Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 25)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


Με ιδιαιτερη λαμπροτητα συνεχιζονται στην Πατμο οι εκδηλωσεις για τη συμπληρωση 1900 χρονων απο τη συγγραφη της ``Αποκαλυψης`` του Ιωαννου. Οι εκδηλωσεις θα ολοκληρωθουν αυριο, παρουσια του Οικουμενικου Πατριαρχη Βαρθολομαιου, του Προεδρου της Δημοκρατιας,Κωστη Στεφανοπουλου, του Πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου και αλλων επισημων που μεταβαινουν στο νησι. Σημερα, πραγματοποιειται στην Πατμο η συναξη των Προκαθημενων της Ορθοδοξιας και το συνεδριο εν πλω για το περιβαλλον. Κατα τη διαρκεια της συναξης οι Προκαθημενοι των Εκκλησιων θετουν τα προβληματα που αντιμετωπιζουν στις περιοχες τους. Ο Αρχιεπισκοπος Αλβανιας, Αναστασιος, εθεσε τα προβληματα που αντιμετωπιζει η Εκκλησια της Αλβανιας. Τονισε οτι ειναι μεγαλα τα προβληματα και με τα σχολεια και διευκρινισε οτι λιγοστευουν συνεχως οι μαθητες των ελληνικων σχολειων. Παραλληλα το πλοιο που φιλοξενει το συνεδριο, αναμενεται να καταπλευσει το απογευμα στην Πατμο και οι εργασιες θα ολοκληρωθουν το βραδυ, με ομιλια του Οικουμενικου Πατριαρχη. Ο κ.Βαρθολομαιος, απαντωντας σε ερωτηση για την απουσια του Πατριαρχη της Μοσχας Αλεξιου, την απεδωσε σε διμερες προβλημα μεταξυ του Φαναριου με τη Ρωσικη Ορθοδοξη Εκκλησια, προσθεσε ομως οτι θα αποκατασταθει συντομα για το καλο της Εκκλησιας.

Ο Πρωθυπουργος, κατα την αφιξη του στην Πατμο, τονισε οτι οι εκδηλωσεις ειναι θρησκευτικες δεν εχουν σε καμια περιπτωση πολιτικο η κομματικο χαρακτηρα. Απεδωσε το θορυβο σε ορισμενα μεσα μαζικης ενημερωσης τα οποια, οπως ειπε, κατασκευασαν απολυτως ψευδη και ασυστολα σεναρια, ενω εκεινος μετειχε στη συνοδο κορυφης στη Μαγιορκα.

Τις σταθερες Ελληνικες θεσεις για τις Ελληνοτουρκικες σχεσεις και το θεμα των Σκοπιων,επαναλαμβανει ο πρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου σε συνεντευξη του που δημοσιευεται σημερα στην εφημεριδα ``Τα Νεα``. Ο κ.Παπανδρεου αναφερει οτι δεν υπαρχει ``θεμα Αιγαιου``, ουτε πακετο θεματων στο Αιγαιο,παρα μονο το θεμα της υφαλοκρηπιδας, που πρεπει να παει στη Χαγη, αλλα η Τουρκια, προσθεσε, αρνειται. Για το θεμα των Σκοπιων,ο κ.Παπανδρεου χαρακτηριζει την ενδιαμεση συμφωνια ως σημαντικη εξελιξη και ως μια καλη αρχη. Παραμενει η σημαντικη διαφορα για το ονομα,σημειωνει ο κ.Παπανδρεου,εκφραζοντας την πιστη του οτι και στο προβλημα αυτο μπορει να βρεθει λυση. Ωστοσο,επαναλαμβανει την Ελληνικη θεση,οτι και σε αυτη την διαδικασια πηγαινουμε με τις γνωστες μας θεσεις. Ο κ.Παπανδρεου απαντησε αρνητικα στην ερωτηση αν προχωρησε στον ανασχηματισμο με διαθεση αποκλεισμου συγκεκριμενων στελεχων,εξεφρασε την αισιοδοξια του για την πορεια της οικονομιας και αναγνωρισε οτι οι εργαζομενοι ιδιαιτερα του δημοσιου τομεα εχουν προβλημα λογω της σφικτης οικονομικης πολιτικης. Τελος, χαρακτηρισε εκφυλισμο και εκχυδαισμο της δημοσιας ζωης τις επιθεσεις εναντιον της συζυγου του και τονισε οτι πολιτικος στοχος των επιθεσεων αυτων ειναι παντα ο ιδιος.

Συνεχιζονται και σημερα στη Θεσσαλια οι αγροτικες κινητοποιησεις ενω οι βαμβακοπαραγωγοι διαμαρτυρονται για τις απαραδεκτες οπως τις χαρακτηριζουν τιμες των προιοντων τους. Παραλληλα, ζητουν μειωση των τιμων των καυσιμων και του κοστους παραγωγης.Το πρωι, αγροτες πραγματοποιησαν συλλαλητηρια στα Τρικαλα, το Βελεστινο και τον Αλμυρο, ενω αυριο θα πραγματοποιηθει πανθεσσαλικη συναντηση για να αποφασιστει η περαιτερω σταση τους. Σημερα, πραγματοποιειται στις Βρυξελλες, η συσκεψη των υπουργων Γεωργιας της Ευρωπαικης Ενωσης, οπου ο υπουργος Γεωργιας, Θεοδωρος Σταθης, αναμενεται να θεσει και το θεμα του βαμβακιου.

Γενικη συνελευση πραγματοποιουν σημερα οι εργαζομενοι στα ναυπηγεια Σκαραμαγκα, οι οποιοι ψηφισαν κατ`αρχην υπερ της λυσης που επελεξε η κυβερνηση συμφωνα με την οποια το 51% των μετοχων περιερχεται στην ΕΤΒΑ και το αλλο 49% στους εργαζομενους. Απο τη μια το μεσημερι διεξαγεται μυστικη ψηφοφορια για την τελικη επικυρωση της συμφωνιας.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχιζει αυριο στο κακουργοδικειο του Παλερμο η δικη εναντιον του Πρωθυπουργου της Ιταλιας, Τζουλιο Αντρεοττι. Ο 76χρονος Ιταλος πολιτικος μετα απο δικαστικη ερευνα 30 μηνων παραπεμπεται σε δικη κατηγορουμενος για σχεσεις του με τη Μαφια. Συμφωνα με το κατηγορητηριο το οποιο στηριζεται σε καταθεσεις 24 μεταμεληθεντων μαφιοζων οι σχεσεις του Αντρεοττι με τη Μαφια αναγονται απο το 1968 οταν μεσω της Κοζα Νοστρα εξασφαλιζε εκλογικη υποστηριξη στη Σικελια. Κατηγορειται επισης οτι διεταξε τη δολοφονια ενος δημοσιογραφου, ενω φερεται αναμεμειγμενος και στην περιπτωση της δολοφονιας του πρωην Χριστιανοδημοκρατη Πρωθυπουργου Αλντο Μορο. Ο Αντρεοττι, αρνειται τις κατηγοριες επισημαινοντας οτι βασιζονται σε λογια μαφιοζων που θελουν να τον εκδικηθουν.

Σφοδρες συγκρουσεις ξεσπασαν κατα τη διαρκεια της νυχτας σε αρκετα μετωπα της βορειας και δυτικης Βοσνιας αναμεσα στις σερβικες και τις μουσουλμανικες δυναμεις,μετεδωσε ο ραδισταθμος του Σεραγεβο. Την ιδια ωρα η μουσουλμανικη ηγεσια φαινεται οτι αλλαζει γνωμη και σχεδιαζει να μετασχει τελικα στις προγραμματισμενες για αυριο ειρηνευτικες συνομιλιες στη Νεα Υορκη. Το πρωι δυο αμερικανοι αξιωματουχοι συναντηθηκαν με τη μουσουλμανικη ηγεσια στο Σεραγεβο για τη συμμετοχη της στις αυριανες συνομιλιες.

Το δευτερο γυρο των επαφων της για το σχηματισμο κυβερνησης στην Τουρκια αρχιζει σημερα η πρωθυπουργος της χωρας, Τανσου Τσιλλερ. Προκειται να συναντηθει με τον ηγετη του Κομματος της Μητερας Πατριδας Μεσουτ Γιλμαζ. Η συναντηση ακολουθει το γυρο των διερευνητικων επαφων που η Τανσου Τσιλερ ειχε κατα τη διαρκεια του Σαββατοκυριακου με εκπροσωπους των πολιτικων κομματων εντος και εκτος του τουρκικου κοινοβουλιου.

Σε συμφωνια για τη διευρυνση της παλαιστινιακης αυτονομιας στη Δυτικη Οχθη κατεληξαν το Ισραηλ και η ΟΑΠ. Η συμφωνια προκειται να υπογραφει επισημα την Πεμπτη, στην Ουασιγκτον, σε πανηγυρικη τελετη στο Λευκο Οικο. Ο Παλαιστινιος ηγετης, Γιασερ Αραφατ και ο Προεδρος της Αιγυπτου, Χοσνι Μουμπαρακ, εξεφρασαν την ικανοποιηση τους για τη συμφωνια και απηυθυναν εκκληση για προωθηση της ειρηνευτικης διαδικασιας μεταξυ Ισραηλ και Συριας. Τα επισημα μεσα ενημερωσης, παντως, στη Συρια, χαρακτηρισαν ως οπισθοδρομηση στην ειρηνευτικη διαδικασια της Μεσης Ανατολης τη συμφωνια Ισραηλ-ΟΑΠ, τονιζοντας οτι ο Γιασερ Αραφατ προεβη σε παραλογες παραχωρησεις.

Σε 14 ανηλθαν τα θυματα του 16χρονου Γαλλου που κατεληφθη απο αμοκ στη νοτια Γαλλια, καθως ενας ακομη απο τους τραυματιες υπεκυψε στα τραυματα του. Οκτω ακομη τραυματιες νοσηλευονται σε νοσοκομεια και δυο απο αυτους βρισκονται σε κρισιμη κατασταση. Ο νεαρος Γαλλος σκοτωσε με σφυρι τον πατριο του, την μητερα του και τον 11χρονο ετεροθαλη αδελφο του και στη συνεχεια οπλιστηκε με καραμπινα και μετεβη σε γειτονικη κωμοπολη οπου διεπραξε το μακελειο.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το θεμα του νεου μισθολογιου των δημοσιων υπαλληλων εξεταστηκε κατα την συναντηση που ειχαν το πρωι, ο υπουργος Εσωτερικων, Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης, Ακης Τσοχατζοπουλος, με το προεδρειο της

ΑΔΕΔΥ.

Κλειστο παραμενει απο σημερα το Πανεπιστημιο Κρητης, μετα την αναστολη των εργασιων του, λογω των τεραστιων οικονομικων προβληματων που αντιμετωπιζει. Στο πανεπιστημιο λειτουργουν μονο οι διοικητικες υπηρεσιες και οι εγγραφες γινονται κανονικα.

Στον εισαγγελεα αναμενεται να οδηγηθουν το μεσημερι η συζυγος, η αδερφη και η γιαγια κρατουμενου των φυλακων Κορυδαλλου οι οποιες την περασμενη Παρασκευη αποπειραθηκαν να του δωσουν ναρκωτικα την ωρα του επισκεπτηριου. Οι τρεις γυναικες ειχαν μαζι τους και την 6χρονη κορη του κρατουμενου, στο εσωρουχο της οποιας ειχαν βαλει τα ναρκωτικα.

Εκκενωθηκε το μεσημερι το κτιριο του υπουργειου Εξωτερικων, στο Συνταγμα, μετα απο τηλεφωνημα αγνωστου για τοποθετηση βομβας. Μετα τις σχετικες ερευνες διαπιστωθηκε οτι προκειται για τηλεφωνημα φαρσα.

Στον Εισαγγελεα Πλημμελειοδικων Πειραια προκειται να προσαχθει σημερα ο πλοιαρχος του επιβατικου σκαφους ΝΑΙΑΣ 2, που συνεληφθη χθες το βραδυ στον Πειραια μεταφεροντας 483 υπεραριθμους επιβατες προερχομενους απο Μυκονο, Τηνο, Συρο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το χαλκινο μεταλλιο κατεκτησε ο πρωταθλητης μας της Ιστιοπλοιας με ιστιοσανιδες τυπου ``Μιστραλ`` Νικος Κακλαμανακης στο Ευρωπαικο πρωταθλημα,που εγινε στη Βρετανια με τη συμμετοχη 69 σκαφων.Στους αγωνες πρωτευσε ο Γερμανος Ματιας Μπονχαουζερ και ακολουθησε ο Ισραηλινος Γκαλ Φριντμαν.

Ο Λιβανεζος οδηγος Μπαχιρα με Λαντσια Ιντεγκραλε, κερδισε το ``Ραλλυ Κυπρου``, που ολοκληρωθηκε το βραδυ της Κυριακης στη Λευκωσια.Δευτερος τερματισε ο Κυπριος Λενας Κλεανθους με Μιτσουμπισι Λανσερ και τριτος ο Ρωσος Ευγκενι Βασιν με Οπελ Αστρα.Ο αγωνας ηταν ιδιαιτερα σκληρος για οχηματα και οδηγους και ειναι χαρακτηριστικο οτι απο τα 80 αυτοκινητα που ξεκινησαν την περασμενη Παρασκευη, τερματισαν μονο τα 26.

Ο Ελληνοαμερικανος τεννιστας Πητ Σαμπρας, που ειναι νουμερο 2 στην Παγκοσμια καταταξη, πετυχε και νεα νικη στον αγωνα της Εθνικης ομαδας των Ηνωμενων Πολιτειων με τη Σουηδια για τα ημιτελικα του Παγκοσμιου Κυπελλου που διεξηχθη στο Λας Βεγκας.Στο δευτερο αγωνα του, ο Σαμπρας επικρατησε του Ματς Βιλαντερ με 2-1 σετ και οδηγησε την Αμερικανικη ομαδα στον τελικο της διοργανωσης.Στον αλλο ημιτελικο του Παγκοσμιου Κυπελλου, που εγινε στην Μοσχα, η Ρωσια εκανε την εκπληξη επικρατωντας της Γερμανιας με 3-2.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις με βροχες και σποραδικες καταιγιδες επικρατουν σημερα στη δυτικη Ελλαδα, ενω στα ανατολικα υπαρχει συννεφια. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι μεχρι ισχυροι και αργοτερα στο Ιονιο τοπικα πολυ ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 24 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 28 και στα νησια του Αιγαιου τους 27 βαθμους Κελσιου.

Για αυριο, στο Ιονιο και την ηπειρωτικη χωρα εκτος απο την ανατολικη Μακεδονια και Θρακη προβλεπεται νεφελωδης καιρος με τοπικες βροχες κυριως στα δυτικα. Στην υπολοιπη χωρα θα υπαρχουν λιγες νεφωσεις. Η θερμοκρασια θα σημειωσει μικρη ανοδο κυριως στα νοτια.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Monday, 25 September 1995 - 19:20:24