Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 05)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *

ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 3 ΤΗΣ 5.9.95 ΩΡΑ 13:00
Αθηνα,Ελλαδα,05/09/1995 (ΑΠΕ)

Οι τιτλοι των κυριοτερων ειδησεων του δελτιου μας απο την εσωτερικη και διεθνη επικαιροτητα:

Αρχιζει την επομενη εβδομαδα στη Νεα Υορκη νεος κυκλος διαπραγματευσεων για το Σκοπιανο.

Θα υπογραφει συμφωνια για την παραλληλη αρση των αντιμετρων, την αποσυρση της σημαιας με τον ηλιο της Βεργινας και δηλωση για αλλαγη του Συνταγματος.

Ηρεμια επικρατει στις περιοχες γυρω απο το Σεραγεβο. Στην Αγκυρα ο Ριτσαρντ Χολμπρουκ συνανταται με την τουρκικη ηγεσια.

Και νεα υποχωρηση σημειωσε ο πληθωρισμος τον Αυγουστο. Ετρεχε με 8,7% εναντι 8,9% τον περασμενο Ιουλιο.

Φωτια ξεσπασε το μεσημερι σε δασικη εκταση στο Λαγονησι στην Αττικη.

Συνεδριαζει το απογευμα το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ και αυριο η Επιτροπη Δεοντολογιας του Κινηματος. Πιθανον να ασχοληθουν και με τις δηλωσεις Παγκαλου.

Συσκεψη πραγματοποιειται το βραδυ στο υπουργειο Βιομηχανιας για τα Ναυπηγεια Σκαραμαγκα, με τη συμμετοχη του κ. Καλογεριδη.

Πορεια προς το Μεγαρο Μαξιμου πραγματοποιησαν το μεσημερι οι εργαζομενοι στα Ναυπηγεια.

Κατατιθεται το βραδυ στη Βουλη τροπολογια με την οποια θεσμοθετειται και νομοθετικα το πλαφον στα διδακτρα των ιδιωτικων εκπαιδευτηριων.

Κινητοποιησεις σε τεσσερις νομους για τη ζευξη του Μαλιακου Κολπου.

Δυο ψαραδες εξακολουθουν να αγνοουνται απο προχθες στη θαλασσια περιοχη της Κω.

Νεα εποχη για τις συγκοινωνιες της Αθηνας αρχιζει απο τις 17 του μηνος.

Εντος της εβδομαδας προκειται να πραγματοποιηθει η πρωτη γαλλικη πυρηνικη δοκιμη στο νοτιο Ειρηνικο.

Τρια ατομα τραυματιστηκαν σοβαρα απο εκρηξη βομβας σε συνοικια της Κωνσταντινουπολης.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νεος κυκλος διαπραγματευσεων αρχιζει την ερχομενη εβδομαδα μεταξυ της Ελλαδας και των Σκοπιων, χωρις μαλιστα να υπαρξει προηγουμενως αρση των ελληνικων αντιμετρων. Η αιφνιδιαστικη αυτη εξελιξη σημειωθηκε μετα την επισκεψη του αμερικανου υφυπουργου Εξωτερικων, Ριτσαρντ Χολμπρουκ σε Αθηνα και Σκοπια και δημιουργει ετσι προυποθεσεις για την εξομαλυνση των σχεσεων των δυο χωρων. Ετσι, την ερχομενη εβδομαδα, ο υπουργος Εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας και ο Σκοπιανος ομολογος του, Στεβο Τσερβενκοφσκι θα προσελθει στο τραπεζι των διαπραγματευσεων στην εδρα των Ηνωμενων Εθνων, υπο την αιγιδα του μεσολαβητη του ΟΗΕ, Σαιρους Βανς. Οι δυο υπουργοι, αναμενεται να υπογραψουν τη λεγομενη ``ενδιαμεση συμφωνια``, η οποια θα προβλεπει την παραλληλη αρση των ελληνικων αντιμετρων και την αποσυρση απο τα Σκοπια της σημαιας με τον Ηλιο της Βεργινας καθως και ερμηνευτικη δηλωση για αλλαγη του συνταγματος τους. Ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης χαρακτηρισε πολυ θετικη την εξελιξη στο θεμα των Σκοπιων και τονισε οτι οι προοπτικες στο θεμα αυτο ειναι πολυ καλες.

Ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, ταχθηκε υπερ της ταυτοχρονης επιλυσης της βοσνιακης κρισης και του Σκοπιανου. Η αξιωματικη αντιπολιτευση, επεσημανε οτι ειναι αναγκη να προχωρησει η διαδικασια για την επιλυση του Σκοπιανου, στο πλαισιο του ΟΗΕ και του μεγαλου πακετου. Ο κ. Εβερτ, ο οποιος επεστρεψε το μεσημερι απο το Παρισι, θα ζητησει να συναντηθει με τον κ.Παπουλια, προκειμενου να ενημερωθει για τις εξελιξεις. Ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, κατηγορησε κυβερνηση και Νεα Δημοκρατια οτι προχωρουν στο κλεισιμο του Σκοπιανου, συμφωνα με τα σχεδια των Αμερικανων. Μεθαυριο, Πεμπτη, ο κ. Σαμαρας θα γινει δεκτος απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλο, στον οποιο αναμενεται οτι θα αναπτυξει τις αποψεις και τις ενστασεις του για τις εξελιξεις στα εθνικα θεματα και κυριως στο Σκοπιανο. Τελος, χθες η πολιτικη επιτροπη του Συμβουλιου της Ευρωπης, ενεκρινε την αιτηση των Σκοπιων να γινει μελος του Οργανισμου αυτου με την ονομασια ΦΥΡΟΜ. Τους χειρισμους της κυβερνησης στο θεμα των Σκοπιων, επεκριναν το ΚΚΕ και ο Συνασπισμος.

Ηρεμια επικρατει μεχρι τωρα στις περιοχες γυρω απο το Σεραγεβο, καθως συμφωνα με τον ΟΗΕ, οι Σερβοι της Βοσνιας αποσυρουν τα βαρεα οπλα που ειχαν αναπτυξει στην περιοχη. Απο την πλευρα τους, τοσο ο ΟΗΕ οσο και το ΝΑΤΟ, παρακολουθουν στενα την κατασταση, πριν αποφασισουν ενδεχομενη επαναληψη των αεροπορικων βομβαρδισμων. Εκπροσωπος, ομως,των Ηνωμενων Εθνων δηλωσε οτι το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ κλινουν περισσοτερο προς την αποφαση επαναληψης των επιδρομων. Στο μεταξυ, με την ηγεσια της Τουρκιας συνανταται σημερα στην Αγκυρα, ο κ. Χολμπρουκ. Το πρωι η κ. Τσιλερ καλεσε το ΝΑΤΟ να επαναλαβει τους αεροπορικους βομβαρδισμους. Ο αμερικανος αξιωματουχος θα μεταβει το απογευμα στο Βελιγραδι οπου θα εχει νεες επαφες με τον Προεδρο της Σερβιας Σλομπονταν Μιλοσεβιτς.

Ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης, εξεφρασε το πρωι την ελπιδα οτι θα αποφευχθει η πιθανοτητα αεροπορικων επιδρομων του ΝΑΤΟ, ωστε η συναντηση των υπουργων Εξωτερικων των εμπλεκομενων χωρων στη Γενευη να γινει κατω απο ευνοικες συνθηκες.

Και νεα υποχωρηση σημειωσε ο πληθωρισμος τον Αυγουστο. Ειδικοτερα, συμφωνα με στοιχεια της Στατιστικης Υπηρεσιας, ο πληθωρισμος το μηνα αυτο ετρεχε με ετησιο ρυθμο 8,7%. Υπενθυμιζεται οτι τον Ιουλιο ο πληθωρισμος ετρεχε με 8,9%, ενω περυσι τον Αυγουστο με 11,1%. Στοχος για το 1995 ειναι να περιοριστει ο πληθωρισμος στο 8%, ποσοστο που θεωρειται εφικτο απο το υπουργειο Εθνικης Οικονομιας, το οποιο προβλεπει συνεχιση της πτωτικης τασης για τον Σεπτεμβριο.

Φωτια ξεσπασε το μεσημερι σε δασικη εκταση στο Λαγονησι, στην Αττικη, κοντα στο ξενοδοχειο ΞΕΝΙΑ. Στις προσπαθειες κατασβεσης εκτος απο τις επιγειες δυναμεις μετεχουν και πυροσβεστικα αεροσκαφη.

Συνεδριαζει το απογευμα το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ, μεσα σε βαρυ κλιμα μετα την προσωπικη επιθεση του Θεοδωρου Παγκαλου στον Κωστα Λαλιωτη. Αυριο θα συνεδριασει η Επιτροπη Δεοντολογιας του Κινηματος και ειναι πιθανο να ασχοληθει και με τις δηλωσεις Παγκαλου. Παντως, στελεχη του ΠΑΣΟΚ, συνεχιζουν να επικρινουν τον κ.Παγκαλο για το επιπεδο των δηλωσεων του.

Συσκεψη θα πραγματοποιηθει το βραδυ στο υπουργειο Βιομηχανιας, μεταξυ του αναπληρωτη υπουργου, Χρηστου Ροκοφυλλου, και του επιχειρηματια κ.Καλογεριδη με θεμα τη διερευνηση της προτασης του για την αγορα των ναυπηγειων Σκαραμαγκα. Οι εργαζομενοι στα ναυπηγεια, οι οποιοι διαφωνουν με τα σχεδια ιδιωτικοποιησης της επιχειρησης, κλιμακωνουν τις κινητοποιησεις τους ενω το μεσημερι πραγματοποιησαν πορεια προς το Μεγαρο Μαξιμου.

Με τροπολογια που θα ενταχθει το βραδυ στη Βουλη, σε νομοσχεδιο του υπουργειου Εμποριου, θα θεσμοθετηθει και νομοθετικα το πλαφον στα διδακτρα των ιδιωτικων εκπαιδευτηριων που εχει εξαγγελθει. Συμφωνα με την τροπολογια, καθοριζεται σε 5% η αυξηση για τα διδακτρα των μαθητων που φοιτουν στα ιδιωτικα ινστιτουτα επαγγελματικης καταρτισης και σε 7% για τα ιδιωτικα σχολεια. Για τις περιπτωσεις που τα ιδιωτικα σχολεια διαμορφωσουν τα διδακτρα τους με αυξησεις περα απο το οριο αυτο, προβλεπονται ποινες που φθανουν και τις 500 χιλιαδες κατα περιπτωση. Στην τροπολογια προβλεπεται οτι εφοσον οι γονεις εχουν καταβαλει αυξησεις αυτες θα συμψηφιστουν. Υπενθυμιζεται οτι οι ιδιοκτητες των εκπαιδευτηριων αντιδρουν στην επιβολη ανωτατου οριου στα διδακτρα και ζητουν αυξησεις απο 10 εως 15%.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντος της εβδομαδας προκειται να πραγματοποιηθει η πρωτη απο τις 8 γαλλικες πυρηνικες δοκιμες στο Νοτιο Ειρηνικο, αφησε εμμεσως να εννοηθει σημερα απο την Ταιτη ο τοπικος κυβερνητης της Γαλλικης Πολυνησιας. Στο μεταξυ συνεχιζονται οι αντιδρασεις για την επεμβαση των Γαλλων κομαντος στα πλοια της Γκρινπις.

Τρια ατομα τραυματιστηκαν σοβαρα απο εκρηξη βομβας, σε συνοικια της Κωνσταντινουπολης. Την ευθυνη για την εκρηξη ανελαβε εξτρεμιστικη ισλαμικη οργανωση,που στο παρελθον εχει πραγματοποιησει σειρα επιθεσεων εναντιον εστιατοριων και καφενειων.

Η γερμανικη κυβερνηση εξεταζει την επαναληψη της στρατιωτικης βοηθειας στην Τουρκια,που ειχε διακοπει τον περασμενο Μαρτιο σε ενδειξη διαμαρτυριας για τις τουρκικες επιθεσεις εναντιον των κουρδων στο βορειο Ιρακ,δηλωσε εκπροσωπος του γερμανικου υπουργειου Εξωτερικων.

Μια γυναικα εχασε τη ζωη της και 15 ατομα τραυματιστηκαν,εκ των οποιων επτα σοβαρα, απο πυρκαγια, που ξεσπασε σε τετραοροφο κτιριο,στην πολη Λιμπεκ της βορειας Γερμανιας, που κατοικουσαν κυριως τουρκοι μεταναστες,ανακοινωσε η αστυνομια. Τα αιτια που προκαλεσαν την πυρκαγια δεν εχουν γινει γνωστα.

Επιθεση εναντιον της Κινας εξαπελυσε σημερα η συζυγος του προεδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλιντον, Χιλαρυ, μιλωντας στο Πεκινο ενωπιον της 4ης Διεθνους Διασκεψης του ΟΗΕ για τις γυναικες. Κατηγγειλε ως απαραδεκτο το γεγονος οτι απαγορευθηκε σε μη κυβερνητικες οργανωσεις γυναικων που το επιθυμουσαν να παρουν μερος στη συναντηση. ``Ελευθερια, τονισε, σημαινει σεβασμος των αποψεων εκεινων που μπορει να διαφωνουν με τις κυβερνησεις τους``.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κλειστα παραμενουν σημερα σε Φθιωτιδα, Τρικαλα, Καρδιτσα και Λαρισα, τα νομαρχιακα δημοτικα και κοινοτικα καταστηματα καθως και οι δημοσιες υπηρεσιες σε ενδειξη διαμαρτυριας για την αποφαση της κυβερνησης να προχωρησει στην κατασκευη της ζευξης του Μαλιακου κολπου, στο πλαισιο του νεου αυτοκινητοδρομου. Οι φορεις ζητουν να προκριθει η χαραξη του αυτοκινητοδρομου απο το Δομοκο. Το μεσημερι, η συντονιστικη επιτροπη συναντηθηκε με τον αναπληρωτη υπουργο Εθνικης Οικονομιας, Γιωργο Ρωμαιο, στον οποιο εξεθεσαν τις αποψεις τους.

Ενενηντα οκτω βουλευτες ολων των κομματων, με επιστολη τους προς τον προεδρο της Βουλης, Αποστολο Κακλαμανη, ζητουν να αναλαβει πρωτοβουλιες στα πλαισια των διεθνων οργανισμων, για να σταματησουν ολες οι πυρηνικες δοκιμες σε παγκοσμιο επιπεδο. Οι βουλευτες καταδικαζουν την πρωτοβουλια της Γαλλιας να προχωρησει σε νεο κυκλο πυρηνικων δοκιμων.

Απολογουνται σημερα συμπληρωματικα στον εβδομο ανακριτη οι οκτω κατηγορουμενοι, μελη της ΜΑΒΗ, που φερονται οτι ελαβαν μερος στην ενοπλη επιθεση εναντιον αλβανικου στρατοπεδου στην Επισκοπη. Κατα την απολογια του Γιωργου Αναστουλη, σημειωθηκε ενταση και επεισοδιο, οταν ο κατηγορουμενος αρχισε να σπαει και να πεταει αντικειμενα που εβρισκε μπροστα του. Στο μεταξυ, απο το Συμβουλιο Πλημμελειοδικων, απορριφθηκε αιτηση κατηγορουμενου για αρση του απορρητου της δικογραφιας που εχει σχηματισθει για την υποθεση.

Νεα εποχη για τις συγκοινωνιες αλλα και για τους κατοικους της πρωτευουσας αρχιζει στις 17 Σεπτεμβριου με τη λειτουργια των 12 απο τους 16 λεωφορειακους κορμους, που θα τεθουν σε λειτουργια τον ερχομενο Νοεμβριο. Οπως ανακοινωσε το πρωι ο υπουργος Μεταφορων και Επικοινωνιων Θανασης Τσουρας θα υπαρξει μια μεταβατικη περιοδος μελετης που θα διαρκεσει μεχρι το τελος του χρονου. Με το νεο συστημα εκτιμαται οτι θα μειωθει ο χρονος διαδρομης απο 20 εως 25% ανα γραμμη .

Αγνοουνται απο προχθες το μεσημερι οι ερασιτεχνες ψαραδες Μανωλης Κουρδιστος και Νικος Διακοδημητρης, οι οποιοι με το σκαφος τους ειχαν παει για ψαρεμα στη θαλασσια περιοχη της νησιδας ``Κονδυλουσα`` της Κω. Την περιοχη ερευνουν σκαφη του Λιμενικου Σωματος, αλιευτικα, αεροπλανο της Πολεμικης Αεροποριας και αλλα παραπλεοντα πλοια, χωρις ομως αποτελεσμα.

Σε νεαρη αλβανιδα ανηκει το πτωμα που βρεθηκε το πρωι στην περιοχη Παλαια Σφαγεια πισω απο το εργοστασιο γραφικων τεχνων ``ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ`` στο 1-ο χιλιομετρο Βαρης -Κορωπιου, στην Αττικη. Συμφωνα με την ιατροδικαστικη εξεταση, η γυναικα επεσε θυμα δολοφονιας και φερει τραυματα απο πυροβολισμους.

Στον εισαγγελεα Ροδου, αναμενεται να οδηγηθουν σημερα οι δυο Τουρκοι δουλεμποροι που αποβιβασαν στη Συμη, 19 Πακιστανους λαθρομεταναστες. Οπως ειπαν, για την μεταφορα του καθε λαθρομεταναστη πηραν 2.000 δολαρια.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αδιαφορο βαθμολογικα αγωνα δινει αποψε στο Ριμινι της Ιταλιας η εθνικη μας ομαδα ποδοσφαιρου των ελπιδων με την αντιστοιχη του Αγιου Μαρινου, για τα προκριματικα του Ευρωπαικου πρωταθληματος, αφου και οι δυο ομαδες εχουν χασει καθε πιθανοτητα προκρισης στα τελικα. Ιδιο ``σκηνικο`` και για τον αυριανο αγωνα της εθνικης μας ομαδας ανδρων με την αντιστοιχη του Αγιου Μαρινου. Ο ομοσπονδιακος τεχνικος Κωστας Πολυχρονιου,δηλωσε οτι οι διεθνεις μας θελουν να δωσουν τον καλυτερο τους εαυτο για να αποδειξουν οτι το Ελληνικο ποδοσφαιρο υπαρχει, παρα τον αποκλεισμο απο τα τελικα και την ελλειψη στοχων στη συγκεκριμενη διοργανωση.

Πρεμιερα αποψε για τα Κυπελλα Ευρωπης του μπασκετ με την προκριματικη φαση του Κυπελλου Κορατς.Απο Ελληνικης πλευρας αγωνιζεται μονο ο Σπορτινγκ, που υποδεχεται στην Αθηνα την ΑΕΚ Λαρνακας.

Η ομαδα Μπασκετ του Παναθηναικου παρουσιαζει επισημα το απογευμα το νεο μεγαλο αστερι της ομαδας, τον Αμερικανο ασο του ΝΒΑ Ντομινικ Γουιλκινς. Η παρουσιαση του διασημου μπασκετμπολιστα θα γινει σε κεντρικο ξενοδοχειο της Αθηνας.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος καιρος επικρατει σημερα σε ολη τη χωρα και μονο στα βορειοδυτικα υπαρχουν νεφωσεις ενω δεν αποκλειεται να σημειωθουν και λιγες βροχες. Οι ανεμοι πνεουν απο δυτικες διευθυνσεις ασθενεις. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 29 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα, τους 34 και στα νησια τους 31 βαθμους Κελσιου. Για αυριο σε ολη τη χωρα προβλεπονται αραιες νεφωσεις που στα δυτικα βαθμιαια θα πυκνωσουν και θα εκδηλωθουν βροχες και τοπικες καταιγιδες κυριως στα βορειοδυτικα. Απο τις μεσημεριανες ωρες τα φαινομενα σταδιακα θα επεκταθουν στην κεντρικη και βορεια χωρα.Οι ανεμοι θα πνεουν απο νοτιες διευθυνσεις ασθενεις εως μετριοι και στο Ιονιο ισχυροι. Η θερμοκρασια


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Tuesday, 5 September 1995 - 18:00:52