Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 27)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


Ριζικες αλλαγες στο ασφαλιστικο συστημα, προωθει ο υπουργος Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων Στεφανος Τζουμακας, ενω το θεμα θα συζητηθει το απογευμα σε κυβερνητικη συσκεψη. Το πρωι ο κ.Τζουμακας μιλωντας σε ημεριδα του Εργατικου Κεντρου Αθηνας, επανηλθε στην προταση του για κατωτατες συνταξεις που αντιστοιχουν στο ποσο των 20 ημερομισθιων ενος ανειδικευτου εργατη. Τονισε οτι η ενοποιηση του ασφαλιστικου συστηματος εχει στοχο την ισορροπια των παροχων προς τα πανω.Μετα τη θετικη σταση της ΓΣΕΕ υπερ των προτασεων αυτων ταχθηκε και ο αναπληρωτης υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιωργος Ανωμεριτης, ο οποιος απαντωντας σε σχετικη ερωτηση τονισε οτι δεν υπαρχει καμια επιφυλαξη απο τους οικονομικους υπουργους στις προτασεις Τζουμακα.Ομως ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου, δηλωσε το μεσημερι οτι το ασφαλιστικο δεν ειναι στην ατζεντα της οικονομικης επιτροπης που θα συνεδριασει την ερχομενη Παρασκευη. Εξαλλου, σημειωνεται οτι ο κ.Τζουμακας, προανηγγειλε νεα νομοθετικη ρυθμιση μετα την αποφαση του Πρωτοδικειου Αθηνων που εξομοιωνει αυξησεις μισθων και συνταξεων. Σημερα συνεδριαζει η ομοσπονδια των συνταξιουχων, οι οποιοι αναμενεται να προσφυγουν μαζικα ζητωντας την εξομοιωση των συνταξεων τους με τους εν ενεργεια υπαλληλους.

Δεν υπαρχει λογος ανησυχιας για την υγεια του Πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου, δηλωσαν τις πρωινες ωρες εξερχομενοι απο την πρωθυπουργικη κατοικια στην Εκαλη, οι υπουργοι Τυπου και Εμπορικης Ναυτιλιας κυριοι Χυτηρης και Κατσιφαρας αντιστοιχα. Τονισαν οτι ο κ.Παπανδρεου δεν αντιμετωπιζει κανενα προβλημα απο την ελαφρα τροφικη δηλητηριαση που υπεστη στην Πατμο απ`οπου αναγκαστηκε να επιστρεψει εσπευσμενα στην Αθηνα.

Κρισιμη ψηφοφορια αναμενεται να διεξαχθει το βραδυ στο Στρασβουργο στην ολομελεια της κοινοβουλευτικης συνελευσης του Συμβουλιου της Ευρωπης,για το ονομα με το οποιο θα ενταχθουν τα Σκοπια στο διεθνη αυτο οργανισμο. Χθες, η ελληνικη κοινοβουλευτικη αντιπροσωπεια πετυχε να τροποποιησει εισηγηση της νομικης επιτροπης του συμβουλιου ετσι ωστε η ενταξη των Σκοπιων στο συμβουλιο της Ευρωπης να γινει με το ονομα Πρωην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατια της Μακεδονιας. Η Νεα Δημοκρατια απειλει να καταθεσει προταση μομφης αν υπαρξει απο την Ευρωπη εστω και μια αναγνωριση της γειτονικης χωρας με το ονομα Δημοκρατια της Μακεδονιας.

Τουρκικα αεροσκαφη τα οποια παρακολουθουσαν την ασκηση "Νικηφορος '95" παραβιασαν τον εναεριο χωρο της Κυπρου επιβεβαιωσε το πρωι ο Προεδρος της Δημοκρατιας Γλαυκος Κληριδης.Για τις παραβιασεις αυτες, οπως ειπε, η κυπριακη κυβερνηση θα προβει σε διαβηματα στους διεθνεις οργανισμους. Στο μεταξυ, αντιδρασεις απο την Ουασιγκτον και την Αγκυρα, προκαλει η κοινη ελληνοκυπριακη ασκηση ``Νικηφορος `95``. Η Ουασιγκτον προεβη σε διαβημα με το αιτιολογικο οτι τετοιες ενεργειες ειναι δυνατον να προκαλεσουν ενταση στις ελληνοτουρκικες σχεσεις. Η Αθηνα επανελαβε οτι ο χαρακτηρας του ενιαιου αμυντικου δογματος Ελλαδας-Κυπρου, ειναι αποτρεπτικος και αμυντικος. Ο αμερικανος υφυπουργος Εξωτερικων Ριτσαρντ Χολμπρουκ, δηλωσε οτι το Κυπριακο θα ειναι η πιο μεγαλη προσωπικη του υποθεση αμεσως μετα το Βοσνιακο.

Στην Κερκυρα εγινε το πρωι η ληστεια της ημερας, οταν δυο ενοπλοι ακινητοποιησαν πελατες και υπαλληλους της Ιονικης Τραπεζας στην Αχαραβη στα βορεια του νησιου πηραν 10 εκατομμυρια δραχμες και εξαφανιστηκαν με μοτοσυκλετες. Οι αστυνομικες αρχες της Κερκυρας εχουν εξαπολυσει ανθρωποκυνηγητο για τον εντοπισμο και τη συλληψη των δραστων.

Με πυροβολισμους και πολυωρη καταδιωξη απο σκαφη του Λιμενικου, απετραπη η αποβαση 9 Αλβανων λαθρομεταναστων, οι οποιοι χθες το βραδυ με ταχυπλοο σκαφος εμφανισθηκαν στο βορειο στενο μεταξυ Κερκυρας και Αλβανιας, με προθεση να αποβιβασθουν στις ακτες του νησιου. Οι λαθρομεταναστες συνεληφθησαν και σημερα θα προσαχθουν στον εισαγγελεα Κερκυρας, ενω ενας απο αυτους τραυματιστηκε στο ποδι.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενα ακομη βημα προς την ειρηνη εκαναν χθες οι αντιμαχομενες πλευρες, στη Νεα Υορκη, θετοντας το πλαισιο του νεου Συνταγματος της Βοσνιας ως ενιαιου, ανεξαρτητου κρατους. Ο αμερικανος προεδρος Μπιλ Κλιντον εξεφρασε την ικανοποιηση του για την συμφωνια, ενω ο αμερικανος υφυπουργος Εξωτερικων, Ριτσαρντ Χολμπρουκ ετοιμαζεται να επιστρεψει αυριο στην Βαλκανικη για ενα νεο διπλωματικο μαραθωνιο, προκειμενου να διευκρινιστουν οι τελευταιες λεπτομερειες.Ο κ. Χολμπρουκ παντως, παραδεχθηκε οτι δεν επιτευχθηκε προοδος στο θεμα της καταπαυσης των εχθροπραξιων και στον ακριβη διαχωρισμο της Βοσνιας.

Υπερ της προτασης της πρωθυπουργου της Τουρκιας, Τανσου Τσιλερ για το σχηματισμο ενος νεου κυβερνητικου συνασπισμου αναμενεται να ταχθει σημερα το αντιπολιτευομενο κομμα της ``Μητερας Πατριδας``, συμφωνα με το πρακτορειο ``Ανατολη``. Σημερα αναμενεται να πραγματοποιηθει συναντηση της Τανσου Τσιλερ με τον Μεσουτ Γιλμαζ ο οποιος παντως, θα θεσει και τους δικους του ορους που περιλαμβανουν την παραχωρηση ορισμενων κρισιμων υπουργειων μεταξυ των οποιων και του υπουργειου Εξωτερικων.

Οι γαλλικες ναυτικες δυναμεις κατελαβαν σημερα αλλο ενα σκαφος της οικολογικης οργανωσης ``Γρεεν πεαψε`` που βρισκοταν εντος της απαγορευμενης ζωνης των 12 μιλιων στην ατολλη της Μουρουροα. Στο πλοιο επεβαινε και ο ιδρυτης της οργανωσης Ντειβιντ Μακ Ταγκαρτ.

Το Ευρωπαικο Δικαστηριο Ανθρωπινων Δικαιωματων καταδικασε σημερα τη Βρετανια για το θανατο τριων αοπλων ανταρτων του ΙΡΑ απο πυρα Βρετανων στρατιωτων στο Γιβραλταρ το 1988. Το δικαστηριο, που εδρευει στο Στρασβουργο, αποφασισε οτι η επιθεση των Βρετανων στρατιωτων συνιστα παραβιαση του αρθρου για τα Ανθρωπινα Δικαιωματα και διεταξε την βρετανικη κυβερνηση να αποζημιωσει τις οικογενειες των νεκρων ανταρτων.

Ενας στους επτα κατοικους του Ναιρομπι ειναι φορεας του ΑΙΔΣ αποκαλυπτει σημερα εφημεριδα της Κενυατικης πρωτευουσας. Συμφωνα με το δημοσιευμα το 14% των κατοικων του Ναιρομπι εχει μολυνθει με τον ιο ενω το ποσοστο των φορεων του ιου στο στρατο της Κενυα ανερχεται σε 20% .

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνεδριασε το πρωι στο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας, το οικονομικο επιτελειο της κυβερνησης και εξετασε τον ρυθμο πτωσης των επιτοκιων στους κρατικους τιτλους, που θα ακολουθησει η κυβερνηση ως το τελος του ετους. Οι κυριοι Παπαντωνιου και Παπαδοπουλος, εκτιμουν οτι τα επιτοκια των κρατικων τιτλων μπορουν να μειωθουν κατα μιαμισυ ποσοστιαια μοναδα.

Εικοσιτετραωρη πανελλαδικη απεργια πραγματοποιουν σημερα οι οικοδομοι, ζητωντας την επιλυση οικονομικων και θεσμικων αιτηματων. Το πρωι οι οικοδομοι της Αθηνας πραγματοποιησαν συγκεντρωση στην πλατεια Κανιγγος και στη συνεχεια πορεια προς το υπουργειο Εργασιας οπου συναντηθηκαν με τον υπουργο Στεφανο Τζουμακα, στον οποιο εθεσαν τα αιτηματα τους. Ζητουν μετρα για την καταπολεμηση της ανεργιας, την καταργηση οπως ισχυριζονται αντιασφαλιστικων νομων καθως και τη ρυθμιση της απασχολησης των αλλοδαπων εργατων στα μεγαλα εργα.Ο κ.Τζουμακας ζητησε προθεσμια ενος μηνος προκειμενου να εξετασει τα αιτηματα τους.

Περιοδεια στα Δωδεκανησα αρχισε απο το πρωι ο Προεδρος της Δημοκρατιας, Κωστης Στεφανοπουλος. Ηδη, επισκεφθηκε την Κω και στη συνεχεια τη Λερο την Καλυμνο, την Αστυπαλαια, ενω το βραδυ θα μεταβει στη Ροδο. Αυριο, ο κ.Στεφανοπουλος θα μεταβει στην Κασο και στην Καρπαθο.

Υπο την προεδρια του Μιλτιαδη Εβερτ συνεδριαζει απο το πρωι η Εκτελεστικη Επιτροπη της Νεας Δημοκρατιας, ενω αμεσως μετα θα συγκληθει και η Κεντρικη Επιτροπη του κομματος. Αντικειμενο των συνεδριασεων ειναι οι τρεχουσες πολιτικες εξελιξεις και οι οργανωτικες αλλαγες στο κομμα της αξιωματικης αντιπολιτευσης.

Σαρανταοκταωρη απεργια πραγματοποιουν απο τις 2 τα ξημερωματα οι ιδιοκτητες ταξι της Αθηνας, οι οποιοι διαμαρτυρονται για την απαγορευση να κυκλοφορουν στους λεωφορειοδρομους.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με μοναδικο στοχο τη νικη, που θα σηματοδοτησει ενα νεο ξεκινημα στο Τσαμπιονς Λιγκ του Κυπελλου πρωταθλητριων Ευρωπης, ο Παναθηναικος υποδεχεται αποψε στο Ολυμπιακο Σταδιο την πρωταθλητρια Γαλλιας Ναντ.Η συναντηση θα αρχισει στις 9.30 το βραδυ και θα μεταδοθει απ' ευθειας τηλεοπτικα απο το ΜΕΓΑ.

Στη "μαχη" του κυπελλου Κορατς ριχνονται αποψε τεσσερις Ελληνικες ομαδες μπασκετ. Προκειται για το Σπορτινγκ, που αντιμετωπιζει στο Βελγιο την Καρενιον, την ΑΕΚ, που αγωνιζεται στην Αυστρια με την Φιρστερφελντ, τον Αρη, που αντιμετωπιζει στην Ουγγαρια την Ζολνοκ και τον Πανιωνιο, που αγωνιζεται στην Γερμανια με την Μπαιροιτ.

Την αποφαση του να εγκαταλειψει οριστικα την ενεργο δραση, μετα απο τα προβληματα που αντιμετωπιζει με τον Παναθηναικο, προκειται να ανακοινωσει επισημα τις επομενες ημερες ο Νικος Γκαλης. Οπως εχει δηλωσει ο υφυπουργος αθλητισμου Γιωργος Λιανης,η Πολιτεια τιμωντας την προσφορα του Νικου Γκαλη, προτιθεται να δωσει το ονομα του στο νεοκτιστο κλειστο γηπεδο των Ολυμπιακων Εγκαταστασεων, μολις ο αθλητης αποφασισει να εγκαταλειψει οριστικα την ενεργο δραση.

Ο Ρωσος παγκοσμιος πρωταθλητης στο σκακι Γκαρι Κασπαροβ νικησε τον Ινδο διεκδικητη Βισβαναθαν Αναντ στην 10-η παρτιδα του αγωνα για τον παγκοσμιο τιτλο, που διεξαγεται στη Νεα Υορκη, ισοφαριζοντας ετσι το σκορ σε 5-5.Ο Κασπαροβ αγωνιστηκε με τα λευκα και εντυπωσιασε καθως για τις 21 πρωτες κινησεις της παρτιδας ειχε χρονο σκεψης μονο 6 λεπτα εναντι μιας ωρας και 22 λεπτων του αντιπαλου του,γεγονος που αποδεικνυει την πολυ καλη προετοιμασια του για την παρτιδα.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις με τοπικες βροχες επικρατουν σημερα στις περισσοτερες περιοχες της χωρας, ενω στα δυτικα κατα τη διαρκεια της ημερας θα σημειωθουν και καταιγιδες. Οι ανεμοι πνεουν ασθενεις εως μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 24 βαθμους και στις υπολοιπες περιοχες τους 26 βαθμους Κελσιου. Για αυριο στα δυτικα προβλεπονται νεφωσεις με βροχες και τοπικες καταιγιδες. Τα φαινομενα θα ειναι κατα τοπους εντονα. Στην υπολοιπη χωρα προβλεπονται αρχικα λιγες νεφωσεις τοπικα αυξημενες αλλα σταδιακα ο καιρος της δυτικης Ελλαδας θα επεκταθει ανατολικοτερα. Οι ανεμοι θα πνεουν μετριοι και τοπικα στο Ιονιο ισχυροι. Η θερμοκρασια δεν θα σημειωσει αξιολογη μεταβολη.


[Home] [HR-Net] [Hellenic Recources Institute] [Information Sources - Latest News!] [News Searches] [Organizations] [Feedback] [Usage Statistics]

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Wednesday, 27 September 1995 - 15:03:30