Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 17)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *

Οι τιτλοι των κυριοτερων ειδησεων του δελτιου μας απο την εσωτερικη και διεθνη επικαιροτητα:
  • Ενταση επικρατει και σημερα στις φυλακες Κορυδαλλου, οπου συνεχιζονται οι συμπλοκες μεταξυ Ελληνων και αλλοδαπων κρατουμενων.
  • Θα συνεχιστουν οι μεταφορες ανηλικων κρατουμενων, δηλωσε ο υπουργος Δικαιοσυνης μετα τη συσκεψη που πραγματοποιηθηκε το πρωι.
  • Ο κ.Ποττακης επανελαβε οτι δεν θα γινει καμια επεμβαση των ΜΑΤ και διεψευσε πληροφοριες για ομαδικη αποπειρα αποδρασης.
  • Με τον Πρωθυπουργο θα συναντηθουν βουλευτες του Πειραια για να του εκθεσουν την κατασταση στις φυλακες Κορυδαλλου.
  • Την παραιτηση του Γιαννη Ποττακη, ζητησε ο Θεοδωρος Παγκαλος.
  • Κορυφωνονται το απογευμα οι εκδηλωσεις για το Πολυτεχνειο, με την πορεια προς την αμερικανικη πρεσβεια.
  • Σε συναγερμο εχουν τεθει περιπου 3.000 αστυνομικοι για την αποφυγη επεισοδιων.
  • Ενα τζιπ του Πολεμικου Ναυτικου, εκαψαν το μεσημερι αγνωστοι με βομβα μολοτοφ κοντα στο Πολυτεχνειο.
  • Αυξησεις 10% για το 1996, εισηγειται η εκτελεστικη επιτροπη της ΓΣΕΕ στην ολομελεια της διοικησης.
  • Αντιδρασεις στη Ρηγιλλης, μετα την αποφαση να μιλησουν με κληρωση στελεχη και βουλευτες στην εθνικη συνδιασκεψη της Ν.Δ.
  • Αλλος ενας νεος εχασε τη ζωη του στην Αθηνα απο υπερβολικη χρηση ναρκωτικων.
  • Μεγαλη πυρκαγια εκδηλωθηκε το πρωι στο κτιριο του αρχηγειου του ΟΗΕ στο Σεραγεβο. Το κτιριο εκκενωθηκε.
  • Σαρωτικη νικη πετυχε στις εκλογες στην Αλγερια ο Προεδρος της χωρας, Ζερουαλ, ο οποιος υποστηριζεται απο τους στρατιωτικους.
  • Υπερ του Ισπανου υπουργου Εξωτερικων, Χαβιε Σολανα, για τη θεση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ τασσονται εμμεσως πλην σαφως οι Ηνωμενες Πολιτειες.

ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Ενταση επικρατει και σημερα στις φυλακες Κορυδαλλου, οπου συνεχιζονται οι συμπλοκες μεταξυ Ελληνων και αλλοδαπων κρατουμενων. Απο τις νεες συμπλοκες εχουν μεταφερθει ηδη με ασθενοφορα σε νοσοκομεια δυο κρατουμενοι. Το πρωι πραγματοποιηθηκε συσκεψη παρουσια του υπουργου Δικαιοσυνης Γιαννη Ποττακη. Στη συσκεψη στην οποια μετειχαν αρμοδιοι παραγοντες και ο Μητροπολιτης Νικαιας, Αλεξιος, εξεταστηκαν τροποι για την εκτονωση της εντασης.Ο κ.Ποττακης δηλωσε οτι συνεχιζονται οι μεταφορες ανηλικων κρατουμενων Ελληνων και αλλοδαπων, με στοχο οπως ειπε, την αποσυμφορηση των φυλακων και την εκτονωση της καταστασης. Διεψευσε τις πληροφοριες για ομαδικη αποπειρα αποδρασης και προσθεσε οτι κατι τετοιο ειναι καταδικασμενο, καθως οπως ειπε, η αστυνομια ελεγχει απολυτα την καταταση. Επανελαβε οτι δεν προκειται να γινει καμια επεμβαση των ΜΑΤ στις φυλακες.

Τα ξημερωματα η ενταση κορυφωθηκε οταν κρατουμενοι κρεμασαν πτωμα αλλοδαπου συγκρατουμενου τους και στη συνεχεια του εβαλαν φωτια. Ετσι ο αριθμος των νεκρων απο την ημερα της εξεγερσης ανερχεται επισημα στους τεσσερις, εκφραζονται ομως φοβοι οτι υπαρχουν και αλλοι νεκροι, οχι μονο απο υπερβολικη χρηση ναρκωτικων αλλα και απο σοβαρους τραυματισμους στη διαρκεια συμπλοκων μεταξυ των κρατουμενων.

Πληρη καλυψη στους χειρισμους του υπουργου Δικαιοσυνης, εδωσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος, Τηλεμαχος Χυτηρης, ο οποιος ειπε, οτι δεν τιθεται θεμα παραιτησης του. Τονισε οτι ο κ.Ποττακης ενημερωνει συνεχως τον Πρωθυπουργο. Επισης, διαβεβαιωσε οτι δεν προκειται να επεμβουν τα ΜΑΤ στις φυλακες Κορυδαλλου. Ο κ.Χυτηρης, αφησε αιχμες κατα των σωφρονιστικων υπαλληλων λεγοντας οτι πρεπει να επαναπροσδιορισουν τη σταση τους. Αναφερομενος στις αντιδρασεις της αξιωματικης αντιπολιτευσης υπενθυμισε οτι επι Νεας Δημοκρατιας ειχε υπαρξει εξεγερση στον Κορυδαλλο που διηρκεσε 30 ημερες.

Συσκεψη για τα οσα γινονται στις φυλακες, πραγματοποιηθηκε το μεσημερι στη Ρηγιλλης, υπο την προεδρια του Μιλτιαδη Εβερτ. Στη συσκεψη μετειχε και ο πρωην πρωθυπουργος, Κωνσταντινος Μητσοτακης. Ο κ.Εβερτ, στις δηλωσεις του εκανε λογο για διαλυση του κρατους, για ανυπαρκτη και επικινδυνη κυβερνηση, για ζουγκλα και διεθνη γελοιοποιηση της χωρας. Ζητησε αμεση συζητηση του θεματος στη Βουλη.

Συναντηση με τον Πρωθυπουργο, αναμενεται να εχουν στις 2.30 το μεσημερι οι βουλευτες της Β` Περιφερειας Πειραιως του ΠΑΣΟΚ, προκειμενου να του εκθεσουν την κατασταση και να ζητησουν τη μεταστεγαση του σωφρονιστικου καταστηματος. Συμφωνα με πληροφοριες αναμενεται να ζητησουν την παραιτηση του κ.Ποττακη. Το πρωι, ο Θεοδωρος Παγκαλος, μιλωντας σε ραδιοσταθμο της Αθηνας ζητησε τη συγκληση του υπουργικου συμβουλιου και την παραιτηση του υπουργου Δικαιοσυνης. Ο κ.Παγκαλος τονισε οτι απομακρυνθηκε ο Γιωργος Κουβελακης, οταν επιχειρησε να διαλυσει τα κυκλωματα των ναρκωτικων. Τελος, το μεσημερι πραγματοποιηθηκε συσκεψη στη Ρηγιλλης για το θεμα των φυλακων υπο την προεδρια του Μιλτιαδη Εβερτ.

Με την καθιερωμενη πορεια προς την αμερικανικη πρεσβεια, κορυφωνονται το απογευμα οι εκδηλωσεις για την επετειο της εξεγερσης του Πολυτεχνειου. Ηδη, η αστυνομια εχει τεθει σε συναγερμο ενω πανω απο 3.000 αστυνομικοι βρισκονται σε επικαιρες θεσεις προκειμενου να αποφευχθουν επεισοδια. Παραλληλα, μετρα εχουν ληφθει και απο τους φοιτητες μετα απο διαδοχικες συνεδριασεις μεταξυ της ΕΦΕΕ και των πρυτανικων αρχων. Απο το πρωι,χιλιαδες κοσμου συρρεουν στο χωρο του Πολυτεχνειου και αφηνουν ενα λουλουδι στη μνημη των νεκρων του Νοεμβρη του `73. Στεφανια, κατεθεσε το πρωι εκπροσωπος του Προεδρου της Δημοκρατιας καθως επισης και αντιπροσωπειες της κοινοβουλευτικης ομαδας του ΠΑΣΟΚ, της Νεας Δημοκρατιας, της Πολιτικης Ανοιξης και του ΚΚΕ καθως και ο Προεδρος του Συνασπισμου Νικος Κωνσταντοπουλος. Το μεσημερι αγνωστοι πεταξαν βομβα μολοτοφ σε τζιπ του Πολεμικου Ναυτικου, κοντα στο Πολυτεχνειο. Η φωτια σβηστηκε μετα απο εγκαιρη επεμβαση της Πυροσβεστικης. Στη Θεσσαλονικη θα πραγματοποιηθει το απογευμα συγκεντρωση στην πλατεια Αριστοτελους και θα ακολουθησει πορεια προς το αμερικανικο προξενειο, η οποια θα καταληξει στην πολυτεχνικη σχολη.

Αυξησεις 10% στους μισθους και τα ημερομισθια εισηγειται η Εκτελεστικη Επιτροπη της ΓΣΕΕ, στην ολομελεια της διοικησης της συνομοσπονδιας. Η αποφαση αυτη εληφθη κατα την πρωινη συνεδριαση της εκτελεστικης επιτροπης με τις ψηφους των εκπροσωπων της ΠΑΣΚΕ, ενω οι αλλες συνδικαλιστικες παραταξεις, επεμειναν στα δικα τους ποσοστα. Οπως δηλωσε ο προεδρος της ΓΣΕΕ, Χρηστος Πρωτοπαππας, η αποδοχη της εισηγησης αυτης, αποτελει τη μοναδικη δυνατοτητα για να προχωρησει η καταγγελια της υπαρχουσας εθνικης γενικης συλλογικης συμβασης εργασιας. Επισης, η εκτελεστικη επιτροπη εισηγειται την καθιερωση θεσμικων αιτηματων, μεταξυ των οποιων και η απασχοληση των 35 ωρων.

Αντιδρασεις προκαλει στη Νεα Δημοκρατια η αποφαση να μιλησουν τα στελεχη και οι βουλευτες με κληρωση κατα τη διαρκεια της Πανελληνιας Εθνικης Συνδιασκεψης του κομματος που θα πραγματοποιηθει το Σαββατοκυριακο. Η διαδικασια αυτη δημιουργησε αντιδρασεις τοσο απο τον κομματικο μηχανισμο οσο και απο τους βουλευτες και πολιτευτες, οι οποιοι οπως τονιζουν θελουν να ακουστουν και αυτοι και θεωρουν μειωτικο να αποδεχθουν τη διαδικασια της κληρωσης. Ηδη, την αντιθεση τους στην αποφαση αυτη εξεφρασαν ο βουλευτης επικρατειας Κωστας Πυλαρινος, ενω οι κυριοι Κουβελας και Χατζηγακης, αρνουνται να συμμετασχουν στη διασκεψη.

Αναβληθηκε για τις 19 Ιανουαριου η προγραμματισμενη για σημερα συζητηση στον Αρειο Παγο της αιτησης αναιρεσης του Γιαννη Καλαμποκα κατα της καταδικαστικης αποφασης του Κακουργιοδικειου Λαρισας για τη δολοφονια του καθηγητη Νικου Τεμπονερα.

Αλλος ενας νεος εχασε τη ζωη του απο υπερβολικη δοση ναρκωτικων. Προκειται για τον Δημητρη Σιμοτα, 32 χρονων, ο οποιος βρεθηκε νεκρος στην οδο Ερμιονης, στα Νεα Λιοσια.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μεγαλη πυρκαγια εκδηλωθηκε σημερα στο τετραοροφο κτιριο του αρχηγειου των δυναμεων του ΟΗΕ στο Σαραγεβο, το οποιο εκκενωθηκε. Μεχρι στιγμης δεν εχει εξακριβωθει η αιτια της φωτιας, η οποια απειλησε το κυριως τηλεπικοινωνιακο κεντρο του ΟΗΕ, ενα στρατιωτικο νοσοκομειο, διοικητικες υπηρεσιες και στρατωνες.

Σαρωτικη νικη πετυχε στις χθεσινες εκλογες στην Αλγερια ο Προεδρος της χωρας Λιαμιν Ζερουαλ. Οπως ανακοινωσε ο υπουργος Εσωτερικων στο Αλγερι, ο Ζερουαλ, ο οποιος υποστηριζεται απο τους στρατιωτικους, συγκεντρωνει το 61,34% των ψηφων . Συμφωνα με τις αρχες, η συμμετοχη των ψηφοφορων στις εκλογες κυμανθηκε στο 75% .

Τον "μεγαλο σεβασμο" που τρεφει στο προσωπο του ισπανου υπουργου Εξωτερικων Χαβιερ Σολανα, που φερεται ως ο επικρατεστερος υποψηφιος για την αναληψη της θεσης του ΓΓ του ΝΑΤΟ, επιβεβαιωσε το αμερικανικο υπουργειο Εξωτερικων. Συμφωνα παντως με εκπροσωπο του υπουργειου Εξωτερικων, η Ουασιγκτον δεν επιθυμει να εκφρασει ανοιχτα την υποστηριξη της στο προσωπο του Σολανα, θελοντας να διατηρησει τον εμπιστευτικο χαρακτηρα της διαδικασιας για την εκλογη του ΓΓ του

ΝΑΤΟ.

Το Κομμουνιστικο Κομμα του Γκεναντι Ζιουγκανωφ διατηρει σταθερο προβαδισμα εναντι των αλλων πολιτικων σχηματισμων που μετεχουν στις εκλογες της 17ης Δεκεμβριου στη Ρωσια. Συμφωνα με δημοσκοπηση που δημοσιευει η "Ιζβεστια" το Κομμουνιστικο Κομμα συγκεντρωνει το 23% των προτιμησεων των εκλογεων, ενω το ποσοστο των αλλων κομματων κυμαινεται περιπου στο 10% το καθενα.

Νεα για την προληψη των ινομυωματων της μητρας φερει στην ιατρικη επικαιροτητα ερευνητικη ομαδα Πανεπιστημιου του Κεμπεκ, της οποιας ηγειται ο Ελληνας ιατρος Μιχαλης Κουτσιλιερης, καθηγητης της Φυσιολογιας-Ενδοκρινολογιας στο ιδιο Πανεπιστημιο. Η ερευνητικη αυτη ομαδα κατορθωσε να απομονωσει εναν αυξητικο παραγοντα της μητρας, ο οποιος ενεχεται στη δημιουργια των ινομυωματων. Το επομενο σταδιο της ερευνας θα ειναι η αναλυση της λειτουργιας του γονιδιου γεγονος το οποιο θα επιτρεψει την προκλινικη διαγνωση της νοσου και θα καταστησει πιθανη την φαρμακευτικη της αντιμετωπιση,γεγονος που σημαινει οτι θα μειωθουν οι υστερεκτομες που οφειλονται στα ινομυωματα της μητρας.

Πανω απο το 30% των κλινων στα νοσοκομεια της Κενυας καταλαμβανουν τα θυματα του ΑΙΔΣ,ποσοστο διπλασιο απο το αντιστοιχο του 1992. Οπως δηλωσε εκπροσωπος του υπουργειου Υγειας στο Ναιρομπι, με το ρυθμο που εξελισσεται σημερα η επιδημια, προβλεπεται οτι σε λιγο το ημισυ του προυπολογισμου για την Υγεια θα πρεπει να διατεθει για τη νοσηλεια των ασθενων του ΑΙΔΣ. Στην Κενυα υπαρχουν πανω απο 1,2 εκατομ. φορεις του ιου, αριθμος που αντιπροσωπευει το 7% περιπου του συνολικου πληθυσμου της χωρας.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με την ελαχιστη ποινη που προεβλεπαν οι κανονισμοι τιμωρηθηκε ο ΠΑΟΚ για τα σοβαρα επεισοδια που προκαλεσαν οι οπαδοι του και οδηγησαν στην διακοπη του αγωνα πρωταθληματος με την ΑΕΚ. Ο Αθλητικος Δικαστης επεβαλε στον ΠΑΟΚ αποκλεισμο της εδρας του για 5 αγωνιστικες και αφαιρεση τριων βαθμων, ενω κατακυρωσε τον αγωνα στην ΑΕΚ με σκορ 3-1.

Ο ΚΑΙΡΟΣ

Αραιες νεφωσεις επικρατουν σημερα σε ολη τη χωρα, αυξημενες στα δυτικα και τα βορεια και με ασθενεις βροχες κυριως στα βορειοδυτικα. Οι ανεμοι πνεουν μετριοι εως ισχυροι. Η θερμοκρασια φθανει στα βορεια τους 18 βαθμους, στα υπολοιπα ηπειρωτικα τους 23 και στα νησια τους 21 βαθμους Κελσιου. Για αυριο στη δυτικη, κεντρικη και βορεια Ελλαδα, προβλεπονται νεφωσεις με τοπικες βροχες και καταιγιδες ενω μετα το μεσημερι τα φαινομενα θα ειναι εντονα.Το βραδυ στα βορεια ορεινα θα σημειωθουν προσκαιρες χιονοπτωσεις. Τοπικες βροχες αναμενονται και στις Κυκλαδες, την Κρητη, τα Δωδεκανησα και τα νησια του ανατολικου Αιγαιου. Οι ανεμοι θα πνεουν ισχυροι εως πολυ ισχυροι και τοπικα θυελλωδεις. Η θερμοκρασια θα σημειωσει σταδιακη

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Friday, 17 November 1995 - 17:11:11