Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 12)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *



Στην ημερησια διαταξη βρισκεται ο ανασχηματισμος μετα την χθεσινη παραιτηση Σημιτη, τοσο απο το υπουργικο αξιωμα οσο και απο μελος του Εκτελεστικου Γραφειου του ΠΑΣΟΚ. Συμφωνα με πληροφοριες ο ανασχηματισμος θα γινει εντος της εβδομαδος, αλλα ο πρωθυπουργος αντιμετωπιζει δυσκολιες καθως σειρα στελεχων του ΠΑΣΟΚ εχει δηλωσει ηδη οτι δεν θα δεχθει. Χαρακτηριστικη ειναι η δηλωση του Γιανη Χαραλαμποπουλου που πριν λιγο διευκρινησε οτι δεν επιθυμει να "μετασχει σε καμμια κυβερνηση"

Στην επιστολη παραιτησης του, ο κυριος Σημιτης αφηνει σαφεις αιχμες για τον τροπο λειτουργιας της κυβερνησης και του κομματος, ενω επαναλαμβανει τις καταγγελιες του για εκστρατεια δυσφημησης του. Την συμπαρασταση τους στην αποφαση του κ. Σημιτη να παραιτηθει εξεφρασαν και τα υπολοιπα τρια μελη της αποκαλουμενης ομαδας των τεσσαρων, Βασω Παπανδρεου, Παρασκευας Αυγερινος, Θεοδωρος Παγκαλος, καθως και στελεχη και Βουλευτες που τον επισκεφθηκαν.

Συντομα αναμενεται συναντηση των "τεσσαρων" ενω το πρωι ο κ.Σημιτης ειχε συσκεψη στο υπουργειο Βιομηχανιας με συνεργατες του.

Εξαλου ο βουλευτης Χαρις Καστανιδης με δηλωση του αφηνει σαφεις αιχμες κατα του πρωθυπουργου λεγοντας οτι "ενω επικρινει τις δημοσιες αντιδικιες στελεχων του , ο ιδιος αντιδικει δημοσιως με υπουργο του".

Για σηψη και διαλυση στο ΠΑΣΟΚ εκανε λογο σημερα σε δηλωσεις του ο κ.Μητσοτακης που προσθεσε οτι εαν "ο κ.Παπανδρεου αγαπουσε τον τοπο, εαν ειχε αισθηση ευθυνης θα επρεπε να φυγει" Η Νεα Δημοκρατια χαρακτηρισε την παραιτηση Σημιτη ως αρχη της διαλυσης του ΠΑΣΟΚ και καταρρευσης της κυβερνησης. Ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας δηλωσε οτι η παραιτηση Σημιτη αποδεικνυει οτι δεν υπαρχει κυβερνηση, ουτε αξιωματικη αντιπολιτευση. Για κλιμα βυζαντινης παρακμης και παταγωδη κυβερνητικη αποτυχια, κανει λογο ο Συνασπισμος.

Μετα την παραιτηση Σημιτη αναβληθηκαν και οι αποφασεις για την τυχη των ναυπηγειων Σκαραμαγκα.Νεα συσκεψη θα γινει την τεταρτη.

Να σημειωθει οτι αυριο ληγει η παραταση που εχει δωσει η Κομισιον για διευθετηση του θεματος και η κυβερνηση ζητα δια του κ.Παπαντωνιου νεα παραταση, πραγμα ομως που θεωρειται αρκετα δυσκολο. Διαφορετικα η χωρα μας αντιμετωπιζει το ενδεχομενο να της επιβληθει προστιμο απο την Ευρωπαικη Επιτροπη, υψους 45 δις δρχ.

Αρχιζει στη Νεα Υορκη ο νεος των διαπραγματευσεων μεταξυ για το Σκοπιανο. Οι συνομιλιες θα ολοκληρωθουν αυριο Τεταρτη οποτε αναμενεται να υπογραφει συμφωνια, στο λεγομενο μικρο πακετο, που αφορα το εμπαργκο, σημαια, συμβολα και αρθρα του Συνταγματος. Σημερα ο εκπροσωπος του Σταιητ Ντηπαρτμεντ εξεφρασε την βεβαιοτητα του για το αισιο αποτελεσμα των συνομιλιων.

Ο υπουργος Εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας δηλωσε χθες οτι ολα δειχνουν οτι βαινουμε προς υπογραφη της συμφωνιας επισημαινοντας ωστοσο οτι υπαρχουν ακομη σοβαρα εμποδια τα οποια πρεπει να διαπραγματευτουμε. Ο Ελληνας υπουργος Εξωτερικων τονισε οτι η θεση της ελληνικης κυβενρησης για το ονομα ειναι δεδομενη και υπογραμμισε οτι αν η αξιωματικη αντιπολιτευση σταθει διπλα σε αυτη την εθνικη προσπαθεια της κυβερνησης τα πραγματα θα ειναι πιο ευκολα . Θα εχουμε, τονισε, ενα αραγες μετωπο.

Σημερα ο Κωνσταντινος Μητσοτακης δηλωσε πως η σημερινη συναντηση θα καταληξει σε συμφωνια που θα χαρισει το ονομα στον Γκληγκορωφ ενω απο την Θεσαλονικη ο Αντωνης Σαμαρας επανελαβε τις καταγγελιες για ταπεινωτικη υποχωρηση κυβερνησης και ΝΔ στο εθνικο θεμα

Επεστρεψαν ησυχα στα κελια τους χθες βραδυ οι 300 κρατουμενοι της Γ' πτερυγας των φυλακων Κορυδαλλου, αφου πρωτα αντιπροσωπεια τους συναντηθηκε και παρεδωσε στο διευθυντη Σπυρο Αθανασοπουλο υπομνημα με τα αιτηματα τους τα οποια ειναι δικαστικα και λειτουργικα θεματα της φυλακης.

Πανω απο το 85% των σχολικων κυλικειων διαθετουν στους μαθητες απαγορευμενα προιοντα. Η Γενικη Ομοσπονδια Καταναλωτων Ελλαδας (ΓΟΚΕ) ανακοινωσε οτι θα προσφυγει στη Δικαιοσυνη κατα των υπευθυνων.

Τραγωδια σημερα το πρωι ανοιχτα της Κερκυρας. Μικρο πλοιο που μετεφερε Αλβανους λαθρομεταναστες πηρε φωτια με αποτελεσμα να σκοτωθουν 4 ατομα, ενω 10 αγνοουνται Οι υπολοιποι 15 περισυνελεγησαν απο ενα ιταλικο και ενα αμερικανικο πολεμικο πλοιο.

Σε μειωση του επιτοκιου χορηγησεων, κατα δυο μοναδες, προχωρα απο την 1η Οκτωβριου η Αγροτικη Τραπεζα. Η νεα μειωση απο 27% σε 25%, καθιστα το επιτοκιο χορηγησεων της ΑΤΕ, το χαμηλοτερο στις πιστωτικες καρτες.

Κατατιθεται σημερα απο τις νομαρχιες Αχαιας , Μεσσηνιας και αθηνων μερος ομαδικων αγωγων κατα του Γερμανικου δημοσιου για τις πολεμικες αποζημιωσεις Σημερα εληγε η προθεσμια αλλα τα δικαστηρια ανακοινωσαν οτι θα δεχονται αιτησεις μεχρι τον Φεβρουαριο

Την αποφυλακιση του ισοβιτη Νικου Κοεμτζη , που βρισκεται φυλακισμενος απο το 1973 για φονο αστυνομικων σε κεντρο διασκεδασης , προτεινει ο αντιεισαγγελεας εφετων Πατρας. Η αποφαση αναμενεται μεχρι το τελος της εβδομαδας απο το συμβουλιο εφετων που θα εξετασει την αιτηση χαριτος

Αδιεξοδο στην διαπραγματευτικη διαδικασια του Κυπριακου πιστοποιει ο Μπουτρος Γκαλι, στην ετησια εκθεση του προς τη Γενικη Συνελευση των Ηνωμενων Εθνων για ολα τα θεματα που απασχολουν το Διεθνη Οργανισμο. Η αναφορα στο Κυπριακο καταγραφει τα γεγονοτα των τελευταιων δωδεκα μηνων και σ' αυτην ο Γενικος Γραμματεας εκφραζει τη λυπη του διοτι, οπως παρατηρει, παρα την παρουσια, στο τραπεζι των διαπραγματευσεων , σχεδον ολων των συστατικων μιας δικαιης και διαρκοους διευθετησης, η διαπραγματευτικη διαδικασια εμφανιζεται να βρισκεται σε εμπλοκη.

Εντωμεταξυ την ερχομενη εβδομαδα αν αμενεται στη Λευκωσια για διημερη επισημη επισκεψη ο Ισπανος υπουργος Εξωτερικων , αρμοδιος για ευρωπαικα θεματα Καρλος Γουεστεντροπ, ο οποιος θα εχει συνομιλιες με την κυπριακη κυβερνηση για την προετοιμασια των επομενων σταδιων του διαλογου Κυπρου - Ευρωπαικης Ενωσης, καθως και για θεματα που αφορουν την διακυβερνητικη διασκεψη.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το ΝΑΤΟ συνεχιζει τους αεροπορικους βομβαρδισμους εναντιον των Σερβων της Βοσνιας, παρα τις εντονες αντιδρασεις απο τη Ρωσια.

Νεες αεροπορικες επιδρομες, ισως τις σφροδροτερες , ειχαμε το πρωι στην περιοχη γυρω απο το Σαραγιεβο ενω συνεχισθηκαν και καθ'ολη την διαρκεια της χθεσινης νυχτας Το ΝΑΤΟ ανακοινωσε πως δεν υπαρχει καμμια ενδειξη πως οι Σερβοι της Βοσνιας εχουν αρχισει την αποσυρση των βαρεων οπλων τους απο την περιφερεια του Σαραγεβο.

Εντωμεταξυ επιστρεφει σημερα στην Ευρωπη για ενα νεο γυρο διαβουλευσεων ο Αμερικανος μεσολαβητης για το βοσνιακο Ριτσαρντ Χολμπρουκ

Χθες ο αμερικανος προεδρος συγκαλεσε στον Λευκο Οικο το "πολεμικο συμβουλιο" οπου συμφωνα με ανακοινωθεν του Λευκου Οικου , οι υπευθυνοι για θεματα ασφαλειας , μεταξυ των οποιων και οι υπουργοι Αμυνας και Εξωτερικων, Ουιλλιαμ Περι και Ουορεν Κριστοφερ, "συζητησαν τα επομενα σταδια της ειρηνευτικης διαδικασιας και τα προβληματα που απομενει να διευθετηθουν".. Στο ανακοινωθεν τονιζεται οτι οι αεροπορικοι βομβαρδισμοι "συμδαδιζουν με τους ορους, που εχουν θεσει τα Ηνωμενα Εθνη και το ΝΑΤΟ".

Απο την πλευρα της στα Ηνωμενα Εθνη η ρωσικη αντιπροσωπεια κατεθεσε σχεδιο αποφασης για τον τερματισμο των βομβαρδισμων. Το ρωσικο σχεδιο, αν και δεν φαινεται πιθανο να γινει αποδεκτο οπως ακριβως εχει, καταγγελλει την χρηση βιας απο το ΝΑΤΟ και ιδιαιτερα τη "χρησιμοποιηση για πρωτη φορα πυραυλων κρουζ" απο τον στολο της Αδριατικης. Ο ρωσος αντιπροσωπος στο Συμβουλιο Ασφαλειας, Σεργκει Λαβρωφ τονισε οτι η χρησιμοποιηση πυραυλων κρουζ Τομαχοκ, "αποτελει νεα παραβιαση των αποφασεων του Συμβουλιου".

Με τον Μπιλ Κλιντον συνανταται σημερα ο Αλβανος προεδρος Σαλι Μπερισα που ηδη ειχε συνομιλιες με τον αμερικανο υπουργο Εξωτερικων Ουωρεν Κριστοφερ

Ποινη τεσσαρων μηνων φυλακισης επιβληθηκε απο δικαστηριο της Παπεετε σε 21 ατομα, ενω απηγγελθησαν κατηγοριες σε 23 αλλα, για τη συμμετ οχη τους στα βιαια επισοδια της περασμενης Τεταρτης, που εκδηλωθηκαν στην πρωτευουσα της Ταιτης μετα την πραγματοποιηση της πρωτης απο τις πυρηνικες δοκιμες της Γαλλιας στον νοτιο Ειρηνικο. Απο τα 23 ατομα, στα οποια απηγγελθησαν κατηγοριες γ ια τα επεισοδια, τα ενδεκα ειναι ηγετικα μελη του εργατικου συνδικατου χωρας

Δεκατεσσερεις εργατες κι αναμεσα τους αρκετα παιδια εχασαν τη ζωη τους σε εκρηξη που σημειωθηκε χθες σε εργοστασιο πυροτεχνηματων στην ανατολικη Ινδια. Η εκρηξη στο εργοστασιο, κοντα στην κοινοτητα Χατουρια της Πολιτειας της Δυτικης Βενγκαλης, προ καλεσε τον σοβαρο τραυματισμο πολλων ανθρωπων και κατεστρεψε ολοσχερως τις κτιριακες του εγκαταστασεις.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Tuesday, 12 September 1995 - 15:31:34