Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 23)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *



ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Οι εξελιξεις και το μελλον των ναυπηγειων Ελευσινας εξεταζονται απο τη μιαμισυ, στη συνεδριαση του διευρυμενου κοινοβουλευτικου τομεα εργασιας βιομηχανιας. Στη συνεδριαση παραβρισκεται και ο υπουργος Βιομηχανιας, Κωστας Σημιτης, ενω μετεχουν και βουλευτες απο τους αλλους τομεις. Απο σημερα επαναλειτουργουν κανονικα τα ναυπηγεια Ελευσινας με προσωρινη διοικηση και υπο το καθεστως εκκαθαρισης. Για αυριο οι εργαζομενοι στα Ναυπηγεια εχουν εξαγγειλει 24ωρη απεργια, ενω το εργατικο κεντρο Ελευσινας εχει κηρυξει 4ωρη σταση εργασιας απο τις 11 εως τις 3 το μεσημερι σε ολες τις βιομηχανιες του θριασιμου πεδιου. Παραλληλα οι εργαζομενοι στη κλωστουφαντουργια Αργυρου στους Φιλιατες Θεσπρωτιας, συνεχιζουν απο χθες την καταληψη της βιομηχανιας, ενω οι εργαζομενοι στα πλαστικα Καβαλας του Ομιλου Πετζετακη, αρνουνται να παραλαβουν τα εντυπα των απολυσεων τους απο δικαστικους κλητηρες.

Κλιμακωνεται ομως η ενταση στο κοινωνικο πεδιο μετα το κλεισιμο επιχειρησεων που ειχαν ιδιωτικοποιηθει την περιοδο 1991-1993. Εντος της ημερας θα συνεδριασει η Εκτελεστικη Επιτροπη της ΓΣΕΕ, προκειμενου να εξετασει την κατασταση που εχει δημιουργηθει, καθως και τη σταση της στις ενεργειες αυτες. Ηδη η συνομοσπονδια χαρακτηρισε το κλεισιμο των επιχειρησεων εκβιαστικες και εγιναν μετα απο προσχεδιασμενες κινησεις. Το απογευμα το προεδρειο της ΓΣΣΕ θα συναντηθει με τον υπουργο Εργασιας, Γιαννη Σκουλαρικη, για να συζητησουν το προβλημα που εχει ανακυψει.

Χθες σημειωθηκε σκληρη αντιπαραθεση μεταξυ κυβερνησης και αντιπολιτευσης με αφορμη το θεμα των ιδιωτικοποιησεων. Ο κ. Σημιτης εξαπελυσε επιθεση κατα του κ. Μητσοτακη και μιλησε για κανονια που σκανε οι φιλοι του και φερνουν στο φως την αρπαχτικη ιδιωτικοποιηση που προωθησε η Νεα Δημοκρατια. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος κατηγορησε τη Νεα Δημοκρατια οτι προχωρησε σε υποτιθεμενες ιδιωτικοποιησεις, χωρις καμμια εγγυηση. Δεν απεκλεισε ακομη και το ενδεχομενο να ζητηθουν ποινικες ευθυνες. Ο εκπροσωπος της Νεας Δημοκρατιας κατηγορησε την κυβερνηση για αντιαναπτυξιακη οικονομικη πολιτικη, που εχει αρνητικες επιπτωσεις στο παραγωγικο δυναμικο της χωρας. Υπερασπιστηκε ως αψογες τις συμβασεις για τις ιδιωτικοποιησεις που ειχε κανει η Νεα Δημοκρατια ως κυβερνηση.

Ο πρωην πρωθυπουργος Κωνσταντινος Μητσοτακης με σημερινη του δηλωση, υπεραμυνεται της πολιτικης της κυβερνησης του στο θεμα των ιδιωτικοποιησεων και τονισε οτι πετυχε σε μεγαλο βαθμο ν'απαλλαξει τον ελληνικο λαο απο τη γαγγραινα των προβληματικων παρ'οτι, οπως ειπε, το ΠΑΣΟΚ εκανε οτι μπορουσε για να την εμποδισει. Ο κ.Μητσοτακης εξαπελυσε επιθεση στον πρωθυπουργο και τον υπουργο Βιομηχανιας και υποστηριξε οτι το ΠΑΣΟΚ υπονομευει σημερα στην πραξη τις ιδιωτικοποιησεις και επισημαινει οτι η κυβερνηση ειναι ανικανη να επιλυσει τα προβληματα και σπαρασσεται απο τον πολεμο των επιγονων.

Στην αρμοδια κοινοβουλευτικη επιτροπη της Βουλης συνεχιζεται σημερα για δευτερη ημερα η συμβαση για την κατασκευη του αεροδρομιου στα Σπατα, απο το γερμανικο ομιλο "ΧΟΧΤΙΦ". Στη σημερινη συνεδριαση εχουν κληθει και καταθετουν τις αποψεις τους εκπροσωποι αρμοδιων φορεων καθως και εκπροσωποι της τοπικης αυτοδιοικησης. Κατα τη χθεσινη συζητηση ο Θεοδωρος Παγκαλος ασκησε σκληρη κριτικη τοσο στην κυβερνηση οσο και στην αξιωματικη αντιπολιτευση και ειπε οτι θα καταψηφισει στην επιτροπη τη συμβαση, την οποια χαρακτηρισε αποικιοκρατικη. Το πρωι, ο κ.Παγκαλος διερωτηθηκε αν το αεροδρομιο των Σπατων εχει διαφθειρει περα για περα τη δημοσια ζωη και κατηγγειλε οτι παρα την απαγορευτικη αποφαση στην περιοχη των Σπατων λειτουργει κανονικα λατομειο. Ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης, τονισε οτι με τη συμβαση προστατευονται τα συμφεροντα του λαου και το ωφελος θα ξεπερασει τα 100 δις. δραχμες. Η Νεα Δημοκρατια ανακοινωσε οτι θα καταψηφισει τη συμβαση και τονισε οτι το κοστος του εργου θα ξεπερασει τα 800 δις. δραχμες.

Πολιτικη επιτυχια που δεν αφορα κυριως την κυβερνηση αλλα την ελληνικη οικονομια, χαρακτηρισε ο κυβερνητικος εκπροσωπος τη συμβαση για το αεροδρομιο των Σπατων. Ο κ. Βενιζελος ειπε οτι η σημερινη συμβαση ειναι ασυγκριτα καλυτερη απο τη συμβαση που ειχε μονογραψει ο Τζανης Τζανετακης και η Νεα Δημοκρατια. Οσο αφορα την τοποθεσια κατασκευης του αεροδρομιου, ο κ. Βενιζελος διευκρινισε πως οταν η κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ το 1993 αρχισε να ασχολειται με το θεμα,δεν ετιθετο θεμα τοποθεσιας, αφου οι απαλλοτριωσεις ειχαν γινει στα Σπατα.Σε ερωτηση αν υστερα απο τις δηλωσεις του Θεοδωρου Παγκαλου χθες στη Βουλη αποκλειεται ο πρωην Υπουργος απο ενα καινουργιο κυβερνητικο σχημα,ο κ. Βενιζελος τονισε οτι δεν ισχυουν τετοια κριτηρια για τη συμμετοχη καποιου στην κυβερνηση. Υπογραμμισε ομως οτι ο μονος που εχει την αρμοδιοτητα να ασχολειται και να διατυπωνει αποψεις στο θεμα αυτο ειναι ο Πρωθυπουργος.

Τον πρωθυπουργο Ανδρεα Παπανδρεου θα ενημερωσει στις 2.30 το μεσημερι, ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου, για την πορεια και τις προοπτικες της Οικονομιας. Η ενημερωση γινεται ενοψει και της πρωθυπουργικης ομιλιας στην εκθεση της Θεσσαλονικης, στις 9 Σεπτεμβριου.

Η κυβερνηση αναμενει να καμφθει η σκοπιανη αδιαλλαξια και να αρχισουν εκ νεου οι διαπραγματευσεις με την κυβερνηση Γκλιγκοροφ. Τη δηλωση εκανε ο κυβερνητικος εκπροσωπος διαψευδοντας σημερινα δημοσιευματα,συμφωνα με τα οποια η ελληνικη κυβερνηση εχει απορριψει δυο προτασεις του αμερικανου απεσταλμενου στο σκοπιανο Μαθιου Νιμιτς,σχετικα με την αρση του ελληνικου εμπαργκο κατα των Σκοπιων.

Κλειστη ειναι απο το μεσημερι η εθνικη οδος Πατρων - Πυργου, στη θεση Λαπιθι, ενω αποκλεισμενο ειναι και το σιδηροδρομικο δικτυο απο τους κατοικους της Αμαλιαδας και των γυρω Δημων. Αιτημα τους ειναι ν'ανεγερθει το νομαρχιακο νοσοκομειο στην εθνικη οδο, στη θεση Μεσολογγακι, οπως ειχε αρχικα αποφασισει το Νομαρχιακο Συμβουλιο και οχι μεσα στον Πυργο, οπως ζητουν ορισμενοι νομαρχιακοι συμβουλοι.

Κλειστο επ'αοριστον παραμενει απο προχθες το Δημαρχειο της Λερου σε ενδειξη διαμαρτυριας για την ελλειψη τοσο της νοσοκομειακης περιθαλψης οσο των ακτοπλοικων συγκοινωνιων στο νησι. Κατοικοι της Λερου απειλουν με καταληψη και το Ψυχιατρειο.

Παραιτηθηκε αιφνιδιαστικα για αγνωστους λογους ο γιατρος Λευτερης Κεφαλακης, στον οποιο ειχε ανατεθει η ερευνα της ενορκης διοικητικης εξετασης για τις συνθηκες περιθαλψης και θανατου του 16χρονου Στελιου Καλογιανη απο τη Λερο.

Πολιτικο ζητημα που θα το χειριστει η κυβερνηση, με τροπο που αρμοζει στο εθνικο συμφερον χαρακτηρισε ο κ.Βενιζελος τις πολεμικες αποζημιωσεις της Ελλαδας απο τη Γερμανια και το κατοχικο δανειο. Προσθεσε οτι οι αξιωσεις των αποζημιωσεων των ιδιωτων ειναι ιδιωτικη πρωτοβουλια και θα παρει τη νομικη οδο.

Αγρια δολοφονικη επιθεση δεχθηκαν χθες,λιγο πριν τα μεσανυχτα,δυο Πολωνοι οδηγοι φορτηγων ψυγειων ,στο 442ο χιλιομετρο στην εθνικη οδο Αθηνων-Θεσσαλονικης,στο υψος της Κατερινης, απο δυο αγνωστους, οι οποιοι σκοτωσαν τον εναν και εδεσαν τον αλλο σε δεντρο. Στη συνεχεια,οι δυο δραστες -Αλβανοι ,κατα την αποψη της Αστυνομιας- εξαφανιστηκαν με ολα τα χρηματα που ειχαν τα θυματα.Ο συναδελφος και φιλος του κατορθωσε να λυθει και να ειδοποιησει την Αστυνομια. Συμφωνα με οσα κατεθεσε δεχθηκαν την επιθεση στο σημειο της εθνικης οδου,κοντα στον Κορινο Πιερριας οπου ειχαν σταθμευσει για να δειπνησουν.Οι αγνωστοι πυροβολησαν το θυμα με κυνηγετικη καραμπινα. Η αστυνομικη Διευθυνση Πιερριας χτενιζει την περιοχη για να εντοπισει και να συλλαβει τους δραστες.

Αρχισαν το πρωι στην περιοχη των λιμνων Μικρη και Μεγαλη Πρεσπα, στη Φλωρινα, οι πολιτιστικες εκδηλωσεις "Πρεσπες '95", οι οποιες περιλαμβανουν καλλιτεχνικες και αθλητικες εκδηλωσεις αλλα και διημεριδα για την οικονομικη δραστηριοτητα στα Βαλκανια. Στις 7 το απογευμα, ο υφυπουργος Αθλητισμου, Γιωργος Λιανης, θα εγκαινιασει το Πατουλιδειο Αθλητικο Κεντρο, στο Λαιμο Πρεσπας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επαναλαμβανονται οι διπλωματικες πρωτοβουλιες για το Γιουγκοσλαβικο, ενω σημερα στην Ουασιγκτον, θα συναντηθουν οι αξιωματουχοι της Ομαδας Επαφης για να εξετασουν την κατασταση. Στη συναντηση θα ειναι παρων και ο υφυπουργος Εξωτερικων των Ηνωμενων Πολιτειων, Ριτσαρντ Χολμπρουκ, ο οποιος επεστρεψε συνοδευοντας τις σορους των τριων Αμερικανων αξιωματουχων, που σκοτωθηκαν στο αυτοκινητιστικο δυστυχημα εξω απο το Σεραγεβο.

Τουλαχιστον 4 ατομα σκοτωθηκαν και 32 τραυματιστηκαν, χθες στο Σεραγεβο σε ανταλλαγη πυρων. Αξιωματουχοι των Ηνωμενων Εθνων δηλωσαν σημερα οτι οι βοσνιακες δυναμεις ανοιξαν πρωτες πυρ, αλλα κατηγορησε τις σερβικες δυναμεις οτι απαντησαν, βαλλοντας αδιακριτως. Χθες το βραδυ, επισης, οι σερβικες δυναμεις βομβαρδισαν την περιοχη του αεροδρομιου της Τουζλα, εκτοξευοντας δυο οβιδες εναντιον του καταυλισμου των Μουσουλμανων προσφυγων χωρις, ευτυχως, να υπαρξουν θυματα.

Το Ισραηλ επετρεψε σημερα σε 10.000 παλαιστινιους απο την Γαζα να εισελθουν στο Ισραηλ για να μεταβουν στις εργασιες τους,αλλα συνεχιζει τον αποκλεισμο της κατεχομενης Δυτικης Οχθης,δυο ημερες μετα την βομβιστικη επιθεση εναντιον λεωφορειου στην Ιερουσαλημ και τον θανατο 5 ατομων. Λογω του συνεχιζομενου αποκλεισμου της Δυτικης Οχθης περιπου 15.000 παλαιστινιοι που εργαζονται στο Ισραηλ δεν μετεβησαν και σημερα στις δουλειες τους.Συμφωνα παντως με πληροφοριες απο τον στρατο ο αποκλεισμος της Δυτικης Οχθης θα αρθει αυριο το πρωι.

Ισραηλινα ελικοπτερα βομβαρδισαν τις πρωτες πρωινες ωρες θεσεις των μουσουλμανων ανταρτων της Χεζμπολλα στον νοτιανατολικο Λιβανο. Νωριτερα,ισραηλινα αεροσκαφη επληξαν με ρουκετες κρησφυγετα της οργανωσης. Πηγες της φιλοιρανικης οργανωσης ανεφεραν πως απο τα ισραηλινα πυρα δεν υπηρξαν θυματα.

Ο ειδικος απεσταλμενος του ΟΗΕ, αρμοδιος για τον αφοπλισμο του Ιρακ, δηλωσε, το πρωι, οτι το καθεστως της Βαγδατης παρεσχε την διαβεβαιωση οτι θα εφαρμοσει απολυτα τις αποφασεις του Οργανισμου, πραγμα το οποιο, οπως ειπε, επισπευδει μοιραια την αρση των οικονομικων κυρωσεων κατα του Σανταμ Χουσειν.

Σημαντικη μειωση των γεννησεων σε παγκοσμιο επιπεδο διαπιστωνει ερευνα του Ινστιτουτου Αλαν Γκουτμαχερ της Νεας Υορκης, η οποια επισημαινει παραλληλα οτι τουλαχιστον το ενα τεταρτο των - 190 εκατομμυριων- ετησιων κυησεων καταληγουν σε αμβλωση. Ως αιτιες του φαινομενου η ερευνα αναφερει τις οικονομικες δυσκολιες, την μεγαλυτερη προσβαση στην εκπαιδευση, την αστυφυλια, τα μεσα μαζικης ενημερωσης και το γεγονος οτι ολοενα και περισσοτερα ζευγαρια παντρευονται σε πιο προχωρημενη ηλικια απ' ο,τι παλαιοτερα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυσκολο αγωνα αποψε ο Παναθηναικος στην Ριεκα της Κροατιας, οπου αντιμετωπιζει την Χαιντουκ Σπλιτ στην επαναληπτικη συναντηση για τα προκριματικα του Κυπελλου πρωταθλητριων Ευρωπης. Ο αγωνας αρχιζει στις 9.30 το βραδυ και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο το ΣΤΑΡ.

Με επικεφαλης τον ``χρυσο`` Ολυμπιονικη Πυρρο Δημα και τον παγκοσμιο πρωταθλητη Καχι Καχιασβιλι, η Εθνικη μας ομαδα Αρσεως Βαρων αγωνιζεται στους Βαλκανικους Αγωνες που ξεκινησαν το πρωι στο Αμυνταιο. Ηδη καταρριφθηκε ενα Πανελληνιο ρεκορ, απο τον Λεωνιδα Σαμπανη, ο οποιος στο αρασε των 59 κιλων σηκωσε 127.5 κιλα.

Κρισιμο αγωνα δινει αποψε στην Βιεννη η εθνικη μας ομαδα υδατοσφαιρισης γυναικων με αντιπαλο την αντιστοιχη της Ρωσιας, διεκδικωντας την προκριση της στην πρωτη τετραδα του Ευρωπαικου πρωταθληματος Υγρου Στιβου. Η εθνικη μας των ανδρων, που αγωνιζεται αποψε με την Αυστρια, εχει εξασφαλισει την 9-η θεση στην καταταξη. Ο

ΚΑΙΡΟΣ

Η ενισχυση των ανεμων στο Αιγαιο και η πτωση της θερμοκρασιας στα ανατολικα και βορεια, ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα του σημερινου καιρου. Στην κεντρικη και βορεια χωρα επικρατουν τοπικες νεφωσεις και τις απογευματινες ωρες αναμενεται να σημειωθουν τοπικες βροχες και λιγες καταιγιδες. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος ειναι σχεδον αιθριος. Η θερμοκρασια στα βορεια φθανει τους 29 βαθμους, στο Ιονιο και στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 33 και στα νησια του Αιγαιου τους 28 βαθμους Κελσιου. Για αυριο προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος αλλα απο το μεσημερι στα κεντρικα και βορεια ηπειρωτικα θα αναπτυχθουν νεφωσεις και υπαρχει πιθανοτητα να σημειωθουν σποραδικες βροχες και καταιγιδες στα βορεια.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Wednesday, 23 August 1995 - 15:11:39