Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Mail - Eidhseis (Nov. 09)

From: cosmos@panix.com (Cosmos News)

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


Τεσσερα ατομα τραυματιστηκαν απο ισχυρη εκρηξη που σημειωθηκε το μεσημερι στην ιδιωτικη βιοτεχνια πυροτεχνηματων, ``ΠΥΡΟΤΕΧΝΙΚΗ`` στο Μεσαιο Θεσσαλονικης. Μεχρι στιγμης παραμενουν αδιευκρινιστα τα αιτια της εκρηξης, ενω οι τραυματιες που ειναι εκτος κινδυνου εχουν μεταφερθει και νοσηλευονται στο νοσοκομειο Παπανικολαου. Προκειται για τους Αγγελο Καραγιαννοπουλο, 40 ετων, ιδιοκτητη του εργοστασιου και τους εργαζομενους Ιωαννη Κουρτση 50 ετων, Σοφια Μουρατιδου, 40 ετων και Μαρια Λαζαριδου 20 ετων.

Σημαντικα στοιχεια για πτωχευσεις επιχειρησεων, σφραγισμενες επιταγες και διαμαρτυρημενες συναλλαγματικες εδωσε το πρωι στη Βουλη ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου, απαντωντας σε σχετικη επερωτηση του Βουλευτη της Νεας Δημοκρατιας, Κωνσταντινου Σαψαλη. Συμφωνα με τα στοιχεια της Ενωσης Ελληνικων Τραπεζων, οπως ειπε ο κ.Παπαντωνιου οι επιταγες που σφραγιστηκαν απο την αρχη του χρονου εως τις 30 Σεπτεμβριου ανερχονται στο ποσο των 142,7 δισεκατομμυριων δραχμων. Παραλληλα, οι αιτησεις πτωχευσεως που εχουν κατατεθει στο Πρωτοδικειο Αθηνων ανερχονται σε 2.101 και αφορουν ποσα συνολικου υψους 14,35 δισεκατομμυριων δραχμων. Τελος, οι απληρωτες και διαμαρτυρημενες συναλλαγματικες στο ιδιο χρονικο διαστημα ανερχονται στο ποσο των 77,3 δισεκατομμυριων δραχμων.

Δεν θα δεχθουν μειωση του εισοδηματος των εργαζομενων και των συνταξιουχων μεσω της καταργησης των φοροαπαλλαγων, δηλωσαν οι προεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, κυριοι Πρωτοπαππας και Κουτσουκος, αμεσως μετα τη συναντηση τους με τον υπουργο Οικονομικων Αλεκο Παπαδοπουλο. Εξεφρασαν το φοβο οτι μεσα απο τον προυπολογισμο του `96 θα συνεχιστει η εισοδηματικη πολιτικη της λιτοτητας ενω τονισαν οτι το φορολογικο συστημα θα γινει πιο αδικο. Παντως ο κ.Πρωτοπαππας, ειπε οτι ο υπουργος Οικονομικων τον διαβεβαιωσε οτι δεν θα καταργηθουν οι φοροαπαλλαγες ευαισθητων κοινωνικα ομαδων.

Ο κ.Παπαδοπουλος δηλωσε οτι το πορισμα θα μελετηθει προσεκτικα πριν η κυβερνηση παρει τις τελικες της αποφασεις,που θα ανακοινωθουν με την καταθεση του προυπολογισμου. Παντως, συμφωνα με πληροφοριες, φερεται αποφασισμενος να υιοθετησει την πλειοψηφια των προτασεων που του εισηγηθηκε η επιτροπη.Ο προεδρος της Ομοσπονδιας Εφοριακων, Ανδρεας Μακρυπιδης, δηλωσε οτι το θεμα των φοροαπαλλαγων αποτελει μια ανοιχτη πληγη στο φορολογικο συστημα και πρεπει να αντιμετωπιστει αμεσα. Ο Προεδρος της ΓΣΕΕ, Χρηστος Πρωτοπαππας, ζητησε να μην θιγουν οι φοροαπαλλαγες που αφορουν τους χαμηλομισθους.

Ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας, Γιαννος Παπαντωνιου, δηλωσε το πρωι σε ραδιοφωνικο σταθμο της Αθηνας, οτι ο πληθωρισμος θα παραμεινει φετος στο 8% αλλα του χρονου θα πεσει στο 5% . Ο κ.Παπαντωνιου, διεψευσε δημοσιευμα της εφημεριδας ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, συμφωνα με το οποιο προκειται να ιδιωτικοποιηθει η Εθνικη Τραπεζα.

Συνεχιζονται στη Λευκωσια οι εκδηλωσεις διαμαρτυριας των μαθητων, οι οποιοι ζητουν την απελευθερωση του εθνοφρουρου, Γιωργου Καροτσακη, που κρατειται στα κατεχομενα. Οι εκδηλωσεις αυτες γινονται στο οδοφραγμα του Ληδρα Παλας, στον Αγιο Κασσιανο και στο γυμνασιο Παλουριωτισσας. Εκατονταδες μαθητες εχουν εισελθει στη νεκρη ζωνη και βρισκονται σε αποσταση αναπνοης απο τα φυλακια του Αττιλα.Τοσο οι δυναμεις της αστυνομιας οσο και η ειρηνευτικη δυναμη, προσπαθουν να τους απωθησουν και σημειωνονται συμπλοκες με αποτελεσμα να εχουν τραυματιστει ελαφρα αρκετοι μαθητες. Τουρκοι στρατιωτες απο τα φυλακια, ριχνουν πετρες εναντιον των μαθητων.

Οι εξελιξεις στο ΠΑΣΟΚ εξεταστηκαν χθες το βραδυ, κατα τη διαρκεια δειπνου στην Αθηνα, στο οποιο συμμετειχαν 50 περιπου στελεχη του κομματος, μεταξυ των οποιων και 30 βουλευτες. Τονισαν οτι αγωνιουν και ανησυχουν για την πορεια και το μελλον του ΠΑΣΟΚ. Ο επικεφαλης των κεντρογενων και ιστορικο στελεχος του ΠΑΣΟΚ, Γιαννης Χαραλαμποπουλος, δηλωσε οτι τους ενωνουν οι κοινοι αγωνες και το ενδιαφερον για το μελλον. Στο δειπνο παραβρεθηκαν μεταξυ αλλων, οι κυριοι Γιαννοπουλος, Κουβελακης, Κρητικος, Δροσογιαννης, Παπαθεμελης, Βερυβακης και Παπασπυρου.

Η Ελληνικη κυβερνηση ενεργει με σταθεροτητα, αποφασιστικοτητα και υπευθυνοτητα και με βαση τη διακηρυγμενη θεση της για το νομιμο των απαιτησεων της σχετικα με τις γερμανικες αποζημιωσεις. Αυτο δηλωσε το μεσημερι, ο εκπροσωπος του υπουργειου Εξωτερικων Κωνσταντινος Μπικας, επισημαινοντας για μια ακομη φορα οτι επανειλημμενα η Ελλαδα αποδιδει σημασια στο θεμα των γερμανικων κατοχικων αποζημιωσεων και του κατοχικου δανειου. Η Γερμανια, συνεχισε ο κ. Μπικας, ειναι φιλη, συμμαχος χωρα και ως εταιρος στην Ευρωπαικη Ενωση και με την Ελλαδα την συνδεουν πολυποικιλλοι και στερεοι δεσμοι.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εννεα ατομα εχασαν τη ζωη τους και 11 τραυματιστηκαν σοβαρα απο πυρκαγια που εκδηλωθηκε τις πρωτες πρωινες ωρες σε ξενωνα υποδοχης αστεγων στη γερμανικη πολη Ντετμολτ του κρατιδιου της Βορειας Ρηνανιας-Βεστφαλιας.Η πυρκαγια εκδηλωθηκε σε δωματιο παλαιου κτιριου, ενω η αστυνομια απεκλεισε το ενδεχομενο εμπρησμου. Μεταξυ των θυματων, ειναι και δυο ανδρες, οι οποιοι για να αποφυγουν τις φλογες, πηδηξαν στο κενο απο τον δευτερο οροφο.

Ο δολοφονος του Πρωθυπουργου του Ισραηλ, Γιτζακ Ραμπιν, φαινεται οτι δεν ενηργησε μονος αλλα ειχε οργανωτικη υποστηριξη, δηλωσε σημερα ο υπουργος Δημοσιας Ταξης του Ισραηλ. Σημειωνεται οτι στο σπιτι του δραστη, βρεθηκε ολοκληρο οπλοστασιο, που εκτος των αλλων περιλαμβανε και χειροβομβιδες, εκρηκτικα και πυροκροτητες. Ο ασκων καθηκοντα πρωθυπουργου, Σιμον Περες δηλωσε οτι το Ισραηλ ειναι περισσοτερο απο ποτε προσηλωμενο στην ειρηνη με τις γειτονικες αραβικες χωρες, μετα τη δολοφονια του Γιτζακ Ραμπιν.

Το δικαστηριο των Ηνωμενων Εθνων για την πρωην Γιουγκοσλαβια απηγγειλε σημερα σε τρεις ανωτερους αξιωματικους του Γιουγκοσλαβικου Λαικου Στρατου την κατηγορια της διαπραξης εγκληματων πολεμου και εγκληματων κατα της ανθρωποτητας. Το δικαστηριο, αποφανθηκε οτι οι κατηγοριες αφορουν σε "μαζικες δολοφονιες που διαπραχθηκαν στην περιοχη του Βουκοβαρ της ανατολικης Σλαβονιας το Νοεμβριο του 1991".

Αεροσκαφος των αργεντινων ενοπλων δυναμεων με 57 επιβαινοντες--αναμεσα τους και 8 μικρα παιδια-- συνετριβη τα ξημερωματα, προσκρουοντας σε εναν λοφο, στην επαρχια της Κορδοβα. Συμφωναμε αυτοπτες μαρτυρες το αεροσκαφος με την προσκρουση του στο εδαφος εξερραγη και ανεφλεγη. Το γεγονος αυτο, εκμηδενιζει τις ελπιδες για την ανευρεση επιζωντων απο τα σωστικα συνεργεια.

Στην τιμη των 27 εκατομμυριων δολαριων πωληθηκε ο πινακας "Σου Μπουα" του Βινσεντ Βαν Γκο, ενας απο τους τελευταιους του μεγαλου εμπρεσιονιστη ζωγραφου. Η πωληση εγινε κατα τη χθεσινοβραδυνη δημοπρασια εργων τεχνης του Οικου Σοθμπις στη Νεα Υορκη.Η τιμη ειναι η τεταρτη υψηλοτερη που επιτυγχανει πινακας του ιδιου καλλιτεχνη.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στον εισαγγελεα αναμενεται να οδηγηθει αργα το μεσημερι ο Αιθιοπας δημοσιογραφος, ο οποιος επιχειρησε το πρωι να κανει αεροπειρατια σε αεροσκαφους της Ολυμπιακης, που εκτελουσε την πτηση Σιδνευ-Αθηνα και μετεφερε 118 επιβατες και τα 21 μελη του πληρωματος. Ο επιδοξος αεροπειρατης κρατουσε με την απειλη μαχαιριου ως ομηρο μια αεροσυνοδο και ζητησε να μιλησει με εκπροσωπους του ΟΗΕ, στην Αθηνα, καθως και δημοσιογραφους, προκειμενου να ζητησει πολιτικο ασυλο. Ο 34χρονος Αιθιοπας, εξουδετερωθηκε μετα απο αστραπιαια εφοδο στο αεροδρομιο του Ελληνικου μελων των Ειδικων Δυναμεων. Ισχυριστηκε οτι κατηγορειται στη χωρα του για αντικαθεστωτικα αρθρα και ειναι πολιτικος προσφυγας.

Κρουσμα μηνιγγιτιδας αναφερθηκε σημερα σε σχολειο της Θεσσαλονικης. Συμφωνα με τα πρωτα στοιχεια το κρουσμα εντοπιστηκε στο 13-ο δημοτικο σχολειο της Καλαμαριας και ο μικρος μαθητης,το ονομα του οποιου δεν ανακοινωθηκε,νοσηλευεται στο νοσοκομειο ειδικων παθησεων Θεσσαλονικης. Το σχολειο εκλεισε και ειδικα συνεργεια απολυμαινουν το κτιριακο συγκροτημα,ενω απο τη διευθυνση και απο τις υγειονομικες υπηρεσιες το κρουσμα χαρακτηριστηκε μεμονωμενο.

Εντονα κυκλοφοριακα προβληματα παρατηρουνται και σημερα στη λεωφορο Κηφισσου, στο υψος του Ρεντη, απο κινητοποιησεις των κατοικων της περιοχης, οι οποιοι διαμαρτυρονται για την απομακρυνση του αστυνομικου τμηματος Ρεντη. Και δευτερη μερα παραμενουν κλειστα και τα δυο ρευματα κυκλοφοριας, ενω η καταληψη του οδοστρωματος, οπως δηλωσε ο δημαρχος Ρεντη, θα συνεχιστει επ`αοριστον αν δεν ανασταλει η αποφαση. Το μεσημερι, ο δημαρχος επισκεφθηκε το υπουργειο Δημοσιας Ταξης, προκειμενου να συζητησει το προβλημα που εχει ανακυψει.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αδιαφορη βαθμολογικα ειναι η αποψινη ποδοσφαιρικη συναντηση Παναθηναικου-ΑΕΚ, που θα γινει στο Ολυμπιακο Σταδιο για την πρωτη φαση του Κυπελλου Ελλαδας. Οι δυο ομαδες εχουν ηδη εξασφαλισει την προκριση τους στον επομενο γυρο της διοργανωσης και το ενδιαφερον του αγωνα περιοριζεται στο γοητρο.

Τον πρωτο αγωνα της για την δευτερη φαση του Κυπελλου Κυπελλουχων Ευρωπης, δινει αποψε στην εδρα της η ομαδα υδατοσφαιρισης ανδρων της Πατρας, με αντιπαλο την Ουκρανικη Σεβαστουπολη.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Οι πολυ χαμηλες θερμοκρασιες ειναι το κυριο χαρακτηριστικο και του σημερινου καιρου. Ειδικοτερα, στην ανατολικη και νοτια Ελλαδα, υπαρχουν τοπικες νεφωσεις με λιγες βροχες στα νησια του Αιγαιου, την Κρητη και τα Δωδεκανησα. Στην υπολοιπη χωρα, ο καιρος ειναι σχεδον αιθριος. Οι ανεμοι πνεουν βορειοι μετριοι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 6 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 13 και στα νησια τους 15 βαθμους Κελσιου. Για αυριο, σε ολη τη χωρα προβλεπεται σχεδον αιθριος καιρος και μονο στα δυτικα απο το απογευμα θα υπαρχουν αραιες νεφωσεις. Οι ανεμοι θα πνεουν ασθενεις και τοπικα στο Αιγαιο βορειοι μεχρι μετριοι. Η θερμοκρασια θα παρουσιασει μικρη ανοδο αλλα και παλι θα κυμανθει σε χαμηλα επιπεδα.Στα ηπειρωτικα τη νυχτα και νωρις το πρωι θα σημειωθει παγετος, ο οποιος στα βορεια θα ειναι ισχυρος.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Thursday, 9 November 1995 - 11:42:04