Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 22)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *



ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αρχισε το πρωι στην αρμοδια κοινοβουλευτικη επιτροπη, η συζητηση για τη συμβαση του ελληνικου δημοσιου με το γερμανικο ομιλο εταιριων &θθοτ;ΧΟΧΤΙΦ&θθοτ;, για την κατασκευη του αεροδρομιου των Σπατων. Το περιεχομενο της συμβασης παρουσιασε ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης, ο οποιος αναφερθηκε στην αναγκαιοτητα του εργου και στην ωφελιμοτητα της νεας συμβασης με το γερμανικο ομιλο, που υπογραφηκε επειτα απο πολυμηνες διαπραγματευσεις. Η Νεα Δημοκρατια αναμενεται να υπεραμυνθει του περιεχομενου της συμβασης που ειχε υπογραφει επι κυβερνησεως της επι υπουργιας Στεφανου Μανου, ο οποιος και οριστηκε ειδικος κοινοβουλευτικος εκπροσωπος του κομματος για τη συζητηση. Ο κ.Μανος προσερχομενος στη συνεδριαση, χαρακτηρισε τη συμβαση αποικιοκρατικη με δυσμενεστερους ορους για τη χωρα μας απο την αρχικη. Αν αλλαξουν, ειπε, ορισμενοι οροι, η Νεα Δημοκρατια θα μπορουσε να την ψηφισει. Η συζητηση στην επιτροπη θα ολοκληρωθει μεθαυριο Πεμπτη και αναμενεται να εισαχθει για συζητηση και ψηφιση στο τριτο θερινο τμημα της Βουλης, την ερχομενη Τριτη.

Φοβοι για διογκωση της ανεργιας δημιουργουνται στους εργαζομενους και τα κυβερνητικα κλιμακια μετα την αποφαση για τα τα Ναυπηγεια Ελευσινας, το κλεισιμο της εταιριας Πλαστικων Καβαλας και το λουκετο που βαζει η Κλωστουφαντουργια Φιλιατων Θεσπρωτιας του Ομιλου Αργυρου. Το πρωι, οι εργαζομενοι στην Κλωστουφαντουργια αποφασισαν την καταληψη της βιομηχανιας. Ο Ομιλος Πετζετακι αρχισε, το πρωι, να κοινοποιει στους εργαζομενους της εταιριας Πλαστικων Καβαλας με δικαστικους κλητηρες 103 απολυσεις. Οι εργαζομενοι αρνουνται να παραλαβουν τις απολυσεις και συνεχιζουν την απεργια διαρκειας. Χθες η ηγεσια του υπουργειου Βιομηχανιας και οι εκπροσωποι των εργαζομενων στα ναυπηγεια Ελευσινας κατεληξαν σε συμφωνια. Οι εργαζομενοι εξεφρασαν την ικανοποιηση τους για τις διασφαλισεις που τους παρασχεθηκαν, ενω ο κ. Σημιτης δηλωσε οτι θα υπαρξει ειδικη νομοθετικη ρυθμιση και δεν θα γινουν απολυσεις κατα τη διαρκεια της εκκαθαρισης των ναυπηγειων. Το πρωι, ο Διοικητης της Εμπορικης Τραπεζας, Παναγιωτης Πουλης, ανακοινωσε στους εργαζομενους τα ονοματα των δυο εκκαθαριστων και απο σημερα, οπως ειπε, επαναλειτουργουν τα Ναυπηγεια Ελευσινας. Το πρωι, ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, συναντηθηκε με το Μιχαλη Περατικο, μετα απο αιτημα του τελευταιου να τον ενημερωσει για την αποφαση του Ομιλου να κλεισουν τα Ναυπηγεια Ελευσινας. Συμφωνα με πηγες της Ρηγιλλης, ο κ. Εβερτ διατυπωσε την αποψη οτι ``ασχετως απο την ορθοτητα η μη των θεσεων του κ. Περατικου ηταν λανθασμενος σε καθε περιπτωση ο χειρισμος να κλεισουν τα ναυπηγεια κατ`αυτον τον τροπο και μαλιστα παραμονη της εορτης της Παναγιας και σε περιοδο διακοπων``. Απο τις 11 το πρωι οι εργαζομενοι στα ναυπηγεια πραγματοποιουν εκτακτη γενικη συνελευση, προκειμενου να καθορισουν την περαιτερω σταση τους. Ο προεδρος της ΓΣΕΕ, Χρηστος Πρωτοπαπας εξεφρασε τον προβληματισμο του για τις τελευταιες ενεργειες των επιχειρηματιων που προεβησαν σε κλεισιμο των επιχειρησεων. Εντος της ημερας αναμενεται να συνεδριασει η Ολομελεια της διοικησης της ΓΣΕΕ, προκειμενου να ασχοληθει με τα θεματα αυτα.

Οξεια κριτικη ασκησε το μεσημερι ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Ευαγγελος Βενιζελος, στις επικρισεις που διατυπωσαν οι κυριοι Μητσοτακης και Μανος για τις ιδιωτικοποιησεις με αφορμη το θεμα των Ναυπηγειων Ελευσινας. Ο κ.Βενιζελος αναφερθηκε στον τροπο με τον οποιο η Νεα Δημοκρατια προχωρησε σε ιδιωτικοποιησεις επιχειρησεων την περιοδο 1991-`93, κανοντας λογο για υποτιθεμενες ιδιωτικοποιησεις. Τωρα, ειπε, η Νεα Δημοκρατια θετει θεμα αντι να επιλεγει τη σιωπη.Επεσημανε οτι την περιοδο αυτη εγιναν ιδιωτικοποιησεις με ιδιωτικα συμφωνητικα χωρις υποθηκες και προγραμμα επενδυσεων, χωρις ποινικες ρητρες και εγγυησεις υπερ του Δημοσιου και τη διασφαλιση των θεσεων εργασιας. Υπαρχουν, ειπε, προσωπικες πολιτικες ευθυνες για τις επιλογες της Νεας Δημοκρατιας και τονισε οτι στις ιδιωτικοποιησεις αυτες υπαρχει και το στοιχειο της παρανομιας. Επεσημανε οτι αν υπαρξουν ευθυνες θα καταλογιστουν. Ο κ.Βενιζελος διευκρινισε, ομως, οτι τυχον ευθυνες σε πολιτικους δεν υφιστανται γιατι εχουν παραγραφει και το θεμα, ειπε, δεν ειναι το κυνηγι ευθυνων, αλλα η διασφαλιση θεσεων εργασιας. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος απαντωντας σε σχετικη ερωτηση, ειπε οτι ο πρωθυπουργος συναντηθηκε, στις αρχες της τετραετιας, με τον κ.Περατικο, ο οποιος προσφατα ζητησε και δευτερη συναντηση. Το πρωθυπουργικο, ομως, γραφειο, τον παρεπεμψε στον αρμοδιο υπουργο.

Ευτυχως μονο ανησυχια προκαλεσε ο πρωινος σεισμος, μεγεθους 5,1 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, που σημειωθηκε στον υποθαλασσιο χωρο μεταξυ των νησων Κω και Αστυπαλαιας. Τα ξημερωματα σημειωθηκε ασθενης σεισμικη δονηση, μεγεθους 3,7 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ στην περιοχη της Κοζανης και προερχοταν απο το ιδιο επικεντρο του καταστροφικου σεισμου του περασμενου Μαιου. Οι σεισμολογοι χαρακτηρισαν τη διεγερση αναμενομενη και εντασσεται στη μετασεισμικη δραστηριοτητα.

Ο Πρωθυπουργος, Ανδρεας Παπανδρεου, αρχισε τις επαφες του με κορυφαια στελεχη του ΠΑΣΟΚ για την πορεια του κυβερνητικου εργου και του κομματος. Ηδη, συναντηθηκε με τον υπουργο Εξωτερικων, Καρολο Παπουλια, ενω εντος των ημερων θα συναντηθει με το γραμματεα του ΠΑΣΟΚ, Ακη Τσοχατζοπουλο, και τους υπουργους κυριους Αρσενη και Σημιτη. Ο κ. Παπανδρεου απεκλεισε οτι στις συναντησεις αυτες θα συζητησει τις αλλαγες σε κυβερνηση και κομμα που ετοιμαζει. Την ερχομενη Τριτη, κατα πασα πιθανοτητα, υπο την προεδρια του κ. Παπανδρεου αναμενεται να συνεδριασει το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ.

Απο τον Προεδρο της Κυπρου, Γλαυκο Κληριδη, εγινε δεκτος το μεσημερι στη Λευκωσια, ο ειδικος συμβουλος του αμερικανου Προεδρου, Τζωρτζ Στεφανοπουλος. Μετα τη συναντηση ο κ. Στεφανοπουλος δηλωσε οτι ο Κυπριος Προεδρος του εξεθεσε μια σειρα ιδεων, τις οποιες θα μεταφερει στην Ουασιγκτον. Αναφερθηκε δε στην προσωπικη δεσμευση του Μπιλ Κλιντον για προοδο στο Κυπριακο. Το πρωι ο κ. Στεφανοπουλος συναντηθηκε με τον Μητροπολιτη Χρυσοστομο και τον υπουργο Εξωτερικων της Κυπρου, Αλεκο Μιχαηλιδη. Το απογευμα ο αμερικανος αξιωματουχος θα μεταβει στα κατεχομενα, οπου θα συναντηθει με τον τουρκοκυπριο ηγετη, Ραουφ Ντενκτας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εχθρικη προπαγανδα χαρακτηρισε ο ηγετης των Σερβων της Βοσνιας, Ραντοβαν Καρατζιτς, τις φημες που κυκλοφορησαν το Σαββατοκυριακο,οτι υπηρξε στοχος στρατιωτικου πραξικοπηματος. Αναφερθηκε σε καποιους εχθρους, που απεργαζονται, οπως ειπε, για την απομακρυνση τους και τονισε οτι ορισμενοι απ'αυτους ειναι Σερβοι. Εξεφρασε αισιοδοξια για την αμερικανικη ειρηνευτικη πρωτοβουλια, παρα το γεγονος οτι οι συνομιλιες εχουν σταματησει μετα το θανατο των τριων Αμερικανων διπλωματων κοντα στο Σεραγεβο. Στο μεταξυ, περισσοτεροι απο 150.000 Σερβοι προσφυγες απο την περιοχη της Κραινα εχουν καταφυγει στη Γιουγκοσλαβια, συμφωνα με εκθεση του Ερυθρου Σταυρου.

Η γερμανικη αστυνομια εκκενωσε και απεκλεισε το πρωι τον κεντρικο σιδηροδρομικο σταθμο του Αμβουργου μετα τον εντοπισμο μιας βομβας σε βαλιτσα. Εκπροσωπος της αστυνομιας δηλωσε οτι ερευνωνται αλλα τρια υποπτα αντικειμενα που βρεθηκαν στον σταθμο.

Ειδικες δυναμεις του ρωσικου στρατου πραγματοποιησαν το πρωι εφοδο στο αστυνομικο τμημα της πολης Αργκουν, το οποιο ειχαν καταλαβει χθες 250 περιπου Τσετσενοι ανταρτες και το ανακατελαβαν, σε μια επιχειρηση υποστηριζομενη απο μοναδες πυροβολικου και ελικοπτερα. Κατα την συμπλοκη που επακολουθησε σκοτωθηκαν 60 εως 80 ανταρτες και ενας Ρωσος στρατιωτης.

Ο προεδρος της Ρωσιας Μπορις Γελτσιν απηυθυνε σημερα εκκληση για την ενοτητα των δημοκρατικων δυναμεων με στοχο τη συνεχιση των μεταρρυθμισεων στη Ρωσια, με την ευκαιρια της τεταρτης επετειου απο την αποτυχημενη αποπειρα πραξικοπηματος του 1991 εναντιον του τελευταιου προεδρου της Σοβιετικης Ενωσης Μιχαηλ Γκορμπατσωφ. Στο μεταξυ ο κ.Γιελτσιν δεν εμφανισθηκε σε εκθεση αεροναυπηγικης την οποια επροκειτο να εγκαινιασει το πρωι στα περιχωρα της Μοσχας, ενω ο εκπροσωπος Τυπου της προεδριας δεν ηταν σε θεση να εξηγησει την απουσια του.

Συνεχιζονται απο τις ισραηλινες αρχες οι ερευνες για τον εντοπισμο της ταυτοτητας του δραστη της χθεσινης βομβιστικης επιθεσης σε λεωφορειο στην Ιερουσαλημ, που ειχε ως αποτελεσμα να χασουν τη ζωη τους πεντε ατομα και να τραυματιστουν περισσοτερα απο εκατο. Την ευθυνη για την επιθεση ανελαβε η οργανωση ``Χαμας`` των φανατικων Μουσουλμανων. Μετα την επιθεση, το Ισραηλ διεκοψε προσωρινα τις ειρηνευτικες συνομιλιες με την οργανωση για την απελευθερωση της Παλαιστινης, οι οποιες αναμενεται να επαναρχισουν αυριο.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεα αναστατωση αναμενεται να δημιουργηθει στα αεροδρομια απο τις τριωρες στασεις εργασιας που εξηγγειλαν για την ερχομενη Κυριακη, οι ελεγκτες εναεριας κυκλοφοριας. Οι στασεις εργασιας θα πραγματοποιηθουν απο τις 7.30 εως τις 10 το πρωι και απο τις 4 εως τις 6.30 το απογευμα.

Κλειστο επ'αοριστον ειναι απο χθες το Δημαρχειο της Λερου σε ενδειξη διαμαρτυριας για τις ελλειπεις συνθηκες ιατροφαρμακευτικης περιθαλψης των κατοικων του νησιου. Παραλληλα, ζητουν και τη βελτιωση των ακτοπλοικων συγκοινωνιων.

Θλιβερος ειναι ο αριθμος των θυματων απο τα ναρκωτικα αυτη τη χρονια, καθως μονο στους οχτω πρωτους μηνες εχασαν τη ζωη τους απο υπερβολικη χρηση ναρκωτικων 107 ατομα. Περυσι, το αντιστοιχο χρονικο διαστημα, συμφωνα με τα στοιχεια της Διωξης Ναρκωτικων, τα θυματα της ηρωινης ηταν 57.

Νεαρος Αλβανος τραυματιστηκε απο πτωση κεραυνου χθες το απογευμα στην αγροτικη περιοχη Μελισσουργου Λαγκαδα Θεσσαλονικης. Προκειται για τον 15χρονο Τολη Κιριτς, που εμενε στη Νεα Πολωνια. Ο 15χρονος μεταφερθηκε και νοσηλευεται στο νοσοκομειο &θθοτΆγιος Παυλος&θθοτ; τηςs Θεσσαλονικης.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

``Ραντεβου`` με την ιστορια του εχει αποψε ο Απολλων Αθηνων, αντιμετωπιζοντας το απογευμα στην Λιουμπλιανα την πρωταθλητρια Σλοβενιας Ολυμπια. Η Αθηναικη ομαδα, που ειχε επικρατησει με 1-0 στην πρωτη συναντηση, στοχευει στην προκριση για πρωτη φορα στην ιστορια της στον πρωτο γυρο του Κυπελλου ΟΥΕΦΑ. Ο αγωνας θα μεταδοθει απ'ευθειας τηλεοπτικα στις 6.30 απο το ΣΤΑΡ ΤΣΑΝΕΛ. Λιγο αργοτερα, ο Ολυμπιακος υποδεχεται για την ιδια διοργανωση στο σταδιο Καραισκακη την Σλαβια Σοφιας. Οι ``ερυθρολευκοι`` εχουν ουσιαστικα εξασφαλισει την προκριση μετα τη νικη τους με 2-0 στην Βουλγαρια. Ο αγωνας αρχιζει στις 9.00 το βραδυ και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο τον ΑΝΤΕΝΑ.

Σημαντικη επιτυχια αποτελει η προκριση της κολυμβητριας μας Τονια Μαχαιρα στον ``μικρο τελικο`` των 100 μετρων ελευθερο στο Ευρωπαικο πρωταθλημα υγρου στιβου, που διεξαγεται στην Βιεννη. Η Ελληνιδα κολυμβητρια τερματισε 6-η στην σειρα της με 58 δευτερολεπτα, σημειωνοντας την 16-η επιδοση απο τις 31 αθλητριες που ελαβαν μερος στα προκριματικα. Αντιθετα, δεν καταφεραν να προκριθει στην πρωτη 16-αδα στα 400 μικτης ατομικης η Κατερινα Σαρακατσανη.

ΚΑΙΡΟΣ

Λιγες τοπικες βροχες και μεμονωμενες καταιγιδες σημειωνονται σημερα στις κεντρικες και βορειες περιοχες της χωρας. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος ειναι σχεδον αιθριος. Η θερμοκρασια φθανει τους 31 βαθμους στα βορεια, τους 34 στα υπολοιπα ηπειρωτικα και στα νησια τους 30 βαθμους Κελσιου. Για αυριο αρχικα σε ολοκληρη τη χωρα προβλεπονται λιγες νεφωσεις, οι οποιες το μεσημερι στα κεντρικα και βορεια θα αυξηθουν και θα εκδηλωθουν λιγες τοπικες βροχες η καταιγιδες. Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.10d run on Tuesday, 22 August 1995 - 13:38:45