Cosmos Mail - Eidhseis (Sep. 26)

From: Cosmos News <cosmos@PANIX.COM>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


Αθηνα,Ελλαδα,26/09/1995 (ΑΠΕ)

Κορυφωνονται σημερα στην Πατμο οι εκδηλωσεις για τα 1900 χρονια απο τη συγγραφη της ``Αποκαλυψης``. Το μεσημερι εψαλη πανηγυρικη δοξολογια στον ιερο χωρο της Αποκαλυψης, στην οποια χοροστατησε ο Οικουμενικος Πατριαρχης, Βαρθολομαιος. Παρεστησαν ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος, ο Πρωθυπουργος, Ανδρεας Παπανδρεου, ο Προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντωνης Σαμαρας, οι Προκαθημενοι των Εκκλησιων και αλλοι επισημοι.Ο κ.Σαμαρας φθανοντας το πρωι στην Πατμο τονισε οτι δεν ειναι μερα για πολιτικες δηλωσεις ουτε για κοσμικες εμφανισεις. Στην Πατμο δεν μετεβη ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, για αυτονοητους λογους, οπως ειπε ο εκπροσωπος του κομματος, Βασιλης Μαγγινας.Στη συνεχεια ο Προεδρος της Δημοκρατιας θα παραθεσει επισημο γευμα προς τιμην του κ.Βαρθολομαιου κατα τη διαρκεια του οποιου ο Προκαθημενος της Ορθοδοξιας θα απονειμει στον κ.Στεφανοπουλο και τον κ.Παπανδρεου, τον ``χρυσο αετο του Πατριαρχειου. Οι εκδηλωσεις θα ολοκληρωθουν το βραδυ με ηχοθεαμα που θα πραγματοποιηθει σε ειδικα διασκευασμενο χωρο κοντα στο Σπηλαιο της Αποκαλυψης, ενω στη συνεχεια θα δοθει απο το Δημο του νησιου, επισημο δειπνο προς τιμην του Οικουμενικου Πατριαρχη και της πολιτειακης και πολιτικης ηγεσιας.

Το απογευμα θα υπογραφει και το κοινο ανακοινωθεν της δευτερης συναντησης των Προκαθημενων των Ορθοδοξων Εκκλησιων, η οποια ολοκληρωθηκε χθες το βραδυ. Συμφωνα με πληροφοριες, στο ανακοινωθεν θα επικρινεται η Ουνια, θα τιθεται το θεμα της ενοτητας των Εκκλησιων, θα καταδικαζεται ο πολεμος στη Βοσνια και θα γινεται αναφορα στο νεο ρολο της Εκκλησιας ενοψει του 2000. Τελος, θα τονιζεται οτι το μηνυμα της αποκαλυψης ειναι η προστασια του περιβαλλοντος που κινδυνευει αμεσα να καταστραφει.

Ελαφρα τροφικη δηλητηριαση υπεστη σημερα ο Πρωθυπουργος, Ανδρεας Παπανδρεου, στην Πατμο. Οπως ανακοινωσε ο υπουργος Τυπου, Τηλεμαχος Χυτηρης, εξαιτιας της δηλητηριασης αυτης ο κ. Παπανδρεου δεν μετειχε στο γευμα που παραθετει προς τιμην του Πατριαρχη Βαρθολομαιου, ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος. Απαντωντας σε ερωτησεις ο κ. Χυτηρης ειπε οτι ο Πρωθυπουργος δεν εχει αλλο συμπτωμα, οπως πυρετο. Ο υπουργος Τυπου δηλωσε οτι ο Πρωθυπουργος θα ακολουθησει κανονικα το προγραμμα που αναφερεται γι`αυτον το απογευμα. Αυτο σημαινει κατα τον κ. Χυτηρη οτι θα συναντηθει με τον Οικουμενικο Πατριαρχη Βαρθολομαιο, σε κατ`ιδιαν συναντηση, σε χωρο που θα ανακοινωθει αργοτερα. Ο κ. Χυτηρης ανεφερε οτι δεν υπαρχει καμμια αλλαγη στο προγραμμα αναχωρησης του κ. Παπανδρεου απο την Πατμο, η οποια θα γινει αυριο το μεσημερι.

Στις 6 Οκτωβριου αναμενεται να αλλαξει η σημαια των Σκοπιων με αποφαση της σκοπιανης εθνοσυνελευσης. Αυριο, στο Στρασβουργο η κοινοβουλευτικη συνελευση του Συμβουλιου της Ευρωπης, θα αποφασισει για την ενταξη της πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας στο διεθνη αυτο οργανισμο. Ηδη, στο Στρασβουργο μεταβαινει ελληνικη κοινοβουλευτικη αντιπροσωπεια απ`ολα τα κομματα.

Η νομικη επιτροπη της κοινοβουλευτικης συνελευσης του Συμβουλιου της Ευρωπης, απερριψε εισηγηση Βρετανου συντηρητικου βουλευτη για ενταξη των Σκοπιων με το ονομα ``Δημοκρατια της Μακεδονιας`` στο διεθνη οργανισμο, με ψηφους 19 υπερ, εναντι 13 κατα και τρεις αποχες. Οπως ανακοινωσε το μεσημερι ο υφυπουργος Τυπου, Νικος Αθανασακης,αυτο επιτευχθηκε μετα απο συντονισμενες ενεργειες της κυβερνησης και της κοινοβουλευτικης αντιπροσωπειας με επικεφαλης τη Βασω Παπανδρεου. Με την αποφαση καλουνται τα δυο μερη να βρουν λυση στο θεμα της ονομασιας με διαπραγματευσεις. Οπως ειπε ο κ.Αθανασακης, οι προσπαθειες συνεχιζονται ωστε η αποφαση οταν το θεμα παει στην ολομελεια να ληφθει με βαση τη σημερινη εισηγηση.

Οι εξελιξεις στο θεμα των Σκοπιων εξεταστηκαν το πρωι κατα τη συνεδριαση του πολιτικου συμβουλιου της Νεας Δημοκρατιας, υπο την προεδρια του Μιλτιαδη Εβερτ. Επισης, συζητηθηκαν οι τρεχουσες πολιτικες εξελιξεις, ενω αυριο θα συνεδριασουν διαδοχικα η εκτελεστικη και κεντρικη επιτροπη του κομματος, ενω την Πεμπτη θα πραγματοποιηθει το συμβουλιο των προεδρων των νομαρχιακων επιτροπων της Νεας Δημοκρατιας. Χθες ο κ.Εβερτ, υπεγραψε αποφασεις συμφωνα με τις οποιες επερχονται μικρης εκτασης αλλαγες στην οργανωτικη δομη του κομματος με στοχο την ενισχυση ορισμενων τομεων.

Σημαντικες επαφες εχει ο υπουργος Εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας στη Νεα Υορκη, στο περιθωριο της συνοδου της Γενικης Συνελευσης του ΟΗΕ. Παρακαθησε σε πρωινο εργασιας μεταξυ των υπουργων Εξωτερικων της Ευρωπαικης Ενωσης, οι οποιοι στη συνεχεια συναντηθηκαν με τον υπουργο Εξωτερικων της Ρωσιας Αντρει Κοζιρεφ. Το απογευμα ο κ.Παπουλιας θα συναντηθει με τον ομολογο του της Νεας Γιουγκοσλαβιας, Μιλαν Μιλουτινοβιτς και αυριο με τον υπουργο Εξωτερικων της Αλβανιας, Αλφρεντ Σερεκι. Αυριο επισης οι υπουργοι Εξωτερικων της Ευρωπαικης Ενωσης, θα εχουν προγευμα εργασιας με τον υπουργο Εξωτερικων των Ηνωμενων Πολιτειων, Ουορεν Κριστοφερ, ενω την Παρασκευη ο κ.Παπουλιας, θα συναντηθει με τον ομολογο του της Τουρκιας, Ερνταλ Ινονου.

Ο κυβερνητικος εκπροσωπος, απαντωντας σε ερωτηση αν υπαρχει δυσφορια η διαβημα απο τις Ηνωμενες Πολιτειες για την ασκηση ``Νικηφορος `95`` που διεξαγεται στην Κυπρο, ειπε οτι δε γνωριζει κατι τετοιο. Προσθεσε ομως, οτι η ασκηση διεξαγεται κανονικα οπως ειχε σχεδιαστει και το ενιαιο αμυντικο δογμα οργανωνεται και λειτουργει οπως ειχε αποφασιστει απο τις δυο κυβερνησεις.

Πανθεσσαλικη συσκεψη πραγματοποιειται σημερα στον Παλαμα Καρδιτσας, προκειμενου να καθοριστουν οι νεες αγροτικες κινητοποιησεις των βαμβακοπαραγωγων, οι οποιοι διαμαρτυρονται για τις χαμηλες τιμες των προιοντων τους, ενω ζητουν μειωση των τιμων των καυσιμων. Παραλληλα στις Βρυξελλες συνεχιζεται και σημερα το Συμβουλιο Υπουργων Γεωργιας της Ευρωπαικης Ενωσης στο οποιο συμμετεχει ο υπουργος Θεοδωρος Σταθης, ο οποιος εθεσε το θεμα της αυξησης των προκαταβολων στους βαμβακοπαραγωγους που ειναι 30% χαμηλοτερες απ`οτι στην Ισπανια.

Συσκεψη των συναρμοδιων υπουργων πραγματοποιηθηκε το μεσημερι στο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας οπου εξεταστηκαν οι απαντησεις στο ερωτηματολογιο της Ευρωπαικης Επιτροπης για τα ναυπηγεια Σκαραμαγκα. Χθες οι εργαζομενοι στα ναυπηγεια υπερψηφισαν τη λυση του 51-49%, που επελεξε η κυβερνηση.

Χωρις ταξι θα μεινει η περιοχη της πρωτευουσας απο τις 2 τα ξημερωματα και για 48 ωρες,δηλαδη μεχρι τα ξημερωματα της Παρασκευης. Συμφωνα με ανακοινωση των συνδικατων των ταξι, η απεργια γινεται επειδη δεν επιτρεπεται η κυκλοφορια των ταξι στους λεωφορειοδρομους.

Στο Πρωτοδικειο Αθηνας, συζητειται το απογευμα αγωγη περιπου 9000 καταναλωτων κατα του ΟΤΕ, που εκπροσωπουνται απο το Ινστιτουτο Καταναλωτων. Οι καταναλωτες ζητουν αποζημιωση δεκα εκατομμυριων δραχμων ενω παραλληλα επιδιωκουν την επιστροφη απο τον ΟΤΕ και αναδρομικων απο τους λογαριασμους που πληρωσαν σε ποσοστο 12% επι των τελων λογω λανθασμενων κλησεων.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στο εδωλιο του κατηγορουμενου καθεται απο σημερα ο πρωην Πρωθυπουργος της Ιταλιας, Τζουλιο Αντρεοττι, κατηγορουμενος για σχεσεις με τη μαφια. Ο προεδρος του δικαστηριου του Παλερμο κηρυξε το πρωι την εναρξη της ακροαματικης διαδικασιας η οποια αναμενεται να διαρκεσει πολλους μηνες καθως θα καταθεσουν στο δικαστηριο 400 μαρτυρες κατηγοριας και περισσοτεροι απο 100 μαρτυρες υπερασπισης. Ο Αντρεοττι παντως, αρνειται τις κατηγοριες υποστηριζοντας οτι αποτελουν σχεδιο της μαφιας που θελει να τον εκδικηθει.

Μαινονται οι συγκρουσεις σερβων και μουσουλμανων στα πολεμικα μετωπα της βορειας Βοσνιας, με τις κυβερνητικες δυναμεις να κατηγορουν τους βοσνιοσερβους οτι μεταφερουν στην περιοχη τα βαρεα οπλα,που απεσυραν απο το Σεραγεβο.Ο ραδιοσταθμος του Σεραγεβο, ανεφερε οτι στις μαχες μετεχουν και κροατες στρατιωτες. Την ιδια ωρα στη Νεα Υορκη οι Ηνωμενες Πολιτειες αγωνιζονταν ολοκληρη την νυχτα για να γεφυρωσουν τις διαφορες των εμπολεμων στο διπλωματικο επιπεδο, για να εξασφαλισουν την επιτυχια της προγραμματισμενης για σημερα συναντησης των υπουργων Εξωτερικων της Βοσνιας, της Κροατιας και της Γιουγκοσλαβιας. Οι Μουσουλμανοι παντως, επανελαβαν την απειλη να μην συμμετασχουν στις διαπραγματευσεις καθως, οπως υποστηριζουν,οτι η Σερβικη πλευρα ζητει περισσοτερες παραχωρησεις που τις θεωρουν απαραδεκτες.

Το αντιπολιτευομενο Κομμα της Μητερας Πατριδας προκειται να αποφασισει σημερα το απογευμα αν θα αποδεχθει την προταση της πρωθυπουργου Τανσου Τσιλερ για την συγκροτηση ενος νεου κυβερνητικου συνασπισμου. Η Τσιλερ προτεινε χθες στο κομμα της Μητερας Πατριδας τη συγκροτηση ενος νεου κυβερνητικου συνασπισμου, θετοντας ομως τεσσερις ορους,περιλαμβανομενης και της αναληψης απο τον Μεσουτ Γιλμαζ καποιας υπευθυνης θεσης στο νεο σχημα.Ο Γιλμαζ,που αξιωνει προωρες εκλογες, δηλωσε οτι η προσφορα αυτη αξιζει μελετης,αλλα εμφανιστηκε διστακτικος στην ενδεχομενη συμμετοχη του σε μια κυβερνηση υπο την Τσιλερ.

Στη δευτερη εβδομαδα εισερχεται η απεργιακη κινητοποιηση των 250.000 δημοσιων υπαλληλων στην Τουρκια καθως η ηγεσια των συνδικατων απειλει με κλιμακωση των απεργιων μεχρι την ικανοποιηση των μισθολογικων αιτηματων απο την κυβερνηση Τσιλερ. Στο απεργιακο κυμα αναμενεται να προσχωρησουν τις αμεσως προσεχεις ημερες οι εργαζομενοι στις βιομηχανιες δερματος και την κλωστουφαντουργια. Οι ηγετες των συνδικατων εκτιμουν οτι ως τα μεσα Οκτωβριου οι απεργοι θα ξεπερνουν τις 400.000. Τα συνδικατα ζητουν απο την κυβερνηση αυξησεις της ταξης του 70% ,που να καλυπτουν τουλαχιστον τον πληθωρισμο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Την προκριση του στο δευτερο γυρο του Κυπελλου ΟΥΕΦΑ αναμενεται να ολοκληρωσει αποψε ο Ολυμπιακος, που αντιμετωπιζει στο Μαριμπορ της Σλοβενιας την τοπικη Μπρανικ, στην επαναληπτικη συναντηση για τον πρωτο γυρο της διοργανωσης.Οι ``ερυθρολευκοι``, που ειχαν επικρατησει με 2-0 στον πρωτο αγωνα δεν αναμενεται να αντιμετωπισουν ιδιαιτερα προβληματα απο την Μαριμπορ, η οποια χθες αντικατεστησε τον προπονητη της, μετα απο τα ασχημα αποτελεσματα της ομαδας στο πρωταθλημα της Σλοβενιας.Ο αγωνας θα αρχισει στις 9.30 το βραδυ και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο το ΣΤΑΡ.

Ελληνοσλοβενικη μαχη θα εχουμε ομως και στο μπασκετ, αφου ο ΠΑΟΚ δινει αποψε τον πρωτο αγωνα του για τη δευτερη φαση του Ευρωπαικου Κυπελλου, αντιμετωπιζοντας στην Ποστοινα το τοπικο Σλοβενικο συγκροτημα.Η συναντηση θα αρχισει στις 9 παρα τεταρτο το βραδυ και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο τον ΑΝΤΕΝΝΑ.

Με μια μεγαλη εκπληξη ``εσπασε`` το σερι των ισοπαλιων στον αγωνα για τον τιτλο του Παγκοσμιου πρωταθλητη στο Σκακι, αναμεσα στον Ρωσο κατοχο του τιτλου Γκαρι Κασπαροβ και τον Ινδο διεκδικητη Βισβαναθαν Αναντ, που διεξαγεται στη Νεα Υορκη. Ο 25-χρονος Αναντ νικησε σε 35 κινησεις στην ενατη παρτιδα της συναντησης τον 32-χρονο Κασπαροβ, που θεωρειται ο μεγαλυτερος σκακιστης ολων των εποχων. Ο Αναντ προηγειται τωρα στο σκορ με 5-4, ενω εχουν παιχθει 9 απο τις 20 πατριδες της συναντησης.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις επικρατουν σημερα στο Ιονιο και την ηπειρωτικη χωρα, με βροχες κυριως στα δυτικα. Βαθμιαια, παντως, ο καιρος θα παρουσιασει προσκαιρη βελτιωση. Στην υπολοιπη χωρα, υπαρχουν λιγες νεφωσεις. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 24 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 28 και στα νησια του Αιγαιου τους 29 βαθμους Κελσιου.

Για αυριο, στη δυτικη Ελλαδα προβλεπονται νεφωσεις που γρηγορα θα πυκνωσουν και θα σημειωθουν βροχες και τοπικες καταιγιδες. Σταδιακα τα φαινομενα θα ενταθουν και θα επεκταθουν σε ολη την ηπειρωτικη Ελλαδα. Στην υπολοιπη χωρα θα υπαρχουν τοπικες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι εως ισχυροι, ενω η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Tuesday, 26 September 1995 - 11:44:19