Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 20)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Επισκεψη εργασιας χαρακτηρισε το μεσημερι, ο υπουργος Τυπου, Τηλεμαχος Χυτηρης την αφιξη του υπουργου Εξωτερικων της νεας Γιουγκοσλαβιας, Μιλαν Μιλουτινοβιτς, ο οποιος συναντηθηκε στην Εκαλη με τον Πρωθυπουργο, Ανδρεα Παπανδρεου, παρουσια του υπουργου Εξωτερικων, Καρολου Παπουλια. Αντικειμενο της συναντησης ειπε ο κ.Χυτηρης ηταν η ενημερωση για τις εξελιξεις στο Βοσνιακο.

Μηνυματα με τα οποια εκφραζονται ευχες για πληρη ομαλοποιηση των ελληνοσκοπιανων σχεσεων απεστειλαν προς τον Προεδρο Κιρο Γκλιγκοροφ, ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος και ο Πρωθυπουργος, Ανδρεας Παπανδρεου, με αφορμη την υπογραφη της ενδιαμεσης συμφωνιας μεταξυ των δυο χωρων. Στα μηνυματα επισημαινεται και η σημαντικη οπως χαρακτηριζεται εκκρεμμοτητα του ονοματος. Στο μεταξυ, αυριο αρχιζει στη Βουλη των Σκοπιων η διαδικασια για την απαλειψη του Ηλιου της Βεργινας απο τη σημαια. Συμφωνα με σημερινο δημοσιευμα της ``Νοβα Μακεντονια`` οι προτασεις για τη σημαια περιλαμβανουν πολλα συμβολα, ενω σχεδον ολες απεικονιζουν εναν ηλιο. Εκτιμαται οτι θα επιλεγει ενας ανατελλων ηλιος σε χρυσο χρωμα, ενω το φοντο θα παραμεινει κοκκινο. Η ολη διαδικασια εκτιμαται οτι θα διαρκεσει περιπου 15 ημερες. Την εναρξη της συζητησης στην αρμοδια κοινοβουλευτικη επιτροπη θα εχουν οι ιδιοι οι βουλευτες. Στις επομενες ημερες αναμενεται να ανταλλαγουν διπλωματικες αποστολες μεταξυ των δυο κρατων, ενω το επιπεδο αντιπροσωπευσης θα ειναι χαμηλοτερο του προξενειου. Χθες, η κυβερνηση απερριψε την προταση της Νεας Δημοκρατιας για προ ημερησιας διαταξεως συζητηση στη Βουλη για τα εθνικα θεματα. Εξαλλου, η Πολιτικη Ανοιξη παρουσιασε προταση μομφης κατα της κυβερνησης, η οποια ομως για να συζητηθει πρεπει να υπογραφει απο 50 βουλευτες.

Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, με επιστολες του τοσο προς τον Αμερικανο Προεδρο Μπιλ Κλιντον, οσο και στους αλλους ευρωπαιους ηγετες, ζητει να μην προχωρησουν στην αναγνωριση των Σκοπιων με αλλο ονομα εκτος απο την ονομασια ΦΥΡΟΜ, εως οτου ρυθμιστει οριστικα το θεμα αυτο. Ο εκπροσωπος του κομματος, Βασιλης Μαγγινας, καλεσε τον πρωθυπουργο να θεσει τα εθνικα μας θεματα στο ευρωπαικο συμβουλιο στη Μαγιορκα. Κατηγορησε τον κ.Παπανδρεου οτι για δευτερη φορα μεσα σε τρεις μερες μεταβαινει σε ευρωπαικη συνοδο κορυφης επιδεικνυοντας πληρη περιφρονηση προς τον ελληνικο λαο, τη Βουλη και τα κομματα.

Αυριο, αναχωρει για τη Μαγιορκα ο Πρωθυπουργος, προκειμενου να συμμετασχει στη συνεδριαση του Ευρωπαικου Συμβουλιου. Οπως δηλωσε ο κ.Χυτηρης δε θα τηρηθουν πρακτικα. Απλως, ειπε, θα γινει μια ελευθερη συζητηση για τη διακυβερνητικη διασκεψη.

Ασυλληπτοι παραμενουν οι δραστες της απαγωγης του 11χρονου μαθητη Κωνσταντινου Δαλακα, παρα την τεραστια κινητοποιηση των αστυνομικων αρχων στο λεκανοπεδιο. Παντως, ανωτεροι αξιωματικοι της Ασφαλειας, εξεφραζαν συγκρατημενη αισιοδοξια οτι συντομα θα εντοπιστουν οι δραστες της απαγωγης οι οποιοι εκτιμαται οτι βρισκονται κοντα στο οικογενειακο περιβαλλον του 11χρονου μαθητη. Το βραδυ βρεθηκε στο Καπανδριτι ενα καμενο αυτοκινητο μαρκας ΒΜΩ το οποιο ειχαν πυρπολησει αγνωστοι και η ασφαλεια εξεταζει το ενδεχομενο να το χρησιμοποιησαν οι δραστες, καθως διαπιστωθηκε οτι το αυτοκινητο ηταν κλεμμενο οπως και οι πινακιδες. Υπενθυμιζεται οτι οι δραστες εχουν επικηρυχθει με 200 εκατομμυρια δραχμες.

Εκδικαζεται αυριο στην Ολομελεια του Αρειου Παγου η υποθεση των απολυμενων εκτακτων υπαλληλων της ΔΕΗ. Ο εισαγγελεας του Αρειου Παγου, Αθανασιος Σιουλας, συμφωνα με πληροφοριες τασσεται υπερ της επαναπροσληψης σε ορισμενες κατηγοριες των εκτακτων υπαλληλων της ΔΕΗ.Επισης στην Ολομελεια θα συζητηθει και η συνταγματικοτητα η μη του προσφατου νομου του υπουργειου Δικαιοσυνης με τον οποιο αλλαξε ο τροπος συγκροτησης της Ολομελειας του Ανωτατου Δικαστηριου. Με το νεο νομο εχει διαφωνησει δημοσιως ο Προεδρος του Αρειου Παγου, Βασιλειος Κοκκινος.

Διορθωτικες κινησεις θα γινουν στην κυβερνηση για την αντιμετωπιση των μεγαλων προβληματων του λαου, τονισε ο Πρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου κατα την πρωτη συνεδριαση του νεου υπουργικου συμβουλιου και μιλησε για ενα νεο ξεκινημα. Ασκησε οξεια κριτικη σε οσους οπως ειπε τρεχουν στο γυαλι, ενω ζητησε συλλογικοτητα και αλληλεγγυη στις αποφασεις που λαμβανονται για το κυβερνητικο εργο. Επεσημανε, τελος, οτι δε νοειται δημοσια κριτικη υπουργου για την κυβερνηση.

Το Πενταγωνο επισκεφθηκε το πρωι ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, ο οποιος ενημερωθηκε απο την πολιτικη και τη στρατιωτικη ηγεσια του υπουργειου Εθνικης Αμυνας για την ασκηση ``Παρμενιων `95`` η οποια βρισκεται σε εξελιξη. Προκειται για μεγαλης κλιμακας ετησια διακλαδικη ασκηση με στρατευματα που αρχισε στις 16 Σεπτεμβριου και θα ολοκληρωθει στις 22 του μηνος. Ο κ.Στεφανοπουλος θα επισκεφθει τις Ηνωμενες Πολιτειες στις 17 Οκτωβριου. Θα μιλησει στο Πανεπιστημιο του Χαρβαρντ στη Βοστωνη, ενω θα προσφωνησει στη Νεα Υορκη, την ετησια γενικη συνελευση του Οργανισμου Ηνωμενων Εθνων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

``Θετικη`` χαρακτηριζεται απο τον ΟΗΕ η απομακρυνση των βαρεων οπλων των Σερβων της Βοσνιας γυρω απο το Σεραγεβο. Συμφωνα με εκπροσωπο της στρατιωτικης διοικησης του Οργανισμου, υπολογιζεται οτι μεχρι σημερα, οι Σερβοβοσνιοι εχουν απομακρυνει τουλαχιστον 230 βαρεα οπλα, γεγονος που κατα πασα πιθανοτητα θα οδηγησει στην ανανεωση της αναστολης των αεροπορικων βομβαρδισμων του ΝΑΤΟ. Η σχετικη προθεσμια, εκπνεει στις 11 το βραδυ. Στο μεταξυ, στρατηγικο λαθος χαρακτηρισε ο πρωτος διοικητης των ``κυανοκρανων`` στο Σεραγεβο στρατηγος Λουις Μακενζι τους ΝΑΤΟικους βομβαρδισμους εναντιον στοχων περα απο τη βοσνιακη πρωτευουσα. Ειναι ξεκαθαρο, ειπε, οτι η αποφαση αυτη εληφθη για να δωσει στους Βοσνιους τη δυνατοτητα να ανακαταλαβουν ενα σημαντικο τμημα του βοσνιακου εδαφους. Οι Κροατες και οι Μουσουλμανοι της Βοσνιας, παντως, δε φαινεται να σταματουν τις επιθεσεις τους. Ωστοσο, συμφωνα με ανακοινωση του Στεητ Ντηπαρτμεντ, ο αμερικανος μεσολαβητης Ριτσαρντ Χολμπρουκ κατα τις επαφες που ειχε μαζι τους ``απεκομισε την εντυπωση οτι δεν προτιθενται να συνεχισουν τις επιθεσεις με στοχο την Μπανια Λουκα``.

Επιδεινωνεται αντι να βελτιωθει η κατασταση των ανθρωπινων δικαιωματων στην Τουρκια, επεσημανε ο αμερικανος ρεπουμπλικανος βουλευτης Τζον Πορτερ, στη διαρκεια ακροασης της Επιτροπης Ελσινκι για την πορεια του εκδημοκρατισμου στην Τουρκια. Η κοινοβουλευτικη επιτροπη καλεσε το Λευκο Οικο να τηρησει πιο σκληρη γραμμη εναντι της Τουρκιας και προειδοποιησε οτι θα αναληφθουν πρωτοβουλιες εναντιον της Τουρκιας εαν δεν βελτιωσει τις επιδοσεις της στον τομεα των ανθρωπινων δικαιωματων. Ιδιαιτερως επισημανθηκε απο τους ρεπουμπλικανους βουλευτες η συνεχιζομενη κατοχη του βορειου τμηματος της Κυπρου, η καταπιεση του Κουρδικου λαου, το εμπαργκο εναντιον της Αρμενιας και οι περιορισμοι στην ελευθερια του Τυπου.

Το Ισραηλ ανακοινωσε σημερα οτι το υπουργικο συμβουλιο αποφασισε να επιτρεψει στο ιρανικο αεροσκαφος στο οποιο ειχε εκδηλωθει χθες αεροπειρατεια να εγκαταλειψει τη χωρα μαζι με τους 170 επιβατες και τα μελη του πληρωματος. Ο δραστης της αεροπειρατειας, ενας ιπταμενος φροντιστης, θα παραμεινει ομως στο Ισραηλ, οπου ζητησε πολιτικο ασυλο.

Συνεχιζονται στην Αιγυπτο οι συνομιλιες μεταξυ του Ισραηλ και της ΟΑΠ για τη διευρυνση στη Δυτικη Οχθη της αυτονομιας των Παλαιστινιων. Συμφωνα ομως με εκπροσωπο του Γιασερ Αραφατ, οι δυο πλευρες δεν φαινεται οτι θα μπορεσουν να φθασουν σε συμφωνια μεχρι αυριο, ημερομηνια που ειχε τεθει ως στοχος για την υπογραφη της. Στο μεταξυ το Ισραηλ απεκλεισε σημερα τη Λωριδα της Γαζας "μεχρι νεωτερας διαταγης",διχως να εξηγησει τους λογους της αποφασης . Στη διαρκεια του αποκλεισμου δεν θα επιτρεπεται η διακινηση παλαιστινιων στο Ισραηλ.

Τεσσερα ατομα μεταφερθηκαν επειγοντως σε νοσοκομειο του Τοκιο με πονους στα ματια, που προκληθηκαν απο μυστηριωδεις καπνους που εντοπισθηκαν σε μια τουαλετα σιδηροδρομικου σταθμου.Το επεισοδιο εγινε σε προαστειο της ιαπωνικης πρωτευουσας. Η αστυνομια δεν εχει διευκρινισει ακομη εαν οι μυστηριωδεις καπνοι διερρευσαν απο καποιο λαθος, η εχουν σχεση με τις απανωτες επιθεσεις με δηλητηριωδη αερια που εγιναν πριν απο μερικους μηνες στο σιδηροδρομικο δικτυο του Τοκιο.

Η αληθεια ,και μαλιστα δια του τυπου ,οταν αγγιζει λεπτα και ``κολασιμα`` θεματα εχει κοστος, διαπιστωσε ο Τζιορτζιο Αρμανι , ο δημοφιλης σχεδιαστης μοδας, την επομενη της δημοσιευσης ,σε βρετανικο περιοδικο συνεντευξης του που παραχωρησε στον Ερικ Κλαπτον. Στη συνεντευξη, παραδεχθηκε οτι δοκιμασε μια φορα κοκαινη και αλλη μια ΛΣΔ, σε ηλικια 40 ετων. Η διασταση ομως που πηρε το θεμα στον τυπο για τη ``σχεση του με τα ναρκωτικα``, οπως παρουσιαστηκε, τον κατεπληξε και δηλωσε οτι στο μελλον θα ειναι πιο προσεκτικος.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γενικευεται η κριση στα Πανεπιστημια καθως οι πρυτανεις και οι φοιτητες, αρχισαν κινητοποιησεις λογω του οικονομικου αδιεξοδου που αντιμετωπιζουν τα Ανωτατα Εκπαιδευτικα Ιδρυματα.Ομως,το υπουργειο Παιδειας θετει γενικοτερο προβλημα οργανωσης και λειτουργιας των Πανεπιστημιων. Τα πανεπιστημια θα παραμεινουν κλειστα απο τις 16 Οκτωβριου για μια εβδομαδα μετα απο αποφαση των Πρυτανεων. Το απογευμα, αντιπροσωπεια τους θα συναντηθει με τον Προεδρο της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνη Σαμαρα. Στο μεταξυ, κανονικα θα προσελθουν αυριο στις εργασιες τους οι διοικητικοι υπαλληλοι των πανεπιστημιων μετα την αποφαση του υπουργειου Παιδειας να τους χορηγηθει μηνιαιο επιδομα 15.000 δραχμων. Τελος οι φοιτητες συμφωνα με αποφαση της ΕΦΕΕ, θα πραγματοποιησουν συλλαλητηριο στις 11 Οκτωβριου στην Αθηνα και πορεια προς το υπουργειο Παιδειας.

Ο κ.Μαγγινας σχολιαζοντας τις εξελιξεις στην Παιδεια, δηλωσε οτι: "η αυτοτελεια και η αυτοδυναμια των Πανεπιστημιων αποτελει τη βασικη και αναγκαια προυποθεση για την ομαλη λειτουργια τους". Χαρακτηρισε την παιδεια εθνικο θεμα και καλεσε την κυβερνηση να αντιμετωπισει αμεσως και αποφασιστικα το σοβαρο αυτο προβλημα, λεγοντας οτι ειναι "αποκλειστικα υπευθυνοι για την αναστατωση που παρατηρειται στα Πανεπιστημια της χωρας".

Ο κ.Χυτηρης, ειπε οτι σημερα θα σταλει εγκυκλιος στο υπουργειο Παιδειας, ωστε να μπορουν να γραφουν στα Δημοσια σχολεια, παιδια μεταναστων και λαθρομεταναστων οι οποιοι ζουν στην Ελλαδα.

Σωρεια παραβασεων διαπιστωνει το πορισμα των ελεγκτων του υπουργειου Προνοιας για το ιδρυμα της αυτοαποκαλουμενης Αγιας Αθανασιας του Αιγαλεω. Στο πορισμα, το οποιο δοθηκε το μεσημερι στη δημοσιοτητα απο τον υφυπουργο Υγειας και Προνοιας Μανωλη Σκουλακη, αναφερεται οτι το ιδρυμα λειτουργει παρανομα εδω και 20 χρονια. Απο τις ερευνες διαπιστωθηκαν πλαστες βεβαιωσεις και υπογραφες στο ιδρυμα ``Παναγια η Φανερωμενη``, ως προς τη νομιμοτητα της λειτουργιας του ιδρυματος. Πριν απο πεντε μηνες ειχε διενεργηθει ελεγχος μετα απο εντολη του υπουργειου και το αστυνομικο τμημα της Μανδρας Αττικης διαβεβαιωσε οτι το ιδρυμα λειτουργουσε με αδεια. Στον προσφατο ομως ελεγχο διαπιστωθηκε οτι δεν ειχε εκδοθει ποτε αδεια. Επισης το διοικητικο συμβουλιο του ιδρυματος επικαλειται εγγραφο για τη λειτουργια του το οποιο υπογραφεται απο κυβερνητικο επιτροπο με ημερομηνια 15/9/95. Ομως ο επιτροπος αυτος της νομαρχιας Δυτικης Αττικης εχει συνταξιοδοτηθει απο το 1992.

Αναρτωνται σημερα οι πινακες των επιτυχοντων στα δημοσια Ινστιτουτα Επαγγελματικης Καταρτισης. Απο τους 40.000 περιπου υποψηφιους κατελαβαν μια θεση στα ΙΕΚ οι 12.500 . Οι εγγραφες θ`αρχισουν αυριο και θα διαρκεσουν μεχρι την ερχομενη Δευτερα.

Απεργια για τις 27 και 28 του μηνος εξηγγειλε σημερα το Σωματειο Αυτοκινητιστων ΤΑΞΙ Αττικης.Οπως ανεφερε ο προεδρος του σωματειου κ. Μπαντουρακης, η απεργια αποφασιστηκε σε ενδειξη διαμαρτυριας για την επεκταση των λεωφορειοδρομων και σε περιοχες εκτος κεντρου.

Στον εισαγγελεα αναμενεται να οδηγηθει σημερα 18χρονος σερβιτορος Αριστειδης Νικακης, γιος αστυνομικου, ο οποιος χθες το βραδυ σκοτωσε εν ψυχρω για ασημαντο αφορμη στην Πλακα το συναδελφο του Αναστασιο Μπακολια.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παρανομος ειναι ο περιορισμος των ξενων ποδοσφαιριστων που μπορουν να χρησιμοποιησουν οι Ευρωπαικοι ποδοσφαιρικοι συλλογοι στα Εθνικα τους πρωταθληματα αλλα και τις διεθνεις διοργανωσεις, συμφωνα με την προταση του Γερμανου εισηγητη Καρλ-Οτο Λεντζ στο Ευρωπαικο Δικαστηριο.Στην εισηγηση του, που περιεχεται σε 258 δακτυλογραφημενες σελιδες, ο Λεντζ θεωρει πως τοσο το συστημα με το οποιο οι Ευρωπαικοι ποδοσφαιρικοι συλλογοι ``αγοραζουν`` και ``πουλανε`` παικτες, οσο και ο περιορισμος των ξενων ποδοσφαιριστων καθε ομαδας, αντιβαινουν στην Συνθηκη της Ρωμης.

Την εθνικη Γιουγκοσλαβιας αντιμετωπιζει αποψε η εθνικη μας ομαδα ποδοσφαιρου.Ο αγωνας θα πραγματοποιηθει στις 8.30 στο γηπεδο της Τουμπας στη Θεσσαλονικη,προς τιμην του παλαιου διεθνη ποδοσφαιριστη Γιωργου Κουδα.

Ολοκληρωνεται αποψε στη Νεα Σμυρνη το διεθνες τουρνουα μπασκετ σε μνημη Ανδρεα Βαρικα που διοργνωνει ο Πανιωνιος.Στις 7 το απογευμα ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπισει τη Μπεογκραντ και στις 9 το βραδυ, η ΑΕΚ θα κοντραριστει με τον Πανιωνιο. Οι συναντησεις θα μεταδοθουν απ' ευθειας τηλεοπτικα απο το ΣΤΑΡ.

Ενα απο τα θρυλικα ονοματα του Αμερικανικου μπασκετ, ο διασημος Καριμ-Αμπντουλ Τζαμπαρ, θα δωσει δειγματα απο την τεχνη του αποψε στο σταδιο Ειρηνης και Φιλιας, οπου μαζι με αρκετα παλια αστερια του ΝΒΑ θα αντιμετωπισει τους περιφημους Χαρλεμ Γκλομπτροτερς, την πιο γνωστη ομαδα-θεαμα του κοσμου.

Ισοπαλη εληξε και η εκτη παρτιδα αναμεσα στο Ρωσο παγκοσμιο πρωταθλητη στο σκακι Γκαρι Κασπαροφ και τον Ινδο διεκδικητη του τιτλου Βισβαναθαν Αναντ, που διεξαγεται στη Νεα Υορκη.Μετα τη νεα ισοπαλια, το σκορ ειναι ισοπαλο 3-3. Νικητης θα αναδειχθει οποιος συγκεντρωσει 10,5 βαθμους.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Σχεδον αιθριος ειναι σημερα ο καιρος εκτος της βορειοδυτικης Ελλαδας, οπου σημειωνονται βροχοπτωσεις. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 26 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 31 και στα νησια τους 29 βαθμους Κελσιου. Για αυριο στα δυτικα, κεντρικα και βορεια προβλεπονται νεφωσεις με τοπικες βροχες κυριως στα δυτικα οπου θα εκδηλωθουν και καταιγιδες. Τις απογευματινες ωρες ο καιρος θα παρουσιασει βελτιωση απο τα δυτικα. Στην υπολοιπη χωρα αρχικα ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος αλλα βαθμιαια θα αναπτυχθουν τοπικες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι. Η θερμοκρασια στην κεντρικη και βορεια χωρα θα σημειωσει μικρη πτωση ενω στις υπολοιπες περιοχες θα κυμανθει σε υψηλα για την εποχη επιπεδα.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Wednesday, 20 September 1995 - 16:06:12