Cosmos Nea - Eidhseis (Aug. 26)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


Δεν θα πραγματοποιηθουν αυριο οι τριωρες στασεις εργασιας, που εξηγγειλαν οι ελεγκτες εναεριας κυκλοφοριας, αφου το μεσημερι το Μονομελες Πρωτοδικειο Αθηνων τις εκρινε παρανομες και καταχρηστικες. Ο προεδρος της Ενωσης, Παναγιωτης Τσουμπαλης, τονισε οτι ο κλαδος θα ακολουθησει τη νομιμοτητα και ανακοινωσε οτι τη Δευτερα θα δοθει συνεντευξη τυπου για το θεμα αυτο, οπου θα αποκαλυφθουν, οπως ειπε, συγκλονιστικα στοιχεια.

Τελος θα παρει τη Δευτερα το πρωι η αγωνια χιλιαδων υποψηφιων, καθως ανακοινωνονται οι βασεις για τα Ανωτατα και Τεχνολογικα Εκπαιδευτικα Ιδρυματα της χωρας. Ομως οι αναλυτικοι πινακες των επιτυχοντων θα αναρτηθουν την ερχομενη Πεμπτη στα σχολεια ολης της χωρας. Συμφωνα με τα βαθμολογικα στοιχεια των υποψηφιων στην Α' δεσμη οι βασεις θα διατηρηθουν στα ιδια επιπεδα στις περισσοτερες απο τις σχολες. Στη Β' δεσμη θα σημειωθει μικρη πτωση, ενω στην Γ' μικρη ανοδος. Στην Δ' δεσμη αναμενεται σαφης πτωση των βασεων, ενω ανοδος εκτιμαται οτι θα υπαρξει σε ολες τις σχολες και τα τμηματα των ΤΕΙ.

Η επισκεψη της κυριας Δημητρας Λιανη-Παπανδρεου στη Φλωρινα εγινε με την ιδιοτητα της συζυγου του Πρωθυπουργου. Αυτο δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Ευαγγελος Βενιζελος, αναφερομενος στα σχολια για την επισκεψη και προσθεσε οτι αυτο ηταν φυσιολογικο για μια συζυγο Πρωθυπουργου, κατι, που οπως ειπε, συμβαινει σε ολες τις ευρωπαικες χωρες. Απαντωντας σε ερωτηση για το μεγαλο κυβερνητικο κλιμακιο που παρεβρισκεται στις εκδηλωσεις, τονισε οτι και περυσι συνεβη κατι αναλογο, επειδη η κυβερνηση θελει να τιμησει το νομο της Φλωρινας, που αποτελει την πυλη της Ελλαδος. Ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Ακης Τσοχατζοπουλος, δηλωσε οτι η παρουσια της συζυγου του Πρωθυπουργου στη Φλωρινα δειχνει το βαρος που δινει η κυβερνηση στις εκδηλωσεις που γινονται στις Πρεσπες. Χθες η κ. Παπανδρεου-Λιανη αρνηθηκε να σχολιασει τα σεναρια που ακουγονται και γραφονται τον τελευταιο καιρο, λεγοντας οτι οταν πει κατι αυριο ισως να διαστρεβλωθει.

Ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, ο οποιος πραγματοποιει περιοδεια στο νομο Λασηθιου, απαντωντας σε ερωτηση για την επισκεψη της συζυγου του Πρωθυπουργου στη Φλωρινα, ειπε οτι δεν τον ενδιαφερει ο εσωτερικος τουρισμος του ΠΑΣΟΚ. Προσθεσε οτι τον ενδιαφερει ο εξωτερικος τουρισμος, ο οποιος, οπως ισχυριστηκε, μεσα απο μια απαραδεκτη οικονομικη πολιτικη και σκληρη δραχμη, εχει διαλυσει χιλιαδες οικογενειες και επιχειρησεις.

Δριμυτατη επιθεση κατα του βουλευτη της Νεας Δημοκρατιας, Θεοδωρου Κασσιμη, για την παρουσια του στις εκδηλωσεις στις Πρεσπες, εξαπελυσε ο βουλευτης Φλωρινας του κομματος της Αξιωματικης Αντιπολιτευσης, Χαραλαμπος Παπαθανασιου. Τονισε οτι κακως πηγε ο κ. Κασσιμης στη Φλωρινα, γιατι η Νεα Δημοκρατια δεν συμμετεχει σε τοπικο και κεντρικο επιπεδο και δεν νομιμοποιει, οπως ειπε, παραλογες φιεστες.

Τη Χιο, τις Οινουσες και τα Ψαρα επισκεφθηκε σημερα ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, ο οποιος απο χθες πραγματοποιει πολυημερη περιοδεια στα ακριτικα νησια του βορειοανατολικου Αιγαιου. Ο κ. Στεφανοπουλος απηυθυνε και σημερα μηνυμα φιλιας προς την Τουρκια και αναφερομενος στο θεμα της επεκτασης των χωρικων μας υδατων στα 12 μιλια, ειπε πως αυτο μπορει να γινει οποτε αποφασισει η χωρα μας οτι ειναι η καταλληλη στιγμη. Ο κ. Στεφανοπουλος στη Χιο συναντηθηκε και με τον Αρχιεπισκοπο Βορειου και Νοτιου Αμερικης, Ιακωβο. Αυριο ο Προεδρος της Δημοκρατιας θα μεταβει στη Μυτιληνη.

Στα Γιαννενα πραγματοποιηθηκε σημερα η τριμερης συναντηση των υπουργων Εξωτερικων, Ελλαδας, Βουλγαριας και Ρουμανιας. Εξεταστηκε το θεμα της διανοιξης των οδικων αξονων προς την ανατολικη και κεντρικη Ευρωπη και ειδικοτερα η αρση της διαφορας μεταξυ Βουλγαριας και Ρουμανιας ως προς το σημειο κατασκευης γεφυρας στον ποταμο Δουναβη. Παραλληλα εγινε συζητηση για τις εξελιξεις στα Βαλκανια και κυριως στις εξελιξεις στην πρωην Γιουγκοσλαβια. Επισης επιχειρηματιες, εκπροσωποι κρατικων φορεων και τραπεζων, κατα τη συναντηση τους ανταλλαξαν αποψεις ενοψει της στενοτερης οικονομικης συνεργασιας.

Αναβληθηκε για τον ερχομενο Οκτωβριο η εκδικαση στο Εφετειο του Σουεζ, της υποθεσης του μοτορ-σιπ "ΘΑΝΑΣΗΣ", στα αμπαρια του οποιου ειχαν βρεθει επταμισυ τοννους χασις, πριν απο εξι χρονια, με αποτελεσμα να καταδικασθουν πρωτοδικως σε θανατο, τρεις Ελληνες ναυτικοι. Η δικη αναβληθηκε γιατι οι Αιγυπτιακες Αρχες υποστηριξαν οτι δεν υπηρχε Ελληνας διερμηνεας στο δικαστηριο.

Υπο ελεγχο τεθηκε η μεγαλη πυρκαγια που ξεσπασε στην Κοινοτητα Λεκα της Σαμου, αφου ομως εκαψε εκατονταδες στρεμματα πευκοδασους. Στις προσπαθειες κατασβεσης, εκτος απο τις επιγειες δυναμεις συμμετειχαν και επτα πυροσβεστικα αεροσκαφη.

Προφυλακιστηκαν τις πρωινες ωρες μετα την απολογια τους οι αδελφοι Νικος και Μανωλης Στριλιγκας, οι οποιοι κατηγορουνται οτι δολοφονησαν εν ψυχρω το θειο τους, Χαριδημο Στριλιγκα και τραυματισαν σοβαρα ενα ακομη ατομο, στην Παρηγορια Χανιων. Οι κατηγορουμενοι επιμενουν οτι ειναι αθωοι και ισχυριζονται οτι την ωρα της δολοφονιας βρισκοταν στα σπιτια τους, 75 χιλιομετρα μακρια απο το σημειο του εγκληματος.

Με αποφαση της Τραπεζας της Ελλαδος μειωνεται και αλλο το κοστος του χρηματος στη χωρα μας. Ετσι, απο τη Δευτερα, η Κεντρικη Τραπεζα μειωνει κατα μια ποσοστιαια μοναδα τα βασικα επιτοκια με τα οποια δανειζει τις εμπορικες τραπεζες.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αναχωρει αυριο απο την Ουασιγκτον ο υφυπουργος Εξωτερικων, Ριτσαρντ Χολμπρουκ, επικεφαλης νεας ομαδας μεσολαβητων για το Γιουγκοσλαβικο. Η Ρωσια ανακοινωσε σημερα οτι εκτιμα τις προσπαθειες των Ηνωμενων Πολιτειων για τη διευθετηση της κρισης στην πρωην Γιουγκοσλαβια, ενω ο ειδικος απεσταλμενος του Μπορις Γιελτσιν,μετα τις επαφες του στο Βελιγραδι, εξεφρασε την αισιοδοξια του οτι μπορει να επιτευχθει προοδος στην προσπαθεια εξευρεσης ειρηνικης λυσης.

Προθεσμια τεσσαρων το πολυ μηνων ειναι προθυμος να δωσει ο Προεδρος της Κροατιας, Φρανιο Τουντζμαν στη διεθνη διπλωματια, για να επιτυχει την επιλυση του προβληματος της ανατολικης Σλοβενιας πριν καταφυγει στη βια. Προκειται για τον τελευταιο σερβικο θυλακα στο κροατικο εδαφος.

Κοντα στην περιοχη του Κολπου κατευθυνονται για προληπτικους λογους τα αμερικανικα πολεμικα σκαφη,που μεταφερουν στρατιωτικο υλικο,μετα την ενταση στο Ιρακ,δηλωσε σημερα αμερικανος αξιωματουχος. Μετα τις τελευταιες ασυνηθιστες κινησεις ιρακινων στρατευματων,οι Ηνωμενες Πολιτειες ενισχυουν την στρατιωτικη τους ισχυ στον Κολπο,τονισε η ιδια πηγη.

Δικαστηριο στην αυτοδιοικουμενη πολη Ιεριχω, καταδικασε δυο μελη της Μουσουλμανικης Οργανωσης Χαμας σε πολυετης ποινες φυλακισης με την κατηγορια της παραβιασης των κανονων ασφαλειας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην πρεμιερα της πρωτης εθνικης κατηγοριας στο ποδοσφαιρο, ο ΟΦΗ πετυχε μεγαλη νικη εκτος εδρας, αφου κερδισε με 3-2 την Καλαματα. Τα γκολ για τους φιλοξενουμενους πετυχαν οι Μαχλας, Βαβουλας και Μιτιτς, ενω για την Καλαματα σκοραρε ο Τζονσον.

Η εθνικη μας ομαδα υδατοσφαιρισης των γυναικων κατεκτησε την τεταρτη θεση του Ευρωπαικου Πρωταθληματος Υγρου Στιβου που διεξαγεται στη Βιενη, αφου στον μικρο τελικο εχασε 8-3 απο την αντιστοιχη της Ολλανδιας. Αυριο θα γινει ο τελικος της διοργανωσης με αντιπαλους της εθνικες ομαδες της Ιταλιας και της Ουγγαριας.

Στους αγωνες της 3-ης ημερας για το Αγγλικο πρωταθλημα ποδοσφαιρου, σημειωθηκαν τα εξης αποτελεσματα: Μπολτον -Μπλακμπερν 2-1 Κοβεντρι -Αρσεναλ 0-0 Εβερτον -Σαουθαμπτον 2-0 Ληντς -Αστον Βιλα 2-0 Μαντσεστερ Γιουναιτεντ-Γουιμπλεντον 3-1 Μιντλεσμπρο -Τσελσι 2-0 Νοτιγχαμ -Γουεστ Χαμ 1-1 Κουινς Παρκ Ρειντζερς -Μαντσεστερ Σιτυ 1-0 Τοτεναμ -Λιβερπουλ 1-3. Αυριο διεξαγεται η συναντηση Σεφιλντ Γουενσντει- Νιουκαστλ. Ετσι τωρα προηγειται η Ληντς με 9 βαθμους, εναντι 6 της Μαντσεστερ Γιουναιτεντ, της Αστον Βιλα, της Λιβερπουλ, της Γουιμπλεντον και της Νιουκαστλ, που εχει εναν αγωνα λιγοτερο.

Εξαλλου, σε αγωνες της Α' κατηγοριας που περιλαμβανονται στο δελτιο ΠΡΟ-ΠΟ ειχαμε: Κρυσταλ Παλας-Τσαρλτον 1-1 Λουτον -Λεστερ 1-1 Μπερμιγχαμ -Νοριτς 3-1 Μπρομγουιτς -Ιψουιτς 0-00

Μια γυναικα που προσπαθησε να διασχισει ενα δρομο που διεξαγοταν το ραλι των 1000 λιμνων στη Φινλανδια, σκοτωθηκε οταν παρασυρθηκε απο το αυτοκινητο που προπορευοταν. Το αυτοκινητο αυτο προειδοποιουσε για την εναρξη του αγωνα.

ΚΑΙΡΟΣ

Αστατος καιρος θα επικρατησει αυριο με σποραδικες βροχες η καταιγιδες κυριως στη δυτικη Ελλαδα. Στην υπολοιπη χωρα προβλεπονται λιγες νεφωσεις, οι οποιες στα ηπειρωτικα προσκαιρα θα αυξηθουν και πιθανον να εκδηλωθουν λιγες βροχες η καταιγιδες. Η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια ηπειρωτικα απο 16 εως 28 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα απο 18 εως 32 και στα νησια απο 22 εως 31 βαθμους Κελσιου.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Saturday, 26 August 1995 - 18:36:27