Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Mail - Eidhseis (Nov. 05)

From: Cosmos News <cosmos@PANIX.COM>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Ισραηλ-Δολοφονια Ραμπιν

Ενας ενοπλος Εβραιος εξτρεμιστης δολοφονησε με τρεις σφαιρες τον πρωθυπουργο του Ισραηλ, Γιτζακ Ραμπιν, την ωρα που εγκατελειπε μια τεραστια διαδηλωση για την ειρηνη στο Τελ Αβιβ.

Ο δολοφονος του ισραηλινου πρωθυπουργου ονομαζεται Γιγκαλ Αμιρ, ειναι 25 ετων και συμφωνα με το ισραηλινο ραδιοφωνο στην ομολογια του ειπε στην αστυνομια:"Ενηργησα μονος μου , κατ'εντολη του Θεου και δεν μετανοιωνω"."Προσπαθησα να το κανω και στο παρελθον αλλα απετυχα διοτι η

ασφαλεια ηταν πολυ ισχυρη.Αυτη τη φορα τα καταφερα", ειναι τα λογια του δραστη. Ο 25-χρονος ισραηλινος ειναι φοιτητης της Νομικης στο Πανεπιστημιο Μπαρ Ιλαν του Τελ Αβιβ-οχυρο των ακροδεξιων Εβραιων που αντιδρουν στην ειρηνευτικη διαδικασια με τους Παλαιστινιους.

Ο 73-χρονος Ραμπιν υπεκυψε σε νοσοκομειο του Τελ Αβιβ, στις 23.10 ωρα Ελλαδας, εχοντας δεχθει τρεις σφαιρες, στη σπληνα, τη σπονδυλικη στηλη και το στηθος.

"Παντα πιστευα οτι ο περισσοτερος κοσμος επιθυμει την ειρηνη και ειναι ετοιμος να κανει θυσιες για αυτη" δηλωνε ενωπιον ενος πληθους 200.000 ατομων που ειχε συγκεντρωθει στην πλατεια των Βασιλεων του Ισραηλ για να διαδηλωσει υπερ

της ειρηνης ο Γιτζακ Ραμπιν, το βραδυ του Σαββατου.Μιαμισυ ωρα αργοτερα, ο πρωην στρατηγος που οδηγησε τη χωρα του σε πολεμικους θριαμβους για να γινει αργοτερα σταυροφορος της ειρηνης και να βραβευτει με το Νομπελ Ειρηνης, ηταν νεκρος.

Ο Σιμον Περες, Υπουργος Εξωτερικων του Ισραηλ, που ασκει πλεον προσωρινα χρεη πρωθυπουργου, υποσχεθηκε να συνεχισει την ειρηνευτικη διαδικασια. "Δεν υπαρχει τιποτα αλλο να κανουμε... απο το να συνεχισουμε στο σπουδαιο δρομο που χαραξε ενας μεγαλος ηγετης", δηλωσε ο Περες σε συνεντευξη τυπου μετα την

συγκληση κατεπειγοντος Υπουργικου Συμβουλιου.Μια αδεια καρεκλα σκεπασμενη με μαυρο υφασμα θυμιζε τον εκλιπωντα .

Ο ισραηλινος στρατος απεκλεισε για απεριοριστο διαστημα τη Λωριδα της Γαζας και την Δυτικη Οχθη, μετρο που συνηθως λαμβανεται για την προληψη επεισοδιων απο Παλαιστινιους που αντιτιθενται στη συμφωνια ειρηνης.Αυτη τη φορα ομως η βια ηλθε μεσα απο την καρδια του ιδιου του Ισραηλ.

Ισραηλ-Κυβερνηση -Λικουντ

Την υποστηριξη του σε οποια νεα κυβερνητικη συνθεση σχηματισθει υπο την ηγεσια του Εργατικου Κομματος -- του δολοφονηθεντος Πρωθυπουργου Γιτζακ Ραμπιν εξεφρασε σε σημερινες του δηλωσεις ο ηγετης του κυριωτερου αντιπολιτευτικου σχηματισμου στο Ισραηλ, του δεξιου κομματος Λικουντ, Μπενζαμιν Νετανιαχου.

'Το Λικουντ θα προτεινει στον Προεδρο του Ισραηλ να δωσει την εντολη σχηματισμου κυβερνησης στον υποψηφιο του Εργατικου Κομματος", δηλωσε ο ηγετης

στο δικτυο τηλεορασης του Ισραηλ.

Ισραηλ- Ραμπιν -μεταφορα σορου

Η οχηματοπομπη της μεταφορας της σορου του δολοφονηθεντος Πρωθυπουργου του Ισραηλ, Γιτζακ Ραμπιν, στην Ιερουσαλημ, ξεκινησε σημερα απο την μπολη του

Τελ Αβιβ.

Τη σορο του Ραμπιν, που πανω της τοποθετηθηκε η σημαια της χωρας, μεταφερει ενα αρμα διοικησης του ισραηλινου στρατου και το φερετρο -- στο εσωτερικο του αρματος-- πλαισιωνουν εξι στρατηγοι.

Η πομπη, επικεφαλης της οποιας τεθηκε ο αρχηγος του Στρατου, Στρατηγος Γκαντ Ναβον, συνοδευεται απο μοτοσυκλετιστες και ακολουθειται απο χιλιαδες ισραηλινους με τα αυτοκινητα τους. Η πομπη θα διασχισει την στενη κοιλαδα που οδηγει προς της Ιερουσαλημ, στις πλαγιες της οποιας ανδραγαθησε η στρατιωτικη ομαδα της οποιας ηγειτο ο Ραμπιν κατα τον πρωτο αραβοισραηλινο πολεμο το 1948.

Το φερετρο του Ραμπιν θα εκτεθει προς λαικο προσκυνημα στο κτιριο του Κοινοβουλιου και η κηδεια του θα πραγματοποιηθει αυριο στις 14,00 ωρα Ελλαδος. Στην τελετη θα παραστουν πληθος ξενοι ηγετες, μεταξυ των οποιων ο αμερικανος Προεδρος Μπιλ Κλιντον, ο μοναρχης της Ιορδανιας Χουσειν και πιθανοτατα ο αιγυπτιος Προεδρος Χοσνι Μουμπαρακ, που, με την ευκαιρια, θα πραγματοποιησει την πρωτη επισημη επισκεψη του στο Ισραηλ απο τοτε που ενελαβε την εξουσια το 1981.

Ισραηλ-Κηδεια Ραμπιν-Αραφατ-Γερμανια-Κοζιρεφ

Υπο τον φοβο των Ιουδαιων και δη των αντιδρασεων των σκληροπυρηνικων, ο παλαιστινιος ηγετης Γιασερ Αραφατ ανακοινωσε πως δεν προκειται να παραστει στην αυριανη τελετη ταφης του δολοφονηθεντος Πρωθυπουργου Γιτζακ Ραμπιν στην Ιερουσαλημ.

" Για την παρουσια του Αραφατ στην τελετη χρειαζονται εξαιρετικα περιπλοκες διαδικασιες. Ο Αραφατ χρειαζεται επι του παροντος να παραμεινει στη Γαζα για να αντιμετωπισει και να παρακολουθησει τις διαγραφομενες εξελιξεις", προσθεσε ο παλαιστινιος εκπροσωπος Μαρουαν Καναφανι.

Αντιθετα, στην τελετη της ταφης του Ραμπιν θα παραστει εκ μερους της ρωσικης κυβερνησης ο υπουργος Εξωτερικων της χωρας Αντρει Κοζιρεφ, οπως ανακοινωσε το ανεξαρτητο πρακτορειο ειδησεων Ιντερφαξ, ειδηση που ακομη δεν εχει επιβεβαιωθει.

Σε ανακοινωθεν της γερμανικης κυβερνησης αναφερεται πως ο καγκελαριος Χελμουτ Κολ και ο Προεδρος της χωρας Ρομαν Χερτζοχ θα παραστουν στην αυριανη τελετη ταφης του Ραμπιν στην Ιερουσαλημ.

Ραμπιν-Δραστης

Ο Γιγκαλ Αμιρ, δραστης της δολοφονικης επιθεσης εναντιον του Γιτζακ Ραμπιν, ειχε συλληφθει τον περασμενο Ιουλιο για τη συμμετοχη του στις συγκρουσεις αναμεσα σε ισραηλινους εποικους και τις ισραηλινες αστυνομικες δυναμεις στη Δυτικη Οχθη, συμφωνα με τις πληροφοριες αυτοπτων μαρτυρων.

Στα στιγμιοτυπα που βιντεοσκοπηθηκαν κατα την καλυψη των επεισοδιων στις 31 Ιουλιου φαινεται ο Γιγκαλ Αμιρ να συμπλεκεται με τους αστυνομικους που εξεδιωξαν τους ισραηλινους εποικους απο προχειρο καταυλισμο που ειχαν κατασκευασει σε διαφιλονικουμενο υψωμα στη Δυτικη Οχθη.

"Οι περισσοτεροι απο οσους συμμετειχαν στην εκδηλωση

διαμαρτυριας του Ιουλιου ηταν αρκετα ηρεμοι, αλλα η συμπεριφορα του Αμιρ ηταν ακραια,

εκδηλως εχθρικη προς τους αστυνομικους και τον τυπο", δηλωσε ο Ελι Μπερελζον καμεραμαν του Ροιτερ που καλυπτε τα γεγονοτα. Την ιδια περιγαφη εδωσαν και αλλοι

συναδελφοι του. "Ο Αμιρ μας φωναζε, "Γιατι κινηματογραφειτε αυτο; Γιατι χορευετε μεσα στο αιμα;" , θυμαται ο Μπερελζον.

Συμφοιτητες του Γιγκαλ Αμιρ τον περιεγραψαν ως ενα μοναχικο φοιτητη που μελετουσε σε μια ομαδα ακροδεξιων Ισραηλινων στο πανεπιστημιο Μπαρ Ιλαν του Τελ Αβιβ, προπυργιο των φανατικων Εβραιων που αντιτιθενται στην παλαιστινο-ισραηλινη ειρηνευτικη διαδικασια.

"Ο Αμιρ ειναι ενας ησυχος, προικισμενος φοιτητης, ενας σκεπτομενος ανθρωπος", δηλωσε ενας φοιτητης του Μπαρ Ιλαν στον ραδιοφωνικο

σταθμο του ισραηλινου στρατου. Στο πανεπιστημιο κηρυχθηκε διημερη απεργια σε ενδειξη διαμαρτυριας για τη δολοφονια.

Ισραηλ-Ραμπιν-πενθος

Χιλιαδες συγκλονισμενοι ισραηλινοι συνερευσαν απο τις πρωτες πρωινες

ωρες στην πλατεια του Τελ Αβιβ οπου γραφτηκε η τελευταια πραξη της ζωης του πρωθυπουργου της χωρας, Γιτζακ Ραμπιν.

Ολα τα νυχτερινα κεντρα ηταν ερημα η κλειστα στην πολη που συνηθως

σφυζει απο ζωη.

Αρκετες ωρες μετα τη δολοφονια του Ραμπιν τη στιγμη που εγκατελειπε μια τεραστια πορεια υπερ της ειρηνης στην Πλατεια των Βασιλεων του Ισραηλ, το μερος ηταν ασφυκτικα γεματο απο κοσμο που πηγε στον τοπο της τραγωδιας για να

θρηνησει.

Πολλοι απο αυτους που ειχαν παρει μερος στην πορεια, φορωντας ακομη τα μπλουζακια που εγραφαν "Ναι στην Ειρηνη" πλησιαζαν το μερος οπου κατερρευσε ο Ραμπιν με δακρυα στα ματια.

Πολλα οικοδομικα τετραγωνα μακρυα απο την πλατεια,δεκαδες ανθρωποι περπατουσαν στους δρομους με κερια στα χερια στη μνημη που δολοφονημενου πρωθυπουργου. Αλλοι ηταν συγκεντρωμενοι κοντα σε αστυνομικα τμηματα και περιπολικα, παρακολουθωντας με αγωνια τις ειδησεις.

Δολοφονια Ραμπιν-Συλληπητηρια

Οι ηγετες της Διεθνους Κοινοτητας εξεφρασαν τη βαθεια λυπη τους για το θανατο του πρωθυπουργου του Ισραηλ, Γιτζακ Ραμπιν, και καταδικασαν τη

δολοφονικη ενεργεια, τονισαν ομως οτι η ελπιδα πως αγωνες του για την αποκατασταση της ειρηνης στη Μεση Ανατολη θα καρποφορησουν δεν πρεπει να αποβει ματαια.

Ταραγμενος ο Προεδρος των Ηνωμενων Πολιτειων Μπιλ Κλιντον,ο οποιος οδηγησε τον Ραμπιν και τον Αραφατ στην ιστορικη χειραψια του 1993, δηλωσε οτι η ειρηνη πρεπει να γινει το κληροδοτημα του δολοφονηθεντος πρωθυπουργου. "Ο κοσμος εχασε εναν απο τους επιφανεστερους ηγετες του, εναν πολεμιστη για την ελευθερια της πατριδας του και τωρα εναν μαρτυρα για την ειρηνη της πατριδας του", τονισε

ο Προεδρος Κλιντον, με φωνη σπασμενη απο τη συγκινηση.

Ο Αμερικανος Υπουργος Εξωτερικων, Ουωρρεν Κριστοφερ, χαρακτηρισε τον Ραμπιν ηγετικη μορφη του 20-ου αιωνα και τονισε οτι οι Ηνωμενες Πολιτειες θα αφιερωθουν στο εργο της ειρηνευσης στη Μεση Ανατολη.

Ο παλαιστινιος ηγετης, Γιασσερ Αραφατ, επι σειρα ετων ορκισμενος εχθρος του Ραμπιν μεχρι την εναρξη της διαδικασιας ειρηνευσης στη Μεση Ανατολη, δηλωσε στους δημοσιογραφους στο αρχηγειο του στη Γαζα: "Ειμαι βαθεια λυπημενος και συγκλονισμενος απο αυτο το δειλο και τρομερο εγκλημα εναντιον ενος απο τους γενναιους ηγετες του Ισραηλ και ενος απο τους κομιστες της ειρηνης".

Ο βασιλιας Χουσειν της Ιορδανιας δηλωσε σημερα οτι ο θανατος του Ραμπιν αποτελει μεγαλη προσωπικη του τραγωδια, προσθεσε ομως οτι δεν προκειται να αποτρεψει την πορεια προς την ειρηνη στην Μεση Ανατολη.

"Δεν πιστευω οτι θα δυναμωσει τα χερια αυτων που αντιτιθενται στην ειρηνη.Ελπιζω οτι η υστατη αποστολη του θα μεινει ζωντανη στη μνημη και την καρδια ολων των ανθρωπων της περιοχης και του κοσμου" δηλωσε ο βασιλιας Χουσειν σε τηλεφωνικη συνεντευξη του στο ΨΝΝ απο το Αμμαν.

Η αιγυπτιακη κυβερνηση χαρακτηρισε τον Γιτζακ Ραμπιν μαχητη της ειρηνης. "Η Αιγυπτος καταδικαζει αυτη την εγκληματικη πραξη...και τονιζει οτι η επιτευξη μιας δικαιης και κοινα αποδεκτης ειρηνης ειναι μια αποστολη που μονο γενναιοι ανδρες μπορουν να αναλαβουν" αναφερεται στο προεδρικο ανακοινωθεν, που

μεταδοθηκε απο την αιγυπτιακη τηλεοραση.

Ο Γενικος Γραμματεας των Ηνωμενων Εθνων, Μπουτρος Γκαλι, εξεφρασε τη βαθεια του λυπη για τη δολοφονια του Γιτζακ Ραμπιν, χαρακτηριζοντας το θανατο

του " μεγαλη απωλεια για το Ισραηλ αλλα και ολοκληρη την υφηλιο".

Ο Βρετανος πρωθυπουργος, Τζων Μεητζορ, και ο Προεδρος της Γαλλιας, Ζακ Σιρακ, καταδικασαν τη δολοφονια του ισραηλινου πρωθυπουργου τον οποιο χαρακτηρισαν μεγαλο ηγετη και εξεφρασαν την πεποιθηση οτι ο χαμος του δεν θα επηρεασει την προοδο των ειρηνευτικων συνομιλιων για την επιλυση του Μεσανατολικου.

Συλληπητηρια τηλεγραφηματα στην ισραηλινη κυβερνηση και την οικογενια

του Γιτζακ Ραμπιν απεστειλαν η Ευρωπαικη Ενωση, η Ιαπωνια, πολλες χωρες της Ασιας, της Λατινικης Αμερικης και το συνολο των ευρωπαικων χωρων.

Διαμετρικα αντιθετες ομως ηταν οι αντιδρασεις χωρων και οργανωσεων που αντιτιθενται σε αυτη την ειρηνευτικη διαδικασια.

Ο νεος ηγετης της εξτρεμιστικης Παλαιστινιακης οργανωσης Τζιχαντ, Ραμανταν Αμπνταλα Σαλαχ, δεχθηκε με ενθουσιασμο την ειδηση της δολοφονιας του Ραμπιν, τον οποιο και χαρακτηρισε τον νουμερο ενα τρομοκρατη στον κοσμο.

Στο Λιβανο, Παλαιστινιοι και Λιβανεζοι μουσουλμανοι ανταρτες πανηγυρισαν με ριπες αυτοματων οπλων την ανακοινωση της δολοφονιας, συμφωνα με πηγες των αρχων ασφαλειας.

Το επισημο ειδησεογραφικο πρακτορειο του Ιραν ΙΡΝΑ, μεταδιδοντας την ειδηση της δολοφονιας του Γιτζακ Ραμπιν σχολιασε οτι πληρωθηκε με το δικο του νομισμα."Ο Ραμπιν ηταν ενθερμος υποστηρικτης της κρατικης τρομοκρατιας και πιστευε οτι ο Σιονισμος μπορει να παραβιαζει καθε διεθνη νομο στην επιδιωξη των καταχθονιων στοχων του", ανεφερε το ιρανικο ειδησεογραφικο πρακτορειο.

Τα συριακα μεσα ενημερωσης μετεδοσαν χωρις σχολιο την ειδηση της δολοφονιας του ισραηλινου πρωθυπουργου.

Ο Γιτζακ Ραμπιν θα κηδευτει το απογευμα της Δευτερας και στην τελετη θα παραστει ο Προεδρος των Ηνωμενων Πολιτειων, Μπιλ Κλιντον, οπως ανακοινωσε ο

ασκων προσωρινα χρεη πρωθυπουργου, Σιμον Περες.

ΚΚΕ - Δολοφονια Ραμπιν

``Η δολοφονια του πρωθυπουργου του Ισραηλ Γιτζακ Ραμπιν, εξυπηρετει τις πιο αντιδραστικες δυναμεις``, σημειωνει το μελος του Π.Γ του ΚΚΕ και βουλευτης Ορεστης Κολοζωφ.

Ο κ. Κολοζωφ προσθεσε οτι η δολοφονια ``θα δυσκολεψει ακομη περισσοτερο την προσπαθεια του παλαιστινιακου λαου, να κατακτησει τους εθνικους του στοχους``.

Πορτρετο Ραμπιν

Ο Γιτζακ Ραμπιν, ο θριαμβευτης στρατηγος που οδηγησε τους ανδρες του στη νικη κατα τη διαρκεια του πολεμου του 1967 πριν να οδηγησει το Ισραηλ, ως πολιτικος πια, στο δρομο της ειρηνης με τους Αραβες, επεσε νεκρος απο τις

σφαιρες ενος εξτρεμιστη Εβραιου, τι ειρωνεια, στη διαρκεια μιας εκδηλωσης για την υποστηριξη της ειρηνευτικης διαδικασιας.

Με το κυρος που του προσεδιδε το λαμπρο στρατιωτικο παρελθον του, ο στρατηγος που ειχε αφιερωσει τη ζωη του στις μαχες αρχισε να αποσυρει τα ισραηλινα στρατευματα απο τα αραβικα εδαφη που ο ιδιος ειχε κατακτησει οταν ηταν αρχηγος των Ενοπλων Δυνλαμεων της χωρας του, στον πολεμο του 1967.

Η ειρηνη με την Ιορδανια τον Οκτωβριο του 1994, ενα χρονο μετα την συμφιλιωση με την Οργανωση για την Απελευθερωση της Παλαιστινης ηταν το επιστεγασμα του εργου του ηγετη των Εργατικων, ενα εργο αρρηκτα δεμενο με τη μοιρα της πατριδας του επι μισο περιπου αιωνα.

Γεννηθηκε την 1η Μαρτιου του 1922 , μεγαλωσε στην Ιερουσαλημ στους κολπους μιας σιονιστικης οικογενιας και ακολουθησε στρατιωτικη καρριερα.Το 1947 εγινε υππαρχηγος της Παλμαχ, της επιλεκτης μοναδας του μελλοντικου ισραηλινου στρατου, και με συνεχεις προαγωγες εφθασε το 67 στο βαθμο του Αρχηγου του

γενικου Επιτελειου.

Το 1968, με τη θεση του πρεσβυ στην Ουασιγκτον ξεκινα την πολιτικη του καριερα.Το 1974 -1977 γινεται πρωτη φορα πρωθυπουργος μετα την παραιτηση της Γκολντα Μειρ.Μετα τις εκλογες του 1992 ειναι και παλι πρωθυπουργος και ξεκινα τη δυσκολη πορεια προς το μερος της ειρηνης και της συμφιλιωσης των λαων της Μεσης Ανατολης.

Ο Γιτζακ Ραμπιν, 73 ετων, ανθρωπος εσωστρεφης και συχνα ντροπαλος, μιλουσε αργα και χαμογελουσε με μετρο.Ακομη και στην ιδιωτικη του ζωη, οπως εμπιστευοταν πριν απο το θανατο του η συζυγος του Λεα,εκρυβε τα συναισθηματα του.Η νευρικη φυση ομως αυτου του φανατικου καπνιστη τον οδηγησαν και σε ξεσπασματα θυμου που εμειναν στην ιστορια του Κοινοβουλιου.Ηταν ο πρωτος και μοναδικος ισραηλινος αρχηγος κυβερνησης που εσπασε το σφυρι της εναρξης της συνεδριασης, στη διαρκεια ενος ομηρικου Υπουργικου Συμβουλιου.Στρατιωτικος στην ψυχη, δεν δισταζε να τα βαζει με τους τεχνοκρατες οταν εμπαιναν στο δρομο του

και τον εμποδιζαν να πετυχει τους στοχους του, οπως η πολεμος εναντιον των φανατικων της Χαμας.

Το "γερακι" ομως δεν εγινε ποτε "περιστερι".Αυτος που εσπασε το απαγορευμενο και εσφιξε το χερι του Γιασσερ Αραφατ, δεν δισταζε να επιρριπτει

την ευθυνη των αντι-ισραηλινων τρομοκρατικων επιθεσεων στις παλαιστινιακες αρχες των αυτονομων περιοχων.

Δεν ισχυριστηκε ποτε οτι η ειρηνη ειναι ενας δρομος χωρις παγιδες.Και ειχε δικιο.

Ισραηλ-Τυπος-Δολοφονια Ραμπιν

" Ο Γιτζακ Ραμπιν δολοφονηθηκε" ηταν ο κυριος τιτλος της εφημεριδας Ξερθσαλεμ Ποστ ενω μια μαυρη κορδελα πλαισιωνε, εις ενδειξιν πενθους, ολοκληρη την πρωτη σελιδα της σημερινης της εκδοσης.

"Ουτε Ισραηλινος, ουτε Εβραιος, αλλ' ουτε ενας ευσυνειδητος ανθρωπος απανταχου της γης δεν ειναι δυνατον να εμεινε ασυγκινητος εως βαθους ψυχης και υπερμετρα συγκλονισμενος", προσθετει η εφημεριδα στο πρωτοσελιδο αρθρο της.

Η φιλελευθερη "Χααρετζ" χαρακτηριζει τον Ραμπιν "Θυμα της Ειρηνης", ενω

ο διπλωματικος ανταποκριτης της "Νταβαρ Ρισον", Μοτι Μπασοκ, αναφερει στο αρθρο

του πως η δολοφονια του Ραμπιν ηταν προβλεπτεα, δεδομενων των πολυαριθμων απειλων

που ειχε δεχθει ο Ραμπιν απο τους αντιπαλους του, μετα τις κινησεις του για

ειρηνευση με τους αραβες γειτονες του Ισραηλ.

'Ολες συλληβδην οι ισραηλινες εφημεριδες στην αναφορα της δολοφονιας του Πρωθυπουγου Ραμπιν απο εναν συμαπτριωτη του κατα τη διαρκεια εκδηλωσεων υπερ της ειρηνης, απηχουν την εκπληξη και την οργη που κατεκλυσε σημερα ολοκληρο το

κρατος του Ισραηλ.

'Ολες ανεξαιρετως οι εφημεριδες εκφραζουν την δυσπιστια τους για το γεγονος πως ο δραστης της δολοφονιας του ειναι ισραηλιτης και μαλιστα σε μια

χωρα που η ασφαλεια αποτελει την υψιστη προτεραιοτητα της.

Η Ποστ που αντιπολιτευθηκε τον Ραμπιν για την συμφωνια ειρηνης με τους Παλαιστινιους γραφει στο σημερινο της φυλλο πως "δεν θα ηταν ουτε ρεαλιστικο, ουτε καν επικαιρο, την παρουσα στιγμη, να ζητησουμε να επικρατησει εθνικη

ενοτητα στα πολιτικα ζητηματα. Αλλ'ομως θα πρεπει ολοι οι ευυποληπτοι πολιτες, ανδρες

και γυναικες, σε τουτην τη χωρα, να ενωσουν τις δυναμεις τους, ωστε να κατασταθει η βια μεταξυ εβραιων κατοικων της δια παντος εξοστρακιστεα και ανεπιτρεπτη".

Λιβυη- Ραμπιν

" Τρομοκρατη" με χερια βαμμενα στο αιμα των Αραβων, χαρακτηρισε σημερα τον δολοφονηθεντα Πρωθυπουργο του Ισραηλ, Γιτζακ Ραμπιν το επισημο λιβυκο πρακτορειο ειδησεων ΤΖΑΝΑ.

"Ο τρομοκρατης Ραμπιν ειναι ενας εξ οσων διεπραξαν φρικωδη εγκληματα

κατα των Παλαιστινιων και εν γενει του αραβικου λαου. Τα χερια του ειναι βαμμενα με

το αιμα των μαρτυρων του λαου ετουτου που προσφεραν τη ζωη τους θυσια για την απελευθερωση της Πλαιστινης", τονιζει το λιβυκο πρακτορειο.

Φιλιππινες-τυφωνας-απολογισμος

588 νεκροι, περισσοτεροι απο μισο εκατομμυριο αστεγοι και υλικες ζημιες που υπολογιζονται σε 70 εκατομμυρια δολλαρια ειναι ο πρωτος επισημος απολογισμος του καταστροφικου τυφωνα Αντζελα που σαρωσε τις Φιλιππινες.

Το βαρυτερο φορο αιματος, 351 νεκρους, πληρωσαν οι επαρχιες Μπικολ και Κεζον, στα ανατολικα της πρωτευουσας Μανιλα.

Περιπου 87.000 σπιτια καταστραφηκαν ολοσχερως η υπεστησαν σοβαρες ζημιες στις περιοχες που επληγησαν περισσοτερο, ενω οι αστεγοι υπολογιζονται προς το παρον σε 511.709 ατομα.

Ο τυφωνας Αντζελα ηταν ισως ο ισχυροτερος τυφωνας που χτυπησε τις Φιλιππινες την τελευταια δεκαετια, με συνεχεις βροχοπτωσεις και ταχυτητα ανεμων που ορισμενες στιγμες εφθασε τα 240 χιλιομετρα την ωρα.Το 1987, ο τυφωνας Νινα ειχε προκαλεσει το θανατο 683 ανθρωπων και υλικες καταστροφες ανω των 44 εκατομμυριων δολλαριων.

Γαλλια-τρομοκρατια-συλληψεις

Η βρετανικη αστυνομια συνελαβε χθες δυο ανδρες που θεωρουνται υποπτοι

για συμμετοχη στο προσφατο κυμα των αιματηρων βομβιστικων επιθεσεων στο Παρισι, ενας εκ των οποιων πιστευεται μαλιστα οτι ειναι ο εγκεφαλος των τρομοκρατικων ενεργειων.

Εκπροσωπος της βρετανικης αστυνομιας δηλωσε οτι οι δυναμεις ασφαλειας συνελαβαν χθες τους δυο υποπτους στο κεντρικο Λονδινο, προσθεσε οτι γινονται διαβουλευσεις με τις γαλλικες αρχες σχετικα με πιθανη εκδοση τους, αρνηθηκε ομως να αποκαλυψει τα ονοματα τους.

Πηγες της γαλλικης αστυνομιας ανεφεραν ομως οτι ο ενας ειναι ο Αμπντελκαντερ Μπενουιφ, η Αμπου Φαρες, ηγετικο στελεχος της ΓΙΑ (Ενοπλη Ισλαμικη Οργανωση της Αλγεριας ), που θελει να ανατρεψει την στρατιωτικη κυβερνηση στην Αλγερια.

Η εφημεριδα "Λε Μοντ" δημοσιευει οτι ενας Αλγερινος που συνεληφθη την περασμενη εβδομαδα στο Παρισι καλεσε το κινητο τηλεφωνο του Μπενουιφ στο

Λονδινο, για να τον ενημερωσει για τις βομβιστικες επιθεσεις στο Παρισι.Η Μοντ αναφερει επισης οτι αποστολη του Μπενουιφ ειναι κατα πασα πιθανοτητα η συλλογη πορων για την χρηματοδοτηση του ανταρτικου κινηματος στην Αλγερια.

Αλγερινες εφημεριδες δημοσιευουν οτι ο Μπενουιφ εχει καταδικαστει

ερημην σε θανατο για βομβιστικη επιθεση στο αεροδρομιο του Αλγεριου το 1992 που προκαλεσε το θανατο εννεα ατομων και τον τραυματισμο 120.

Αντρεοτι-Κατηγοριες για δολοφονια

Ο επι 7 φορες πρωθυπουργος της Ιταλιας, Τζουλιο Αντρεοτι,παραπεμφθηκε σημερα σε νεα δικη με την κατηγορια της συνενοχης με τη Μαφια στη δολοφονια ενος δημοσιογραφου, το 1979.

Ο 76-χρονος σημερα Αντρεοτι δικαζεται ηδη στο Παλερμο της Σικελιας με

την κατηγορια οτι υπηρξε επι σειρα ετων ο προστατης της ιταλικης Μαφια.

Ο Δικαστης Σερτζιο Ματερια ορισε τη δικη στις 2 Φεβρουαριου στην Περουτζια. Ο Αντρεοττι κατηγορειται οτι ζητησε απο τη Μαφια να δολοφονησει το δημοσιογραφο Μινο Πεκορελι,εκδοτη του πολιτικου περιοδικου "ΟΠ", το 1979, στη Ρωμη, διοτι φοβοταν οτι ο δημοσιογραφος ηταν ετοιμος να δημοσιευσει πληροφοριες που θα κατεστρεφαν την πολιτικη του καριερα.

Ο Δικαστης Ματερια παραπεμπει επισης για την ιδια υποθεση τον πρωην Υπουργο Εξωτερικου Εμποριου, Κλαουντιο Βιταλιονε, και τους νονους της Μαφια Μικελαντζελο Λα Μπαρμπερα, Πιπο Καλο και Γκαετανο Μπανταλαμεντι. Ο Τομαζο Μπουσκετα, πρωην αρχινονος της Μαφιας, που τωρα συνεργαζεται με τις αρχες εχει ομολογησει οτι ο Μπανταλαμεντι του ειπε πως ο Αντρεοτι ηθελε να σκοτωσει τον Πεκορελι, διοτι ο δημοσιογραφος ετοιμαζε αρθρα για τη χρηματοδοτηση του Χριστιανο-δημοκρατικου κομματος και διοτι ειχε απορρητες πληροφοριες για την απαγωγη και το δολοφονια, το 1978, του πρωην πρωθυπουργου Αλντο Μορο, απο τις Ερυθρες Ταξιαρχιες.

Ο ιδιος ο Αντρεοτι αρνειται τις κατηγοριες και δηλωσε στους δημοσιογραφους μετα την ακροαματικη διαδικασια στην Περουτζια οτι αισθανεται σαν ενας ανθρωπος που τον σταυρωνουν.

Νομικοι αναλυτες παντως υποστηριζουν οτι εαν ο πρωην πρωθυπουργος αθωωθει για την υποθεση της δολοφονιας του Πεκορελι, το γεγονος θα επηρεασει σημαντικα και τη δικη του στο Παλερμο.

Πολωνια- Εκλογες

Στις 07.00 ωρα Ελλαδος ανοιξαν σημερα τις πορτες τους σε 28,500,000 ψηφοφορους της χωρας, τα 22,472 εκλογικα τμηματα της Πολωνιας για τον πρωτο γυρο των προεδρικων εκλογων.

Στην σημερινη αναμετρηση συμμετεχουν δεκατρεις υποψηφιοι, με επικρατεστερους --βασει των προεκλογικων δημοσκοπισεων τον, ηλικιας 41 ετων, πρωην κομμουνιστη Αλεξαντρ Κβασνιεφσκι και τον 52-χρονο νυν Προεδρο Λεχ Βαλεσα.

Οι καλπες θα κλεισουν στις 20.00, ωρα Ελλαδος. Εαν κατα την παρουσα ψηφοφορια ουδεις υποψηφιος δεν συγκεντρωσει ανω του, απαραιτητου για την εκλογη Προεδρου, 50% των ψηφων -- οπως θεωρειται πιθανοτερο να συμβει σημερα -- τοτε οι δυο υποψηφιοι που θα εχουν συγκεντρωσει το υψηλοτερο ποσοστο θα αναμετρηθουν

ξανα σε δευτερο εκλογικο γυρο, υστερα απο δυο εβδομαδες.

Κινα- ΠΟΕ Πεκινο,Κινα

Η Κινα αρνηθηκε να δεσμευθει πως θα προβει σε ευρειας κλιμακος ιδιωτικοποιηση της οικονομιας της, προκειμενου να ενταχθει στον Παγκοσμιο Οργανισμο Εμποριου (ΩΤΟ), μετεδωσαν σημερα τα μεσα ενημερωσης της ασιατικης χωρας.

Υψηλοβαθμη πηγη του Υπουργειου Εξωτερικου Εμποριου και Οικονομικης Αναπτυξεως της Κινας, υποστηριξε πως η χωρα εχει αναγκη απο πιστωση χρονου και διεθνη υποστηριξη προκειμενου να επιτυχει πως οι εξωτερικες εμπορικες της σχεσεις, οι επενδυσεις της και το συστημα συναλλαγων με το εξωτερικο θα πληρουν τις προυποθεσεις που εχει θεσει ο ΩΤΟ.

Μολο που η κυβερνηση θα ενθαρρυνει την αναπτυξη του ιδιωτικου τομεα, η ιδια δεν προκειται να καταβαλει προσπαθεια για να προωθησει την ιδιωτικοποιηση των διαρκως εξαπλουμενων κρατικων επιχειρησεων η να θεσει το προγραμμα της ιδιωτικοποιησης τους ως πολιτικο στοχο της, τονισε η ιδια πηγη και προσθεσε πως

η κινεζικη οικονομια βρισκεται υπο συνεχη εξελιξη και προς τουτο θα απαιτηθει περισσοτερος χρονος για την ενταξη της στο συστημα της ελευθερης αγορας.

Ο κινεζικος ιδιωτικος τομεας, μολονοτι ακομη εν τω γιγνεσθαι του, ηδη καταλαμβανει σημαντικη μεριδα της εθνικης οικονομιας, ενω υπο την μορφη κοινοπραξιας με ξενες επιχειρησεις καλυπτει το 38% των εξαγωγων, αναφερει η οικομομικη εφημεριδα "Βθσινεσς Ωεεκλυ".

Αυστραλια - Σκοπιανο

"Η Αυστραλια δεν προκειται να αναγνωρισει την ΠΓΔΜ με ονομα που δεν θα ικανοποιει την Ελλαδα", δηλωσε ο υπουργος Μεταναστευσης, γερουσιαστης Νικος Μπολκας, μιλωντας στον ετησιο χορο της Παμμακεδονικης Ενωσης Νεας Νοτιας

Ουαλιας, που εγινε στο Σιδνει, στα πλαισια των εκδηλωσεων του Φεστιβαλ "Δημητρια '95".

Ο Αυστραλος υπουργος εξεφρασε την πληρη ικανοποιηση της χωρας του για

την ενδιαμεση συμφωνια μεταξυ Ελλαδας και ΦΥΡΟΜ και διατυπωσε την ευχη να

συνεχιστουν σε πνευμα καλης θελησης οι διαπραγματευσεις για την ονομασια του κρατους αυτου "για να βρεθει μια δικαιη λυση".

Στο Φεστιβαλ "Δημητρια" που οργανωνει στη Μελβουρνη, η Παμμακεδονικη Ενωση Βικτωριας, παρεβρισκονταν εκ μερους του Ελληνικου Κοινοβουλιου οι

βουλευτες κ.κ. Δημοσθενης Δημοσθενοπουλος (ΠΑΣΟΚ) και Ευαγγελος Κουρτιδης (ΝΔ).

Στην εκδηλωση μιλησαν επισης και Αυστραλοι βουλευτες, οι οποιοι υποστηριξαν τις ελληνικες θεσεις. Οι εκπροσωποι του Ελληνικου Κοινοβουλιου συναντηθηκαν με τον Πρωθυπουργο της Βικτωριας, Τζεφ Κενετ και τον Ομοσπονδιακο υπουργο Παιδειας.

Τελος, οξυτατη επιθεση δεχθηκε απο σκοπιανους και τουρκοκυπριους ο αρχηγος του Εργατικου Κομματος της Νοτιας Αυστραλιας, κ. Μαικ Ραν, γιατι ταχθηκε υπερ των ελληνικων θεσεων στο Σκοπιανο και Κυπριακο.

Αυστραλια - Κυπριακο

Το Εργατικο κομμα της Βρετανιας θα επιδιωξει δικαιη και βιωσιμη λυση του Κυπριακου προβληματος, οταν θα ανελθει στην εξουσια.

Την υποσχεση αυτη εδωσε στους ομογενεις βουλευτες του Εργατικου κομματος Βικτωριας, ο αντιπροεδρος του Βρετανικου Εργατικου κομματος, κ. Τζον Πρεσκοτ, ο οποιος επικεφαλης τριμελους αντιπροσωπειας του κομματος του επισκεφθηκε την Αυστραλια.

Κατα την παραμονη του στη Μελβουρνη ο κ. Πρεσκοτ συναντηθηκε με

ομογενεις πολιτικους, με τους οποιους συζητησε μια σειρα θεματων, μεταξυ των οποιων το Κυπριακο και το Σκοπιανο.

Ο κ. Πρεσκοτ δηλωσε οτι ειναι απαραδεκτο η διχοτομηση του νησιου, καταδικασε την τουρκικη κατοχη και υπογραμμισε την αναγκη να εφαρμοστουν τα ψηφισματα του ΟΗΕ.

Στο μεταξυ, συμφωνα με δημοσιογραφικες πληροφοριες, σχεδιο

καταδικαστικου ψηφισματος για τη συνεχιζομενη τουρκικη αδιαλλαξια στο Κυπριακο, ετοιμαζει η Γραμματεια της Κοινοπολιτειας.

Οπως ειναι γνωστο οι ηγετες των χωρων της Κοινοπολιτειας μεταβαινουν στο Οκλαντ της Νεας Ζηλανδιας οπου θα γινει φετος η διασκεψη κορυφης.

ΝΑΤΟ - εκλογη νεου Γραμματεα

Ενδεχομενως μεσα στην ερχομενη εβδομαδα, πιθανον ακομη και την Τεταρτη, προκειται να χρισθει ως νεος ΓΓ του ΝΑΤΟ ο Ρουουντ Λουμπερς, που συγκεντρωνει

τις μεγαλυτερες πιθανοτητες για την αντικατασταση του-- απο δυο εβδομαδες παραιτηθεντος-- Βιλι Κλαας και εχει εξασφαλισει την αμεριστη υποστηριξη της ολλανδικης κυβερνησης.

Παντως και ο ετερος διεκδικητης της θεσης στην ηγεσια του ΝΑΤΟ, δανος Ουφε Ελεμαν-Γιενσεν, επιμενει στην υποψηφιοτητα του, μετα την συνεντευξη του

στον Λευκο Οικο με τον αμερικανο Υπουργο Εξωτερικων Ουωρεν Κριστοφερ.

Ωστοσο, πηγες της Συμμαχιας και γνωστες της καταστασης, τονιζουν οτι ο Λουμπερς -- που περυσι, αναμετρωμενος με τον Βιλι Κλαας ειχε ηττηθει κατα κρατος στις διαδικασιες για την επιλογη του ΓΓ του ΝΑΤΟ-- δεν θα εδεχετο να ανακοινωθει η υποψηφιοτητα του για τη θεση εαν προηγουμενως δεν ειχε εξασφαλισει το πρασινο φως της αμερικανικης κυβερνησης, κατα την συναντηση του με τον Κριστοφερ, την περασμενη Πεμπτη.

'Αλλωστε και η ανακοινωση της υποψηφιοτητας Λουμπερς--που διετελεσε επι 12ετια Πρωθυπουργος της Ολλανδιας, μεχρι το 1994-- για την ΓΓ του ΝΑΤΟ, απο την ολλανδικη κυβερνηση εγινε λιγες ωρες μετα την επιστροφη του απο την Ουασιγκτον και την " θετικα αναγνωριστικη" -- οπως την χαρακτηρισαν διπλωματικοι κυκλοι-- συναντηση του με τον Κριστοφερ.

"Μετα την επισκεψη του Λουμπερς στις ΗΠΑ, εσχηματοποιησαμε ο, τι πριν διεγραφετο ως μια ισχυουσα πραγματικοτητα -- πως τωρα ειναι επισημα υποψηφιος", δηλωσε σχετικα ο ολλανδος υπουργος Εξωτερικων Χανς Φαν Μιερλο.

Διπλωματικοι κυκλοι της Συμμαχιας διεγνωσαν εντονα σημαδια εμπιστοσυνης στον τονο των δηλωσεων του Φαν Μιερλο, ενω εις εξ αυτων προσθεσε πως "στην πραγματικη ζωη ουδεις μπορει να ειναι 100% βεβαιος για ο,τιδηποτε. Μολαταυτα, μετα την επιστροφη του Λουμπερς απο την Ουασιγκτον, οι Ολλανδοι ειναι 99.9% βεβαιοι πως ο Λουμπερς θα διορισθει στη θεση του ΓΓ".

Ανοιχτα υπερ της υποψηφιοτητας του Λουμπερς εχουν ταχθει, ηδη απο την περασμενη εβδομαδα, η Γερμανια, η Γαλλια, η Βρετανια, η Ιταλια και η Πορτογαλια, οπερ σημαινει πως ο ολλανδος πρωην Πρωθυπουργος εχει ηδη εξασφαλισει την υποστηριξη εξι εκ των 16 χωρων μελων του ΝΑΤΟ.

Υπερ του Ελεμαν- Γιενσεν εχουν ταχθει ανοιχτα, εως τωρα, μονο η

Νορβηγια, η Δανια και η Ισλανδια, ενω το Βελγιο εκτιμαται πως θα συστοιχισθει με την

θεληση της πλειοψηφιας.

Ουδετερη σταση σχετικα με την διαδικασια της διαδοχης στο ΝΑΤΟ εχχουν τηρησει μεχρτι τωρα η Ελλαδα, η Τουρκια, η Ισπανια και το Λουξεμβουργο, διπλωματικες πηγες τονιζουν ομως πως και οι τεσσερεις αυτες χωρες θα

συνετασσοντο προθυμα με την αποφαση της πλειοψηφιας.

Θεσσαλονικη - Απροοπτο ποδαρικο του χειμωνα στη Β. Ελλαδα

Απροοπτο ποδαρικο εκανε ο χειμωνας απο τις πρωτες πρωινες ωρες στη

Βορεια Ελλαδα με χιονια στα ορεινα και χαμηλες για την εποχη θερμοκρασιες .

Οι χιονοπτωσεις αρχισαν απο τη νυχτα και συνεχιζονται σε ολες τις

ορεινες περιοχες, δημιουργωντας τα πρωτα προβληματα στην κινηση των οχηματων.

Με αλυσιδες κινουνται τα οχηματα απο το πρωι σε ολο το επαρχιακο δικτυο της Δυτικης Μακεδονιας και συγκεκριμενα στους νομους Φλωρινας, Κοζανης και Γρεβενων.

Αλυσιδες επισης χρησιμοποιουν τα οχηματα στα ορεινα του νομου Ημαθιας(Καστανια, Σελι), καθως και στην περιοχη των Πιεριων.

Πιο εντονα ειναι τα καιρα ικφαινομενα στη Δυτικη Μακεδονια οπου η χαμηλοτερη θερμοκρασια ηταν τις πρωινες ωρες μειον 3 βαθμοι Κελσιου (Φλωρινα, Καστορια, Κοζανη).

Στη θεσσαλονικη χιονιζε απο το πρωι, αλλα η θερμοκρασια δεν επεσε κατω απο το μηδεν.

Λογω των καιρικων συνθηκων δεν πραγματοποιηθηκαν ολες οι πρωινες

πτησεις, ενω ειναι αγνωστο ποιες και ποσες θα πραγματοποιηθουν τελικα.

Ισραηλ-Το Τελος του Ταμπου

Τα θεμελια του κρατους του Ισραηλ σειστηκαν απο τη δολοφονια του πρωθυπουργου Γιτζακ Ραμπιν."Το κρατος του Ισραηλ δεν θα ειναι ποτε πλεον αυτο

που ηταν", δηλωσε ο υπουργος Περιβαλλοντος Γιοσι Σαριντ. "Οι Ισραηλινοι ξυπνησαν σε μια διαφοετικη χωρα", αναφερεται στο κυριο αρθρο της εφημεριδας Γεντιοτ

Αχαρονοτ.

Η δολοφονια λειτουργησε σαν ηλεκτροσοκ. Για πρωτη φορα απο την ιδρυση του Ισραηλ το 1948 ενας ηγετης δολοφονειται απο ενα Ισραηλινο Εβραιο.

"Το ταμπου εσπασε. Οι κανονες του πολιτικου διαλογου σβηστηκαν.

Η δημοκρατια μας , για την οποια ειμασταν τοσο υπερηφανοι, δεν θα ειναι ποτε πλεον η ιδια", ειπε προσπαθωντας να πνιξει τη συγκινηση του σχολιαστης του

ραδιοφωνικου σταθμου του ισραηλινου στρατου. "Ο Ραμπιν ηταν ο πιο Ισραηλινος απο εμας και

ενας απο εμας τον σκοτωσε", συνεχισε υπο τους ηχους ενος πενθιμου εβραικου

τραγουδιου.

Ο υπουργος Παιδιειας Αμνον Ρουμπινσταιν ξεσπασε σε λυγμους στο πλατω της τηλεορασης οπου ειχε κληθει να σχολιασει τη δολοφονια και αποχωρησε.

Πολλοι ραβινοι , μεταξυ τους και ο μεγαλος ραβινος ασκεναζυ Ισραηλ Λω, επισημαινουν ποσο μεγαλη ιεροσυλια ειναι η δολοφονια Ισραηλινου απο αλλο, Ισραηλινο και υπενθυμιζουν την εντολη: "Ου φονευσεις".

"Δεν ειναι ο Ραμπιν που δολοφονηθηκε, αλλα ολοκληρο το κρατος", γραφει η εφημεριδα του Εργατικου Κομματος Νταβαρ Ρισον επιρριπτοντας τις ευθυνες στην εθνικιστικη δεξια. "Θα καταδικασουν, θα διαμαρτυρηθουν, αλλα φερουν τη βαρεια ευθυνη αυτης της αποτροπαιας πραξης", γραφει η εφημεριδα.

Ο ηγετης του κομματος Λικουντ Μπενιαμιν Νετανιαχου συγκινημενος καταδικασε τη δολοφονια. Αλλα φωνες απο το "στρατοπεδο της ειρηνης" καλουν τη δεξια να βγαλει τα συμπερασματα της "μεσα απο την ψυχη και τη συνειδηση της" απο το συμβαν.

"Με τον θανατο του ο Γιτζακ Ραμπιν θα επιτυχει εκει οπου απετυχε οσο ηταν εν ζωη: να δημιουργησει ενας αισθημα εθνικης συμφιλιωσης", λεει ο συγγραφεας Μειρ Σαλεφ.

Για τον Γιοσι Σαριντ ομως, που ανηκει στην αριστερα πτερυγα του κυβερνητικου συνασπισμου, η συναινεση ειναι ακομη μακρια. "Δεν θα ξεχασουμε ποτε οτι ο Ραμπιν ειχε χαρακτηρισθει προδοτης, δολοφονος και οτι η εικονα του με

στολη της γκεσταπο δεσποζε στις διαδηλωσεις της δεξιας", ειπε ο Γιοσι Σαριντ.

Ακομη και η ιερη και απαραβιαστη Σιν Μπετ , οι ισραηλινες υπηρεσιες εσωτερικης ασφαλειας, δεχεται επικρισεις για την αδυναμια της να προλαβει τη δολοφονια, ενω απο αστυνομικες πηγες εγινε γνωστο οτι ειναι πιθανον

ο επικεφαλης της μοναδας ασφαλειας που ειναι επιφορτισμενη με την ασφαλεια των υψηλων προσωπων να απομακρυνθει απο τη θεση του.

Τουρκια-Πλημμυρες

Πενηντα νεκροι και 139 τραυματιες ειναι ο νεοτερος απολογισμος απο τις καταστροφικες πλημμυρες που προκληθηκαν απο τις νεροποντες οι οποιες επληξαν την περιοχη της Σμυρνης χθες.

Δεκα πεντε ανθρωποι φερονται ως αγνοουμενοι, συμφωνα με ανεπιβεβαιωτες πληροφοριες των δημοτικων αρχων της Σμυρνης.

Οι ισχυρες νεροποντες και η θυελλα , η χειροτερη θεομηνια σε διαστημα 55 ετων στην περιοχη της Σμυρνης συμφωνα με τη μετεωρολογικη υπηρεσια, επληξε κυριως τις φτωχες συνοικιες στα περιχωρα της τριτης σε μεγεθος πολης της Τουρκιας βυθιζοντας ολοκληρες γειτονιες στη λασπη και αφηνοντας αστεγους

χιλιαδες κατοικους.

Η μετεωρολογικη υπηρεσια εχει προβλεψει νεο κυμα ισχυρων βροχοπτωσεων στην περιοχη της Σμυρνης απο σημερα το βραδυ.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Sunday, 5 November 1995 - 19:28:47