Cosmos Mail - Eidhseis (Sep. 11)

From: cosmos@panix.com (Cosmos News)

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *

Αθηνα,Ελλαδα,11/09/1995 Οι τιτλοι των κυριοτερων ειδησεων του δελτιου μας απο την εσωτερικη και εξωτερικη επικαιροτητα:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Το μελλον των Ναυπηγειων Σκαραμαγκα εξεταζεται απο τη 1 το μεσημερι, σε ευρεια υπουργικη συσκεψη, στη Βουλη, στο γραφειο του υφυπουργου παρα τω Πρωθυπουργω, Αντωνη Λιβανη. Εξεταζονται ολες οι εναλλακτικες λυσεις που εχουν προταθει, μετα το ναυαγιο της προτασης των αδελφων Καλογεριδη. Συμφωνα με εγκυρες πληροφοριες, θα κατατεθει προταση, η οποια προβλεπει τη διατηρηση του 51% υπο δημοσιο ελεγχο, στην ΕΤΒΑ και μεταβιβαση του 49% στους εργαζομενους. Ο Πρωθυπουργος εξεφρασε τη δυσαρεσκεια του για τις εξελιξεις στο θεμα των Ναυπηγειων και επεσημανε οτι δεν υπηρχε επαρκης στρατηγικη αντιμετωπιση.

Με τον καθιερωμενο αγιασμο αρχισε σημερα η νεα σχολικη χρονια, σ'ολα τα δημοτικα, τα γυμνασια και τα λυκεια της χωρας. Εναμισυ εκατομμυριο περιπου μαθητες απο τους οποιους 120 χιλιαδες "πρωτακια" καθησαν απο το πρωι στα θρανεια. Ο υπουργος Παιδειας, Γιωργος Παπανδρεου, ο οποιος παρεστη σε τελετη αγιασμου σε σχολεια του Πειραια, δηλωσε οτι η νεα χρονια αρχιζει με τις καλυτερες προυποθεσεις και εχουν ληφθει ολα τα αναγκαια μετρα για την ευρυθμη λειτουργια των σχολειων. Τα σχολεια θα λειτουργησουν κανονικα χωρις κενα εκπαιδευτικων, ενω εγκαιρως εχουν σταλει και τα βιβλια, πολλα απο τα οποια ειναι καινουργια. Η διδασκαλικη ομοσπονδια επισημαινει οτι η νεα χρονια ξεκινα με πολλα κενα, κυριως στα σχολεια της μεθοριου, τοσο σε εκπαιδευτικους οσο και σε υλικοτεχνικη υποδομη. Προειδοποιει δε οτι ο κλαδος αναμενεται να λαβει αποφασεις για απεργιακες κινητοποιησεις εντος του Σεπτεμβριου. Ομως, προβληματα στεγασης αντιμετωπιζουν αρκετες σεισμοπληκτες περιοχες, στα Γρεβενα και στο Αιγιο, συμφωνα με δηλωσεις των δημαρχων των περιοχων.Για τα προβληματα αυτα ο κ. Παπανδρεου ειπε οτι τα μαθηματα θα αρχισουν σε προκατασκευασμενα κτιρια, εως οτου ολοκληρωθουν οι επισκευες.

Νεες αεροπορικες επιδρομες εξαπελυσαν σημερα αεροσκαφη του ΝΑΤΟ εναντιον στοχων των Σερβων της Βοσνιας. Ανησυχια, παντως, εχουν προκαλεσει οι βραδινες επιθεσεις με πυραυλους Τομαχωκ, για πρωτη φορα εναντιον των Σερβοβοσνιων. Αξιωματουχοι στο Παλε εξεφρασαν την εκπληξη και την αγανακτηση τους για την επιθεση των 13 πυραυλων, ενω εκπροσωπος του αμερικανου προεδρου διεψευσε οτι η χθεσινη επιθεση στοιχειοθετει κλιμακωση του πολεμου. Σημειωνεται οτι οπως καταγγελουν οι Σερβοι της Βοσνιας, η επιθεση αυτη σημειωθηκε τη στιγμη που ο στρατηγος, Ρατκο Μλαντιτς και ο διοικητης του ΟΗΕ για τη Βοσνια, ολοκληρωναν τις συνομιλιες τους. Ο στρατος των Σερβων της Βοσνιας, τελος, ανακοινωσε σημερα οτι απο την επιθεση με πυραυλους σκοτωθηκαν και τραυματιστηκαν αρκετοι αμαχοι. Διπλωματικες πηγες στην εδρα του ΝΑΤΟ δηλωσαν οτι ισως και εντος της ημερας να συναντηθουν εκπροσωποι της βορειοατλαντικης συμμαχιας και της Ρωσιας για να εξετασουν την κριση στη Βοσνια.

Αρχιζουν αυριο στη Νεα Υορκη οι διαπραγματευσεις μεταξυ Αθηνων και Σκοπιων υπο την αιγιδα του μεσολαβητη των Ηνωμενων Εθνων, Σαιρους Βανς. Ηδη, στην εδρα των Ηνωμενων Εθνων βρισκονται οι υπουργοι Εξωτερικων των δυο χωρων, Καρολος Παπουλιας και Στεβο Τσερβενκοφσκι. Χθες ο κ. Παπουλιας, συμφωνα με εγκυρες πηγες, συναντηθηκε με τον Σαιρους Βανς. Ο Πρωθυπουργος, Ανδρεας Παπανδρεου, κατεστησε σαφες οτι θα γινει συζητηση μονο για το μικρο πακετο, ενω απαντωντας σε σχετικη ερωτηση για απαιτηση αρσης του εμπαργκο, πριν αρχισουν οι συνομιλιες της Νεας Υορκης, διευκρινισε οτι αν επιδιωχθει αυτο, τοτε γυριζουμε σπιτι μας. Χθες, ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, σε συνεντευξη του στην "Κυριακατικη Ελευθεροτυπια", αφησε εμμεσως πλην σαφως να εννοηθει οτι θα αποδεχοταν μια συνθετη ονομασια.

Σκληρη απαντηση προς ολες τις κατευθυνσεις, εδωσε απο τη Θεσσαλονικη ο Πρωθυπουργος, Ανδρεας Παπανδρεου, σε οσους επιτιθενται τοσο στη συζυγο του και οσους κρινουν αρνητικα την αποτελεσματικοτητα της κυβερνησης. Χαρακτηρισε ανανδρη την επιθεση που δεχεται η κ. Παπανδρεου και τονισε οτι στοχος της επιθεσης αυτης ειναι ο ιδιος. Αναφερομενος στο ενδεχομενο συμμετοχης της κ. Παπανδρεου στις προσεχεις εκλογες, ο Πρωθυπουργος ειπε οτι το τι θα κανει ειναι δικη του δουλεια. Οι αλλαγες σε κυβερνηση και κομμα, ειπε, θα γινουν συντομα, ενω απεκλεισε το ενδεχομενο προωρων εκλογων. Χαρακτηρισε ανυπαρκτη την αντιπολιτευση. Την εντονη αντιδραση ολων των κομματων της αντιπολιτευσης προκαλεσε η ομιλια του Πρωθυπουργου αλλα και η εφ'ολης της υλης συνεντευξη του. Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, ειπε οτι η ομιλια του κ. Παπανδρεου εχει βγει απο τη ναφθαλινη, ενω ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, τονισε οτι ο Πρωθυπουργος υποσχεθηκε ξανα φως στην ακρη του τουνελ μιας ατελειωτης λιτοτητας.

Τις εγκαταστασεις της Διεθνους Εκθεσης Θεσσαλονικης επισκεφθηκε το πρωι η Γενικη Γραμματεας του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα. Ζητησε την ασκηση βετο στο ΝΑΤΟ απο τη χωρα μας, μετα την επαναληψη των βομβαρδισμων στη Βοσνια. Τονισε οτι αν η κυβερνηση δεν προχωρησει σε μια τετοια ενεργεια, αυτο σημαινει οτι ειναι συνενοχη. Η κ. Παπαρηγα αναφερομενη στο θεμα της ονομασιας των Σκοπιων, επανελαβε οτι εφοσον περιεχει τον ορο "Μακεδονια" θα πρεπει να αναφερεται στη γεωγραφικη περιοχη και να μην παραπεμπει σε αλυτρωτικες αποψεις.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αεροσκαφος της "Αλιταλια" με 160 επιβατες παρ' ολιγον να συγκρουσθει εν πτησει με αλλο αεροπλανο πανω απο το Μιλανο, αλλα η αεροπορικη τραγωδια αποτραπηκε την τελευταια στιγμη χαρη στον επιτυχη ελιγμο που πραγματοποιησε ο κυβερνητης, ανακοινωθηκε σημερα απο την ιταλικη αεροπορικη εταιρεια. Συμφωνα με την ιδια πηγη, το περιστατικο σημειωθηκε χθες το βραδυ σε υψος 4.000 μετρων, λιγο μετα την απογειωση του αεροσκαφους.

Διημερη επισημη επισκεψη πραγματοποιει στην Ουασιγκτον, ο Προεδρος της Αλβανιας, Σαλι Μπερισα. Αυριο θα συναντηθει με τον Προεδρο Κλιντον στο Λευκο Οικο και στη συνεχεια οι δυο προεδροι θα παραχωρησουν κοινη συνεντευξη Τυπου. Την Πεμπτη και Παρασκευη ο κ. Μπερισα θα επισκεφθει τη Νεα Υορκη, οπου αναμενεται να δωσει και συνεντευξη Τυπου στην εδρα του Οργανισμου Ηνωμενων Εθνων.

Η Αυστραλια και η Νεα Ζηλανδια αρνηθηκαν την κατηγορια του Γαλλου Προεδρου, οτι θελουν να διωξουν τη Γαλλια απο τον Ειρηνικο, χαρακτηριζοντας τα σχολια του Ζακ Σιρακ ως αδικαιολογητο ξεσπασμα. Στο μεταξυ, αυστραλος βουλευτης εξεφρασε την αποψη οτι η Γαλλια ενδεχεται να περιορισει στις τεσσερις το συνολικο αριθμο των πυρηνικων δοκιμων της στο νοτιο Ειρηνικο, αντι για τις προγραμματισμενες οκτω εκρηξεις.

Η φυματιωση επιστρεφει δριμυτερη στις υπο αναπτυξιν χωρες, απ'οπου εξαλλου ουδεποτε ειχε εξαλειφθει, καθως και στα μη προνομιουχα κοινωνικα στρωματα των ανεπτυγμενων χωρων, πραγμα το οποιο σε συνδυασμο με την επιδημια του ΑΙΔΣ, αποτελει διεθνως μια σοβαρη απειλη. Οπως τονιστηκε στην διαρκεια διεθνους επιστημονικου συνεδριου που πραγματοποιειται στο Παρισι, η φυματιωση σκοτωνει καθε χρονο τρια εκατομμυρια ανθρωπους σε ολοκληρο τον κοσμο. Παραλληλα ο αριθμος των νεων κρουσματων που αναφερονται καθε χρονο παγκοσμια αυξηθηκε, απο 7,5 εκατομμυρια το 1990, σε 8,8 εκατομμυρια το 1994 και αναμενεται να φτασει τα 10,2 εκατομμυρια το ετος 2.000.

Οι δυο Ρωσοι κοσμοναυτες του διαστημοπλοιου "Σογιουζ" επεστρεψαν σημερα στη Γη, αφου εμειναν πανω απο δυο μηνες στο διαστημικο σταθμο "Μιρ", ανακοινωσε σημερα στη Μοσχα εκπροσωπος της διαστημικης αποστολης. Οι δυο κοσμοναυτες αντικατασταθηκαν πριν απο μια εβδομαδα στο "Μιρ" απο τριμελη ομαδα κοσμοναυτων, μεταξυ των οποιων και ο Γερμανος Τομας Ραιτερ. Το νεο πληρωμα του "Μιρ" αναμενεται να παραμεινει στο διαστημικο σταθμο τεσσερις μηνες.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συγκεντρωση διαμαρτυριας εξω απο το νομαρχιακο μεγαρο της Ηγουμενιτσας, πραγματοποιησαν το πρωι, οι εργαζομενοι στην Κλωστουφαντουργια Φιλιατων, ζητωντας την επαναλειτουργια του εργοστασιου. Απορριφθηκε το πρωι η αιτηση του τραγουδιστη, Τολη Βοσκοπουλου, για συντηρητικη κατασχεση της περιουσιας της Τζουλιας Παπαδημητριου και της οικογενειας της μεχρι του ποσου των 4 δις. δραχμων.

Ο προεδρος της ΝΔ Μιλτιαδης Εβερτ συναντηθηκε το πρωι στη Ρηγιλλης με τον πρωθυπουργο της Βικτωρια της Αυστραλιας, Τζεφ Κενεθ και συζητησαν θεματα που αφορουν τον Ελληνισμο της Αυστραλιας καθως και τα εθνικα μας θεματα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε κρισιμη κατασταση νοσηλευεται στη Θεσσαλονικη, στο νοσοκομειο ``Γεωργιος Παπανικολαου``, ο νεαρος οπαδος της ΑΕΚ, Νικος Ξηροκωστας απο την Αθηνα, ο οποιος τραυματιστηκε χθες βραδυ σοβαρα στη διαρκεια του ποδοσφαιρικου αγωνα μεταξυ των ομαδων ΑΡΗ και ΑΕΚ στο γηπεδο Χαριλαου. Ο ατυχος νεαρος στριμωχτηκε απο τον κοσμο και εγκλωβιστηκε αναμεσα σε καγκελα των κερκιδων, με αποτελεσμα να υποστει καταγματα στην σπονδυλικη στηλη. Ο νεαρος φιλαθλος υποβληθηκε το πρωι σε επεμβαση στη σπονδυλικη στηλη.

Ο Ελληνοαμερικανος τεννιστας Πητ Σαμπρας κατεκτησε το Αμερικανικο Οπεν, που εγινε στο Φλασιν Μιντοου της Νεας Υορκης και ειναι ενα απο τα τεσσερα μεγαλυτερα τουρνουα τεννις του κοσμου.Ο Σαμπρας, που ειναι νουμερο 2 στην Παγκοσμια καταταξη, νικησε στον τελικο τον Αμερικανο Αντρε Αγκασι, νουμερο 1 στον κοσμο, με 3-1 σετ και πηρε το επαθλο των 140 περιπου εκατομμυριων δραχμων.

Την 5-η θεση στο διεθνες τουρνουα Πιγκ-Πογκ ``Μαστερ Καπ``, που εγινε στο Χαμελν της Γερμανιας με τη συμμετοχη των καλυτερων αθλητων της Ευρωπης, κατελαβε ο πρωταθλητης μας Καλιν Κρεανκα.Ο Κρεανκα, που ειναι νουμερο 39 στην παγκοσμια καταταξη, εχασε στα προημιτελικα μετα απο συγκλονιστικο αγωνα απο τον Πολωνο Αντρει Γκρουμπα με 3-2 σετ.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Καλοκαιρια επικρατει σημερα σε ολη τη χωρα. Οι ανεμοι πνεουν απο βορειες διευθυνσεις ασθενεις μεχρι μετριοι και απο το απογευμα τοπικα στο Αιγαιο εως ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια ηπειρωτικα και τα νησια του Αιγαιου τους 29 βαθμους και στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 33 βαθμους Κελσιου. Για αυριο σε ολη τη χωρα προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος. Οι ανεμοι θα πνεουν απο βορειες διευθυνσεις ασθενεις και στο Αιγαιο μεχρι μετριοι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει ανοδο στο Ιονιο και τα ηπειρωτικα.
[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Monday, 11 September 1995 - 13:26:58