Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 17)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


Στις Βρυξελλες μεταφερεται αυριο η ``μαχη`` των Ναυπηγειων Σκαραμαγκα,οπου ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας,Γιαννος Παπαντωνιου θα παρουσιασει τη συμφωνια ΕΤΒΑ-εργαζομενων στον αρμοδιο επιτροπο, Βαν Μιρτ.Απο τη σταση του επιτροπου της ΚΟΜΙΣΙΟΝ θα εξαρτηθει και η τυχη της ναυπηγοεπισκευαστικης μοναδας.Ο κ Παπαντωνιου θα υποστηριξει τη βιωσιμοτητα της συμφωνιας,που προβλεπει την αποχωρηση 1000 εργαζομενων μεσα στα δυο επομενα χρονια. ΧΘες,η Εκτελεστικη Επιτροπη της ΓΣΕΕ επικυρωσε καταρχην το νεο ιδιοκτησιακο καθεστως των Ναυπηγειων συμφωνα με το οποιο,το 51% των μετοχων θα ανηκει στην ΕΤΒΑ και το 49% στους εργαζομενους.Ο προεδρος των εργαζομενων στα Ναυπηγεια, Γιωργος Κοντακης τη χαρακτηρισε λυση αναγκης,ενω μεθαυριο, Τριτη, θα πραγματοποιηθει γενικη συνελευση των εργαζομενων προκειμενου να επικυρωθει η συμφωνια.

Η Νεα Δημοκρατια χαρακτηρισε τη λυση μπαλωματα της τελευταιας στιγμης. Η Πολιτικη Ανοιξη ,υποστηριξε οτι ηταν η μονη λυση, που ειχε απομεινει.Το ΚΚΕ, εκανε αναφορα για βαρβαρο και εξοντωτικο χτυπημα σε βαρος των εργαζομενων, ενω ο Συνασπισμος μιλησε για λυση τραβηγμενη απο τα μαλλια, την οποια θα κληθουν να πληρωσουν η εθνικη οικονομια και οι εργαζομενοι.

Συνεντευξη Τυπου εφολης της υλης δινει στη Θεσσαλονικη στο ξενοδοχειο ``Μακεδονια Παλλας`` απο τις 2 ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ ο οποιος αναφερεται στην πορεια των εξωτερικων μας θεματων καθως και στις τρεχουσες πολιτικες εξελιξεις.Το πρωι ο κ Εβερτ επισκεφθηκε τις εγκαταστασεις της Διεθνους Εκθεσης και δηλωσε οτι η Εκθεση καθε χρονο γινεται και καλυτερη .Σε μια περιοδο,ειπε, καταχνιας,ολιγωριας και αναποτελεσματικοτητας η εκθεση συμβολιζει τις δυνατοτητες του ελληνισμου στον οικονομικο τομεα.Ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης τονισε οτι η Ελλαδα χρειαζεται μια βιωσιμη και εκσυγχρονιστικη κυβερνηση,εννοωντας προφανως οτι αυτη θα ειναι η κυβερνηση της Νεας Δημοκρατιας.

Μετα το Σκοπιανο στο τραπεζι των διαπραγματευσεων ο ελληνοτουρκικος διαλογος με πρωτοβουλια και παλι των Ηνωμενων Πολιτειων.Συμφωνα με δημοσιευμα του ``Βηματος της Κυριακης``, ο υπουργος Εξωτερικων Καρολος Παπουλιας θα συναντηθει πιθανοτατα στα τελη του μηνος στη Νεα Υορκη με τον Τουρκο ομολογο του. Η συναντηση οριστηκε μετα απο αμερικανικη επιμονη ενω την ολη διαδικασια θα παρακολουθησει εκ του συνεγγυς ο Αμερικανος υφυπουργος Εξωτερικων , Ριτσαρντ Χολμπρουκ.Η συναντηση αυτη θα εχει διερευνητικο χαρακτηρα και θα καθοριστει η διαδικασια και το περιεχομενο του διαλογου για ενα ευρυ φασμα θεματων που απασχολουν την περιοχη.

Συνεχιζουν την αδιαλλαξια τους τα Σκοπια για το ονομα , ενω ο Προεδρος Κιρο Γκλιγκοροφ δηλωνει ανυποχωρητος στο θεμα αυτο. Σε συνεντευξη του στην σκοπιανη τηλεοραση τονισε οτι η υποχωρηση στα συμβολα και το Συνταγμα ηταν προιον διεθνων πιεσεων. Χαρακτηρισε τη συμφωνια Αθηνων - Σκοπιων , που υπογραφηκε στη Νεα Υορκη,ενα απο τα σημαντικοτερα στοιχεια που εξασφαλιζουν την ασφαλεια της χωρα του.

Χαμενη ευκαιρια χαρακτηριζει η Βασω Παπανδρεου τον προσφατο ανασχηματισμο,με αποκλειστικη της δηλωση στην ``Κυριακατικη Ελευθεροτυπια``.Επισημαινει ωστοσο οτι ειναι προθυμη να μετασχει στο Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ σε μια συνθεση ομως χωρις αποκλεισμους στελεχων.Η κυρια Παπανδρεου, συμφωνα με την εφημεριδα,απεστειλε στον Πρωθυπουργο προς εικοσαημερου επιστολη - υπομνημα ,οπου αναφεροταν στις αλλαγες της κυβερνητικης δομης.

Θα αυξηθουν εως και 200% οι αντικειμενικες αξιες των ακινητων σε ορισμενες περιοχες προκειμενου να προσεγγισουν στην πραγματικη τιμη αγορας,δηλωνει ο υπουργος Οικονομικων Αλεκος Παπαδοπουλος στην ``ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακης``.Σημειωνει οτι εξεταζεται το ενδεχομενο να υπαρξει αλλαγη της νομοθεσιας και αυτοματη τιμαριθμοποιηση των αντικειμενικων τιμων των ακινητων.

Ευθυνες στους γιατρους του νοσοκομειου της Ροδου επιρριπτονται ,συμφωνα με πληροφοριες,για το θανατο του 16χρονου Στελιου Καλογιαννη απο τη Λερο.Αυριο δινεται στη δημοσιοτητα απο τον υπουργο Υγειας το πορισμα της Ενορκης Διοικητικης Εξετασης για το θανατο του 16χρονου ατυχου μαθητη.

Τεθηκε απο το πρωι σε εφαρμογη το νεο συστημα αστικων συγκοινωνικων στην Αθηνα .Ηδη λειτουργουν 12 δρομολογια -κορμοι,τα οποια καταληγουν εξω απο το κεντρο και συνδεονται με τοπικες λεωφορειακες γραμμες. Με τον τροπο αυτο, μειωνονται οι γραμμες, που καταληγουν στο κεντρο απο 90 σε 17 και οι αφετηριες απο 46 σε εξι. Παντως, το επιβατικο κοινο αντιμετωπιζει τις αλλαγες,πρωτη μερα της εφαρμογης, με αμηχανια και σε μερικες περιπτωσεις με διαμαρτυρια. Ομως υπαλληλοι των Αστικων Συγκοινωνιων,βρισκονται στις αφετηριες και ενημερωνουν τους επιβατες για τις αλλαγες,που εχουν επελθει.

Επιθεωρητης του υπουργειου Προνοιας θα επισκεφθει αυριο το Ιδρυμα της ``Αγιας Αθανασιας ``του Αιγαλεω μετα τις αποκαλυψεις για την αυτοκτονια του ιερεα Αντωνη Μαραθουνη.Ο γιος του ιερεα κατηγγειλε οτι ο πατερας του δολοφονηθηκε η οδηγηθηκε στην αυτοκτονια μετα απο ψυχολογικη πιεση.

Βαρυς ηταν ο φορος αιματος και αυτο το διημερο της εξοδου. Ειδικοτερα,18 ατομα εχασαν τη ζωη τους και 130 τραυματιστηκαν σε 110 τροχαια δυστυχηματα που σημειωθηκαν απο την περασμενη Παρασκευη εως το μεσημερι σε ολοκληρη τη χωρα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στην Τουρκια τεσσερα ατομα σκοτωθηκαν και 25 τραυματιστηκαν το πρωι απο εκρηξη ωρολογιακης βομβας σε καφετερια στην Σμυρνη, μετεδωσε το πρακτορειο Ανατολη. Η βομβα ειχε τοποθετηθει σε καλαθι σκουπιδιων,ενω μεχρι στιγμης καμια οργανωση δεν εχει αναλαβει την ευθυνη για την βομβιστικη επιθεση.

Συνεχιζεται η προελαση των βοσνιακων μουσουλμανικων στρατευματων τα οποια κατελαβαν την πολη Σανσκι Μοστ απο τις σερβικες δυναμεις και πλησιαζουν προς τη Μπανια Λουκα.Ηδη,τα βοσνιακα και τα κροατικα στρατευματα εχουν καταλαβει 5 πολεις οι οποιες ηταν στην κατοχη των Σερβων της Βοσνιας.Ο Αμερικανος μεσολαβητης Ριτσαρντ Χολμπρουκ συνανταται σημερα στο Ζαγκρεμπ με τον Προεδρο της Κροατιας Φρανιο Τουτζμαν στο πλαισιο της διπλωματικης προσπαθειας για να τεθει τερμα στις συγκρουσεις στην πρωην Γιουγκοσλαβια. Χθες ο κ Χολμπρουκ ειχε μαραθωνια συνομιλια στο Βελιγραδι με τον Σερβο προεδρο Σλομπονταν Μιλοσεβιτς.Παραλληλα,το πρωι εφθασε στο Σεραγεβο ο μεσολαβητης της Ευρωπαικης Ενωσης για το Γιουγκοσλαβικο Καρλ Μπιλντ ο οποιος θα εχει συνομιλιες με ανωτατους Βοσνιους αξιωματουχους. Σημειωνεται οτι μεχρι τωρα η κυβερνηση του Σεραγεβο ειχε αρνηθει να συναντηθει με τον κ Μπιλντ.

Τεσσερα αεροσκαφη της μεξικανικης Πολεμικης Αεροποριας συγκρουστηκαν στον αερα και στη συνεχεια συνετριβησαν προκαλωντας το θανατο των εξι πιλοτων τους, κατα τη διαρκεια αεροπορικης επιδειξης για την επετειο της Ημερας της Ανεξαρτησιας, στην πολη του Μεξικου.

Ο Τυφωνας Οσκαρ, ενας απο τους ισχυροτερους που πληττουν την Ιαπωνια απο τον Δευτερο Παγκοσμιο Πολεμο, χτυπησε χθες την περιοχη του Τοκιο με αποτελεσμα να αναβληθουν 200 αεροπορικων πτησεων και να κλεισουν αυτοκινητοδρομοι και σιδηροδρομοι.Οι ανεμοι,που εφθασαν σε μερικες περιπτωσεις και τα 199 χιλιομετρα και σαρωσαν τις ακτες του Ειρηνικου Ωκεανου δεν προκαλεσαν σημαντικες υλικες ζημιες, καθως τα τεραστια κυματα εμποδιστηκαν απο τους κυματοθραυστες.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εθνικη μας ομαδα βολει ανδρων κατεκτησε την 7-η θεση στο ευρωπαικο πρωταθλημα,που εγινε στο σταδιο Ειρηνης και Φιλιας,αφου στον τελευταιο αγωνα της,νικησε 3-2 την αντιστοιχη της Γερμανιας. Το χρυσο μεταλλιο κατεκτησε η Ιταλια,αφου νικησε στον τελικο 3-2 την Ολλανδια και διατηρησε ετσι τον τιτλο της πρωταθλητριας Ευρωπης. Η Γιουγκοσλαβια πηρε το χαλκινο μεταλλιο,κερδιζοντας 3-0 την Βουλγαρια,ενω η Ρωσια κατεκτησε την 5-η θεση,αφου νικησε 3-0 την Πολωνια.

Ο Αμερικανος μπασκετμπωλιστας της Αντιμπ,Ντεηβιντ Ριβερς,ηλθε στην Αθηνα,προκειμενου να υπογραψει συμβολαιο συνεργασιας με τον Ολυμπιακο και να αποτελεσει ετσι,μαζι με τον Ουολτερ Μπερι,το διδυμο των ξενων των ``ερυθρολευκων``.

Ο Ιωνικος,σε αγωνα για την 3-η ημερα του ποδοσφαιρικου πρωταθληματος της πρωτης εθνικης κατηγοριας,που εγινε στο γηπεδο της Νεαπολης,νικησε 3-1 τον Αρη. Οι υπολοιποι αγωνες,που θα γινουν στο πλαισιο της 3-ης ημερας του πρωταθληματος,ειναι οι εξης: Καλαματα - Εδεσσαικος,Ηρακλης - Εθνικος,Λαρισα - ΟΦΗ,ΑΕΚ - Παναχαικη,Ξανθη - Απολλων Αθηνων,Αθηναικος - Παναθηναικος,Ολυμπιακος -Πανηλειακος και Πανιωνιος - ΠΑΟΚ.

ΚΑΙΡΟΣ

Σχετικη καλοκαιρια θα επικρατησει το επομενο διημερο σε ολη τη χωρα.Σημερα,επικρατει αιθριος καιρος ,ενω η θερμοκρασια θα φθασει στα βορεια τους 29 βαθμους,στα ηπειρωτικα τους 32 και στα νησια του 30 βαθμους Κελσιου.Στην Αττικη,επικρατει αιθριος καιρος ,ενω η θερμοκρασια θα φθασει τους 32 βαθμους Κελσιου.Στη Θεσσαλονικη, επικρατουν οι ιδιες καιρικες συνθηκες ενω η θερμοκρασια θα φθασει τους 29 βαθμους Κελσιου.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Sunday, 17 September 1995 - 17:29:12