Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Mail - Eidhseis (Nov. 06)

From: Cosmos News <cosmos@PANIX.COM>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Στους δρομους εχουν κατεβει απο το πρωι οι αγροτες σε ολη τη χωρα με αιτηματα την αυξηση στις τιμες των αγροτικων προιοντων, την αυξηση των συνταξεων και τη μειωση της τιμης των καυσιμων.Απο το πρωι γινονται συλλαλητηρια με επικεντρο τη Λαρισα, την Πατρα, την Καλαματα, το νομο Θεσσαλονικης και την Κρητη. Το μεσημερι αγροτες απεκλεισαν με γεωργικα μηχανηματα τη νεα εθνικη οδο Αθηνων - Πατρων στο υψος του Αιγιου, με αποτελεσμα η συγκοινωνια να διεξαγεται με δυσχερεια. Στο νομο Θεσσαλονικης αγροτες κατευθυνονται με τρακτερ σε κομβικα σημεια του οδικου δικτυου και στη διασταυρωση προς το αεροδρομιο. Ο αντιπροεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κ.Μαρκουλης, τονισε οτι υπαρχουν ομαδες περιφρουρησης για να αποφευχθουν εκτροπα και να διαφυλαχθει το πνευμα της 48ωρης προειδοποιητικης κινητοποιησης. Το απογευμα η συντονιστικη επιτροπη των Θεσσαλων αγροτων θα αποφασισει για την πορεια των κινητοποιησεων.Ο υπουργος Γεωργιας, χαρακτηρισε δικαια τα αιτηματα των αγροτων, προσθετει ομως οτι η λυση θα βρεθει με το διαλογο.Επισης, ο κ.Σταθης απηυθυνε εκκληση να μην κλεισουν οι δρομοι απο τους αγροτες.Τις κινητοποιησεις εχουν αποφασισει η ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΓΕΣΑΣΕ και η ΣΥΔΑΣΕ. Το μεσημερι το προεδρειο της ΠΑΣΕΓΕΣ συναντηθηκε με τον υπουργο Εθνικης Οικονομιας, Γιαννο Παπαντωνιου, στον οποιο εξεθεσε τα προβληματα που απασχολουν τον αγροτικο κοσμο.

Σημερα στην Κρητη, δικαζονται οι 55 αγροτες που κατηγορουνται για τα επεισοδια του Σεπτεμβριου του `91, οποτε καηκε η νομαρχια Ηρακλειου. Τελος, σημερα πραγματοποιησαν συγκεντρωση και πορεια στην Αθηνα οι παραγωγοι λαικων αγορων, οι οποιοι ζητουν τη μειωση του ΦΠΑ για αγροτικα εφοδια και μηχανηματα καθως επισης και ρυθμιση των αγροτικων χρεων.

Ανακοινωθηκαν το μεσημερι απο τον υφυπουργο Οικονομικων, Δημητρη Γεωργακοπουλο, οι νεες αντικειμενικες τιμες των ακινητων για τις υπολοιπες 70 πολεις και κωμοπολεις της Ηπειρου,της Στερεας, της Πελοποννησου,της Κρητης και των νησιων του Αιγαιου και του Ιονιου.Οι αυξησεις στις νεες τιμες ειναι κατα μεσο ορο 70% και φθανουν μεχρι και 268% στη Θηβα.

Στη Βουλη μεταφερεται στις 7 το απογευμα η αντιπαραθεση για το θεμα των Σκοπιων, οπου θα διεξαχθει η προ ημερησιας διαταξεως συζητηση για το θεμα αυτο, λιγες ημερες πριν την εναρξη των συζητησεων στη Νεα Υορκη για το ονομα. Ο Πρωθυπουργος θα υπεραμυνθει της ενδιαμεσης συμφωνιας και σε οτι αφορα το θεμα της ονομασιας θα επαναλαβει την παγια ελληνικη θεση, οτι δεν θα δεχθει τον ορο Μακεδονια η παραγωγο της. Η Νεα Δημοκρατια εμφανιζεται διχασμενη, στο θεμα αυτο, ενω ο Μιλτιαδης Εβερτ αναμενεται να απαντησει στις προσφατες αιχμες του Κωνσταντινου Μητσοτακη. Απο την πλευρα του, ο Επιτιμος Προεδρος της Νεας Δημοκρατιας θα ταχθει υπερ της συνθετης ονομασιας και οπως δηλωσε θα συμβαλει στη χαραξη πολιτικης που θεωρει ορθη. Ο Αντωνης Σαμαρας αναμενεται να ασκησει κριτικη στους χειρισμους της κυβερνησης, θα επαναλαβει τη θεση του για συγκληση συμβουλιου των πολιτικων αρχηγων, ενω το ΚΚΕ θα επισημανει οτι η κυβερνηση εξακολουθει να κρυβει την αληθεια, παρα το γεγονος οτι η λυση του ονοματος εχει ηδη δρομολογηθει.

Ο πρωην Πρωθυπουργος, Γεωργιος Ραλλης, σε συνεντευξη του στα ΝΕΑ, θεωρει λανθασμενη την πολιτικη επιλογη του κ.Μητσοτακη να προσχωρησει για το θεμα των Σκοπιων στην αποψη με την οποια ηταν αντιθετος ωστε να αποφυγει την ηττα στις εκλογες. Τονισε δε, οτι θα επρεπε να ακολουθησει την πολιτικη που θα θεωρουσε συμφερουσα για τη χωρα, αδιαφορωντας για το πολιτικο κοστος. Παραλληλα, ο κ.Ραλλης, χαρακτηριζει αστεια οποιαδηποτε προσπαθεια επιρριψης ευθυνων στο Κωνσταντινο Καραμανλη για τη μη συγκληση του συμβουλιου των πολιτικων αρχηγων το 1993.

Ιδιαιτερα χαμηλες θερμοκρασιες επικρατουν στη βορεια Ελλαδα ενω το θερμομετρο στην Καστορια εδειχνε τις πρωινες ωρες τους μειον 10 βαθμους, ενω στη Θεσσαλονικη οι δεικτες δεν ξεπερασαν το μηδεν. Παντως, οι χιονοπτωσεις εχουν σταματησει τοσο στη δυτικη οσο και στην κεντρικη Μακεδονια.Τα προβληματα ομως στην κινηση των οχηματων παραμενουν και η χρηση των αντιολισθητικων αλυσιδων ειναι απαραιτητη για οσα κινουνται στο επαρχιακο οδικο δικτυο των νομων Κοζανης, Γρεβενων, Καστοριας και Φλωρινας, καθως και στους δρομους, που οδηγουν προς τα χιονοδρομικα κεντρα του νομου Ημαθειας. Λογω θαλασσοταραχης,εξαλλου, εχει απαγορευθει ο αποπλους των σκαφων, που εξυπηρετουν τις πορθμιακες γραμμες Καβαλας - Θασου και Κεραμωτης - Θασου. Η κακοκαιρια αναμενεται να συνεχιστει μεχρι την Τεταρτη, οποτε αναμενεται βελτιωση. Χιονια θα πεσουν αποψε, συμφωνα με την Μετεωρολογικη Υπηρεσια και στην Παρνηθα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχισε στις 2 το μεσημερι στην Ιερουσαλημ η επικηδειος τελετη για τον δολοφονηθεντα πρωθυπουργο του Ισραηλ, Γιτζακ Ραμπιν. Τη νεκρωσιμη ακολουθια παρακολουθουν ο Προεδρος των Ηνωμενων Πολιτειων, Μπιλ Κλιντον, ο Γερμανος Καγκελαριος Χελμουτ Κολ, ο Προεδρος της Αιγυπτου, Χοσνι Μουμπαρακ, ο Ιορδανος Μοναρχης Χουσειν, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπουτρος Γκαλι, ο Πρωθυπουργος της Ρωσιας και ηγετες απο αλλες χωρες. Τη χωρα μας εκπροσωπει ο υπουργος Εθνικης Αμυνας, Γερασιμος Αρσενης. Νωριτερα, ολοκληρωθηκε το λαικο προσκυνημα στο οποιο ειχε εκτεθει η σορος του Γιτζακ Ραμπιν. Εκτιμαται οτι περισσοτεροι απο ενα εκατομμυριο ισραηλινοι, αποτισαν φορο τιμης στη σορο του δολοφονηθεντος Πρωθυπουργου. Με δηλωσεις τους οι ηγετες της διεθνους κοινοτητας επισημαινουν οτι η δολοφονικη επιθεση δεν θα δημιουργησει σοβαρα προβληματα στις προσπαθειες για ειρηνευση στη Μεση Ανατολη. Στο μεταξυ, ο δραστης της επιθεσης, ομολογησε το πρωι στην καταθεση του, οτι δεν μετανιωνει για την πραξη του, την οποια δικαιολογησε ως μια αναγκαια θυσια για τη σωτηρια του Ισραηλ. Αποκαλυψε δε, οτι συνεληφθη και ο μεγαλυτερος αδερφος του.

Επτα γαλλοι στρατιωτες τραυματισθηκαν χθες το βραδυ σε στρατοπεδο του ΟΗΕ κοντα στην πολη του Μοσταρ στη Βοσνια, οταν δεχθηκαν την επιθεση τριων αγνωστων οι οποιοι ανοιξαν πυρ εναντιον τους και πεταξαν δυο χειροβομβιδες.Οπως ανακοινωσε εκπροσωπος του ΟΗΕ οι γαλλοι στρατιωτες απαντησαν στα πυρα και, συμφωνα με πληροφοριες, τραυματισαν εναν απο τους αγνωστους επιτιθεμενους.

Ο Προεδρος της Γεωργιας, Εντβαρντ Σεβαρντναντζε, ειναι ο μεγαλος νικητης των χθεσινων προεδρικων εκλογων στη χωρα, συγκεντρωνοντας το 70% των ψηφων, συμφωνα με τα αποτελεσματα απο το 50% των εκλογικων τμηματων. Αναφερομενος στις χθεσινες εκλογες ο κ. Σεβαρντναντζε, δηλωσε ευτυχισμενος γιατι οι συμπολιτες του αποδεχθηκαν το προγραμμα του για τη σωτηρια της χωρας.

Στη δευτερη θεση βρισκεται ο προεδρος της Πολωνιας, Λεχ Βαλεσα συμφωνα με τα αποτελεσματα απο τα μισα περιπου εκλογικα τμηματα, για τον πρωτο γυρο των προεδρικων εκλογων στη χωρα. Ο Βαλεσα, συγκεντρωνει ποσοστο 29,6% και βρισκεται εννεα μοναδες πισω απο τον πρωην Κομμουνιστη Αλεξαντρ Κβασνιεφσκι. Οι δυο αυτοι υποψηφιοι θα αναμετρηθουν στο δευτερο γυρο των εκλογων για την αναδειξη του νεου Προεδρου της Πολωνιας.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δυο νεαροι πυροβολωντας για εκφοβισμο στον αερα, ακινητοποιησαν το πρωι στη Γλυφαδα υπαλληλο εταιριας και του απεσπασαν τσαντα με 10 εκατομμυρια δραχμες. Θυμα της ληστειας ειναι ο Ιωαννης Πισσιμισης, 27 ετων που επροκειτο να καταθεσει τα χρηματα στην τραπεζα για λογαριασμο της εταιριας ειδων υγιεινης ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΙ- ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΙ. Οι δραστες διεφυγαν με μοτοσυκλεττα, μεγαλου κυβισμου.

Αγνωστα παραμενουν τα στοιχεια του νεαρου ανδρα 25 περιπου χρονων ο οποιος βρεθηκε το πρωι δολοφονημενος μεσα σε θερμοκηπιο στην περιοχη Κορωπιου. Ηδη, ο ιατροδικαστης εξετασε το πτωμα προκειμενου να αποφανθει για τα αιτια και τις συνθηκες του θανατου του νεαρου.

Το ΚΚΕ και ο Συνασπισμος απερριψαν τα οσα διατυπωσε ο Ακης Τσοχατζοπουλος σε συνεντευξη του για μετεκλογικη συνεργασια του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερα, σε περιπτωση που δεν εξασφαλιστει αυτοδυναμια. Παραλληλα, ο Θεοδωρος Παγκαλος, ταχθηκε υπερ της αποψης Σουφλια, για συγκυβερνηση Νεας Δημοκρατιας-ΠΑΣΟΚ σε περιπτωση που δεν υπαρξει αυτοδυναμια, λεγοντας οτι μια τετοια συγκυβερνηση μπορει να αποδειχθει ευεργετικη για τον τοπο.

Επανερχεται στη Νεα Δημοκρατια ο πρωην βουλευτης του κομματος και μελος του Πολιτικου Συμβουλιου της ΔΗΑΝΑ, Θεοφιλος Γατσος, ο οποιος συναντηθηκε το πρωι με τον προεδρο, Μιλτιαδη Εβερτ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ολοκληρωνεται σημερα η 9η ημερα του ποδοσφαιρικου πρωταθληματος της πρωτης εθνικης κατηγοριας,με τη συναντηση της Θεσσαλονικης μεταξυ του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Χθες,στο σταδιο Καραισκακη ο Ολυμπιακος παραχωρησε ισοπαλια 1-1 στον Ιωνικο χανοντας μαλιστα και δυο πεναλτι με τον Αντρει Γιουσκοβιακ και ετσι ο Παναθηναικος, που συνετριψε 4-0 στο Ολυμπιακο Σταδιο τον Ηρακλη, εμεινε μονος στην κορυφη της βαθμολογιας.

Στην 10-η ημερα για την δευτερη εθνικη κατηγορια, η Καβαλα νικησε με 1-0 τον Παναργειακο και προηγειται με 24 βαθμους, εναντι 17 του Απολλωνα Καλαμαριας, ο οποιος αγωνιζεται σημερα στη Ναουσα με το τοπικο συγκροτημα.

Στο μπασκετ,η 5-η ημερα ολοκληρωνεται αποψε με τη συναντηση ΑΕΚ - ΠΑΟΚ, η οποια αναβληθηκε αφου η αστυνομια δεν μπορεσε να εγγυηθει για την ασφαλη διεξαγωγη του αγωνα, επειδη παραλληλα διεξαγοταν στο Ολυμπιακο Σταδιο η ποδοσφαιρικη συναντηση Παναθηναικου-Ηρακλη.Χθες ο πρωταθλητης Ολυμπιακος νικησε 69-61 στο σταδιο Ειρηνης και Φιλιας τον Πανιωνιο και ``επιασε`` στην κορυφη τον Παναθηναικο, ο οποιος επικρατησε το Σαββατο εκτος εδρας του Παπαγου με 90-71.

Ο Ελληνοαμερικανος τεννιστας Πητ Σαμπρας προσθεσε μια ακομη σημαντικη επιτυχια στο ενεργητικο του, αφου κερδισε το διεθνες τουρνουα που εγινε στο Παρισι και ειχε επαθλα 2.25 εκατομμυριων δολλαριων. Ο Σαμπρας νικησε στον τελικο το Γερμανο Μπορις Μπεκερ, νουμερο 4 στον κοσμο, με 3-0,ενω παραλληλα ανεβηκε και παλι στην πρωτη θεση της παγκοσμιας καταταξης.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Οι ισχυροι βορειαδες και οι χαμηλες θερμοκρασιες ειναι τα κυρια χαρακτηριστικα του καιρου. Ειδικοτερα, σε ολη τη χωρα επικρατουν νεφωσεις με βροχες και χιονια στα ορεινα ηπειρωτικα, καθως και τα πεδινα της βορειας χωρας. Οι ανεμοι πνεουν βορειοδυτικοι στα δυτικα ισχυροι μεχρι πολυ ισχυροι και στα ανατολικα μετριοι μεχρι ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 4 βαθμους, στο Ιονιο και τα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 12 και στα νησια του Αιγαιου τους 16 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, στην ανατολικη χωρα προβλεπονται νεφωσεις κατα τοπους αυξημενες με βροχες και λιγα χιονια στην ανατολικη Μακεδονια και Θρακη. Στην υπολοιπη χωρα θα υπαρχουν τοπικες νεφωσεις ενω τις πρωινες ωρες θα σημειωθει κατα τοπους παγετος. Οι ανεμοι θα πνεουν βορειοδυτικοι στα δυτικα ισχυροι μεχρι πολυ ισχυροι και στα ανατολικα μετριοι μεχρι ισχυροι. Η θερμοκρασια θα σημειωσει περαιτερω μικρη πτωση.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Tuesday, 7 November 1995 - 00:51:23