Cosmos Mail - Eidhseis (Sep. 11)

From: cosmos@panix.com (Cosmos News)

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


Επιταχυνονται συμφωνα με ολες τις ενδειξεις οι διαδικασιες για τον ανασχηματισμο της κυβερνησης, που προανηγγειλε απο τη Θεσσαλονικη ο πρωθυπουργος, μετα την παραιτηση Σημιτη απο υπουργος και μελος του Εκτελεστικου Γραφειου του ΠΑΣΟΚ.

Στην επιστολη παραιτησης του, ο κυριος Σημιτης αφηνει σαφεις αιχμες για τον τροπο λειτουργιας της κυβερνησης και του κομματος, ενω επαναλαμβανει τις καταγγελιες του για εκστρατεια δυσφημησης του. Για τη λειτουργια της κυβερνησης διαπιστωνει ελλειψη συντονισμου του εργου της και κατηγορει το Εκτελεστικο Γραφειο οτι συνηργησε και ενετεινε την εις βαρος του εκστρατεια.

Ο κ. Σημιτης αφου επαναλαμβανει οτι η μεχρι τωρα πολιτικη που ασκησε το υπουργειο του στο ναυπηγοεπισκευαστικο τομεα συζητηθηκε και εγκριθηκε το 1994, σε κυβερνητικη συσκεψη, εκφραζει την πικρια του για το γεγονος οτι ποτε δεν τον καλεσε ο πρωθυπουργος για να τον πληροφορησει σχετικα με τις διαφορετικες γνωμες ωστε να μεταβαλλει πολιτικη.

Καταληγοντας τονιζει οτι το πολιτικο μυνημα των δηλωσεων του πρωθυπουργου στη Θεσσαλονικη ειναι πως ορος για την παραμονη του στην κυβερνηση και τερματισμο της δημοσιας μειωσης του, ειναι η ενταξη του στους μονιμως συμφωνουντες.

Σημειωνεται οτι επισημη κυβερνητικη ανακοινωση που εκδοθηκε απο το υπουργειο Τυπου αναφερει λακωνικοτατα οτι ο κυριος Σημιτης υπεβαλε την παραιτηση του η οποια εγινε αποδεκτη.

Απο τη Θεσσαλονικη ο κυβερνητικος εκπροσωπος δεν θελησε να κανει κανενα σχολιο για την παραιτηση του υπουργου Βιομηχανιας, ενω λιγο νωριτερα ειχε δηλωσει οτι δεν τιθεται θεμα αποπομπης των κυριων Σημιτη και Ροκοφυλλου.

Ως αρχη της διαλυσης του ΠΑΣΟΚ και καταρρευσης της κυβερνησης, χαρακτηριζει την παραιτηση Σημιτη η Νεα Δημοκρατια, επιρριπτοντας ευθυνες οχι μονο στον πρωθυπουργο αλλα και σε οσους, οπως αναφερει, στηριζουν αυτη την επιζημια για τον τοπο κυβερνηση και την καλει να να εγκαταλειψει αμεσως την εξουσια.

Στο φαυλο κυκλο της κρισης που τροφοδοτουν τα δυο παλια κομματα, αποδιδει τις εξελιξεις ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας, επαναλαμβανοντας οτι δεν υπαρχει ουτε κυβερνηση, ουτε αντιπολιτευση.

Για κλιμα βυζαντινης παρακμης και παταγωδη κυβερνητικη αποτυχια, κανει λογο ο Συνασπισμος.

Τις εντονες ανησυχιες της εξεφρασε η Ουασιγκτων στο Σαλι Μπερισα, μετα τις πληροφοριες που εχει στη διαθεση της η αμερικανικη κυβερνηση οτι τα Τυρανα προγραμματιζουν να εξοπλισουν τους Αλβανους του κοσυφοπεδιου.

Σχετικα μας ενημερωνει ο ανταποκριτης μας στην Ουασιγκτων Δημητρης Δημας.

Στις Βρυξελλες συνεδριαζει αυριο η Νομισματικη Επιτροπη της Ευρωπαικης Ενωσης η οποια μεταξυ αλλων θα ασχοληθει και με την κατασταση και τις προοπτικες της ελληνικης οικονομιας. Η συζητηση θα γινει με βαση την εκθεση που εχει συνταξει ο αρμοδιος επιτροπος, ο οποιος επισκεφθηκε την Ελλαδα πριν απο μερικους μηνες για να συγκεντρωσει στοιχεια, σχετικα με την πορεια της ελληνικης οικονομιας.

Σε μειωση του επιτοκιου χορηγησεων, κατα δυο μοναδες, προχωρα απο την 1η Οκτωβριου η Αγροτικη Τραπεζα. Η νεα μειωση απο 27% σε 25%, καθιστα το επιτοκιο χορηγησεων της ΑΤΕ, το χαμηλοτερο στις πιστωτικες καρτες, συμφωνα με τον διοικητη της, Δημητρη Κανελλοπουλο.

Σε συνεντευξη που δοθηκε στη Θεσσαλονικη, με την ευκαιρια της διεθνους εκθεσης, ο κ. Κανελλοπουλος, ανακοινωσε οτι εντος του πρωτου πενταμηνου του 1996 αρχιζει η εισοδος της ΑΤΕ στο Χρηματιστηριο. Σταδιακα θα εισαχθουν οι εταιριες Αγροτικη Ασφαλιστικη, Αγροτικη Ζωης, ΑΤΕ - ΚΑΡΤΑ και ΑΤΕ - LEASING.

Επισης ιδρυονται τρεις νεες εταιριες, η ΑΤΕ Χρηματιστηριακη, ΑΤΕ - FACTORING και ΑΤΕ - FINANCE. Μιλωντας στο ΑΠΕ, ο κ. Κανελλοπουλοςlopoylos αναφερθηκε στις δραστηριοτητες της ΑΤΕ στο εξωτερικο και ιδιαιτερα στις χωρες της Βαλκανικης για τις οποιες, οπως ειπε, η τραπεζα διαμορφωνει συνολικη πολιτικη.

Επισημη εναρξη σημερα της νεας σχολικης χρονιας, με τον καθιερωμενο αγιασμο, αλλα και πρεμιερα στις καταληψεις. Πανω απο εναμισι εκατομμυριο μαθητες προσηλθαν στα δημοτικα, γυμνασια και λυκεια της χωρας, οπου συναντησαν τους συμμαθητες και τις συμμαθητριες τους, ενω 120. 000 απο αυτα τα παιδια, τα λεγομενα πρωτακια, πηραν το βαπτισμα του σχολειου.

Στη Θεσσαλονικη δημιουργηθηκαν μικροεπεισοδια και εντασεις, καθως στο δεκατο γυμνασιο και λυκειο γονεις και μαθητες προεβησαν σε καταληψη διαμαρτυρομενοι για τη συγχωνευση με γειτονικο σχολειο και την καθιερωση διπλης βαρδιας.

Απερριφθη απο το μονομελες πρωτοδικειο η αιτηση Τολη Βοσκοπουλου, με την οποια ζητουσε τη δεσμευση της κινητης και ακινητης περιουσιας της εν διαστασει συζυγου του Τζουλιας Παπαδημητριου και των μελων της οικογενειας της. Συμφωνα με το δικαστηιρο, η Τζουλια Παπαδημητριου ασχολειτο με τις καλλιτεχνικες δραστηριοτητες του συζυγου της απο το 1994 και ενεργουσε παντοτε συμφωνα με τις εντολες που της εδινε. Το δικαστηριο με την αποφαση του δεχθηκε την αιτηση του Βοσκοπουλου για επικοινωνια με την κορη του Χαρα και καθορισε τις ημερες και τις ωρες. Η υποθεση ελαβε μια ακομη τροπη καθως ο συνηγορος του τραγουδιστη Γιωργος Αλφαντακης, κατεθεσε μηνυση για συκοφαντικη δυσφημηση κατα της Τζουλιας Παπαδημητριου, των δυο αδελφων της και του ποινικου κρατουμενου Γιωργου Κυριμη.

Κλιμακωνουν τις κινητοποιησεις τους οι Θεσπρωτοι διαμαρτυρομενοι για το κλεισιμο των Κλωστηριων Φιλιατων και την απολυση των 350 εργαζομενων. Οι εργαζομενοι συγκεντρωθηκαν το πρωι στο Εργατικο Κεντρο και στη συνεχεια πραγματοποιησαν πορεια στη νομαρχια, οπου επεδωσαν ψηφισμα στο Νομαρχη Νικο Τσωνη, ζητωντας την αμεση επαναλειτουργια της βιομηχανιας. Την Παρασκευη αναμενεται στην Ηγουμενιτσα ο προεδρος ΓΣΕΕ για επαφες με τους εργαζομενους και τους φορεις της περιοχης.

Βιωσιμη ειναι κατα την ΓΣΕΕ η βιομηχανια Πλαστικα Καβαλας. Συμφωνα με εκθεση του Ινστιτουτου Εργασιας της συνομοσπονδιας οι προοπτικες της μοναδας στο χωρο της παραγωγης και διαθεσης πλαστικων, ειναι θετικες. Τα προιοντα που παραγει το εργοστασιο θεωρουνται καλης ποιοτητας και αυτο που επιβαλλεται ειναι αυξηση της παραγωγικοτητας και μεγαλυτερη δεσμη προιοντων, κυριως στο πολυαιθυλενιο

Τραγικο θανατο βρηκε ο 16χρονος Στελιος Φαλιερης, το πτωμα του οποιου βρεθηκε σφηνωμενο σε σχισμη βραχων απο βατραχανθρωπους σε θαλασσια περιοχη της Χιου. Ο νεαρος αγνοειτο απο χθες και την εξαφανιση του ειχε δηλωσει πατερας του. Αλλος ενας νεκρος βρεθηκε το πρωι στα Καμινια. Προκειται για τον 55χρονο Αγγελο Χατζογλου, που βρεθηκε απαγχονισμενος μεσα σε φιλανθρωπκο ιδρυμα της Εκκλησιας.

Ζημιες ανω των 100 εκατ. δραχμων προκληθηκαν απο τη φωτια που εκδηλωθηκε τα ξημερωματα στο εργοστασιο επιπλων, των αδελφων Παρασκευοπουλοι, στη λεωφορο ΝΑΤΟ, στον Ασπροπυργο. Λογω των ευφλεκτων υλικων η φωτια πηρε γρηγορα μεγαλες διαστασεις, απειλωντας παρακειμενες βιοτεχνιες. Χαρη ομως στην αμεση επεμβαση της πυροσβεστικης, η φωτια κατασβεσθηκε τρεις ωρες αργοτερα. Αγνωστα παραμενουν τα αιτια.

Τρεις κουρδοι λαθρομεταναστες συνεληφθησαν την ωρα που αποβιβαζονταν στη θαλασσια περιοχη της Αγιας Βαρβαρας, στο Πλωμαρι της Μυτιληνης. Στην αστυνομια δηλωσαν οτι ειναι αντικαθεστωτικοι και ζητησαν πολιτικο ασυλο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απροβλεπτες συνεπειες για κατασταση στη Βοσνια σηματοδοτει η νεα βομβιστικη επιθεση του ΝΑΤΟ στην περιοχη της Μπανια Λουκα, οπου για πρωτη φορα εκτοξευθηκαν αμερικανικοι πυραυλοι Τομαχοκ. Η επιθεση πραγματοποιηθηκε λιγη ωρα μετα την αποτυχια των συνομιλιων αναμεσα στον διοικητη της Δυναμης Προστασιας του ΟΗΕ Μπερτραν Ζανβιε και του διοικητη των σερβων της Βοσνιας, στρατηγο Ρατκο Μλαντιτς για την απομακρυνση των βαρεων οπλων γυρω απο το Σαραγεβο.

Συμφωνα με τις πρωτες πληροφοριες δεκα ατομα εχασαν την ζωη τους, ενω οι τραυματιες φθανουν τους εκατο. Η πρεσβευτης των ΗΠΑ στα Ηνωμενα Εθνη, Μαντλιν Ολμπραιτ δηλωσε οτι το ΝΑΤΟ θα συνεχισει να ασκει πιεση, εως οτου ο Ρατκο Μλαντις λαβει το μηνυμα οτι τα βαρεα οπλα πρεπει οπωσδηποτε να αποσυρθουν.

Εντονη κριτικη κατα των νεων επιδρομων ασκησε η Μοσχα και κατοπιν αιτηματος της συνεδριασαν σημερα εκτακτως στις Βρυξελλες, εκπροσωποι των χωρων-μελων του ΝΑΤΟ και της Ρωσιας, σε μια προσπαθεια εξευρεσης ειρηνικης λυσης.

Στην διαρκεια της συνεδριασης, η Ελλαδα εξεφρασε τις επιφυλαξεις της για την σκοπιμοτητα των νατοικων επιδρομων, χαρακτηριζοντας τες αμφιβολου αποτελεσματικοτητας. Στο Βελιγραδι ο σερβος προεδρος Σλομπονταν Μιλοσεβιτς ειχε σημερα συνομιλιες με τον διεθνη μεσολαβητη, Θορβαλντ Στολτεμπεργκ.

Στη Θεσσαλονικη, ο κυβερνητικος εκπροσωπος χαρακτηρισε παραλογη τη συνεχιση των αεροπορικων επιδρομων, τονιζοντας για αλλη μια φορα οτι η χωρα μας επιμενει στην εξευρεση ειρηνικης λυσης.

Τραγωδια χαρακτηρισε την ολη κατασταση ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, ενω η γεινικη γραμματεας του ΚΚΕ, Αλεκα Παπαρηγα ζητησε την ασκηση βετο του ΝΑΤΟ απο την Ελλαδα για τον τερματισμο των βομβαρδισμων. Απο την πλευρα της, η ΓΣΕΕ οργανωνει την ερχομενη εβδομαδα στην Αθηνα συλλαλητηριο διαμαρτυριας.

Ανθρωποκυνηγητο εχει εξαπολυσει η γαλλικη αστυνομια στο πλαισιο του πολεμου κατα των ισλαμιστων. Σαραντα ατομα συνεληφθησαν ενω κατασχεθηκαν οπλα, πλαστες ταυτοτητες και εγγραφα σχετικα με φονταμενταλιστικα κινηματα. Συμφωνα με την αστυνομια, οι επιδρομες εγιναν σε 33 διευθυνσεις που ενδεχομενως εχουν χρησιμευσει ως καταφυγιο δικτυων που συνδεονται με την Ενοπλη Ισλαμικη Ομαδα. Στη Χαγη, αρχισε σημερα στο Διεθνες Δικαστηριο η ακροαματικη διαδικασια για την εξεταση της διαφορας αναμεσα στη Νεα Ζηλανδια και τη Γαλλια, σχετικα με την επαναληψη απο την τελευταια των πυρηνικων δοκιμων στον Ειρηνικο ωκεανο.

Σε συμφωνια κατεληξαν οι ανταρτες Ζαπατιστας και η κυβερνηση του Μεξικου σχετικα με το χρονοδιαγραμμα των διαπραγματευσεων που θα οδηγησουν σε ειρηνη στο Τσιαπας. Συμφωνα με αυτο, την 1η Οκτωβριου θα πραγματοποιηθει στο Σαν Αντρες ενα πρωτο στρογγυλο τραπεζι με αντικειμενο τα ανθρωπινα δικαιωματα και τους αυτοχθονες πολιτισμους, ενω στις 17 Οκτωβριου θα γινει ενας δευτερος κυκλος συνομιλιων.

Ο 58χρονος Ντενιζ Μπαικαλ ειναι απο σημερα ο νεος προεδρος του Ρεπουμπλικανικου Λαικου Κομματος, το οποιο μετεχει στον κυβερνητικο συνασπισμο της Τουρκιας. Ο Μπαικαλ εξελεγη στην διαρκεια του διημερου συνεδριου του κομματος στην Αγκυρα με 681 ψηφους υπερ εναντι 309 που συγκεντρωσε ο μοναδικος αντιπαλος του, πρωην αντιπροεδρος της κυβερνησης Μουρατ Καραγιαλτσιν. Στο προσωπο του Μπαικαλ, η πρωθυπουργος Τανσου Τσιλερ απεκτησε εναν αντιπαλο-συνεργατη καθως ο ρεπουμπλικανος πολιτικος εχει ταχθει υπερ της δημοκρατιας και των ανθρωπινων δικαιωματων.

Στη Βρετανια, οι τελωνειακες αρχες κατεσχεσαν σημερα 225 κιλα ηρωινης, τη μεγαλυτερη εως σημερα ποσοτητα ναρκωτικων που εχει κατασχεθει στη χωρα. Τα ναρκωτικα βρεθηκαν σε δυο αυτοκινητα και σε σπιτι στο βορειο Λονδινο, ενω τρεις ανδρες τουρκικης καταγωγης, που πιθανον να μην εχουν βρετανικη υπηκοτητα, ανακριθηκαν απο τις τελωνειακες αρχες και την αστυνομια.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχισαν σημερα οι εκδηλωσεις του 18ου Φεστιβαλ ταινιων μικρου μηκους στη Δραμα, το οποιο απο φετος γινεται διεθνες. Στο εθνικο διαγωνιστικο τμημα του Φεστιβαλ θα προβληθουν 14 ταινιες, τρια ντοκιμαντερ και 21 σπουδαστικες ταινιες. Επισης, αλλες 31 ταινιες θα προβληθουν στο πληροφοριακο τμημα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κρισιμη παραμενει η κατασταση της υγειας του νεαρου οπαδου της ΑΕΚ Νικου Ξηροκωστα, που τραυματιστηκε σοβαρα την Κυριακη, κατα την διαρκεια του ποδοσφαιρικου αγωνα ΑΡΗ - ΑΕΚ στου Χαριλαου. Ο ατυχος νεαρος στριμωχτηκε απο τον κοσμο και εγκλωβιστηκε στα καγκελα μπροστα στη θυρα ενα του σταδιου, με αποτελεσμα να υποστει καταγματα στην σπονδυλικη στηλη. Η ΑΕΚ με ανακοινωση της, την οποια υπογραφει ο προεδρος της Γιαννης Καρρας, ζηταει την παραδειγματικη τιμωρια οσων ευθυνονται για τον σοβαρο τραυματισμο του νεαρου οπαδου της ομαδας της, προκειμενου να μη συμβει κατι παρομοιο στο μελλον.

Εγινε σημερα η κληρωση των αγωνων του πρωταθληματος μπασκετ της Α1 εθνικης κατηγοριας ανδρων, που θα ξεκινησει 30 Σεπτεμβριου και θα διεξαχθει με το ακολουθο προγραμμα: Αμπελοκηποι-ΑΕΚ, Λαρισα-Ηρακλειο, Ολυμπιακος-ΠΑΟΚ, Παπαγου-Ηρακλης, Αρης-Απολλων Πατρων, Περιστερι-Σπορτιγκ και Παναθηναικος-Πανιωνιος. Το ντερμπι των δυο αιωνιων αντιπαλων θα γινει την 6η αγωνιστικη, ενω την 2η ημερα θα γινει ο αγωνας Ηρακλη-Ολυμπιακου, την 6η Ηρακλη-ΠΑΟΚ, την 10η Παναθηναικου-ΠΑΟΚ και την 11η Ηρακλη-Παναθηναικου.

Την επισημη παρουσιαση του Αμερικανου μπασκετμπολιστα, Ξαβιε Μακ Ντανιελ, εκανε ο μεσημερι η διοικηση του ΤΑΚ Ηρακλη στη Θεσσαλονικη. Ο προεδρος του συλλογου, κ. Χαιτογλου, στις δηλωσεις του εξεφρασε την βεβαιοτητα οτι ο παικτης θα μεινει στην Ελλαδα και μετα τις 11 Οκτωβριου. Απο την πλευρα του παντως ο παικτης δεν δεσμευθηκε εαν θα φυγει η οχι, απο την ομαδα της Θεσσαλονικης.

Η αποστολη του Παναθηναικου αναχωρησε σημερα με καθυστερηση δυομισυ ωρων για το Κιεβο, οπου την Τεταρτη θα παιξει με την Δυναμο στο πλαισιο του πρωτου αγωνα για το τσαμπιονς Λιγκ. Ο προπονητης των πρασινων Χουαν Ραμον Ροτσα δηλωσε οτι ολοι στην αποστολη ειναι χαρουμενοι γιατι θα παιξουν στη μαγαλυτερη και σπουδαιοτερη ευρωπαικη διοργανωση και τονισε οτι πονταρει σε ολους τους παικτες του.

Με αυστηρη εγγραφη επιπληξη τιμωρηθηκε απο τον αθλητικο δικαστη, ο Ροτσα, για δυσφημιση του ποδοσφαιρου, με τις δηλωσεις ειχε κανει σε βαρος της ΕΠΑΕ και του ΟΠΑΠ. Ο Ροτσα θα πρεπει να ανακαλεσει τις δηλωσεις του μεσα σε πεντε ημερες ενω σε περιπτωση που δεν γινει κατι τετοιο, τοτε θα τιμωρηθει με προστιμο 300. 000 δραχμων.

Τρια χρυσα μεταλλια και ενα ασημενιο, ηταν ο απολογισμος της εθνικης μας ομαδας ιππασιας, σε αγωνα της σειρας του Παγκοσμιου Κυπελλου που εγινε στη Φιλιππουπολη της Βουλγαριας.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η πτωτικοι ρυθμοι και οι περιορισμενες συναλλαγες χαρακτηρισαν την εικονα της χρηματιστηριακης αγορας στη σημερινη συνεδριαση. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 945, 12 μοναδες μειωμενος κατα 0, 72%.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ

Αγορα, 232.854 Πωληση, 239.942

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Θα διατηρηθει και αυριο η καλοκαιρια σ'ολοκληρη τη χωρα. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 13 με 30 βαθμους, στο Ιονιο και στα υπολοιπα ηπειρωτικα 17 με 33 και στα νησια του Αιγαιου 20 με 21 βαθμους. Αιθριο καιρο με ασθενεις εως μετριους ανεμους και θερμοκρασια 21 με 32 και 19 με 30 αντιστοιχα θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Monday, 11 September 1995 - 22:56:17