Cosmos Nea - Eidhseis (Sep. 29)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com  -  Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


Ανακοινωθηκαν το πρωι απο τον υφυπουργο Οικονομικων, Δημητρη Γεωργακοπουλο, οι νεες αντικειμενικες τιμες των ακινητων που θα ισχυσουν απο την ερχομενη Δευτερα 2 Οκτωβριου. Οι νεες τιμες που καλυπτουν την ευρυτερη περιοχη της Αττικης και των νησων του Αργοσαρωνικου ειναι αυξημενες απο 50 μεχρι και 100% κατα μεσο ορο. Σε ορισμενους ομως δρομους, η αυξηση θα φθασει και τα 200% . Με τις νεες τιμες οι εφοριες θα προσδιοριζουν τη φορολογητεα αξια των ακινητων κατα τις μεταβιβασεις, κληρονομιες, γονικες παροχες και δωρεες. Παραλληλα ο κ.Γεωργακοπουλος ανακοινωσε την καταργηση του φορου αυτοματου υπερτιμηματος, την αυξηση του αφορολογητου οριου στις κληρονομιες, τις δωρεες και γονικες παροχες.Ειδικοτερα για την πρωτη κατηγορια κληρονομιων το αφορολογητο οριο απο εναμισυ εκατομμυριο δραχμες ανερχεται σε τεσσεραμισυ εκατομμυρια.

Επισης αναπροσαρμοζονται τα ορια των απαλλαγων για την αποκτηση πρωτης κατοικιας. Το οριο για αγαμο αυξανεται απο 7 εκατομμυρια σε δεκαπεντε εκατομμυρια δραχμες, ενω για τον εγγαμο απο δεκατεσσερα εκατομμυρια στα εικοσιτεσσερα εκατομμυρια δραχμες. Για καθε παιδι η προσαυξηση απο τρια ανερχεται σε πεντε εκατομμυρια δραχμες.Για τη γονικη παροχη το αφορολογητο ποσο για το 50% του φορου ηταν 12 εκατομμυρια και αυξανεται σε 20 εκατομμυρια. Και αυτες οι ρυθμισεις των απαλλαγων θα ισχυσουν απο την ερχομενη Δευτερα. Οι αντικειμενικες αξιες των ακινητων για την υπολοιπη χωρα θα ανακοινωθουν μεχρι τα τελη Νοεμβριου και θα ειναι αυξημενες κατα 30% περιπου. Το υπουργειο Οικονομικων θεωρησε επιβεβλημενη την αυξηση των αντικειμενικων τιμων επειδη οπως υποστηριζει οι σημερινες πραγματικες τιμες ειναι πολυ μεγαλυτερες.

Τελικα ο υπουργος Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων Στεφανος Τζουμακας κατεθεσε τις προτασεις του για την αναμορφωση του ασφαλιστικου συστηματος και την αυξηση των συνταξεων στη σημερινη Οικονομικη Επιτροπη που συνηλθε στο υπουργειο Εθνικης Οικονομιας. Οι προτασεις ομως αυτες δεν συζητηθηκαν. Οπως δηλωσε ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου ``οι προτασεις αυτες θα συζητηθουν τις επομενες ημερες``. Απο την πλευρα του ο κ. Τζουμακας τονισε οτι κατεθεσε μια ολοκληρωμενη προταση και οπως συμβαινει σ'αυτες τις περιπτωσεις θα ορισθουν εμπειρογνωμονες απο τα αρμοδια υπουργεια για να την επεξεργασθουν με τη συμμετοχη του οικονομικου συμβουλου του πρωθυπουργου. Οπως ειπε ο κ. Παπαντωνιου το μεγαλυτερο μερος της συνεδριασης της Οικονομικης Επιτροπης αφιερωθηκε σε μια γενικη ενημερωση των συμμετεχοντων υπουργων για τις κατευθυνσεις της Οικονομικης Πολιτικης. Στην Επιτροπη συζητηθηκαν επισης η πορεια του Προγραμματος Δημοσιων Επενδυσεων που διαπιστωθηκε οτι προχωρει κανονικα, καθως και η απορροφητικοτητα των Κοινοτικων κονδυλιων η οποια κριθηκε ιδιαιτερα ικανοποιητικη οσον αφορα τις εγκρισεις.

Ερωτηματικα προκαλει η εισαγγελικη αποφαση για την εναρξη προκαταρκτικης εξετασης σχετικα με την απορροφηση κοινοτικων κονδυλιων για την κατασκευη αγωγου φυσικου αεριου στη χωρα μας. Ο πρωην υπουργος Βιομηχανιας Κωστας Σημιτης, υπαινιχθηκε οτι η δικαστικη πρωτοβουλια ειναι κατευθυνομενη και εχει ηδη αρχισει εκστρατεια δυσφημισης και διαστρεβλωσης του εργου του στο υπουργειο. Στοχος της επιθεσης αυτης, οπως σημειωνει, ειναι η πολιτικη του παρουσια και η σταση του. Ο επιτροπος της χωρας στην ευρωπαικη επιτροπη, Χρηστος Παπουτσης, εξεφρασε την εκπληξη του για τη εξελιξη και υπογραμμισε οτι ουδεποτε κατηγορησε την κυβερνηση η τον κ.Σημιτη του οποιου, οπως τονιζει, το ηθος και την ακεραιοτητα τιμα απολυτα.

Η κυβερνηση συμμεριζεται την αγανακτηση του κ.Σημιτη με αφορμη τη δικαστικη ερευνα που διαταχθηκε για την απορροφηση των κοινοτικων κονδυλιων για την κατασκευη αγωγου φυσικου αεριου στη χωρα μας. Αυτο δηλωσε το μεσημερι ο υπουργος Τυπου Τηλεμαχος Χυτηρης, ο οποιος προσθεσε οτι δεν πιστευει πως ο κ.Σημιτης, με τη χθεσινη του δηλωση στρεφεται κατα στελεχων της κυβερνησης.

Στο μεταξυ, επιθεση κατα της δικαστικης εξουσιας για το θεμα της εισαγγελικης ερευνας για το φυσικο αεριο, κατα του πρωην υπουργου Βιομηχανιας, Κωστα Σημιτη, εξαπελυσε σημερα ο υπουργος Μεταφορων, Ευαγγελος Βενιζελος. ``Πρεπει να αντιμετωπισουμε πολυ σοβαρα το προβλημα των οριων του δικαστικου ελεγχου και των δικαστικων παρεμβασεων στην Ελλαδα`` και προσθεσε ``αυτη η αξιωση απορρεει ακριβως απο την αρχη της διακρισης των εξουσιων. Αλοιμονο αν διολισθησουμε σε τετοιου ειδους φαινομενα``.

Τυπικη και χωρις ουσιαστικο περιεχομενο συναντηση αναμενεται να εχουν σημερα στη Νεα Υορκη, οι υπουργοι Εξωτερικων της χωρας μας Καρολος Παπουλιας και της Τουρκιας Ερνταλ Ινονου στο περιθωριο της συνελευσης των Ηνωμενων Εθνων.

Ο κ.Χυτηρης, απαντωντας σε ερωτηση σχετικα με τη συναντηση των υπουργων Εξωτερικων, Ελλαδας-Τουρκιας στη Νεα Υορκη επανελαβε τη δηλωση του κ.Παπουλια, συμφωνα με την οποια δεν υπαρχει θεμα διαλογου και η μονη διαφορα ειναι το θεμα της υφαλοκρηπιδας. Απαντωντας σε ερωτηση οτι ο κ.Παπουλιας δεν απεκλεισε το διαλογο μεταξυ των γενικων διευθυντων ειπε οτι για τετοιο διαλογο ειμαστε ανοιχτοι διευκρινισε ομως οτι ειναι αλλο πραγμα ο διαλογος σε επιπεδο υπουργων.

Η κυβερνηση απαντησε σημερα στις δηλωσεις του Γερμανου Καγκελαριου Χελμουτ Κολ, οτι το θεμα των πολεμικων αποζημιωσεων οσον αφορα την Ελλαδα, ρυθμιστηκε οριστικα με τη συμφωνια του Λονδινου. Ο υπουργος Τυπου, Τηλεμαχος Χυτηρης, δηλωσε οτι το θεμα ειναι ανοιχτο για την κυβερνηση η οποια δεν θεωρει οτι εκλεισε, ουτε με τη συμφωνια του Λονδινου, ουτε με καμια αλλη συμφωνια, ενω απαντωντας σε σχετικη ερωτηση ειπε οτι δεν υπαρχει οριο παραγραφης. Το θεμα, προσθεσε ο κ.Χυτηρης ειναι διακρατικο και ως τετοιο θα χειριστει η κυβερνηση. Ο υπουργος, δηλωσε οτι η κυβερνηση ειναι αυτη που θα κρινει το ποτε και πως θα θεσει το θεμα, ενω απαντωντας σε ερωτηση αν αναμενονται συντομα καποιες κινησεις, ειπε οτι θα υπαρξουν συγκεκριμενα βηματα.

Ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, συναντηθηκε με τον πρωην προεδρο της Κυπριακης Δημοκρατιας, Γιωργο Βασιλειου και συζητησαν τις τελευταιες εξελιξεις στο Κυπριακο, καθως και θεματα της Μεσογειακης Συνδιασκεψης. Εξαλλου, τις εξελιξεις στο Κυπριακο συζητησαν το πρωι η Γενικη Γραμματεας του ΚΚΕ Αλεκα Παπαρηγα με τον Αρχιεπισκοπο της Κυπρου, Χρυσοστομο.

Στα 12% εριξε το στεγαστικο επιτοκιο η Τραπεζα Πιστεως, καθιστωντας ετσι περισσοτερο προσιτη την αποκτηση κατοικιας. Τα δανεια με το επιτοκιο αυτο, θα αρχισουν να χορηγουνται απο την Τραπεζα απο τις 16 Οκτωβριου. Το 12% θα ειναι σταθερο για πεντε χρονια, ενω τα δανεια της κατηγοριας αυτης θα εχουν 15ετη διαρκεια.

Προστιμο 35.000.000 δραχμων, επεβαλε το Κεντρικο Λιμεναρχειο στους πλοιοκτητες και τον πλοιαρχο του επιβατηγου ``Εξπρες Ολυμπια``. Το προστιμο επιβληθηκε γιατι το πλοιο τον περασμενο Ιουλιο μετεφερε απο τις Κυκλαδες στον Πειραια 1525 υπεραριθμους επιβατες.

Απο την 1η εως τις 12 Οκτωβριου θα διεξαχθει στις περιοχες του Παγασητικου Κολπου του Κεντρικου και Νοτιου Αιγαιου και του Ιονιου η διακλαδικη πολυεθνικη ασκηση μικρης κλιμακας με την επωνυμια Οδυσσεας 95. Στην ασκηση θα μετασχουν εκτος των Ελληνικων Δυναμεων και μοναδες της και των Ηνωμενων Πολιτειων. Σκοπος της ασκησης ειναι, μεταξυ αλλων, η εκπαιδευση των Ειδικων Δυναμεων των χωρων που συμμετεχουν.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συνομιλιες με το Βοσνιο προεδρο Αλια Ιζετμπεγκοβιτς, για την πορεια της ειρηνευτικης διαδικασιας, εχει σημερα στο Σεραγεβο ο Αμερικανος υφυπουργος Εξωτερικων Ριτσαρντ Χολμπρουκ. Στοχος του Αμερικανου αξιωματουχου ειναι η επιτευξη συμφωνιας για την αμεση καταπαυση των εχθροπραξιων στη Βοσνια.Παραλληλα στις Βρυξελλες συνεδριαζει σημερα το Συμβουλιο των Μονιμων Αντιπροσωπων των χωρων μελων του ΝΑΤΟ, για το μελλον της πολυεθνικης ειρηνευτικης δυναμης στη Βοσνια. Οι μαχες, παντως, συνεχιζονται στην περιοχη. Το σερβικο πυροβολικο βομβαρδισε συμφωνα με το ραδιοσταθμο του Σεραγεβο, μουσουλμανικες πολεις στην κεντρικη Βοσνια. Παραλληλα αναφερθηκαν συγκρουσεις σε διαφορες πολεις της περιοχης.

Τη συμμετοχη της Συριας και του Λιβανου στην ειρηνευτικη διαδικασια για το Μεσανατολικο, μεθοδευουν οι ΗΠΑ, μια ημερα μετα την υπογραφη της ιστορικης συμφωνιας για την επεκταση της Παλαιστινιακης αυτονομιας στη Δυτικη Οχθη. Για το σκοπο αυτο, ο Αμερικανος Προεδρος, Μπιλ Κλιντον θα εχει σημερα συνομιλιες με τον προεδρο της Αιγυπτου Χοσνι Μουμπαρακ και το βασιλια Χουσειν της Ιορδανιας, με τους οποιους θα διερευνησει τους τροπους με τους οποιους θα ηταν δυνατο να δοθει νεα ωθηση στις αποτελματωμενες ειρηνευτικες διαπραγματευσεις του Ισραηλ με τη Συρια και το Λιβανο.

Σε κατασταση ετοιμοτητας εθεσε η Γαλλια τις στρατιωτικες της δυναμεις στον Ινδικο Ωκεανο, μετα την αποπειρα πραξικοπηματος που εκδηλωθηκε στα νησια Κομορες. Ανακοινωσε ομως οτι δεν σκοπευει να επεμβει αμεσα για την αποκατασταση της ταξης στην πρωην αποικια της, παρα την εκκληση της κυβερνησης των Κομορων.Σημειωνεται οτι το πρωι ο γαλλος μισθοφορος Μπομπ Ντεναρ, δηλωσε οτι οι δυναμεις του κατελαβαν την εξουσια στα νησια, πληροφορια που επιβεβαιωθηκε και στο Παρισι.

Εκτεταμμενες πλημμυρες σαρωνουν το βορειο Μπαγκλαντες με αποτελεσμα τουλαχιστον 10 ατομα να εχουν χασει τη ζωη τους και χιλιαδες οικογενειες να εχουν μεινει αστεγες,ανακοινωσαν σημερα οι αρχες. Απο τις καταρρακτωδεις βροχες εχουν ξεχειλισει οι μεγαλυτεροι ποταμοι της περιοχης και οι αρχες εκφραζουν φοβους οτι η κατασταση θα επιδεινωθει καθως αναμενονται πιο σφοδρες βροχοπτωσεις.

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η Γερμανικη Γκλαντμπαχ θα ειναι η αντιπαλος της ΑΕΚ στον δευτερο γυρο του Κυπελλου Κυπελλουχων Ευρωπης, μετα απο κληρωση που εκανε η ΟΥΕΦΑ στην Γενευη. Ο πρωτος αγωνας θα διεξαχθει 19 Οκτωβριου στο Μενχενγκλαντμπαχ και ο επαναληπτικος 2 Νοεμβριου στην Αθηνα.

Η Ισπανικη Σεβιλλη θα ειναι η αντιπαλος του Ολυμπιακου στον δευτερο γυρο του Κυπελλου ΟΥΕΦΑ, μετα απο κληρωση που εγινε στην Γενευη. Ο πρωτος αγωνας θα γινει 17 Οκτωβριου στην Ισπανια και ο επαναληπτικος 31 Οκτωβριου στο σταδιο Καραισκακη.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Νεφωσεις με βροχες και σποραδικες καταιγιδες επικρατουν σημερα ς`ολη τη χωρα αλλα σταδιακα και απο τα δυτικα θα αρχισει βελτιωση του καιρου και μεχρι το βραδυ θα εχει καλυψει ολη τη χωρα. Οι ανεμοι πνεουν ισχυροι μεχρι πολυ ισχυροι ενω η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 21 βαθμους στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 24 και στα νησια του Αιγαιου τους 26 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, στα νησια του ανατολικου Αιγαιου και τη Θρακη αρχικα προβλεπονται νεφωσεις με βροχες αλλα γρηγορα ο καιρος θα βελτιωθει.Στην υπολοιπη χωρα ο καιρος θα ειναι σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι θα πνεουν ισχυροι εως πολυ ισχυροι, ενω η θερμοκρασια θα σημειωσει σημαντικη πτωση.


Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Monday, 2 October 1995 - 11:58:08