Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 01)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


Βασιμες ελπιδες για αποκλιμακωση της εντασης στη Βοσνια, διαγραφονται στο θολο πολεμικο οριζοντα. Αποφασιστικης σημασιας για την εξελιξη αυτη θεωρουνται δυο κυριως παραγοντες. Πρωτον η αποφαση του ΝΑΤΟ να σταματησει μεχρι αυριο τις αεροπορικες επιδρομες και δευτερο η νεα ελληνικη πρωτοβουλια για συναντηση του επικεφαλης των στρατιωτικων δυναμεων των Σερβων της Βοσνιας, στρατηγου Ρατκο Μλαντιτς, με τον επικεφαλης των κυανοκρανων, στρατηγο Ζανβιε.

Η συναντηση αυτη εγινε υστερα απο μεσολαβηση του υπουργου Εθνικης Αμυνας, Γερασιμο Αρσενη, προκειμενου να συζητηθουν θεματα που αφορουν την απομακρυνση των βαρεων οπλων των Σερβων της Βοσνιας, σε αποσταση τουλαχιστον 20 χιλιομετρων απο τα περιχωρα του Σεραγεβο. Σε ανταλλαγμα το ΝΑΤΟ θα σταματησει τις επιδρομες, ωστε να δοθει χρονος για ολοκληρωση της ειρηνευτικης πρωτοβουλιας.

Στο Βελιγραδι συναντηθηκε αποψε ο αμερικανος υφυπουργος, Ριτσαρντ Χολμπρουκ με τον Σερβο προεδρο Σλομπονταν Μιλοσεβιτς. Αυριο ο αμερικανος αξιωματουχος θα μεταβει στην Βοννη και στις Βρυξελλες για να ενημερωσει της Ομαδα Επαφης και τους πρεσβευτες των χωρων-μελων του ΝΑΤΟ αντιστοιχα. Επισης απο το αμερικανικο υπ. Εξωτερικων εγινε γνωστο οτι την ερχομενη εβδομαδα θα συναντηθουν στη Βοσνια οι πρωθυπουργοι της Βοσνιας, της Κροατιας και της Γιουγκοσλαβιας.

Στο μεταξυ το πρωι, νατοικα αεροσκαφη βομβαρδισαν το Παλε και την Μπανια Λουκα, χωρις ομως να υπαρχουν πληροφοριες για θυματα η υλικες ζημιες. Στο μεταξυ, οπως ανακοινωσε εκπροσωπος της Ευρωπαικης Ενωσης οι πεντε ευρωπαιοι παρατηρητες που κρατουνταν απο τους Σερβους στη Βοσνια, προκειται ν`αναχωρησουν για τη Σερβια.

Επαναληφθησαν στις 6 το απογευμα οι ελληνοαλβανικες συνομιλιες, που διακοπηκαν το μεσημερι ξαφνικα, οταν διαπιστωθηκε διασταση αποψεων, αναφορικα με την ιδρυση και λειτουργια ελληνικων σχολειων για την εκπαιδευση των παιδιων της ελληνικης μειονοτητας στην Αλβανια. Ο Αλβανος υπουργος Εξωτερικων, Αλφρεντ Σερεκι, αντιπροτεινε να γινεται διδασκαλια της ελληνικης γλωσσας στα υφισταμενα αλβανικα σχολεια, προταση που απερριψε ο κ. Καρολος Παπουλιας.

Οι συνομιλιες διεκοπησαν, προκειμενου ο κ. Σερεκι να παρει εντολες απο την κυβερνηση του. Η αλβανικη πλευρα οφειλει να εξασφαλισει τη λειτουργια των σχολειων αυτων και πρεπει να καταλαβει οτι η Ελλαδα δεν παιζει με αυτα τα θεματα, δηλωσε ο εκπροσωπος της Νεας Δημοκρατιας, ενω η Πολιτικη Ανοιξη καλεσε την κυβερνηση των Τιρανων να αντιληφθει οτι με βαση τις διαταξεις των διεθνων κανονων, οφειλει να επιτρεψει την ιδρυση των σχολειων.

Ο κ. Σερεκι εγινε το πρωι δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας και ειχε διαδοχικες συναντησεις με τον αρχηγο της Αξιωματικης Αντιπολιτευσης και τον Προεδρο της Βουλης.

Τοσο ο κ. Εβερτ οσο και ο κ. Κακλαμανης τονισαν στον Αλβανο υπουργο την ιδιαιτερη σημασια που αποδιδει η Ελλαδα στο θεμα της εκπαιδευσης των παιδιων της ελληνικης μειονοτητας, γεγονος, που οπως ειπαν, ειναι καθοριστικης σημασιας για την περαιτερω βελτιωση των διμερων σχεσεων.

Σε υφεση βρισκεται η πυρκαγια που εκδηλωθηκε το απογευμα στην περιοχη του Παπαγου και επεκταθηκε προς το δασος του Υμητου. Οι κατοικοι της περιοχης κανουν λογο για εμπρησμο, αφου συμφωνα με δηλωσεις τους, η πυρκαγια εκδηλωθηκε σε τρια διαφορετικα σημεια.

Η φωτια ειναι σε τετοια θεση, που δεν μπορουν να επεμβουν ουτε τα πυροσβεστικα αεροσκαφη, αλλα ουτε και οι επιγειες δυναμεις. Συμφωνα με τις πρωτες πληροφοριες απο εκρηξη βληματος τραυματιστηκε ο καθηγητης της καρδιολογιας, Χρηστος Λολας, ο οποιος μεταφερθηκε στο νοσοκομειο Ευαγγελισμος.

Σημειωνεται οτι η περιοχη που μαινεται η πυρκαγια, παλαιοτερα ηταν πεδιο βολης. Δυναμεις της δασικης και πυροσβεστικης υπηρεσιας, πηραν θεσεις κατα μηκος των αντιπυρικων ζωνων, για να προστατευσουν τις κεραιες πολλων ραδιοφωνικων και τηλεοπτικων σταθμων, καθως και το ρανταρ της αεροποριας.

Συνεχισθηκε το μπαραζ των επιθεσεων ευρωπαικων κρατων κατα του ελληνικου τουρισμου. Μετα τους γερμανους τη σκυταλη πηραν οι δανοι, οπου η Ενωση πιλοτων της χωρας υποστηριζει οτι δεν ειναι ικανοποιητικες οι συνθηκες ασφαλειας στα ελληνικα αεροδρομια και κανουν λογο για συνωστισμο στους αεροδιαδρομους, ελλιπη εξοπλισμο ασφαλειας και ελεγχων επιβατων και αποσκευων. Σε σκοπιμοτητες και οικονομικα συμφεροντα αποδιδει ο προεδρος της ΟΣΥΠΑ τις επιθεσεις εναντιον των ελληνικων αεροδρομιων και των μηχανηματων ελεγχου εναεριας κυκλοφοριας και τονισε τα τελευταια 50 χρονια σημειωθηκαν μονο δυο ατυχηματα.

Στο μαυρο κουτι του μοιραιου αεροσκαφους τυπου ΑΝΤΟΝΟΦ, προσπαθουν οι εμπειρογνωμονες να λυσουν το γριφο της χθεσινης συντριβης του αεροσκαφους, το οποιο μετα απο μια τρελη πορεια, αφου συρθηκε επι 500 μετρα στο εδαφος, καρφωθηκε σε αποθηκη του υπουργειου Γεωργιας, με αποτελεσμα να σκοτωθουν και οι εξι επιβαινοντες σ'αυτο.

Μεχρι στιγμης, παντως, υπαρχει συγχιση για το τι συνεβη και ο πιλοτος δεν ακολουθησε τις οδηγιες του πυργου ελεγχου, με αποτελεσμα να βγει απο την πορεια του και να επιχειρησει αναγκαστικη προσγειωση σε χωραφια.

Συμφωνα με τις εκτιμησεις των ειδικων, ο πιλοτος εν μεσω των κακων καιρικων συνθηκων, που επικρατουσαν στην περιοχη και με δεδομενο το γεγονος οτι του τελειωναν τα καυσιμα, πιθανον νομισε τα φωτα του παρακειμενου δρομου ως διαδρομο προσγειωσης.

Οταν οταν διαπιστωσε το λαθος, επιχειρησε να προσγειωσει το αεροσκαφος στο χωραφι. Την αναγκη να εκσυγχρονιστει το αεροδρομιο της Θεσσαλονικης, τονισε ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ.

Ανησυχια εχει προκαλεσει σε ολοκληρο τον κοσμο, η εργασια αμερικανων ερευνητων συμφωνα με την οποια η ουσια νιφεδιπινη, που περιεχεται στο γνωστο αντιυπερτασικο φαρμακο Ανταλατ, αυξανει τον κινδυνο για καποιο αιφνιδιο καρδιακο επεισοδιο. Το φαρμακο, που χορηγειται κυριως σε υπερτασικους ασθενεις, καρδιοπαθεις η μη, αλλα και σε ατομα που πασχουν απο στηθαγχη, ενδεχεται να αυξησει κατα 60% την επικινδυνοτητα για εμφραγμα σε σχεση με αλλα παρομοια φαρμακα.

Με φθινοπωρινα επιτοκια στα στεγαστικα δανεια μπηκε ο Σεπτεμβριος. Την αρχη εκαναν η Κτηματικη και η Εμπορικη τραπεζα που μειωσαν τα επιτοκια τους μεχρι μιαμιση ποσοστιαια μοναδα. Η Κτηματικη διαμορφωσε τα επιτοκια στο 17% και η Εμπορικη στο 17, 5%. ελκυστικοτερα γινονται και τα στεγαστικα δανεια που χορηγει στους εργαζομενους στο δημοσιο, το Ταμειο Παρακαταθηκων και Δανειων μετα τη μειωση των επιτοκιων κατα μια μοναδα.

Μεγαλη επιτυχια σημειωσε, κατα τους συνδικαλιστες, η τριωρη πανεργατικη σταση εργασιας, 7 με 10 το πρωι, που κηρυξε η ΓΣΕΕ, σε ενδειξη διαμαρτυριας για την συνεχως αυξανομενη ανεργια και την προκλητικη σταση ορισμενων επιχειρηματιων να κλεισουν μεγαλες βιομηχανικες μοναδες. Η απεργιακη κινητοποιηση εγινε ιδιαιτερη αισθητη στα μεσα μεταφορας, στις τραπεζες, τα ναυπηγεια, αλλα και στις επιχειρησεις και οργανισμους του δημοσιου τομεα. Η ΓΣΕΕ εχει ηδη ζητησει συναντηση με τον Πρωθυπουργο, προκειμενου να του εκθεσει τις αποψεις της, ενοψει της νεας οικονομικης πολιτικης, που θα εξαγγειλει ο κ. Παπανδρεου απο την Διεθνη Εκθεση Θεσσαλονικης. Το προεδρειο της ΓΣΕΕ ειχε σημερα συναντηση με τον Προεδρο του Συνασπισμου, Νικου Κωνσταντοπουλου, ο οποιος τονισε την αναγκη αμεσων αλλαγων στην πολιτικη της μονοπλευρης λιτοτητας.

Αθωοι λογω αμφιβολιων, κριθηκαν απο το πρωτο Τριμελες Πλημμελειοδικειο Αθηνων 45 μαθητες και γονεις που κατηγορουνταν, οι μεν μαθητες για παρανομη βια, οι δε γονεις για παραμεληση εποπτειας ανηλικων. Η υποθεση αφορα καταληψεις που εγιναν στα Γ'και Δ' Γυμνασια και Λυκεια Ζωγραφου κατα την περιοδο του Δεκεμβριου του 1992 και του Ιανουαριου του '93. Συμφωνα με τη δικογραφια, οι μαθητες ειχαν κλεισει με λουκετο και αλυσιδα το σχολειο τους και ειχαν βαλει καρεκλες στην κυρια εισοδο του για να εμποδισουν τη διεξαγωγη των μαθηματων.

Ανυποχωρητοι στο αιτημα τους για γρηγορη επαναλειτουργια των Κλωστηριων Φιλιατων, ειναι οι αρχες και φορεις της Θεσπρωτιας, που σημερα συμμετειχαν στην συγκεντρωση των εργαζομενων στην Ηγουμενιτσα. Σε συμπαρασταση στους εργαζομενους δεν λειτουργησαν σ'ολοκληρο το νομο στο τριωρο της στασης της ΓΣΕΕ, καμμια Δημοσια Υπηρεσια, ενω κλειστες παρεμειναν και οι ιδιωτικες επιχειρησεις.

Συνεχιζοντας τις επαφες του με εκπροσωπους των κοινωνικων φορεων, ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ, Ακης Τσοχατζοπουλος, συναντηθηκε σημερα με το προεδρειο της ΠΑΣΕΓΕΣ. Οπως δηλωσε ο κ. Τσοχατζοπουλος, οι επαφες αυτες εντασσονται στο πλαισιο της προσπαθειας του κυβερνωντος κομματος για τη διαμορφωση μιας αναπτυξιακης προοπτικης και στον πρωτογενη τομεα παραγωγης της χωρας. Απο την πλευρα του οι εκπροσωποι της κορυφαιας συνδικαλιστικης οργανωσης των αγροτων, εκτος απο το ενημερωτικο σημειωμα που κατεθεσε με τα προβληματα των αγροτων, ανεπτυξε τις αποψεις και θεσεις για μια γενικοτερη αναπτυξιακη πολιτικη.

Αλλος ενας νεος προστεθηκε στην λιστα των νεκρων του λευκου θανατου. Νεκρος βρεθηκε μεσα στο σπιτι του στον Κορυδαλλο ο 28χρονος αεργος, Χρηστος Ανθοπουλος. Τον ατυχο νεο με την συριγγα στο χερι, ανακαλυψαν μεσα στην τουαλετα οι γονεις του.

Νεαρος με πολλαπλα καταγματα βρεθηκε το πρωι νεκρος στη λεωφορο Ιωνιας στα Κατω Πατησια. Μεταφερθηκε με ασθενοφορο στην κλινικη, Παμακαριστος, οπου οι γιατροι διεπιστωσαν το θανατο του. Απο την αστυνομια εγινε γνωστο οτι προκειται για Αρμενιο που εμενε στην περιοχη. Ο θανατος του αποδοθηκε σε αυτοκτονια η ατυχημα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τριαντα εννεα ατομα τραυματιστηκαν, μερικα σοβαρα, οταν ενα λεωφορειο που μετεφερε ηλικιωμενους γερμανους τουριστες ανατραπηκε στην πολη Σβεριν, στα ανατολικα της χωρας. Το λεωφορειο ξεφυγε απο την πορεια του καθως εστριβε σε μια στροφη και επεσε σε σιδηροδρομικες γραμμες. Αγνωστα παραμενουν τα αιτια.

Στη Λιβερια, ανελαβε σημερα καθηκοντα ο νεος ηγετης, Τσαρλς Τειλορ, καθως και πεντε μελη του νεου κυβερνητικου συμβουλιου. Στο μεταξυ, περισσοτεροι απο 12. 000 λιβεριανοι προσφυγες επεστρεψαν οικειοθελως στην πατριδα τους, απο τη Γουινεα, μετα την υπογραφη τον περασμενο μηνα μιας συμφωνιας ειρηνης, η οποια τερματισε τον πενταετη εμφυλιο πολεμο στη χωρα τους.

Μετα το σκανδαλο των κρατικων διαμερισματων που παραχωρηθηκαν σε πολιτικους αντι εξευτελιστικων μισθωματων στην Ιταλια, σειρα εχουν τωρα τα κινητα τηλεφωνα. Θεμα διαφανειας εθεσε ο υπουργος Δημοσιας Διοικησης, για τα κινητα που χρησιμοποιουν οι κρατικοι λειτουργοι επειτα απο καταγγελιες ορισμενων ενωσεων καταναλωτων, για σωρεια καταχρησεων.

Νεα βομβιστικη επιθεση σημειωθηκε το πρωι σε εστιατοριο της Κωνσταντινουπολης, με αποτελεσμα να τραυματιστει ενας υπαλληλος που κοιμοταν στο καταστημα. Η βομβα, που ηταν συνδεδεμενη με ωρολογιακο μηχανισμο, ειχε τοποθετηθει κατω απο ενα τραπεζι του εστιατοριου το προηγουμενο βραδυ. Η αστυνομια πιστευει οτι πισω απο την επιθεση βρισκονται φανατικοι μουσουλμανοι, καθως στο εστιατοριο διατιθενται οινοπνευματωδη ποτα.

Εχοντας το στομα φιμωμενο με πολυχρωμα μαντηλια, μια ομαδα απο εννεα εξοριστες γυναικες του Θιβετ, προεβησαν σημερα σε μια θαρραλεα εκδηλωση σιωπηλης διαμαρτυριας, εξω απο τις εγκαταστασεις διεξαγωγης του Παγκοσμιου Συνεδριου Γυναικειων Οργανωσεων στο Πεκινο. Δεκαδες κινεζοι αστυνομικοι με πολιτικα, βρεθηκαν αμεσως στον τοπο της πιο τολμηρης, μεχρι τωρα, εκδηλωσης διαμαρτυριας στο Συνεδριο, ωστοσο δεν επενεβησαν και περιοριστηκαν απλως να κοιταζουν. Αφου παρεμειναν επι 15 λεπτα σιωπηλες, οι γυναικες απεχωρησαν.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ατυχοι σταθηκαν οι τρεις ενοπλοι που επιχειρησαν να ληστεψουν το πολυκαταστημα Κλαουδατος, στην πλατεια Κοτζια. Οι τρεις δραστες εισεβαλαν λιγο μετα τις 5 το απογευμα στο πολυκαταστημα και κατευθυνθηκαν στον εβδομο οροφο. Αφου πλησιασαν την ταμια, την κτυπησαν στο κεφαλι με την λαβη του οπλου και της απεσπασαν 64. 000 δραχμες. Στην συνεχεια κατευθυνθηκαν προς τις σκαλες, εκει ομως τους περιμενε η ασφαλεια του καταστηματος οπου συνελαβε δυο απο αυτους. Προκειται για τον Ιωαννη Βριτσιδη, 42 χρονων απο το Καζαχσταν, δραπετη των φυλακων Αλικαρνασσου και τον Γεωργιο Κουρουτιδη, επισης απο το Καζαχσταν. Ο τριτος δραστης διεφυγε και καταζητειται.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η πρωταθλητρια μας των 100 μετρων, Κατερινα Θανου, στους αγωνες της Πανεπιστημιαδας, που διεξαγεται στην πολη Φουκουοκα της Ιαπωνιας, προκριθηκε στον τελικο του αγωνισματος της, οπου με επιδοση 11 δευτερα και 30 εκατοστα πηρε το αργυρο μεταλλιο. Στους ιδιους αγωνες, ο πρωταθλητης μας του ακοντισμου, Δημητρης Πολυμερου, με επιδοση 72 μετρα και 98 εκατοστα, πηρε την 7-η θεση στον τελικο του αγωνισματος.

Εφθασε σημερα το απογευμα στην Αθηνα, το νεο μεταγραφικο αποκτημα της ομαδας μπασκετ του Παναθηναικου, ο Αμερικανος ασος του ΝΒΑ, Ντομινικ Γουιλκινς. Η μεταγραφη του Γουιλκινς, κοστισε στον Παναθηναικο 7 εκατομμυρια δολλαρια, δηλαδη 1, 7 δισεκατομμυρια δραχμες.

Την Παρτιζαν Βελιγραδιου αντιμετωπιζει αποψε η ομαδα μπασκετ του Παναθηναικου στον δευτερο αγωνα της για το διεθνες τουρνουα του Βελιγραδιου.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Εντονα ανοδικες τασεις επεκρατησαν στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου με αποτελεσμα ο γενικος δεικτης τιμων να αποκομισει σημαντικα κερδη σε ποσοστο 1, 48% , κλεινοντας στις 954, 93 μοναδες. Ανοδικα κινηθηκαν ολοι οι επιμερους δεικτες. Τη μεγαλυτερη ανοδο σε ποσοστο 1, 87% κατεγραψε ο δεικτης των βιομηχανιων , κατα 1, 39% ενισχυθηκαν οι τραπεζικες μετοχες , με ανοδο 1, 40% εκλεισαν οι μετοχες των Κατασκευαστικων Εταιριων , κερδη 1, 02% σημειωσαν οι μετοχες των Διαφορων επιχειρησεων, σε ποσοστο 0, 69% αυξηθηκαν οι Ασφαλειες, με ανοδο 0, 54% εκλεισαν οι επενδυσεις και κατα 0, 26% και 0, 05% αντιστοιχως ενισχυθηκαν οι μετοχες των εταιριων Ληζινγκ και των Εταιριων Συμμετοχης.

ΔΟΛΑΡΙΟ

Αγορα, 232.600 Πωληση, 239.800

ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος θα ειναι ο καιρος αυριο σε ολοκληρη τη χωρα και μονο στα δυτικα και βορεια θα υπαρχουν τοπικες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα ειναι βορειοδυτικοι ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια θα κυμανθει στα βορεια 13 με 26 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 15 με 30 και στα νησια 17 με 28. Αιθριο καιρο με ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 20 με 29 και 16 με 26 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Friday, 1 September 1995 - 20:40:46