Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cosmos Nea - Eidhseis (Nov. 27)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Cosmos (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Με επιτυχια ολοκληρωθηκε η διαδικασια της αιμοκαθαρσης,στην οποια υπεβληθη ο πρωθυπουργος,μετα την επιδεινωση της αναπνευστικης και νεφρικης λειτουργιας που παρουσιασθηκε το απογευμα.Συμφωνα με το ιατρικο ανακοινωθεν που διαβασε ο αντιπροεδρος του Ωνασειου κ.Σκαλκεας,η αιμοκαθαρση επερατωθη ομαλως και διαπιστωνεται μικρη βελτιωση της νεφρικης και ανεπνευστικης λειτουργιας.Ο κ. Σκαλκεας τονισε οτι κατα τη διαρκεια της νεας αυτης δοκιμασιας ο Πρωθυπουργος διατηρουσε τις αισθησεις του και ηταν ιδιαιτερα ψυχραιμος.Απαντωντας σε ερωτησεις των δημοσιογραφων ο κ. Σκαλκεας απεκλεισε το ενδεχομενο να γινει αποψε νεα αιμικαθαρση και διευκρινισε οτι το προβλημα που παρουσιασθηκε το απογευμα οφειλεται στην ανττιδραση του οργανισμου απο μεταγγιση 300 γραμμαριων κυβικων εκατοστων αιματος.Διευκρινισε ωστοσο οτι η μεταγγιση εγινε οχι επειδη υπηρχε θεμα αιμοραγιας,αλλα επειδη ηταν χαμηλος ο αιματοκριτης του.Λιγο μετα τα μεσανυχτα επισκεφθηκε το Ωνασειο ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτιαδης Εβερτ,ο οποιος ενημερωθηκε απο τους θεραποντες γιατρους για την υγεια του πρωθυπουργου.

Η υγεια του πρωθυπουργου σημειωσε δυσμενη εξελιξη τις απογευματινες ωρες. Συμφωνα με το ιατρικο ανακοινωθεν ο κ.Παπανδρεου παρουσιασε επιδεινωση της αναπνευστικης λειτουργιας με επιπτωση και στη νεφρικη λειτουργια. Το μεσημερι ο αντιπροεδρος του Ωνασειου κ. Σκαλκεας ειχε εμφανισθει αισιοδοξος οτι συντομα ο πρωθυπουργος θα βγει απο τη μοναδα και οταν αναρρωσει θα επανελθει στην πρωτεραια κατασταση και θα μπορει να ασκησει τα καθηκοντα του.

Λογω της ασθενειας του κ. Παπανδρεου ο Ισπανος πρωθυπουργος Φελιπε Γκονζαλες δεν θα επισκεφθει την Αθηνα στο πλαισιο της περιοδειας του για την προετοιμασια του Ευρωπαικου συμβουλιου κορυφης. Αυτο δηλωσε ο Κωστας Σκανδαλιδης μετα την συνεδριαση του Εκτελεστικου γραφειου, οπου συζητηθηκαν ολα τα θεματα που αφορουν την Ελληνικη κυβερνηση και το ΠΑΣΟΚ, υπο το φως των νεων εξελιξεων. Επισης, ο κυριος Σκανδαλιδης τονισε οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου εχει και τη δυνατοτητα και την πρωτοβουλια σε συνεργασια με τα οργανα του ΠΑΣΟΚ να παρει αποφασεις για ολα τα θεματα. Ο Γραμματεας του ΠΑΣΟΚ προσθεσε οτι σε κανενα κομματικο οργανο δεν εχει τεθει επισημως θεμα διαδοχης,ενω αντιθετα διαπιστωνεται συσπειρωση και ολα τα κορυφαια στελεχη συμφωνουν οτι πρεπει να υπαρξει κοινη πολιτικη δραση. Το Εκτελεστικο γραφειο θα συζητησει και το θεμα της εκπροσωπησης της Ελλαδας στο Ευρωπαικο συμβουλιο κορυφης της Μαδριτης.Ο υπουργος Τυπου Τηλεμαχος Χυτηρης ειπε οτι για το θεμα αυτο δεν εχει ληφθει αποφαση και οτι θα ερωτηθει ο πρωθυπουργος.

Μυστικο σχεδιο λυσης του Κυπριακου με μεθοδευσεις παρομοιες με αυτες που εγιναν στο Βοσνιακο, θα προωθησουν οι Ηνωμενες Πολιτειες , γραφει η τουρκικη εφημεριδα Χουρριετ.Συμφωνα με την εφημεριδα, το σχεδιο προνοει, μεταξυ αλλων, οτι η Ομοσπονδιακη Κυβερνηση που θα εγκαθιδρυθει θα εχει αρμοδιοτητες σε θεματα Ευρωπαικης Ενωσης, εξωτερικης πολιτικης και εξωτερικου εμποριου.Πρωτευουσα του ομοσπονδιακου κρατους θα ειναι η Λευκωσια, οι δυο αυτοδιοικουμενες περιοχες θα διαθετουν ενοπλες δυναμεις, ενω οι ενοπλες δυναμεις της Τουρκιας και τις Ελλαδας θα ενταχθουν στις διεθνεις δυναμεις ασφαλειας που θα συγκροτηθουν, οπως εγινε στην περιπτωση της Βοσνιας και θα αποχωρησουν σταδιακα.

Την συμφωνια για την τελωνειακη συνδεση Τουρκιας-Κοινοτητας, προδικασε η ισπανικη προεδρια στο περιθωριο της Ευρωμεσογειακης Διασκεψης,στη Βαρκελωνη.Σε μια ασυνηθιστη για τα διπλωματικα δεδομενα ενεργεια,ο εκπροσωπος του ισπανικου υπουργειου Εξωτερικων δηλωσε οτι η υποστηριξη της Ευρωπαικης Ενωσης ειναι συνολικη για την Τελωνειακη Συνδεση με την Τουρκια.Ο υπουργος εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας, χωρις να αναφερθει στη δηλωση αυτη, παρατηρησε οτι το προβλημα της ασφαλειας της Μεσογειου, ειναι ενα θεμα το οποιο διασυνδεεται, οπως υποστηριξε, με το συνεχιζομενο δραμα της Κυπρου.

Αυριο αναμενεται να δοθει στη Δημοσιοτητα το πορισμα των εμπειρογνωμονων της Ευρωπαικης Ενωσης που επισκεφτηκαν για πρωτη φορα στην Ελλαδα, για να μελετησουν τα σηματα που κατεγραψε η ομαδα ΒΑΝ για επικειμενο σεισμο 5 βαθμων της κλιμακας ριχτερ,στην περιοχη του Κορινθιακου κολπου.Οι Ευρωπαιοι επιστημονες συμμετειχαν σε συσκεψη που εγινε στον Οργανισμο Αντισεισμικης Προστασιας και ειχαν συναντηση με τον επικεφαλης της ομαδας ΒΑΝ καθηγητη Παναγιωτη Βαρωτσο.

Την Πεμπτη τελικα θα κατατεθει στη βουλη των Ελληνων ο προυπολογισμος του 1996, ενω την ιδια ημερα θα ανακοινωθει απο τον υπουργο εθνικης οικονομιας και η εισοδηματικη πολιτικη. Στο οικονομικο δελτιο της Τραπεζας της Ελλαδος διατυπωνεται η προβλεψη οτι ο προυπολογισμος του 1995 θα παρουσιασει μικρες αποκλισεις,αναφορικα με τα εσοδα,που θα σημειωσουν μικρη υστερηση,ενω αντιθετα οι δαπανες θα κινηθουν συμφωνα με τις προβλεψεις. Στο δελτιο γινεται επισης λογος για θετικες εξελιξεις στην ελληνικη οικονομια,που αφορουν την αποκλιμακωση του πληθωρισμου,ο οποιος στο τελος του ετους θα διαμορφωθει στο 8%,τα δημοσια οικονομικα και τη βελτιωση του επιχειρηματικου κλιματος.Η οικονομια και ο προυπολογισμος εξετασθηκαν σε συσκεψη στη Ρηγιλλης και ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας εκανε λογο για πληρη διαλυση του κρατους,τονιζοντας οτι δεν λειτουργει τιποτα και χανονται οι ευκαιριες στο εξωτερικο.

Ως ενα σωρο απο χαρτια, χαρακτηρισε την συμφωνια του Ντειτον για τη Βοσνια ο μεσολαβητης της Ευρωπαικης Ενωσης, Καρλ Μπιλντ.Σε δηλωσεις του κατα την διαρκεια των εργασιων της Ευρωμεσογειακης διασκεψης της Βαρκελωνης, ο κ.Μπιλντ επεμεινε στον σεβασμο των πολιτικων, οικονομικων και στρατιωτικων δεσμευσεων τις οποιες προσυπεγραψαν οι τρεις εμπολεμοι της πρωην Γιουγκοσλαβιας. Συγκρατημενη αισιοδοξια εξεφρασε ομως και ο υπουργος Εξωτερικων, Καρολος Παπουλιας, για την πορεια της ειρηνευτικης διαδικασιας στο Βοσνιακο, τονισε ομως οτι υπαρχουν δυνατοτητες προοδου, αλλα πρεπει να λυθουν,οπως υποστηριξε, πολλα απο τα προβληματα.

Στο Λονδινο, το Φορειν Οφις ανακοινωσε οτι η διασκεψη με αντικειμενο την υπογραφη της συμφωνιας θα πραγματοποιηθει στο Παρισι στις 8 και 9 Δεκεμβριου.Την προθεση του να παραιτηθει τον επομενο χρονο απο τη θεση του στο Στειτ Ντιπαρτμεντ, δηλωσε ο αμερικανος υφυπουργος Ριτσαρντ Χολμπρουκ.Την αναγκη υπαρξης ενος στρατηγικου σχεδιασμου στη βαλκανικη εξωτερικη πολιτικης της χωρας μας, ωστε η Ελλαδα να παιξει το ρολο που της αρμοζει στην περιοχη, τονισε ο προεδρος του Συνασπισμου Νικος Κωνσταντοπουλος, παρουσιαζοντας το βιβλιο, Βαλκανικη 2000 και Αριστερα.

Μιλωντας σε εκδηλωση του Ελληνο-αμερικανικου επιμελητηριου ο υπουργος οικονομικων Αλεκος Παπαδοπουλος εκανε λογο για συνεχιση της σφικτης εισοδηματικης πολιτικης και τα επομενα χρονια, επισημαινοντας οτι η Ελλαδα αντιμετωπιζει προβλημα στο προγραμμα συγκλισης του Μααστριχτ.Η κυρια Βασω Παπανδρεου ασκησε κριτικη στην οικονομικη πολιτικη της κυβερνησης,τονιζοντας οτι εφαρμοσθηκε μια πολιτικη,η οποια δεν δημιουργησε στον επιθυμητο βαθμο τις προυποθεσεις αναπτυξης και δεν βρηκε την απαιτουμενη ανταποκριση στην ελληνικη κοινωνια,αφου δεν συνοδευθηκε απο πολιτικες παρεμβασεις που να πειθουν πως η χωρα οδηγειται στον εκσυγχρονισμο.Η κυρια Παπανδρεου εκανε λογο για ενα νεο κοινωνικο συμβολαιο,επισημαινοντας παραλληλα οτι χρειαζομαστε ποιοτητα και ποσοτητα αποφασεων.Ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντωνης Σαμαρας τονισε οτι η χωρα εχει μπει στη δυνη μιας πρωτοφανους πολιτικης ρευστοτητας και επανελαβε την προταση του για ελεγχομενη διολισθηση της δραχμης και αυξηση της παραγωγικοτητας.

Την ιδια ωρα τα συνδικατα βρισκονται σε θεση μαχης,ενοψει της ανακοινωσης της εισοδηματικης πολιτικης και με κυριο στοχο τον τερματισμο της λιτοτητας.Σε εξελιξη βρισκονται οι τριημερες εργασιες του 29-ου συνεδριου της ΑΔΕΔΥ,ενω ολες οι συνδικαλιστκες παραταξεις των δημοσιων υπαλληλων εχουν συμφωνησει να διεκδικησουν αυξησεις 17% για να αναπληρωσουν τις απωλειες του εισοδηματος τους τα προηγουμενα χρονια.Αλλα και η ΓΣΕΕ προσανατολιζεται στη διεκδικηση αυξησεων πανω απο τον προβλεπομενο πληθωρισμο και συγκεκριμενα γυρω στο 10%, αποκλειοντας κατηγορηματικα τα σεναρια του 2,5+2,5%.Ο υπουργος Εσωτερικων Ακης Τσοχατζοπουλος,μιλωντας στο συνεδριο της ΑΔΕΔΥ μετεφερε δεσμευση του πρωθυπουργου οτι το 1996 θα ειναι η χρονια των μεγαλων παρεμβασεων σε θεσμικο και κοινωνικο επιπεδο.Απο την πλευρα του ο προεδρος της ΑΔΕΔΥ,Γιαννης Κουτσουκος,τονισε οτι η πολιτικη των μηδενικων αυξησεων της προηγουμενης κυβερνησης ειχε ως αποτελεσμα να μειωθει το εισοδημα των εργαζομενων κατα 40% την τελευταια πενταετια.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΧΩΡΟ

Με σοβαρα προβληματα μεταξυ των χωρων που θα συμμετασχουν, αρχισαν σημερα στη Βαρκελωνη οι εργασιες της Ευρωμεσογειακης Διασκεψης, οι οποιες θα διαρκεσουν δυο μερες.Το σοβαροτερο προβλημα που θα απασχολησει τη διασκεψη ειναι αυτο της τρομοκρατιας και οι διαπραγματευσεις αναμενεται να ειναι ιδιαιτερα σκληρες.Αντιθετως, μεγαλυτερη αισιοδοξια επικρατει για την επιλυση του προβληματος των χρεων της νοτιας Μεσογειου, ενω λυση προδιαγραφεται και για το θεμα της μη διαδοσης των πυρηνικων οπλων που αντιπαραθετει το Ισραηλ με τη Συρια και την Αιγυπτο.

Ιδιαιτερα θερμο αναμενεται το προεκλογικο κλιμα στην Τουρκια, ενοψει των βουλευτικων εκλογων στις 24 Δεκεμβριου.Εκρηκτικος μηχανισμος εξερραγη στην Κωνσταντινουπολη εξω απο τα γραφεια του κομματος του Ορθου Δρομου της Τανσου Τσιλερ.Η βομβα εξερραγη εξω απο το γραφειο της πρωθυπουργου, στο προαστειο Ουμρανιγιε, προκαλωντας μικρες ζημιες.Στην Αγκυρα, ο προεδρος της Δημοκρατιας Σουλειμαν Ντεμιρελ ζητησε απο το Συνταγματικο Δικαστηριο την ακυρωση μιας διαταξης του εκλογικου νομου που επιβαλλει κατωτατο οριο 10% για την εισοδο ενος κομματος στο κοινοβουλιο.

Την καταργηση των αρθρων εκεινων της Παλαιστινιακης Χαρτας που ζητουν την καταστροφη του εβραικου κρατους, ζητησε ο πρωθυπουργος του Ισραηλ Σιμον Περες, προειδοποιωντας οτι σε αντιθετη περιπτωση θα σταματησει η ειρηνευτικη συμφωνια.Αυστηρη προειδοποιηση ομως απηυθυνε και ο νεος ηγετης της παλαιστινιακης οργανωσης Τζιχαντ, Ραμανταν Αμπνταλλα Σαλαχ, οτι θα συνεχιστει η ενοπλη παλη κατα του Ισραηλ, καθως και ο ενδο-παλαιστινιακος διαλογος με στοχο την ανακαταληψη της Παλαιστινης.

Εκφραζονται φοβοι οτι γυρω στα 20 με 80 ατομα εχασαν τη ζωη τους στην Ινδια, οταν ανατραπηκε και βυθιστηκε επιβατικο πλοιαριο στον ποταμο Γαγγη απο αγνωστους μεχρι στιγμης λογους. Ναυαγιο ομως σημειωθηκε και στην Αιτη εξαιτιας κακων καιρικων συνθηκων, με αποτελεσμα να πνιγουν 47 προσφυγες.

Ο συνδυασμος του πολικου ψυχους με την καταναλωση αλκοολ αποβαινει τελικα μοιραιος.Απο τις αρχες Νοεμβριου, εκατον τριαντα εννεα ατομα εχασαν τη ζωη τους στη Μοσχα εξαιτιας του υπερβολικου κρυου, επειδη λογω μεθης δεν μπορουσαν να αντιδρασουν.Το φαινομενο αυτο ειναι συνηθισμενο στη Ρωσια, καθως καθε χρονο πολλοι μεθυσμενοι Μοσχοβιτες πεθαινουν απο το κρυο στους δρομους της πολης τους.

Στην Ιαπωνια, πανικος εχει κυριευσει τους κατοικους της Οζακα απο την πρωτοφανη επιδρομη θανατηφορων κοκκινων αραχνων, ενω στο χρηματιστηριο οι μετοχες των βιομηχανιων εντομοκτονων εχουν ανεβει στα υψη.Δηλητηριωδεις αραχνες,που προερχονται απο την Αυστραλια εντοπιστηκαν σε παρκα,ταφους,την αποχετευση και σε πισινες.

ΑΛΛΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νεο φοιτητικο συλλαλητηριο με κυριο αιτημα την αυξηση των δαπανων για την παιδεια και τη δωρεαν χορηγηση των συγγραμματων, γινεται αυριο στην Αθηνα. Ο υπουργος Παιδειας,Γιωργος Παπανδρεου, παντως διαβεβαιωνει οτι θα ειναι σημαντικα αυξημενες οι δαπανες του προυπολογισμου για την παιδεια.Ο κ.Παπανδρεου, ερωτηθεις για τις καταληψεις τμηματων πανεπιστημιων της χωρας, επεσημανε οτι δεν ειναι πραγματικη η εικονα γενικης αναστατωσης που διδεται και τονισε οτι σε λιγες μερες θα αρχισει νεος διαλογος με την ΕΦΕΕ.Ο υπουργος, επανελαβε οτι οι προτασεις του για την καταργηση της παντοκρατοριας του ενος και μοναδικου συγγραμματος, θα εφαρμοστουν οταν ολοκληρωθει ο διαλογος, αλλα και οταν θα υπαρχουν οι αναγκαιες προυποθεσεις στα Πανεπιστημια.Ηδη, συνεχιζεται το παλαιο καθεστως της δωρεαν χορηγησης συγγραμματων. Οσον αφορα δε το αιτημα να μην ιδρυθουν ιδιωτικα πανεπιστημια, ο κ. Παπανδρεου τονισε οτι το υπουργειο ουδεποτε εταχθη υπερ της ιδρυσης ιδιωτικων πανεπιστημιων.Τελος, ο κ.Παπανδρεου, ανακοινωσε οτι απο τις αρχες του ερχομενου ετους θα εφαρμοστει προγραμμα φυλαξης των σχολιων της Αττικης και της Θεσσαλονικης,με την προσληψη 220 φυλακων για 173 σχολικα συγκροτηματα.Μονο στην Αττικη το υψος των δαπανων για επισκευες των σχολικων κτιριων που καταστρεφονται απο εισβολες διαφορων εξωσχολικων ατομων, κυριως κατα τη διαρκεια της νυχτας, ανερχεται εφετος σε πεντε δις. δρχ.

Ογδοντα δις. δρχ απο εθνικους και Κοινοτικους πορους θα διατεθουν την επομενη τετραετια για την υλοποιηση του προγραμματος αναπλασης πολεων και οικισμων σε 12 περιφερεια της χωρας.Οπως ανακοινωσε ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ Κωστας Λαλιωτης,οι παρεμβασεις αφορουν, την αναβαθμιση των ιστορικων κεντρων, τη διασωση παραδοσιακων συνολων, την αποκατασταση διατηρητεων κτιριων, καθως και την αξιοποιηση ελευθερων και κοινοχρηστων χωρων. Στο προγραμμα δεν περιλαμβανονται Αθηνα και Θεσσαλονικη, οπου εκπονουνται ξεχωριστα προγραμματα αναπλασεων,ενω για τις περιφερειες Ανατολικης Μακεδονιας και Θρακης, Δυτικης Μακεδονιας, Νοτιου και Βορειου Αιγαιου, καθως και Ηπειρου συντασσονται ειδικα συμπληρωματικα προγραμματα παρεμβασεων.

Τα λιμανια της Βορειας Ελλαδας, κλεινουν αυριο οι επαγγελματιες παρακτιοι ψαραδες, διεκδικωντας την ικανοποιηση αιτηματων τους. Μετα απο γενικη συνελευση, που πραγματοποιηθηκε στην Καβαλα, οι εκπροσωποι των ψαραδων δηλωσαν οτι δεν συμφωνουν με το μητρωο των αγροτων και ζητησαν τη συσταση επιτροπης απο εκπροσωπους των αλιεων και του αρμοδιου υπουργειου για να επιλυθουν τα προβληματα του κλαδου.

Αντιθετη στο θεσμο του οικογενειακου γιατρου για τους ναυτικους και τις οικογενειες τους, που προωθηθηκε προσφατα απο τον υπουργο Εμπορικης Ναυτιλιας, ειναι η Πανελληνια Ναυτικη Ομοσπονδια, η οποια εκπροσωπει 14 ναυτεργατικα σωματεια. Σε συνεντευξη τυπου, ο γενικος γραμματεας της ΠΝΟ, Γιαννης Χαλας, κατηγορησε τον κ.Κατσιφαρα οτι αγνοησε τους ναυτικους, τους οποιους οδηγει στον αφανισμο και την τραγικη υποβαθμιση και προειδοποιησε οτι αν το υπουργειο δεν αποσυρει σε 10 ημερες το θεσμο του οικογενειακου γιατρου, οι ναυτικοι θα προχωρησουν σε απεργιακες κινητοποιησεις.

Πρωτοφανης ενοπλη επιθεση εγινε τα ξημερωματα στην Ηλιουπολη, εναντιον ιδιοκτητη νυχτερινου κεντρου.Συγκεκριμενα ομαδα οκτω ατομων,που επεβαιναν σε πεντε αυτοκινητα,γαζωσαν με 60 σφαιρες το μπαρ ΜΠΑΚΕΡΟΣ.Μια απο τις σφαιρες τραυματισε τον ιδιοκτητη του μπαρ Αντωνη Διωτη, 32 χρονων που νοσηλευεται εκτος κινδυνου στο Ασκληπειο Βουλας.

Την Τεταρτη αναμενεται να ανακοινωσει η εισαγγελεια Πειραια τους υπευθυνους για την πρωτοφανη δολοφονια του 27χρονου Δημητρη Καραμουτη κατα την εξεγερση στις φυλακες Κορυδαλλου.

Απο σημερα και μεχρι τις 18 Δεκεμβριου,θα μπορουν να υποβαλλουν τις αιτησεις τους,οσοι επιθυμουν να παρουν μερος στον Πανελληνιο διαγωνισμο,για την προσληψη περιπου 5.000 υπαλληλων,που θα καλυψουν θεσεις στο χωρο της υγειας.

Πεντε απο τους επτα αλβανους δραπετες, εχουν συλληφθει μεχρι στιγμης, μετα την χθεσινη αποδραση τους απο τις φυλακες Κασσανδρας Χαλκιδικης.Στα χερια της αστυνομιας βρισκονται οι Νικολα Ζεφ, υποδικο για δολοφονια, Χριστο Ενταλ,υποδικο για διακεκριμενες κλοπες, Παναγιοτι Αρι, υποδικο για διακινηση ναρκωτικων, Ηλια Σταυρου που εξετειε ποινη φυλακισης για κλοπες και ο Διμιτρι Μπεκατσι, επισης υποδικος για κλοπες.Οι αρχες παντως εκφραζουν αισιοδοξια οτι και η συλληψη των αλλων δυο ειναι θεμα χρονου, καθως εχει αποκλειστει η χερσονησος της Κασσανδρας απο αστυνομικες δυναμεις που κανουν εξονυχιστικους ελεγχους.

Για τις 3 Απριλιου αναβληθηκε η δικη του πρωην προεδρου του Ολυμπιακου Αργυρη Σαλιαρελη, ο οποιος σημερα καθισε στο εδωλιο του Τριμελους Εφετειου Κακουργηματων Πειραια, αντιμετωπιζοντας την κατηγορια της υπεξαιρεσης σε βαθμο κακουργηματος.Η κατηγορια αφορα τη μεταγραφη το 1990 του ποδοσφαιριστη Λαγιος Ντεταρι, απο τον ΟΣΦΠ, στην ιταλικη ομαδα, Μπολονια και απο την οποια ο τοτε προεδρος του Πειραικου σωματειου απεκομισε για προσωπικο του οφελος 2.500.000 δολαρια.Οπως υποστηριζει ο Σαλιαρελης, τα χρηματα αυτα διατεθηκαν για την αγορα των ρωσων ποδοσφαιριστων, Προτασοφ, Λιτοφτσενκο και Σαβιτσεφ.Απο την πλευρα τους ο ΟΣΦΠ, δηλωνει οτι αυτη η μεταγραφη εγινε με λιγοτερα χρηματα.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εφθασε το απογευμα στην Ελλαδα ο Βουλγαρος ποδοσφαιριστης του Ολυμπιακου, Εμιλ Κρεμενλιεφ και απο αυριο θα τεθει στην διαθεση του προπονητη της ομαδας Σταυρου Διαμαντοπουλου. Εξαλλου, ο μεσος της Παναχαικης Γρηγορης Γεωργατος θα ενταχθει και επισημα στο δυναμικο των ερυθρολευκων την Παρασκευη και κατα πασα πιθανοτητα θ'αγωνισθει στο μεγαλο ντερμπι του Σαββατου με τον Παναθηναικο, οπως αλλωστε αναμενεται να συμβει και με τον Κρεμενλιεφ.Στο τελος φαινεται να φτανει και η ποινη της σιωπηρης τιμωριας που επεβληθη στον Ιλια Ιβιτς απο την διοικηση της ομαδας, αφου οπως ολα δειχνουν ο Γιουγκοσλαβος ασος του Ολυμπιακου θα συμπεριληφθει στην αποστολη της ομαδας για τον αγωνα κυπελλου με την Νιγριτα που θα γινει την Τεταρτη.

Ο Ντραγκαν Κοκοτοβιτς, ο οποιος απολυθηκε προσφατα απο την τεχνικη ηγεσια της Καλαματας, θα ειναι ο νεος προπονητης του ΠΑΟΚ, οπως διερευσε απο το περιβαλλον του προεδρου του δικεφαλου του βορρα,Θωμα Βουλινου. Ο κ.Κοκοτοβιτς θα παρακολουθησει τον ΠΑΟΚ την Τεταρτη, στον αγωνα με τον Φωκικο για το κυπελλο Ελλαδας, που θα γινει στο εθνικο σταδιο της Λαμιας. Συμφωνα παντα με τις ιδιες πηγες παρελθον θα πρεπει να θεωρουνται οι τρεις ξενοι της ομαδας του ΠΑΟΚ, Κουιν, Βαν Χαμ και Γιοχανσον. Για να γινει παντως κατι τετοιο πρεπει οι τρεις ποδοσφαιριστες να δεχθουν να λυσουν τα συμβολαια τους με την διοικηση του συλλογου.

Ο προπονητης της ΑΕΚ, Ντουσαν Μπαγεβιτς, δηλωσε σημερα οτι ποτε δεν σκεφτηκε να φυγει απο την ομαδα και προσθεσε οτι ο Προεδρος του συλλογου εχει καθε δικαιωμα να φερνει οποιον θελει. Επισης,επεσημανε οτι απο την πρωτη στιγμη που πηγε στην ΑΕΚ, ειχε θεσει ορισμενους ορους οι οποιοι θελει να τηρουνται.Οσον αφορα την πορεια της ομαδας, εξεφρασε την ικανοποιηση του,τονιζοντας οτι η ΑΕΚ μπορει να παει ακομη καλυτερα. Καταληγοντας, ειπε οτι συμφωνα με τις ενδειξεις δεν θα κανει μεταγραφες η ΑΕΚ.

Ο Γιουγκοσλαβος ποδοσφαιριστης του Ηρακλη Ιβαν Γιοβανοβιτς, προκειται να επιστρεψει στην ενεργο δραση μετα απο δυο μηνες. Ο Γιοβανοβιτς τραυματισθηκε οπως ειναι γνωστο στον Σαββατιατικο αγωνα με τον ΟΦΗ στο Ηρακλειο, οπου υπεστη καταγμα στο τριτο μεταταρσιο του δεξιου του ποδιου.

ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Σε ανοδικη τροχια κινηθηκε και σημερα η αγορα του Χρηματιστηριου και οι τιμες των μετοχων κατεγραψαν σημαντικη ανοδο. Ο Γενικος Δεικτης Τιμων εκλεισε στις 885,42 μοναδες σημειωνοντας ανοδος 1,25% . Στο επικεντρο του επενδυτικου ενδιαφεροντος βρεθηκαν οι μετοχες των κατασκευων ενω η αξια των συναλλαγων ανηλθε στα 7,5 δις δραχμες. Οι επιμερους δεικτες παρουσιασαν τις εξης μεταβολες: Τραπεζες ανοδος 0,46%, Ληζινγκ πτωση 0,70%, Ασφαλειες ανοδος 0,48%, Επενδυσεις ανοδος 1,21%, Βιομηχανιες ανοδος 1,62%, Κατασκευων ανοδος 3%, Συμμετοχων ανοδος 1,42%, Διαφορες ανοδος 1,42% . Ο Δεικτης της παραλληλης αγορας παρουσιασε ανοδο 1,72% .

Ενισχυμενο εκλεισε το δολαριο εναντι της δραχμης και θα πωλειται αυριο απο τις εμπορικες τραπεζες προς 237,444 δραχμες.

ΚΑΙΡΟΣ

Θα συνεχισθει και αυριο ο αστατος καιρος με νεφωσεις και τοπικες βροχες και ομιχλες τις πρωινες ωρες.Οι ανεμοι θα ειναι νοτιοι ασθενεις μεχρι μετριοι και προσκαιρα στα δυτικα ισχυροι.Η θερμοκρασια που θα σημειωσει νεα ανοδο θα κυμανθει στα βορεια 4 με 12 βαθμους και στην υπολοιπη χωρα 8 με 19.Νεφωσεις με πιθανοτητα τοπικης βροχης, μετριους ανεμους και θερμοκρασια 11 με 17 και 7 με 11 αντιστοιχα θα

(Δ.Κ.)

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
news2html v2.13 run on Tuesday, 28 November 1995 - 15:42:32