Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 18)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


Σημα κινδυνου εκπεμπουν τα Πανεπιστημια της χωρας,καθως,οπως λενε οι πρυτανεις τους,αδυνατουν να αντιμετωπισουν ακομη και αμεσα λειτουργικα εξοδα.Ενδεικτικα αναφερεται οτι το ελλειμμα του Πανεπιστημιου Αθηνων ανερχεται σε 1,2 δις δρχ και της Θεσσαλονικης 1,5 δις δρχ, ενω το Πανεπιστημιο Κρητης που εχει ελλειμμα 350 εκατ. αποφασισε να αναστειλει τη λειτουργια του απο την ερχομενη Δευτερα. Τα προβληματα των πανεπιστημιων συζητησαν,οι πρυτανεις, σε εκτακτη συνοδο τους στην Πανεπιστημιουπολη Ζωγραφου,ενω ο γενικος γραμματεας του υπουργειου Παιδειας επεσημανε οτι το υπουργειο καταβαλλει καθε προσπαθεια μεσα στη στενη οικονομικη κατασταση της χωρας,να επιλυθουν τα προβληματα των Ανωτατων Εκπαιδευτικων Ιδρυματων.

Το πρωι αρχισε η τριημερη απεργια των διοικητικων υπαλληλων ολων των πανεπιστημιων της χωρας,οι οποιοι ζητουν αυξηση των μηνιαιων αποδοχων τους. Λογω της απεργιας δημιουργηθηκαν προβληματα στις εγγραφες των νεων φοιτητων. Σε συναντηση που ειχε η διοικηση των υπαλληλων με το γραμματεα του υπουργειου Παιδειας Γιαννη Παναρετο συζητηθηκαν τα προβληματα του διοικητικου προσωπικου και αποφασισθηκε να δοθει επιδομα 15 χιλιαδων δρχ το μηνα απο 1-1-1996 οπως αλλωστε εχει γινει και με τους υπαλληλους του υπουργειου Παιδειας.

Σημαντικες ευθυνες στους γιατρους των νοσοκομειων της Λερου και της Ροδου, επιρριπτει το πορισμα των εμπειρογνωμονων που εξετασαν τις συνθηκες θανατου του 16χρονου Στελιου Καλογιαννη, ο οποιος ειχε τραυματιστει σε τροχαιο στις 15 Αυγουστου στη Λερο και υπεκυψε καθως μεταφεροταν σε νοσοκομειο των Αθηνων.Συμφωνα με το πορισμα, ο ασθενης επρεπε να ειχε μεταφερθει απευθειας απο τη Λερο σε νευροχειρουργικο κεντρο της Αθηνας.Υπηρχαν δυνατοτητες να γινει, συμπληρωνει το πορισμα, ειτε μεσω του ΕΚΑΒ, ειτε μεσω των τακτικων πτησεων της Ολυμπιακης Αεροποριας.Επισης, χαρακτηριζει απαραδεκτη την αναθεση της ιατρικης συνοδειας απο το νοσοκομειο της Ροδου προς την Αθηνα σε ιδιωτη γιατρο.Το πορισμα,που δοθηκε σημερα στη δημοσιοτητα, θα διαβιβαστει στο αρμοδιο Πειθαρχικο Οργανο του ΕΣΥ, ωστε να καταλογισθουν αναλογα οι ευθυνες.

Την προταση που επελεξε η κυβερνηση για τα ναυπηγεια Σκαραμαγκα, παρουσιασε ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου στον αρμοδιο κοινοτικο επιτροπο Βαν Μιρτ.Της συναντησης προηγηθηκε συνεδριαση του συμβουλιου ΕΚΟΦΙΝ, οπου μεταξυ αλλων συζητηθηκε και η πορεια της ελληνικης οικονομιας.Υπενθυμιζεται οτι η κυβερνηση, μετα απο αλλεπαλληλες συσκεψεις,κατεληξε στη λυση του 51-49%,δηλαδη παραμονη του 51% των μετοχων της επιχειρησης,στο δημοσιο,μεσω της ΕΤΒΑ και το 49% στους εργαζομενους,οι οποιοι θα ιδρυσουν εταιρια με μετοχικο κεφαλαιο που θα προελθει απο παρακρατησεις των αποδοχων τους.Η προταση προβλεπει επισης την απολυση 700 εργαζομενων,αλλα το κλιμα ως προς το θεμα αυτο δεν ειναι και τοσο αρνητικο,αφου κατατιθενται δεκαδες αιτησεις για εθελουσια συνταξιοδοτηση.

Υπο την προεδρια του πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου,συνερχεται αυριο το μεσημερι το υπουργικο συμβουλιο υπο τη νεα του συνθεση.Ο πρωθυπουργος αναμενεται να αναφερθει στις προτεραιοτητες της κυβερνησης για την επομενη διετια.Την ιδια ωρα συνεχιζονται οι αντιδρασεις στο κυβερνητικο στρατοπεδο για τον ανασχηματισμο.Ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε οτι η κυβερνηση θα κριθει απο τις πραξεις της,ενω αναφερομενος στις επικρισεις που διατυπωθηκαν,ειπε οτι προκειται για αποψεις που εκφρασθηκαν πριν ακομη αρχισει η λειτουργια του νεου κυβερνητικου σχηματος.

Ο κοινοτικος επιτροπος Χρηστος Παπουτσης,σε νεα συνεντευξη του στο Εθνος εξαπολυει νεα επιθεση κατα των διαφωνουντων και κυριως κατα της ομαδας των τεσσαρων,τους οποιους κατηγορει οτι επιχειρουν πολωση στους κολπους του ΠΑΣΟΚ.Εκκληση προς το λαο του ΠΑΣΟΚ προκειμενου να αντιμετωπισθει η κριση που υπαρχει στο κομμα και να διασφαλισθει η ενοτητα του απηυθυνε ο Ευαγγελος Γιαννοπουλος.Στη διαρκεια συνεντευξης του ο πρωην υπουργος παραδεχθηκε οτι υπαρχει κριση πολιτικης,ηθικης και αξιοπιστιας στο κομμα και την κυβερνηση και κατηγγειλε την υπαρξη και λειτουργια παρακυβερνησης και παραεξουσιας, που περιτριγυριζουν το πρωθυπουργικο περιβαλλον,κατονομαζοντας συγκεκριμενα προσωπα.Ο κ.Γιαννοπουλος εξεφρασε τη διαφωνια του σε ενδεχομενη υποψηφιοτητα της κυριας Δημητρας Λιανη - Παπανδρεου.

Η κυβερνηση δια του εκπροσωπου της επιβεβαιωσε δημοσιευματα περι συναντησης των υπουργων Εξωτερικων Ελλαδας και Τουρκιας στις 26 του μηνος,στη Νεα Υορκη.Ο κ.Χυτηρης τη χαρακτηρισε συναντηση γνωριμιας, αφου εντος των προσεχων ημερων θα ανακοινωθει το ονομα του νεου Τουρκου υπουργου Εξωτερικων.Ο υπουργος Τυπου ηταν ιδιαιτερα επιφυλακτικος,αναφορικα με τη συνεχιση των ελληνοτουρκικων συνομιλιων, τονιζοντας οτι η συναντηση της Νεας Υορκης που θα γινει στο περιθωριο της γενικης συνελευσης του ΟΗΕ δε σημαινει και εναρξη διαλογου μεταξυ δυο χωρων.

Τον προεδρο της βουλης Αποστολο Κακλαμανη επισκεφθηκε στις 7.30 το απογευμα ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας.Συμφωνα με πληροφοριες ο κ.Εβερτ ζητησε απο τον προεδρο του σωματος την εκτακτη συγκληση της ολομελειας της βουλης,προκειμενου να διεξαχθει προ ημερησιας διαταξεως συζητηση σε επιπεδο αρχηγων κομματων για τις εξελιξεις στο θεμα των Σκοπιων.Απο την πλευρα του ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας απεστειλε στον πρωθυπουργο επιστολη ζητωντας να κινηθουν οι προβλεπομενες απο το Συνταγμα διαδικασιες για τη διεξαγωγη δημοψηφισματος σχετικα με τη συμφωνια που υπεγραφη με τα Σκοπια.

Απαντηση στη χθεσινη συνεντευξη του κ.Εβερτ στη Θεσσαλονικη, εδωσαν σημερα ο κυβερνητικος εκπροσωπος και ο αποχωρων υπουργος Εμποριου,Κωστας Σημιτης.Ευχομαι ο κ.Εβερτ να ειναι αντιπαλος του ΠΑΣΟΚ στις επομενες εκλογες,επανελαβε ο κ.Χυτηρης,ο οποιος εξεφρασε τη βεβαιοτητα πως οταν γινουν εκλογες αρχηγος του ΠΑΣΟΚ θα ειναι ο Ανδρεας Παπανδρεου.Ο κ.Χυτηρης χαρακτηρισε τη συνεντευξη Τυπου του κ.Εβερτ ως φλυαρια,στην οποια,οπως ειπε,δεν ακουστηκε καμμια συγκεκριμενη προταση.Σχολιαζοντας την προτροπη του σε βουλευτες του ΠΑΣΟΚ να ριξουν την κυβερνηση,τονισε οτι του θυμιζει περισσοτερο τον κ.Μητσοτακη και διερωτηθηκε αν η ταχτικη αυτη συναδει με την ειρηνικη επανασταση που πρεσβευει ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας.

Αντι για εμπρηστικες συμπεριφορες ο κ.Εβερτ θα πρεπει να βοηθησει στη βελτιωση της ασχημης εικονας,που εχει η πολιτικη στον τοπο μας, δηλωσε απο την πλευρα του ο κ.Κωστας Σημιτης,κατα την τελετη παραδοσης και παραλαβης του υπουργειου εμποριου.Ο κ.Σημιτης απεδωσε την τακτικη αυτη του κ.Εβερτ στην προσπαθεια του να συγκαλυψει τις δικες του αδυναμιες.

Τις θεσεις του κομμουνιστικου κομματος για την κατασταση στα Βαλκανια,αλλα και για τα εθνικα μας θεματα,ανεπτυξε η γενικη γραμματεας Αλεκα Παπαρηγα,στον πρωθυπουργο,κατα τη συναντηση που ειχαν το μεσημερι στην Εκαλη.Η κυρια Παπαρηγα εξεφρασε την ανησυχια της για την κατασταση στα Βαλκανια και για την εδραιωση του ΝΑΤΟ στην περιοχη,ενω καλεσε τον πρωθυπουργο να διεκδικησει το κατοχικο δανειο απο τη Γερμανια.Αναφορικα με το Σκοπιανο,η κυρια Παπαρηγα χαρακτηρισε ανολοκληρωτη τη συμφωνια που υπογραφηκε και χαρακτηρισε λαθος το διαχωρισμο του μικρου και μεγαλου πακετου.

Δυο επιτροπες εμπειρογνωμονων επισκεφθηκαν σημερα το Ιδρυμα της Αγιας Αθανασιας στη Μανδρα Αττικης μετα απο τις καταγγελιες του γιου του ιερεα Αντωνη Μαραθουνη οτι ο πατερας του δολοφονηθηκε η οδηγηθηκε στην αυτοκτονια μετα απο ψυχολογικη πιεση. Τα αποτελεσματα του ελεγχου δεν εχουν γινει γνωστα, ωστοσο ο υφυπουργος Προνοιας Μανωλης Σκουλακης δηλωσε οτι το ιδρυμα ειχε ελεγχθει προσφατα απο το υπουργειο και ειχε διαπιστωθει πως ειναι απο τα καλυτερα σε οτι αφορα την καθαριοτητα και τις παρεχομενες υπηρεσιες.Παντως,ο κ.Σκουλακης τονισε οτι οριστικη λυση θα δωσει το νομοσχεδιο για τους οικους ευγηριας που ψηφιζεται αυριο απο τη Βουλη.

Ρυπανση απο πετρελαιοειδη που το μηκος της ξεπερναει τα δυο ναυτικα μιλια, καλυψε το πρωι την θαλασσια περιοχη απο την Ψιταλεια μεχρι και τις ακτες της Πειραικης. Τα μαυρα καταλοιπα, που εντοπισε σκαφος του Λιμενικου που εκτελουσε περιπολια, αφησε στην ραδα του Πειραικου λιμανιου, αγνωστο μεχρι στιγμης πλοιο το οποιο και αναζητειται απο τα καταδιωκτικα σκαφη του Κεντρικου Λιμεναρχειου.

Η εδραιωση του υγιους ανταγωνισμου και η διαμορφωση ομαλων συνθηκων λειτουργιας της αγορας, θα ειναι οι βασικοι αξονες της πολιτικης που θα ακολουθησει το υπουργειο Εμποριου, δηλωσε ο νεος υπουργος, Νικος Ακριτιδης, κατα την τελετη παραλαβης απο τον προκατοχο του, Κωστα Σημιτη.Ο κ.Ακριτιδης ανεφερε οτι κυρια μεριμνα του υπουργειου θα ειναι η συμπαρασταση προς τις Μικρομεσαιες Επιχειρησεις που δοκιμαζονται, καθως και η στηριξη του αναπτυξιακου σκελους της κυβερνητικης πολιτικης. Απο την πλευρα του, ο κ.Σημιτης προεβη σε ενα συντομο απολογισμο του εργου που εγινε επι υπουργιας του και αναφερθηκε στο θεσμικο εργο για τον ανταγωνισμο και την προστασια του καταναλωτη καθως και την παρακολουθηση των τιμων.

Αλλο ενα θυμα ναρκωτικων, το 112ο απο τις αρχες του χρονου, υπεκυψε το πρωι στο Ευγενιδιο Νοσοκομειο. Προκειται για τον Παναγιωτη Φιλιππου, 26 ετων, ο θανατος του οποιου οφειλεται σε καρδιακη ανακοπη, προερχομενη απο χρηση ναρκωτικων.Ο Φιλιππου, προ διημερου, ειχε βρεθει σε κομματωδη κατασταση απο χρηση ναρκωτικων στο σπιτι του, στην πλατεια Βικτωριας.

Αγνωστα παραμενουν τα αιτια της εκρηξης παγιδευμενου με χειροβομβιδα, ΙΧ επιβατικου αυτοκινητου, σημερα το μεσημερι εξω απο στρατοπεδο της Θεσσαλονικης, με αποτελεσμα να τραυματιστει ελαφρα ενα απο τα δυο ατομα που επεβαιναν σ'αυτο.Το ΙΧ που ανηκει στο Θεοδωρο Ευθυμιαδη, ηταν σταθμευμενο μπροστα απο το στρατοπεδο Καρατασου στην περιοχη της Πολιχνης, σε μικρη αποσταση απο το συρματοπλεγμα.

Τα φαινομενα διασυρμου των πολιτων μεσω δημοσιευματων,φωτογραφιων και σχολιων, καταδικαζει η ΕΣΗΕΑ, με αφορμη δημοσιευματα της εφημεριδας Αυριανη. Η ΕΣΗΕΑ υπογραμμιζει οτι η ωμη παραβιαση της προσωπικης ζωης του πολιτη ειναι πραξη καταδικαστεα και απαραδεκτη, επαναλαμβανει την παγια αντιθεση της στα σχετικα δημοσιευματα της Αυριανης και καλει τους δημοσιογραφους να αντισταθουν σε παρομοια φαινομενα εκχυδαισμου και ρυπαρογραφιας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεχιζεται με κανονικο ρυθμο η αποσυρση των βαρεων οπλων των Σερβοβοσνιων γυρω απο την περιοχη του Σαραγεβο.Ηδη, εχει αποσυρθει το 50% των βαρεων οπλων, μεταξυ των οποιων αρματα μαχης και πολυβολα. Παρ'ολα αυτα,εξακολουθουν να παραμενουν εκατονταδες πυροβολα, ολμοι και αντι-αεροπορικα οπλα.Το ΝΑΤΟ παρετεινε για αλλες τρεις μερες τον τερματισμο του αεροπορικων επιδρομων,προειδοποιησε ομως οτι θα επαναληφθουν εαν υπαρξει οποιαδηποτε παραβιαση της ειρηνευτικης συμφωνιας.Την ιδια ωρα, ο ΟΗΕ εξεφρασε την ανησυχια του για τις επιθεσεις των Κροατομουσουλμανων, οι οποιοι εκμεταλλευομενοι την κατασταση συνεχιζουν να προελαυνουν στην δυτικη και κεντρικη Βοσνια, προσπαθωντας να ανακαταλαβουν την υπο σερβικη κατοχη, Μπανια Λουκα.Ο αμερικανος υφυπουργος, Ριτσαρντ Χολμπρουκ, συνανταται αποψε στο Ζαγκρεμπ με τον κροατη προεδρο, Φρανιο Τουτζμαν και τον προεδρο της Βοσνιας, Αλια Ιζετμπεκοβιτς.Στο Σαραγεβο, ο βρετανος υπουργος εξωτερικων, Μαλκολμ Ριφκιντ, μολις που γλυτωσε απο σοβαρο τραυματισμο, οταν βροχη απο σφαιρες επεσε κοντα στο σημειο που στεκοταν.

Οι Σουηδοι, που η χωρα τους εγινε τον περασμενο Ιανουαριο μελος της Ευρωπαικης Ενωσης, αποφασισαν να γυρισουν την πλατη τους στην Ευρωπη δινοντας το 1/3 των ψηφων τους σε κομματα που αντιτιθενται σε αυτην.Τα δυο αντι-ευρωπαικα κομματα, οι Πρασινοι και οι πρωην κομμουνιστες, σημειωσαν θριαμβο στις χθεσινες εκλογες για την αναδειξη 22 ευρωβουλευτων, με ποσοστο 30,1%. Αντιθετα, οι σοσιαλδημοκρατες του πρωθυπουργου Ινγκβαρ Καρλσον υπεστησαν τη βαρυτερη ηττα των τελευταιων 50 χρονων, λαμβανοντας μολις το 28,1%.

Τουλαχιστον εννεα νεκρους και δεκαδες τραυματιες και αγνοουμενους, αφησε στο περασμα του απο τις Νησους της Παρθενου και το Πουερτο Ρικο, ο κυκλωνας Μεριλιν.Ο κυκλωνας χτυπησε το Σαββατοκυριακο, με ανεμους που η ταχυτητα τους ξεπερνουσε τα 180 χιλιομετρα την ωρα.Δεκαδες σπιτια κατερρευσαν, ενω προκληθηκαν ζημιες στα δικτυα υδροδοτησης, ηλεκτροδοτησης και τηλεπικοινωνιων.

Σε κατασταση εκτακτης αναγκης βρισκεται η Ιταλια, οχι μονο εξαιτιας των καταρρακτωδων βροχων, αλλα κυριως εξαιτιας της πολυκροτης δικης του πρωην πρωθυπουργου, Τζουλιο Αντρεοτι, που αρχιζει την επομενη Δευτερα στο Παλερμο της Σικελιας.Πληθωρα πολιτικων προσωπικοτητων προκειται να καταθεσουν υπερ του πρωην πρωθυπουργου που κατηγορειται για συνεργασια με την Μαφια.Μεταξυ αυτων, ο πρωην γενικος γραμματεας του ΟΗΕ, Χαβιερ Περες ντε Κουεγιαρ, ο πρωην υπουργος εξωτερικων της Γερμανιας, Χανς Ντητριχ Γκενσερ, καθως και ο πρωην προεδρος της Ιταλιας, Φρανσεσκο Κοσιγκα.

Επεστρεψε σημερα στη Γη, επειτα απο 11ημερη αποστολη στο διαστημα, το διαστημικο λεωφορειο Εντειβορ. Στο διαστημα της αποστολης,το πενταμελες πληρωμα εθεσε σε τροχια δυο ερευνητικους δορυφορους και δυο απο τα μελη του πραγματοποιησαν δυο περιπατους στο διαστημα.

Μια πρωτοτυπη ιδεα εφαρμοσε Γαλλικο Ερευνητικο Ινστιτουτο για την εκμεταλλευση της Θαλασσα.Μυδια τοποθετηθηκαν σε καλαθια με σημαδουρες και βυθισθηκαν σε βαθος τριαντα ως πενηντα μετρων για να παρεχουν ενδειξεις σχετικα με τη χημικη μολυνση του θαλασσιου περιβαλλοντος. Προκειται για μια πρωτη αποπειρα με εκταση χωρις προηγουμενο στη Μεσογειο να χρησιμοποιηθει η ιδιοτητα των μαλακιων να συγκεντρωνουν στη σαρκα τους τους διαφορους χημικους ρυπους, διευκρινισε το Γαλλικο Ερευνητικο Ινστιτουτο για την Εκμεταλλευση της Θαλασσας που εκανε το πειραμα αυτο.

Απεργια πεινας αρχισαν σημερα το πρωι στην Σεουλ πενηντα νοτιοκορεατες φοιτητες, ζητωντας απο την κυβερνηση να προχωρησει στην διωξη δυο πρωην προεδρων, που ευθυνονται για την αιματηρη καταστολη λαικης εξεγερσης πριν απο 15 χρονια.Η κινητοποιηση των φοιτητων ακολουθησε την ανακοινωση της κυβερνησης, οτι οι δυο πρωην προεδροι της χωρας δεν προκειται να διωχθουν ποινικα για την αιματηρη καταστολη της δημοκρατικης εξεγερσης τον Μαιο του 1980.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πανικος επικρατησε το απογευμα στο Χαιδαρι απο εκρηξεις που σημειωθηκαν μετα απο φωτια που εκδηλωθηκε στο οπλοπωλειο της Μαριας Μπουλα. Στην κατασβεση της φωτιας πηραν μερος 15 πυροσβεστες με τρια οχηματα, ενω στη διαρκεια της υπεστη ελαφρα εγκαυματα ο συζυγος της Μπουλα, Δημητρης Δερβεντας 35 ετων. Τα αιτια της φωτιας που εκδηλωθηκε λιγο πριν τις 5 και σβηστηκε μια ωρα αργοτερα ερευνωνται απο το ανακριτικο τμημα της Πυροσβεστικης.

Αρχιφυλακας που υπηρετει στην Αμεση Δραση αυτοκτονησε λογω οικογενειακων προβληματων. Προκειται για τον Παναγιωτη Μπισα, 29 ετων, που βρεθηκε νεκρος το μεσημερι στο σπιτι του, στο Αιγαλεω.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Με μια μεγαλη συναυλια στο Καλλιμαρμαρο, κορυφωνονται αποψε οι εκδηλωσεις εορτασμου των 70 χρονων του Μικη Θεοδωρακη.Στην συναυλια θα απευθυνει χαιρετισμο ο υφυπουργος αθλητισμου, Γιωργος Λιανης ενω ο δημαρχος Αθηναιων, Δημητρης Αβραμοπουλος θα απονειμει στον κορυφαιο συνθετη τιμητικη πλακετα της πολης των Αθηνων.Για πρωτη φορα, θα συναντηθουν επι σκηνης ολοι μαζι σαραντα κορυφαιοι ελληνες ερμηνευτες.Ο κατ'εξοχην θεοδωρακικος ερμηνευτης, Γρηγορης Μπιθικωτσης, θα ερμηνευσει τραγουδια απο τον Αξιον Εστι, τον Επιταφιο και την Πολιττεια, ενω ο ιδιος ο συνθετης θα ερμηνευσει κομματια απο την Ρωμιοσυνη.Τα συνδετικα κειμενα θα διαβασουν οι ηθοποιοι Μαρω Κοντου, Γιωργος Κιμουλης και Γιαννης Μπεζος.Η συναυλια θα μεταδιδεται απο δυο γιγαντοοθονες στο Συνταγμα και στη λεωφορο Αμαλιας, στο Ζαππειο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο μεγαλομετοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ,Μιχαλης Τροχανας,κληθηκε σε απολογια,την Τεταρτη,απο τον αθλητικο δικαστη,για τις δηλωσεις που εκανε σε βαρος της αστυνομιας,για τον σοβαρο τραυματισμο του νεαρου φιλαθλου του αθηναικου συλλογου,Νικου Ξηροκωστα. Ο κ.Τροχανας κατηγορειται για δυσφημηση του ποδοσφαιρου και προσβολη των αστυνομικων,που ηταν επιφορτισμενοι με την τηρηση της ταξης στο γηπεδο Χαριλαου.

Δυο σημαντικα παιχνιδια θα διεξαχθουν στην δευτερη φαση του Κυπελλου Ελλαδος μπασκετ.Μετα απο κληρωση που εγινε στα γραφεια της ΕΟΚ, η ΑΕΚ θα αντιμετωπισει στην εδρα της τον ΠΑΟΚ στην 1-η αγωνιστικη, ενω στην 2-η αγωνιστικη ο Ηρακλης θα ``κοντραριστει`` στο ντερμπι της Θεσσαλονικης με τον Αρη. Η νικητρια του αγωνα ΑΕΚ-ΠΑΟΚ θα αντιμετωπισει στην 2-η αγωνιστικη την ομαδα του Παπαγου. Αντιθετα, ευκολα αναμενεται να επικρατησουν ο Ολυμπιακος, που θα αντιμετωπισει τη νικητρια της αυριανης αναμετρησης της πρωτης φασεως Νηαρ Ηστ-Ολυμπια Λαρισας και ο Παναθηναικος, που θα αγωνιστει με τη νικητρια του παιχνιδιου Ιωνικος Νεας Φιλαδελφειας-Ηλυσιακος. Ακομη, ο Πανιωνιος κληρωθηκε με την Λαρισα και το Περιστερι με το Ηρακλειο, ενω ο Σπορτινγκ θα αγωνιστει στην Θεσσαλονικη με τον Φιλιππο. Η 1-η αγωνιστικη της β' φασεως θα διεξαχθει στις 23 Σεπτεμβριου και η 2-η αγωνιστικη στις 18 Οκτωβριου.

Την 8-η και τελευταια θεση κατελαβε η Εθνικη μας ομαδα υδατοσφαιρισης των ανδρων, στο Παγκοσμιο Κυπελλο, που διεξηχθη στην Ατλαντα. Η Ελληνικη ομαδα, στον τελευταιο αγωνα της εχασε απο την αντιστοιχη της Ολλανδιας με 13-8. Την πρωτη θεση κατεκτησε η Ουγγαρια, που νικησε στον τελικο την Ιταλια με 11-10, ενω το χαλκινο μεταλλιο πηρε η Ρωσια, που επικρατησε στον μικρο τελικο των Ηνωμενων Πολιτειων με 10-8 στην παραταση.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Οι μικρες διακυμανσεις των τιμων και οι χαμηλες συναλλαγες χαρακτηρισαν την εικονα της σημερινης συνεδριασης του Χρηματιστηριου. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 954,21 μοναδες ενισχυμενος σε ποσοστο 0,25%. Η αξια των συναλλαγων σημειωσε σημαντικη υποχωρηση και εφθασε στα 3,5 δις δρχ. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες ανοδος 0,32% , Ληζινγκ πτωση 0,15% , Ασφαλειες πτωση 0,08% , Επενδυσεις ανοδος 0,48% , Βιομηχανικες ανοδος 0,40% , Κατασκευων πτωση 0,28% , Συμμετοχων ανοδος 0,03% , Διαφορες πτωση 0,27% . Ο δεικτης της Παραλληλης αγορας σημειωσε μικρη ανοδο 0,16%.

Σε ελαφρως χαμηλοτερα επιπεδα εκλεισε η ισοτιμια του δολαριου εναντι της δραχμης και οι Εμπορικες Τραπεζες καθορισαν την τιμη πωλησης του δολαριου στις 242,64 δραχμες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Θα διατηρηθει και αυριο ο αιθριος καιρος σ'ολοκληρη σχεδον τη χωρα,αν και στο Ιονιο και την ηπειρωτικη χωρα ενδεχεται να σημειωθουν λιγες προσκαιρες βροχες.Οι ανεμοι στα δυτικα θα ειναι νοτιοι μετριοι και στα ανατολικα βορειοι μετριοι μεχρι ισχυροι.Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 13 με 28 βαθμους,στα υπολοιπα ηπειρωτικα 17 με 31 και στα νησια 20 με 29 βαθμους.Νεφωσεις προσκαιρα αυξημενες, μετριους ανεμους και θερμοκρασια 18 με 30 και 16 με 27 αντιστοιχα θα εχουν αυριο Αθηνα και Θεσσαλονικη.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Tuesday, 19 September 1995 - 10:38:01