Cosmos Nea - Eidhseis (Oct. 01)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Prosfora tou mh kerdoskopikoy organismoy Meswn Enhmerwshs G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panix.com - Tel 718 728-1500, P.O. BOX 828 Suffern, NY 10901 *


Βρετανοι ειδικοι που συνεργαζονται με τις ειρηνευτικες δυναμεις του ΟΗΕ στη Βοσνια ανακοινωσαν οτι δεν ανακαλυψαν κανενα αποδεικτικο στοιχειο που να ενοχοποιει τους σερβοβοσνιους για την εκρηξη της οβιδας που προκαλεσε 41 νεκρους στην αγορα του Σαραγεβο, τον περασμενο Αυγουστο, η οποια και οδηγησε στις καταιγιστικες νατοικες αεροπορικες επιδρομες του προηγουμενου μηνα, συμφωνα με σημερινο δημοσιευμα των Σαντει Ταιμς.

Αντιθετα η ομαδα των βρετανων ειδικων, που ηταν μελη μιας ειδικης ομαδας πραγματογνωμωνων του ΟΗΕ που ερευνησε τον τοπο της τραγωδιας, υποστηριζει οτι οι κυβερνητικες βοσνιακες δυναμεις " ενδεχομενως να ευθυνονται" για τη ριψη της οβιδας, υπογραμμιζει η βρετανικη εφημεριδα προσθετοντας οι βρετανοι υποστηριζουν οτι την ιδια γνωμη ειχαν διατυπωσει στο παρελθον και Γαλλοι ειδικοι που μετειχαν στις ερευνες.

Ομως ενας ανωτατος αμερικανος αξιωματουχος του Επιτελειου της Δυναμης Προστασιας του ΟΗΕ αποφασισε να αγνοησει το πορισμα της πραγματογνωμοσυνης και ο ΟΗΕ επιβεβαιωσε την επομενη ημερα οτι δεν υπαρχει καμμια αμφιβολια για την υπαιτιοτητα των Σερβων.

Η οβιδα των 120 χιλοστων εξερραγη στην καρδια της κλειστης λαικης αγορας του Σαραγεβο, σκορπωντας το θανατο και τον πανικο.Αρκετες αλλες οβιδες εξερραγησαν σε μικρο χρονικο διαστημα στο κεντρο της βοσνιακη πρωτευουσας χωρις να προκαλεσουν θυματα.

Ο Διοικητης των κυανοκρανων στον τομεα του Σαραγεβο, ρωσος Συνταγματαρχης Αντρει Ντεμουρενκο, ειχε καταδικασει στις αρχες του μηνα το πορισμα των ερευνων του ΟΗΕ, που συμφωνα με τον ιδιο διαμορφωθηκε ετσι ωστε να ενοχοποιηθουν οι Σερβοι της Βοσνιας.Συμφωνα με τους βρετανους ειδικους, 5 οβιδες εξαπολυθηκαν εκεινη την ημερα εναντιον της αγορας του Σαραγεβο.4 απο τις σερβικες θεσεις στα νοτιοδυτικα, που εξερραγησαν χωρις να προκαλεσουν θυματα.Μια πεμπτη, η μοιραια, προερχοταν απο διαφορετικη θεση, στα νοτιοτερα.

Τουλαχιστον 19 ατομα εχασαν τη ζωη τους απο την τροπικη καταιγιδα Συμπιλ, που σαρωνει τις Φιλιππινες, προκαλωντας τεραστιες πλημμυρες και κατολισθισεις, και υποχρεωνοντας χιλιαδες ανθρωπους να εγκαταλειψουν τα σπιτια τους.

Η τροπικη καταιγιδα που πλητει τις νοτιες επαρχιες της χωρας απο την περασμενη Παρασκευη, χτυπησε την πρωτευουσα Μανιλα χθες και προκαλεσε κατολισθισεις υψους 6 μετρων απο το ηφαιστειο Πινατουμπο, στα βορεια της πολης.

Συμφωνα με αστυνομικες πηγες 18 ατομα θαφτηκαν ζωντανα κατω απο τα χωματα και τις λασπες, οταν οι δυνατες βροχες προκαλεσαν μεγαλη κατολισθιση εδαφους που καταπιε κυριολεκτικα 5 σπιτια στην ορεινη πολη Βαλεντσια, στη νησο Μινταναο. Αλλα 7 ατομα τραυματιστηκαν στην ιδια περιοχη. Αλλος ενας ανδρας πνιγηκε οταν παρασυρθηκε απο τα ορμητικα νερα ενος χειμμαρου στην επαρχια Νουαβα Εσιχια.

Η καταιγιδα, με ταχυτητα ανεμων που ξεπερνα τα 90 χιλιομετρα την ωρα προκαλεσε εκτεταμενες υλικες καταστροφες στη Μανιλα, δεν υπηρεξαν ομως ανθρωπινα θυματα στην πρωτευουσα.

Δυο ισχυρες σεισμικες δονησεις συγκλονισαν κατα τη διαρκεια της νυχτας τη ρωσικη Απω Ανατολη, συμφωνα ομως με τις αρχες δεν προκαλεσαν θυματα η συμαντικες υλικες ζημιες, οπως μετεδοσε πριν απο λιγο το ρωσικο πρακτορειο ειδησεων Ιταρ-Τας.

Το Τας, οπως αναμεταδιδει το Μπι-Μπι-Σι, αναφερει οτι το τοπικο συμβουλιο εκτακτων καταστασεων συνεδριασε νωρις το πρωι για να οργανωσει και να συντονισει το εργο των σωστικων συνεργειων που τεθηκαν σε κατασταση συναγερμου.

Η πρωτη σεισμικη δονηση, μεγεθους 5,5 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ ειχε το επικεντρο της στις νοτιες επαρχιες της χερσονησου της Καμτσατκα, ενω ο δευτερος σεισμος, μεγεθους 5 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ επληξε τα βορεια της νησου Σαχαλινης.

Χιλιαδες θαυμαστες ενος απο τους μεγαλυτερους μυθους του κινηματογραφου, του Τζεημς Ντην, συγκεντρωθηκαν χθες οπως και καθε χρονο, στην γεννετειρα του, το Φερμαουντ της Ιντιανα, για να αποτισουν φορο τιμης στη μνημη του, 40 χρονια μετα το θανατο του σε τραγικο αυτοκινητικο δυστυχημα στην Καλιφορνια.

Οι θαυμαστες του μεγαλου σταρ αλλα και οι κατοικοι της πολης οργανωσαν ειδικη τελετη στη μικρη αγροτικη αυτη κοινοτητα, 80 χιλιομετρα βορειοανατολικα της Ινδιαναπολης,για τα εγκαινεια του μουσειου που ειναι αφιερωμενο στη μνημη του Τζεημς Ντην και για τα αποκαλυπτηρια της προτομης του που τον παρουσιαζει με την χαρακτηριστικη κινηση στις αφισες των ταινιων του, με το χερι να αγγιζει τα μαλλια του.

Ο Ντην μεγαλωσε στο Φερμαουντ με τη θεια και το θειο του. Πεθανε σε ηλικια μολις 24 ετων, στις 30 Σεπτεμβριου του 1955. Γυρισε μολις τρεις ταινιες που εγιναν ομως κλασσικες στο ειδος τους και τον καθιερωσαν ως παγκοσμιο συμβολο του σεξ αλλα και συμβολο του επαναστατικου πνευματος της νιοτης.Ο "Επαναστατης χωρις αιτια", με τον αιφνιδιο, τραγικο και αδικο, οπως τον χαρακτηρισαν πολλοι, θανατο του, μπηκε στο Πανθεον των Αθανατων, και εγινε ενας απο τους μεγαλυτερους μυθους του Χολλυγουντ.

Ο στρατιωτικος ηγετης της Νιγηριας Σανι Αμπασα δηλωσε σημερα οτι η κυβερνηση του μειωσε τις ποινες που εχουν επιβληθει στους στρατιωτικους και πολιτες που τον περασμενο Μαρτιο κατηγορηθηκαν για αποπειρα πραξικοπηματος.

Σε διαγγελμα του που μεταδοθηκε απο το ραδιοφωνο και την τηλεοραση με την ευκαιρια της 35ης επετειου απο την ανεξαρτησια της Νιγηριας, ο στρατηγος Αμπασα ανακοινωσε ακομη οτι προτιθεται να παραδωσει την εξουσια σε δημοκρατικα εκλεγμενη κυβερνηση την 1η Οκτωβριου 1998.

Σε ο,τι αφορα τον κρατουμενο Μοσουντ Αμπιολα, που ειχε κερδισει τις προεδρικες εκλογες του 1993 τις οποιες ομως αμεσως μετα κατηργησε ο στρατος, θα αποφασισει το δικαστηριο, ειπε ο Αμπασα.

Σαραντα ατομα που κατηγορηθηκαν για αποπειρα πραξικοπηματος καταδικαστηκαν πριν απο μερικους μηνες μετα απο μυστικες δικες που ειχαν προκαλεσει την καταδικη της διεθνους κοινοτητας.

Ο Στηβεν Χωκινγκ, που με τη "Συντομη Ιστορια του Χρονου" εγραψε ενα απο τα διασημοτερα επιστημονικα μπεστ-σελερ, πιστευει τωρα οτι μια μερα θα καταστει δυνατο το ταξιδι στο χρονο.

"Αν συνδυασετε τη θεωρια της σχετικοτητας του Αινσταιν με την κβαντικη θεωρια, μια τετοια ιδεα αρχιζει να φαινεται ρεαλιστικη", υποστηριζει ο Χωκινγκ συμφωνα με τους Σανταιη Ταιμς.

Μεχρι πριν απο δυο χρονια ο καθηγητης μαθηματικων στο Πανεπιστημιο του Καιμπριτζ απερριπτε αυτη την ιδεα, θεωρωντας αδιανοητο να εχει καποιος τη δυνατοτητα να σκοτωσει τους προγονους του η να αλλαξει το παρελθον του. "Η καλυτερη αποδειξη οτι δεν θα καταστει ποτε δυνατο το ταξιδι στο χρονο ειναι οτι δεν εχουμε δεχθει εισβολη απο ορδες τουριστων απο το μελλον", ελεγε τοτε.

Τωρα ομως αλλαξε γνωμη και φαινεται να πιστευει οτι μια μερα θα γινει δυνατο το ταξιδι με ταχυτητα μεγαλυτερη απο αυτη του φωτος. Οπως γραφει στην εισαγωγη του βιβλιου "Η Φυσικη του Αστρικου Ταξιδιου", που εγραψε ο αμερικανος αστρονομος Λωρενς Κραους και θα κυκλοφορησει τον αλλο μηνα, "μια απο τις συνεπειες του γρηγορου ταξιδιου αναμεσα στ'αστρα θα ειναι οτι θα μπορει καποιος να ταξιδευει προς τα πισω στο χρονο".

Κατι τετοιο δεν θα ειναι πρακτικο, προσθετει, αφου το μηχανημα που θα μπορει να στελνει ταξιδιωτες πισω στο χρονο θα απαιτει τεραστιες ποσοτητες ενεργειας. Παρα ταυτα, συνεχιζει, θα αξιζε τον κοπο να επενδυσει η βρετανικη κυβερνηση χρηματα σ'αυτον τον τομεα.

Η τακτικη ληψη ασπιρινης μπορει να μειωσει εως και 90% τον κινδυνο προσβολης απο καρκινο του οισοφαγου, συμφωνα με το αποτελεσμα μελετης αμερικανων ιατρων-ερευνητων, που δημοσιευεται σημερα στο περιοδικο "Ψανψερ", του Αμερικανικου Αντικαρκινικου Συλλογου.

Η υποθεση οτι η ασπιρινη συμβαλει στη μειωση του κινδυνου εμφανισης καρκινου του οισοφαγου ειχε διατυπωθει πριν απο δυο περιπου χρονια. Οι ερευνητες του τμηματος Δημοσιας Υγειας του Πανεπιστημιου της Αλαμπαμα και του νοσοκομειου Παιδων Σεντ Γιουντε (Σαιντ-Ξθδε) του Τεννεσι, οι οποιοι και εκπονησαν την προσφατη μελετη, απεδειξαν τα ευεργετικα αποτελεσματα της ασπιρινης στη μειωση του κινδυνου εμφανισης αυτης της μορφης καρκινου, οπως δηλωνει ο Δοκτορ Χαρολντ Φραχτ (Ηαρολδ Φρθψητ), Διευθυντης του τμηματος Γαστρεντερολογιας του αντικαρκινικου κεντρου Φοξ Τσειζ (Φοχ Ψηασε).

"Τα αποτελεσματα ειναι οι πρωτες οριστικες αποδειξεις, οπως πιστευω προσωπικα, οτι η ασπιρινη εχει αποτελεσματικη δραση στη μειωση του κινδυνου προσβολης απο τον καρκινο του οισοφαγου" επιβεβαιωνει ο Δοκτορ Φραχτ.

Η ερευνα της ομαδας εγινε με την παρακολουθηση 14.407 περιστατικων στη διαρκεια των τελευταιων τουλαχιστον 12 ετων και απεδειξε οτι ο κινδυνος προσβολης απο καρκινο του οισοφαγου μειωνεται κατα 90% ακομη και στις περιπτωσεις περιστασιακης ληψης της ασπιρινης τους τελευταιους 6 μηνες.

Ο γνωστος σκηνοθετης και ηθοποιος Κεννεθ Μπρανα και η βραβευμενη με Οσκαρ ηθοποιος, Εμα Τομσον, το χρυσο βρετανικο ζευγαρι της σοου μπιζνες , ανακοινωσαν χθες οτι βρισκονται σε διασταση και συντομα θα χωρισουν φιλικα, οπως δημοσιευει σημερα η εφημεριδα Μειλ του Λονδινου.

"Αποφασισαμε να χωρισουμε με μεγαλη θλιψη.Η δουλεια μας μας υποχρεωσε να περναμε μεγαλα χρονικα διαστηματα μακρυα ο ενας απο τον αλλον με αποτελεσμα να απομακρυνθουμε ψυχικα ", αναφερει η συντομη ανακοινωση που δημιοσιευσε το ζευγος, μετα τη διαρροη της ειδησης στα μεσα ενημερωσης. Στενοι φιλοι του ζευγους, που ηταν παντρεμενο επι 6 χρονια, αναφερουν οτι ο γαμος τους περνουσε κριση τους τελευταιους μηνες και οτι ο Μπρανα ειχε εγκαταλειψει τη συζυγικη στεγη.

Η 35-χρονη Εμα Τομσον ειχε τιμηθει με το Οσκαρ πρωτου γυναικειου ρολου για την ερμηνεια της στην ταινια "Χαουαρντς Εντ", ενω ο 34-χρονος Κεννεθ Μπρανα εγινε γνωστος με τις μεταφορες του στο θεατρο και τον κινηματογραφο μεγαλων Σεξπιρικων εργων.Η τελευταια του ερμηνεια στο ρολο του Ιαγου, στην πιο προσφατη κινηματογραφικη μεταφορα του Οθελλου θα προβληθει συντομα στις κινηματογραφικες οθονες.

"Ο χωρισμος ειναι φιλικος.Οπως ομως καθε διαλυση οποιασδηποτε σχεσης ειναι ιδιαιτερα επιπονη και για τους δυο μας", καταληγει η ανακοινωση του ζευγους που καποτε θεωρηθηκε ως υποδειγμα στην αστατη ζωη των αστερων της Εβδομης Τεχνης.

Με επικεντρο τον υποθαλασσιο χωρο νοτιοδυτικα της Πυλου και σε αποσταση 260 χιλ.νοτιοδυτικα της Αθηνας, σημειωθηκε στις 8.23 το πρωι σεισμικη δονηση, μεγεθους 4,7 βαθμων της κλιμακας Ριχτερ, την οποια ανεγραψαν οι σεισμογραφοι του Γεωδυναμικου Ινστιτουτου του Αστεροσκοπειου Αθηνων και του Εργαστηριου Γεωφυσικης του Αριστοτελειου Πανεπιστημιου Θεσσαλονικης.

Στις 09.00, ωρα Ελλαδας, ανοιξαν τα εκλογικα τμηματα στην Πορτογαλια για τις βουλευτικες εκλογες που προβλεπονται οι πλεον αμφιρροπες της τελευταιας δεκαετιας.

Οι καλπες θα κλεισουν στις 20.00, ωρα Ελλαδας, και αμεσως μετα τα τηλεοπτικα δικτυα θα μεταδωσουν προβλεψεις συμφωνα με τις δημοσκοπησεις εξω απο τα εκλογικα τμηματα. Τα πρωτα επισημα αποτελεσματα θα αρχισουν να ανακοινωνονται λιγο αργοτερα.

Οι δημοσκοπησεις δινουν στους Σοσιαλιστες ελαφρα υπεροχη με 40%, εναντι 36% για το κυβερνων (κεντροδεξιο) Σοσιαλδημοκρατικο κομμα. Οι αναποφασιστοι ψηφοφοροι ομως, που υπολογιζονται στο 10% του εκλογικου σωματος, μπορει να αλλαξουν αυτη την εικονα.

Στις εκλογες για την πληρωση των 230 εδρων του κοινοβουλιου συμμετεχουν συνολικα 3000 υποψηφιοι απο 13 πολιτικα κομματα. Αναμεσα στους υποψηφιους δεν ειναι ο πρωθυπουργος Καβακο Σιλβα, του οποιου η αποφαση να εγκαταλειψει την πολιτικη βαρυνε σημαντικα στην υποχωρηση του Σοσιαλδημοκρατικου κομματος.

Ο Προεδρος της Τουρκιας, Σουλειμαν Ντεμιρελ, και ο Ραουφ Ντενκτας συζητησαν για το Κυπριακο στη Σμυρνη.

Οι δυο ανδρες συναντηθηκαν χθες, στο περιθωριο των εργασιων συνεδριου ηγετων απο μουσουλμανικα κρατη και κοινοτητες.

Σε δηλωσεις μετα τη συναντηση, ο Ντενκτας ανεφερε οτι ο Προεδρος Ντεμιρελ τον διαβεβαιωσε οτι η σημερινη κυβερνητικη κριση στην Τουρκια δεν προκειται να επηρεασει τη σταση της Αγκυρας στο Κυπριακο.

Ο ιδιος προσθεσε οτι ο Σουλειμαν Ντεμιρελ του ανεφερε πως, οσες κυβερνησεις κι αν αλλαξει η χωρα, η πολιτικη της Τουρκιας στο Κυπριακο θα παραμεινει αμεταβλητη.

Ο Προεδρος της Κυπριακης Δημοκρατιας, Γλαυκος Κληριδης, εκτιμα οτι οι Αμερικανοι δε θα παρουσιασουν αυτη τη στιγμη σχεδιο λυσης του Κυπριακου, αλλα επιθυμουν να προταθει απο τον ΟΗΕ και - αν συμφωνουν - να το υποστηριζουν παρασκηνιακα.

Ο Προεδρος Κληριδης αναφερθηκε στις διπλωματικες προσπαθειες για επιλυση του Κυπριακου και στην ευρωπαικη προοπτικη της Κυπρου σε συνεντευξη, που εδωσε στο Ευρωπαικο τηλεοπτικο δικτυο ''Γιουρονιουσ'', η οποια μεταδοθηκε στην εκπομπη ''Πρισμα''.

Στη συνεντευξη, ο κ.Κληριδης ανεφερε - επισης - οτι ενα απο τα προβληματα, που αντιμετωπιζεται στην προσπαθεια εξευρεσης λυσης, ειναι η ανησυχια και των δυο κοινοτητων για την ασφαλεια και για το μελλον τους.

``Η ενταξη στην Ευρωπη``, κατεληξε στη συνεντευξη του ο Κυπριος Προεδρος, ``θα συμβαλει σε τεραστιο βαθμο στη διαλυση αυτων των ανησυχιων, και θα δημιουργησει αισθημα ασφαλειας και στις δυο κοινοτητες``.

Η γερμανικη αστυνομια απεκλεισε σημερα τον χωρο του κοινοβουλιου μετα την ανακαλυψη υποπτης αποσκευης κοντα στο κτιριο.

Οπως ειπε η αστυνομια, εχουν ηδη κληθει πυροτεχνουργοι να εξετασουν τη βαλιτσα.

Με την ευκαιρια του εορτασμου της Διεθνους Ημερας για την Τριτη Ηλικια ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, προεβη στην εξης δηλωση:

``Οι δυο ηλικιες, που μια Πολιτεια πρεπει να κοιταζει, ειναι οι νεοι και οι υπερηλικες. Απο εκει φαινεται η ευαισθησια της Πολιτειας και ο πολιτισμος της Κοινωνιας``.

Ρουχα περιειχε η "υποπτη" βαλιτσα που ανακαλυφθηκε απο τη γερμανικη αστυνομια κοντα στο κτιριο του κοινοβουλιου με αποτελεσμα να αποκλειστει ολη η περιοχη.

Τη βαλιτσα, που ανακαλυφθηκε στις 8 το πρωι, εξετασε ειδικος που εκληθη για τον λογο αυτο. Οταν αποκαλυφθηκε το περιεχομενο της, ηρθη η επιφυλακη και ο αποκλεισμος της περιοχης.

Δυο ιταλοι ιερεις και ενας λαικος της ιδιας εθνικοτητας δολοφονηθηκαν χθες το βραδυ στην επαρχια Μπουρουρι του νοτιου Μπουρουντι απο αγνωστους, δηλωσε σημερα ο ειδικος απεσταλμενος του ΟΗΕ Αχμεντου Ουλντ Αμπνταλα.

Ο Αμπνταλα χαρακτηρισε τους φονους "αποτροπαιους" και διευκρινισε οτι οι δυο ιερεις ηταν μεταξυ 50 και 60 ετων και ο λαικος γυρω στα 70.

Ασυλληπτοι παρεμεναν ως τις 12 το μεσημερι, παρα την αυξημενη κινητοποιηση των διωκτικων αρχων, οι εξι δραπετες των φυλακων Κορυδαλλου - δυο Ελληνες και τεσσερις Αλβανοι - οι οποιοι, χθες το βραδυ, αφου αφοπλισαν και ξυλοκοπησαν το φρουρο της 6ης σκοπιας, αναρριχηθηκαν στον υψηλο μανδροτοιχο με αυτοσχεδια σχοινια και εξαφανισθηκαν.

Στην αποδραση, πηραν αρχικα μερος περιπου τριαντα κρατουμενοι της Γ'πτερυγας. Τελικα, μονον εξι απο αυτους, οι Ελληνες, Παρασκευας Σερεμετης, Κωστας Μπελλος, υποδικοι για ληστειες και διακεκριμενες κλοπες και οι Αλβανοι, Σικολ Μπρεκου, Μαμο Φλαμουρ, Παλολι Τομα και Σινα Κρικο, υποδικοι για ναρκωτικα, καταφεραν να δραπετευσουν.

Αξιζει να σημειωθει οτι κατα την ωρα της αποδρασης τους κρατουμενους της Γ'πτερυγας για τη φυλαξη τους υπηρχε μονο ενας σωφρονιστικος υπαλληλος, ο οποιος δεν προλαβε να ειδοποιησει τους συναδελφους του.

Παραιτηθηκε σημερα ο προεδρος του τουρκικου κοινοβουλιου Χουσαμετιν Τσιντορουκ, θελοντας με τον τροπο αυτο να υποστηριξει την αποψη του οτι το κοινοβουλιο πρεπει να εχει τετραετη, οχι πενταετη θητεια.

Ο 62χρονος Τσιντορουκ επεδωσε την παραιτηση του με επιστολη προς τον αντιπροεδρο της Βουλης Βεφα Τανιρ. Οι προσπαθειες της εντολοδοχου πρωθυπουργου Τανσου Τσιλερ την περασμενη Παρασκευη να τον μεταπεισουν ειχαν αποτυχει.

Ο Τσιντορουκ ειχε ζητησει τη διεξαγωγη προωρων εκλογων μετα την καταρρευση του κυβερνητικου συνασπισμου, στις 20 Σεπτεμβριου. Με τη σημερινη του παραιτηση θελει να διαμαρτυρηθει για την πενταετη θητεια του κοινοβουλιου, κατι που προβλεπεται απο το συνταγμα που θεσπισαν το 1983 οι στρατιωτικοι ηγετες. Η θητεια ενος δημοκρατικου κοινοβουλιου θα επρεπε να ειναι τετραετης, τονισε.

Επεστρεψε - λιγο μετα τις 12 το μεσημερι, απο τη Νεα Υορκη στην Αθηνα - ο υπουργος Εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας, ο οποιος συμμετειχε στις εργασιες της 50-ης Γενικης Συνελευσης του Οργανισμου Ηνωμενων Εθνων.

Στο περιθωριο των εργασιων, ο επικεφαλης της ελληνικης διπλωματιας ειχε ξεχωριστες συναντησεις με τους υπουργους Εξωτερικων των Ηνωμενων Πολιτειων και της Ρωσιας, καθως και με ομολογους του απο ευρωπαικες χωρες.

Κατα την αφιξη του, με πτηση της ``Ολυμπιακης Αεροποριας``, στο Δυτικο Αεροδρομιο του Ελληνικου, στις 12.10, μετα το μεσημερι, ο κ.Παπουλιας δεν εκανε δηλωσεις στους δημοσιογραφους.

Για εγκληματικη αδιαφορια απεναντι στους σεισμοπαθεις του Αιγιου κατηγορησε την Κυβερνηση ο Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Μιλτιαδης Εβερτ, κατα τη διαρκεια επισκεψης, που πραγματοποιησε το πρωι στη σεισμοπληκτη πολη, στο πλαισιο διημερης περιοδειας του στο νομο Αχαιας.

Ο κ.Εβερτ, αφου παρακολουθησε τη Θεια Λειτουργια στη Μητροπολη Αιγιου, επισκεφθηκε το Δημαρχειο, οπου ενημερωθηκε απο το Δημαρχο, Λεωνιδα Σιαβελη και απο αλλα τοπικα στελεχη για τα προβληματα, τα οποια αντιμετωπιζουν οι σεισμοπληκτοι της Αιγιαλειας.

Σε δηλωσεις του, ο Αρχηγος της Αξιωματικης Αντιπολιτευσης υποστηριξε οτι δεν προχωραει τιποτα στο Αιγιο, απ'αυτα, που ειχε υποσχεθει η Κυβερνηση. Καλεσε δε τα στελεχη του κομματος του ν' αρχισουν απο αυριο ``πολεμικη`` - οπως ειπε - εναντιον της κυβερνησης.

Επιπλεον, ο Προεδρος της ΝΔ προτεινε στο Δημαρχο Αιγιου να καλεσει στην πολη ολους τους Πολιτικους Αρχηγους για να συζητησουν τα προβληματα και δηλωσε οτι ο ιδιος θ'ανταποκριθει πρωτος.

Ο αμερικανος μεσολαβητης Ριτσαρντ Χολμπρουκ αναχωρησε απο το Βελιγραδι με προορισμο το Ζαγκρεμπ μετα την ολοκληρωση των συνομιλιων του με τον προεδρο της Σερβιας Σλομπονταν Μιλοσεβιτς.

Ο Ριτσαρντ Χολμπρουκ αρνηθηκε να πει αν ειναι αισιοδοξος η απαισιοδοξος για την πορεια των διαπραγματευσεων. Επεσημανε ωστοσο οτι "η αποσταση που χωριζει τις δυο πλευρες σε ολα τα ζητηματα παραμενει μεγαλη", κυριως σε ο,τι αφορα τη διανομη των εδαφων και τα συνταγματικα θεματα.

"Οι δυο πλευρες ισχυριζονται οτι επιθυμουν την καταπαυση των εχθροπραξιων , αλλα δεν συμφωνουν ως προς τον τροπο με τον οποιο θα γινει αυτο", ειπε ο αμερικανος διαπραγματευτης, ο οποιος μετα τις συνομιλιες του στο Ζαγκρεμπ θα αναχωρησει για τη Σοφια πριν επιστρεψει αυριο στο Σαραγεβο και στη συνεχεια στο Βελιγραδι.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΙΣΕΙΣ

Ο Ισπανος πρωταθλητης των δρομων ημιαντοχης, Ισαακ Βιθιοσα , κερδισε τον αγωνα του ενος μιλιου, που εγινε στη Ν.Υορκη , αφου καλυψε την αποσταση σε τρια λεπτα 47 δευτερα 8/10.

Δευτερος τερματισε ο Κενυατης Στεφεν Κιπκοριρ με 3:48.2 και τριτος ο Ιταλος Τζεναρο Ντι Ναπολι με 3:50.7.

Εξαλλου στον αγωνα των γυναικων πρωτευσε η Ιρλανδεζα Σινιντ Ντελαχαντι με 4:25.2.

Η Αμερικανιδα πρωταθλητρια της ποδηλασιας, Ρεμπεκα Τουινγκ , κατερριψε το παγκοσμιο ρεκορ στα 3.000 μετρα ατομικου πουρσουιτ, κατα την διαρκεια του παγκοσμιου πρωταθληματος, που γινεται στην Κολομβια, αφου καλυψε την αποσταση σε τρια λεπτα 36 δευτερα 81/1000.

Η παλια επιδοση ηταν 3:36.277 και την ειχε σημειωσει χθες η Γαλλιδα Μαριον Κλινιε , στον πρωτο γυρο του αγωνισματος.

Στην 2-η ημερα για το Κυπριακο πρωταθλημα ποδοσφαιρου, σημειωθηκαν τα εξης αποτελεσματα: Ανορθωση Αμμοχωστου-Αλκη Λαρνακος 2-2 Εθνικος Αχνας-Ολυμπιακος Λευκωσιας 4-1 Ευαγορας Παφου-Ομονοια Αραδιππου 5-0 Αρης Λεμεσου-Εν.Νεων Παραλιμνιου 0-0

Σημερα διεξαγονται οι συναντησεις: ΑΠΟΕΛ-Απολλων Λεμεσου ΑΕ Λεμεσου-Ομονοια Λευκωσιας ΑΕ Κυτιον-Νεα Σαλαμινα.


Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.11 run on Monday, 2 October 1995 - 11:55:52