Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 14)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *



ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μια νεα σελιδα στις ελληνοσκοπιανες σχεσεις ανοιξε, μετα την υπογραφη στη Νεα Υορκη, της ενδιαμεσης συμφωνιας Αθηνων - Σκοπιων. Η συμφωνια προβλεπει το σεβασμο των υφισταμενων συνορων, αφαιρεση του ηλιου της Βεργινας απο τη σημαια των Σκοπιων και αρση των ελληνικων αντιμετρων εντος 30 ημερων. Σε εκκρεμοτητα, ομως, παραμενει το θεμα του ονοματος και οι δυο πλευρες δεσμευτηκαν να αρχισουν τις διαπραγματευσεις για το θεμα αυτο, αμεσως μετα την υλοποιηση της συμφωνιας. Ο υπουργος Εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας, δηλωσε οτι με τη συμφωνια αυτη η ελληνικη εξωτερικη πολιτικη αποδεσμευεται απο μια αγκυλωση. Χαρακτηρισε καλη τη συμφωνια, η οποια, οπως ειπε, εξυπηρετει τα ελληνικα συμφεροντα. Τονισε οτι υπαρχουν μεγαλες ελπιδες, η Ελλαδα να κερδισει και τη μαχη για το ονομα. Προσθεσε, ομως, οτι αυτη η νεα διαπραγματευση θα ειναι σκληρη. Σημειωνεται οτι κατα τις διαπραγματευσεις, ασκηθηκε πιεστικη παρεμβαση του Αμερικανου Προεδρου προς τον Προεδρο των Σκοπιων, Κιρο Γκλιγκοροφ, πιεση που τελικα ειχε ως αποτελεσμα την υπογραφη της συμφωνιας. Ο Μπιλ Κλιντον χαιρετισε τη συμφωνια και υποστηριξε οτι αυτη θα συμβαλει στη σταθεροτητα στην περιοχη και θα βοηθησει τις ειρηνευτικες προσπαθειες στη Βαλκανικη. Ο Αμερικανος Προεδρος δηλωσε οτι εντος της ημερας θα συναντηθει στο Λευκο Οικο με τους διαπραγματευτες των δυο χωρων. Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, χαρακτηρισε το πρωι απαραδεκτη τη συμφωνια και ζητησε να συγκληθει εκτακτως η Βουλη, προκειμενου, οπως ειπε, να ενημερωθει ο ελληνικος λαος. Τονισε οτι συμφωνηθηκε το μικρο πακετο, το οποιο αφηνει στην ακρη το ονομα σε μελλοντικες διαπραγματευσεις, οι οποιες δεν εχουν καν καταληκτικη ημερομηνια. Η Ελλαδα, ειπε, εγκαταλειπει το ονομα "Μακεδονια" στους Σκοπιανους και ζητησε σημερα να δοθει στη δημοσιοτητα η συμφωνια που υπογραφηκε. Προσθεσε οτι στη συμφωνια δεν αναφερεται ο ορος Ελλαδα, αλλα απλως τα δυο μερη, προκειμενου οπως ειπε, να εξισωσουν τη χωρα μας με μια χωρα, η οποια διεκδικει το ονομα της Μακεδονιας. Παραμενει αμετακινητος στις αποφασεις της τελευταιας συσκεψης των πολιτικων αρχηγων υπο τον Κωνσταντινο Καραμανλη. Εξαλλου, ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, συγκαλει εκτακτως στις 5 το απογευμα, την Κοινοβουλευτικη Ομαδα και την Εκτελεστικη Επιτροπη του κομματος, προκειμενου να εξετασουν τις εξελιξεις στο Σκοπιανο. Ο τεως πρωθυπουργος Κ.Μητσοτακης επεκρινε την κυβερνηση για την υπογραφη της συμφωνιας με τα Σκοπια εκτιμωντας οτι δεν υπαρχει καμμια διασφαλιση οτι το γειτονικο κρατος θα αλλαξει την ονομασια του. Ο κ.Μητσοτακης απεδοσε ευθυνες στην κυβερνηση για την εξελιξη αυτη ,αλλα και σε εκεινους(εννοωντας την Πολιτικη Ανοιξη)που την εφεραν στην εξουσια και την κρατησαν στην εξουσια κατα τη διαρκεια της τελευταιας προεδρικης εκλογης.

Την απολυτη ικανοποιηση της κυβερνησης εξεφρασε ο κ. Βενιζελος για την υπογραφη της ενδιαμεσης συμφωνιας, μεταξυ Αθηνων και Σκοπιων, την οποια χαρακτηρισε ιστορικη. Οι θεσεις της κυβερνησης, ειπε, εγιναν δεκτες στο συνολο τους και η συμβαση ειναι δεσμευτικη κατα το Διεθνες Δικαιο, που αναγνωριζει την δικαιοδοσια του Διεθνους Δικαστηριου της Χαγης. Προβλεπει, επισης, να μην ξαναχρησιμοποιησουν τα Σκοπια ελληνικα εθνικα συμβολα. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος επεσημανε οτι τα Σκοπια για πρωτη φορα αναγνωριζουν οτι το ζητημα του ονοματος συγκροτει διεθνη διαφορα και ειναι διαπραγματευσιμο. Χαρακτηρισε αστειες τις δηλωσεις του κ. Εβερτ και προσθεσε οτι δεν αναφερονται τα ονοματα των δυο χωρων, καθως υπαρχει η γνωστη διαφορα ως προς το ονομα. Προσθεσε οτι δεν μπαινει χρονικο οριο στη διαπραγματευση για το ονομα. Η Ελλαδα, ειπε, εχει ισχυρα οπλα για να διαπραγματευτει. Το θεμα, κατεληξε, θα συζητηθει στη Βουλη, αλλα δεν προσδιορισε το χρονο που θα γινει αυτο. Σε πρωτη φαση, ειπε, θα δημιουργηθουν σε Αθηνα και Σκοπια γραφεια συνδεσμων.

Ο Σκοπιανος Προεδρος, Κιρο Γκλιγκοροφ, στη δηλωση του κανει αναφορα για ρεαλιστικη συμπεριφορα που εδειξε η Ελλαδα με την υπογραφη της συμφωνιας και υποστηριξε οτι οι ελληνο-μακεδονικες σχεσεις, οπως επισημαινει, εχουν προοπτικη προς το συμφερον των δυο χωρων της ειρηνης και των καλων γειτονικων σχεσεων και τη συνεργασια ολων των βαλκανικων λαων. Ο χρονος, καταληγει ο Σκοπιανος Προεδρος, θα δειξει οτι η πραξη αυτη μπορει να αποτελεσει καθοριστικο βημα για το μελλον των Βαλκανιων.

Ο γενικος γραμματεας του ΝΑΤΟ Βιλλυ Κλας διεψευσε την πληροφορια οτι ζητησε απο τους στρατιωτικους διοικητες της συμμαχιας τη διακοπη των αεροπορικων επιδρομων του ΝΑΤΟ εναντιον των Σερβων της Βοσνιας. Νωριτερα διπλωματικες πηγες του ΝΑΤΟ ειχαν δηλωσει οτι ο Βιλλυ Κλας ζητησε τη διακοπη των αεροπορικων επιδρομων της συμμαχιας στην κεντρικη και τη δυτικη Βοσνια, εξοργισμενος απο τις επιθεσεις που εχουν εξαπολυσει οι κροατικες και οι βοσνιακες δυναμεις εναντιον των σερβικων θεσεων στην περιοχη. Ο Βιλλυ Κλας ειπε οτι το ΝΑΤΟ θα διατηρησει την πιεση επι ολων των εμπολεμων ωστε να μην εκμεταλλευονται ενδεχομενη στρατιωτικη αδυναμια που προκαλουν οι συμμαχικες επιθεσεις εναντιον των Σερβων της Βοσνιας και να αποτραπει η αναζωπυρωση του πολεμου. Σημειωνεται οτι, οπως ανεφεραν πηγες του ΟΗΕ, η προελαση των Κροατων και Μουσουλμανων εχει προκαλεσει ενα νεο κυμα Σερβοβοσνιων προσφυγων, ο αριθμος των οποιων ξεπερνα τις 50 χιλιαδες. Στο μεταξυ, κοντα στην λυση του αδιεξοδου που εχει δημιουργηθει στη Βοσνια, δηλωσε οτι βρισκεται ο αμερικανος υφυπουργος Εξωτερικων, Ριτσαρντ Χολμπρουκ. Ο αμερικανος διαπραγματευτης ειχε μαραθωνιες συνομιλιες με τον Προεδρο της Σερβιας, Σλομπονταν Μιλοσεβιτς. Σημερα θα εχει επαφες στο Ζαγκρεμπ με την Κροατικη ηγεσια και στη συνεχεια στο Σπλιτ με την Μουσουλμανικη πλευρα. Η συναντηση, τελος, της Ομαδας Επαφης θα πραγματοποιηθει αυριο και θα προετοιμασει τις τριμερεις διαβουλευσεις της Γενευης.

Αναμενεται συμφωνα με ολες τις ενδειξεις, να ανακοινωθει εντος της ημερας, η συνθεση της νεας κυβερνησης, η οποια θα ορκιστει αυριο το μεσημερι, ενωπιον του Προεδρου της Δημοκρατιας, Κωστη Στεφανοπουλου. Ο Πρωθυπουργος, Ανδρεας Παπανδρεου, συνεχιζει τις διαβουλευσεις του για την καταρτιση του νεου υπουργικου συμβουλιου, ενω συμφωνα με ολες τις ενδειξεις, ο Ακης Τσοχατζοπουλος θα αναλαβει το νεο υπερυπουργειο Προεδριας και Εσωτερικων. Ερωτηματικο, ομως παραμενει, αν θα υπουργοποιηθει η οχι η Βασω Παπανδρεου, ενω παραμενουν στις θεσεις τους οι κυριοι Αρσενης, Παπουλιας,Παπαντωνιου και Παπαδοπουλος.

Μετα τις 7 το απογευμα θα ανακοινωθει η συνθεση της νεας κυβερνησης,ανακοινωσε το μεσημερι, ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Ευαγγελος Βενιζελος.

Τις οριστικες της αποφασεις παιρνει σημερα η κυβερνηση για την τυχη των Ναυπηγειων Σκαραμαγκα. Το θεμα εξεταστηκε το πρωι σε ευρεια κυβερνητικη συσκεψη που πραγματοποιηθηκε στη Βουλη, ενω τις αποψεις τους εξεθεσαν ο προεδρος της ΓΣΕΕ, Χρηστος Πρωτοπαπας και ο προεδρος των εργαζομενων στα Ναυπηγεια, Γιωργος Κοντακης. Αργα το μεσημερι, ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου, θα προεδρευσει συσκεψεως με τη συμμετοχη διοικητων των τραπεζων, οι οποιοι θα κληθουν να εγγυηθουν για οποια λυση και αν επιλεγει. Τις αποφασεις αυτες θα μεταφερει την ερχομενη Δευτερα, ο κ. Παπαντωνιου, στις Βρυξελλες, μετα την προθεσμια που εδωσε η Ευρωπαικη Επιτροπη στην κυβερνηση για να δωσει οριστικη λυση στο προβλημα αυτο. Σημειωνεται οτι κατα τη διαρκεια της συνεδριασης, ειχαν συγκεντρωθει εξω απο τη Βουλη, εργαζομενοι των Ναυπηγειων, οι οποιοι αποδοκιμασαν τον Προεδρο της Βουλης, Αποστολο Κακλαμανη, και επιτεθηκαν στο αυτοκινητο του. Αποδοκιμασαν επισης υπουργους και βουλευτες του κυβερνωντος κομματος. Λογω της συγκεντρωσης των εργαζομενων, δημιουργηθηκε στο κεντρο της Αθηνας εντονο κυκλοφοριακο προβλημα.

Η Βουλη απερριψε με ψηφους 50 εναντι 41 τροπολογια που ειχε υποβαλει η Νεα Δημοκρατια με την οποια ζητουσε τη μισθολογικη εξομοιωση του προσωπικου των Σωματων Ασφαλειας με τους εν ενεργεια αξιωματικους και υπαξιωματικους των Ενοπλων Δυναμεων. Η τροπολογια της Νεας Δημοκρατιας υπογραφοταν απο ολοκληρη την κοινοβουλευτικη ομαδα του κομματος με επικεφαλης τον προεδρο του Μιλτιαδη Εβερτ. Χθες ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης, ανακοινωσε οτι εως το τελος του χρονου θα κατατεθει με μορφη νομοσχεδιου το νεο μισθολογιο των αξιωματικων και υπαξιωματικων των Ενοπλων Δυναμεων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Γαλλια δεν προτιθεται να σταματησει τις πυρηνικες της δοκιμες στο Νοτιο Ειρηνικο, δηλωσε κατηγορηματικα ο υπουργος Εξωτερικων της Γαλλιας, στον Ιαπωνα ειδικο απεσταλμενο, που τον επισκεφθηκε για να εκφρασει τις ανησυχιες του Τοκιο για το προγραμμα πυρηνικων δοκιμων των Παρισιων. Στο μεταξυ, με βιαια αντιποινα απειλουν τη Γαλλια ηγετικα στελεχη του αυτονομιστικου κινηματος στη Γαλλικη Πολυνησια, με την ολοκληρωση των πυρηνικων δοκιμων.

Στα 103 γιεν, την υψηλοτερη τιμη του για τους τελευταιους 15 μηνες, ανεβηκε σημερα το αμερικανικο δολαριο κατα τις συναλλαγες στο χρηματιστηριο του Τοκιο, ενω κυριαρχη ειναι η πεποιθηση πως η κεντρικη τραπεζα της Ιαπωνιας προκειται να παρεμβει για να δωσει και νεα ωθηση στο αμερικανικο νομισμα. Η τελευταια φορα που το ιαπωνικο νομισμα πωληθηκε στα σημερινα επιπεδα, ηταν στη συνεδρεια της 17ης Ιουνιου 1994, στη Νεα Υορκη.

Ο πρωην δικτατορας της Χιλης και νυν αρχηγος του στρατου της χωρας, στρατηγος Αουγκουστο Πινοσετ θεωρει οτι ηλθε η στιγμη για "να λησμονησει" η χωρα τα εγκληματα των στρατιωτικων κατα τη διαρκεια της δικτατοριας του. Αναφερομενος στις 600 εκκρεμεις υποθεσεις στρατιωτικων που κατηγορουνται για παραβιασεις των ανθρωπινων δικαιωματων κατα τη διαρκεια της 17-ετους δικτατοριας του, ο Πινοσετ τονισε οτι εαν θελουν τη συμφιλιωση δεν θα πρεπει να μας στριμωχνουν. Αρκει, ειπε, σημειωνοντας παντως οτι αυτο ειναι μια πολιτικη θεση και δεν προκειται οι στρατιωτικοι να το εκφρασουν με το δακτυλο στη σκανδαλη.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγαλη πυρκαγια ξεσπασε το μεσημερι σε βιοτεχνια κατασκευης στρωματων, στον Ταυρο, στην Αθηνα. Τα αιτια της πυρκαγιας παραμενουν αγνωστα, ενω δεν κινδυνευουν παρακειμενες βιοτεχνιες. Στο εργο της κατασβεσης παιρνουν μερος ισχυρες δυναμεις της Πυροσβεστικης Υπηρεσιας.

Η ληστεια της ημερας εγινε το πρωι στο υποκαταστημα της Αγροτικης Τραπεζας, στη λεωφορο Συγγρου, στην Αθηνα. Δυο νεαροι, με την απειλη οπλων, ακινητοποιησαν πελατες και υπαλληλους και αφου αρπαξαν περιπου 6 εκατ. δραχμες εξαφανιστηκαν.

Ευτυχως μονο ανησυχια προκαλεσε στην περιοχη των Γρεβενων, η σεισμικη δονηση, μεγεθους 4,5 βαθμων της Κλιμακας Ριχτερ, που σημειωθηκε τα ξημερωματα. Η δονηση προερχοταν απο τον ιδιο σεισμογονο χωρο, που ειχε δωσει το μεγαλο καταστροφικο σεισμο του περασμενου Μαιου.

Καταζητειται ο σεσημασμενος κακοποιος Πετρος Ανδρεου, 31 ετων, γιατι τα ξημερωματα εξω απο ξενοδοχειο στην Ομονοια τραυματισε με μαχαιρι τον Αντωνη Πρεκα, 22 ετων, που λιγες ωρες αργοτερα υπεκυψε στο Γενικο Κρατικο Νοσοκομειο Αθηνων. Κατα την αστυνομια, προκειται για ξεκαθαρισα λογαριασμων και γινονται ερευνες σε στεκια που συχναζουν ανθρωποι της νυχτας.

Προβληματα ενδεχεται να δημιουργηθουν με τις εγγραφες των πρωτοετων φοιτητων, καθως η Πανελληνια Ομοσπονδια Διοικητικου Προσωπικου των Ανωτατων Εκπαιδευτικων Ιδρυματων, εξηγγειλε τριημερη απεργια απο την ερχομενη Δευτερα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στη μαχη του Κυπελλου Κυπελλουχων Ευρωπης μπαινει αποψε η ΑΕΚ, που υποδεχεται στη Νεα Φιλαδελφεια την Ελβετικη Σιον με στοχο τη νικη, η οποια θα της επιτρεψει να αντιμετωπισει με αισιοδοξια την επαναληπτικη συναντηση που θα γινει σε 15 μερες στην Ελβετια.Ο αγωνας θα αρχισει στις 9.00 το βραδυ και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο το ΣΤΑΡ.

Σημερα η το αργοτερο την Παρασκευη θα ελθει στη χωρα μας ο Αμερικανος μπασκετμπολιστας της Αντιμπ Ντεηβιντ Ριβερς, προκειμενου να ενταχθει στη δυναμη του Ολυμπιακου και να αποτελεσει μαζι με τον Ουολτερ Μπερι το διδυμο των ξενων παικτων των πρωταθλητων.

Η εθνικη μας ομαδα υδατοσφαιρισης των ανδρων στο δευτερο αγωνα της για το 9-ο ΦΙΝΑ ΨUΠ, που διεξαγεται στην Ατλαντα των Ηνωμενων Πολιτειων της Αμερικης, εχασε 5-4 απο την αντιστοιχη της Κροατιας.Στον τριτο αγωνα της η Ελληνικη ομαδα θα αντιμετωπισει την αντιστοιχη των Ηνωμενων Πολιτειων και αν επικρατησει θα προκριθει στην πρωτη τετραδα της διοργανωσης και ταυτοχρονα θα εξασφαλισει τη συμμετοχη της στους Ολυμπιακους Αγωνες της Ατλαντα.

Νεο σημαντικο βημα προς την αρση του λοκ-αουτ, που θα εχει σαν αποτελεσμα την κανονικη διεξαγωγη του επαγγελματικου πρωταθληματος μπασκετ των Ηνωμενων Πολιτειων, αποτελει η εγκριση της προκαταρκτικης συμφωνιας για τη νεα 6-ετη συλλογικη συμβαση εργασιας, απο τους εκπροσωπους της ενωσης των παικτων.Συμφωνα με εκπροσωπο της διοργανωτριας αρχης μολις οι ιδιοκτητες εγκρινουν τη νεα συμβαση, θα αρθει το λοκ-αουτ,κατι που μπορει να γινει πιθανοτατα την Δευτερα 18 Σεπτεμβριου.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Βροχες αναμενονται σημερα στα δυτικα και βορεια, οι οποιες πιθανον κατα τοπους να ειναι εντονες. Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος ειναι σχεδον αιθριος, αλλα το απογευμα στα κεντρικα και βορεια ηπειρωτικα θα συννεφιασει και πιθανα προς το βραδυ να βρεξει. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 28 βαθμους, στα δυτικα τους 29, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 34 και στο Αιγαιο τους 31 βαθμους Κελσιου.

Για αυριο στη βορεια Ελλαδα προβλεπονται τοπικες νεφωσεις, με πιθανες προσκαιρες βροχες, ενω στην υπολοιπη χωρα ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι, ενω η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη πτωση σε ολη τη χωρα.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Thursday, 14 September 1995 - 17:08:38