Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 20)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


Επισκεψη στις Ηνωμενες Πολιτειες θα πραγματοποιησει 17 με 23 Οκτωβριου ο προεδρος της Δημοκρατιας, προκειμενου να προσφωνησει την ετησια γενικη συνελευση του ΟΗΕ. Στη διαρκεια της παραμονης του ο κ. Στεφανοπουλος θα εχει επαφες με εκπροσωπους της ομογενειας. Τις Ηνωμενες Πολιτειες θα επισκεφθουν επισης 9 με 12 Οκτωβριου ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου, για να συμμετασχει στις εργασιες της Παγκοσμιας Τραπεζας και του Διεθνους Νομισματικου Ταμειου, καθως και ο υπουργος Εθνικης Αμυνας Γερασιμος Αρσενης ο οποιος θα εχει διαφορες επαφες.

Με ταχεις ρυθμους προχωρουν οι διαδικασιες υλοποιησης της συμφωνιας Αθηνων-Σκοπιων, ενω συντομα αναμενεται να ανοιξει και ο φακελλος για το θεμα της ονομασιας. Σε μηνυματα τους προς τον κ. Γκλιγκοροφ, ο προεδρος της Δημοκρατιας και ο πρωθυπουργος, επισημαινουν την αναγκη επιλυσης του θεματος της ονομασιας και αποκαταστασης των σχεσεων των δυο χωρων. Την ιδια ωρα, ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ με επιστολες του προς τους Ευρωπαιους ηγετες και τον Μπιλ Κλιντον, τους καλει να μην αναγνωρισουν τα Σκοπια με αλλο ονομα εκτος του ΦΥΡΟΜ, αν δεν ολοκληρωθουν οι διαπραγματευσεις για την ονομασια.

Οι επιστολες αυτες ειναι χωρις ουσιαστικο αντικρυσμα, τονισε ο κ. Αντωνης Σαμαρας, προσθετοντας οτι αυτες επιβεβαιωνουν τη συμπλευση κυβερνησης και αξιωματικης αντιπολιτευσης, στη συμφωνια με τα Σκοπια. Ο κοινοτικος επιτροπος Βαν Ντεν Μπρουκ, αφησε να εννοηθει οτι θα προτεινει να αποσυρθει η προσφυγη της Κομισιον κατα της Ελλαδας, στο Ευρωπαικο Δικαστηριο για το θεμα του εμπαργκο μετα τη συμφωνια που υπογραφηκε.

Ωστοσο, δεν αποκλειεται η Ελλαδα να επιμεινει στην εκδοση οριστικης αποφασης, αναμενοντας τη δικαιωση της και τη δημιουργια νομικου προηγουμενου για μελλοντικες αναλογες περιπτωσεις.

Την παραιτηση της υπεβαλε, η πρωθυπουργος της Τουρκιας, Τανσου Τσιλερ, επειτα απο την αποτυχια των διαπραγματευσεων που ειχε με τον αρχηγο του σοσιαλδημοκρατικου Λαικου Ρεπουμπλικανικου Κομματος, Ντενιζ Μπαικαλ, εταιρο της στην κυβερνηση συνασπισμου. Η κ. Τσιλερ τονισε οτι θα αρχισει προσπαθειες για σχηματισμο νεας κυβερνησης. Στην χωρα αρχισε σημερα μια απο τις μεγαλυτερες απεργιες, με την συμμετοχη 175 χιλιαδων δημοσιων υπαλληλων, σε ενδειξη διαμαρτυριας για την αρνηση της κυβερνησης να αναπροσαρμοσει τους μισθους τους. Στη Σμυρνη, εκρηξη σημειωθηκε σε κτιριο που στεγαζονται τα γραφεια του φιλοκουρδικου Λαικου Δημοκρατικου Κομματος, με αποτελεσμα να σπασουν τζαμια, χωρις ευτυχως να σημειωθουν τραυματισμοι. Στην Αγκυρα, ο υπουργος Εξωτερικων, Ερνταλ Ινονου αρνηθηκε να σχολιασει πληροφοριες οτι το Εργατικο Κομμα του Κουρδισταν προτιθεται να προχωρησει σε καταπαυση του πυρος.

Συζητηση για τις ελληνοτουρκικες σχεσεις, ενοψει της συναντησης Παπουλια με τον Τουρκο ομολογο του, στις 27 του μηνος στη Νεα Υορκη, ειχαν ο πρωθυπουργος και ο υπουργος Εξωτερικων. Αμεσως μετα, ο κ. Παπουλιας τονισε οτι το μονο διεθνες θεμα που ειναι ανοιχτο στις σχεσεις των δυο χωρων, ειναι αυτο της υφαλοκρυπιδας για το οποιο η Ελλαδα επιμενει στη διευθετηση του μεσω του διεθνους δικαστηριου της Χαγης. Ο υπουργος Εξωτερικων απεκρουσε κατηγορηματικα τις αιτιασεις περι πιεσεων που ασκουν οι Ηνωμενες Πολιτειες στην Ελλαδα, για υποχωρησεις στις ελληνοτουρκικες σχεσεις.

Σημαντικη επιταχυνση παρουσιασε συνολικα η πιστωτικη επεκταση προς την οικονομια στο επταμηνο Ιανουαριου - Ιουλιου. Αρνητικη συνεπεια της επιταχυνσης αυτης ηταν στο τελος Ιουλιου, ο ρυθμος πιστωτικης επεκτασης να φθασει το 10, 5%, ενω στοχος του νομισματοπιστωτικου προγραμματος για ολοκληρο το 1995 ειναι 6-8%. Απο τα επισημα στοιχεια της Τραπεζας της Ελλαδος προκυπτει οτι τα καταναλωτικα δανεια καθως και ο δανεισμος των επιχειρησεων σε συναλλαγμα, συγκεντρωσαν το ενδιαφερον των επιχειρησεων και των καταναλωτων στο επταμηνο Ιανουαριου - Ιουλιου.

Στη Μαγιορκα της Ισπανιας αναχωρει αυριο ο πρωθυπουργος, προκειμενου να παρει μερος στην εκτακτη συνοδο του Ευρωπαικου Συμβουλιου Κορυφης, που συγκαλεσε η Ισπανικη Προεδρια, με αντικειμενο την προτετοιμασια της Διακυβερνητικης Διασκεψης του 1996. Ο εκπροσωπος της Νεας Δημοκρατιας προεξοφλησε οτι και σε αυτη τη συνοδο η ελληνικη πλευρα θα αιφνιδιαστει, αφου η κυβερνηση δεν εχει επεξεργαστει και διαμορφωσει συγκεκριμενες θεσεις. Ο κ. Μαγγινας καλεσε τον πρωθυπουργο να ζητησει απο τους Ευρωπαιους εταιρους μας να μην αναγνωρισουν τα Σκοπια, αν δεν ρυθμιστει οριστικα το θεμα της ονομασιας, να θεσει το Κυπριακο και να προωθησει το σημαντικο για την Ελλαδα ζητημα της κοινης εξωτερικης πολιτικης και αμυνας.

Για την πορεια της διακλαδικης ασκησης ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ '95, που βρισκεται σε εξελιξη απο τις 17 του μηνος στο Αιγαιο, ενημερωθηκε ο προεδρος της Δημοκρατιας Κωστης Στεφανοπουλος απο την πολιτικη ηγεσια και τους επιτελεις του υπουργειου Εθνικης Αμυνας. Στη συνεχεια ο κ. Στεφανοπουλος επισκεφθηκε το γνωστο ηθοποιο Δημητρη Χορν, ο οποιος νοσηλευεται στο θεραπευτηριο ΥΓΕΙΑ με ελαφριας μορφης εγκεφαλικο επεισοδιο. Σημειωνεται οτι το προεδρικο αυτοκινητο, συγκρουσθηκε με ταξι στη διασταυρωση της λεωφορου Κηφισιας με την Πανορμου. Απο τη συγκρουση προκληθηκαν μονο μικρες υλικες ζημιες στα δυο αυτοκινητα.

Κανονικα θα γινονται απο αυριο οι εγγραφες των νεοεισαχθεντων φοιτητων, μετα την αναστολη των κινητοποιησεων που αποφασισαν οι διοικητικοι υπαλληλοι των Πανεπιστημιων, αφου ελαβαν τη διαβεβαιωση του υπουργειου Παιδειας για τη χορηγηση μηνιαιου επιδοματος 15. 000 δρχ απο την 1η Ιανουαριου του 1996. Αντιθετα οι συναδελφοι τους στα ΤΕΙ Αθηνας συνεχιζουν την καταληψη του ιδρυματος. Η Νεα Δημοκρατια κατηγορησε την κυβερνηση ως αποκλειστικα υπευθυνη για τη σημερινη κατασταση των πανεπιστημιων και την καλεσε να αντιμετωπισει αμεσα το προβλημα. Σημερα ανακοινωθηκαν οι πινακες με τους 12. 500 επιτυχοντες στα δημοσια Ινστιτουτα Επαγγελματικης καταρτισης Παραμενοντας στο χωρο της εκπαιδευσης να αναφερουμε οτι κλιμακια των υγειονομικων υπηρεσιων αρχισαν εκτεταμενους ελεγχους στα κυλικεια των σχολειων για να διαπιστωσουν αν τηρουνται οι κανονες υγειινης, ωστε να προστατευθει η υγεια των μαθητων.

Μεγαλης εκτασης φωτια εκδηλωθηκε λιγο μετα τις εξι το απογευμα σε εργοστασιο κατασκευης λυομενων σπιτιων στο 16ο χλμ της Λεωφορου Μαραθωνος στην Παλληνη. Οπως ειπαν οι υπευθυνοι του εργοστασιου ΣΟΦΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ οι ζημιες που προκληθηκαν ανερχονται σε πολλα εκατομμυρια, ενω στην κατασβεση παιρνουν μερος 30, περιπου, πυροσβεστες με οκτω οχηματα.

Μεγαλη πυρκαγια ξεσπασε τις απογευματινες ωρες και σε τριωροφη οικοδομη στην Καλλιθεα, αλλα ετεθη γρηγορα υπο ελεγχο απο την πυροσβεστικη. Στην οικοδομη υπαρχει αποθηκη ηλεκτρικων συσκευων ιδιοκτησιας των αδελφων Σεραφειδη και ηδη εχουν προκληθει ζημιες πολλων εκατομμυριων.

Στο σκοταδι βρισκονται οι ερευνες της αστυνομιας για τη συλληψη των τεσσαρων δραστων, που ειχαν απαγαγει τον 11χρονο μαθητη Κωστα Δαλακα. Αξιωματικοι της Ασφαλειας εξεφραζαν συγκρατημενη αισιοδοξια οτι συντομα θα τους εντοπισουν. Παραλληλα, εκτιμαται οτι βρισκονται κοντα στο οικογενειακο περιβαλλον του 11χρονου μαθητη. Το βραδυ βρεθηκε στο Καπανδριτι ενα καμενο αυτοκινητο μαρκας ΒΜΩ το οποιο ειχαν πυρπολησει αγνωστοι και η Ασφαλεια εξεταζει το ενδεχομενο να το χρησιμοποιησαν οι δραστες, καθως διαπιστωθηκε οτι το αυτοκινητο ηταν κλεμμενο οπως και οι πινακιδες. Υπενθυμιζεται οτι οι δραστες εχουν επικηρυχθει με 200 εκατομμυρια δραχμες.

Απεργια για τις 27 και 28 του μηνος εξηγγειλε σημερα το Σωματειο Αυτοκινητιστων ΤΑΞΙ Αττικης. Οπως δηλωσε ο προεδρος του σωματειου κ. Μπαντουρακης, η απεργια αποφασιστηκε σε ενδειξη διαμαρτυριας για την επεκταση των λεωφορειοδρομων και σε περιοχες εκτος κεντρου.

Τα ξημερωματα της προσεχους Κυριακης ληγει η εφαρμογη του μετρου της θερινης ωρας. Οι δεικτες των ρολογιων θα πρεπει να μετακινηθουν μια ωρα πισω: απο 4. 00' σε 3. 00'.

Στο προσκηνιο επανερχεται και παλι το θεμα της εθελουσιας εξοδου στο δημοσιο και ευρυτερο δημοσιο τομεα, ενα ζητημα που ειχε θιξει παλαιοτερα και η κυβερνηση. Προαγγελο των προθεσεων της κυβερνησης για το θεμα αυτο αποτελει και η αποφαση του ΟΤΕ να εγκρινει την εθελουσια εξοδο 1680 υπαλληλων. Χρηση μπορουν να κανουν οσοι εχουν 30 χρονια προυπηρεσιας, ασχετα αν εχουν συμπληρωσει το 60-ο ετος της ηλικιας τους. Την ιδια ωρα η ΑΔΕΔΥ πιεζει για αμεση εναρξη του διαλογου σχετικα με το νεο μισθολογιο και δεν αποκλειεται στο πλαισιο αυτο να τεθει επι ταπητος το θεμα της εθελουσιας εξοδου. Στο μεταξυ, με ιδιαιτερο ενδιαφερον αναμενεται η αποφαση της ολομελειας του Αρειου Παγου για την τυχη των περιπου 5. 000 εκτακτων υπαλληλων της ΔΕΗ που απολυθηκαν. Η συζητηση θα γινει αυριο και οι εκτακτοι υπαλληλοι προγραμματιζουν συγκεντρωση διαμαρτυριας εξω απο το κτιριο του Ανωτατου δικαστηριου.

Η ενοποιηση των 200 και πλεον ασφαλιστικων ταμειων κυριας και επικουρικης ασφαλισης, σε επτα κλαδους και ο διαχωρισμος σε ταμεια συνταξιοδοτησης και ασφαλισης, ειναι συμφωνα με δημοσιευματα στις προθεσεις της νεας ηγεσιας του υπουργειου Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων. Συμφωνα με τα δημοσιευματα στο ιδιο συστημα θα ενταχθει και ο ΟΓΑ. Ο Προεδρος του Εργατικου Κεντρου της Αθηνας Χρηστος Πολυζωγοπουλος, δηλωσε οτι τα συνδικατα δεν θα δεχθουν αποσπασματικες παρεμβασεις και πρωτοβουλιες. Δεν θα αρνηθουμε εκσυγχρονιστικες ιδεες, αλλα δεν θα δεχθουμε νεες μεγαλυτερες θυσιες για τους εργαζομενους, οπως η αυξηση των εισφορων, η μειωση των παροχων των Ταμειων και η αυξηση των οριων συνταξιοδοτησης, τονισε ο κ. Πολυζωγοπουλος.

Διερρευσαν σημερα ανεπιβεβαιωτες πληροφοριες οτι παραπεμπεται στην ολομελεια του Συμβουλιου Επικρατειας η διαφορα που εχει προκυψει απο τις ενστασεις του υποψηφιου υπερνομαρχη κ. Θεοδωρου Κατριβανου. Ο κ. Κατριβανος στρεφεται κατα της εκλογης ως υπερνομαρχη στη δευτεροβαθμια Τοπικη Αυτοδιοικηση, του Ευαγγελου Κουλουμπη. Η αποφαση για την παραπομπη και για τους λογους που στηριξαν την κριση αυτη του δικαστηριου αναμενεται να δημοσιευθει συντομα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σοβαροτατα εμποδια στην εφαρμογη του αμερικανικου ειρηνευτικου σχεδιου για την πρωην Γιουγκοσλαβια, θετει η συνεχιζομενη κροατομουσουλμανικη επελαση σε σερβοκρατουμενες περιοχες της δυτικης και κεντρικης Βοσνιας. Κατα την διαρκεια της νυκτας, οι δυναμεις των μουσουλμανων εκτοξευσαν βληματα ολμου εναντιον σερβοβοσνιακων στοχων στο Σαραγεβο. Απο την πλευρα τους, οι Κροατες επιτεθηκαν γυρω απο τις μεθοριακες πολεις Μποσανσκα Ντουμπιτσα και Μποσανσκι Νοβα στη βορειοδυτικη Βοσνια. Παρα την δεσμευση της για τον τερματισμο των εχθροπραξιων, η κυβερνηση της Βοσνιας αξιωνει, συμφωνα με επιστολη της στο Συμβουλιο Ασφαλειας του ΟΗΕ, ως ανταλλαγμα την αποστρατιωτικοποιηση της μεγαλυτερης σερβοκρατουμενης πολης, Μπανια Λουκα.

Την ιδια ωρα, μεγαλωνει το δραμα των σερβων αμαχων, οπου συμφωνα με στοιχεια του ΟΗΕ, πανω απο 100 χιλιαδες ατομα εχουν παρει το δρομο της προσφυγιας. Στο Ζαγκρεμπ, το κυβερνων κομμα της Δημοκρατικης Ενωσης της Κροατιας, προτεινε και πετυχε την διαλυση του κοινοβουλιου της χωρας, ανοιγοντας ετσι τον δρομο για προωρες εκλογες. Στην Αθηνα, ο υπουργος εξωτερικων της νεας Γιουγκοσλαβιας, Μιλαν Μιλουτινοβιτς, μετα την συναντηση που ειχε με τον πρωθυπουργο, εξεφρασε την ελπιδα οτι το ΝΑΤΟ θα τερματισει τους βομβαρδισμους αφου, οπως επεσημανε, σημειωνεται προοδος στην απομακρυνση των βαρεων οπλων γυρω απο το Σαραγεβο.

Τελεσιγραφο απηυθυνε σημερα το ισλαμικο κινημα του Αφγανισταν, Ταλεμπαν, προς την κυβερνηση του προεδρου Ραμπανι, συμφωνα με το οποιο εαν δεν εγκαταλειψει την χωρα μεσα σε πεντε μερες, θα δεχθει επιθεση. Ο επικεφαλης τους κινηματος, Μουλαχ Μασχρ, απερριψε την επαναληψη της ειρηνευτικης αποστολης του ειδικου απεσταλμενου των Ηνωμενων Εθνων, με το αιτιολογικο οτι η αποστολη του ΟΗΕ απετυχε πριν απο εξι μηνες και τωρα πια δεν εχει καμμια θεση στο Αφγανισταν.

Η τυφλη βια κυριαρχει στη καθημερινη ζωη της Κολομβιας. Πανω απο 20 εργατες που δουλευαν σε μπανανοφυτειες, σε περιοχη βορεια της χωρας, εχασαν τη ζωη τους, οταν αγνωστοι ενοπλοι που ειχαν στησει οδοφραγμα, τους εξαναγκασαν να κατεβουν απο τα λεωφορεια που τους μετεφεραν στις φυτειες και στην συνεχεια, τους πυροβολησαν. Αγνωστα παραμενουν μεχρι στιγμης τα αιτια του μακελειου.

Μεχρι νεωτερας διαταγης και χωρις καμμια δικαιολογια, απεκλεισε σημερα το Ισραηλ τη Λωριδα της Γαζας. Στην διαρκεια του αποκλεισμου, θα απαγορευεται η διακινηση παλαιστινιων πολιτων στο Ισραηλ και θα επιτρεπεται μονο η μεταφορα αγαθων και εμπορευματων. Το Ισραηλ, εδωσε σημερα την αδεια στο ιρανικο αεροσκαφος, στο οποιο σημειωθηκε χθες αεροπειρατεια, να επιστρεψει στη χωρα του μαζι με τους 170 επιβατες και τα μελη του πληρωματος. Θα παραμεινει μονο ο αεροπειρατης, ενας ιπταμενος φροντιστης, ο οποιος ζητησε πολιτικο ασυλο.

Ως εκ θαυματος σωθηκε ο ειδικος απεσταλμενος του προεδρου Μπορις Γιελτσιν στην Τσετσενια, Ολεγκ Λομποφ, απο βομβιστικη αποπειρα που σημειωθηκε σημερα στα περιχωρα της πρωτευουσας Γκροζνι. Η εκρηξη σημειωθηκε σε παγιδευμενο αυτοκινητο, σταθμευμενο κοντα σε μια γεφυρα, την στιγμη που περνουσε απο το σημειο εκεινο η αυτοκινητοπομπη του Λομποφ. Συμφωνα με το ρωσικο πρακτορειο ειδησεων Ιντερφαξ, προκειται περι τρομοκρατικης ενεργειας.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Μεχρι το τελος της εβδομαδας θα εχει επιστρεψει στο σπιτι του ο δημοφιλης ηθοποιος, Δημητρης Χορν, η υγεια του οποιου βελτιωνεται σταθερα. Ο δημοφιλης ηθοποιος νοσηλευεται στο θεραπευτηριο Υγεια, επειτα απο ελαφρυ εγκεφαλικο που υπεστη το περασμενο Σαββατο.

Με ακουστικα προηγμενης τεχνολογιας, εντοπιζε αρχαιους ταφους στην περιφερεια Σερρων και προεβαινε στη συληση τους, ο 45χρονος Κωστας Βασιλακης. Τα ακουστικα τα συνεδεε με ανιχνευτη μεταλλων και απο τις ηχητικες παραλλαγες, ηξερε ποιος ταφος περιειχε νομισματα, κτερισματα και αλλα. Ο Βασιλακης συνεληφθη την ωρα που εκρυβε επιμελως σε διαφορα σημεια του σπιτιου του, ευρηματα απο ταφο που ειχε συλησει πριν μερικες μερες, στην αρχαια Αμφιπολη. Βρεθηκαν και κατασχεθηκαν 25 ασημενια, χαλκινα, βυζαντινα και ρωμαικα νομισματα, ενα γυναικειο δαχτυλιδι, σιδηρα αιχμη βελους, καθως και μια ξιφολογχη.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον αθλητικο δικαστη απολογηθηκε ο μεγαλομετοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Μιχαλης Τροχανας, για τις δηλωσεις του εις βαρος της αστυνομιας, μετα απο την ληξη του αγωνα της ομαδας του με τον Αρη και τον σοβαρο τραυματισμο του νεαρου οπαδου του αθηναικου συλλογου, Νικου Ξηροκωστα. Ο κ. Τροχανας, επανελαβε στον αθλητικο δικαστη, πως θεωρει υπεθυνη την αστυνομια για οτι συνεβη στο γηπεδο Χαριλαου. Η αποφαση αναμενεται να ανακοινωθει στις αρχες της επομενης εβδομαδας, ενω αυτη που αφορα τα επεισοδια μεταξυ των οπαδων Αρη - ΑΕΚ στο ιδιο παιχνιδι, προκειται να εκδοθει μεχρι την Παρασκευη.

Ο υφυπουργος Αθλητισμου, Γιωργος Λιανης, δεχθηκε αντιπροσωπεια απο τους παγκοσμιους πρωταθλητες της εθνικης μας ομαδας εφηβων του μπασκετ, οι οποιοι του εθεσαν τοσο προσωπικα αιτηματα, οσο και θεματα αναπτυξης του αθληματος. Η Πολιτεια θα κανει το χρεος της, ειπε ο κ. Λιανης, που ζητησε απο τους νεαρους μπασκετμπωλιστες να βοηθησουν την Πολιτεια στην καταπολεμηση της βιας στο αθλημα, αλλα και στην προσπαθεια που γινεται για μια τιμητικη αναθεση Ολυμπιαδας στην χωρα μας. Σε ερωτηση για το θεμα της αυξησης της στηλης του ΠΡΟ-ΠΟ, απο 30 σε 50 δραχμες, ο υφυπουργος επεσημανε, οτι θα την εγκρινει, με την προυποθεση, πως θα υπαρξει πειραματικο σταδιο δυο μηνων και διευκρινισε, οτι εαν δεν αποδωσει, θα ανακληθει.

Παρανομος ειναι ο περιορισμος του αριθμου των ξενων ποδοσφαιριστων που μπορουν να χρησιμοποιησουν οι Ευρωπαικοι ποδοσφαιρικοι συλλογοι στα Εθνικα τους πρωταθληματα αλλα και τις διεθνεις διοργανωσεις, συμφωνα με την προταση του Γερμανου γενικου εισηγητη στο Ευρωπαικο Δικαστηριο, Καρλ-Οτο Λεντζ. Στην εισηγηση του, που περιεχεται σε 258 δακτυλογραφημενες σελιδες, ο Λεντζ θεωρει πως τοσο το συστημα με το οποιο οι Ευρωπαικοι ποδοσφαιρικοι συλλογοι αγοραζουν και πουλανε παικτες, οσο και ο περιορισμος των ξενων ποδοσφαιριστων καθε ομαδας, αντιβαινουν στην Συνθηκη της Ρωμης.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Μικρες ανοδικες τασεις επεκρατησαν στη σημερινη συνεδριαση του Χρηματιστηριου ενω αυξημενος ηταν και ο ογκος των συναλλαγων. Ο γενικος δεικτης τιμων εκλεισε στις 953, 28 μοναδες ενισχυμενος κατα 0, 35%. Η αξια των συναλλαγων εφθασε στα 5, 5 δις δρχ. Οι επιμερους κλαδοι παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες αμεταβλητες, Ληζινγκ πτωση 0, 06% , Ασφαλειες ανοδος 1, 36% , Επενδυσεις πτωση 0, 92% , Βιομηχανικες ανοδος 0, 82% , Κατασκευων ανοδος 0, 42% , Συμμετοχων πτωση 0, 74%, Διαφορες πτωση 0, 27%. Ο δεικτης της Παραλληλης Αγορας σημειωσε ανοδο 0, 23%.

ΔΟΛΑΡΙΟ ΗΠΑ

Χαμηλοτερα εκλεισε το δολαριο εναντι της δραχμης ενω οι Εμπορικες Τραπεζες καθορισαν την τιμη πωλησης του αμερικανικου νομισματος στις 242,047 δραχμες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχισθουν και αυριο οι βροχες και οι τοπικες καταιγιδες στα κεντρικα και βορεια και προς το απογευμα θα επεκταθουν στη Μακεδονια, τη Θρακη και το βορειο Αιγαιο. Τις πρωινες ωρες θα σημειωθουν τοπικες ομιχλες. Οι ανεμοι στα δυτικα θα ειναι βορειοδυτικοι μετριοι και στα ανατολικα νοτιοι με την ιδια ενταση. Η θερμοκρασια στα βορεια θα κυμανθει 16 με 26 βαθμους, στα δυτικα 19 με 29 και στην υπολοιπη χωρα 21 με 32 βαθμους. Λιγες νεφωσεις, ασθενεις εως μετριους ανεμους και θερμοκρασια 22 με 31 θα εχει αυριο η Αθηνα. Στη Θεσσαλονικη θα εκδηλωθουν τοπικες βροχες μετα το μεσημερι και το


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Wednesday, 20 September 1995 - 22:46:52