετικο θεμα,διοτι στην προκειμενη περιπτωση δεν υφισταται θεμα ιδιωτικοποιησης οπως εγινε με την Ελευσινα ,αλλα εξεφρασε το ενδιαφερον της κυβερνησης για τη διατηρηση των θεσεων εργασιας.

Ο επιτιμος Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Κωνσταντινος Μητσοτακης, αναφερομενος το μεσημερι, στις εξελιξεις στα Ναυπηγεια Ελευσινας, ειπε οτι η κυβερνηση αποδεικνυει πως ουτε θελει, ουτε μπορει να κανει αποκρατικοποιησεις και παραβιαζει καταφορα τις υποχρεωσεις της απεναντι στην Ευρωπαικη Ενωση και οδηγει χιλιαδες εργαζομενους στην ανεργια. Χαρακτηρισε γελοιο το επιχειρημα οτι ηταν επισφαλης η συμβαση που ειχε υπογραψει η κυβερνηση της Νεας Δημοκρατιας με τον Ομιλο ``Περατικου``.

Επιστρεφει το απογευμα απο την Ελουντα, ο Πρωθυπουργος, Ανδρεας Παπανδρεου και μεταξυ των πρωτων θεματων που αναμενεται να ασχοληθει ειναι το θεμα των Ναυπηγειων Ελευσινας και οι σχεδιαζομενες αλλαγες σε κυβερνηση και κομμα. Μεσα στις προσεχεις ημερες ο κ.Παπανδρεου, αναμενεται να συναντηθει με τον Γραμματεα του ΠΑΣΟΚ, Ακη Τσοχατζοπουλο και τους υπουργους κυριους Παπουλια, Σημιτη και Αρσενη.

Στη Λευκωσια μεταβαινει σημερα προερχομενος απο την Αγκυρα, ο ειδικος συμβουλος του αμερικανου Προεδρου, Τζορτζ Στεφανοπουλος. Αυριο, θα γινει δεκτος απο τον Προεδρο της Κυπρου Γλαυκο Κληριδη, ενω θα συναντηθει με τον Αρχιεπισκοπο Χρυσοστομο, τον Προεδρο της Βουλης και τον υπουργο Εξωτερικων. Στη συνεχεια θα μεταβει στα κατεχομενα οπου θα συναντηθει με τον Τουρκοκυπριο ηγετη Ραουφ Ντενκτας.

Συναντηση και με τον πρωθυπουργο Ανδρεα Παπανδρεου θα εχει την επομενη εβδομαδα στην Αθηνα ο Ελληνοαμερικανος συμβουλος του προεδρου Κλιντον, Τζωρτζ Στεφανοπουλος ανακοινωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος. Σχολιαζοντας δηλωση του κ.Στεφανοπουλου στην Αγκυρα,οτι για να λυθει το Κυπριακο πρεπει να γινουν παραχωρησεις απο ολες τις πλευρες,ο κ.Βενιζελος ειπε ,οτι το Κυπριακο ειναι ενα απλο προβλημα.Υπαρχει,προσθεσε,παραβιαση της κυριαρχιας και κατοχη τμηματος της Κυπρου και αν το λαβουμε ετσι υποψη μας,μπορουμε να βρουμε λυση. Ο κ.Βενιζελος διεψευσε εξαλλου δημοσιευμα που ανεφερε οτι ο πρεσβης των ΗΠΑ Τομας Ναιλς και ο εκπροσωπος του προεδρου Κλιντον για το Σκοπιανο Μαθιου Νιμιτς ειχαν ζητησει συναντησεις με τον πρωθυπουργο αλλα δεν εγιναν δεκτοι.Ο κυβερνητικος εκπροσωπος ειπε οτι ο κ.Παπανδρεου ειναι παντα προσιτος και δεν υπαρχει περιπτωση να ζητηθει συναντηση που να εχει ουσιωδες αντικειμενο και να μη πραγματοποιηθει. Τελος, ο κ.Βενιζελος ειπε οτι ο πρωθυπουργος εστειλε στον προεδρο Κλιντον συλληπητηριο τηλεγραφημα για το θανατο των τριων Αμερικανων διπλωματων σε ατυχημα στη Βοσνια.

Στους γνωριμους ρυθμους της επιστρεφει απο σημερα η Αθηνα μετα την επανοδο των περισσοτερων εκδρομεων η οποια συνεχιστηκε μεχρι τις πρωινες ωρες. Ομως και αυτο το διημερο δεν ηταν αναιμακτο αφου 23 ατομα εχασαν τη ζωη τους και 210 τραυματιστηκαν σε 133 δυστυχηματα που σημειωθηκαν σε ολη τη χωρα απο την περασμενη Παρασκευη μεχρι το πρωι. Το πρωι εληξε η ταλαιπωρια των επιβατων στο Καρλοβασι της Σαμου, οι οποιοι δεν ταξιδεψαν χθες αφου το πλοιο ``Γκολντεν Βεργινα`` εχει υποστει μηχανικη βλαβη. Επιβιβαστηκαν στο πλοιο ``Ναιας 2`` και αργα το μεσημερι φθανουν στον Πειραια. Παραλληλα, αναχωρησε απο τη Ροδο και το πλοιο ``Ροδος`` που ειχε υποστει βλαβη και το απογευμα αναμενεται στον Πειραια. Με την επανοδο των εκδρομεων, επεστρεψε και ο δακτυλιος στο κεντρο της Αθηνας, ενω σημερα κυκλοφορουν μεχρι τις 8 το απογευμα τα αυτοκινητα με μονο αριθμο κυκλοφοριας.

Το ενδεχομενο νεων απεργιακων κινητοποιησεων των ελεγκτων εναεριας κυκλοφοριας, εξεταζει σημερα σε συσκεψη του το Διοικητικο Συμβουλιο της Ενωσης. Οι εργαζομενοι ανεστειλαν τις τριωρες στασεις εργασιας που ειχαν εξαγγειλει για σημερα και αυριο, μετα την αποφαση του Μονομελους Πρωτοδικειου, το οποιο τις κηρυξε παρανομες.

Νεο πληγμα εναντιον των διεθνων κυκλωματων ναρκωτικων, καταφεραν τα μεσανυχτα οι τελωνειακοι των Κηπων Εβρου, οι οποιοι συνελαβαν Τουρκο εμπορο που μετεφερε σε κρυπτη του αυτοκινητου του 16 κιλα ηρωινης. Ο Τουρκος εμπορος κατοικος Βελγιου, δηλωσε αγνοια για την υπαρξη των ναρκωτικων και υποστηριξε οτι τα μετεφερε εναντι αμοιβης πεντε χιλιαδων μαρκων απο την Κωνσταντινουπολη στο Βελγιο κατι το οποιο δε γνωριζε τι ειναι. Σημερα, αναμενεται να οδηγηθει στον εισαγγελεα Αλεξανδρουπολης.

Αλλα δυο ατομα προστεθηκαν τη νυχτα στο μακρυ καταλογο των θυματων απο τα ναρκωτικα. Ειδικοτερα, νεκρος βρεθηκε στο σπιτι του, στο Μεταξουργειο, στην Αθηνα, ο 26χρονος Κωνσταντινος Μαργαριτης. Επισης, νεκρος βρεθηκε στον ιερο βραχο της Πνυκας στην Ακροπολη, αγνωστος ανδρας για τον οποιο η αστυνομια αναζητα τα στοιχεια ταυτοτητας. Σημειωνεται οτι απο τις αρχες του χρονου εχουν χασει τη ζωη τους απο ναρκωτικα 109 ατομα.

Αποντος του Τολη Βοσκοπουλου, αλλα με την παρουσια της πρωην συζυγου του Τζουλιας Παπαδημητριου, αρχισε στο Μονομελες Πρωτοδικειο της Αθηνας η συζητηση επι της αιτησης ασφαλιστικων μετρων του δημοφιλους τραγουδιστη για συντηρητικη κατασχεση της περιουσιας της μεχρι του ποσου των 4 δισεκατομμυριων δραχμων. Για τα αλλα αιτηματα υπηρξε συμφωνια μεταξυ των δικηγορων των δυο πλευρων, προκειμενου ο τραγουδιστης να εχει επικοινωνια με την κορη του και να του παραδοθουν ολα τα προσωπικα του αντικειμενα απο το σπιτι στο οποιο διεμενε.

Ο επιτιμος Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Κωνσταντινος Μητσοτακης, συναντηθηκε το μεσημερι, στη γιουγκοσλαβικη πρεσβεια στην Αθηνα, με το νεο υπουργο Εξωτερικων της χωρας, Μιλαν Μιλουτινοβιτς και εξετασαν τις εξελιξεις στο Γιουγκοσλαβικο. Ο κ.Μητσοτακης αναμενεται να επισκεφθει την ερχομενη Κυριακη το Ηρακλειο.

Τις ελληνικες θεσεις για θεματα ασφαλειας που αφορουν την περιοχη μας και ιδιαιτερα τη Βαλκανικη και το Αιγαιο, ανεπτυξε στον Γερμανο Προεδρο της Βορειοατλαντικης Συνελευσης, Καρστεν Βοιτ, ο υφυπουργος Εθνικης Αμυνας, Νικος Κουρης, σε συναντηση που ειχαν το πρωι, στο Πενταγωνο. Νωριτερα, ο κ.Κουρης ειχε δεχθει δεκαμελη επιτροπη συμβουλων εξωτερικης πολιτικης του αμερικανικου κοινοβουλιου που επισκεπτεται την Ελλαδα και την Κυπρο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναβληθηκε η συναντηση που επροκειτο να πραγματοποιηθει αυριο, στη Γενευη, της Πενταεθνους Ομαδας Επαφης για τη Βοσνιας με τους Προεδρους του απεσταλμενου Κλιντον μετα το θανατο των τριων Αμερικανων διπλωματων στο Σεραγεβο. Ο Αμερικανος υφυπουργος Εξωτερικων, Ριτσαρντ Χολμπρουκ, επιστρεφει σημερα, στην Ουασιγκτον, συνοδευοντας τις σορους των τριων Αμερικανων. Ο Προεδρος του Κοινοβουλιου των Σερβων της Βοσνιας παραδεχθηκε οτι υπαρχουν διαφωνιες στην ηγεσια των Σερβων, αλλα διεψευσε τις φημες οτι εκδηλωθηκε πραξικοπημα απο τους στρατιωτικους για την ανατροπη του Ραντοβαν Καρατζιτς.

Εξι ατομα σκοτωθηκαν και περισσοτερα απο 100 τραυματιστηκαν απο βομβιστικη επιθεση εναντιον ισραηλινου λεωφορειου στην Ιερουσαλημ. Την ευθυνη για την επιθεση ανελαβε η οργανωση ``Χαμας`` των φανατικων μουσουλμανων. Απο τις πρωτες εκτιμησεις φαινεται οτι ενας εκ των επιβατων μετεφερε εκρηκτικες υλες και τιναχθηκε στον αερα μαζι με το λεωφορειο. Ο πρωθυπουργος του Ισραηλ, Γιτζακ Ραμπιν, εδωσε εντολη να διακοπουν οι παλαιστινοισραηλινες διαπραγματευσεις για την επεκταση του καθεστωτος αυτονομιας. Την επιθεση καταδικασε και ο ηγετης της ΟΑΠ, Γιασερ Αραφατ. Παραλληλα, ο ισραηλινος στρατος απεκλεισε, μετα τη βομβιστικη επιθεση, την κατεχομενη Δυτικη Οχθη και δεν επιτρεπει σε κανεναν εργαζομενο να μεταβει απο τη Δυτικη Οχθη στο Ισραηλ. Το μετρο ισχυει και για τους Παλαιστινιους.

Οι ρωσικες στρατιωτικες αρχες απηυθυναν τελεσιγραφο στους Τσετσενους ανταρτες που κατελαβαν χθες το βραδυ κυβερνητικα κτιρια στην πολη Αργκουν να παραδοθουν και να καταθεσουν τα οπλα μεχρι το μεσημερι. Οι ανταρτες κρατουν ως ομηρους τεσσερις Ρωσους αξιωματικους και αρνουνται να παραδοθουν στις στρατιωτικες δυναμεις, που εχουν περικυκλωσει το κτιριο.

Περισσοτερες απο 17.000 φωκιες σφαγιασαν οι αρχες της Ναμιμπια στις ακτες της χωρας για να αποτρεψουν τον ανεξελεγκτο πολλαπλασιαμο τους, γεγονος που προκαλεσε την εντονη αντιδραση της διασημης Γαλλιδας ηθοποιου και υπερασπιστριας των δικαιωματων των ζωων, Μπριζιτ Μπαρντο.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυο νεες στασεις εργασιας για την ερχομενη Κυριακη, απο τις 7.30 εως τις 10 το πρωι και απο τις 4 εως τις 6.30 το απογευμα, αποφασισαν το μεσημερι οι ελεγκτες εναεριας κυκλοφοριας με αιτημα την υλοποιηση της οικονομικης συμφωνιας που ειχαν συναψει με το υπουργειο Μεταφορων και τη μειωση του χρονου συνταξιοδοτησης των εργαζομενων.

Τρια αδελφια πυροβολησαν και σκοτωσαν, το πρωι, με ``Καλαζνικοφ`` τον 47χρονο θειο τους, πατερα τριων παιδιων, στην Παρηγορια Χανιων. Θυμα ειναι ο Χαριδιμος Στριλιγκας απο το Περαμα Μυλοποταμου. Δραστες ειναι οι Μανωλης, Δημητρης και Γιωργος Στριλιγκας απο τη Λειβαδια Μυλοποταμου Ρεθυμνης. Κατα την επιθεση τραυματιστηκε και ο Δημητρης Σκουμπακης, 47 χρονων, που ηταν μαζι με το θυμα και νοσηλευεται σε κρισιμη κατασταση στο νοσοκομειο Χανιων. Λιγο αργοτερα συνεληφθησαν οι δυο απο τους δραστες, ενω καταζητειται ο Μανωλης Στριλιγκας. Το θυμα, τα τελευταια χρονια, εγκατελειψε το Περαμα μετα τη δολοφονια του τεταρτου παιδιου του.

Αναστατωση προκαλεσαν στους κατοικους της περιοχης των Γρεβενων και της Κοζανης οι αλλεπαλληλες σεισμικες δονησεις που σημειωθηκαν αργα χθες το βραδυ και η μεγαλυτερη των οποιων ειχε ενταση 4,5 βαθμους της κλιμακας Ριχτερ. Οι σεισμολογοι χαρακτηρισαν τη διεγερση αναμενομενη και προκειται για μετασεισμους που προερχοταν απο τον ιδιο χωρο του καταστροφικου σεισμου του περασμενου Μαιου.

Αποβαση,στην ερημικη ακτη ``Αλμυρες`` της Καλυμνου, επιχειρησε λιγο μετα τα μεσανυχτα,τουρκικο καικι ,το οποιο μετεφερε 14 λαθρομεταναστες, Πακιστανους και υπηκοους της Ρουαντα. Το δουλεμπορικο σκαφος εντοπισαν και οδηγησαν στο λιμανι της Καλυμνου ανδρες δυο περιπολικων σκαφων του Λιμενικου Σωματος, Απο την ανακριση προεκυψε οτι οι λαθρομεταναστες ειχαν πληρωσει 2.000 δολλαρια σε Τουρκο δουλεμπορο, ενω οι δυο Τουρκοι χειριστες, ενεχονται και σε αλλες λαθρομεταβασεις στη χωρα μας και εμποριο ηρωινης. Οι συλληφθεντες θα οδηγηθουν σημερα στον εισαγγελεα της Κω.

Αγνωστοι εβαλαν φωτια σε φορτηγο αυτοκινητο της εταιριας ``ΔUΤΥ ΦΡΕΕ`` που ηταν παρκαρισμενο στο Ελληνικο. Η φωτια πηρε μεγαλες διαστασεις και κατεστρεψε αλλα δυο φορτηγα αυτοκινητα της ιδιας εταιριας.Η αστυνομια αποδιδει την πυρκαγια σε εμπρησμο ,ενω πληροφοριες αναφερουν οτι αγνωστος τηλεφωνησε σε ραδιοφωνικο σταθμο και ειπε οτι τη φωτια εβαλαν αναρχικες ομαδες.

ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικες βροχες και σποραδικες καταιγιδες αναμαινονται σημερα και αυριο κυριως στις βορειοδυτικες περιοχες της χωρας. Στο βορειο Ιονιο την Ηπειρο και τη Μακεδονια επικρατουν λιγες νεφωσεις κατα περιοδους αυξημενες με βροχες και σποραδικες καταιγιδες. Στην υπολοιπη χωρα επικρατουν λιγες νεφωσεις αυξημενες στα ηπειρωτικα και ειναι πιθανον να εκδηλωθουν τοπικες βροχες η καταιγιδες στη Στερεα στα ορεινα της Πελοπονησου, της Θεσσαλιας και της Θρακης. Η θερμοκρασια φτανει στα βορεια τους 32 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 34 και στα νησια του 30 βαθμους Κελσιου.Για αυριο στο βορειο Ιονιο, την Ηπειρο και τη Μακεδονια προβλεπονται λιγες νεφωσεις κατα περιοδους αυξημενες με σποραδικες βροχες και καταιγιδες κυριως τις απογευματινες ωρες. Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.10d run on Monday, 21 August 1995 - 16:31:24