Cosmos Mail - Eidhseis (Aug. 29)

From: cosmos@panix.com (Cosmos News)

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *



ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Δυο νεκροι και επτα τραυματιες ειναι ο μεχρι στιγμης απολογισμος απο ισχυρη εκρηξη που σημειωθηκε το μεσημερι, στις εγκαταστασεις της βιομηχανιας ``ΠΥΡΚΑΛ``, στην Ελευσινα, οπου κατασκευαζονται πυρομαχικα. Συμφωνα με τις πρωτες πληροφοριες, η εκρηξη σημειωθηκε κατα τη διαρκεια της διαδικασιας γεμισματος πυρομαχικων με εκρηκτικα. Στην περιοχη βρισκονται ισχυρες δυναμεις της Πυροσβεστικης Υπηρεσιας και της Αστυνομιας.

Ολοκληρωθηκε το μεσημερι, η κρισιμη συσκεψη για το μελλον των Ναυπηγειων Σκαραμαγκα, που πραγματοποιηθηκε στη Βουλη με τη συμμετοχη οκτω συναρμοδιων υπουργων της κυβερνησης και αρμοδιων παραγοντων. Μετα τη συνεδριαση ο αναπληρωτης υπουργος Βιομηχανιας, Χρηστος Ροκοφυλλος, ανακοινωσε οτι βρεθηκε λυση. Αναλυτικες ανακοινωσεις για το θεμα αυτο γινονται απο τη 1.30 απο τον υπουργο Βιομηχανιας, Κωστα Σημιτη. Ηδη,η αρμοδια κυβερνητικη επιτροπη αποφασισε το πρωι, να προκρινει προς διερευνηση την προταση του Ομιλου ``ΝΑΥΣΙ ΑΕ``, συμφεροντων αδελφων Καλογεριδη, σε συνεργασια με μεγαλες διεθνεις ναυπηγοεπισκευαστικους και εφοπλιστικους Ομιλους, να αγορασουν τα Ναυπηγεια Σκαραμαγκα. Οπως ανακοινωσαν το μεσημερι ο υπουργος και ο αναπληρωτης υπουργος Βιομηχανιας, κυριοι Σημιτης και Ροκοφυλλος, η προταση προβλεπει το 51% των μετοχων στη ``ΝΑΥΣΙ ΑΕ`` και το 49% στους ξενους Ομιλους. Η προταση δεσμευεται με εγγυησεις και ρητρες για εκσυγχρονισμο και αναπτυξη των Ναυπηγειων, αλλα υπολογιζεται οτι 825 εργαζομενοι θ'απολυθουν. Συμφωνα με αλλες πληροφοριες, συζητηθηκαν αλλες δυο προτασεις. Η πρωτη προβλεπει τη διατηρηση απο το Δημοσιο του 51% των μετοχων με τη συμμετοχη των εργαζομενων κατα 49%. Η δευτερη που υποστηριζεται απο τα οικονομικα υπουργεια προβλεπει την εκκαθαριση εν λειτουργια των ναυπηγειων. Κατα τη διαρκεια της εκκαθαρισης θα καταργηθουν χιλιες θεσεις εργασιας και στο τελος θα γινει διεθνης διαγωνισμος για τη μεταβιβαση σε ιδιωτες. Με την τελευταια προταση διαφωνουν οι εργαζομενοι στα ναυπηγεια. Ωστοσο, ομως, δεν αποκλειεται να υπαρξουν εκπληξεις απο τις ανακοινωσεις που κανει ο κ.Σημιτης.

Τα Ηνωμενα Εθνη καταλογησαν σημερα στους Σερβους της Βοσνιας την ευθυνη για το χθεσινο βομβαρδισμο του Σεραγεβο, που ειχε ως αποτελεσμα να χασουν τη ζωη τους 37 ατομα. Συμφωνα με τον ΟΗΕ, απο τη σχετικη ερευνα προκυπτει οτι οι δυναμεις των Σερβοβοσνιων εριξαν τη φονικη οβιδα. Στη σχετικη ανακοινωση τονιζεται οτι εξεταζονται ολες οι εναλλακτικες λυσεις συμπεριλαμβανομενης και της χρησης αεροπορικης δυναμης.Παντως, οι Σερβοι αρνουνται καθε ευθυνη για το βομβαρδισμο και υποστηριζουν οτι ειναι εργο της βοσνιακης κυβερνησης, που επιτεθηκε εναντιον του ιδιου του λαου της σε μια προσπαθεια να προκαλεσει αντιποινα της Δυσης εναντιον των Σερβοβοσνιων. Ομως, ερωτηματικα προκαλει η επιθεση τη στιγμη που το κοινοβουλιο των Σερβων της Βοσνιας, συζητουσε και τελικα αποδεχθηκε το ειρηνευτικο σχεδιο που προωθουν οι

ΗΠΑ.

Στην Αθηνα, ο κυβερνητικος εκπροσωπος Ευαγγελος Βενιζελος εξεφρασε το μεσημερι αποτροπιασμο για τη χθεσινη επιθεση στο Σεραγεβο.Η κυβερνηση, προσθεσε, καταδικαζει με βδελυγμια την εγκληματικη ενεργεια που στοιχισε τη ζωη σε μεγαλο αριθμο αμαχων. Παραλληλα εξεφρασε την ελπιδα οτι παρομοιες ανανδρες και υποπτες, οπως ειπε, ενεργειες δεν θ'ανακοψουν τις προσπαθειες για ειρηνικη επιλυση της κρισης στη Βοσνια.Ολοι, κατεληξε, πρεπει να εχουν αντιληφθει οτι η λυση δεν μπορει παρα να ειναι ειρηνικη.

Αρχιζει αποψε στο 3-ο θερινο τμημα της Βουλης η συζητηση της συμβασης για την κατασκευη του αεροδρομιου στα Σπατα. Στο μεταξυ, εντονο κυκλοφοριακο προβλημα εχει δημιουργηθει απο το πρωι, στη γεφυρα του Σταυρου στην Αγια Παρασκευη, οπου κατοικοι και απορριμματοφορα των Δημων Ανατολικης Αττικης εχουν διακοψει την κυκλοφορια προς τα Μεσογεια, διαμαρτυρομενοι για τη δημιουργια αεροδρομιου στα Σπατα.Το μεσημερι, ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ, Κωστας Λαλιωτης ανελυσε το περιεχομενο της συμβασης στους βουλευτες του ΠΑΣΟΚ οι οποιοι μετεχουν στο θερινο τμημα. Σημειωνεται οτι ο Θεοδωρος Παγκαλος ο οποιος εχει ασκησει δριμυτατη κριτικη για το εργο δε μετεχει στο τμημα αυτο. Αντιθετα στο τμημα μετεχουν δυο βουλευτες του ΠΑΣΟΚ που εκλεγονται στο νομο Αττικης οι κυριοι Βρεττος και Γιαννακης, οι οποιοι εχουν εκφρασει σοβαρες διαφωνιες για την κατασκευη του νεου αεροδρομιου. Το πρωι, ο κοινοβουλευτικος εκπροσωπος της ``Πολιτικης Ανοιξης``, Ανδρεας Λεντακης δηλωσε οτι το αεροδρομιο ειναι αναγκαιο, υπαρχει, ομως, ισχυριστηκε, το μεγα ζητημα της αδιαφανειας και το κομμα του θα περιμενει τις πληρεις διευκρινισεις απο την κυβερνηση και στη συνεχεια θ'αποφασισει για τη σταση του στη ψηφοφορια.

Με τον Πρωθυπουργο, Ανδρεα Παπανδρεου θα συναντηθει το βραδυ ο συμβουλος του Αμερικανου Προεδρου Τζορτζ Στεφανοπουλος. Το πρωι ο Αμερικανος αξιωματουχος συναντηθηκε με τους υπουργους Εξωτερικων και Αμυνας, κυριους Παπουλια και Αρσενη και το μεσημερι με τον Προεδρο της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδη Εβερτ. Αντικειμενο των συναντησεων αυτων ηταν οι διμερεις και οι ελληνοτουρκικες σχεσεις, το Κυπριακο και το Σκοπιανο. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος δεν θελησε να σχολιασει το μεσημερι δηλωσεις του κ.Στεφανοπουλου, με τις οποιες συνεστησε αρση των οικονομικων αντιμετρων κατα των Σκοπιων και απευθειας διαλογο με την Τουρκια. Ο κ.Βενιζελος περιοριστηκε ν'αναφερει μονο οτι οι θεσεις της Ελλαδας στα θεματα αυτα ειναι γνωστες. Χθες ο κ.Στεφανοπουλος χαρακτηρισε κλειδι για τη σταθεροτητα του Αιγαιου τη λυση του Κυπριακου κανοντας σαφες οτι η διχοτομηση της Κυπρου ειναι απαραδεκτη και πρεπει να υπαρξει επανενωση του νησιου. Παραλληλα, εξεφρασε την αισιοδοξια του οτι στους επομενους μηνες θα υπαρξει λυση του Σκοπιανου. Το πρωι ο κ.Στεφανοπουλος, συναντηθηκε επισης με τον Αρχιεπισκοπο Βορειου και Νοτιου Αμερικης, Ιακωβο.

Στη Θεσπρωτια οι εργαζομενοι στα κλωστηρια Φιλιατων, οι οποιοι συνεχιζουν για δευτερη εβδομαδα την καταληψη του εργοστασιου, προχωρουν αυριο σε αποκλεισμο της Εθνικης οδου Ηγουμενιτσας-Ιωαννινων ενω απειλουν οτι θα αποκλεισουν και το λιμανι της Ηγουμενιτσας. Παραλληλα, στη Λαρισα, οι εργαζομενοι στην επιχειρηση ``Ροκα`` πραγματοποιησαν το πρωι, γενικη συνελευση και αποφασισαν την κλιμακωση των κινητοποιησεων τους, απο αυριο. Ο Γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Ακης Τσοχατζοπουλος, στο πλαισιο του κοινοτικου διαλογου συναντηθηκε το μεσημερι με το προεδρειο της ΓΣΕΕ. Θα ακολουθησουν συναντησεις με το ΣΕΒ, την ΑΔΕΔΥ και την

ΠΑΣΕΓΕΣ.

Στη Χαριλαου Τρικουπη συνεδριαζει αποψε το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ, υπο την προεδρια του Γραμματεα του, Ακη Τσοχατζοπουλου. Θα ασχοληθει με τις σχεδιαζομενες αλλαγες στο κομμα και την κυβερνηση. Το πρωι ο κ.Τσοχατζοπουλος μιλωντας σε ραδιοσταθμο της Αθηνας, υποστηριξε οτι στον ανασχηματισμο πρεπει να μπει στην πρωτη γραμμη ο,τι καλυτερο διαθετει το κομμα γιατι κρινεται η εικονα του. Διεψευσε κατηγορηματικα οτι κατα την αποψινη συνεδριαση θα συζητηθει θεμα υποψηφιοτητας της συζυγου του Πρωθυπουργου, ενω εκανε λογο για συνεχιζομενη παραφιλολογια.

Τραγικο δυστυχημα σημειωθηκε τα ξημερωματα με τρεις νεκρους στρατιωτες και εναν τραυματια σε μετωπικη συγκρουση γιωταχι επιβατικου αυτοκινητου με φορτηγο. Το δυστυχημα εγινε στην εθνικη οδο Θεσσαλονικης-Καβαλας,στο υψος της Ασπροβαλτας. Νεκροι ειναι οι στρατιωτες, Αθανασιος Καραμανωλης, 20 χρονων,Νικολαος Σποντζας,25 χρονων και Φωτιος Μανδρινος ,20 χρονων,ενω βαρια τραυματιστηκε ο οδηγος του φορτηγου,Γεωργιος Σπυριαδης,39 χρονων απο την Ξανθη. Και οι τρεις στρατιωτες υπηρετουσαν στο Κεντρο Εκπαιδευσης Ειδικων Δυναμεων,στη Ρεντινα.

Εφθασαν σημερα στην κατεχομενη Καρπασια στην Κυπρο, αμερικανοι Βουλευτες ενοψει της προωθησης νομοσχεδιου στην Αμερικανικη Βουλη για το θεμα των εγκλωβισμενων. Προκειται για την πρωτη, απο το 1974 , μεταβαση Αμερικανων Βουλευτων στην περιοχη , με σκοπο να διαπιστωσουν τις συνθηκες διαβιωσης των εγκλωβισμενων. Στο μεταξυ,στον υψιστο βαθμο ετοιμοτητας εχουν τεθει οι αρχες στην Κυπρο, υστερα απο τις πληροφοριες ξενης πρεσβειας οτι τρομοκρατες σχεδιαζουν να εισελθουν στο Κυπριακο εδαφος και να πληξουν ισραηλινα συμφεροντα. Αναλογα μετρα εχει λαβει και το Ισραηλ κατα των ανταρτων της Χαμας και της Χεζμπολλαχ.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ομαδα Αμερικανων και Ταυλανδων στρατιωτικων γιατρων αρχισε σημερα σειρα πειραματων σε εθελοντες ενος νεου φαρμακου,το οποιο ελπιζεται οτι θα αποδειχθει αποτελεσματικο εμβολιο κατα του ΑΙΔΣ. Ηδη το φαρμακο εχει δοκιμασθει σε 2.000 εθελοντες στις Ηνωμενες Πολιτειες και αποδειχθηκε οτι δεν παρουσιαζει επικινδυνες παρενεργειες, ενω ελπιζεται οτι ενεργοποιει τον μηχανισμο παραγωγης αντισωματων, που θωρακιζουν τον οργανισμο εναντι της ασθενειας.

Ο παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ συναντηθηκε σημερα στην Γαζα με τον αμερικανο απεσταλμενο για το Μεσανατολικο,Ντενις Ρος για να συζητησει τις τελευταιες εξελιξεις στην ειρηνευτικη διαδικασια με το Ισραηλ,δηλωσαν πηγες της Οργανωσης για την Απελευθερωση της Παλαιστινης.

Η Διεθνης Αμνηστια προειδοποιησε σημερα οτι το κινεζικο καθεστως εχει ουσιαστικα κηρυξει κατασταση "στρατιωτικου νομου" στο Πεκινο, οπου σε λιγες ημερες αρχιζει η τεταρτη Διεθνης Διασκεψη του ΟΗΕ για τις γυναικες. Παραλληλα κατηγγειλε το γεγονος οτι οι κινεζικες αρχες προχωρησαν σε σειρα συλληψεων και εκτελεσεων με στοχο, κατα την επισημη εκφραση, να δημιουργησουν "κλιμα ασφαλειας" στο Πεκινο ενοψει της διασκεψης.

Η Ιαπωνια ανακοινωσε σημερα οτι ``παγωνει`` το μεγαλυτερο τμημα της επιδοτουμενης χρηματικης βοηθειας της προς την Κινα σε ενδειξη διαμαρτυριας για τις κινεζικες πυρηνικες δοκιμες. Στο μεταξυ, επιθεση εναντιον της οικολογικης οργανωσης ``Γρεεν Πεαψε`` εξαπελυσε απο τη γαλλικη Πολυνησια ο υπουργος υπερποντιων κτησεων της Γαλλιας.

Δυο ατομα σκοτωθηκαν και τεσσερα τραυματιστηκαν απο πυρκαγια που ξεσπασε σε τουρκικη επιχειρηση εισαγωγων στην πολη Ουλμ της νοτιας Γερμανιας,ανακοινωσε η αστυνομια. Δεν αποκλειεται η πυρκαγια να οφειλεται σε εμπρησμο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον τελικο του διεθνους τουρνουα μπασκετ της Βαλενθια, περασε ο Παναθηναικος και αποψε αντιμετωπιζει το νικητη του αγωνα Ρεαλ-Παρτιζαν Βελιγραδιου. Η ομαδα μπασκετ του Ολυμπιακου δινει το απογευμα στην Ιταλια το πρωτο φιλικο της παιχνιδι για τη νεα περιοδο με αντιπαλο την Τιμσιστεμ Μπολονια. Τελος, η ΑΕΚ στο διεθνες τουρνουα μπασκετ που γινεται στο νεο σταδιο των ολυμπιακων εγκαταστασεων θα διεκδικησει το απογευμα την πεμπτη θεση με αντιπαλο τον Ερυθρο Αστερα Βελιγραδιου. Αργοτερα, ο Αρης θα διεκδικησει την τριτη θεση στο τουρνουα με αντιπαλο την Ισραηλινη Χαποελ Ειλατ ενω το βραδυ θα διεξαχθει ο τελικος αναμεσα στην ισπανικη Μαλαγα και την Ολυμπια Λιουμπλιανας.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Τοπικες βροχες και καταιγιδες αναμενονται στις δυτικες κεντρικες και βορειες περιοχες της χωρας. Ειδικοτερα, στη δυτικη Ελλαδα επικρατουν τοπικες νεφωσεις σε σποραδικες βροχες και καταιγιδες ενω στα βορειοδυτικα τα φαινομενα ειναι κατα τοπους εντονα. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος ειναι σχεδον αιθριος, γρηγορα ομως στα κεντρικα και βορεια θα αναπτυχθουν τοπικες νεφωσεις και θα σημειωθουν λιγες προσκαιρες βροχες η καταιγιδες. Το βραδυ ο καιρος θα βελτιωθει στα δυτικα. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι και τοπικα στα πελαγη ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 29 βαθμους, στα δυτικα τους 27 και στα υπολοιπα ηπειρωτικα και τα νησια του Αιγαιου τους 31 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, στην ανατολικη Μακεδονια, Θρακη και τα νησια του Ανατολικου Αιγαιου αρχικα προβλεπονται τοπικες νεφωσεις με λιγες σποραδικες βροχες η καταιγιδες και γρηγορη βελτιωση. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος με λιγες μονο νεφωσεις το απογευμα στα ηπειρωτικα. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι μεχρι ισχυροι, βαθμιαια ομως θα εξασθενισουν. Η θερμοκρασια θα σημειωσει πτωση.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Tuesday, 29 August 1995 - 12:36:08