Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 05)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *



ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Νεα ενταση στη βοσνιακη κριση, καθως απο το απογευμα επαναλαμβανονται οι αεροπορικες επιδρομες του ΝΑΤΟ εναντιον στοχων των Σερβων της Βοσνιας, αφου δεν κριθηκε ικανοποιητικη η αποχωρηση του σερβικου πυροβολικου απο τα περιχωρα του Σεραγεβο. Λιγο νωριτερα το ΝΑΤΟ καλεσε τους Σερβους να απομακρυνουν χωρις καθυστερηση τον βαρυ οπλισμο τους και η απαντηση που εδωσε ο στρατηγος Μλαντις, ηταν πως αν υπαρξουν αεροπορικες επιθεσεις, οι Σερβοι θα απαντησουν. Παραλληλα κατηγορησε το ΝΑΤΟ οτι μεροληπτει υπερ της Μουσουλμανικης πλευρας. Τα αεροσκαφη που πηραν μερος στις σημερινες επιθεσεις απογειωθηκαν απο το αμερικανικο αεροπλανοφορο Ρουζβελτ και απο επιγειες βασεις στην Ιταλια. Συμφωνα με τα ξενα ειδησεογραφικα πρακτορεια, πυκνα συννεφα καπνου εντοπιστηκαν κοντα σε σερβικες θεσεις κοντα στο Σεραγεβο και στις πολεις Ντομπρινια και Λουκαβιτσα. Εκρηξεις ακουστηκαν επισης και στα περιχωρα του Παλε, που ειναι η πρωτευουσα των Σερβων της Βοσνιας.

Στην Αθηνα πραγματοποιουνται αλλεπαλληλες συσκεψεις στο υπουργειο Εθνικης Αμυνας και οπως δηλωσε ο υπουργος, Γερασιμος Αρσενης, υπηρχε ακομη περιθωριο διαλογου, το οποιο μπορουσε να αποτελεσει αντικειμενο για εκτονωση της εντασης, ενοψει της κρισιμης Διασκεψης την Παρασκευη στη Γενευη. Ο κ. Αρσενης αφου επανελαβε τις επιφυλαξεις της Ελλαδος στην πρακτικη των αεροπορικων επιδρομων, εξεφρασε την ευχη οτι οι πολιτικοι θα υπερισχυσουν των στρατιωτικων, ωστε να δρομολογηθουν οι διαδικασιες για μια ειρηνικη επιλυση του προβληματος.

Ποικιλες αντιδρασεις εχουν προκαλεσει οι ραγδαιες εξελιξεις που δρομολογηθηκαν αναφορικα με το θεμα των Σκοπιων. Η κυβερνηση δια του εκπροσωπου της χαρακτηρισε σημαντικες τις εξελιξεις αυτες και εξεφρασε σχετικη αισιοδοξια. Ο κ. Βενιζελος διατυπωσε επισης την ικανοποιηση της κυβερνησης για την κινηση του Γκλιγκοροφ να τερματησει την αδιαλλακτη σταση του και να προσελθει στο τραπεζι των διαπραγματευσεων. Αναμενομενη και θετικη χαρακτηρισε την εξελιξη ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος. Επιφυλακτικος ως προς τις εξελιξεις αυτες, εμφανιστηκε ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, που επεστρεψε το μεσημερι απο τη Γαλλια. Ο κ. Εβερτ τονισε οτι η κυβερνηση κανει μυστικη διπλωματια, δεν γνωριζει ακριβως το περιεχομενο των συνομιλιων και επιφυλαχθηκε να απαντησει, αφου ενημερωθει,αυριο απο τον υπουργο των Εξωτερικων. Ο κ. Εβερτ επεκρινε την κυβερνηση οτι αν δεν υπηρχαν οι παλλιδρομησεις και οι ασκοπες περιπλανησεις της, δεν θα αντιμετωπιζαμε τις σημερινες δυσκολιες. Τελος σε ερωτηση αν θα ζητησει συγκληση των πολιτικων αρχηγων, ειπε οτι προτιμαει συζητηση στη Βουλη, μπροστα στις τηλεοπτικες καμερες.

Δριμυτατη επιθεση κατα της κυβερνησης και της Νεας Δημοκρατιας, τις οποιες αποκαλεσε εργολαβους του συμβιβασμου, εξαπελυσε ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, ο οποιος ζητησε ηδη συναντηση με τον Προεδρο της Δημοκρατιας, που θα πραγματοποιηθει αυριο το απογευμα. Κατα τον κ. Σαμαρα η αποδοχη, απο την κυβερνηση, αμεσων συνομιλιων με τα Σκοπια, αποτελει πραξη ασυνεπειας και ερχεται σε αντιθεση με το περιεχομενο της αποφασης του Συμβουλιου των πολιτικων αρχηγων του 1992. Για λυση ακραιου στρουθοκαμηλισμου εκανε λογο ο τεως πρωθυπουργος, Κωνσταντινος Μητσοτακης, διατυπωνοντας την εκτιμηση οτι το θεμα των Σκοπιων θα παραμεινει μια ανοιχτη πληγη. Ο κ. Μητσοτακης αφου υπεραμυνθηκε της πολιτικης που ειχε ακολουθησει ο ιδιος, προεβλεψε τελικα οτι τα Σκοπια θα αναγνωρισθουν διεθνως με το ονομα Μακεδονια. Φθασαμε απλως στο σημειο που βρισκομαστε πριν τεσσερα χρονια,εκτιμησε ο Θεοδωρος Παγκαλος, ενω η Μαρια Δαμανακη τονισε οτι το εμπαργκο ηταν το μεγαλο σφαλμα, που μας οδηγησε στην επιδιαιτησια των Αμερικανων.

Κατω απο το βαρυ κλιμα που εχει δημιουργηθει στο ΠΑΣΟΚ απο την οξυτατη επιεση του Θεοδωρου Παγκαλου κατα του Κωστα Λαλιωτη, συνεδριαζει απο το απογευμα το Εκτελεστικο Γραφειο του Κινηματος και αυριο η Επιτροπη Δεοντολογιας. Την ιδια ωρα ο πρωην υπουργος εξακολουθει να δεχεται καταιγισμο επικρισεων απο διαφορες πλευρες, ενω δεν μπορει να αποκλεισθει και το ενδεχομενο παραπομπης του στην επιτροπη δεοντολογιας. Σαφεις αποστασεις απο τις δηλωσεις Παγκαλου, πηραν τοσο ο Παρασκευας Αυγερινος, οσο και ο Κωστας Σημιτης, συνεργατες του οποιου δηλωναν οτι οι υβρεις δεν συνιστουν πολιτικα επιχειρηματα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μετα τις συνεχιζομενες εντονες διεθνεις αντιδρασεις, ο Γαλλος Προεδρος, Ζακ Σιρακ, δηλωσε οτι η Γαλλια μπορει να πραγματοποιησει λιγοτερες πυρηνικες δοκιμες, απο τις οχτω που εχει προγραμματισει, στο νοτιο Ειρηνικο Ωκεανο. Προσθεσε επισης οτι οι δοκιμες αυτες θα δωσουν επαρκη στοιχεια για τη διεξαγωγη δοκιμων με τεχνικες προσομειωσης, σε ηλεκτρονικους υπολογιστες.

Τουλαχιστον 500 χιλιαδες βορειοκορεατες εμειναν αστεγοι μετα τις καταρρακτωδεις βροχες και τις καταστραπτικες πλημμυρες, που σαρωσαν μεγαλες περιοχες της χωρας. Οι αρχες εκφραζουν φοβους οτι πανω απο 70 ατομα εχασαν τη ζωη τους.

Η Ρωσια εκτοξευσε σημερα εναν νεας γενιας διηπειρωτικο βαλιστικο πυραυλο απο το κοσμοδρομιο του Πλεσετσκ, 1000 χιλιομετρα βορεια της Μοσχας. Ο πυραυλος, που θα αντικαταστησει συντομα τους πεπαλαιωμενους ΣΣ 18, χρησιμοποιει στερεα καυσιμα, τα οποια ειναι πιο ασφαλη.

Τρια ατομα τραυματιστηκαν σοβαρα απο εκρηξη βομβας που ειχαν τοποθετησει Ισλαμιστες σε ενα κιοσκι, απεναντι απο οικο ανοχης σε συνοικια της Κωνσταντινουπολης.

Δριμυτατη επιθεση κατα της Κινας για τον τροπο με τον οποιο οι κινεζικες αρχες χειριστηκαν τη συναντηση των μη κυβερνητικων οργανωσεων των γυναικων, που πραγματοποιειται εξω απο το Πεκινο, εξαπελυσε η πρωτη κυρια των Ηνωμενων Πολιτειων, Χιλαρι Κλιντον.

Το Λαικο Μετωπο για την απελευθερωση της Παλαιστινης, που αντιτιθεται στην ειρηνευτικη συμφωνια με το Ισραηλ, ανελαβε την ευθυνη για τη σημερινη δολοφονια Ισραηλινου εποικου στην κατεχομενη δυτικη οχθη και τον σοβαρο τραυματισμο της συζυγου του.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεα εποχη για τις συγκοινωνιες, αλλα και για τους κατοικους της πρωτευουσας, αρχιζει στις 17 Σεπτεμβριου, με τη λειτουργια των 12 εκ των 16 λεωφορειακων κορμων. Οπως ανακοινωσε ο υπουργος Μεταφορων με το νεο συστημα θα υπαρξει μειωση του χρονου διαδρομης, απο 20 εως 25%, ανα γραμμη, παραμονη των επιβατων στους χωρους μετεπιβιβασεως που δεν θα ξεπερνα τα 5 λεπτα, αποσυρση 211 λεωφορειων παλαιας τεχνολογιας και μειωση των αφετηριων απο 46 σε 16 και των λεωφορειακων γραμμων που καταληγουν στο κεντρο απο 91 σε 17. Παραλληλα,αναπτυσσονται η ηλεκτροκινηση και η κυκλοφορια με μινι λεωφορεια, γεγονος που θα συμβαλει αποφασιστικα στην κυκλοφοριακη αποσυμφορηση, την περιβαλλοντικη αναβαθμιση και την ταχυτερη εξυπηρετηση του επιβατη``.

Νεα υποχωρηση σημειωσε τον Αυγουστο ο πληθωρισμος και σε ετησια βαση ετρεχε με ρυθμο 8,7%,εναντι 8,9% τον Ιουλιο και 11,1% τον Αυγουστο του 1994.Στο οικονομικο επιτελειο της κυβερνησης επικρατει κλιμα αισιοδοξιας για επιτευξη του στοχου που ειναι πληθωρισμος 7% στο τελος του ετους,ενω το υπουργειο εθνικης οικονομιας προβλεπει συνεχιση της πτωτικης τασης και τον Σεπτεμβριο.

Αποφασισμενοι να συνεχισουν τις κινητοποιησεις τους εμφανιστηκαν οι εργαζομενοι στα ναυπηγεια Σκαραμαγκα, που το μεσημερι πραγματοποιησαν συγκεντρωση διαμαρτυριας και πορεια προς το Μεγαρο Μαξιμου, οπου επεδωσαν ψηφισμα με τα αιτηματα τους στο συμβουλο του Πρωθυπουργου, κ. Καρχιμακη. Οι εργαζομενοι υποστηριζουν οτι η προταση που εχουν υποβαλει, να παραμεινει το 51% των μετοχων στο Δημοσιο και το 49% στους ιδιους, ειναι η μονη που μπορει να δωσει λυση στο προβλημα των ναυπηγειων και επεκριναν δριμυτατα το υπουργειο Βιομηχανιας για το γεγονος οτι συναλλασσεται με αφερεγγυους, οπως τονισαν, υποψηφιους αγοραστες. Η κυβερνηση αναμενεται να παρει τις οριστικες της αποφασεις την Πεμπτη, σε συσκεψη που θα πραγματοποιηθει στο υπουργειο Βιομηχανιας και στην οποια θα παρουσιαστουν οι εξουσιοδοτησεις και οι εγγυητικες επιστολες απο τις ενδιαφερομενες εταιριες. Στο Πρωτοδικειο Αθηνων συζητηθηκε σημερα η αιτηση των πιστωτριων τραπεζων, που ζητουν να τεθουν τα ναυπηγεια Ελευσινος υπο καθεστως εκκαθαρισης εν λειτουργια.

Στη Βουλη συζητειται σημερα η επιμαχη τροπολογια του υπουργειου Εμποριου, που προβλεπει ανωτατο ποσοστο αυξησης 7% στα διδακτρα των ιδιωτικων σχολειων και 5% για τα Ινστιτουτα Επαγγελματικης Καταρτισης. Η τροπολογια εχει ξεσηκωσει θυελλα αντιδρασεων απο τους ιδιοκτητες των σχολων, ενω το υπουργειο Εμποριου προειδοποιει οτι οσοι ιδιοκτητες εισπραξουν διδακτρα με μεγαλυτερες αυξησεις, θα αντιμετωπισουν χρηματικα προστιμα απο 50 μεχρι 500 χιλιαδες ανα μαθητη.

Το ποσο του 1.730.000 δρχ χρειαζεται μια μεση ελληνικη οικογενεια για να καλυψει τις βασικες βιοτικες της αναγκες, το τελευταιο τετραμηνο της χρονιας. Συμφωνα με ερευνα του Ινστιτουτου Καταναλωτων μια τετραμελης οικογενεια χρειαζεται περιπου 345.000 δρχ το μηνα για την καλυψη των βασικων αναγκων. Στο ποσο αυτο θα πρεπει να προστεθουν τουλαχιστον αλλες 350.000 δρχ, για προσθετες δαπανες των κοινωνικων και αλλων υποχρεωσεων το χειμωνα και ιδιαιτερα της περιοδου των Χριστουγεννων. Στα εξοδα αυτα δεν περιλαμβανονται τα εξοδα ενοικιου, τα οποια μια στις τρεις οικογενειες, πληρωνει περιπου 80.000 δραχμες το μηνα.

Επεισοδιακη ηταν η σημερινη συμπληρωματικη απολογια των μελων της ΜΑΒΗ, που φερονται αναμεμειγμενα στο επεισοδιο του αλβανικου φυλακιου της Επισκοπης. Ο εκ των κατηγορουμενων, Γιωργος Αναστασουλης, που φερεται και ως εγκεφαλος της οργανωσης, κατα την απολογια του εξαμανη, οταν ο ανακριτης του εδωσε την εντυπωση πως προσπαθει να ποινικοποιησει την μαρτυρια της μητερας του. Ο κατηγορουμενος σε εξαλλη κατασταση, πεταξε ενα ποτηρι στο πατωμα και αρχισε να χτυπα το κεφαλι του στον τειχο και να φωναζει μανα και πατριδα ειναι μονο μια. Η ανακριση διεκοπει προς το παρον για να συνεχισθει λιγο αργοτερα με τις απολογιες των υπολοιπων κατηγορουμενων.

Τον κωδωνα του κινδυνου για την κατασταση και τις προοπτικες του ελληνικου τουρισμου, κρουει ο Συνδεσμος Ελληνικων Τουριστικων Επιχειρησεων, εκτιμωντας οτι υπαρχει μια ενορχηστρωμενη επιθεση απο τον ξενο τυπο κατα του τουρισμου της χωρας μας και η οποια μεχρι στιγμης δεν εχει απαντηθει οργανωμενα απο την κυβερνηση. Ο Συνδεσμος εκτιμα οτι τα μηνυματα και για το 1996 δεν ειναι καθολου αισιοδοξα και προτεινει μεταξυ αλλων τη δημιουργια αναβαθμισμενου και ισχυρου υπουργειου Τουρισμου, το οποιο θα λειτουργει σαν συντονιστικο οργανο.

Εξαρση στο φαινομενο των λαθρομεταναστων που εισερχονται στη χωρα μας,παρατηρειται το τελευταιο διαστημα.Στον εισαγγελεα Ροδου οδηγηθηκαν σημερα δυο τουρκοι δουλεμποροι οι οποιοι αποβιβασαν στη νησο Συμη 26 Πακιστανους λαθρομεταναστες.Για τη μεταφορα τους οι Πακιστανοι πληρωσαν 2.000 δολλαρια ο καθενας.Στην Αλεξανδρουπολη η αστυνομια εξαρθρωσε δυο κυκλωματα ελληνων που μετεφεραν 15 Πακιστανους στην ελλαδα.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Εφθασε σημερα στην Θεσσαλονικη, ο Αμερικανος μπασκετμπολιστας Ντιν Γκαρετ, που θα ειναι ο δευτερος ξενος της ομαδας του ΠΑΟΚ στη φετινη περιοδο. Ο Γκαρετ θα υποβληθει αυριο στις απαραιτητες ιατρικες εξετασεις και την Παρασκευη θα μεταβει με την νεα του ομαδα στην Κυπρο.

Η ομαδα μπασκετ του Παναθηναικου παρουσιασε σημερα επισημα το νεο μεταγραφικο αποκτημα της,τον Αμερικανο ασο του ΝΒΑ, Ντομινικ Γουιλκινς. Ο 35χρονος ασος,αναφερθηκε στο ελληνικο πρωταθλημα, στους συμπαικτες του καθως και στην αποφαση του να ερθει να παιξει μπασκετ στην Ευρωπη και τονισε οτι στον πρωτο αγωνα του Παναθηναικου, θα ηθελε να δωσει δωρεαν 20 εισιτηρια σε φιλανθρωπικα ιδρυματα και σε παιδια.

Ο προεδρος του Ολυμπιακου Σωκρατης Κοκκαλης επανηλθε στο θεμα του δευτερου ξενου μπασκετμπολιστα που θα αποκτησει η ομαδα του, τονιζοντας οτι θα προκειται για εναν κορυφαιο παικτη του ΝΒΑ.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε πτωτικη τροχια επανηλθε σημερα η αγορα του Χρηματιστηριου, μετα την ανοδο των δυο προηγουμενων συνεδριασεων. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 958,37 μοναδες, μειωμενος κατα 0,37%.Σε μετρια επιπεδα κυμανθηκαν οι συναλλαγες και η αξια τους ανηλθε στα 4,1 δις. δρχ.Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: ΤΡΑΠΕΖΕΣ πτωση 0,40%, ΛΗΣΙΓΚ ανοδος 0,26%, ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ πτωση 0,36%, ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ πτωση 0,43%, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ πτωση 0,35%, ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΕΣ πτωση 1,10%, ΔΙΑΦΟΡΕΣ ανοδος 0,49% και ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ πτωση 0,04%.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αστατο καιρο με βροχες και τοπικες καταιγιδες κυριως στα βορειοδυτικα, προβλεπει για αυριο η Μετεωρολογικη Υπηρεσια. Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοι ασθενεις μεχρι μετριοι και η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 17 με 30 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 20 με 35 και στα νησια 23 με 36. Νεφωσεις με πιθανοτητα βροχης προς το βραδυ, ασθενεις ανεμους και θερμοκρασια 23 με 35 και 19 με 30 αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Wednesday, 6 September 1995 - 11:37:52