Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 15)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


Μετα απο ενα μαραθωνιο δυο εβδομαδων, που οδηγησε και στην παραιτηση του Κωστα Σημιτη, τεθηκε τερμα στο σηριαλ με τα ναυπηγεια Σκαραμαγκα. Σε κυβερνητικη συσκεψη εληφθη οριστικη αποφαση, η οποια μονογραφηθηκε τοσο απο την πλευρα της κυβερνησης, οσο και απο τη ΓΣΕΕ και το σωματειο των εργαζομενων. Η συμφωνια προβλεπει την παραμονη του 51% των μετοχων της επιχειρησης στο ελληνικο δημοσιο, με κυριο μετοχο την ΕΤΒΑ και το 49% θα μεταβιβασθει σε εταιρια που θα ιδρυσουν οι εργαζομενοι, με μετοχικο κεφαλαιο που θα προκυψει απο παρακρατησεις μερους του μισθου τους. Η συμφωνια προβλεπει ακομη την απολυση χιλιων εργαζομενων και θα γινει προσπαθεια να συνταξιοδοτηθουν οσοι ειναι κοντα στο οριο της ηλικιας η να μεταταγουν σε αλλα εργα του δημοσιου.

Με αντιδρασεις και υπαινιγμους απο τους αποχωρουντες υπουργους, εγινε η αλλαγη φρουρας, ενω ο πρωθυπουργος εξεφρασε την πεποιθηση του οτι ολα θα πανε καλα με το νεο κυβερνητικο σχημα. Η παραιτηση μου ηταν διαμαρτυρια και κραυγη αγωνιας για ενα καλυτερο ΠΑΣΟΚ, δηλωσε ο Κωστας Σημιτης. Απροθυμος για μετακινηση του στο υπουργειο Βιομηχανιας, εμφανισθηκε ο Αναστασιος Πεπονης, ο οποιος ωστοσο δηλωσε οτι πειθαρχησε σε ρητη και αμεση εντολη του πρωθυπουργου. Ειχα, εχω και θα εχω προβληματισμους και επιφυλαξεις, δηλωσε ο Στεφανος Τζουμακας. Ο Χαρης Καστανιδης τονισε οτι επιμενει στις διαφωνιες του, αλλα αποδεχθηκε την προκληση. Ο ανασχηματισμος εγινε για να εξυπηρετηθουν εσωκομματικες ισορροπιες, δηλωσε ο Γιαννης Σκουλαρικης. Πολιτικα ανεξηγητη χαρακτηρισε ο θανασης Τσουρας την απομακρυνση του απο το υπουργειο μεταφορων, ενω ο κ. Μαγκακης εκανε λογο για υπονομευση του απο μεσα ενημερωσης και νοσηρο πολιτικο κλιμα. Διανυουμε μια κρισιμη εποχη και πρεπει να απαντησουμε με λογια και οχι με ρητοριες, τονισε ο Κωστας Λαλιωτης.

Συνεχιζονται οι αντιδρασεις των κομματων της αντιπολιτευσης για τη συμφωνια Αθηνων-Σκοπιων, ενω αρνητικο κλιμα δημιουργησε δημοσιευμα της Σκοπιανης εφημεριδας, συμφωνα με το οποιο δεν προκεται να γινει καμια διαπραγματευση για το ονομα. Για ιστορικη εθνικη ηττα εκανε λογο ο Γιαννης Βαρβιτσιωτης, και καλεσε την κυβερνηση να φερει τη συμφωνια προς κυρωση στη βουλη, ενω ο εκπροσωπος της παραταξης Βασιλης Μαγγινας δηλωσε οτι η συμφωνια δεν διασφαλιζει τα εθνικα μας συμφεροντα.

Οι καταγγελιες της Πολιτικης Ανοιξης επιβεβαιωθηκαν δια στοματος Γκλιγκοροφ, δηλωσε ο κ. Αντωνης Σαμαρας ενω ο εκπροσωπος του κομματος κατηγορησε την κυβερνηση για προκλητικη σιωπη με την οποια επιχειρει να παραπλανησει την κοινη γνωμη.

Ο εκπροσωπος του υπουργειου Εξωτερικων δηλωσε οτι η κυβερνηση θα προσελθει στη διαπραγματευση για το ονομα με σταθερες τις θεσεις της και με στοχο να αντιμετωπισθει το προβλημα το συντομοτερο δυνατον.

Κοινη πρωτοβουλια εναντια στις πυρηνικες δοκιμες της Γαλλιας, με προοπτικες μονιμης συστρατευσης και συνεργασιας, αναλαμβανουν οι πολιτικες Νεολαιες του ΠΑΣΟΚ, της ΠΟΛ. ΑΝ και του Συνασπισμου. Οι τρεις Οργανωσεις σε κοινη συνεντευξη Τυπου, ανακοινωσαν σειρα παρεμβασεων, που θα ενεργοποιηθουν με την επομενη πυρηνικη δοκιμη της Γαλλιας. Αυτες περιλαμβανουν παρασταση στη γαλλικη πρεσβεια, διανομη ενημερωτικου υλικου στα αεροδρομια σε οσους ταξιδευουν προς τη Γαλλια, εκδοση αφισας και αυτοκολλητων για ενημερωση της ελληνικης κοινης γνωμης και τελος, την προτροπη της ελληνικης νεολαιας σε μπουκοταζ των γαλλικων προιοντων.

Η ΟΝΝΕΔ διεχωρισε τη θεση της απο την κοινη πρωτοβουλια των τριων Νεολαιων αν και μετειχε στις αρχικες διαβουλευσεις, διαφωνωντας με την προτροπη για μπουκοταζ των γαλλικων προιοντων. Απο την πλευρα της η ΚΝΕ προτιμησε να ενισχυσει τη συγγενη της Οργανωση Νεανικη Δραση για την Ειρηνη.

Την δευτερη εβδομαδα του Νοεμβριου θα συγκληθει η εθνικη συνδιασκεψη της Νεας Δημοκρατιας συμφωνα με πληροφοριες του ΑΠΕ. Ηδη ο προεδρος του κομματος υπεγραψε την σχετικη αποφαση που συμφωνα με αξιοπιστες πηγες, προβλεπει οτι η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του κομματος θα συνερχεται την τελευταια Τριτη καθε μηνα και για τον Οκτωβριο η συνεδριαση θα πραγματοποιηθει στις 3 του μηνος ημερα εναρξης των εργασων της Ολομελειας της Βουλης.

Με την αποφαση καθοριζονται και οι ημερομηνιες που θα συνερχονται και τα υπολοιπα ανωτατα οργανα της Νεας Δημοκρατιας. Μεσα στις επομενες ημερες αναμενεται να ανακοινωθουν οι αποφασεις του κ. Εβερτ σχετικα με την αναδιαρθρωση του κομματικου μηχανισμου και τις μεταβολες στις γραμματειες του κομματος.

Ανεξελεγκτα κυκλοφορουν στο εμποριο δεκαδες συσκευασματα διεγερτικων χαπιων αμφιβολης συνθεσης που δεν διαθετουν την απαιτουμενη εγκριση απο τους Εθνικους Οργανισμους Φαρμακων. Την καταγγελια εκαναν σημερα ειδικοι επιστημονες στη διαρκεια των εργασιων του 1-ου Πανευρωπαικου Συνεδριου Σεξουαλικης Ανικανοτητας που πραγματοποιειται στη Χαλκιδικη. Η μικρου βαθμου μειωση της στυτικης ικανοτητας δεν αποτελει σε καμμια περιπτωση αιτια ανικανοτητας τονισε ο Αμερικανος καθηγητης κ. Γολετειν.

Ποινες φυλακισης απο πεντε ως δεκαπεντε χρονια, στερηση των πολιτικων δικαιωματων, καθως και προστιμα απο 10 εκατομμυρια εως ενα δις θα αντιμετωπιζουν οσοι παραβιαζουν τη νομοθεσια για τη διαχειριση των τοξικων και επικινδυνων αποβλητων. Οπως ανακοινωσε ο κ. Λαλιωτης, με κοινη υπουργικη αποφαση, διαμορφωνεται ενα ολοκληρωμενο αυστηρο και συγχρονο θεσμικο πλαισιο, για τη διαχειριση των επικινδυνων αποβλητων. Συμφωνα με την αποφαση, η διαχειριση των επικινδυνων αποβλητων γινεται με ευθυνη και δαπανη του κυριου η κατοχου, ο οποιος πρεπει να διαθετει την απαιτουμενη ασφαλιση για την καλυψη ζημιων προς τριτους.

Τη Δευτερα το πρωι θα δοθει στον υπουργο Υγειας Δημητρη Κρεμαστινο το πορισμα της ενορκης διοικητικης εξετασης, που διεξηχθη σχετικα με το περιστατικο του 16χρονου Στελιου Καλογιαννη, απο τη Λερο, ο οποιος τραυματισθηκε σε τροχαιο και αφου περιπλανηθηκε απο νοσοκομειο σε νοσοκομειο υπεκυψε οταν μεταφερθηκε με 12ωρη καθυστερηση στην Αθηνα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εντονο κλιμα αισιοδοξιας για την ειρηνικη λυση του βοσνιακου, επικρατει στη διεθνη κοινοτητα επειτα απο την αποφαση των Σερβων της Βοσνιας να αποσυρουν τα βαρεα οπλα τους σε ακτινα 20 χιλιομετρων γυρω απο το Σαραγεβο, με ανταλλαγμα την τριημερη παυση των νατοικων αεροπορικων επιδρομων. Η σημαντικη αυτη συμφωνια επετευχθη χαρις στις πολυμηνες προσπαθειες του αμερικανου υφυπουργου, Ριτσαρντ Χολμπρουκ και ιδιαιτερα, μετα τις 11ωρες προχθεσινες συνομιλιες με τον Σλομπονταν Μιλοσεβιτς. Σημερα αλλωστε, προσγειωθηκε στο αεροδρομιο του Σαραγεβο το πρωτο αεροπλανο υστερα απο πεντε μηνες, μεταφεροντας ενα συμβολικο φορτιο με αλευρα. Ο αμερικανος αξιωματουχος βρισκεται ηδη στην Γενευη, οπου θα συμμετασχει στην αυριανη συνοδο της Ομαδας Επαφης. Η συνοδος θα πραγματοποιηθει στις εγκαταστασεις της ρωσικης αποστολης, καθοσον η Ρωσια ειναι εκεινη που την ζητησε. Στα πεδια των μαχων, συνεχιζεται η προελαση των κροατομουσουλμανικων δυναμεων στη κεντρικη και δυτικη Βοσνια, με αποτελεσμα πανω απο 90. 000 Σερβοι να παρουν τον δρομο της προσφυγιας, κατευθυνομενοι στην Μπανια Λουκα.

Τουλαχιστον 60 ατομα εχασαν τη ζωη τους, οταν αεροσκαφος των μαλαισιανων αερογραμμων συνετριβη λιγο πριν την προσγειωση του στο αεροδρομιο της πολης Ταβαου, στην περιοχη Σαμπαχ. Αγνωστα παραμενουν μεχρι στιγμης τα αιτια του δυστυχηματος.

Καζανι που βραζει ειναι η περιοχη της Ανδαλουσιας επειτα απο την αποφαση της ισπανικης κυβερνησης να κλεισει δυο ναυπηγεια, με αποτελεσμα να βρεθουν στο δρομο 15. 000 εργαζομενοι. Στην πολη Καντις, εξοργισμενοι εργατες προκαλεσαν βιαια επεισοδια και πραξεις βανδαλισμου, αποκλειοντας μια απο τις κυριες γεφυρες της πολης. Στην συνεχεια, εστησαν οδοφραγματα και προκαλεσαν ζημιες σε Τραπεζες. Απο την πλευρα της, η κυβερνηση φερεται αμετακινητη στις θεσεις της υποστηριζοντας οτι το τεραστιο ελλειμμα των 45 δις πεσετων δεν επιτρεπει αλλη λυση.

Πανω απο 50 κουρδοι ανταρτες εχασαν τη ζωη τους απο τις επιθεσεις τουρκικων στρατευματων. Ισχυρες χερσαιες δυναμεις, υποστηριζομενες απο ελικοπτερα Κομπρα, σκοτωσαν δεκαδες ανταρτες του Εργατικου Κομματος του Κουρδισταν, σε ορεινες περιοχες. Πληροφοριες που δημοσιευθηκαν στον τουρκικο τυπο, ανεφεραν οτι η τουρκικη αεροπορια εξαπελυσε επιθεσεις εναντιον θεσεων του ΠΚΚ στο βορειο Ιρακ, αλλα μεχρι στιγμης δεν υπαρχει επισημη επιβεβαιωση απο την Αγκυρα.

Διακηρυξη και πλατφορμα δρασης υπερ των γυναικων, υιοθετησε σημερα στο Πεκινο η 4η παγκοσμια διασκεψη για τις γυναικες. Τα δυο επισημα κειμενα, επιβεβαιωνουν την αρχη της ισοτητας των φυλων και τον σεβασμο των δικαιωματων των γυναικων, ως θεμελιωδη ανθρωπινα δικαιωματα. Με τα κειμενα αυτα, η διασκεψη καλει τις κυβερνησεις να βελτιωσουν τις κοινωνικες και οικονομικες συνθηκες των γυναικων και να τους παρεχουν ισες ευκαιριες με τους ανδρες στα κεντρα αποφασεων και στην εξουσια.

Προθυμες να συμβαλλουν, με την αποστολη στρατιωτικων τμηματων της στα υψωματα του Γκολαν, ειναι οι Ηνωμενες Πολιτειες στην περιπτωση που καταστει αναγκαια η εγκατασταση ειρηνευτικων δυναμεων για την υπογραφη της ειρηνευτικης συμφωνιας μεταξυ του Ισραηλ και της Συριας, ανακοινωσε σημερα ο αμερικανος υπουργος Αμυνας, Ουιλιαμ Περι.

Εναν ξεχασμενο λαχνο ανακαλυψε ψαχνοντας στις τσεπες του παντελονιου του που ετοιμαζοταν να πλυνει, ενας 29χρονος βρετανος. Εκπληκτος συνειδητοποιησε οτι το χαρτακι αυτο κερδιζει περιπου 2. 17 εκατομμυρια δολαρια. Ο Ρομπ Καμπελ, που εργαζεται ως μπραβος σε νυχτερινα κεντρα, ειχε αγορασει τον λαχνο πριν απο μια εβδομαδα και κυριολεκτικα τον ειχε λησμονησει. Κινημενος απο μια ξαφνικη διαισθηση, εδωσε τον λαχνο στη φιλη του για να τον ελεγξει και τοτε, ανακαλυψε οτι κερδιζε το τζακποτ της κληρωσης.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Υπερ της ιδρυσης του Εθνικου Ταμειου Αγορων Τεχνης της Εθνικης Πινακοθηκης, θα δοθουν τα εσοδα απο το ΨΔ με την μουσικη του Βαγγελη Παπαθανασιου, εμπνευσμενη απο το εργο του Δομηνικου Θεοτοκοπουλου, Αγιος Πετρος. Τα τραγουδια ερμηνευει αφιλοκερδως η διασημη ισπανιδα ιψιφωνος Μονσερα Καμπαγιε.

Και φεστιβαλ ταινιων του διασημου σκηνοθετη, Ιγκμαρ Μπεργκμαν, θα περιλαμβανει η Πολιτιστικη Εβδομαδα που θα οργανωσει τον ερχομενο Σεπτεμβριο στη Ροδο, η δημοτικη αρχη του νησιου Γκοτλαντ της Σουηδιας. Η εν λογω εβδομαδα εντασσεται στο προγραμμα πολιτιστικων ανταλλαγων μεταξυ των δυο νησιων.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ατυχη σταθηκε η ελληνικη εθνικη ομαδα υδατοσφαιρισης των ανδρων στον τριτο αγωνα της για το Παγκοσμιο Κυπελλο, που διεξαγεται στην Ατλαντα. Η Ελληνικη ομαδα δεν καταφερε για ενα τερμα να εξασφαλισει την συμμετοχη της στους Ολυμπιακους Αγωνες και παραλληλα να προκριθει για πρωτη φορα στην ιστορια της στην 4-αδα του Παγκοσμιου Κυπελλου, αφου ηττηθηκε απο την αντιστοιχη των Ηνωμενων Πολιτειων με 6-5.

Ο Αμερικανος μπασκετμπολιστας της Αντιμπ, Ντεηβιντ Ριβερς, φθανει αυριο στην Αθηνα και αν δεν υπαρξει κατι απροοπτο θα υπογραψει συμβολαιο συνεργασιας με τον Ολυμπιακο. Ο 29χρονος πλει μεικερ επικοινωνησε με τον αντιπροεδρο του ΤΑΚ Ολυμπιακος, Γιωργο Σαλονικη και οριστικοποιησε την αφιξη του απο το Παρισι για αυριο το απογευμα.

Ο Πανιωνιος θα ειναι ο τριτος σταθμος της καριερας του Ζαρκο Πασπαλιε στα Ελληνικα γηπεδα. Ο Γιουγκοσλαβος μπασκετμπολιστας, μετα απο τον Ολυμπιακο και τον Παναθηναικο, θα αγωνιστει φετος με την ομαδα της Νεας Σμυρνης, μετα απο συμφωνια που οριστικοποιηθηκε χθες.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ελαφρως υψηλοτερα επιπεδα εκλεισαν οι τιμες των μετοχων στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου. Ο γενικος δεικτης τιμων σημειωσε μικρη ανοδο 0, 17% και διαμορφωθηκε στις 951, 87 μοναδες.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ

Ενισχυμενο εκλεισε σημερα το δολαριο εναντι της δραχμης και θα πωλειται τη Δευτερα απο τις Εμπορικες Τραπεζες στις 243, 108 δρχ.

Αγορα, 236,042 Πωληση, 243,227

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αιθριος θα ειναι ο καιρος σε ολοκληρη σχεδον τη χωρα και οι ανεμοι σε ολα τα πελαγη θα ειναι δυτικοι ασθενεις μεχρι μετριοι. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 13 με 28 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα 17 με 31 και στα νησια 20 με 29 βαθμους Κελσιου. Σχεδον αιθριο καιρο με ασθενεις εως μετριους ανεμους και θερμοκρασια 19 με 31 και 20 με 28 βαθμους αντιστοιχα, θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Monday, 18 September 1995 - 12:26:19