Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 23)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *



ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σε μειζον πολιτικο ζητημα εξελισσεται το θεμα των επιχειρησεων που κλεινουν,καθως κυβερνηση και αξιωματικη αντιπολιτευση διασταυρωνουν τα ξιφη τους,ενω προκαλει εκρηξη στο κοινωνικο πεδιο.Παραλληλα ομως προκαλει τριγμους στη Νεα Δημοκρατια,αφου στελεχη επιρριπτουν ευθυνες στον πρωην υπουργο Ανδρεα Ανδριανοπουλο.Ο Κωστας Σημιτης,ο οποιος εξασφαλισε καλυψη απο τον κοινοβουλευτικο τομεα ελεγχου του ΠΑΣΟΚ για τη λυση που δοθηκε στην Ελευσινα εξαπελυσε νεα επιθεση κατα του Κωνσταντινου Μητσοτακη,κατηγορωντας τον οτι με την πολιτικη που ακολουθησε οδηγησε σε προβληματικες επιχειρησεις και προσπαθει να συγκαλυψει φιλους του επιχειρηματιες που επεδειξαν πειρατικη συμπεριφορα.Παραλληλα κατεστησε σαφες οτι αν προκυψουν ευθυνες οι σχετικοι φακελοι θα σταλουν στον Εισαγγελεα.

Ο κ.Μητσοτακης σε νεα δηλωση του κατηγορει την κυβερνηση για διαρπαγη του χρηματος των φορολογουμενων και αφου επιρριπτει ευθυνες ακομη και στον Κωνσταντινο Καραμανλη, τονιζει οτι η κυβερνηση επιχειρει να μεταθεσει τις ευθυνες της.Ο Μιλτιαδης Εβερτ αποποιηθηκε τις ευθυνες του κομματος του και κατηγορησε την κυβερνηση για λαικισμο και αναπροσανατολισμο της κοινης γνωμης.Στην αντιπαραθεση μπηκε και ο Αντωνης Σαμαρας,που απεδωσε σε ΠΑΣΟΚ και Νεα Δημοκρατια ιδιο μεριδιο ευθυνης.

Στο κοινωνικο πεδιο,η ΓΣΣΕ κηρυξε για την πρωτη Σεπτεμβριου τριωρη Πανεργατικη σταση εργασιας,ενω στα ναυπηγεια Ελευσινας οι εργαζομενοι που επανηλθαν στην εργασια τους πραγματοποιουν αυριο 24ωρη απεργια. Στα κλωστηρια Φιλιατων οι 350 εργαζομενοι συνεχιζουν την καταληψη του εργοστασιου,ενω η συντονιστικη επιτροπη των Θεσπρωτων,θα συναντηθει με τους υπουργους Οικονομικων και Βιομηχανιας.Στα Πλαστικα Καβαλας,οι εργαζομενοι θα κανουν τη Δευτερα επισημη προταση στον Ομιλο Πετζετακη για νοικιασμα της βιομηχανιας απο τους ιδιους,φορεις και παραγοντες της περιοχης.

Στο κοινωνικο πεδιο τωρα,οι εργαζομενοι στα ναυπηγεια Ελευσινας επανηλθαν σημερα στην εργασια τους, ενω παραλληλα αρχισε η διαδικασια εκκαθαρισης.Στη Θεσπρωτια οι 350 εργαζομενοι στα κλωστηρια Φιλιατων συνεχιζουν την καταληψη του εργοστασιου, ενω αυριο η συντονιστικη επιτροπη των Θεσπρωτων,με επικεφαλης των νομαρχη Νικο Τσωνη,θα εχει συναντησεις στην Αθηνα με τους υπουργους Οικονομικων και Βιομηχανιας. Στα Πλαστικα Καβαλας,οι εργαζομενοι στην επιχειρηση, θα κανουν τη Δευτερα επισημη προταση στον Ομιλο Πετζετακη για νοικιασμα της βιομηχανιας απο τους ιδιους,φορεις και παραγοντες της περιοχης. Την Τεταρτη θα πραγματοποιηθει συλλαλητηριο με κεντρικο ομιλητη τον προεδρο της ΓΣΕΕ, Χρηστο Πρωτοπαπα.

Η εκτελεστικη επιτροπη της ΓΣΕΕ αποφασισε σημερα την κηρυξη τριωρης πανεργατικης στασης εργασιας, την Παρασκευη 1 Σεπτεμβριου, απο τις 7 μεχρι τις 10 το πρωι, ως απαντηση, οπως αναφερει, στην προκληση των εργοδοτων με το μπαραζ κλεισιματος εργοστασιων. Η ΓΣΕΕ απαιτει εθνικη πολιτικη για την αναπτυξη και την απασχοληση και ζητα διαλογο με την κυβερνηση, τα κομματα και τους εργοδοτες.

Νεα επιθεση, αυτη τη φορα κατα του Κωστα Λαλιωτη, εξαπελυσε ο κ. Θεοδωρος Παγκαλος, κατα τη συζητηση στην αρμοδια κοινοβουλευτικη επιτροπη της συμβασης για το αεροδρομιο των Σπατων. Ο κ. Παγκαλος αναφερθηκε στα Λατομεια Σταυρου που λειτουργουν στην ευρυτερη περιοχη των Σπατων, τα οποια οπως ειπε,παρα το γεγονος οτι ειναι κλειστα εδω και ενα χρονο,συνεχιζουν τη λειτουργια τους με την ανοχη των αρχων. Ο πρωην υπουργος διερωτηθηκε αν το αεροδρομιο εχει ηδη αρχισει να διαφθειρει περα για περα τη δημοσια ζωη της χωρας. Παντως ο κ. Λαλιωτης δεν απαντησε στις αιτιασεις του κ. Παγκαλου. Στην επιτροπη κατεθεσαν σημερα τις αποψεις τους ο Νομαρχης Ανατολικης Αττικης, Δημητρης Φραγκος, δημαρχοι και κοινοταρχες της περιοχης των Σπατων, που ταχθηκαν κατα της κατασκευης του νεου αεροδρομιου, καθως και ο εκπροσωπος των εργοληπτων κ. Αγγελου, ο οποιος τονισε οτι η κατασκευη του εργου θα δημιουργησει πολλες νεες θεσεις εργασιας. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος δεν θελησε να σχολιασει τις δηλωσεις του κ. Παγκαλου, ενω ερωτηθεις αν με τις τελευταιες δηλωσεις του αποκλειεται η συμμετοχη του σε ενα νεο κυβερνητικο σχημα, ο κ. Βενιζελος απαντησε οτι δεν ισχυουν τετοια κριτηρια για τη συμμετοχη καποιου στην κυβερνηση.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχιζονται οι διπλωματικες προσπαθειες της διεθνους κοινοτητας για την ειρηνικη διευθετηση του βοσνιακου.Αξιωματουχοι της πενταεθνους Ομαδας Επαφης, συναντωνται σημερα στο Στειτ Ντιπαρτμεντ προκειμενου να εξετασουν την κατασταση στην πρωην Γιουγκοσλαγια.Στη συναντηση θα παρει μερος και ο αμερικανος υφυπουργος εξωτερικων, Ριτσαρντ Χολμπρουκ που επεστρεψε πριν απο δυο μερες απο τη Βοσνια, μεταφεροντας τις σορους των τριων αμερικανων αξιωματουχων που σκοτωθηκαν εξω απο το Σαραγεβο.Στα μετωπα των μαχων η κατασταση ειναι εκρηκτικη, καθως απο στιγμη σε στιγμη αναμενεται επιθεση των Σερβων στο Ντουμπροβνικ.Οπως μετεδωσε χθες η τηλεοραση των Σερβων της Βοσνιας, οι Σερβοι ειναι ετοιμοι να υπογραψουν συμφωνια ειρηνης με την Κροατια,υπο τον ορο να αποσυρθουν οι κροατικες δυναμεις απο τα εδαφη που κατελαβε στο Τρεμπινιε, καθως και την ανταλλαγη εδαφων που προβλεπει η συμφωνια του 1993.

Ηφαιστειο ετοιμο να εκραγει ειναι ομως και η περιοχη της Βοιβοντινας, οπου οι σερβοι, προετοιμαζομενοι για μια στρατιωτικη αναμετρηση με την Κροατια στην γειτονικη ανατολικη Σλοβενια, εχουν ηδη αρχισει να πραγματοποιουν στρατιωτικα γυμνασια. Την ιδια ωρα, πληθαινουν οι καταγγελιες αξιωματουχων του ΟΗΕ για καταφωρες παραβιασεις των ανθρωπινων δικαιωματων των προσφυγων. Συμφωνα με εκθεση του οργανισμου, χιλιαδες μεμονωμενα ατομα η και μικρες ομαδες ανθρωπων, σκοτωθηκαν μαζικα με συνοπτικες διαδικασιες. Απο την πλευρα της, επιτροπος της Ευρωπαικης Ενωσης δηλωσε οτι περιπου 10.000 σερβοι προσφυγες απο την Κραινα, αγνοουνται στην Κροατια, ενω οι κροατικες αρχες αρνουνται να δωσουν οποιαδηποτε πληροφορια.

Σε τραγωδια εξελισσεται η κατασταση των προσφυγων απο την Ρουαντα που εκδιωκονται απο τις αρχες του Ζαιρ.Συμφωνα με εκπροσωπο του ΟΗΕ στο Μπουρουντι, πανω απο 1.000.000 προσφυγες που ανηκουν στη φυλη Χουτου εκδιωχθηκαν απο το Ζαιρ, καθως τα εξοδα συντηρησης τους ειναι υπερογκα.Πολλοι απο αυτους τους προσφυγες ειναι ενοπλοι και εκφραζονται φοβοι για μια νεα αποσταθεροποιηση στην περιοχη.

Συνεχιζεται ο αποκλεισμος των κατεχομενων της Δυτικης Οχθης απο τις ισραηλινες αρχες, δυο μερες μετα την βομβιστικη επιθεση αυτοκτονιας σε λεωφορειο στην Ιερουσαλημ, οπου σκοτωθηκαν πεντε ατομα και τραυματιστηκαν αλλα εκατο.Την ευθυνη ανελαβε η οργανωση ΧΑΜΑΣ και οπως ανακοινωσε σημερα η αστυνομια, εχουν συλληφθει ηδη δυο μελη της οργανωσης και ανακρινονται.

Ενα πρωτοτυπο τροπο βρηκε η εταιρια Μαικρσοφτ να διαφημισει τα προιοντα της.Για πρωτη φορα στην ιστορια τους, οι Ταιμς του Λονδινου θα διανεμονται αυριο δωρεαν. Την προταση αυτη εκανε στην εφημεριδα η γνωστη εταιρεια, στο πλαισιο της διαφημιστικης της εκστρατειας για το νεο προγραμμα, Ωινδοως 95, που παραδιδεται αυριο στην κυκλοφορια. Οπως ειπε εκπροσωπος της εφημεριδας, το αυριανο τιραζ θα ειναι 1,5 εκατομμυριο φυλλα, το διπλασιο της μεσης καθημερινης της κυκλοφοριας.

Στη Γερμανια, ενα τραινο που χρηματοδοτησε η ομοσπονδιακη κυβερνηση καθως και οι κυβερνησεις των κρατιδιων της χωρας,αναχωρησε σημερα για ενα γυρο 45 πολεων με στοχο να ενθαρρυνει την ανοχη απεναντι στους ξενους και να καταπολεμησει τη νεο-ναζιστικη προπαγανδα.Το τραινο περιλαμβανει εκθεση ποστερ και βιβλιων, καθως και ηλεκτρονικα παιγνιδια που διδασκουν στα παιδια τους κινδυνους του ρατσισμου. Τουλαχιστον 30 ατομα εχουν σκοτωθει απο ακροδεξιους μετα τη γερμανικη ενοποιηση, το 1990.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικογενειακη τραγωδια στη Χρυσουπολη Νεστου Καβαλας.Καθηγητης σωματικης αγωγης σκοτωσε τη αρρωστη μανα του.Δραστης ο Αντωνης Κουλιαβουσης, 44 χρονων και θυμα η Σταματια Κουλιαβουση, 67 χρονων. Ο μητροκτονος μπηκε στο δωματιο της μητερας του την ωρα που κοιμοταν και τις καταφερε αλλεπαλληλα γρονθοκοπηματα στο κεφαλι και το προσωπο Οταν η ατυχη γυναικα εχασε τις αισθησεις της, τη στραγγαλισε με τα χερια του.Αμεσως μετα, ο δραστης εξαφανισθηκε και λιγες ωρες αργοτερα παρουσιασθηκε στο αστυνομικο τμημα της πολης οπου ομολογησε την πραξη του.Συμφωνα με δηλωσεις συγγενων του,ο Κουλιαβουσης που ηταν διαζευγμενος με δυο κορες, τον τελευταιο καιρο αντιμετωπιζε ψυχολογικα προβληματα.

Αποκομμενη απο την υπολοιπη χωρα ειναι η δυτικη Πελοποννησος, καθως οι κατοικοι της Αμαλιαδας απεκλεισαν το μεσημερι την εθνικη οδο Πατρων-Πυργου και τη σιδηροδρομικη γραμμη, διεκδικωντας τη δημιουργια νομαρχιακου νοσοκομειου στην πολη τους.Το μεσημερι πραγματοποιηθηκε συλλαλλητηριο στην Αμαλιαδα,οπου αποφασιστηκε το κλεισιμο της εθνικης οδου και της σιδηροδρομικης γραμμης.Στην περιοχη σπευδουν ισχυρες αστυνομικες δυναμεις, απο την Πατρα για την αποφυγη επεισοδιων.

Στον τακτικο ανακριτη οδηγηθηκε σημερα για να απολογηθει ο διοικητης της ασφαλειας Καβαλας, Γιωργος Ραγιας, που κατηγορειται για παραβαση καθηκοντος σχετικα με τα ροζ κυκλωματα που εφερναν κοριτσια απο το εξωτερικο και τα προωθουσαν σε κεντρα διασκεδασης.Ο κ.Ραγιας δηλωσε οτι δεν εχει καμμια σχεση με τα κυκλωματα και οτι στην ολη υποθεση τον ενεπλεξε μια μαστρωπος.Μετα την απολογια του αφεθηκε ελευθερος, αλλα θα βρισκεται στη διαθεση του ανακριτη.

Παραιτηθηκε αιφνιδιαστικα για αγνωστους λογους ο γιατρος Λευτερης Κεφαλακης, στον οποιο ειχε ανατεθει η ερευνα της ενορκης διοικητικης εξετασης για τις συνθηκες περιθαλψης και θανατου του 16χρονου Στελιου Καλογιανη απο τη Λερο.Στο μεταξυ,ο δημαρχος Λερου κ.Ανταρτης εχει συγκαλεσει λαικη συνελευση των κατοικων της περιοχης,προκειμενου να αποφασισουν την καταληψη του θεραπευτηριου Λερου.

Αγρια δολοφονικη επιθεση δεχθηκαν χθες, λιγο πριν τα μεσανυχτα,δυο Πολωνοι οδηγοι φορτηγων ψυγειων, στο 442ο χιλιομετρο της εθνικης οδου Αθηνων -Θεσσαλονικης, απο δυο αγνωστους, οι οποιοι σκοτωσαν τον εναν και εδεσαν τον αλλο σε δεντρο. Στη συνεχεια οι δυο δραστες, που συμφωνα με την αστυνομια ειναι Αλβανοι,εξαφανιστηκαν με ολα τα χρηματα που ειχαν τα θυματα.

Φωτια, απο αγνωστη μεχρι στιγμης αιτια, ξεσπασε το πρωι σε φορτηγο αυτοκινητο που μεταφερετο με το επιβατηγο-οχηματαγωγο, ΑΓΙΟΣ ΡΑΦΑΗΛ, που εκτελουσε το δρομολογιο Βολος-Λεσβος-Χιος-Συρος-Πειραιας. Η φωτια εγινε αμεσως αντιληπτη απο τους φυλακες του γκαραζ και ευτυχως, μεσα σε 15 λεπτα καταφεραν να τη σβησουν χωρις να υπαρξουν τραυματισμοι, παρα μονο μικρες ζημιες σε δυο αλλα αυτοκινητα και δυο τροχοσπιτα που ηταν παρκαρισμενα διπλα στο φλεγομενο φορτηγο, που καταστραφηκε ολοσχερως.

Αυξημενες κατα 0,50 δρχ. το λιτρο θα ειναι απο τα μεσανυχτα οι τιμες στις βενζινες και κατα 1,70 δρχ. το λιτρο του Ντηζελ σε συγκριση με τις τιμες της περασμενης εβδομαδας.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Αρχισαν χθες στο Αρχαιο Σταδιο των Δελφων οι καλλιτεχνικες εκδηλωσεις της 8ης Διεθνους Συναντησης Αρχαιου Ελληνικου Δραματος. Το προγραμμα παρακολουθησαν, εκτος των συνεδρων και λοιπων καλεσμενων του Ευρωπαικου Πολιτιστικου Κεντρου Δελφων, περι τους 2000 θεατες απο τις γυρω περιοχες αλλα και απο την Αθηνα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυσκολο αγωνα δινει αποψε ο Παναθηναικος στην Ριεκα της Κροατιας, οπου αντιμετωπιζει την Χαιντουκ Σπλιτ στην επαναληπτικη συναντηση για τα προκριματικα του Κυπελλου πρωταθλητριων Ευρωπης. Οπως ειναι γνωστο, στον πρωτο αγωνα που εγινε πριν απο δεκαπεντε ημερες στο Ολυμπιακο σταδιο της Αθηνας, ο Παναθηναικος και η Χαιντουκ ειχαν αναδειχθει ισοπαλοι χωρις τερματα.Ο αγωνας θα αρχισει στις 9.30 το βραδυ και θα μεταδοθει απ'ευθειας τηλεοπτικα απο το ΣΤΑΡ.

Ο Ρωσος πρωταθλητης της κολυμβησης, Ντενις Παγκρατοφ, κατερριψε σημερα στο τελικο των 100 μετρων πεταλουδας του Ευρωπαικου πρωταθληματος στιβου, το παγκοσμιο ρεκορ, αφου διηνυσε την αποσταση σε πενηνταδυο δευτερα και τριανταδυο εκατοστα. Το παλαιο ρεκορ, ηταν 52.84 και το ειχε σημειωσει, ο Αμερικανος Παμπλο Μοραλες στις 23 Ιουνιου 1986.

Η πρωταθλητρια μας της κολυμβησης, Τονια Μαχαιρα, πηρε την δεκατη πεμπτη θεση της γενικης καταταξης στα 200 μετρα ελευθερο του Ευρωπαικου πρωταθληματος, αφου στον μικρο τελικο του αγωνισματος, τερματισε εβδομη, με χρονο δυο λεπτα πεντε δευτερα και εικοσι οκτω εκατοστα.

Η πρωταθλητρια μας της κωπηλασιας Τονια Σβαιερ, αποκλειστηκε απο τον ημιτελικο του απλου σκιφ γυναικων, στο παγκοσμιο πρωταθλημα, που διεξαγεται στο Ταμπερε της Φινλανδιας, αφου στον επαναληπτικο αγωνα προκρισης, πηρε την τριτη θεση με χρονο οκτω λεπτα και δεκατεσσερα δευτερα. Στους ιδιους αγωνες, ο πρωταθλητης μας Κωνσταντινος Καρυωτης, αποκλειστηκε απο τον ημιτελικο του απλου σκιφ ανδρων, αφου στον αγωνα προκρισης, τερματισε τεταρτος με χρονο επτα πρωτα 19 δευτερα και 57 εκατοστα.

Στην τετραδα του Ευρωπαικου Πρωταθληματος υγρου στιβου προκριθηκε η εθνικη μας ομαδα υδατοσφαιρισης των γυναικων,νικωντας 5-3 την πανισχυρη ομαδα της Ρωσιας.

Η ομαδα υδατοσφαιρισης των ανδρων, κατεκτησε την ενατη θεση ,αφου στον τελευταιο αγωνα καταταξης νικησε 17-5 την Αυστρια.

Στους τελευταιους αγωνες της πρωτης ημερας για την πρωτη φαση του κυπελλου Ελλαδος στο ποδοσφαιρο, σημειωθηκαν τα εξης αποτελεσματα: Μαρκο - Αγροτικος Αστερας 0-2 και Βελισσαριος - Πανιωνιος 0-0

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Στασιμη παρεμεινε η αγορα του Χρηματιστηριου κατα τη σημερινη συνεδριαση, αν και αρχικα διαμορφωθηκαν μικρες ανοδικες τασεις. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 943,26 μοναδες, σημειωνοντας οριακη ανοδο 0,05%. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες πτωση 0,37%, Λησιγκ ανοδος 0,47%, Ασφαλειες ανοδος 0,23%, Επενδυσεις πτωση 0,99%, Βιομηχανικες ανοδος 0,58%, Κατασκευαστικες πτωση 0,40%, Συμμετοχων πτωση 0,05% και Διαφορες ανοδος 0,39%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος θα ειναι ο καιρος σε ολοκληρη σχεδον τη χωρα εκτος απο την κεντρικη και βορεια Ελλαδα, οπου ενδεχεται να σημειωθουν λιγες βροχες. Οι ανεμοι θα ειναι στα δυτικα ασθενεις και στα ανατολικα βορειοι μετριοι και η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 15 με 30 βαθμους, στο Ιονιο και στα υπολοιπα ηπειρωτικα 18 με 33 και στα νησια του Αιγαιου 21 με 29. Σχεδον αιθριος θα ειναι ο καιρος στην Αθηνα και η θερμοκρασια θα κυμανθει 22 με 32 βαθμους, ενω στη Θεσσαλονικη ενδεχεται να σημειωθει τοπικη βροχη και το θερμομετρο θα δειξει 19 με 29 βαθμους.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Thursday, 24 August 1995 - 12:53:06