Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 13)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


Αθηνα και Σκοπια υπεγραψαν σημερα το απογευμα συμφωνια με την οποια διευθετουνται ολες οι εκρεμοτητες μεταξυ των δυο χωρων, εκτος του ζητηματος της ονομασιας, το οποιο θα αντιμετωπιστει αργοτερα με διαπραγματευσεις υπο την αιγιδα του κ. Βανς που θα ξεκινησουν στις αρχες Νοεμβριου. Η συμφωνια θα τεθει σε ισχυ 30 μερες απο σημερα.

Η συμφωνια προβλεπει μεταξυ αλλων τον αλληλοσεβασμο των συνορων και της εδαφικης ακεραιοτητα των δυο χωρων

Καταργηση του αστρου της Βεργινας απο τη σημαια των Σκοπιων και την διευθετηση των προβλεψεων του συνταγματος περι αλυτρωτισμου.

Την αναγνωριση του κρατους των Σκοπιων απο την ελληνικη πλευρα και την εγκατασταση διπλωματικων αντιπροσωπειων στις πρωτευουσες των δυο χωρων.

Την ελευθερη διακινηση προιοντων και πληθυσμων μεταξυ των δυο χωρων. Η προβλεψη αυτη κα' αυτη καθιστα ανενεργο το εμπαργκο το οποιο εχει επιβαλλει η ελληνικη πλευρα. Η λυση αυτη για το εμπαργκο ηταν το κλειδι της επιτυχιας για την καταληξη σε συμφωνια, επιτρεποντας στην ελληνικη πλευρα να ελιχθει μετα τις απολυτες θεσεις που ειχε λαβει στο ζητημα αυτο.

Αμεσως μετα την υπογραφη της συμφωνιας ο κ. Βανς παραχωρησε συνεντευξη Τυπου στην οποια παραβρεθηκε και ο κ. Νιμιτς ο οποιος ανακοινωσε οτι οι ΗΠΑ προχωρουν αμεσως στη συναψη διπλωματικων σχεσεων σε επιπεδο πρεσβευτων με τα Σκοπια.

Σε θεσμικες αλλαγες, ενδεικτικες των προθεσεων του για το νεο κυβερνητικο σχημα, προχωρησε ο πρωθυπουργος, ενοψει του ανασχηματισμου, ο οποιος ενδεχεται να ανακοινωθει και αυριο.

Με σχεδιο Προεδρικου Διαταγματος γινεται συγχωνευση των υπουργειων Προεδριας και Εσωτερικων.

Το νεο υπερυπουργειο θα ονομαζεται υπουργειο Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης. Με αλλο σχεδιο Προεδρικου Διαταγματος μεταφερεται η Γενικη Γραμματεια Κοινωνικων Ασφαλισεων στο υπουργειο Εργασιας. Ο πρωθυπουργος συνεχιζει τις επαφες με στενους συνεργατες του, προκειμενου να διαμορφωσει την τελικη εικονα του νεου κυβερνητικου σχηματος και για το λογο αυτο αναβληθηκε η σημερινη προγραμματισμενη συναντηση του με τη γγ του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρηγα.

Παρα το γεγονος οτι επικρατει ακρα μυστικοτητα γυρω απο τις προθεσεις του πρωθυπουργου, δημοσιογραφικες πληροφοριες αναφερουν οτι για το νεο υπερυπουργειο προοριζεται ο κ. Ακης Τσοχατζοπουλος, ο οποιος εγκαταλειπει τη Χαριλαου Τρικουπη και στη θεση του γραμματεα του ΠΑΣΟΚ τοποθετειται κατα πασα πιθανοτητα ο Κωστας Σκανδαλιδης.

Συμφωνα με τις ιδιες πληροφοριες ο πρωθυπουργος προσανατολιζεται να χρησιμοποιησει στην κυβερνηση νεα στελεχη, ωστοσο τα σεναρια ειναι πολλα και η κατασταση παραμενει ρευστη μεχρι την τελευταια στιγμη που θα ανακοινωθει ο ανασχηματισμος.

Απο το απογευμα συνεδριαζει το εκτελεστικο γραφειο του ΠΑΣΟΚ για να συζητησει τις αλλαγες στην κυβερνηση και το κομμα.

Σε γραπτη δηλωση τους τα επτα μελη της Κεντρικης Επιτροπης, οι επονομαζομενοι λοχαγοι, κυριοι Καστανιδης, Μαλεσιος, Μανικας, Νεονακης, Νικολαου, Ρεπας και Σταυρακακης καλουν τον πρωθυπουργο να λειτουργησει οχι ως επικεφαλης ενος τμηματος του ΠΑΣΟΚ, αλλα ως ηγετης μιας ολοκληρης παραταξης που διαμορφωνει το μελλον.

Παραλληλα επισημαινουν την αναγκη δημιουργιας ενος ισχυρου και αποτελεσματικου συστηματος διευθυνσης της κυβερνησης και του κομματος με τη συμμετοχη ολων ανεξαιρετως των αποψεων που συνθετουν το σημερινο τοπιο του ΠΑΣΟΚ.

Απο την πλευρα του ο Κωστας Λαλιωτης σε δηλωση του τονιζει οτι πρεπει να χρησιμοποιηθουν αξιοκρατικα ολα τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ ωστε η συμμετοχη τους στην κυβερνηση και το κομμα να αποτελει εγγυηση για μια δημιουργικη και νικηφορα πορεια το ΠΑΣΟΚ.

Διμετωπη επιθεση εναντιον της Κυβερνησης και της Αξιωματικης Αντιπολιτευσης εξαπελυσε απο τη Θεσσαλονικη, ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης. Ο κ. Σαμαρας κατηγορησε τον Πρωθυπουργο οτι συνεχιζει την αδικη γραμμη της μονοπλευρης λιτοτητας, ενω για τις εξελιξεις στο ΠΑΣΟΚ ειπε οτι η διαμαχη των δελφινων μεταλλασσεται με ραγδαιους ρυθμους.

Στη Νεα Δημοκρατια τονισε τα πραγματα δεν ειναι διαφορετικα αφου η ιδιοτυπη συγκατοικηση επισημου και επιτιμου Προεδρου εδραιωνει καθημερινα την εικονα δυο κομματων που αδυνατουν να αρθρωσουν πολιτικο λογο. Ιδιαιτερα σκληρη γλωσσα χρησιμοποιησε ο κ. Σαμαρας για το θεμα των Σκοπιων, που κατηγορησε τα δυο μεγαλα κομματα οτι αποδεχονται τη συνθετη ονομασια και αγνοουν την αποφαση του συμβουλιου των πολιτικων αρχηγων.

Ειδικα για τον κ. Εβερτ ειπε οτι εχει αλλαξει 16 φορες θεσεις στο Σκοπιανο και εχει, οπως ειπε, το θρασος να παριστανει το Μακεδονομαχο. Ο ενοχος επιστρεφει παντα στον τοπο του εγκληματος, απαντησε στον κ. Σαμαρα, ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, που εφτασε το απογευμα στη θεσσαλονικη.

Η ομιλια του Πρωθυπουργου στη Θεσσαλονικη επαναβεβαιωνει την πολιτικη βουληση να συνεχισθει η πολιτικη σταθεροποιησης και το προγραμμα συγκλισης, υπογραμμισε σε δηλωσεις του ο προεδρος του ΣΕΒ Ιασων Στρατος. Παραλληλα, επισημαινα οτι οι διαβεβαιωσεις του πρωθυπουργου οτι δεν θα υπαρξουν αλλαγες στις βασικες κατευθυνσεις της οικονομικης πολιτικης ειναι ενθαρρυντικες. Σε ερωτηση για την παραιτηση Σημιτη ο προεδρος του ΣΕΒ τονισε οτι υπηρχε μια πολυ καλη συνεργασια και η βιομηχανια προσβλεπει σε αντιστοιχη συνεργασια και με το διαδοχο του.

Εκθεση-καταπελτη για την Τουρκια εξεδωσε η διεθνως γνωστη τουρκικη Ενωση για τα Ανθρωπινα Δικαιωματα. Συμφωνα με αυτη, τον Αυγουστο 29 ατομα εχασαν τη ζωη τους ενω τελουσαν υπο περιορισμο η δολοφονηθηκαν απο αγνωστους και διαπιστωθηκαν 22 περιπτωσεις βασανισμων. Στο ιδιο διαστημα κατασχεθηκαν 14 εντυπα, τα δικαστηρια επεβαλαν συνολικα 507 χρονια φυλακισης και στις συγκρουσεις του τουρκικου στρατου με τους Κουρδους σκοτωθηκαν 334 ατομα.

Επιθεση κατα της αμερικανικης πρεσβειας στη Μοσχα εξαπελυσαν αγνωστοι, εκτοξευοντας μια χειροβομβιδα με αποτελεσμα να σπασουν τζαμια και να προκληθουν μικρης εκτασης ζημιες. Συμφωνα με το πρακτορειο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, η χειροβομβιδα εκτοξευθηκε απο διερχομενο αυτοκινητο και κτυπησε στον τοιχο του 6ου οροφου, ενω λιγο αργοτερα βρεθηκε εγκαταλειμενος ενας εκτοξευτηρας και ενα ζευγαρι γαντια.

Τραγικο θανατο βρηκαν τα ξημερωματα τεσσερις πακιστανοι λαθρομεταναστες, οταν στην προσπαθεια τους να αποφυγουν τον ελεγχο στρατιωτικης περιπολου, εισηλθαν κατα λαθος σε ενεργο περιφραγμενο ναρκοπεδιο της μεθοριακης περιοχης Καστανεων Εβρου. Απο τις σφοδροτατες αλυσιδωτες εκρηξεις τραυματιστηκαν ελαφρα δυο συμπατριωτες τους, που νοσηλευονται εκτος κινδυνου στο νοσοκομειο Διδυμοτειχου.

Σταθερη ανοδικη πορεια παρουσιαζει κατα τα δυο τελευταια χρονια η Ελληνικη εμπορικη ναυτιλια, κατεχοντας την τριτη θεση στην παγκοσμια καταταξη και την πρωτη μεταξυ των κρατων-μελων της Ευρωπαικης Ενωσης με ποσοστο 50% του συνολου των υπο Ευρωπαικες Κοινοτικες σημαιες πλοιων. Ο αριθμος των πλοιων ανηλθε σε 2. 165. Συμφωνα με σημερινες δηλωσεις του υπουργου Εμπορικης Ναυτιλιας Γιωργου Κατσιφαρα η ανοδικη πορεια της Ελληνικης ναυτιλιας κατα τα δυο τουλαχιστον τελευταια χρονια, επιβεβαιωνει την εμπιστοσυνη των Ελληνων πλοιοκτητων προς την Ελληνικη Σημαια, η οποια καθιερωνεται σταθερα στις επιλογες τους σαν σημαια κυρους και αξιοπιστιας.

Μεγαλες ελπιδες σε εκατομμυρια ανθρωπους που εχουν προσβληθει απο σκληρυνση κατα πλακας, δινει θεραπευτικη αγωγη, η οποια βασιζεται σε συνδυασμο φαρμακων που κυκλοφορουν στην αγορα. Τα πρωτα αποτελεσματα απο την εφαρμογη της νεας θεραπευτικης αγωγης, που παρουσιαστηκαν σε επιστημονικη Ημεριδα η οποια εγινε στην Αθηνα, ανοιγουν νεους δρομους στην αντιμετωπιση της νοσου που μεχρι σημερα εθεωρειτο ατρωτη.

Η σκληρυνση κατα πλακας ειναι η πιο γνωστη και συχνη απο τις παθησεις του κεντρικου νευρικου συστηματος, σε ο, τι αφορα το λευκο πληθυσμο.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε δεινη θεση βρισκονται οι Σερβοι της Βοσνιας καθως βαλλονται απο συμμαχικες αεροπορικες επιδρομες, καθως και απο τις δυναμεις των Κροατων. Πανω απο 3400 εξοδους ειχαν πραγματοποιησει μεχρι στο μεσημερι τα νατοικα αεροσκαφη εναντιον σερβοβοσνιακων στοχων, ενω την ιδια ωρα, κροατικες δυναμεις συνεχιζουν την προελαση τους αποσπωντας σημαντικα εδαφη στην κεντρικη Βοσνια. Υπερ της συνεχισης των αεροπορικων βομβαρδισμων του ΝΑΤΟ ταχθηκε σημερα ο διοικητης του ΟΗΕ στη Βοσνια, αντιστρατηγος Ρουπερτ Σμιθ, ερχομενος σε πληρη αντιθεση με τις εκκλησεις των πολιτικων για ενα συμβιβασμο.

Ο Μπιλ Κλιντον και ο Μπορις Γιελτσιν, σε μια προσπαθεια να γεφυρωσουν τις διαφορες τους για τους βομβαρδισμουστου ΝΑΤΟ, ανταλλαξαν σημερα μηνυματα τονιζοντας την αναγκαιοτητα μιας αμεσης ειρηνικης λυσης. Στο Βελιγραδι επικρατει διπλωματικος πυρετος, καθως σημερα ο αμερικανος υφυπουργος, Ριτσαρντ Χολμπρουκ, συνανταται με τον Σλομπονταν Μιλοσεβιτς.

Αγνωστος παραμενει ο αριθμος των νεκρων απο την συντριβη πολεμικου αεροσκαφους της Σρι Λανκα, στη θαλασσια περιοχη ανοικτα του Κολομπο. Το ρωσικης κατασκευης Αντονοφ-32 μετεφερε 80 στρατιωτικους και οι αρχες της χωρας δεν αποκλειουν το ενδεχομενο να επληγη απο πυραυλο των ανταρτων Ταμιλ. Η αυτονομιστικη οργανωση των Ταμιλ κατερριψε τον περασμενο Απριλιο δυο κυβερνητικα αεροσκαφη με πυραυλους εδαφους-αερος.

Εντυπωσιακα ειναι τα συμπερασματα απο την Τεταρτη Παγκοσμια Διασκεψη για τις Γυναικες στο Πεκινο. Συμφωνα αυτα, τις δυο η τρεις τελευταιες δεκαετιες, ο αριθμος των γυναικων που αναθρεφουν μονες τους παιδια εχει θεαματικα αυξηθει σε ολοκληρο τον κοσμο, εξαιτιας της αυξησης των διαζυγιων, του αριθμου των ανυπαντρων μητερων και των κυησεων σε εφηβικη ηλικια, η της χηρειας. Το ποσοστο των οικογενειων με κεφαλη μονο την μητερα, που ζουν στο κατωφλι της φτωχειας, φτανει το 18% στη Βρετανια, το 22% στη Γαλλια και το 63% στις ΗΠΑ.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Το Α' Πανελληνιο Φεστιβαλ δημοτικου χορου και τραγουδιου, πραγματοποιειται σημερα στην περιοχη της Αγιας Βαρβαρας Δραμας. Το φεστιβαλ διοργανωνει η Πανηπειρωτικη Ενωση νομου Δραμας, με στοχο τη διατηρηση της παραδοσης και η προβολη του πολιτισμου μας. Παραλληλα, συνεχιζεται στην πολη το Φεστιβαλ ταινιων μικρου μηκους.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τον ατυχο τραυματια φιλαθλο της ΑΕΚ Νικο Ξηροκωστα, που νοσηλευεται στο νοσοκομειο Παπανικολαου, επισκεφθηκαν σημερα οι παικτες και η διοικηση της ΠΑΕ Αρης. Ο προεδρος της ΠΑΕ, Λαμπρος Γραντας, σε δηλωσεις του τονισε οτι η επισκεψη εγινε για να συμπαρασταθουμε στον ατυχο φιλαθλο, ο τραυματισμος του οποιου εγινε αντικειμενο εντυπωσιακης εκμεταλλευσης. Τα λογια σε τετοιες περιπτωσεις ειναι περιττα, προσθεσε και υπογραμμισε οτι ο Αρης ειναι κοντα στον ατυχο νεο.

Ο προπονητης του Παναθηναικου, Χουαν Ραμον Ροτσα, ανακαλεσε σημερα τις δηλωσεις που ειχε κανει σε βαρος της ΕΠΑΕ και του ΟΠΑΠ, οι οποιες, συμφωνα με την αποφαση του αθλητικου δικαστη, δυσφημησαν το ποδοσφαιρο.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρες ανοδικες τασεις επικρατησαν στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου μετα την πτωση των δυο προηγουμενων συνεδριασεων. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 946, 76 μοναδες ενισχυμενος σε ποσοστο 0, 58%.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ

===========

Σημαντικη ανοδο παρουσιαζει το δολαριο στις διεθνεις χρηματαγορες σε σχεση με το γιεν και η ισοτιμια του βρισκεται στα 102, 60 γιεν. Στην εγχωρια αγορα συναλλαγματος το δολαριο εκλεισε ενισχυμενο εναντι της δραχμης και θα πωλειται αυριο απο τις Εμπορικες Τραπεζες στις 242, 53 δρχ.

Αγορα, 235.485 Πωληση, 242.654

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Προσκαιρη μεταβολη θα παρουσιασει αυριο ο καιρος, καθως στα δυτικα, κεντρικα και βορεια αναμενονται τοπικες βροχες, ενω στην υπολοιπη χωρα ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 15 με 27 βαθμους, στα δυτικα 18 με 28 και στις υπολοιπες περιοχες 19 με 32 βαθμους Κελσιου. Σχεδον αιθριος θα ειναι αυριο ο καιρος στην ΑΘηνα με ασθενεις μεχρι μετριους ανεμους και θερμοκρασια 21 με 32 βαθμους. Στη Θεσσαλονικη ενδεχεται να εκδηλωθει βροχη η καταιγιδα το βραδυ και το θερμομετρο θα δειξει 18 με 27 βαθμους.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Wednesday, 13 September 1995 - 23:05:24