Cosmos Mail - Eidhseis (Sep. 06)

From: cosmos@panix.com (Cosmos News)

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


Αθηνα,Ελλαδα,06/09/1995 (ΑΠΕ)

Η κυβερνηση δεν δεχεται το ονομα Μακεδονια η παραγωγο του, δηλωσε το μεσημερι ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Ευαγγελος Βενιζελος, ο οποιος προσθεσε οτι η ελληνικη θεση για το ονομα των Σκοπιων ειναι παγια. Επανελαβε οτι το εμπαργκο θα αρθει, εφοσον τα Σκοπια προχωρησουν σε απτες κινησεις για συμβολα και συνταγμα. Εξεφρασε την αποψη οτι η κριση στη Βοσνια δεν θα επηρεασει τις εξελιξεις στη Νεα Υορκη. Η κυβερνηση, προσθεσε, εξαρτα την αναγνωριση των Σκοπιων, απο το περιεχομενο της συμφωνιας που θα καταληξουν οι υπουργοι Εξωτερικων.

Ο εκπροσωπος της ΝΔ, Βασιλης Μαγγινας, σε δηλωσεις του το μεσημερι, για τη συναντηση του προεδρου του κομματος με τον υπουργο Εξωτερικων, τονισε οτι ο κ. Εβερτ εξεφρασε την πληρη αντιθεση του για οποιαδηποτε συμφωνια που δεν θα περιλαμβανει και το ονομα και επεσημανε στον κ. Παπουλια οτι σε αντιθετη περιπτωση οι εξελιξεις θα οδηγησουν εκ των πραγματων στην καθιερωση διεθνως του ονοματος ``Μακεδονια``. Οπως ειπε ο κ. Μαγγινας, ο κ. Εβερτ ζητησε απο τον υπουργο Εξωτερικων να μεταφερει τις θεσεις της ΝΔ στον πρωθυπουργο. Ο εκπροσωπος Τυπου της ΝΔ εκανε λογο για τεραστιες ευθυνες της κυβερνησης του ΠΑΣΟΚ και προσθεσε οτι χαθηκε πολυτιμος χρονος με την αποχωρηση απο το διαλογο στα πλαισια του ΟΗΕ και τους εσφαλμενους χειρισμους της κυβερνησης.

Ο αμερικανος υφυπουργος Εξωτερικων, Ριτσαρντ Χολμπρουκ, σε συνεντευξη του στο Ροιτερ, τονιζει οτι η Ελλαδα και τα Σκοπια συμφωνησαν να συμβιβαστουν στο ονομα της ειρηνης στα Βαλκανια. Η συμφωνια, προσθεσε, επιτευχθηκε χαρη στην επιρροη του Μπιλ Κλιντον.

Ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης, εξεφρασε σημερα φοβους οτι οι αεροπορικοι βομβαρδισμοι θα συνεχισθουν και η συναντηση των υπουργων Εξωτερικων των εμπλεκομενων μερων, στη Γενευη, να γινουν σε ιδιαιτερα βαρυ κλιμα. Παντως ο κ. Αρσενης παρατηρησε οτι υπαρχει αισιοδοξη νοτα και αυτη ειναι η βουληση ολων των πλευρων να συνεχισουν τις διαπραγματευσεις.

Για το θεμα Παγκαλου ο κ. Βενιζελος τονισε οτι η κυβερνηση δεν σχολιαζει την αποφαση του Εκτελεστικου γραφειου, το οποιο κινειται στη δικη του αρμοδιοτητα και εκφραζει τις δικες του θεσεις.

Τελος χαρακτηρισε θλιβερη τη σημερινη επετειο για τα 40 χρονια των θλιβερων βανδαλισμων των Ελληνων της Κωνσταντινουπολης, που ειχαν εκθεσει την Τουρκια στη Διεθνη Κοινοτητα. Δυστυχως, προσθεσε, ο κυβερνητικος εκπροσωπος, αυτο βρηκε τη συνεχεια του το '74, με τη βαναυση εισβολη και κατοχη του τμηματος της Κυπρου. Ολα αυτα, προσθεσε, αποδεικνυουν οτι υπαρχει ιστορικη συνεχεια και μια εμμονη της Τουρκιας στην παραβιαση της δηθεν νομιμοτητας και του Διεθνους Δικαιου.

Υπαρχει ενα προγραμμα συγκλισης για να βγει η οικονομια απο τη βαθεια δημοσιονομικη κριση και ειμαστε αποφασισμενοι να το τηρησουμε. Την δηλωση αυτη εκανε ο υπουργος Οικονομικων, Αλεκος Παπαδοπουλος, απαντωντας σε ερωτημα για το αν η κυβερνηση θα ικανοποιησει τα διαφορα αιτηματα για νεα μισθολογια. Προσθεσε δε οτι το προγραμμα αυτο βαζει ορια στους προυπολογισμους και θα προσαρμοστουμε σ'αυτα τα ορια. Εφοσον, τονισε, υπαρξουν καποια περιθωρια, τοτε θα αντιμετωπισθουν τα αιτηματα. Χαρακτηρισε προωρες τις εκτιμησεις για τα μεγεθη του νεου προυπολογισμου, του οποιου, οπως ειπε, δεν εχει ακομα καταρτισει ο σκελετος που ομως θα ολοκληρωθει μεσα στον Σεπτεμβριο.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Wednesday, 6 September 1995 - 09:56:41