Cosmos Mail - Eidhseis (Aug. 30)

From: cosmos@panix.com (Cosmos News)

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *



ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Κορυφωνεται η ενταση στη Βοσνια μετα τις τελευταιες δραματικες εξελιξεις.Σε μια συντονισμενη κινηση, αεροσκαφη του ΝΑΤΟ, υποστηριζομενα απο το πυροβολικο της Δυναμης Ταχειας Αντιδρασης, πραγματοποιησαν αλλεπαλληλους βομβαρδισμους εναντιον θεσεων των Σερβων της Βοσνιας.Αργα το απογευμα εκδηλωθηκε και νεα επιδρομη, αυτη τη φορα εναντιον στοχων, εξω απο το Παλε, πρωτευουσα των Σερβων της βοσνιας.Κατα την επιχειρηση καταρριφθηκε ενα συμμαχικο αεροσκαφος. Απο την πλευρα τους, οι Σερβοι της Βοσνιας ανταπαντουν με βομβαρδισμους εναντιον μουσουλμανικων θεσεων.Οπως μεταδιδει το ραδιοφωνο των Σερβων της Βοσνιας, μεχρι στιγμης εχουν χασει τη ζωη τους δωδεκα ατομα, αναμεσα τους και πεντε παρατηρητες της Ευρωπαικης Ενωσης.Ο Γενικος Γραμματεας του ΝΑΤΟ, Βιλι Κλαες δηλωσε οτι θα συνεχιστουν οι βομβαρδισμοι εντος των επομενων ωρων η ημερων, εαν αυτο κριθει αναγκαιο.

Την πληρη υποστηριξη τους εξεφρασαν Βρετανια, Γερμανια και Ηνωμενες Πολιτειες, ενω η μονη αντιδραση ηλθε απο την Ρωσια η οποια επιμενει σε πολιτικη και οχι στρατιωτικη λυση.Παραλληλα, ζητησε την συγκληση του Συμβουλιου Ασφαλειας προκειμενου να συζητηθει το θεμα των επιδρομων. Απο την πλευρα τους, οι μουσουλμανοι δεν κρυβουν τη χαρα τους για τους νατοικους βομβαρδισμους, ενω ο βοσνιος πρωθυπουργος, Χαρις Σιλαιτζιτς δηλωσε οτι τωρα αποκατασταθηκε η αξιοπιστια της διεθνους κοινοτητας. Στο Βελιγραδι, συναντανται αποψε ο ειδικος απεσταλμενος του προεδρου Κλιντον, Ριτσαρντ Χολμπρουκ, με τον σερβο προεδρο Σλομπονταν Μιλοσεβιτς. Συμφωνα με πληροφοριες, επιβεβαιωνεται η προχθεσινη συναντηση μεταξυ των Ραντοβαν Καρατζιτς, Ρατκο Μλαντις και Σλομπονταν Μιλοσεβιτς στο Βελιγραδι, οπου ο Καρατζιτς εξουσιοδοτησε τον Σερβο προεδρο να συνομιλει εκ μερους των Σερβων της Βοσνιας.

Στην Αθηνα, πραγματοποιουνται αλλεπαλληλες συσκεψεις στο Πενταγωνο.Ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης, δηλωσε οτι η Ελλαδα βρισκεται σε συνεχη επαγρυπνηση κα παρακολουθει απο κοντα την κατασταση.Ο Καρολος Παπουλιας, εξεφρασε την ανησυχια του για τις τελευταιες εξελιξεις και τονισε οτι ενω βρισκομαστε πολυ κοντα σε λυση,τωρα η κατασταση κινδυνευει να εξελιχθει σε τραγωδια. Την παγια θεση της χωρας μας για εξευρεση πολιτικης και διπλωματικης λυσης, τονισε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, δηλωνοντας οτι η κυβερνηση ειναι σε συνεχη επαφη με τις αλλες ευρωπαικες κυβερνησεις. Ο προεδρος της ΝΔ, Μιλτιαδης Εβερτ,δηλωσε οτι εχουμε φθασει στο τελευταιο σταδιο, ενω κατηγγειλε οτι υπαρχουν αποσταθεροποιητικες δυναμεις οι οποιες δεν θελουν την ειρηνη στην περιοχη.Απο την πλευρα του, ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, χαρακτηρισε μονοπλευρες τις αεροπορικες επιθεσεις, κανοντας λογο για επιλεκτικη ευαισθησια ορισμενων ηγετων της διεθνους κοινοτητας.Τελος, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ εξεφρασαν την εντονη αντιδραση τους στις νατοικες επιδρομες, εκτιμωντας οτι η τακτικη αυτη κλιμακωνει τη βια.

Σε παρεξηγηση απεδωσε το υπουργειο Βιομηχανιας, το θορυβο που δημιουργηθηκε σχετικα με τη χθεσινη αποφαση για τα Ναυπηγεια Σκαραμαγκα. Σε διευκρινιστικες δηλωσεις που εκαναν οι κυριοι Σημιτης και Ροκοφυλλος, μετα τη συναντηση που ειχαν με αντιπροσωπεια των εργαζομενων στα Ναυπηγεια, τονισαν οτι δεν υπαρχει καμμια απολυτως δεσμευση απο την πλευρα της κυβερνησης για την πωληση της επιχειρησης.Στη χθεσινη συσκεψη αποφασιστηκε να προκριθει προς διερευνηση η προταση του κονσορτσιουμ των εταιριων, με επικεφαλης τη ΝΑΥΣΙ των αδελφων Καλογεριδη. Αυτο ακριβως ερευνουμε, τονισε ο κ. Σημιτης για να προσθεσει οτι θα ακολουθησει σκληρη αξιολογηση και επαληθευση των στοιχειων της προτασης και μονο αν αυτα επιβεβαιωθουν, τοτε το υπουργειο θα κανει θετικη εισηγηση προς την κυβερνηση. Σε αντιθετη περιπτωση η προταση θα απορριφθει και θα εξεταστουν ολες οι εναλλακτικες λυσεις που υπαρχουν. Εμεις δεν ξεπουλαμε τα ναυπηγεια, ειπε χαρακτηριστικα ο κ. Σημιτης.

Στο μεταξυ πολλα ερωτηματικα εχουν δημιουργηθει ως προς τη φερεγγυοτητα της προτασης του ομιλου Καλογεριδη. Μια απο τις τρεις ξενες εταιριες, Νορβηγικη, που υποτιθεται οτι συμμετεχει στο κονσορτσιουμ των επιχειρησεων, διεψευσε στο πρακτορειο Ροιτερ, οτι εχει εκδηλωσει ενδιαφερον. Απο την πλευρα τους οι εργαζομενοι αποφασισαν να προχωρησουν σε κινητοποιησεις και ηδη εξηγγειλαν συγκεντρωση διαμαρτυριας, την Τριτη, στο κεντρο της Αθηνας και πορεια προς το Μεγαρο Μαξιμου, οπου θα ζητησουν την παρεμβαση του Πρωθυπουργου. Οι εργαζομενοι υποστηριζουν επισης οτι εχουν στα χερια τους στοιχεια, συμφωνα με τα οποια, ο ομιλος Καλογεριδη χρωστα στο ΙΚΑ περιπου 1,2 δις. δραχμες. Η Νεα Δημοκρατια χαρακτηρισε τις κυβερνητικες αποφασεις για το Σκαραμαγκα, ως μνημειο ελαφροτητας και ασυνεπειας, κανοντας παραλληλα λογο για εμπαιγμο των εργαζομενων και επιπολαιους χειρισμους. Η Νεα Δημοκρατια επιρριπτει επισης ευθυνες στον κ. Σημιτη, στον οποιο αποδιδει πληρη ανικανοτητα να διασωσει την ναυπηγοεπισκευαστικη βιομηχανια. Απο την πλευρα του ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας εκανε λογο για κορυφαιο παραδειγμα αντιαναπτυξιακης και εθνικα επικινδυνης οικονομικης πολιτικης.

Παραμενοντας στον βιομηχανικο τομεα να αναφερουμε οτι κλιμακωνουν τις κινητοποιησεις τους οι εργαζομενοι σε προβληματικες επιχειρησεις. Οι 350 εργαζομενοι στα κλωστηρια Φιλιατων απεκλεισαν το μεσημερι επι διωρο την εθνικη οδο Ιωαννινων - Ηγουμενιτσας, ενω οι συναδελφοι τους στα Πλαστικα Καβαλας, πραγματοποιησαν το απογευμα συλλαλητηριο και συγκεντρωση στο κεντρο της πολης, με βασικο ομιλητη τον Προεδρο της ΓΣΕΕ, Χρηστο Πρωτοπαπα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στις Φιλιπινες, στρατιωτικα ελικοπτερα παιρνουν μερος σε μεγαλη επιχειρηση διασωσης των κατοικων της επαρχιας Παμπανγκα, που εχουν καταφυγει στις στεγες των σπιτιων τους, κυνηγημενοι απο χειμαρρους καυτης λασπης, η οποια ρεει απο το ηφαιστειο Πινατουμπο.Δεν υπαρχουν πληροφοριες για θυματα, αλλα γινεται λογος για δεκαδες χιλιαδες αστεγους, οι οποιοι συνωστιζονται σε ειδικα κεντρα υποδοχης.

Στην Τιφλιδα της Γεωργιας, μια μερα μετα την δολοφονικη αποπειρα κατα του ηγετη της χωρας, Εντβαρντ Σεβαρντνατζε, η αστυνομια συνελαβε δεκα ατομα ως υποπτα για την επιθεση.Οι συλληφθεντες ησαν οπλισμενοι, ενω στην κατοχη τους βρεθηκαν επισης σχεδιαγραμματα του κτιριου του κοινοβουλιου, κοντα στο οποιο εκδηλωθηκε η επιθεση.Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωνσταντινος Στεφανοπουλος, απεστειλε συγχαρητηριο μηνυμα στον κ.Σεβαρντνατζε, για τη διασωση του απο την δολοφονικη επιθεση.

Στα κατεχομενα της Δυτικης Οχθης, ενας κρατουμενος των παλαιστινιακων υπηρεσιων ασφαλειας, πεθανε κατω απο ανεξακριβωτες συνθηκες. Η Παλαιστινιακη Αρχη αρνηθηκε να δωσει στη δημοσιοτητα την ταυτοτητα του νεκρου κρατουμενου, ουτε και λεπτομερειες για τις συνθηκες του θανατου του, υποσχεθηκε εν τουτοις πως θα διεξαχθει ερευνα για να ριξει φως στην υποθεση.

Εναν πρωτοτυπο και παραδοξο τροπο βρηκαν οι αρχες της Φλωρεντιας για την αντιμετωπιση της πορνειας σε μεγαλο παρκο της πολης.Στο εξης θα κυκλοφορουν αστυνομικοι με φωτογραφικες μηχανες προκειμενου να αποθανατιζουν τις ιδιαιτερες προτιμησεις ευυποληπτων πολιτων, στην πλειοψηφια τους παντρεμενοι, με ταχυδρομικο αποδεκτη τις οικογενειες τους αντι για ... κληση.Οσο για τα οικογενειακα δραματα που θα μπορουσαν να προκυψουν απο ενα τετοιο μετρο, οι αρχες απαντουν:Ας προσεχαν!.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποινικη διωξη για ανθρωποκτονια απο αμελεια κατα συρροη,σωματικη βλαβη και εκρηξη απο αμελεια, ασκησε η εισαγγελια Αθηνων κατα των υπευθυνων της ΠΥΡΚΑΛ, Βασιλη Καραλη, διευθυντη του συγκροτηματος και τον μηχανικο, Παναγιωτη Γκικα και Μιχαλη Ζησιαδη, αναφορικα με το χθεσινο πολυνεκρο ατυχημα. Και οι τρεις μετα την απολογια τους αφεθηκαν ελευθεροι. Το πρωι κλιμακιο εμπειρογνωμονων του υπουργειου Βιομηχανιας μετεβη στο εργοστασιο για να διερευνησει τα αιτια του ατυχηματος. Με αποφαση της διοικησης η βιομηχανια δεν λειτουργησε σημερα, προκειμενου οι εργαζομενοι να παραστουν στις κηδειες των τριων θυματων. Τη βαθια θλιψη και την οδυνη της κυβερνησης και του Πρωθυπουργου, για το τραγικο ατυχημα, εξεφρασε ο κυβερνητικος εκπροσωπος και διαβεβαιωσε κατα τροπο απολυτο οτι η πολιτεια θα σταθει στο πλευρο των οικογενειων των θυματων.

Στις 12 τα μεσανυκτα θα απελευθερωθει η γεφυρα του Σταυρου της Αγιας Παρασκευης και ο δρομος προς Ραφηνα, Λαυριο και Μαραθωνα.Την αποφαση αυτη πηρε η συντονιστικη επιτροπη των κατοικων και φορεων των Μεσογειων,που ειχαν προβει σε αποκλεισμο, διαμαρτυρομενοι για την κατασκευη του αεροδρομιου των Σπατων.Της αποφασης αυτης προηγηθηκε εισαγγελικη παρεμβαση που διεταξε η εισαγγελια πρωτοδικων.

Στη Βουλη, τωρα, η συζητηση επι της συμβασης εξελιχθηκε σε αντικειμενο αντιπαραθεσης μεταξυ του υπουργου ΠΕΧΩΔΕ, Κωστα Λαλιωτη και του τεως Πρωθυπουργου, Κωνσταντινου Μητσοτακη. Ο τελευταιος επανελαβε τους ισχυρισμους του περι διαπλεκομενων συμφεροντων και οικονομικο-εκδοτικου κατεστημενου και υπεραμυνθηκε της συμβασης που ειχε υπογραψει η κυβερνηση του. Ο κ. Λαλιωτης αντετεινε οτι η παρουσα συμβαση διασφαλιζει πληρως τα συμφεροντα του ελληνικου δημοσιου, το οποιο θα ωφεληθει με δεκαδες δις. δραχμες. Ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας δηλωσε οτι το κομμα του θα καταψηφισει τη συμβαση στη Βουλη και εκανε λογο για ανεντιμο παιχνιδι που παιζεται μεταξυ ΠΑΣΟΚ και Νεας Δημοκρατιας.

Επιστολη του αμερικανου προεδρου, Μπιλ Κλιντον, επεδωσε στον Πρωθυπουργο ο συμβουλος του, Τζωρτζ Στεφανοπουλος, κατα τη χθεσινη συναντηση τους. Οπως δηλωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος η επιστολη αναφερεται σε θεματα της περιοχης, κοινου ενδιαφεροντος των δυο χωρων, καθως και στο ρολο που θα ηθελαν οι Ηνωμενες Πολιτειες, να παιξει η Ελλαδα. Ο κ. Βενιζελος κληθεις να σχολιασει τις αμερικανικες προτροπες για απευθειας διαλογο με την Τουρκια, δηλωσε οτι δεν υπαρχει αντικειμενο διαλογου, καθως ολα τα θεματα που τιθενται απο την Αγκυρα αποτελουν μονομερεις τουρκικες διεκδικησεις, ενω συνεχιζονται οι απειλες κατα της χωρας μας.

Τις θεσεις και προτασεις του κομματος του στον τομεα της ναυτιλιας, τον οποιο χαρακτηρισε ως το ισχυροτερο οπλο που διαθετει η Ελλαδα στην Ευρωπαικη Ενωση, παρουσιασε ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, σε ομιλια του στο Ναυτικο Ομιλο Πειραια. Ο κ. Εβερτ αναφερθηκε στην αναγκη εκτελεσης των προγραμματισμενων αναπτυξιακων εργων, καθως και στη δημιουργια ελευθερων ζωνων διακινησης εμπορευματων στην Καλαματα, την Κρητη, το Βολο, τη Θεσσαλονικη και την Αλεξανδρουπολη.

Κατατεθηκε στη Βουλη το νομοσχεδιο του υπουργειου Εσωτερικων, που αφορα την οργανωση πολιτικης προστασιας για την αντιμετωπιση εκτακτων αναγκων. Οπως δηλωσε ο υπουργος Εσωτερικων, Κωστας Σκανδαλιδης, στοχος του νομοσχεδιου ειναι η δημιουργια ενος εθνικου κεντρου για τη διαμορφωση της στρατηγικης πολιτικης προστασιας και ο καλυτερος συντονισμος ολων των διαθεσιμων δυναμεων για την αντιμετωπιση εκτακτων αναγκων.

Στον Εισαγγελεα Εφετων,Λαμπρο Καραμπελα,κατεθεσε το πρωι ο τεως πρωθυπουργος Κωνσταντινος Μητσοτακης για τη γνωστη υποθεση προμηθειας του ΟΤΕ ενος εκατομμυριου ψηφιακων παροχων απο τη ΖΗΜΕΝΣ και την ΙΝΤΡΑΚΟΜ.Ο κ.Μητσοτακης αρνηθηκε να προβει σε δηλωσεις, λεγοντας οτι η ανακριση ειναι μυστικη και οτι δεν ολοκληρωσε καταθεση του,αφου επρεπε να διακοψει,λογω της παρουσιας του στη βουλη,οπου συζητειται η συμβαση για τα Σπατα.

Στον 7ο ειδικο ανακριτη, ο οποιος χειριζεται την υποθεση για το αιματηρο επεισοδιο της Επισκοπης τον Απριλιο του 1994, προσηλθε σημερα και κατεθεσε ο πρωην υπουργος Δημοσιας Ταξης, Στελιος Παπαθεμελης. Ο κ. Παπαθεμελης αρνηθηκε να αναφερθει στο περιεχομενο της καταθεσεως του, λεγοντας οτι η ανακριση ειναι μυστικη και ανεφερε, οτι αντιθετα απ οσα εχουν γραφτει επανειλημενα στον Τυπο, για πρωτη φορα κληθηκε σημερα απο τον ανακριτη να καταθεσει και φυσικα ηρθε.

Ποινικη διωξη για απατη, σε βαθμο κακουργηματος κατ'επαγγελμα και κατα συνηθεια, ασκησε ο εισαγγελεας Καβαλας κατα της πρωην αντιπροσωπου της ΠΕΖΟ, Ταρσης Παπαδημητριου,40 χρονων,ενω παρεπεμψε την υποθεση σε τακτικη ανακριτρια.Απο την πλευρα της, η ανακριτρια εξεδωσε ενταλμα συλληψης και προσωρινης κρατησης κατα της Παπαδημητριου, η οποια εχει εξαφανιστει απο χθες το πρωι.

Αλλος ενας νεος εχασε τη ζωη του απο υπερβολικη χρηση ναρκωτικων. Προκειται για τον Κωστα Χατζηχρηστου, 23 ετων, ο οποιος βρεθηκε νεκρος σε υπογειο διαμερισμα, στο Χαλανδρι, στην Αθηνα, οπου διεμενε μονος του. Το τελευταιο εξαμηνο το θυμα εκανε προσπαθειες απεξαρτησης απο τα ναρκωτικα. Προκειται για το εκατοστο δεκατο θυμα απο την αρχη του χρονου.

Στη Χαλκιδικη βρισκεται απο το πρωι ο Τζωρτζ Στεφανοπουλος, συμβουλος του Αμερικανου Προεδρου, Μπιλ Κλιντον.Ο κ.Στεφανοπουλος θα παραμεινει για δυο μερες και την Παρασκευη θα επιστρεψει στην Ουασιγκτον, εχοντας ολοκληρωσει την περιοδεια του στην περιοχη.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Το λογιον επος, Ο Βασιλειος Διγενης Ακριτας, αλλα και δημωδης ακριτικη ποιηση του Ποντου θα παρουσιασει την 1η Σεπτεμβριου στο Λυκαβηττο η ΝΕΑ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΣΚΗΝΗ.Ενας θιασος με σαραντα χορευτες, ηθοποιους, χορωδους και ζωντανη ορχηστρα θα ερμηνευσει τους αθλους και τα κατορθωματα των ακριτων του Ποντου.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εικονα σταθεροποιησης παρουσιασε στο κλεισιμο της σημερινης συνεδριασης η αγορα του Χρηματιστηριου.Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε με ανεπαισθητη ανοδο 0,02% και διαμορφωθηκε στις 938,64 μοναδες. Η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 5 δισεκατομμυρια δραχμες. Μικτη εικονα παρουσιασαν στο κλεισιμο οι επιμερους δεικτες.Ανοδο 0,61% σημειωσε ο δεικτης των Βιομηχανιων και σε ποσοστο 0,39% και 0,03% αντιστοιχως αυξηθηκαν οι δεικτες των Διαφορων επιχειρησεων και των εταιριων Συμμετοχης. Αντιθετως, σημαντικες απωλειες 1,63% κατεγραψε ο δεικτης των Ασφαλειων, σε ποσοστο 0,60% υποχωρησαν οι Επενδυσεις, κατα 0,43% υποχωρησε ο δεικτης των Κατασκευαστικων εταιριων, με πτωση 0,42% εκλεισαν οι Τραπεζες και σε ποσοστο 0,31% μειωθηκε ο δεικτης των εταιριων Ληζινγκ. Ενισχυμενο εκλεισε το Δολαριο στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος και θα πωλειται αυριο απο τις Εμπορικες Τραπεζες προς 240,758 δραχμες.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ευκολο απογευμα περασαν τα φαβορι κατα την δευτερη ημερα διεξαγωγης του κυπελλου Ελλαδας στο ποδοσφαιρο, ενω σημαντικες εκπληξεις ανεμεναν τον Ηρακλη και τον Εθνικο. Ο πρωτος παραχωρησε λευκη ισοπαλια στο Καυτατζογλειο στην νεοφωτιστη στην δευτερη κατηγορια Δοξα Βυρωνα, ενω ο Εθνικος υποχρεωθηκε σε ηττα στο σταδιο Καραισκακη απο τον Αγιο Νικολαο που ανηκει στην Γ' κατηγορια. Αντιθετα, ανετα επικρατησαν ο Παναθηναικος του Παναιγιαλειου με 2-0, ο Ολυμπιακος εκτος εδρας του Πανσερραικου με το ιδιο σκορ, ο ΠΑΟΚ στα Χανια επισης με 2-0, ο Απολλων Αθηνων της Καλαματας με 2-1 και ο Αρης στην Λαμια με 1-0. Ο

ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχισθουν και αυριο οι τοπικες βροχες και σποραδικες καταιγιδες στις δυτικες, κεντρικες και βορειες περιοχες της χωρας. Στην υπολοιπη Ελλαδα ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοι μετριοι και η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 13 με 27 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 17 με 32 και στα νησια 22 με 30. Αρχικα αιθριο καιρο αλλα με πιθανοτητα βροχης προς το βραδυ, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 18 με 32 και 15 με 27 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Wednesday, 30 August 1995 - 20:26:46